Apa nak buat jika gigi tiada?

Gigi memang satu harta yang tidak ternilai harganya kerana jika sudah tiada gigi, nikmat untuk makan dah hilang. Tidak boleh lagi nak memakan makanan yang biasanya di makan ketika masih banyak gigi lagi. Tetapi teknologi sekarang telah makin maju, gigi yang tiada masih boleh digantikan dengan gigi palsu. Tetapi gigi palsu memang tidak akan sama rasanya seperti gigi yang asli tetapi bolehlah juga digunakan untuk mengunyah makanan.

Ada bermacam-macam jenis gigi palsu yang boleh dibuat. Semua ini bergantung kepada bajet seseorang. Tentulah gigi palsu yang paling bagus harganya paling mahal. Di sini saya akan ceritakan tentang jenis-jenis gigi palsu yang ada dan juga proses rawatannya.

BAJET TERHAD

Bagi mereka yang mempunyai bajet terhad, gigi palsu plastik adalah pilihan yang paling tepat.
Gigi palsu ini boleh menggantikan dari sebatang gigi sehingga berapa banyak gigi pun boleh.

kebaikan :
-murah
-tidak perlu membuat apa-apa perubahan kepada gigi lain
– boleh digunakan untuk menguyah makanan tetapi makanan yang liat susah juga untuk putus.
-Jika kena warna dan bentuknya, boleh nampak macam gigi betul

keburukan:
– ia dibuat dari plastik jadi jika jatuh boleh patah
-kena buka pada waktu malam dan direndam dalam air
– tapaknya besar jadi tidak selesa semasa mula memakainya tetapi jika sudah biasa tidak menjadi masalah
– Sekiranya tidak dibersihkan dengan betul, boleh merosakkan gigi bersebelahan

Proses pembuatan
-boleh dibuat seawal sehari selepas pencabutan gigi ( tetapi boleh menjadi longgar jika gusi tersebut mengecut). Sebaiknya dibuat selepas gusi menjadi rata ( selalunya lebih kurang sebulan selepas pencabutan gigi. Ada yang lagi cepat dan ada yang lagi lambat)
– Pada temujanji pertama, acuan akan diambil untuk membuat model gigi. Proses ini memang kurang selesa sikit kerana ada benda melekit yang akan melekat pada gigi atas dan kemudian gigi bawah. Kena tunggu dalam 1-2 minit untuk benda melekit ini keras dan barulah akan ditanggalkan dari gigi anda. Gigitan anda akan diambil dengan cara menggigit sekeping lilin lembut. Kemudian warna gigi anda akan diambil.
– Jika gigi yang hendak diganti tidak banyak, dan anda mempunyai gigitan gigi yang stabil, maka gigi palsu anda boleh dapat pada temujanji kedua ( biasanya dalam seminggu, tapi jika gigi sedikit boleh diambil seawal 3 hari dan kena bayar lebih sedikit pada lab).
– Jika gigi yang hendak diganti itu banyak ( >5) ataupun gigitan anda tidak stabil, maka anda perlu datang pada temujanji kedua untuk mengambil gigitan. Kemudian temujanji ketiga untuk mencuba gigi palsu itu. Jika anda puas hati, maka pada temujanji keempat anda boleh mendapat gigi anda.

BAJET LEBIH SIKIT

1. Gigi palsu bertapak besi
Bentuknya sama dengan gigi palsu plastik tetapi tapaknya dibuat dari besi.Boleh menggantikan sebatang gigi hingga sebanyak mana yang dikehendaki

partial denture
Kebaikan
– lebih selesa berbanding yang plastik kerana tapaknya lebih kecil dan nipis
-jika jatuh tidak mudah patah

keburukan
– mempunyai cangkuk yang kadangkalanya nampak semasa senyum
-mahal sikit dari yang plastik , biasanya harga gigi palsu plastik +350 hingga 400

Proses Pembuatan

- Seperti gigi palsu plastik, temujanji pertama untuk pengambilan acuan gigi, warna dan juga gigitan ( jika mempunyai gigitan stabil )
– Temujanji kedua untuk mencuba tapak besi beserta gigi.Jika tidak mempunyai gigitan yang stabil, semasa temujanji ni doktor akan mengambil gigitan anda.
– Temujanji ketiga boleh mendapat gigi anda. Ada pesakit yang mencuba tapak besi beserta gigi pada temujanji ini dan pada temujanji keempat mendapat gigi ( terutama kepada pesakit yang tidak mempunyai gigitan yang stabil)

2.Bridge
Ada org kata tanam gigi. Bridge ( atau jambatan) ini bertujuan menggantikan gigi yang telah tiada tetapi masih lagi mempunyai gigi yang bersebelahan. Seperti jambatan yang mempunyai 2 tiang, bridge memerlukan 2 gigi yang sihat dan tidak bergoyang di antara ruang yang tiada gigi itu.
bridge

bridge

kebaikan
– sangat selesa, tidak terasa seperti gigi tiruan
– warna gigi sangat lawa dan berkilat seperti gigi asli kerana diperbuat dari porselin
– tidak perlu dicabut

Keburukan
– kena kecilkan gigi bersebelahan
-harganya agak mahal . Biasanya Rm450 ke atas ( bergantung pada klinik yang anda pergi) sebatang. Jadi jika nak gantikan 1 batang gigi, kena campur 2 gigi bersebelahan = 3 batang. Jika nak ganti 2 batang gigi , campur 2 gigi bersebelahan = 4 batang dan seterusnya. Jadi harga bridge biasanya dalam RM1350 ke atas.
– Jika gigi bersebelahan yang menjadi pegangan bridge goyang, bridge boleh tanggal.
-Kena floss dibawah bridge setiap hari untuk memastikan gusi sihat, jika tidak gigi bersebelahan boleh menjadi rosak.

Proses Pembuatan
– Temujanji pertama biasanya agak lama sedikit, lebih kurang satu jam. Warna gigi akan diambil, kemudian acuan gigi diambil. Gigi bersebelahan akan dikecilkan dan acuan gigi baru diambil. Gigi sementara akan disarungkan pada gigi-gigi yang dikecilkan.
– temujanji kedua, bridge boleh disimenkan. Biasanya mengambil masa seminggu sehingga 10 hari bergantung kepada lab.

BAJET BANYAK
– jika mempunyai puluhan ribu ringgit untuk dilaburkan kepada rawatan gigi, maka implantlah pilihan terbaik.
– paling sesuai untuk menggantikan sebatang gigi yang tiada atau pun sebagai pegangan gigi palsu penuh bawah.
– sejenis skru yang dibuat dari titanium akan dibenamkan kedalam tulang dan kemudian akan disambungkan dengan crown ( harganya lain dengan harga implan)

implant

implant

kebaikan
– selesa.
– tiada gigi yang dikecilkan
– tulang akan terpelihara, tidak akan menjadi lebih kecil
– gigi palsu bawah tidak akan bergerak-gerak dan longgar, jadi amat selesa memakainya

keburukan
-harganya mahal dalam RM5000 satu skru. Ada jenis mini implant yang murah lagi dari implant biasa tetapi ia tidak sebagus implan biasa.
– tidak semua org sesuai untuk membuat implan. Tidak digalakkan kepada mereka yang mempunyai penyakit kencing manis yang tidak terkawal.
– proses yang agak lama untuk memastikan skru melekat dengan betul pada tulang.
– jika tulang tidak memegang implan, maka implan akan longgar dan tercabut.

Biasanya implan dibuat oleh mereka yang pakar membuatnya. Tidak semua doktor gigi boleh membuatnya. Selepas implant di masukkan ke dalam tulang, ia mengambil masa 6-9 bulan untuk bercantum sepenuhnya dengan tulang. Selepas implant sudah kukuh, barulah proses pembuatan crown akan dilakukan. Proses pembuatannya memang agak rumit dah saya memang belum memahiri lagi rawatan ini jadi saya tidak berapa tahu secara detail nya cara bagaimana implan ini dipasang. Tetapi secara amnya, gusi akan dibedah supaya boleh nampak tulang. Kemudian implan akan di skru ke tulang dan gusi ditutup semula. Pesakit kena datang beberapa kali untuk memastikan implan itu melekat dengan tulang.

Diharap sedikit sebanyak anda semua mendapat gambaran, bagaimana nak menggantikan gigi yang telah tiada. Tapi ingatlah, gigi yang dikurniakan oleh Allah tidak akan sama dengan sebaik manapun gigi palsu atau semahal manapun gigi palsu. Jadi, jagalah gigi anda supaya anda boleh makan dengan rasa nikmat…:)

About these ads

498 Responses to Apa nak buat jika gigi tiada?

  1. ina says:

    mahalnyee nak buat bridge….

  2. drleen says:

    ina : memang mahal tapi berbaloi sebab tak payah nak bukak gigi malam-malam dan gigi pun nampak natural tak nampak gigi palsu. Nak makan pun senang, langit-langit pun tak penuh dengan plastik, rasa selesa macam takde gigi palsu…:)

  3. K.J says:

    Bolehkah dr leen beri cadangan klinik-klinik mana yang bagus dan budget untuk membuat bridges? Sekitar KL dan Selangor jika boleh. Sebab saya mempunyai lebih daripada satu gigi yang perlu membuat bridge, jadi cost aggaran itu amat penting. Banyak website tentang bridges tidak memberi tahu harganya, adanya pula mencecah RM800 sebatang. T.Kasih.

  4. drleen says:

    KJ : banyak klinik2 yang bagus utk buat bridge ni…KJ tanya2 la org yang berpengalaman yang dah pernah buat…biasanya harga bridge tu ikut kawasan..kalau KJ pilih klinik2 area bangsar, damansara, mont kiara tentulah harganya mahal…tapi klinik2 biasa dalam sekitar 400-450 je sebatang…saya takleh la nak bagi cadangan klinik mana bagus sebab nanti langgar undang2 pulak….so yang paling elok..tanya pada kawan2 yang pernah buat bridge ni..klinik mana yang elok..dr mana yang ok…sebab pengalaman sendiri lagi penting betul tak?

  5. wan says:

    akum dr leen..kat kuala lumpur ni ada tak dr gigi yang pakar pasal implant ni..kalau ada harap dr boleh syorkan kat saya…tq

  6. Raja Affan says:

    Salam ya Doktor,ana pelajar Pergigian Mansoura,mesir tahun 2..
    terima kasih atas penerangan dr.terutamanya hal mengenai badget yang sesuai untuk pembuatan denture..
    recently ana dapat tau kaedah terbaru implan,iaitu “mini implan”boleh dr terang sedikit,?
    sbb i got inform,this method is more cheaper,fast and adequate for patient conveniece..insyallah bersama2 kongsi..

  7. drleen says:

    wan : hmm…saya tak sure sangat sebab tak berapa kenal doktor2 yang buat implant..maklumla, saya ni tak sampai pun 10 tahun jadi dr gigi jadi ramai lagi dr yang saya tak kenal. Cuba u survey dental klinik kat bangsar, dentalpro. Maybe they all buat.

    Raja Affan: ok..mini implant tu memang kecil saiznya berbanding implant biasa dan tidak perlu untuk buat open flap surgery utk pasangkannya, just drill melalui gusi je terus dan skru ke tulang. Kebanyakkan mini implant ni dibuat sebagai overdenture, supaya gigi palsu melekat terus dengan implant jadi kurang la longgar. Implant ni paling berguna untuk gigi palsu penuh bawah. Mini implant ni biasala…ada pros and cons berbanding dengan implant biasa…sebab dia kecik, kadang2 high chances utk fail tapi kalau fail, lubang yang disebabkan skru implant tu kecik je jadi senang je tutup balik. Yang ni mana2 dentist boleh cuba, just pergi short course dia and boleh terus buat…of course lagi murah dari implant biasa and tak payah tunggu lama utk pasang prosthesis.

  8. Lorna says:

    Saya tlah mbuat bridge baru2 ni dan tengah lam proses tunggu dpt dari lab. So sya nak tnya camna cara2 penjagaan gigi bridge dan adakah kmungkinan ianya akan jadi longgar atau rosak dsb..tq

  9. drleen says:

    lorna: awak kena jaga bridge tu macam gigi biasa iaitu gosok kawasan tu macam gosok gigi biasa. Cuma kena tambah satu je lagi iaitu dengan flos bawah bridge tu dengan superfloss. Ia boleh dibeli di pasaraya ataupun klinik gigi. Super floss ni ada satu bahagian floss yang berbulu dan agak tebal yang digunakan utk bersihkan bawah bridge. Nanti kalau bridge dah siap , tentu dr gigi akan ajar camna cara2 nak bersihakn bridge. Ia boleh jadi longgar jika tak dijaga dengan betul kerana jika ada plak di celah2 gigi dan juga celah2 bridge, ia akan menyebabkan simen menjadi tak kuat dah boleh menyebabkan bahagian gigi di dalam bridge akan rosak dan seterusnya bridge akan tanggal. Proses ni mengambil masa yang lama..jadi jika jaga betul2 insyaallah akan tahan lama..:)

  10. pico says:

    Semasa gigi penyokong dikecilkan adakah gigi palsu dipakai skarang tak bleh digunakan lagi.Bermakna kita tidak ada gigi dlm tempoh 7-10 hari?

  11. drleen says:

    pico: semasa gigi penyokong dikecilkan, ianya akan disarungkan dengan corwn sementara. Gigi palsu masih boleh digunakan dalam tempoh menunggu bridge tu siap. Jadi gigi nampak seperti biasa sepanjang proses pembuatan bridge.

  12. noreen says:

    slm dr leen..gg sy ats sy jarang, berapakah kos untuk memakai braces bg klinik swasta?

  13. drleen says:

    noreen: kos utk braces dalam 3000-5000 tak termasuk kos sebelum treatment ( cabut, cuci, tampal, x-ray, acuan gigi ). Tapi tak bayar sekaligus. Bayar dalam 1500 dulu then tiap2 bulan dalam 100. Permulaan mungkin awak kena sediakan dalam 2000 kot..utk cover cabut, x-ray, acuan dan juga pemasangan braces.

  14. eastmie says:

    bleh tk sye nk copy artikel dr. leen kt atas tue.
    nk ltak dlm forum… ;)

  15. drleen says:

    eastmie: boleh…np

  16. yoyo says:

    assalamualaikum drleen…secara jujurnya saya trauma nak jumpa doktor gigi since saya pernah dikasari oleh seorang dentist yang pada hemat saya pada ketika itu beliau mempunyai masalah peribadi. Untuk pengetahuan doktor saya telah memakai gigi palsu sejak berumur 15 tahun (1992) akibat kemalangan jalan raya, kerana trauma saya tidak pernah membuat pemeriksaan gigi menyebabkan gigi saya banyak yang rosak dan saya membiarkannya menjadi tunggul kerana tidak berasa sakit ! Baru- baru ini gusi saya telah membengkak dan bernanah. Saya telah berbincang dengan suami untuk mendapatkan rawatan dan tertarik dengan teknik ‘implant’. Berapa agaknya kos untuk membuat implant bagi keseluruhan 6 batang gigi di hadapan…

  17. drleen says:

    yoyo: kos utk rawatan implant agak mahal juga…utk 6 batang gigi saya rasa kosnya dalam 40,000. Ada lagi satu jenis rawatan iaitu bridge..ia murah sikit..tetapi bergantung kepada gigi yoyo juga kerana bridge ni memerlukan 2 batang gigi yang kuat utk dijadikan pegangan. Utk 6 batang, kosnya dalam 3600.

  18. yoyo says:

    perggghh..mahalnyaa..boleh beli sebuah rumah kos rendah!!!ok..saya setuju gak nak buat bridge..just nak tanya dr. semula..out of 6 gigi tu dua daripadanya dah buat crown and yet the colour makin gelap. Still lagi ke boleh buat bridge untuk gigi yang seterusnya? Bila agaknya dr. ada kat Nilai sebab rumah saya pun kat area sana..at least bila saya pg klinik xdelah buang masa sbb dr. dah tau masalah saya and the most important thing saya x rasa trauma lagi….thanx a lot dr!

  19. linda says:

    Dr. Leen,

    Nak tanya kalau buat bridge dekat klinik dr. dapat discount tak?

    Cawangan dekat Puchong Perdana.

  20. drleen says:

    yoyo: hmm..betul..memang mahal buat implant tu..kalau bridge tu bleh tahan lagi harganya. saya kena check dulu, then lagi senang saya nak terangkan apa yang perlu dibuat. Saya ada di nilai setiap hari rabu..so boleh buat appointment kalau boleh sebab kalau terus datang je takut kena tunggu lama..:) lagi satu saya di sana sehari je seminggu so takut saya kena ganti kat tempat lain.

    linda: harga bridge kat klinik tiew ni memang berpatutan..:) biasanya 450 sebatang…ada klinik lain yang charge 500-1000 sebatang…datang je la dulu…insyaallah..blehla dikurangkan skit..

  21. aris says:

    assalamualaikum,,dok, sy dr indonesia, mau tanya, gigi saya msh lengkap,kurang graham 1 baru dicabut,tp gigi saya dah rusak semua,atas dan bawah, boleh tidak saya ganti dg gigi palsu semuanya atas dan bawah, apa semua harus dicabut dulu? berbahaya tidak?? terima kasih ya dok.

  22. nana says:

    salam dr leen,

    Saya ade masalah ngan 4 batang gigi depan saya (hitam and berlubang didepan) yang membataskan percakapan saya disebabkan rasa malu dan rendah diri. Apa rawatan yang terbaik untuk mengatasi masalah ini?

  23. drleen says:

    aris: kalau gigi yang rosak tu..tak semuanya perlu dicabut. Kadang-kadang ada yang masih boleh ditampal. Jika dah rosak teruk, memang kena cabut dulu baru boleh buat gigi palsu. Untuk cabut gigi takde bahayanya kecuali kalau ada sakit dalaman seperti darah tinggi, kencing manis, sakit jantung etc….kalau badannya sihat, cabut gigi ok saja..

    nana: baik awak pergi jumpa dr gigi…kalau lubangnya tak besar, masih boleh ditampal…jika lubangnya dah teruk dan budget takde, boleh dicabut dan hari cabutan tu boleh dipasang gigi palsu. Tapi bila lubang tu dah tutup, gusi akan kecut sikit jadi gigi palsu akan longgar. Masa tu boleh fikir nak buat gigi palsu baru ataupun buat bridge je..bergantung pada budget..

  24. watiey says:

    hi dr leen,

    saya mempunyai masalah gigi depan yang rosak. saya berminat dengan penerangan yang dr leen bagi kpd saudari nana,cam mana saya boleh berhubung ngan dr leen bagi mendapat khidmat nasihat atau rawatan daripada doktor leen.

    thanks.

  25. drleen says:

    watiey: bolehlah awak menghantar e-mail kepada saya doktorleen@gmail.com atau boleh datang ke salah satu klinik pergigian tiew di cawangan puchong perdana, nilai atau sg chua kajang utk berjumpa dengan saya.

    • salam drleen, gam jenis apakh agaknya jika sebtang gigi palsu kita patah? sekarang ni puasa, sya di kb, kenpa gigi paslu hanya bertahan tidk samopai setahun w.pun bayar mahal, gigi paslu sya ini dari jenis plastik, tk.

  26. icelemon says:

    kalau buat bridge 4 batang cos nya dlm berapa doctor… dan boleh dapat discount tak hahaha

  27. icelemon says:

    apa perbezaan veneers crown dgn brigde

  28. drleen says:

    icelemon: buat bridge 4 batang tu awak maksudkan nak gantikan 2 atau 4 batang gigi yang takde? Kalau gigi takde 2 batang, kos bridge utk 4 batang ialah 1880…kalau nak ganti 4 batang yang takde, bridge 6 batang kos dalam 2820…discount? hehehe..tu dah kira murah laa tuh..klinik lain semua 500 ke atas sebatang.

  29. ika says:

    hYe Dr Leen, this is first time explore dr leen punya website, It’s very useful and convenience to all of malaysian to know better about our tooth,

    For your info, Ika berusia 25 thn dan sudah pun buat implan 2 batang gigi tetapi belum lagi proses memasang crown, boleh tak doc terang serba sedikit jika ada effection daripada memasang implan. Contohnya effect daripada petir or kilat, atau makan makanan yg sejuk seperti ais krim, ada effect tak pada implan ika tu?

    Then ada effect tak pada implan itu pada masa hari tua ika nanti?

  30. kays says:

    saya nak buat gigi palsu di bhhgian depan dalam masa terdekat ini, masalahnya saya sudh cabut dua btg n mybe dah kecut coz dah sebulan lebih,tinggal dua btg lg saya nak cbut..jd saya nak buat gigi palsu terus selepas di cabut dua btg yg blum di cabut. sperti yg doct katakan, gigitan x akan rata, jd dlam masalah saya ini..adakah saya akan dapat buat secepat mungkin atau tunggu lg gusi yg baru di cabut itu kecut? dan berapa lama tempoh yg diperlukan untk gusi kecut..

  31. drleen says:

    ika: hmm..biasanya so far takde laa lagi side effect apa2..sebab implant tu dibuat dari titanium…jadi dia quite selamat . So far mereka yang dah pernah buat implant takde komen apa2…cuma kena jaga betul2 je laa..supaya implant tu tahan lama…make sure floss betul2 celah2 crown tu..implant ni bagusnya ia boleh menyebabkan tulang tak menurun…sebab kalau gigi takde biasanya lama2 tulang akan menurun tapi bila ada implant ni dia macam gantikan akar gigi jadi tulang tu ingat masih ada lagi gigi jadi tulang tu maintain je la..kecuali kalau ada penyakit gusi yang menyebabkan tulang turun kerana dijangkiti kuman.

    kays: Biasanya gusi tu kecut dalam masa sebulan. Tapi kalau awak nak tunggu lama pulak takde gigi depan..mesti awak segan nak berhadapan dengan org betul tak? Ada satu lagi cara di mana sebelum cabut dibuat gigi palsu dulu ( dalam kes awak 4 batang) kemudian pada hari cabutan 2 batang gigi, gigi palsu tu dipasang. Keburukannya ialah gigi palsu tu boleh longgar jika gusi awak mengecut. Jika longgar, samada awak buat baru terus atau tambah kat tapak gigi palsu yang sedia ada…

  32. icelemon says:

    saya nak ganti gigi 4 batang so perlu buat 6 yer doc

  33. dogrose says:

    Dr.Leen…saya berminat nak membuat bridge untuk 4 btg gigi hadapan…saya tinggal di area cheras KL…di manakah cawangan klinik dr.Leen yg berhampiran yg boleh saya buat temujanji…boleh doktor sertakan sekali no tel untuk saya hubungi? TQ

  34. drleen says:

    icelemon: yup..kalau 4 batang gigi awak takde jadi gigi2 yang bersebelahan kiri dan kanan diguna utk pegang bridge tu…so semua jadi 6 batang la..:)

    dogrose: bulan depan saya start kerja di branch Tiew di cheras…dekat leisure mall…nama klinik Mydental phone number 03- 91328910…saya kat sana dalam pertengahan april.

  35. oniq says:

    kalau saya berhajat untuk membuat bridge adakah doktor leen boleh membantu saya?maksud saya doktor leen melakukannya sendiri untuk pesakit…kalau seseorang tu mamakai bridge dan dia menjaga sebaik mungkin berapa lama jangka hayat bridge tu? 30 tahun barangkali?

  36. drleen says:

    oniq: Boleh je kalau nak buat.datang la ke klinik saya samada di sungai chua kajang atau puchong perdana atau nilai…:).biasanya saya akan kecilkan gigi dan buat crown sementara kemudian hantar ke lab utk diproses. Kemudian saya akan pasangkan selepas ia siap biasanya dalam seminggu. Ada patient yang dah pakai bridge lebih dari 10 tahun. so kalau pandai jaga memang tahan lama.

  37. iechah says:

    Assalamualikum

    saya nak tanya dr leen,gigi geraham saya di bahagian bawah semuanya dah di cabut..
    so saya ingat nak gantikan dgn gigi palsu (utk gg geraham dlm 2 or 3 btg)..tapi yang tanam gg tue mahal sgt untuk buat bridge pulak perlu ada gg yg kuat menyokong bridge kan (masalahnya takder gg yg dpt menyokong bridge tue)..so apa pandangan dr leen?

  38. drleen says:

    iechah: saya rasa utk kes awak..yang paling sesuai ialah buat gigi palsu. Gigi palsu ni ada dua jenis..satu tapak semuanya plastik dan satu lagi tapaknya besi ( chrome). Yang tapak besi tu selesa skit sebab ianya nipis dan kecil. Tapi harganya mahal skit…jadi saya nasihatkan pergi jumpa dr gigi kemudian tanya mengenai kedua2 jenis gigi palsu tersebut beserta harga

  39. iechah says:

    terima kasih dr leen…maybe nak buat yg chrome lah…

  40. Mr Man says:

    salam dr leen..akhirnya sy jmpe jgk ws yg dpt mmbantu sy mendalami ilmu pengetahuan ttg pergigian…akan ttpi gigi sy dh rosak skit dr..risau sy nie..pasal 2 batang gigi sy kat depan (berselang) disahkan dah mati..dead teeth..skrg nie gigi nie ditampal…akan tetapi kerana lubangnya agak besar,dr menanam besi digusi sy…soalan sy..
    adakah utk tmpoh yg lame besi itu bkemungkinan berkarat?
    adakah gigi reput boleh berpunca akibat drpd pernah terpijak paku berkarat?
    lastly, gusi sy ditempat gigi mati itu kadang2 mengeluarkan nanah dan belakang badan sy selalu ditumbuhi jerawat…tolong sy selesaikan masalah nie dr…plzzz….

  41. Mr Man says:

    satu lagi dr, jikalau sy ingin mmbuang gigi2 mati tersebut, apekah alternative terbaik utk sy?ade x gigi palsu yg x nampak mcm pakai gigi palsu ketika kita senyum dr? ade x tempat buat implan gigi yg murah?tlg sy dr…

  42. drleen says:

    iechah: ok..chrome memang tahan skit dari normal plastic denture.

    Mr. Man : Hmm…sebelum dr tu tampal gigi awak..adakah dia ada membuat rawatan saraf ( RCT) ? Gigi yang dah mati biasanya akan dibuat rawatan saraf kemudian barulah ditampal. Tetapi ada juga kes2 di mana lubangnya besar sangat jadi dr akan tampal dulu kemudian barulah buat rawatan saraf ( kerana lubang utk rawatan saraf ni ditebuk dari belakang so tak nampak kesannya ). Besi yang diletak dalam gigi biasanya memang khas utk gigi dan ianya tak berkarat. Setahu saya memang takde kena mengena pijak paku karat dan gigi reput. Gigi reput disebabkan oleh bakteria dalam mulut yang bertindakbalas dengan makanan yang kita makan menghasilkan asid yang menyebabkan gigi berlubang. Gusi memang akan bengkak dan mengeluarkan nanah jika gigi tu tak dibuang sarafnya. Nasihat saya, elok buat rawatan saraf pada 2 gigi yang dah mati tu..:)

    soalan kedua Mr Man: utk cabut gigi tu, mula2 boleh buat gigi palsu sementara, maknanya bila hari yang awak cabut, hari tu pasang gigi palsu. Kemudian bila gusi dah elok, boleh buat bridge utk gantikan 2 batang yang takde tu..nampak natural skit dan tak perlu bukak2 pada waktu malam. Implan semua memang mahal..sekitar 5000++ sebatang.

  43. yana says:

    askum dr Leen,sya berminat nak wat 1 penambahan gigi palsu n bape anggaran kos nak wat(gigi blah depan)

  44. drleen says:

    yana: kalau dah ada gigi palsu dan nak tambah sebatang gigi, harga dalam 35 tapi gigi palsu kena tinggal. Kalau takde lagi dan nak buat sebatang gigi palsu, harga 95.

  45. Mr Man says:

    tenkiu dr..nice work and info :)

  46. Niza says:

    Akum Dr.,

    nak tumpang tanya…saya berminat utk membuat bridge bg 1 gigi geraham atas yg paling hadapan…mslhnya satu daripada gigi yg ada adlh gigi susu (bukan geraham) yg x diyakini kekuatannya…so bole ke nk buat bridge tu..

    satu lagi…oleh kerana gigi susu tersebut x dicabut, gigi yg sepatutnya tumbuh telah keluar pada bahagian atas di dalam kulit (jika dipegang ianya berdekatan dengan tulang pipi)…sekiranya saya membuang gigi tersebut adakah ianya mempunyai risiko…

    adakah Dr. mempunyai mana-mana kenalan di klang, Selangor?…atau mungkin Dr. ada pandangan yg boleh dikongsi bersama..

    tq..

  47. drleen says:

    niza: biasanya utk your case, kena amik x-ray dulu..tengok keadaan akar gigi dan juga kedudukan gigi kekal tu. Jika akar gigi susu dah banyak takde, jadi jika nak buat bridge dinasihatkan utk cabut gigi susu tu kerana gigi yang dijadikan pegangan hendaklah kuat..kalau gigi kekal tu sangat dalam, ada kemungkinan kena buat pembedahan utk keluarkan gigi tu…biasanya kalau nak cabut tu agak susah biasanya doktor gigi akan refer case tu kepada pakar. Jadi nasihat saya, boleh jumpa mana2 doktor gigi utk dapatkan pandangan kemudian jika perlu boleh suruh doktor gigi tu buat surat rujukan utk pakar pergigian di hospital klang. Saya tak berapa kenal doktor yang ada di klang..tapi rakan saya isterinya ada klinik sekitar klang tapi rasanya dekat2 area kapar nama klinik pergigian mastura, phone number 03-32915205 .. Kalau nak pergi ke klinik gigi tiew, cawangan terdekat ialah banting, no phone 03-31872967.

  48. areef says:

    as’kum doc leen..nk tnya, blh ke kita dapatkan gigi palsu dlm masa sehari?kalau berhari-hari, rasa segan pulak bila berhadapan dgn rkn sekerja…lagi2 gigi hadapan…smntara gigi palsu diproses, adakah kita diberi gigi palsu smntara?saya cdg nk buat bridge.tq!

  49. drleen says:

    areef: susah sikit nak dapat dalam sehari..biasanya paling cepat pun 2-3 hari. Tapi ada satu cara lagi di mana masa gigi tu dicabut, masa tu gigi palsu sementara boleh di pasang..biasanya ambil acuan gigi dulu kemudian di hantar ke lab, bila dah siap baru di panggil utk cabutan gigi dan terus pasang gigi palsu tu. Keburukannya ialah gigi tu senang longgar bila gusi kecut sikit..kadang2 boleh repair je dan kadang2 kena buat baru ataupun terus buat bridge. Utk buat bridge memang kena tunggu gusi elok, biasanya dalam sebulan. So sementara tu memang elok kalau pakai gigi palsu sementara. So tak segan laa lepas cabut tu takde gigi sebab terus ada gigi palsu pada hari dicabut gigi.

  50. Ali says:

    As’kum Dr.. nak tanya utk teknik bridge bagi dua gigi.. 2 gigi ni skrg dah pecah masih ada yg tinggal .& perlu utk dicabut melalui proses bedah agaknya….. utk belah kiri & belah kanan 2 gigi masih ok cuma ada tampalan yg dalam kerana berlubang .. mmg dah lama sy ingin baiki gigi ini cuma rasa takut ingin berjumpa doktor & kemungkinan kos yg mahal..

    boleh dr bagi angkaran utk kos bridge bagi dua gigi yg rosak termasuk cabut gigi yg reput.. dan pandangan doktor pada 2 gigi yg mempunyai tampalan yg besar samaada perlu juga menggunakan teknik bridge atau biarkan saja kerna sy tiada masalah dgn gigi ini cuma sesekali akan sakit disebabkan pengunaan tali flos

    Terima kasih doktor harap doktor dapat membantu dgn anggaran budget .. harap dapat dilakukan dalam awal tahun depan .. kena tggu bonus :) dan klinik sg chua berdekatan dgn rumah saya .. sy rasa rendah diri & kurang tergelak besar … harap selepas ini saya akan lebih ceria … terima kasih Dr Sekali lagi

    p/s email saya kos bridge utk dua gigi & 2 gigi kiri + 2 gigi kanan

  51. ira says:

    asalamualaikum..saya seorang penuntut kolej pergigian.saya sedang menyiapkan kertas projek tentang bahan2 prostesis pergigian.saya perlukan bantuan seperti nota2 dan bahan rujukan.boleh tak Dr. bantu saya?mungkin ada laman web yang boleh saya rujuk?

  52. zaini says:

    hai dr. leen, saya mengelami kesakitan gigi, disebelah gigi gerham paling depan(tidak tahu nama gigi), gigi tu tidak berlubang tetapi bahagian leher gigi telah ada “parit” antara gusi dengan gigi, soalan saya, bila saya mengerakan rahang atau pipi, ada gerakan tertentu akan menyebabkan kesakitan, adakah ini masalah gusi+otot ataupun gigi tersebut? buat masa ini saya terpaksa berhati-hati sewaktu makan kerana takut “terkehel”.

  53. Naima says:

    Salam Doc,

    Saya nak tanya klinik kerajaan mana yang ada buat implan gigi?

  54. drleen says:

    ali: anggaran tuk buat bridge gigi depan 4 unit dalam 2000 kemudian utk cabut gigi yang reput tu dalam 40 sebatang..kalau pembedahan dalam 80 sebatang. Saya dah tak kerja sg chua lagi tapi dah tukar ke cheras..kat sg chua tu kawan saya jaga..ok gak dia tu..

    ira: hmm..mungkin awak boleh google kat dalam internet tu..sure banyak..buku2 text ada laa kat rumah saya tu..kalau nak pinjam bagitau saya ek..:)

    zaini: sebenarnya masalah awak ni disebabkan penggunaan berus gigi yang keras serta memberus gigi secara kuat…jadi lama kelamaan leher gigi tu terhakis dan menyebabkan ngilu bila minum air..atau kena angin…kita boleh tampal kawasan tu dan rasa sakit tu akan hilang..tapi awak kena tukar berus gigi kepada yang soft dan kemudian jangan gosok kuat2..slow je..kalau awak buat kuat2 jugak tampalan tu akan tanggal dan akan sakit balik.

    naima: tak sure laa saya..mungkin di Klang kot..

  55. Naima says:

    Salam Doc,

    Saya nak tanye anggaran buat implan untuk sebatang gigi untuk gigi gerham besar dan kecil? Bila sepatutnya implan dibuat?

    TQ DOC!

  56. drleen says:

    naima: salam. implant sebatang gigi dalam 5000-6000..tak termasuk crown. Bridge pula dalam 500 sebatang. Kalau nak gantikan 2 gigi kena buat 4 unit..biasanya implant ni boleh dibuat bila2 masa je..

  57. naurah says:

    klinik kerajaan ada tak wat proses bridge

  58. naurah says:

    kat klinik dr tak ada wat bayaran ansuran ker? tanyer jer..sb kalau nak wat bridge tu kalau dah 6 batang berapa dah tu..kalau ada ansuran ak gak ..3 x bayar ker..4x bayar ker

  59. mrX says:

    apa maksud dr gigi sementara akan dipasangkan pada gigi yang dikecilkan? x paham la. gigi sementara tu gigi palsu ke? gigi yang dikecilkan dicabut ke?

  60. drleen says:

    naurah: takde buat bridge kot..tak sure laa saya…setau saya takde klinik kerajaan yang buat tapi awak boleh tanya..tentang bayaran ansuran tu saya rasa tak boleh kot..

    mrX: crown sementara tu dibuat daripada acrylic – seperti gigi plastik yang di sarungkan pada gigi yang dah dikecilkan dan disimen dengan simen khas. gigi yang dikecilkan tu bukan dicabut tetapi dikecilkan..maknanya dr gigi akan menggunakan bur utk mengecilkan gigi/membuang sebahagian kecil dari gigi/mengikis gigi sehingga kecil.

  61. mrX says:

    nampak kecik sangat ke gigi yang telah dikecilkan tuh? saya nak buat bridge 4 crown kat gigi depan x masuk gigi bersebelahan.. agaknye berapa harganya yek. boleh ke buat implant kat gigi depan bahagian atas?

  62. mrX says:

    kalo buat bridge kene floss setiap hari.. floss tu ape?? boleh buat sendiri ke?

  63. mrX says:

    gigi kita akan diambik masa pertemuan pertama utk buat bridge ke? kalo saye nak buat bridge 4 gigi depan x masuk gigi bersebelahan, takkan ke-4 4 gigi diambik utk buat acuan? amik sebatang gigi je x boleh ke?? malu seeiihh x de gigi depan sementara nak buat bridge? sebulan ke? malu sioott!!! x boleh ke amik 1 gigi je utk buat acuan? atau buat bidge tanpa amik gigi? malas nak pakai gigi palsu.. rasa geli laks…kalo saya nak dr leen yang buat bridge utk saye.. berapa kosnya? boleh tak letak gambar real org yang telah membuat bridge.. saya nak tengok saiz gigi yang dikecilkan tuh. nampak pelik ke?

  64. drleen says:

    mrX: kalau gigi yang takde 4 batang..jadi bila buat bridge jadi 6 batang. Harganya 3000. Gigi yang dikecikkan tu takde laa kecik sangat..dan kita akan letak gigi sementara utk cover gigi yang dikecikkan tu..jadi takde laa nampak pelik. Implant boleh je kat gigi depan..sebanatang dalam lebih kurang 5000 kot..lepas buat bridge kena floss hari2 kat celah gusi tu gunakan floss khas yang nama dia superfloss. BIasanya dr gigi akan ajar camna nak guna floss tu lepas pasang bridge. Biasanya proses buat bridge ni..appointment pertama kita akan kecikkan 2 gigi bersebelahan, amik acuan dan letakkan sarung sementara kat gigi yang kita kecikkan tu. Kalau ada gigi palsu masih boleh pakai lagi gigi palsu. Kemudian lepas seminggu atau dua minggu bila bridge tu dah siap baru kita tanggalkan sarung sementara dan lekatkan bridge baru dengan simen khas. Jangan risau…gigi yang dikecilkan tu tak nampak pun sebab akan disarungkan..:)

  65. Naima says:

    Salam Doc. Baru2 ni gigi gerham 2nd last sy sakit sangat. Disebabkan terlalu sakit sy g jumpe Doc gigi kt Danau Kota, Setapak. Rupa2nya gerham sy dh berlubang dari dalam. Doc gigi cina suruh sy cabut @ buat rawatan saraf. Sebab sy sayangkan gigi sy buat RCT. Dia kt utk RCT bayar RM450. Tapi bile sume dh siap kena byr RM530. Soalan sy Doc:-
    1) Memang bayaran utk RCT semahal itu?Mengapa?
    2) Doc. itu ckp lg lepas buat RCT kene buat crown…kalau x buat x pe ke?
    3) Untuk gigi yg telah dibuat RCT, berapa jangka hayat gigi @ selama mana RCT itu tahan?

    TQ Doc..

  66. angel says:

    Doc Leen, saya nak bertanya, 6 bulan lepas saya ada pegi jumpa doctor di damansara untuk membuat bridge, tapi setelah doctor tu check, gigi saya tidak boleh buat bridge sebab di sebelah gigi yang nak buat kan bridge ada gigi taring yang tinggi, dan tak sama rata dengan gigi depan saya tu.

  67. drleen says:

    naima: salam. bayaran rct memang mahal kerana prosesnya rumit dan mengambil masa lama…mungkin dr tu tak bagitau harga tampalan..sebab lepas buat rct tu kena buat tampalan..tampalan biasanya lain harga dari rct..mungkin sebab tu awak kena bayar 530. Crown tu bertujuan utk memelihara supaya gigi tu nanti tak senang patah atau sumpik..sebab bila gigi ni dah mati dan lubangnya besar ( lebih separuh dari gigi tu tampalan) ..gigi tu dah tak berapa kuat lagi..gigi geraham kita gunakan utk mengunyah jadi kalau tergigit benda yang keras..gigi tu atau tampalan boleh patah atau tercabut..sebab tu digalakkan buat crown ( sarung gigi). Gigi yang dah dibuat rct tu memang bukan 100% akan ok..ada possibility ianya boleh sakit balik jika jangkit kuman..lama mana tu saya tak tau bergantung pada tampalan..cara dr tu buat rct dan cara awak jaga gigi. Jika tampalan besar sangat dan dalam kadang2 ada rekahan atau ruang antara tampalan dan gigi yang kita tak nampak dengan mata kasar..jadi lama2 dari ruang ni kuman boleh masuk balik dan menyebabkan jangkitan kuman semula…lagi satu senario kalau dr tu termiss saraf ke atau saraf tak ditampal dengan betul ke..ianya boleh menyebabkan sakit jugak kerana dijangkiti kuman…lagi satu cara pembersihan gigi…kalau tak buat betul2 kadang2 plak tu melekat di antara tampalan dan gigi menyebabkan ianya boleh merosakkan semula gigi dan akibatnya dijangkiti kuman…so ada banyak faktor..kalau jaga semua tu insyaallah tahan lama..

  68. drleen says:

    angel: memang susah nak buat bridge cam tu sebab gigi pegangan utk bridge tu tak sama susunan dengan gigi lain..nanti nampak gigi awak panjang pula…alternative lain ialah samada awak buat implant..atau buat rawatan orthodontik ( braces)..atau gigi palsu..semua bergantung pada budget awak..awak tanya laa dr tu apa option yang awak boleh buat serta harga sekali..

  69. angel says:

    Thanks Dr Leen, pada masa tu, doc ada advise saya untuk pakai braces, tapi for me braces takes bout 2 years utk gigi saya jadi sama, saya ada satu pertanyaan lagi adakan boleh saya just cabut jer gigi taring tu, then pakai bridges untuk taring tu sekali.

  70. Naima says:

    TQ Doc for your details information…Sy nak tanya lagi:-

    *Apa itu crown? Berapa bayarannya? berapa lama proses pemasangannya?

    TQ

  71. lia says:

    salam dr..sy br je pasang bridge tp keadaan gigi depan sy x same dgn gigi bersebelahan panjang sedikit dr gigi asal sebelah. dr yg buat gigi sy tu kata x boleh nk pendekkan takut gigi tu pecah..mcm mana ye dr. sy malu lah dr..nmpk x cntk sbb gigi satu tu terlebih sedikit dn buat bibir sy terjungkit..tlg sy dr…blh x gigi tu disma ratakan semula . tksh dr.

  72. drleen says:

    angel: biasanya lepas cabut gigi taring tu kalau ada ruang yang nampak boleh letak bridge utk tutup ruang tu..tapi semuanya kena buat selepas gusi awak tu tertutup dan baik seperti sediakala..jadi sebelum tu awak boleh letak gigi palsu ataupun kalau ruang tu kecik sangat tak payah buat apa2..

    naima: crown tu macam sejenis sarung yang berbentuk gigi dan berwarna seperti gigi yang dibuat daripada porcelain. harga biasa lain2 ikut klinik..kat klinik saya harganya 500 sebatang. Biasanya kena datang2 appointment..appointment pertama tu lama sikit dalam sejam camtu…kemudian appointment kedua cepat sikit sebab hanya nak simenkan crown tu dalam mulut.

    lia: salam. kalau tak panjang sangat boleh dipendekkan tapi tak boleh banyak2 sebab nanti boleh nampak besi yang kat dalam crown tu. Kalau awak tak puas hati suruh dr tu buat lagi sekali laa..sebab kalau kat klinik saya..patient tak puas hati dan nak yang baru..dr tu kena buat balik free of charge…cuba tanya dr tu balik.

  73. lia says:

    ai dr.. dr yang buat gigi sy 2 cam tak mesra alam je..sy tak tahu nk ckp cm mane.. apa pendapat dr kalau dr 2 tak nk tanggung risiko dn tak nk buat semula
    tas gigi sy nie.tksh dr dapt membantu sy

  74. Gadis bingung.. says:

    Dr,

    Sy sudah membuat crown utk gigi depan saya.
    Masalahnya, crown yang dibuat ni warnanya xsama ngan gigi2 lain.
    Blh ke kalau kita tanggal blk, dan buat gigi crown lain/baru?
    Saya dah beritahu dgn dr. gigi yg sama buat rawatan tu.
    Tapi jawapan dia sgt tdk memuaskan. Hanya “ok je tu.”
    Sy tetap tdk berpuas hati. Ielah, sy dah bayar banyak2 (RM550.00) tp xdpt rawatan yang memuaskan..
    Masa ambil acuan dan gigitan tu, mungkin dah slh ambil, crown yg makmal buat tu besar. Yang menyedihkan, dr tu blh asah gigi bawah sy yg bersentuhan ngan crown tu drpd tukar blk crown yg dah slh buat tu. yg xbestnye, skrg gigi yg diasah tu raser ngilu dan xsama panjang ngan gigi2 lain. Xcantik dh rupanya..
    Dr. tolong lah sy. Sy xtau nk mengadu pada siapa. Bila ingat2 mesti tesion.. :(

  75. lia says:

    salam dr…sy dh dh tanya dr yang buat bridge sy yang panjang dr gigi asal depan sebelah sy tapi dr tu hanya pendekn sedikit dn masih nmpk sedikit panjang..dr 2 cm tak suka bila sy mintak pendekkn gigi dn hanya ckp orang buat bridges ni professional org jepun yg buat dn kata tak boleh buat semula takut pegangan gigi yg dalam tu patah… sedih sy dr sebab mmg gigi baru tu tak memuaskan sy dn dr tu lgsung x ajar dn ckp bagaimana cr utk menggunakn superfloss.. dhlah sy byr mahal (RM2600.00)..Sekarang ni sy ada 1 lg masalah pulak disebelah gigi taring depan sy yg berlapis cam berlubang dn goyang sedikit… Sy tak nk kehilangan gigi sy lagi dr ..tolong sy dr Boleh tak sy berjumpa dr utk mendptkn rawatan di klinik sg chua dn hari apa yg selalu dr ada. Klinik di sg chua tu kt kwsn mana ye.. blh tak dr bagi no.telf utk sy buar apptment.tksh sekali lagi dr sy dlm menjwb soalan sy.. :(

  76. drleen says:

    gadis bingung: Hmm…sepatutnya dr tu dengar cakap awak..kalau warnanya beza sangat awak boleh buat baru…kadang2 lepas kita simenkan crown tu..terpaksa kikis sikit gigi bawah tapi takde laa sampai gigi tu jadi pendek berbanding gigi lain…biasanya kalau dikikis pun tak nampak beza….cubalah komplen lagi..kalau ikutkan boleh je buat balik…tapi ye laa dr tu kena bayar sendiri kat lab mungkin sebab tu dia tak nak buat lagi sekali kot…tapi cubalah lagi ye…manalah tau dia bermurah hati nak buat semula utk awak..

    lia: salam…boleh je datang jumpa saya tapi saya tak kerja di cawangan sungai chua lagi tapi dah tukar ke cawangan cheras..di taman segar dekat dengan leisure mall..saya kat situ hari isnin dan hari rabu..nama klinik tu Klinik Pergigian MyDental. No phone 03-91328910. Call laa dulu..mana laa tau saya takde kan…saya tengok apa yang saya boleh buat..

  77. ayyad says:

    salam dr..sy nk taye ape punca gg mati ek..tq

  78. Gadis Bingung says:

    Timekasih yer Dr..
    Sy akan ge blk kt klinik tu..
    Tp skang xblh la sbb Dr. tu ge Umrah..
    Nmpknye kne tunggu lpas Raye la..
    Hmmm..

  79. lia says:

    T.Kasih yer dr.. InsyaalLah pas raya sy akan ke sana..lagi satu pertanyaan sy mcm mane sy nk floss gigi sy sedang dr 2 dh semen disebelah gigi sy yang buat bridge 2 dr..Tksh dr.Selamat Hari Raya..

  80. Mamat Senget says:

    Dr,
    Saya mempunyai masalah dagu senget.
    Salah 1 sbbnya adalah, gigi saya tdk blh dikatup dgn rapat oleh kerana ada sebatang gigi saya yg terlebih panjang dari gigi2 yang lain.
    Pertanyaan saya, bolehkah gigi yang terlebih panjang itu dipotong untuk mengsamaratakan gigi saya itu dgn gigi2 yang lain?
    Adakah selepas itu struktur dagu saya akan pulih?
    Jika tidak, apakah rawatan yang sesuai bagi saya?

  81. drleen says:

    ayyad: Biasanya gigi mati disebabkan jangkitan kuman..biasanya sebab ada lubang ( karies) menyebabkan kuman boleh masuk ke saluran saraf.

    gadis bingung: hmm..takpe laa.sabar je laa ek

    lia: kena cari floss khas..nama dia superfloss dari oral B.

    mamat senget: sorry lambat reply..sampai awak dah jumpa saya baru saya baca soalan awak ni. So saya dah terangkan tadi yang awak kena buat rawatan orthodontik dan kemungkinan besar surgery utk pulihkan kembali kedudukan gigi dan dagu awak.

  82. aidil says:

    askum dr.leen.

    sy ada masalah dengan gigi sejak kemalangan gigi sy patah 1 batang dn setelah 3 tahun, gigi saya tidak teratur. sy mula mengkaji tentang kebaikan gigi palsu dan ketahanannya, tetapi budjet saya terhad. sy mempunyai band muzik dan saya adalah penyanyi nya, masalahnya adakah gigi palsu plastik itu akan tertanggal jika saya menjerit..?dan adakah jika kita senyum dan ketawa orang boleh nampak dan tahu kita menggunakan gigi palsu..? yang terakhir, saya kerja setiap hari berhadapan dengan pelanggan, gigi amat penting utk saya, adakah jika boleh saya membuat gigi palsu dengan waktu sehari atau 2 hari siap..? dan ketahanan nya kuat?

  83. raseinginbwatbridge says:

    drod komen sy baca di atas, tahun 2007 utk buat bridge 1 gigi rm 450, 2008, 1 gigi rm500(maybe sebab peningkatan kos minyak :) ) so nak tanye dr leen kalo buat bridge utk 1 gigi + 2 gigi dikecikan = rm1500..adakah rm1500 ini kos tetap utk membuat rawatan bride 1 gigi ataupun ade kos sampingan yang di cas.kuz leh budget kos keseluruhan :)

  84. drleen says:

    aidil: w’salam. Biasanya gigi palsu ni dibuat di lab..kalau utk sebatang paling awal pun dalam masa 3 hari…tentang boleh tertanggal atau tak tu bergantung pada gigi palsu tu..kalau ianya ketat takde laa tanggal tapi kalau ianya longgar boleh tanggal jugak..yang paling bagus ialah buat bridge…nampak lagi cantik dan natural.

    raseinginwatbridge: Memang harga rawatan kat klinik dah naik sikit berbanding tahun lepas…saya mengikut aja sebab tu bukan klinik saya..:) Kalau nak buat bridge utk gantikan 1 gigi harga memang 1500…kalau gigi bersebelahan tu takde masalah la. Kalau ada problem then kena settlekan problem tu dulu laa contoh kalau ada lubang besar dan dalam kena buat RCT dulu..kalau ada karang gigi kena cuci dulu..so biasanya sebelum buat tu memang kena check..dan kita akan bagitau apa perlu dibuat beserta kosnya..

  85. aidil says:

    askum dr.leen, terima kasih atas penerangan dan cadangan yg telah doktor berikan. tp sy musykil dgn penerangan tentang bridge, dikatakan jika ingin sebatang harge charge tambah 2 batang gigi, bersamaan setiap 1 batang kene tambah 2 batang gigi. sy memerlukan 4 batang gigi atau 6 batang gigi atas utk menampakkan ia lebih cantik, soalan nya jika 1 btg dikira tambah 2 batang bersamaan 3 batang, jika saya perlu 4 batang gigi bersamaan 12 batang yang perlu di buat..? slepas zaman skola sy dah fobia utk pergi ke klinik gigi kerana pernah berlaku insiden semasa proses cabut gigi dgn doktor kerajaan menyebabkan geraham saya tidak boleh mengunyah selama setahun. soalan nya boleh atau tidak doktor menyarankan saya klinik yang blh diberi kpercayaan utk buat proses bridge ni dgn sempurna di sekitar johor bahru? atau sy blh menemui dr.leen sendiri kerana saya rasa lebih senang dan selesa bincang topik ini bersama dr.leen.

  86. meia says:

    1. dr leen, semasa dan selepas prosedur bridge di lakukan, adakah pesakit akan merasa sakit?

    2. semasa menunggu utk crown kekal di buat, pesakit akan memakai crown sementara dulu kan, so semasa memakai crown sementara tu ,adakah berkemungkin crown itu akan tertanggal semasa mkn atau bercakap?

    3. kebanyakkan gigi sy berkedudukkan jarang so kalo dah memakai bridge,bolehkah saya membuat pemasangan braces pule?

  87. lia says:

    salam dr leen..pertanyaan sy knp bridge 2 nmpk kehitaman ye dr apabila kena sinaran lampu..apabila sy gelah nmpk la bridge tersebut sbb nmpk x ori dr gigi sy yg bersebelahn.

  88. rahisma says:

    Salam Dr Leen, web ini telah memberi satu pengetahuan baru kepada saya. saya ada pertanyaan. Gigi kapak saya tidak sama panjang kerana salah satunya telah bersentuh dengan gigi bawah .Jadi senyuman saya nampak agak janggal, jadi apakah rawatan yang perlu saya buat dan berapa kosnya. dan satu lagi adakah kedudukan struktur gigi juga boleh menyebabkan nafas berbau?
    Tq.

  89. telmeY says:

    kat area saya ade sebuah klinik gigi yang kecik dan ala kadar. Boleh ke doktor tu buat bridge kat saya? x confident laks. boleh tak bagi alamat klinik gigi yang OK di Perak or Penang. I prefer Penang. Saya nak sgt.. And, betulke lepas pasang bridge mulut kite akan bengkak sekejap?

  90. drleen says:

    aidil: sebenarnya utk bridge ni ianya memerlukan 2 batang gigi yang kuat bersebelahan kawasan yang takde gigi tu utk pegang cantuman gigi palsu ( sebab tu dinamakan bridge sebab ia macam jambatan yang sambungkan 2 batang gigi yang ditengah2nya takde gigi)
    jadi kalau ada takde 1 batang gigi, dua gigi bersebelahan tambah dengan sebatang yang takde tu sebab tu jadi 3. Kalau gigi yang takde tu 4 batang, jadi 4 gigi yang takde campur dengan 1 gigi sebelah kiri dan 1 gigi sebelah kanan jadilah 6 batang. Hmm..tentang klinik di JB tu saya tak sure laa…lagi bagus kalau awak tanya org2 yang dah ada pengalaman pergi klinik2 sekitar sana..tu lagi tepat…kalau nak jumpa saya boleh jugak tapi jauh laa..:)

    meia: utk soalan awak
    1. semasa proses nak kecilkan gigi tu, kita akan suntik ubat bius supaya tak sakit. Lepas buat pula kadang2 terasa ngilu sikit..jadi biasanya kita akan bekalkan ubat tahan sakit..biasanya rasa ngilu tu kejap je..
    2. crown sementara tu akan disimen dengan simen sementara..so memang ada kemungkinan ianya boleh longgar dan tertanggal..tapi boleh disimenkan semula. Ketahanan bergantung kepada bagaimana pesakit menggunakan gigi tersebut semasa makan..tapi kadang2 ada juga kes di mana pesakit makan macam biasa tapi crown sementara tu tanggal..tapi jarang laa berlaku.
    3. selepas buat bridge biasanya tak boleh pakai braces sebab bride ni dan cantumkan semua gigi yang takde jadi ianya tak boleh bergerak. So kalau nak buat braces, buat braces dulu kemudian baru buat bridge.

    lia: nampak kehitaman sebab bahagian dalam bridge tu diselaputi logam…bahagian luar je disaluti dengan porcelain…so kalau nak nampak ori, kena buat bridge yang semua porcelain..tapi harga memang mahal dalam 1100 sebatang berbanding 500 sebatang utk crown biasa.

    rahisma: salam. Hmm..gigi kapak/ central incisor tu memang dari dulu panjang ke atau makin lama makin panjang ? Kalau makin lama makin panjang maknanya awak ada penyakit gusi…nafas berbau kebanyakkannya disebabkan oleh karang gigi yang banyak di celah2 gusi..so saya nasihatkan pergi check gigi utk pastikan adakah awak ada penyakit gusi atau tidak.

    telme Y: saya tak sure laa area penang tu..tapi kat sana sure banyak klinik yang ok…lepas pasang bridge mulut takkan bengkak..macam biasa je sebelum dan selepas pasang…

  91. meia says:

    salah satu gigi kapak sy telah tiada so 2 gigi bersebelahan akan dikecilkan utk membuat pemasangan bridge.sy telah berjumpa dgn doktor n die kate kalo nak buat bridge, nnt salah satu gigi kapak saya akan jadi lebar sedikit dr yang sebelah kuz gigi kacip sebelah gigi kapak yang elok tu ada jarang sedikit. so soalan utk dr leen..

    1. kalo salah 1 gigi kapak sy tiada,maksudnye gg berselahan gigi hilang tu akan dibuat crown. jd boleh ker saya request utk dibuat crown jugak utk gigi kacip sy yang x terlibat utk pemasangan bridge tu kuz kalo buat utk 3 gigi je ,takut saiz n kaler gigi depan sy x sama.

    2. sy dah survey kat klinik kerajaan n diorang ade sediakan rawatan bridge. so nak mintak pendapat dr leen, kalo nak buat bridge ni , elok buat kat klinik kerajaan ke swasta?

    3. rawatan bridge ni banyak jenis ker? apa perbezaannya? n kelebihannya?

    4. kalo bridge dah dibuat,orang akan nmpk x perbezaan pemakaian bridge ni bila kite bercakap or gelak?

    5. saya ade ternmpk pasal vaneer kat internet. boleh drleen ceritakan skit pasal vaneer ni?

    tq

  92. drleen says:

    meia: boleh je kalau nak buat crown kat gigi kacip yang tak terlibat dalam menjadi pegangan utk bridge tu…lagi cantik sikit . jadi awak akan ada satu bridge 3 unit dan juga 1 crown. Kalau kat klinik kerajaan tu ada ok laa..murah sikit..tentang mana satu bagus saya takleh nak kasi komen..bergantung pada dr tu dan juga lab yang buat. rawatan bridge ni kalau masa belajar dulu memang ada banyak jenis..tapi yang satu jenis ni je yang kuat berbanding yang lain iaitu gigi bersebelahan gigi yang tiada dikecilkan sebagai pegangan bridge. Kalau lab yang buat tu pandai..memang tak berapa nampak..tapi biasalah kita ni manusia je kan..so nak cipta sesuatu yang dicipta Allah memanglah tak boleh nak perfect tapi kira ok laa jugak…veneer ni utk mereka yang gigi ada tapi mungkin tak berapa teratur sangat atau banyak tampalan kat permukaan atas gigi tu atau warnanya tak berapa cantik..so boleh cover dengan veneer. Ia dibuat dari porcelain jugak..tapi hanya permukaan gigi tu dikecilkan utk dilekatkan dengan veneer ni..kira macam mask laa..tak sarung semua tapi sarung kat muka je…

  93. Faridah says:

    Dr Leen.. tanya sikit 1 dr gigi hadapan saya telah bergerak ke hadapan disebabkan pertumbuhan gigi bongsu..pada mulanya saya telah mencabut 1 dr gigi bongsu tp memandangkan dr ckp akar gigi saya dalam jadi process cabut gigi tu sangat menyakitkan dan saya tak berani lagi untuk cabut…sekarang 1 gigi atas hadapan dah bergerak ke hadapan dan memanjang dr gigi yg satu lagi..soalan saya adakah cara lain yg boleh saya buat selain memasang braces ?

  94. manja jasmin says:

    hai dr leen, sy nk tye.sy berminat sgt nak pkai braces.tp sy takut.sakit sgt2 tak waktu nak pasang tu?dulu sy tak pernah terfikir pun nak pakai braces before ni,coz takut sakit.sy nak tau adakah struktur gigi sy ni senang atau tak utk buat braces.coz gigi(geraham) sy yg sebelah gigi taring bahagian atas dah tercabut dan gigi geraham saya byk yg dah rosak.dr leen,adakah sy still boleh buat braces sekiranya gigi geraham sy ada yg dah tercabut dan ada yg rosak? gigi depan sy elok je.harap dr leen dapat membantu.

  95. manja jasmin says:

    satu lg nak tanya.dr leen rasa apa yg sepatutnya dibuat untuk gigi sy tu.nak tau costnya jugak.thanks.

  96. drleen says:

    faridah: kalau gigi tu kuat dan tidak bergoyang, boleh buat rawatan saraf dan kemudian letakkan post and crown kat gigi tu..kalau gigi tu goyang..cabut dan buat bridge.

    manja jasmin: sebelum nak pakai braces, semua gigi yang rosak perlu dirawat dulu…so saya nasihatkan awak pergi jumpa dr gigi utk check up..kemudian tanya dr tu..saya susah sikit nak bagitau sebab saya tak nampak keadaan gigi awak..kalau saya nampak senang saya nak bagitau apa boleh dibuat dan sebagainya..biasanya masa check tu awak boleh tanya harga sekali..so awak boleh budget skit kan bila nak buat..

  97. midah says:

    dr leen sy ingin membuat rawatan bridge so nak tahu sedikit pasal bridge ni.
    sy ingin membuat bridge gigi depan(atas) so bila dah pakai bridge ni,berkemungkinan x bridge ni tercabut time gigit apple or mencarik daging guna gigi depan ni.
    kalo pakai crown plak boleh tertanggal ke time mcm di atas?
    dan sakit ker time nak kecikkan gigi? tetibe rasa takut lak nak wat bridge nih.
    dan 1 lagi,gigi atas sy mcm jongang sedikit jer,so boleh ker bridge ni dibuat supaya gigi berkedudukan mcm biasa
    lepas sy baca komen2 di atas,bila ada Dr yang buat bridge yang x berapa elok,lagi sy takut huhuhu.

  98. drleen says:

    midah: bridge atau crown ni semuanya hanya ganti kepada gigi kekal..jadi ianya tak laa sekuat gigi kita yang asli..so biasanya memang tak boleh nak gigit guna gigi depan sangat..makan epal ke..ketam ke..semua benda2 keras tak boleh guna sebab takut pecah pulak porcelain pada bridge tu..biasanya takde laa dia tertanggal kecuali kalau betul2 terhantuk benda yang keras sangat..tu kalau gigi biasa pun boleh pecah..heheh..masa kecikkan gigi tu kita akan bius dulu so takde rasa sakit..lepas buat kadang2 ada rasa ngilu sikit so biasanya kita kasi ubat tahan sakit..tapi ramai pt yang kata takde sakit lepas buat..memang masa buat bridge tu dia boleh betulkan kedudukan gigi tapi bergantung pada gigi bawah dan keadaan tulang gigi atas..kalau memang tulang gigi atas tu ada kedepan sikit..tak boleh nak buat gigi tu kebelakang sebab nanti nampak tulang pulak kan…so apa2 pun jangan takut..jumpa dr dulu dan bincang lagi ok..

  99. lia says:

    hai dr.sy nk tanye boleh tak bridge yang lama ditanggalkan dan dipasang dgn yg baru. coz sy ingat nk buat dgn full porcelain .lagipn gigi kapak saya yg ori 2 dh tak same dgn yg sebelah lg nmpk besar dr gigi2 biasa. Hrp dr dpt membantu kerana sy dh tak ada keyakinan skrg bila lihat gigi2 nmpk besar, gelap dan nmpk senget.Dr yg buat gigi sy 2 tak penah nk explain betul2 kt sy . 1 gigi yg rosak menyebabkn sy membuat 4 batang crown yg baru. sedih sy dr takut gigi2 yg lain boleh rosak plk.:(

  100. drleen says:

    lia: hmm..boleh nak tanggal..and ganti baru…kalau full procelain tu memang lagi cantik laa cuma kosnya agak tinggi sikit. Ada risiko sikit laa kalau nak cabut bridge lama ni..kalau bridge tu memang dah lama sangat..kadang2 ada bahagian dalam gigi yang dah rosak..dan boleh terpatah dalam proses tu…tapi masih lagi boleh buat bridge baru..cuma mungkin kena buat rawatan saraf or letak post ke..apa2 pun memang kena tengok dulu camna keadaan bridge lama tu.

  101. angel says:

    Dr Leen, untuk buat implant ambil masa berapa lama yea dari gigi asal di cabut? dan adakah setelah kita meninggal dunia implant itu perlu ditanggalkan? Klinik Dr Leen, ada buat implant?

  102. midah says:

    saya terbaca respon dr lia di atas mengatakn crown die nmpk kehitaman bila disinari cahaya lampu..mengapakah boleh jd begitu? n adakah crown dr porselin tidak kehitaman bila berkeadaan sama?

    dr leen crown ade brape jenis smuanye? apakah kebaikan dan keburukan jenis2 tersebut?

  103. drleen says:

    angel: implant tu ambil masa utk siap…ada dr yang letak implant terus lepas cabut gigi..ada dr yang tunggu dulu..bergantung pada dr tu..implant tak perlu ditanggalkan selepas kita meninggal..sama juga macam org yang kemalangan yang patah kaki sampai kena letak skru..bila meninggal memang tak ditanggalkan pun…klinik saya takde buat implant..kat mesia ni tak ramai dr gigi yang buat..kena jumpa specialist..sama ada pakar bedah mulut ataupun pakar periodontik.

    midah: crown ni ada beberapa jenis…kebiasaannya orang akan guna crown yang dibuat dari porcelain..tu pun ada banyak jenis..ada yang semuanya procelain..ada yang dicampur dengan logam..so kalau yang bercampur dengan logam tu kadang2 boleh nampak gelap sikit…kalau semua porcelain tu takde laa nampak bayang2..tapi semua bergantung pada bagaimana crown tu dibuat..dan juga keadaan gigi tu sendiri…so tak semua orang akan mengalami perkara yang sama walaupun guna crown yang sama.

  104. wish says:

    hi..saya ade ajukan soalan kepada doctor melalui email mengenai masalah gigi yg saya alami berkaitan rawatan dan kos rawatan pergigian tersebut…xkisah Dr nak reply kat email atau kat web dr nie..harap dr dapat membantu…

  105. Gadis bingung says:

    Dr Leen,

    Sy gadis binggung yg antr inquiry tempoh hari. Sy nk tanya dr lg ni. Baru2 ni, gigi crown (dpn) yg sy buat tempoh hari tu rasa sakit la. Dkt belah belakang gusi ade bengkak sikit. I wus wondering nk wat implant lepas ni. Tp budjet xcukup skrg. Sy rasa, kalau lepas 2-3 year bru bleh kumpul duit. Masalahnya, gigi sy ni dah sakit. Saya ingat nk cabut pastu pakai je gigi palsu. After 2-3 bile dh ader duit sy buatlah implant. Boleh ke camtu Dr?

    Harap Dr bleh bantu sy yer.
    Thanksssssss…..

  106. drleen says:

    wish: okie…saya reply kat e-mail je cay…

    gadis bingung: hmm…awak dah jumpa balik dr tu tak? last time awak kata dia gi umrah kan…lagi baik kalau awak jumpa dia..and suruh dia buat balik..biasanya kalau rasa sakit and ada bengkak sikit..mungkin gigi tu dah mati and nak kena buat rawatan saraf…lepas buat rawatan saraf biasanya akan ok..kalau ada crown pun masih boleh buat rawatan saraf..tebuk dari belakang crown tu…saya suggest pergi bali kat dr tu..suruh dia check balik…crown tu baru pasang..and biasanya kalau ada apa2 problem awak boleh suruh dia buat balik for free ke..tapi kalau awak tak suka betul dengan crown tu and nak cabut..boleh tapi kira sayang jugak laa kan..benda masih baru…so lagi elok kalau awak jumpa balik and mintak dia fixkan problem awak…ok..:)

  107. angel says:

    Dr Leen, sekiranya gigi geraham patah separuh daripada gigi asal, adakah boleh diselamatkan lagi? dan adakah bridge perlu ditanggalkan sekiranya kita meninggal dunia? Terima kasih Dr Leen, atas jawapan yang diberikan nanti.

  108. angel says:

    Dr leen, saya ingin jumpa dr leen, utk buat rawatan saraf. kat mana yea Dr leen ada, kat shah alam ada ke? saya ni phobia dengan doctor garang. klu doctor leen, nampak cool jer.

  109. drleen says:

    angel: kalau dah patah separuh dan melibatkan saraf..gigi tu memang kena cabut..kalau nak selamatkan dengan rawatan saraf kena tengok bahagian gigi yang tinggal tu samada boleh ditampal atau dibuat crown atau tidak..jika tak boleh jadi memang nak kena cabut. utk bridge..setahu saya semasa meninggal tak perlu nak cabut..boleh biar saja dalam mulut. hmm..saya ada kat puchong perdana..so kalau nak datang sana boleh datang hari selasa, khamis atau sabtu..:) kat shah alam saya tak kerja..

  110. somi says:

    Dr leen ,ari tu sy buat bridge..dah 2 minggu pakai bridge ni tp 2 ari lepas gigi yang brigde tu rase nyilu.x nyilu teramat sgt tp sy rase x selesa. adakah saya patut jumpa Dr tu balik or just biarkan dulu nyilu tu..kuz sy takut sy tergosok kuat sgt semasa memberus gigi dan menyebabkan bridge ni longgar.so apa pendapat dr leen?

    • drleen says:

      somi: better jumpa dr tu balik utk check kot2 ada bocor ke apa ke..sepatutnya takde rasa apa2 laa lepas buat bridge ni..

  111. dean says:

    salam drleen, sy baru 7ari cbut gigi d klinik kerajaan tp smp skg sakit la denyut2 sgt..bila tgk kt cermin mcm ader serpihan yg x tercbut abis ader kah sbb tu saya rase denyut? drleen gigi yg kuning sejak kecil ada kah bole di putih kan semula?ade org cakap faktor keturunan menjadik kn gigi tersebut kuning..gigi pernah cuci semua plak hilang tp kuning tetap ada..ada kah ni di sebab kan penyakit? rply kt my mail klu bole doc..thanks

    • drleen says:

      dean: cuba pergi balik and check..kadang2 serpihan gigi..kadang2 tulang..so check balik ye. Gigi kuning kalau semulajadi boleh diputihkan dengan buat whitening..tapi tak tahan selama lamanya..kena ulang biasanya 2 atau 3 tahun sekali.

  112. Izzati says:

    salam dr leen. gigi tepi sy da takde sebatang. aritu tanye kat klinik kat kota bharu dia nak 2ribu. apsal mahal sgt eh? ikut dr cakap mcm xde la sampai 2000 kalau sebatang.

    • drleen says:

      izzati: kalau takde 1 batang gigi…utk buat bridge kena buat 3..kat klinik saya harga sebatang 500..so kalau 3 batang 1500…lain klinik lain caj dia..

  113. aisyah says:

    boleh ke dc nk bt gigi palsu utk gigi geraham kanan sy yg pertama n kedua…ade due batang..kire yg mula2 ler..depan g2..ade org kt tak boleh…sy nk bt gigi yg biasa jer..berape erk kos…ke kena bt rawatan lain…

  114. noa says:

    elo dr leen. firstly thanks for providing useful information from this site. I had receedings gums on one tooth and had undergone treatment for over 1 year until the Dr decided to extract the teeth. Now I would like to replace the teeth, what do u think the best solution for me since my bone is not strong to support implant. What your opinion on Maryland (metal wings) bridge?Its already 1 month after the extraction of my front lower teeth and i feel terrible without a teeth. Thx

    • drleen says:

      noa: elllo. maryland bridge ni actually depend on kat mana nak buat..kadang2 kalau force gigitan tu kuat sangat bridge tu tak berapa kuat..kalau gigi depan kadang2 boleh stay. Seelok-eloknya buat bridge betul..maryland bridge ni maknanya dia letak metal wings lekat kat belakang gigi2 yang bersebelahan gigi yang takde tu..so kalau gigitan kuat je lekatan tu boleh renggang dan seterusnya bridge boleh jatuh atau lebih teruk lagi tertelan. Tanya dr tu sesuai ke tak kalau nak buat..kalau gigi belakang tu memang elok kalau buat bridge biasa

  115. omaq_penang says:

    DrLeen, saya baru sj cabut 2 btg gigi, taring atas kiri & gigi depan sebelah gigi taring tersebut. Gusi gigi taring tersebut telah mengecut dalam masa 3 hari saja tapi tetapi gusi utk gigi yg satu lagi lambat mengecut. Terdapat benda tajam terasa apabila disentuh dan sakit sedikit, ada yang kata itu tulang halus.. betul ke? Macam mana saya nak cepatkan proses mengecutkan gusi tersebut? Takut bila buat gigi palsu nanti.. cepat longgar. Lagi pun malu sgt ni nak berdepan dgn org.

    • drleen says:

      omaq_penang: kadang2 memang ada lebihan tulang sebab tu lambat sembuh..apa2 pun better awak pergi check kat klinik gigi ek..kalau ada tulang yang terkeluar ke..tajam ke..lepas buangkan dia mungkin boleh cepat baik.

  116. shahrin says:

    Dr Leen,

    Gigi kacip saya pecah dan menjadi sumbing di bahagian belakangnya (berhampiran dgn gusi) secara tiba2. Apakah puncanya? Boleh tak ianya diperbaiki dan berapa lama gigi yg sumbing ini dapat bertahan? T/kasih.

    • drleen says:

      shahrin: hi. biasanya kalau patah tiba2 tu maknanya ia dah lama rosak..cuma tak perasan je. Kena check dulu la samada boleh tampal ke tak or tahan lama ke tak…susah nak cakap kalau tak tengok keadaan giginya.

  117. shahrin says:

    Dr Leen,

    Berapakah kos utk membuat rawatan pemutihan gigi? Saya dah cuba beberapa jenama ubat gigi yg konon2nya boleh memutihkan gigi tapi semua tak berkesan. TQ.

    • drleen says:

      shahrin: kos pemutihan gigi ada yang murah ada yang mahal…kalau kat klinik biasanya dalam 1800 ..ada klinik murah skit ada yang mahal skit ..bergantung pada bahan apa dia guna. Kat klinik juga boleh beli bahan penutihan gigi yang boleh buat sendiri kat rumah…yang tu dalam 500 -800 tengok juga bahan apa dan kat klinik mana…pendek kata paling senang pegi kat klinik yang ada buat rawatan pemutihan gigi ni k.

  118. wui yoong says:

    DrLeen, klinik kerajaan buat cabut gigi hanya kena bayar RM1.00 je(skitar kepong/sg. buloh), klinik swasta bayaran RM80-150(KL areas), klinik kerajaan hanya ade buat gigi palsu plastik. jikalau pergi Jepun buat gigi palsu (lebih 10 batang) kos murah daripada Malaysia, macam nenek sya buat atas+bawah semua kos (termasuk tiket+hotel)hanya 1/3 satu kereta Wira. Takde makan masa lama, xde sakit, xde risau tanggal, mungkin sebab Jepun standard lebih tinggi dan berkualiti.

    • drleen says:

      wui yoong: kat klinik kerajaan memang hanya bagi basic treatment je..takde yang canggih2 sebab tu harga murah..sebab kerajaan yang tanggung. Kat swasta mahal sebab dr tu kena bayar sewa, beli barang, bayar pekerja etc. Tentang gigi palsu tu memang ada kalau nak yang canggih..cuma mahal je laa..so ramai orang pilih yang murah je…tentang standard kat sana lebih tinggi dan berkualiti..mungkin juga..saya tak boleh nak komen sebab dr gigi hanya ambil acuan saja..selebihnya lab yang buat. so saya tak tau kualiti barang sini sama ke dengan sana..:)

  119. eina says:

    salam doc, saya baru2 ni buat gigi palsu bahagian depan atas 4 batang tepi 4 batang. masalahnya gigi palsu depan tersebut terletak di atas gigi bawah dan menimbulkan pressure pada gigi tersebut. Mengapa boleh jadi demikian padahal ukuran diambil. Mungkinkah tersalah buat?

    • drleen says:

      eina: saya nasihatkan jumpa balik dr yang buat gigi palsu tu. Mungkin terlalu tinggi gigitan di bahagian depan..dan jika di rendahkan akan rasa lebih selesa. Kadang2 buat gigi palsu ni tak 100% accurate..ada macam2 faktor boleh menyebabkan ianya lari sedikit..so kalau sikit2 boleh repair..kalau teruk sangat kena buat baru. Apa2 pun jumpa balik dr tu ye

  120. mail says:

    dr leen sy baru buat bridge pada gigi depan bulan 11 tahun lepas, tp smlm nak flos(flos yg disarankan dr) brigde tu,tetibe bridge tu mcm nak tercabut.sy pon pelik kuz dr kate bridge tu akan longgar kalo dah pakai 5 tahun n x dijaga dgn betul.ni x sampai 3 bulan dah longgar.so kalo nak semen semula bridge tu brape anggaran kosnye.??nape bridge sy wat ni boleh tertanggal sedangkan dr kate pakai semen yang paling kuat..kalo asik tercabut jer boleh bankrup sy :)

    • drleen says:

      mail: saya nasihatkan pergi balik kat klinik tu..biasanya kalau bridge tu longgar boleh suruh dia simen balik for free je…and suruh dia check balik laa kenapa longgar.

  121. norell says:

    hye dr leen..
    umur 19 tahun.sy ada masalah gigi kuning.. mcm2 ubt pemutih sy gne tp x b’kesan pn.. sy buntu sgt.. berapa kos untuk memutihkan gigi ya doc? klu buat d clinic swasta boleh byr ansuran? hospital kerajaan ada x menawarkn rawatan pemutihan gigi ini? berapa ya kos nye? mgkin doc bleh bantu sy dlm hal ini.. tq

    • drleen says:

      norell: kos pemutihan kat klinik swasta lain2..bergantung pada produk yang dia pakai. kalau yang buat kat klinik..yang tu dalam masa 30 minit dah nampak beza..yang tu dalam 1800. Kalau produk pakai sendiri kat rumah yang tu 800..pastu ambil masa dalam 5-7 hari utk nampak kesan dia. So pemutihan ni sebab ianya sejenis rawatan kecantikan..sebab tu government tak buat…pemutihan ni memang takde bayaran ansuran sebab produk dia ni dr beli kat luar sebab tu kena bayar terus..

  122. sinart says:

    salam dr syanya gigi sblh depan atas (gigi taring)dah goyang ape harus sya buat? gigi tu da lubang sikit adakah perlu sya buat brige atau gigi palsu aje..tlg doc risau sgt ni….

  123. sinart says:

    lgi satu nk tya kat klinik kerajaan ok ke buat gigi palsu.badget x cukup ada 500 je.

  124. drleen says:

    sinart: salam. saya rasa elok awak check dulu..kalau goyangnya tak banyak masih boleh guna lagi..kalau dah berlubang boleh tampal..tapi kalau lubangnya besar dan goyangnya banyak mungkin kena cabut sebab buat rawatan saraf pun tak berapa tahan sebab gigi tu dah goyang. Anyway..check dulu ye..mana lah tau boleh diselamatkan lagi. kat kerajaan boleh je buat gigi palsu cuma lambat je laa nak tunggu turn tu.

  125. Panggabean says:

    Saya minta saran kalau gigi atas sdh tanggal semua apa sebaiknya pilihannya
    Terimakasi
    Wassalam

  126. lanhh says:

    saya ada masalah gigi.Semua gigi saya rosak dan juga gigi depan saya ini terlalu kehadapan(jonggang).Saya masih seorang student.Jadi,saya mungkin hanya mampu untuk mengeluarkan kos Rm600 atau keatas sahaja.Jadi,kalo nak buat gigi palsu plastik itu kos sebenarnya berapa untuk semua gigi?.adakah kosnya semakin mahal di klinik sabah dan sarawak kerana saya tinggal di kk,sabah.tolonglah Drleen.

  127. lanhh says:

    boleh bayar ansuran ke drleen?

  128. lanhh says:

    last question, drleen kat hospital ada buat gigi palsu plastik ke drleen ? harganya cam mana kalau ada?

  129. drleen says:

    Panggabean: kalau semua gigi atas dah takde..boleh buat gigi palsu penuh..ataupun buat gigi palsu beserta implan atau buat implan beserta bridge. Semuanya tengok budget.

    lanhh: kalau budget kurang boleh buat di klinik kerajaan..cuma kena tunggu lama sikit laa sebab ramai org..tentang harga saya tak sure tapi pasti lebih mahal di sabah dan serawak berbanding semenanjung. Apa2 pun boleh pergi mana2 klinik and tanya..survey klinik mana yang murah sikit k.

  130. mas says:

    doc. saya pengguna gigi palsu sejak umur 15 tahun lagi. Saya kurang keyakinan nk berbaul atau senyum kerana nampak gigi palsu da kuning dan akibat pemakaian yg terlalu lama banyak gigi lain da rosak. Plan nak buat bridge, tp sayang gigi bersebelahan yg masih elok. Bole tak saya kecilkan satu gigi sahaja ? Sakit tak masa kecilkan saiz gigi sebelah ?

  131. yusof says:

    saya nak tanye harge untuk wat crowning brape untuk sebatang gigi. saya nak wat crowning untuk gigi depan sahaja.

  132. Amir says:

    Saya masih mempunyai 6 gigi hadapan bahagian atas tapi sangat tak teratur. Adakah saya patut mencabut 4 gigi dan baki 2 gigi tu buat bridge? Kuat ker gigi palsu tu nanti sebab ia di bhgn rahang atas dan gap bridge tu jauh.

    Time kasih..

  133. drleen says:

    mas: kena tengok kes jugak..kadang2 boleh..kadang2 tak boleh..so datang utk check dulu k..masa kecilkan gigi tu tak sakit sebab dibius dulu…

    yusof: sebatang dalam 480-500..tapi tu harga klinik yang saya kerja..kat klinik lain , lain harganya.

    amir: kena tengok kes dulu..kadang2 kena cabut..kadang2 tak perlu..boleh buat crown je..apa2 pun check dulu k.

  134. mas says:

    Appreciated for your valuable reply,doctor Leen.

  135. zil says:

    sy memakia gigi palsu 2 batang di hadapan sejak berumur 16 tahun disebabkan rosak hasil tampalan. Sejak guna gigi palsu, sy jd fobia dengan doktor gigi. Baru2 ni saya perasan 3 batang gigi sy yang lain mula rosak. Apa patut sy buat? Kalau buat bridge tu camner yer?

  136. hazri says:

    dr leen..sebatang gigi hadapan (gigi kapak) saya telah rosak dan berlubang (boleh nmpk lubang dari depan).saya nak minta pendapat doc cara bagaimana saya nak perbaiki kerosakan gigi saya tu.TQ

  137. drleen says:

    zil: saya nasihatkan pergi utk dapatkan pemeriksaan utk tengok samada gigi yang rosak tu boleh ditampal atau dicabut. Bridge boleh dibuat jika ada gigi bersebelahan dengan tempat takde gigi tu..so pergi utk dapatkan check up k.

  138. norley says:

    Dr., sy nak tya…gigi yg jarang kt depan (gigi kapak) tu, dia makin lama makin besar ke space tu?

  139. Izal_Kenzo says:

    Dr Leen..saya ada memakai 2 betang gigi palsu dibahagi depan..tetapi gigi2 bersebelahan sugah mula reput..jadi berapa kah kos untuk mencabut 6 batang gigi(termasuk satu taring bahagian atas gusi) serta membuat 6 batang gigi palsu plastik..TQVM

  140. fara says:

    salm DR..
    gigi saya di depan ne ialah gigi kapak..n then, problem dia ialah dia da berlubang n saya da buat tampalan di situ..dr yg buat tmapalan tu ckp saya kena wat crowning kat situ..wat is crowning actually?

    satu lg,saya nak tahu keaikan n keburukan memakai braces..

    tq so much DR..

  141. izad says:

    salam..

    dr. bleh bg suggestion kat ne leh wat bridge 2 x?
    tq sangat..

  142. drleen says:

    hazri: datang laa check..maybe boleh tampal biasa je..kalau dalam sangat mungkin kena buat rawatan saraf dulu..

    norley: biasanya ianya tak lagi besar kecuali kalau ada penyakit gusi..gigi boleh bergerak. apa2 pun check laa dulu k.

    izal_kenzo: Kalau nak cabut 6 batang gigi..kalau semuanya gigi depan kos ikut klinik. Kalau kat klinik saya dalam 40 sebatang..tak tau laa klinik lain kan..pastu nak buat gigi palsu 6 batang biasanya dalam rm235..kat klinik lain saya tak tau berapa.

    fara: kalau tampalan tu besar sangat..then kalau buat crowning lagi elok. crown ni macam sarung gigi..so dia akan kecikkan gigi tu kemudian sarungkan crown ni. Takde laa nampak gigi tu ada tampalan and dia protect gigi dari pecah.

    izad: awak dok mana? biasanya semua klinik gigi ada buat bridge ni..survey harga je laa..

  143. ida says:

    Salam Dr,

    Saya terlibat dalam kemalangan dan sebatang gigi hadapan bahagian atas saya tercabut. Sekarang saya memakai gigi palsu. Tetapi saya tidak selesa dengannya. Untuk buat crowning tak boleh sebab saya tiada akar gigi. Buat Bridge saya sayangkan kedua gigi yang akan menjadi jambatannya. Lagi satu saya takut gigi asal (yang menjadi jambatan )saya akan dikikis dan kemungkinan akan buruk pada masa hadapan. Saya berminat ingin membuat gigi implan. Sekarang ini saya mencari klinik yang menawarkan rawatan gigi implan. Tetapi ditempat saya di Kedah susah untuk mendapat klinik yang menawarkannya. Saya ada terbaca dalam harian metro semalam kos gigi implan ini sekitar RM2000 hingga RM 10,000. Kalau RM2000 itu adakah di hospital kerajaan?, bagaimana kos rawatan di klinik swasta. Jangka masa rawatan yang diperlukan sehingga saya boleh memperolehi gigi implan.

  144. ari says:

    akum dr.
    sya nk tnya lau gg tgal yg dpan 2 dh xde, bleh kh sya wt gg tnam?
    kosnya bpe? tq.

  145. x dk gg says:

    salam dr..nk tanya beberapa soalan..1)terangkan proses nk buat crowning.
    2)berapa kos rawatan saraf untuk sebatang gigi?
    3)crowning ni bleh siap dlm masa brapa lama?
    Tqvm

  146. drleen says:

    ida: harga implan memang bergantung kat mana awak buat..hospital kerajaan ada membuatnya tapi tak semua..so kena check kat mana ada..saya tau hospital klang ada buat..tentang harga saya pun tak sure..tapi kalau kat swasta dalam 5000 ke atas sebatang..ada macam2 jenis implan kat pasaran ni..so kena pergi dekat pakar utk tau yang mana satu sesuai utk awak beserta jangkamasa utk buatnya..so kalau kat kedah takde memang kena pergi kawasan kl..

    ari: w’salam. kos implan dalam 5000 ke atas..kalau buat bridge dalam 1500..kalau gigi palsu dalam 110.

    x dk gg: salam. proses nak buat crowning saya rasa saya dah terangkan dalam salah satu post saya..utk rumusan biasanya kita akan kecilkan gigi tu kemudian letak crown sementara pastu lepas seminggu crown dah siap boleh simenkan yang baru. kos rawatan saraf bergantung pada gigi mana yang nak dibuat rawatan..harga dalam 250 -500 sebatang. Crowning biasanya siap dalam masa seminggu.

  147. mai puchong says:

    Salam Dr.Leen

    1- Saya doakan cita2 Dr.Leen nak buka klinik sendiri tercapai.

    2- Betul ke orang kata lepas bersalin, kalau tak jaga gigi baik2 cepat rosak?. Tapi saya dapati gigi saya mula buat hal lepas bersalin anak 1 dan makin teruk lepas anak ke2.FYI, gigi saya tak pernah goyang, tapi selalu serpih sikit2 then tinggal tunggul,bawah tinggal depan aje 8btg,atas depan gak 10 btg. lain2 semua rosak dan dah ksg.Kalau saya nak buat gg palsu(crome)bape agak2nya. Taknak mahal2 ngat cukup boleh makan bila ada kenduri kat kg dah la. Bajet lain boleh guna untuk anak sekolah.

    • drleen says:

      mai puchong: salam. Hmm…masa mengandung sebenarnya dia dah start..ialah kadang2 masa mengandung tu takleh nak berus gigi betul2 sebab loya2..pastu makan pun mungkin banyak yang manis2 and masam2..manis boleh rosakkan gigi..masam pun boleh jua sebab asid yang banyak boleh lubangkan gigi..so bila dah lepas bersalin tu dengan dalam pantang laa etc sure tumpuan pada baby je..ramai lupa tentang diri sendiri..so ramai yang gogo jadi lagi goyang atau rosak terus lepas bersalin sampai kena cabut. Utk gigi palsu saya kena check dulu laa..susah nak bagitau harga kat sini sebab tak nampak lagi berapa yang kena buat..chrome memang lagi mahal skit dari plastik..tapi apa2 pun datang utk check dulu k.

  148. aman says:

    moga2 dr berjaya buka klinik sendiri…respect betulla kat dr.bz2 pun masih ade mase nak bagi maklumat untuk semua…thanks….

  149. aman says:

    salam Dr. Leen….

    saya ingin bertanye sikit..saya telah membuat pemeriksaan di klinik gigi baru2 ni.Dr cakap saya mengalami masalah kelenjar liur tersumbat dan menyebabkan bengkak and sakit bawah lidah…keadaan ni memang x selesa n kadg2 memang sakit terutama klu nak makn…

    Jadi…apa rawatan yang perlu saya buat…dan klu boleh dr terangkan kos anggarn.Harap Dr Leen dapat memberi maklum balas…trima kasih…

    • drleen says:

      aman: hmm..biasanya kalau kelenjar air lius tersumbat kadang2 pesakit digalakkan makan benda2 masam utk stimulate pengeluaran air liur..tapi memang sakit sikit laa sebab ianya tersumbat…selain tu pesakit dikehendaki ‘milking’ saluran tersebut..dengan cara memicit lembut dengan kedua2 jari..kalau cara tu tak berkesan saya nasihatkan jumpa dr pakar..kos saya kurang pasti..kalau saluran tu tersumbat sikit je dengan makan benda masam dan ‘milking’ saluran, masalah akan hilang tapi kalau ianya tersumbat teruk mungkin kena jumpa pakar utk rawatan lanjut.

  150. Johan says:

    salam dr….
    gigi geraham saya mempunyai lubang sederhana besar..
    sy hanya sedari sebulan yg lalu..
    tp akhir2 ni saya mengalami kesakitan yg amat dasyat terutama waktu malam sehingga sush nk tido…
    sakitnya tidak dpt digambarkan dgn kata2..
    dr, bantulah saya ini…
    apakah rawatan yg sesuai kpd sy ni???

    • drleen says:

      johan: kena check gigi yang terbabit..mungkin ianya lubangnya dah dijangkiti kuman sampai ke saraf..apa2 pun lepas jumpa dr gigi mungkin boleh diselamatkan lagi..so jumpa doktor gigi ek..kalau boleh selamat biasanya ditampal dengan tampalan sementara dulu atau terus buat rawatan saraf…kalau takleh nak selamat kena cabut laa..so check dulu

  151. liz says:

    salam dr.. saya punya panel clinic charge RM700 sebatang utk bridge.. so x 3 rm2100.. mahal sgt..
    knp dr kata klinik doc cuma rm400+ .. apa yang mahal sgt tpt lain tu? lebih mahal lebih kualiti ke? tq

    • drleen says:

      liz: harga crown ni sebenarnya bergantung pada klinik..ada yang charge mahal ada yang murah..semua bergantung pada banyak benda..contoh lab mana dia hantar..ada lab cas murah ada cas mahal..pastu kedudukan klinik tu..kalau klinik kat kawasan bandar2 of course laa harga mahal skit sebab semuanya mahal..sewa klinik, gaji staff etc..kalau cas murah camna dr tu nak bayar bil kan..so kalau klinik kat kawasan luar bandar tu harga boleh murah skit sebab semuanya murah…lagi satu bahan yang dia guna…ada macam2 bahan yang dijual…klinik saya pun dah naik harga jadi 550 sebatang..

  152. Johan says:

    dr leen..
    soalan tambahan..
    saya sekarang belajar kt johor..
    esk saya akan bercuti di kampung saya di perak selama 3minggu… so, macammane saya nk rawat gigi saya.. adakah di perak atau di johor tunggu selepas saya habis bercuti…sempat ke dlm 3 minggu saya buat rawatan kt perak???

    • drleen says:

      johan: kalau 3 minggu sempat kot..tapi kalau kena buat rawatan saraf tu kadang2 kena datang 2 atau 3 kali tengok keadaan..so check dulu dan tanya dr yang kat kg tu k..kalau dia kata sempat teruskan je laa..:)

  153. Johan says:

    thanx… dr..
    nnti lain kali saya nk tanya lg…hehe.
    tq2..

  154. Iti says:

    Salam dr leen… saya bercadang untuk membuat bridge bagi 2 batang gg dpn yg telah dicabut sejak 1993. Kemusykilan saya:-

    1/ Jika saya bercadang untuk membuat rawatan pemutihan gigi..bila masa yg sesuai untuk melakukannya..sebelum/selepas membuat bridge?

    2/ Saya telah memakai gigi palsu plastik sejak 1994 dan gusi saya selalu bengkak mungkin kerana penjagaan yang tidak betul..adakah ia akan membawa apa2 kesan jika saya membuat bridge?

    Terima kasih doktor untuk web yang penuh berinformasi ini

    • drleen says:

      iti: salam. utk pemutihan gigi elok buat sebelum buat bridge….tentang gusi bengkak tu mungkin awak sentiasa memakai gigi palsu dan tak membukanya pada waktu nak tidor malam…so selepas buat bridge kena penjagaan yang rapi jugak..kalau tak mungkin gigi yang memegang bridge akan rosak. dr yang buat brdge tu akan terangkan camna nak bersihkan gusi di bawah bridge tersebut..biasanya boleh buat dengan menggunakan floss khas utk bersihkan.

  155. Johan says:

    salam dr…
    nk tanye..
    saya punye gigi geraham dah xsakit..
    kalau nk tampal kena buat rct dulu ke?
    klu xbuat rct blh x??

    • drleen says:

      johan: kalau gigi tu dah mati memang kena buat rct sebab kalau tak nanti ia akan sakit balik..kalau gigi tu tak mati lagi boleh terus buat tampalan. so nak tau dah mati ke tak kena buat test atau ambil x-ray.

  156. Merlyn says:

    askum drLeen,

    Saya tlh mncabut sebtg gg geraham bwh yg menyebabkan saya tdk selesa mengunyah makanan di bhgian trsbt,soalan saya:

    1. Bolehkah saya menggunakan gg palsu sama ada yg pastik atau bertapak besi walaupun hanya sebatang gg geraham?

    2. Ada tak klinik yg drleen tahu yg bole mmbuat “Bridge” kat Kota Kinabalu?

    3. Betulkah gg dpn akan menjarak/jarang bila kita mcabut gg geraham?

    tq…

    • drleen says:

      merlyn: boleh buat gigi palsu utk sebatang gigi takde masalah…tapi kalau buat bridge atau implant lagi selesa. Banyak klinik kat KK yang buat bridge..tanya je mana2 klinik. Gigi memang boleh bergerak kalau ada ruang..so ada kemungkinan gigi bersebelahan tempat yang dicabut tu akan bergerak ke ruang yang ada..

  157. ina says:

    dr, saya mempunyai gigi x sama rata. gigi taring saya bahagian atas, kiri dan kanan tumbuh pada bahagian atas, tidak selari dengan gigi2 lain. ini kerana semasa kecil gigi taring susu saya lambat dicabut,saya pernah terfikir untuk mencabut gigi taring tersebut dan memakai gigi palsu..saya ingin mendapatkan nasihat dr, tentang rawatan terbaik yang perlu saya ambil dan supaya saya dapat memiliki gigi yang rata dan cantik..

    • drleen says:

      ina: paling bagus buat braces..tapi kalau tak nak boleh juga cabut dan buat bridge ke apa ke kan..so apa2 pun kena pergi check dulu utk tengok berapa banyak space antara gigi tu dengan gigi lain..so pergi check k.

  158. iffah says:

    salam dr….
    adakah ianya sesuatu yg normal skiranya
    berasa xselesa ketika memaki braces????
    sy bru mmakai braces 2hr….then gigi sy rasa sengal2
    then apa effect paskai braces nie?

    • drleen says:

      iffah: memang masa mula2 tu rasa cam tu sebab gigi kan sedang bergerak secara perlahan so masa gigi bergerak tu memang laa rasa skit..pas dia dah bergerak tu then takde rasa apa2..lepas dr tukar wayar baru then baru terasa lagi..macam tu laa sampai habis treatment..

  159. hanim says:

    Dr,

    saya dapati gigi depan saya rosak (tapi tak sakit),,,,adakah perlu dicabut or ader rawatan alternatif lain?
    kalu saya nak jumpa dr,kat mana klinik dr.

    • drleen says:

      hanim: kalau rosak boleh ditampal je..kalau lubang besar sangat and gigi tu dah mati masih boleh dibuat rawatan saraf kemudian ditampal atau dibuat crown. Saya hanya kerja pada hari sabtu je..tempat berubah2..kadang2 di semenyih..kadang2 di cheras..saya buat locum tapi tak tetap tempat dia..awak duduk mana?

  160. azaf says:

    salam dr…
    nak tanya kalo gigi yg dah tinggal tunggul tu brp kos untuk mencabut @pembedahan…ada la dekat sepuluh batang…

    • drleen says:

      azaf: harga bergantung pada klinik..so tunggul2 tu biasanya 80 ke atas kot..tapi macam saya kata bergantung pada klinik…ada charge murah dari tu ada yang mahal dari tu..tapi kalau buat kat kerajaan murah je dalam rm1 sebatang kot..kalau kena bedah saya tak sure berapa tapi tak mahal laa..

  161. maz says:

    dr.
    selepas 40 tahun (I know…it’s long time) gigi taring saya akhirnya patah disebabkan buruk di bahagian dalam. Gigi taring yang sepatutnya keluar menggantikan gigi taring yang patah tidak keluar. pemeriksaan x-ray menunjukkan gigi taring masih tertanam di lelangit dan tidak menampakkan ciri-ciri yang ianya akan keluar menggantikan gigi yang jatuh. Saya ingin tahun berapakan harga untuk menanam gigi palsu di ruang yang telah dikosongkan gigi yang jatuh. Saya jugak ingin mencabut gigi geraham di bahagian belakang mulut kerana isnya ‘impacted’. Sya difahamkan pembedahan ini perlu dilakukan dengan bius. Berapakah harga operasi ini di klinik swasta. Bolehkah saya mendapatkan kedua-dua rawatan ini de klinik pergigian kerajaan. Terima kasih.

    • drleen says:

      maz: gigi taring yang patah tu gigi susu laa ye…hmm..biasanya utk gantikan tempat tu boleh buat bridge atau gigi palsu..implant susah skit sebab kena tengok gigi yang kat dalam tu..so rasanya yang sesuai ialah samada gigi palsu atau bridge. Gigi yang patah tu dah patah habis ke atau masih ada yang tertinggal di dalam? kalau belum keluar habis kena buang akar tu baru boleh buat gigi palsu atau bridge. Kalau nak cabut boleh buat di kerajaan..tapi kalau nak buang gigi geraham bungsu dia akan refer kat hsopital. Harga murah je dalam 50. kalau buat kat swasta harga boleh jadi 300 ke atas. Utk bridge pula kat kerajaan takde buat..kat swasta je ada..so kalau nak ganti satu gigi bridge dalam 1500 ke atas.

  162. scarlet says:

    salam…sy nk tnye…sy mngalami skt gigi…simptom2 spt abses gigi..so kalau nak buat rawatan,ap rwtn y spttnyer dan bgaimana dgn kos utk rwtn ini???sgt skt bl skt ni dtg…berdenyut2..xbole nk wt kje,wt appn xleh..hope xplain in detail and advise..takut nk jmpe dr. gigi…tkt ngilu,skt..cmne eh…tq..

    • drleen says:

      scarlet: kalau absess gigi..ada bengkak pada gusi. Kalau itu terjadi maknanya gigi tu dah mati…so kena buat rawatan saraf kalau nak selamatkan..kalau tak nak buat rawatan tu gigi tu perlu dicabut. Abses tu terjadi sebab ada jangkitan kuman pada saraf gigi dan menyebabkan ianya mati seterusnya bernanah sebab tu ada bengkak. Apa2 pun elok jumpa dr gigi utk ambil ubat dulu dan check..kalau betul ia absess better buat rawatan saraf atau cabut..kalau ia hanya jangkitan yang sedikit je pada saraf, masih boleh diubati dengan tampalan ubat dan pemakanan ubat.

  163. adila says:

    adakah gigi longgar juga berpunca dari penyakit resdong?

    • drleen says:

      adila: rasanya takde kaitan…biasanya punca gigi longgar ialah sebab tulang yang pegang gigi tu dah merosot. Ia disebabkan oleh plak dan karang gigi . Sebab tu kena buat penskaleran gigi ( cuci gigi).

  164. saranti says:

    hai dr.leen..nak tanya ni.gigi dpn sye pena patah then akar dia masih trtinggal..camana carany jika sya nak pasang 1 gigi palsu n nak tanya kos tuk sebutir gigi palsu plastik…tq dr.leen..

    • drleen says:

      saranti: kalau dah tinggal tunggul je boleh cabut kemudian buat gigi palsu..harga semua bergantung pada klinik yang awak pergi tu..kena tanyalaa kat situ kos dia berapa..nak cabut tunggu tu kadang2 kena buat surgical kadang2 boleh cabut biasa so kena tanya harga

  165. sweet says:

    salam dr leen
    gigi sy boleh dikatan dh rosak kesemuanya. tinggal tunggul. implan gigi nie ada tk dibuat di hospital kerajaan? sbb kalau buat kt swasta kosnya tentu beribu2. Kekadang sy rasa malu gak ngan member bila bercakap sbb kekurangan sy nie. Masa kecil ibu bapa sy tak menekankan penjagaan gigi, maklumlah orang kampung. Sebab tu gigi sy rosak semuanya. Kalau di klinik kerajaan pulak berapa kosnya, sbb sy kerja di jabatan kerajaan. kekadang sy runsing memikirkan masalah gigi sy nie, sbb sy tk de duit untuk buat implan di klinik swasta. Harap doktor boleh bantu saya. Terima kasih.

    • drleen says:

      sweet: salam. kalau gigi dah tinggal tunggul memang kena cabut…kalau tak mampu nak buat implan mungkin boleh buat gigi palsu dulu. kemudian bila dah ada duit boleh buat implan..yang penting ada gigi utk makan. gigi palsu pun ok jugak. kalau nak buat kat kerajaan lagi murah..berapa saya tak ingat. Implan kat kerajaan saya tak sure ada ke tak..mungkin ada kot kena tanya laa kat klinik kerajaan yang biasa so they all boleh refer.

  166. lina says:

    Salam.Dr,saya memakai 1 btg bridge dan dua gigi sebelah-menyebelah mnjadi jambatan.
    Saya pakai bridge dah beberapa thn ni.
    Semua ok cuma saya rasa bridge yg dibuat kurang cantik bentuknya dan saya rasa orang lain sgt perasan bila saya bercakap membuatkan sy rasa rendah diri.
    1)Bolehkah saya membuka bridge yg sedia ada dan menukar kpd implan utk sebatang gigi yg tiada?
    2)Bagaimana dgn 2 btg gigi yg telah menjadi jambatan?
    Sy rasa sayang nak buang dan nak 2 btg tadi kekal sbg gigi asal.
    3)Apa yg patut dibuat utk mengekalkan 2 batang gigi tadi?
    4)Jika kosnya sgt mahal bolehkah bridge lama dibentuk kembali/ubahsuai/buat baru sahaja?
    Atau Doktor ada cadangan?
    Terima kasih.

    • drleen says:

      lina: boleh kalau nak bukak, letak implant dan gigi yang dijadikan pegangan bridge boleh dibuat crown. Cuma ada risiko utk buang bridge kalau dah lama buat sebab kadang2 ada kemungkinan yang gigi yang dijadikan pegangan bridge tu boleh terpatah. Selain letak implant dan crown, boleh juga buat bridge yang baru..cuma macam saya kata tadi laa ada risiko..kalau laa gigi tu patah, then boleh buat rawatan saraf dan post ..tak semestinya terus cabut…cuma kalau ia terpatah yang dibawah gusi je susah skit nak selamatkan.

  167. lina says:

    Doktor, satu lagi pertanyaan saya, bolehkah bridge dicuci bersama gigi lain di klinik2?
    Maksud saya,nak buat cuci/bersihkan gigi buat masa ni,
    tapi risau takut bridge tak boleh dicuci spt gigi asli yg lain.Takut menjadi longgar dan tercabut?
    Terima kasih.

    • drleen says:

      lina: gigi yang ada crown atau bridge memang tak boleh dicuci guba scaler tip yang metal…kalau tip yang khas utk crown and bridge boleh laa..

  168. shah says:

    salam Dr.

    sebelum saya buat temujanji di klinik gigi, sy nak meminta sedikit pandangan dari Dr.

    kedua2 gigi depan saya mcm dah mati, warna pun dah kehitaman. sebab dulu pernah jatuh teruk.

    saya bercadang nak cabut & pasang gigi palsu je.
    tp masalahnya 2 gigi depan saya makin lama makin dah terlebih jongang kedepan berbanding gigi2 yg lain hehehe.

    soalan saya,

    adakah gigi palsu yg akan dibuat nnt akan hanya mengikut keadaan gigi yg asal(jongang) atau adakah gigi palsu itu bole di adjust kedalam sikit sebaris dgn kedudukan gigi2 yg lain?

    minta comment Dr. hehehe

    • drleen says:

      shah: gigi palsu memang boleh dibuat supaya menjadi sama kedudukan dengan gigi2 lain..takde masalah..pastikan awak mencuba dulu gigi palsu tu sebelum ianya siap sepenuhnya..so lepas ambil acuan gigi, biasanya kena datang utk mencuba..kemudian barulah gigi tu siap..tapi kalau awak nak buat immediate denture, iaitu hari yang cabut gigi hari tu pasang gigi palsu terus..boleh cakap kat dr gigi tu supaya pastikan masa gigi palsu tu dibuat gigi akan sama dengan gigi lain.

  169. Mye says:

    Hi Dr,
    apa khabar? ini nak tanya kalau gigi asal tak tercabut dari akarnya, boleh tak pasang gigi palsu?

    • drleen says:

      mye: hmm..saya tak paham soalan awak ni..mungkin awak punya akar gigi tertinggal ye..atau gigi patah separuh? Anyway, kena cabut dulu baru buat gigi palsu..kalau nak buat gigi palsu tanpa cabut, nanti boleh sakit dikemudian hari dan gigi palsu akan longgar skit sebab ianya tak rapat ke gusi

  170. lea says:

    Askum,
    saya ingin mendaptkan rawatan pergigian (braces)
    jadi boleh saya dapatkan alamat penuh Dr?

  171. blurzzzz says:

    asalamualaikum..saya seorang penuntut kolej pergigian.saya sedang menyiapkan kertas projek tentang bahan2 prostesis pergigian.saya perlukan bantuan seperti nota2 dan bahan rujukan.boleh tak Dr. bantu saya?mungkin ada laman web yang boleh saya rujuk?

    • drleen says:

      blurzzzz: alamak..lambat reply..hmm..laman web tu memang banyak rasanya just google je sure jumpa..selain tu boleh cari kat journal2..kat library uni u sure ada banyak kan..

  172. rania says:

    salam doktor,

    doktor, sy nk tnya nape rawatan bridge gigi ni mahal sgt? sy ade 2 btg gigi yg dh patah separuh…sy malu nk ketawa sbb dh xde gigi…sy nak buat bridge gigi ni dan tak mampu nk byr mahal2 sgt…berapa kos yg dianggarkan kalau nk buat bridge 2 btg gigi tu ye? kat klinik gigi kerajaan ade tak rawatan yg sama?

    • drleen says:

      rania: salam…memang mahal skit nak buat sebab dentist tu kena bayar kos lab yang buat crown tersebut. Kalau 2 gigi dah patah separuh dan boleh diselamatkan..boleh buat crown je..kalau patah banyak mungkin kena buat rawatan saraf dulu..kos bergantung pada klinik..ada yang charge crown sebatang 500 ada 600 ada lebih..tengok klinik laa..rawatan saraf pula biasanya 250 ke atas. Kat kerajaan takde buat crown sebab ianya mahal sangat jadi kerajaan tak subsidi rawatan tu..lagi satu cara kalau terasa mahal sangat ialah cabut dan pasang gigi palsu.

  173. eddy says:

    salam,
    dr.leen,sy nk tanya skit jer ni….sy mmpunyai 2 gigi kapak yang kedepan sikit dari gigi2 yg lain dan 2 gigi taring yang menyebabkan senyuman sy
    yg tidak menawan….so nk tanya ni apekah jenis rawatan untk menjadikan gigi saya rata dan berapakh kos rawatannya??

    • drleen says:

      eddy: salam. Kena check dulu..kalau sesuai buat braces boleh buat braces..kalau tak boleh buat crown dari gigi taring ke gigi taring lagi satu..kalau braces dalam 4500 ke atas..kalau crown 6 batang dalam 3000 ke atas.

  174. ms says:

    salam dr.leen.. saye tinggal di kwsn nilai.. mcm mane nk wat temujanji dgn dr leen. saye rase saye nk wat bridge la..

    • drleen says:

      ms: aiseh..saya dah tak kerja kat nilai lagi…tapi kalau nak pergi klinik pergigian tiew kat situ boleh je kat taman semarak yang maybank dia dah dipindahkan. Kalau nak jumpa dr perempuan jugak datang je hari isnin atau rabu..kalau lain tu dr lelaki.

  175. Siti says:

    Dr, sy nak tnya..selepas mlakukan rawatan saraf gigi, adakah gg itu akan menjadi hitam(tunggul) dan lama2 tpaksa dicabut???Sy risau kerana gg saya yang memerlukan rwatan saraf ini adalah satu gigi depan bhagian atas tengah..sy bimbang ia akan mcacatkan rupa saya pada masa akan datang…
    Sy tidak tau sama ada mahu mlakukan rawatan saraf dan crown di klinik krajaan atau klinik swasta??ini krn sy takut jika sy mlakukn di klinik krajaan nanti hasilnya tidak memuaskan walaupun kosnya murah….Adakah berbaloi sy mlakukannya di klinik swasta??Boleh sy tahu brp kos rawatan saraf dan crown di klinik swasta pada masa sekarang?
    Satu lagi saya nak tau dr,adakah dgn mlakukan crown tidak akan mgubah warna gigi sy?adakah warnanya sama dgn warna gigi asal saya??
    tolong la saya doktor..saya sangat risau..

    • drleen says:

      siti: utk gigi depan biasanya di klinik kerajaan ada menawarkan rawatan saraf..crown je takde..harga rawatan saraf di klinik swasta berbeza mengikut klinik..harga rawatan saraf biasanya dalam 250 ke atas..crown pula dalam 500 ke atas…crown tu biasanya dibuat mengikut warna gigi2 lain..so tak nampak perbezaan sangat..gigi yang dah mati akan menjadi kehitaman..jadi dengan buat crown ia boleh menutup perubahan warna tu

  176. nini says:

    hi doktor,,
    Doktor dah tak bertugas di Klinik Dr Tiew di Puchong.doktor bertugas di mana skrg sbb saya nak buat bridge la dan segan nak berjumpa dgn doktor lelaki…saya tinggal di puchong

    • drleen says:

      nini: kat tiew puchong tu pun ada dr perempuan..boleh jumpa dia tiap2 hari selasa sampai jumaat..dia ada pagi 9.30 sampai 6.00 je laa…nama dia dr farha

  177. wan says:

    salam doc.. nak wat ngan doc arr bridge.. rasa confiden jerk.. doc lain2 entah lew.. seriau arr. adess gg oh gg ku…

  178. wan says:

    doc.. skang ada katner? saya kat kedah.. any suggestion.. kedah , penang, kuantan and terengganu.. ada doc2 gg yg betul2 bagus hasil + mutu keja nya? leh kasi info doc.. urgent.

    • drleen says:

      wan: aiseh…jauh sangat tuh…hmmsaya tak kenal sangat dr2 kat sana..tapi pastinya they all semua ok..ok..belaka..lagi bagus kalau tanya org2 yang dah pernah buat treatment dengan they all..

  179. marlina says:

    salam..

    dr lin..
    apa bezanya crown dan bridge tu??

  180. sinchan says:

    salam dr leen, sy memang ada prob ngan gigi mudah repot. Dan yg lebih menyedihkan ialah setiap kali sy pregnant sure sy akan kehilangan 2 btg gigi. Dari anak pertama hingga la yg ke 5 ni. Dan sy juga fobia tuk pergi brjumpa ngan dr gigi sebab seringkali dimarah sbb xpandai jaga gigi. Dan sekarang ni hampir semuanya dah rosak dan tinggal tunggul sahaja.. Saya skarang ada sebtg gigi palsu dan sebtg gigi yg dah dimatikan uratnye which now pun dah mula rosak. N i think i need to see u fast. N i need yr advise for it. Boleh i dpt kan no tepon di puchong perdana? Thanks dr leen.

    • drleen says:

      sinchan: saya dah tak kerja lagi kat klinik di puchong perdana tu..skang ni saya kerja kat kolej jadi hanya rawat pelajar2 kolej tu je. tapi kalau nak pergi ke sana ok jugak …dr2 sana semuanya baik2 belaka..boleh pergi je tak perlu buat appointment..kat sana bukak setiap hari dari pagi kul 9.30 sampai malam around 9pm kecuali ahad..ahad sampai kul 1ptg je.

  181. lyssa says:

    salam…

    dr, saya nak tanya;

    gg atas sya agk ke depan, sy jga mmakai gg palsu, bolehkan sy memakai braces utk btulkan gg depan tu?

    atau apakah rawatan yg ssuai dgn keadaan sy ini?

  182. ron says:

    saya ada masalah karies pada gigi atas
    both gigi tuh dah patah seperti structure di bwh.
    xUUx
    nnnn

    nak minta nasiht doc ttg rawatan sesuai sblm pergi ke klinik
    risau pulak nak pergi klinik tanpa sebarang info..

    • drleen says:

      ron: kena tengok banyak mana patahnya..kalau masih boleh selamat boleh buat rawatan saraf kemudian pakai post core and crown…kalau dah teruk sangat terpaksa dicabut..boleh buat gigi palsu sementara dulu..kemudian bila gusi dah elok boleh buat gigi palsu baru ataupun buat bridge.

  183. sal says:

    dr,gigi depan saya baru je patah so sekarang saya masih mencari2 klinik mana yang dapat membuat gigi palsu dalam masa yang paling cepat,takkan saya nak biarkan takde gigi,harap dr dapat tolong saya.

    • drleen says:

      sal: biasanya paling cepat boleh buat pun dalam masa 2-3 hari sebab gigi tu kena hantar ke lab..takde klinik gigi yang buat sendiri gigi palsu..mungkin boleh siap dalam sehari tapi bergantung pada klinik dan lab…cuba tanya beberapa klinik..biasanya buat gigi dulu kemudian bila dah siap baru cabut gigi yang patah dan pasang gigi palsu.

  184. Hannah says:

    Dr,
    sy ada masalah pertumbuhan gigi graham bongsu(wisdon teeth),masalahnya ialah,gigi graham bongsu sy ni x tumbuh habis..dan kdg2 bengkak keseluruhan gusi yg berdekatan dan berdarah,gigi sy mnjadi rosak kerana gusi kerap berdarah dan bengkak..semua terjadi smnjak gigi graham sy tumbuh dgn teruk tak mcm org lain,
    yg merisaukan sy ialah gigi depan sy rosak skit,adakah akan dicabut jika sy berjumpa dr gigi?ini adakah ada rawatan terbaik utk mengelak dr dicabut?sy rela mati dari xde gigi.

    • drleen says:

      hannah: biasanya kalau gigi geraham bungsu selalu problem..memang digalakkan cabut..biasanya secara pembedahan kecil..kalau tak cabut kadang2 ia boleh merosakkan gigi sebelah gigi geraham bungsu tu…gigi depan yang rosak sikit tu boleh ditampal..takde masalah..

  185. selamat says:

    salam dr.

    sy ada masalah gigi yg SANGAT TERUK. sy rasa kes sy ni jrg jumpa. Gigi sy rosak semuanya. ianya bermula dr ckit tp makin lama makin byk yg rosak dan rapuh hingga akhirnya patah(kerana rapuh). Sy bercadang nk pkai gigi palsu 1 set. boleh ke? dn brp pula kosnya?

    • drleen says:

      selamat: salam. kalau gigi rosak teruk dan tak boleh diselamatkan lagi..memang boleh dicabut dan buat gigi palsu penuh..takde masalah..kos kena tengok berapa gigi nak kena cabut…kemudian kena tunggu gusi sembuh baru boleh buat gigi palsu..biasanya ambil masa 1-3 bulan baru sembuh sepenuhnya..kalau tak tunggu sembuh betul gigi palsu tu boleh longgar dan kena buat baru..kos berbeza2 ikut klinik..biasanya gigi palsu penuh satu set dalam 350 ke atas…kalau nak buat atas bawah kena double the price laa..so dalam 700 ke atas

  186. anna says:

    dr leen, saya nak tanye sikit..dalam islam bole ke kite buat bridge?ye aa..sebab kan kite tanam gigi kan??tengkiu ye..sekadar bertanye…

    • drleen says:

      anna: saya bukan laa pakar bab2 agama ni..tapi rasanya tak salah kalau buat bridge..ye laa kalau takde gigi depan nak baca al-quran pun susah ye dak? sebutan2 huruf semua tak betul…bridge ni bukan tanam gigi dia hanya sarung gigi je..yang tanam tu implant…tapi implant pun rasanya tak salah sebab ianya sejenis gigi gantian jugak…macam org patah tulang and dia letak besi kan utk sambungkan tulang tu..so lebih kurang ngan implant dia letak besi (skru) utk pegangkan gigi..tapi kalau nak sure boleh tanya ustaz2 ek..

  187. meow says:

    salam dr.leen..mcamana nak kecutkan gusi dgn cepat selepas kita cabut gigi..tq

    • drleen says:

      meow: biasanya gusi akan kecut lepas 1-3 bulan bergantung pada individu…susah nak kasi cepat..sebab dia bergantung pada sistem badan kita utk buat tisu baru bagi gantikan kawasan yang telah berlubang tu

  188. shera says:

    doc leen.
    saye pernah buat crown gg depan…gg kapak lebiy kurang 3 tahun lepas..ari2 tergigit di gg crown n ia goyang ckit dan cam memanjang ckit..mmg tak ketara sgt tapi rase tak selesa..ape suggestion doc??? kalau gg goyang brape lame die ley sustain and akan jatuh bile2 mase tak? kalau buat gg palsu ok ker?

    • drleen says:

      shera: hmm..maknanya gigi tu ada masalah dengan gusi dia…sebab tu gigi tu bergoyang dan makin panjang sebab dah ada infection and badan nak reject gigi tu..berapa lama gigi tu boleh tahan saya tak sure..better pegi klinik gigi and amik x-ray utk tengok bone level…kalau banyak sangat bone dah takde memang tak lama laa gigi tu akan stay…kalau teruk sangat memang kena cabut dan letak gigi palsu….lepas dah elok bekas cabutan tu baru tengok samada sesuai pakai gigi palsu ataupun bridge..kalau gigi bersebelahan tu pun tulangnya banyak dah hilang then gigi palsu je sesuai..kalau tulangnya ok then boleh buat bridge

  189. liyana says:

    dr. mcm mana kalau gigi depan patah setengah je

  190. shera says:

    and lupe nak bgtau..saye tros g jumpe dentist sejam afta dat n buat scaling dan die ade suh saye datang review on 30th nie…goyang dah kurang tapi masih boleh diselamatkan ke doc?

    • drleen says:

      shera: dengan buat scaling kadang2 dia boleh tolong skit tapi memang susah nak tahan lama laa..sebab bila tulang dia dah hilang..gigi tu dipegang oleh fiber je..bila pocket pun besar senang jangkit kuman..dah try x-ray ke?

  191. mummy iman says:

    Salam Dr.
    15 tahun lps sy ada buat RCT utk sebtg.gigi depan sebab gusi bengkak dan bernanah tapi x pakai crown. 2 minggu lepas,gigi tu patah dan sy terpaksa cabut. Skrg pakai sebatang gigi palsu.Nampak naturalaje dr segi bentuk dan warna. Tapi problemnya, sy rasa x selesa sangat dgn tapak plastiknya, bila bercakap,lidah rasa berbelit…..
    Q1: Kalau sy pakai gigi palsu tapak chrome,adakah ianya lebih baik dan selesa dr gigi palsu tapakplatik?
    Q2: Untuk buat bridge, mcmmana naktahu gigi sebelah menyebelah tu betul2 kuat? TQ Dr.

    • drleen says:

      mummy iman: salam. Tapak chrome tu lagi nipis so selesa skit laa dari acrylic..tapi masih juga ada rasa tapak melekat kat langit2 tu..kalau bridge lagi selesa sebab takde apa2 kat langit2…gigi sebelah menyebelah tu kalau tak goyang then ok laa..kalau nak confirm bleh amik x-ray utk tengok tulang dia punya level.

  192. shera says:

    dr leen
    saye ade buat x-ray and doc 2 cakap takde masalah tak de fractured..so then meka buat scaling tuk saye n it’s does help…goyang cam kurang n suruh saye buat review on 30th…cume nak tau..i lebiy minat kepada implant..n ade 1 klinik rm 1000++…tapi ape suggestion doc???

    • drleen says:

      shera: kalau nak buat implant kena tengok sesuai atau tak..biasanya dia akan x-ray tengok keadaan tulang..kalau tulang banyak lagi then no problem..kalau tulang tak banyak then kena buat bone graft dulu etc..procedurnya panjang skit and tak tentu 100% success..

  193. shera says:

    kalau bridge???

    • drleen says:

      shera: kalau buat bridge biasanya gigi yang goyang teruk tuakan dicabut..kemudian dibuat gigi palsu sementara then bila gusi dah elok baru bleh buat bridge..bila buat bridge ni kena pastikan gigi yang pegang bridge tu kuat dan tak goyang.

  194. shera says:

    tq sangat dr leen…
    sangat tensen bile pikir pasal gg
    tapi dengan bantuan n penjelasan dr rase lega skit..
    saye akan g jumpa dentist soon!!!..hope da dentist will get da best solution 4 me…
    doakan saya yer..moga tuhan membalas jasa dr dan dimurahkan rezeki ;)

  195. cik nurul says:

    dr leen,
    saya ada masalah gg jarang di bahagian atas yang menyebabkan saya malu untuk berhadapan dgn org ramai.saya igt nak pakai gg palsu tp cm geli plak.selain dr gg palsu ape lagi inisiatif len dr leen..
    saya btul2 malu..
    lagi2 da nak 2nang nie..
    PLSS..

    • drleen says:

      cik nurul: check kat klinik dulu kalau boleh buat bridge ataupun boleh buat crown saja..tapi kalau buat memang lebih satu gigi laa..so check dulu ngan dr gigi k.

  196. miss sue says:

    Sy nak tanya untuk floss gigi yg dicrown adakah masih guna cara yg sama untuk floss gigi asli?atau ada ke floss khas untuk gigi yg dicrown?harap doktor boleh tunjuk ajar..

    • drleen says:

      miss sue: sama je cara floss crown atau gigi biasa….make sure floss tu dibuat c-shape..jangan tegak camtu je bila bersihkan celah gigi..

  197. Sally says:

    Dr Leen.Masalah saya ialah gigi depan bahagian bawah banyak karang gigi.Apakah rawatannya dan sakit tak?Berapa kosnya?

    • drleen says:

      sally: kalau banyak karang gigi kena laa buat scaling..kalau karang gigi tu banyak..sensitive skit laa nak buangnya sebab banyak kan..and tebal serta keras so ngilu skit..kos bergantung pada klinik..kalau banyak sangat biasanya 100 ke atas kot

  198. cik nurul says:

    tima kasih dr leen atas cdgn tue..
    boleh sy tau bape kos untuk wat crown 2

  199. cik nurul says:

    dr leen,agak2 bape kos untuk wat crown tue ye

  200. june says:

    dr leen,
    gigi susu saya baru tanggal dan saya teringin untuk buat bridging. Perlukah saya tunggu sehingga gusi sembuh sebelum ke klinik dan berapa lama kena tunggu? terima kasih.

    • drleen says:

      june: biasanya kena tunggu gusi sembuh dulu baru buat..dalam 1-3 bulan bergantung pada orang…gigi apa yang takde tuh?

  201. hati sedih says:

    Hye Dr leen,

    sy ada peetanyaan. sy ada dua btg gigi susu taring belah atas. 1 gigi susu itu telah goyang, satu lagi berlubang dah telah ditampal.. sy telah dicadangkan oleh klinik kerajaan utk buat bridge. and sekarang dalams enarai menunggu di fakulti pergigian ukm. masalahnya terlalu lama sy menuggu. sedangkan sy rasa gigi taring susu sy tu makin bergoyang.ape yg sy tau, utk buat bridge 1 btg kene jadi 3. kalau sy ada 2 gigi susu lagi bermkna 6 btg la sy kene buat kan. soalan saya, boleh ke kite buat bridge and then sy nak pasang braces? sebab gigi sy dah la jarang2 pastu ada gigi susu lagi. dah tu gigi susu tu berlubang n ditampal lagi. pastu gigi sy ni macam jongang ckit. sy malu nak berhadapan dgn org. kdg2 rase xberkeyakinan. boleh ke dr? pasang bridge pastu pasang braces?

    • drleen says:

      hati sedih: hi…biasanya dah pasang bridge takleh nak buat braces sebab gigi2 tu dah fix and tak bleh gerak lagi…so kalau nakkan pendapat kedua..pergi je mana2 klinik swasta and tanya apa boleh dibuat dengan gigi tu..saya tak check so saya tak tau camna nak nasihatkan..

  202. nurul says:

    Dr. leen,

    sy ade pertanyaan..pd 2003 sy pernah ke klinik gigi kerajaan, sy nk buat tampalan pd gigi dpn n lpas tu Dr kt situ ckp gigi sy retak..n dia buat rawatan akar.,msalah sy skrg ialah gigi tu dh mcm ade warna hitam…mcm dh rosak..tp gigi tu still kuat..ape y perlu sy buat skrg..? kdg2 sy malu utk senyum..perlu ke sy buang gigi tu n gna gigi palsu…? mungkinkah msalah gigi berkaitan dgn keturunan..? sbb kturunan sy mmg rmai y pkai gigi palsu n gigi x kuat..? sy harap Dr dpt bagi pnjelasan sbb kdg2 sy tension ble fikirkan msalah gigi sy…TQ

    • drleen says:

      nurul: kalau dah buat rawatan akar tu memang lama2 gigi akan bertukar warna jadi kehitaman…so tak perlu dicabut..boleh dibuat crown je kat gigi tu utk cover warna yang dah bertukar tu. apa2 pun check kat klinik gigi utk tengok keadaan gigi tu k..

    • manusia yg tgh btaubat says:

      salam nurul jangan cabut gigi u whateva happen slagi boleh selamat selamatkan dgn rawatan akar n then pakai crown.

  203. reen says:

    assalamualaikum dr leen
    saya ada pertanyaan tentang jambatan gigi. sekiranya memakai jambatan gigi, adakah ia mesti ditanggalkan apa seseorang itu meninggal dunia?setahu saya, sekiranya meninggal kesemua benda palsu yang berada pada badan seseorang itu mesti ditanggalkan.

    • drleen says:

      reen: hmm..pada pendapat saya ianya tak perlu sebab bridge ni melekat terus dengan gigi asal…gigi palsu tu boleh tanggal2….sama juga dengan mereka yang ada buat pembedahan kornea mata dan gantikannya dengan kanta baru..sebab ianya melekat..rasanya tak perlu dikeluarkan…lagipun bridge ni fungsinya utk mengunyah makanan dan juga menolong dalam pertuturan serta sebutan yang betul semasa membaca al-quran…tapi kalau nak sure boleh tanya ustaz

  204. reen says:

    asalamualaikum dr leen.
    berapa lamakah jangka hayat pengunaan bridge, adakah ia akan bertahan sehingga bertahun2 lamanya?

    • drleen says:

      reen: w’salam..boleh tahan bertahun2 kalau penjagaan tu betul dan selalu jumpa dr gigi utk check up…berapa tahun tu tak bleh nak cakap..berbeza dengan individu…

  205. nolie says:

    assalamualaikum doctor…
    sy mempunyai masalah sakit gigi baru 3 hari. gigi sebelah gigi kapak. Kemudian saya telah pergi membuat pemeriksaan gigi di klinik kerajaan & doktor disitu telah membuat X-ray. Kemudian doktor tu ckp pd sy gigi sy terkena jangkitan pada salur gigi..pd x-ray tu nampak hitam di salur gigi. Masalahnya kini,doktor tu menyarankan sy membuat RCT & tak mahu mencabut gigi sy kerana gigi sy tidak rosak lgsg & masih elok. Malangnya di klinik kerajaan tu sy terpaksa menunggu sebulan. Tp saya dah terlampau sakit doktor. Sy mengambil altenatif utk ke klinik swasta. Soalan saya doktor:

    1. Bolehkan selepas rawatan RCT ni menghilangkan rasa sakit pd gigi sy?
    2. Yg mana satu langkah lebih baik sama ada lakukan RCT @ cabut wlupon gigi sy masih elok?
    3. Adakah cara utk menghilangkan kesakitan sementara sebelum melakukan RCT? Maksud sy beberapa jenis ubat yg boleh doktor cadangkan? (berikan nama ubat)
    4. Berapakah kos melakukan RCT?

    Terima kasih.

    • drleen says:

      nolie: lepas rawatan RCT memang sakit pada gigi tu akan hilang sebab saraf dia kita dah buang…di samping tu boleh makan antibiotik dan ubat tahans akit yang diberi oleh dr..biasanya dr akan kasi especially kalau gusi bengkak..better selamatkan gigi dengan buat RCT dari cabut..sebab kalau cabut dah takde gigi dah kat situ…gigi asli lagi baik dari gigi tiruan betul tak? so nasihat saya pergi kat mana2 klinik swasta and start buat RCT..kos boleh tanya kat klinik tu..biasanya dia akan kasi ubat terus…so jangan tunggu2 lagi..pegi klinik gigi ek…saya takde klinik lagi so takleh nak buat…:(

  206. nolie says:

    doktor berapakah kos melakukan RCT di klinik doktor??

  207. zack says:

    salam doc..saya nak tanya..lebih kurang 2 bulan yang lalu saya telah terlibat dengan satu kemalangan dimana saya telh kehilangan empat gigi (atas,empat batang antara gigi taring)dihadapan. sya telah dicadangkan oleh doktor yang merawat saya di universiti agar menerima rawatan di hospital kerajaan..setelah diperiksa doktor (klinik bedah mulut kerajaan) dia mencadangkan saya agar membuat rawatan crown, tetapi apa yang sya mushkil disini ialah kos rawatan hanya rm100 sebatang, tidak sepeti yng doktor nytakan iaitu dalam rm500-700 sebatang..mcm mane tu doktor?? bleh jelaskan..

    satu lagi adakah untuk membuat crown atau bridge ni mempunyai had2 umur tertentu??

    • drleen says:

      zack: kalau buat kat hospital kerajaan memang laa harga subsidi…sebab tu murah..kalau di swasta tu yang harga sampai 500 ke atas utk sebatang. so kalau kat ditu dia ada buat apa salahnya buat kat situ..jimat skit duit..:) rawatan crown/bridge ni utk org dewasa takde had umur..asalkan gigi bersebelahan utk buat bridge tu kukuh..lepas buat tu gusi tak sakit pun sebab dia buat gigi tu betul2 atas gusi so takde laa tekanan ke atas gusi..sebab tu lepas buat brdige ni kena floss bahagian gusi tu sebab sisa2 makanan suka melekat kat situ.

    • norr says:

      uik..ada ke en zack crown di klinik kerajaan?murah tu..kat mana tu?

  208. zack says:

    lagi stu doktor adakah gusi kita akan rasa sakit bila kita makan apabila membuat crown hasil daritolakan gigi keatas gusi???

  209. Yeyen says:

    salam semua pengunjung blog DrLeen.
    saya ingin berkongsi pengalaman membuat bridge/crown.
    saya baru sahaja memakai untuk tiga hari di bahagian gigi atas dan masih menyesuaikan diri dengan gigi baru saya ini. saya tak nafikan kosnya agak mahal tapi agak berbaloi apabila melihat senyuman sekarang jauh lebih menarik berbanding dulu. walopon keasliaannya tidaklah 100% (apabila direnung dengan teliti nampakla gg x ori) namun its quite good than before.

    dan sekiranya anda tinggal di area kuantan, anda boleh ke Klinik gigi yang yg terletak di hadapan hipermarker Nirvana.
    servis yang diberikan ok dan kos juga agak murah. believe me!
    =)

    terima kasih pada DrLeen yang post entry ni. sy banyak bergantung kepada saranan doc. tahnx doc. semoga terus maju jaya dan dirahmatiNya selalu

    • drleen says:

      yeyen: memang betul cakap yeyen tu..pakai brdige ni selesa berbanding gigi palsu…so kalau duitnya ada..elok buat bridge..:)

  210. liz says:

    salam dr..
    saya sebelum ni telah memakai sebatang gigi palsu. disebabkan penjagaan gigi yang kurang sempurna, hampir kesemua gigi yang lain menghadapi masalah. ada yang terpaksa dicabut kerana patah. soalan saya: bolehkah gigi saya yang akan dcabut ini terus dibuat gigi palsu di atas tapak yang sedia ada?berapa kosnya?

    • drleen says:

      liz: boleh tapi gigi palsu tu kena tinggalkan kat klinik utk dihantar ke lab..biasanya ambil masa seminggu utk siap…kos tak sure..ikut klinik…kalau tambah 1 gigi mungkin sekitar 30-50 je kot

  211. norr says:

    akum dr leen..3 gigi hadapan saya berlubang dan ada tanda hitam.Saya berasa amat rendah diri.Masalahnya saya takut untuk berjumpa dengan doktor gigi kerana orang kata tampal gigi di klinik kerajaan menyakitkan dan berasa ngilu(waktu kecil saya pernah mengalaminya).Kalau nak pergi klinik swasta,mungkin kosnya agak mahal.Saya pun masih belajar.Saya pernah ke klinik swasta dan memang ada bezanya dimana doktor di klinik swasta menampal gigi saya terlalu sekejap(walaupun lubang gigi hadapan besar) dan tidak sakit.Saya ingin bertanya kepada doktor,apakah alat yang digunakan berbeza antara klinik kerajaan dan swasta?

    • drleen says:

      norr: w’salam. Takde bezanya barang2 yang digunakan..sama je..mungkin teknik yang lain..tak semua dr kat kerajaan tampal sakit and dr kat swasta tak sakit..so semua tu kadang2 bergantung pada drnyer..pastu bergantung pada lubangnya..kadang2 lubang kecik tu lagi ngilu dari lubang besar…sebab bila lubang dah besar sangat takut gigi tu dah mati..bila dah mati takde laa rasa apa2 masa tampal..anyway…survey2 lagi klinik yang drnya ok k…tak kira laa swasta atau government..

  212. littlehopez says:

    salam dr.leen, saya ada masalah dengan satu gigi kapak saya, ia dah berlubang dan nampak obvious bila bercakap..saya tak nak pakai gigi palsu plastik..blh x doc cadangkan rawatan yang sesuai untuk saya? saya juga berminat nak tahu latest nya treatment cost for ‘bridge’ and kat mana doc bekerja sekarang?thanks doc(=

    • drleen says:

      littlehopez: salam…kalau gigi tu dalam sangat lubangnya sampai kena saraf buat rawatan saraf then buat crown..tak perlu cabut…tapi kalau dah teruk sangat sampai takleh nak selamatkan then terpaksa cabut kemudian buat gigi palsu sementara dulu kemudian bila gusi dah elok boleh buat bridge..kos utk crown, bridge tu semua bergantung pada klinik..better tanya klinik yang awak nak pergi tu..saya takde klinik lagi..skang ni kerja kat masterskill just rawat budak2 college tu je ..tak rawat org luar.

  213. sz says:

    salam doc…saya mempunyai gigi yang berlapis2…saya teringin memakai braces…tapi hubby saya cakap..nanti sakit..bila gigi diketatkan…so dia takut saya tak tahan…so saya terfikir untuk membuat bridge..apa pendapat doc…thanks

    • drleen says:

      sz: kena tengok keadaan gigi dulu…..biasa laa kalau pakai braces tu sakit sikit tapi biasanya takde laa sampai teruk sangat…kalau nak buat bridge tu kena cabut gigi dulu kemudian tunggu gusi elok baru leh buat..anyway..jumpa dr gigi dulu laa utk check and tengok apa rawatan yang sesuai…

  214. gadisvirgo says:

    salam doc..sy berminat utk membuat bridge kerana gigi sy hitam dan berlubang di hadapan.pada pendapat doc, mana yg harus di buat terlebih dahulu.. bridge, scalling dan whitening?sy ingin membuat ketiga2 sekali tetapi tidak tahu yg mana harus di lakukan dahulu..tq

    • drleen says:

      gadisvirgo: salam…kalau gigi hitam dan berlubang..mungkin bleh buat crown je kot..bridge ni utk gantikan gigi yang takde atau kalau awak nak cabut gigi tu..anyway..kalau crown yang dimaksudkan..first kena buat scaling..pastu buat whitening….last skali baru crown…kalau gigi kuning sangat memang elok buat whitening…tapi apa2 hal check dulu ngan dr gigi k

  215. norr says:

    Akum Dr..saya telah menghantar email kepada Dr dan menyertakan gambar gigi saya sekali..harap Dr dapat memberikan pendapat….terima kasih Dr..

  216. RAFYDA says:

    askum dr leen
    sy dr kl
    saye ade masalah dengan gigi depan sy yg agak kuning.n seingat sy,gigi depan sy ni tak penah patah mcm adik beradik yg lain.maknenye bukan gigi kapak.
    mcm mane n brape kos tok memutihkan gigi…
    help me…

    • drleen says:

      rafyda: w’salam..better check dulu utk tengok kenapa kuning..memang semulajadi ke atau ada sebab lain..then baru bleh tau apa boleh dibuat..kalau bleh buat whitening harga ikut klinik..biasa dalam 1800 ke atas…

  217. gadisvirgo says:

    kalo nak buat crown, berapa harganya?

  218. gadisvirgo says:

    thanks dr leen.. i dah survey kat klinik2 n bercadang nak buat crown.tp sy nak tanya 1 lg soalan, sy nak buat 2 batang gg depan.so, boleh nampak ke yg sy pakai crown utk 2 batang?adakah gg crown 2 akan kehadapan sedikit?thanks dr leen..

    • drleen says:

      gadisvirgo: biasanya kalau crown yang semua porcelain tu susah nak nampak cam gigi palsu..tapi kalau yang campur metal tu bleh nampak skit laa but tak obvious..kalau awak punya senyum jenis nampak gusi better buat yang all porcelain..kalau senyum yang tak nampak gusi then apa2 pun ok sebab margin crown tu tersorok dengan bibir…biasanya dr akan buat ikut kedudukan gigi asal kecuali kalau patient nakkan perubahan kedudukan dan bentuk etc..

  219. Azila76 says:

    salam dr. leen,

    sy skrg ni tgh menderita sakit sbb geraham bongsu yg dh klr sdkt bhgn atas & condong kearah gigi 2nd molar. sy muskil knp ia menyebabkan kesakitan & mcm mana sy nk meredakan kesakitannya selain dr mengambil pain killer?

  220. lyz says:

    salam dr,..nak tnya, rawatan bridge 2 mengambil masa berapa lama?? mksd saya slepas gigi dicabut brapa lama baru boleh menjalani rawatan bridge? cz saya ingin mencabut gigi susu saya d dpan yg da goyang *xdicabut sewaktu kecik* n nak membuat rawatan bridge sebelum saya konvo utk psediaan nak ambik gmbar nti… satu lagi, adakah kita dapat mengenal pasti gigi org yg melakukan rawatan bridge ni apabila melihat mereka senyum?? maksud saya beza gigi slps rawatan bridge dgn gigi asli…
    thanx~~

    • drleen says:

      lyz: biasanya elok tunggu lepas gusi dah sembuh..biasanya dalam 1-3 bulan…kalau sebelum sebulan buat boleh jugak tapi ada risiko skit kalau gusi tu mengecut lagi lepas dah pasang bridge nanti bleh ada ruang antara bridge dan gusi..so lagi elok tunggu sebulan..kalau nak jugak kena amik risiko tu laa..kalau ada gap kena buat baru….lagi satu option pakai gigi palsu dulu kemudian bila dah ok baru buat bridge..gigi palsu kalau elok buatannya nampak cam ori jugak…:) bridge ni pun sama…kalau lab yang bagus dia buat tu cantik nampak cam ori..kalau lab yang kureng skit tu hasilnya pun tak berapa bagus..so susah nak cakap kat klinik mana ok kat klinik mana tak ok kecuali kalau ada org pernah buat kat klinik tu and hasilnya ok..so tanya2 laa kawan2 yang pernah buat bridge ni k..

      • lyz says:

        thanx dr~~

        satu lagi nak tnya,… klau gigi yg rosak tinggal 1/3 dr gigi asal (mksdnya sebatang gigi da rosak 2/3 peratus, so hanya tinggal 1/3 lagi dan telah ditampal serta rawatan akar), rawatan crown maC bleh dilakukan atau tidak pada gigi seperti ini???

        thanx~~

  221. putri malu says:

    salam.dr sye de bce artkel berkaitan dgn rawatan bridge dan braces.masalah sye sye tlh lme mmkai ggi palsu plastik sjak berumur 15 thun.gigi sye juga berada dalam keadaan jarang.dan gigi sebelah gigi palsu itu mula rosak kesan pemakaian gggi palsu.sekarang sye sdg menuntut di Ipta dan malu berhdapan dgn org rmai.jd adkah sye bleh jalankan kaedah bridge serta meratakan susunan gigi

    • drleen says:

      putri malu: kadang2 memang boleh combine rawatan braces dengan bridge..biasanya kena buat braces dulu..kemudian bila dah dapat kedudukan gigi yang dikehendaki baru lah dibuat bridge..bleh check dulu dgn dr gigi utk tengok sesuai atau tak buat rawatan ni

  222. gadisvirgo says:

    dr leen, masa buat rawatan crown, gigi asal terpaksa di kecilkan ke?sakit x buat crown?tq

    • drleen says:

      gadisvirgo: utk buat crown biasanya dr akan kasi ubat bius sebelum kecikkan gigi tu..so takde rasa sakit pun..lepas rawatan kadang2 bleh rasa ngilu2 skit..kadang2 kena makan ubat tahan sakit..kadang2 ok je..masa awal2 je rasa ngilu tapi lepas beberapa jam dah ok dah

  223. noruly says:

    Dr. kalu bley boley x sertakan gambar org wat bridge di klinik yg dr handle tu..ini disebabkan saya dapat tahu bahawa bridge ni bergantung kepada hasil kerja seseorang dr tu.kalu cantek bridge yang dibuat maka bridge tu akan kelihatan mcm gg original dan kalu tidak ia akan kelihatan buruk n x tahan lama.minta jasa baik dr..ataupn dr ley cadangkan laman web klinik dr untuk dibrowsing. TQ

    • drleen says:

      noruly: memang betul awak cakap tu…cantiknya bridge tu bergantung pada lab yang buat bridge tu..kalau klinik tu hantar kat lab yang ok..maka cantiklah dan nampak ori laa bridge tu…saya skang ni dah tak buat patient kat klinik luar and saya takde plak amik gambar…tapi ada beberapa klinik yang ada website yang awak boleh tengok..contohnya klinik pergigian halina di bangsar http://www.dentalmatters.com atau dental pro di bangsar http://www.dentalpro.org and ada banyak lagi yang saya pun tak ingat website dia tapi awak boleh google laa and tengok gallery they all…

  224. No-Rule says:

    Salam Dr. Leen, saya nk tanye… ibu saya ada penyakit darah tinggi dan kencing manis. Skrg gigi dia sudah mula bergoyang especially di depan..dan gigi graham dah takde.. bole ker dia membuat gigi palsu. dan gigi yang goyang itu bole ke terus dicabut.. kadang gusi dia bernanah..saya terpaksa cucuk memakai jarum.. Any advise from you doc. Thank you..

    • drleen says:

      no-rule: memang kalau org yang ada diabetes akan mengalami masalah gigi goyang sebab infection pada tulang dan gusi susah baik dan menyebabkan tulang dah gusi menyusut seterusnya gigi bergoyang…kalau terlampau teruk memang elok dicabut kemudian boleh buat gigi palsu..cuma utk cabut tu kena pastikan tekanan darah dan paras gula adalah normal…kena bagitau dr ubat apa yang diambil..kadang2 appt pertama tu dr akan check dulu kemduain baru datang lagi sekali utk cabut..

  225. norr says:

    akum Dr..
    td saya dah jumpa doc gigi.dia cakap gigi saya tak boleh tampal..dia tak berani nak buat sebab katanya gigi saya tu lubangnya besar dan dah mati.saya pernah menghantar gambar di email doctorleen.persoalan saya

    1) saya ada 4 btg gigi didepan yang kata doc gigi tadi, sudah mati.Doc tu ckp kena buat crown.4 btg dah tentu kosnya tinggi kan doc?jadi bolehkah saya buat crown hanya untuk gigi yang lubangnya besar dan gigi kapak di sebalahnya saja?jadi nanti bila dah ada bajet lain…saya akan buat yang baki gigi yang tinggal..boleh tak?

    2) adakah sebelum membuat crown,saya kena buat rawatan saraf?dulu saya pernah buat sekali di hospital kerajaan(saya dengar doc tu cakap matikan akar).dah lama dah..dalam lebih 10 thn.

    3)hospital kerajaan ada tak perkhidmatan crown?

    4)saya kofius,selepas buat crown,mesti ke kena buat bridge?sebab saya tak berapa nak faham 2 perkara ni..atau buat crown dah memadai?
    terima kasih doc…

    • drleen says:

      norr: kalau gigi yang dah mati tu dah dibuat rawatan akar dan rawatan akarnya masih ok..boleh terus buat crown je..tapi kalau belum buat rawatan akar atau rawatan akarnya dah tak elok..kena buat semula rawatan akar..kemudian baru buat crown…kos memang mahal so paling penting kena buat rawatan akar dulu kemudian leh tampal..bila ada budget boleh buat crown..cuma gigi yang dah mati ni agak reput skit…kalau gigi tu tak sesuai utk dibuat crown kadang2 terpaksa dicabut dan letak gigi palsu dulu kemdian bila gusi dah elok bleh buat bridge…kerajaan takde buat crown…crown ni utk sarung gigi yang sedia ada…bridge ni plak utk gantikan gigi yang takde…so kalau gigi awak tak perlu dicabut boleh buat crown kat keempat2 gigi..tapi kalau antara keempat2 gigi tu ada yang kena cabut then kena buat bridge.

  226. ira says:

    akum dr.
    saya mempunyai 4 batang gigi hadapan yg telah ditampal 19 thn dulu dan sekarang sudah mulai kehitaman.dulu tampalan tersebut tidak begitu ketara.bolehkah saya membuang tampalan lama dan membuat tampalan baru atau perlu membuat crown?

  227. norr says:

    owh….jadi doktor,andaikata la sebatang dari 4 gigi depan saya terpaksa dicbut,jadi kena buat bridge la?so,berapa kos nya doktor dan berapa harga rawatan akar tu?mana tau saya nak buat di klinik tiew ke..
    soalan kedua..kalau salah satu gigi mati tu(dari 4 btg gigi mati)terpksa dicabut,so hari yg sama juga ke doktor letak gigi palsu sementara tu?berapa kos gigi palsu sementara tu?

    • drleen says:

      norr: tentang harga kena tanya klinik yang awak nak buat tu sebab lain klinik lain harganya..tapi roughly satu unit tu dalam 600 ke atas kot…so kalau 4 batang dalam 2400 ke atas…harga rawatan akar pun berbeza..mungkin dalam 200 ke atas ke..saya pun tak sure…kalau gigi terpaksa dicabut..biasanya boleh buat immediate denture..so kena amik acuan gigi dulu kemudian tempah gigi kat lab..seminggu lepas tu baru laa dipanggil utk cabut gigi dan pasang terus gigi palsu tu. kos tak sure mungkin dalam 100 lebih kot utk sebatang gigi…kalau klinik gov bleh buat rawatan akar boleh je buat kat situ kemudian crown kat private…jarang klinik gov buat crown…

  228. norr says:

    kalau nak buat rawatan akar dia klinik gov,then baru crown di klinik swasta boleh ke?

  229. yaya says:

    salam dr leen..gigi saya jarang di tengah-tengah..agak malu jika hendak senyum..dan saya perhatikan semakin lama semakin jarang.apakah rawatan yang sesuai??mungkin kah braces??jika ya,berapakah harganya?

    • drleen says:

      yaya: kena check dulu kenapa gigi tu jarang…lepas tu baru bleh tau apa penyelesaiannya samada braces atau tampalan atau crown etc

  230. Saiman says:

    A’kum Dr Leen. Saya baru membuat gigi palsu jenis chrome utk gigi depan atas dan bawah juga gigi geraham. Masalahnya, ketika saya hendak mengunyah makanan, terasa gigi2 palsu tersebut bertemu dan ini menyukarkan saya menghancurkan makanan. Adakalanya makanan tertinggal dan juga sakit apabila bergesel dengan gusi/kulit pipi dalam. Adakah masalah ini boleh diperbaiki dengan membuat sedikit adjustment? Sekiarnay saya hendak membuat bridge, apakah gigi palsu ini boleh dipakai sementara menunggu proses bridge itu siap sepenuhnya?

    • drleen says:

      saiman: kadang2 nak buat adjustment pada gigi palsu jenis chrome ni susah skit sebab ianya besi kan..mungkin boleh tapi kadang2 tak ok jugak lepas adjustment…kalau buat bridge lagi better sebab takde apa2 pun yang akan kena gusi/kulit pipi semasa mengunyah so lagi selesa…tapi kena pastikan gigi2 yang dijadikan pegangan bridge ( abutment) adalah kukuh..kalau sesuai utk buat bridge..dalam tempoh menunggu bridge ni siap..boleh pakai gigi palsu tu kalau ianya tak mengganggu crown sementara yang diletakkan.

  231. Ieyyra says:

    Dr Leen,

    Kos pembuatan bridge tahun 2010 adakah masih RM450? Bagaimana untuk membuat temujanji dengan Dr Leen?Sy berada di Ampang. Klinik yg terdekat mungkin di Punchong Perdana.

  232. jasmine says:

    salam dr.leen…sy ada satu masalah yg mana ade gigi bangsu br tumbuh, sebelum ni sy cabut gigi di depannye sebab sy rs gigi itu sakit, tp sejak cabut tu gigi bongsu tu tak naik2 dan dia selalu bengkak dan berdarah…adakah kemungkinan gigi tu takkan tumbuh doktor?camne nak setelkan masalah ni?

  233. ayu says:

    Salam dr..

    saya ada satu pertanyaaan…benarkah salah satu punca karies gigi adalah disebabkan faktor keturunan?apa rawatan yang dr cadangkan untuk atasi masalah ni sebelum merebak cos tanda2 awal sudah jelas kelihatan dimana gusu atas gigi dy deperti memburuk..TQ

    • drleen says:

      ayu: salam..hmm..in a way memang boleh faktor keturunan..iaitu kalau dapat struktur gigi yang sangat poros..tapi kebanyakkanya ialah dari segi pemakanan dan penjagaan..sebab kalau parents tak jaga betul2 gigi anak atau tak ajar camna nak jaga gigi dengan betul dan biaakan anak makan makanan manis..so kerosakan gigi akan jadi lebih cepat. Kalau baru2 nak rosak masih belum terlambat utk mencegahnya dari berlarutan..so biasakan bawak anak jumpa dr gigi and lepas check dr tu akan bagitau camna nak buat dengan gigi tu k

  234. nureqa says:

    Salam. Doktor saya telah mencabut sebatang gigi susu yang terletak di bahagian gigi taring saya sebelah kanan. Saya ingin bertanya, jika saya membiarkan sahaja tanpa membuat gigi palsu atau bridge(kos nya amat tinggi) adakah ia menyebabkan struktur gigi saya yg lain akan tidak stabil?? utk pengetahuan doktor saya baru berumur 18 tahun. Seterusnya adakah benar gigi saya yg lain akan menjadi senget jika saya membiarkan gigi yg dicabut ini begitu sahaja? Saya harap DR LEEN dpt membantu saya… Saya sedang dalam kerisaun…-___-“

    • drleen says:

      nureqa: salam. memang kalau kawasan gigi yang dicabut dibiarkan kosong gigi2 lain akan cuba menutup kawasan tu dan boleh menyebabkan gigi lain senget atau bergerak kedudukan…ianya makan masa bertahun2..so mungkin skang ni better kalau awak buat gigi palsu..harganya takde laa semahal bridge..dan kemudian bila ada budget boleh buat bridge..jangan biarkan kawasan tu kosong buat masa yang lama..gigi palsu boleh buat kat government kalau nak murah

  235. nureqa says:

    Terima kasih ats penerangan doktor leen. :) Em walaupun bukaanya kecil gigi2 lain masih akn berusaha utk menutupinya?

  236. nureqa says:

    selalunya memakan masa berapa tahun?

  237. amirah says:

    salam drleen. gigi geraham atas & gigi geraham bawah sy dah tercabut. gigi sy agak byk yg berlapis.pd pandangan dr,yg mane lg ok dr segi kos & penjagaan samada sy buat bridge tuk gigi yg tercabut @ sy buat braces? brape kos tuk kedua-dua rawatan?

  238. lin says:

    dr…jika sy membuat bridge tuk 4 btg + 2 (gg y kuat)..pembayaran mcm maner? kena bayar sekaligus masa buat rawatan atau bayar berperingkat ikut rawatan…kos keseluruhan tuk buat bridge 6 btg gg termasuk rawatan lain (y berkaitan) berapa? thanks

  239. Nur says:

    askum dr…sy nur dari sabah. sy nak tnya dr, tahun 1999 dulu sy pasang 2 batang gg palsu bhgian hadapan, n than skrg nie..2 batang yg sebelah lagi makin ari makin buruk dan berlubang..so sy bercadang nak cabut 2 batang gg tu dan pasang gg plsu juga..so 4 d hadapan tu kena guna gg palsu lah… soalan sy, bepa lama sy nak tggu gg palsu tu siap utk empat batang, selepas cabut 2 batang tu? bepa kos nya?
    Dan, d kota kinabalu sabah nie, Dr tau tak kat mn klinik gg utk cabut dan pasang gg palsu?

  240. azim says:

    asalamualaikum drleen, 2 gigi depan saya yg di sblah atas patah tetapi tidak tercabut, 2 lagi di sebelahnya pecah di bhagian tepi. Klu nk cbut kna jalani pembedahan x? sbb sya dah cuba cbut sndri tpi tak blh. sekarg ni dah berlarutan hmpr 4 tahun dah maslah ni. Lagi satu, klu sya cabut keempat2 btg gigi tu dalam satu hari blh tak? dan berpa kos utk sebtg gigi palsu dan berapa lama bleh siap? terima kasih.

  241. liza penang says:

    Dr, gigi geraham sy tiada 2 batang, kalo nk buat bridge kiranya kena 4 batang lah kan,kos rm450 x 4nos kan? 2 batang gigi asal yg nk dikecilkan tu kosnya dikira crown ke bridge jugak? adakah gigi yang dikecilkan tu dipasang bridge pd hari yang sama ia dikecilkan? sakit x selepas rawatan? nanti kalo dh tua2 sy nk cabut gigi yg di bridge td, kena cabut serentak ka?

  242. wawa says:

    aslmkm… saya mengalami masalah sakit gigi di bhg. hadapan atas skrg.. gigi ini pernah ditampal 6thn dhhulu.. sekarg gigi itu napak sdkit khitaman.. saya fikir ingin mmbuat gigi palsu.. masalahnya, saya amat risau jika gigi tsbut akan klihatan tdk cantik.. mitak penjelasan dari dr..

    1. skrg gigi itu terasa amat ngilu dan sakit, boleh x cabut?? tolong saya dr..

  243. liza says:

    Hai Doktor ..
    saya berminat nak buat crown gigi depan sebanyak 5 batang berapa kos nyer..klinik doktor ada x kt area johor

  244. yana says:

    salam doktor..

    Gigi depan bahgian atas saya ni pernah ditampal dan sekrg ni nmpak sdkt kehitaman..saya cdg nak tmpal jek lagi ngan kaler putih tp masa saya pegi klinik gigi utk tmpl dr tu syorkan saya wat crown utk 2 btg gigi.tp gigi sy ni msh kuat cuma x ctk jek..
    nak tanya kalo saya wat crown tu..x sakit ke??nak kena kecikkan gigi kan??
    patut ke sy wat crown tu or tmpl jek..sy amt memerlukan penjelasan dr Dr..thanks..

  245. mira says:

    salam..
    saye nk tanye..
    kalau gigi depan 2 sebatang jer nk wat crowning
    total treatment harga bape?
    n colour die beza sgt ke ngn gigi asal?
    klinik dr kat mane?

  246. Ayu says:

    A’kum Doctor Leen ,

    Saya nak bertanye pendapat doctor. Saya bercadang untuk memakai braces,tp gigi geraham saya telah dicabut kerana rosak .Jadi bole kan saya buat bridge untuk mengantikan geraham tu dulu dan kemudian baru pakai braces atau braces dulu then bridge

  247. eni says:

    salam dr. leen,

    saya tiada dua gigi depan sebelah taring kiri dan kanan dan sedang memakai braces. tapi dr sy tak nak rapatkan gigi atas saya kerana katanya akan kelihatan janggal. beliau mencadangkan memakai braces dan gigi palsu. tak boleh kah saya rapatkan saja gigi taring saya rapat ke dua gigi depan saya?

    saya telah buat gigi palsu dgn dr. saya dan hasilnya sgt tak cantik, gigi nampak terlalu kecik dan panjang. sebab gigi saya tak sama besar, dr. sy telah adjust gigi tu sampai nampak tak natural, tak spt yg saya pernah pakai. dimana tempat yang boleh sediakan gigi palsu yang ok dr.

  248. che89 says:

    saya nak tanya dr. bagai mana kalau 4 batang gigi depan saya rosak dan saya nak cabut kemudian buat braces. boleh ke??

  249. liza79 says:

    slamat hari raya dr.sy dh pakai gg palsu sjk 1993.asal 3 btg,gg lain asyik rosak je dan skrg dh 12 btg gg atas.skrg rasa sgat x selesa pakai gg palsu plastik. boleh ke pasang implan wlau dh lame pakai gg palsu.

  250. shy says:

    salam doc.. sye bru buat crown.. skrg bru 7hari.. so pakai temporary crown dulu..masalah saya adalah saya x bole minum atau makan makanan yg sejuk.. akan rase nyilu n x slesa.. rase nyilu 2 macam sampai ke gigi yg d kecil kan 2…adakah ini normal atau temporary crown 2 longgar????? saya buat crown coz gg dpn saya twist sikit.. so, ader 2gg lah yg twist..gg depan n gg sebelum gg taring. saya nak buat crown 2gg 2.. tp doc kate buat 1 jer.. tp bile pakai temporary crown ni,, gg saya still x same ngan gg sebelh.. nampak gg 2 tinggi dr gg sebelah yg ok 2.. adekah bile crown yg betul 2 gg saya akan nampak tinggi sebelah???

    • drleen says:

      shy: salam..kadang2 lepas buat crown akan terasa sensitive sebab kadang2 temporary crown tu tak berapa ngam so ada laa bahagian yang terdedah…so biasanya bila dah letak yang kekal ianya akan ok..kalau tak ok rujuk balik pada dr yang buat tu. mengenai gigi temp tu yang senget boleh tanya dr yang buat…biasanya lab takkan buat senget laa dia akan buat ikut level gigi lain..apa2 pun kalau tak sure ke tak puas hati ke rujuk pada dr yang buat tu k..jangan takut..cakap je..awak bayar dia kan..:)

  251. ms x says:

    salam,doc, saya pakai gigi palsu 2 di gigi hadapan. saya rasa mcm berminat pakai bridge..masalahnya saya pakai gigi palsu bersilang,jadi kalu saya pakai bridge, berapa anggaran kos nya, dan di kawasan kedah, adakah terdapat klinik yang menyediakan pkhidmtn itu..

    • drleen says:

      ms x: salam..kena pergi je kat mana2 klinik gigi yang dekat kat rumah awak and survey harga..bila dah tengok depan mata baru senang nak bagitau berapa harga..camna proses dia etc…

  252. ruby says:

    salam dr leen
    sy nak tnye kenapa gigi depan atas sy yg ditampal almost 10 years ago tiba2 rasa ngilu. especially bile bangun dr tido. adakah sbb ianya bergesel semasa tido atau disebabkan tampalan tu sudah rosak? kalau buat tampalan baru, adakah doktor akan buatkan lubang makin besar untuk gigi hadapan sy itu?

    • drleen says:

      ruby: ianya ngilu sebab mungkin dah ada gap antara tampalan dan gigi..memang dah lebih 10 tahun kena ganti. Lubang akan makin besar kalau di bawah tampalan tu ada kerosakan gigi…bukan doktor suka2 nak kasi lubang besar tapi sebab semua gigi yang telah rosak kena dibuang..biasanya kalau tampalan tu ada gap mesti bahagian dalam tu dah rosak banyak…tapi kalau takde rosak then lubang sama je besar dia

  253. rosli says:

    dr, baru2 ni sy ada buat bridge kt satu klinik.
    soalan sy; 1. kenapa doktor tersebut tidak mngambil sample warna gigi asal sy. sedangkn sy ada bertanya pasal tu.

    • drleen says:

      rosli: mungkin warna gigi awak tu universal iaitu A3 so tak yah nak amik colour dia, dentist tu dah tau kot…apa2 pun tanya dr tu balik ek

  254. epy says:

    dr leen, berapa harga tok wat bridge utk sebatang gg d klinik dr? masih mencari klnik yg bpatutan coz ad klnik yg tekan harga mlampau.

  255. salehah says:

    salam..dr saya bercadang nak buat bridge pada 2 gigi hadapan saya.masalahnya saya tidak pasti berapa lama bridge ni boleh bertahan dan adakah pemakaian bridge lebih selesa daripa gigi palsu plastik.untuk pengetahuan dr sy tiada masalah semasa memakai gg palsu plastik cuma rasa tidak confident dan x cantik.saya masih muda dan sangat menyesal cabut gigi hadapan ni.tlg la dr..;( tq

    • drleen says:

      salehah: pemakaian bridge ni memang selesa dari gigi palsu plastik sebab kat langit2 tu takde plastik yang menutup. kena jaga betul2 macam jaga gigi biasa…sebab kalau tak jaga then ia boleh rosak dan gigi boleh goyang. Biasanya dr yang buat akan ajar macam mana nak jaga bridge…ada berus dan floss khas yang digunakan utk membersihkannya. kalau dijaga ianya boleh tahan lama..

  256. jas says:

    slm..smg dr sihat sejahtera, amiinn..dr, gigi depan sy ni da rosak.. dah la berlubang ( kt dalam ), pastu reput.. sebulan lepas dah patah plak.. xsemua patahnye tu ( mungkin 1/5 atau 1/6 dari gigi asal ) bile patah kat tengah2 cmtu, jadi teramatlah hodohnye senyuman sy.. nmpak rongak..sy g klinik, dr tu tampal.. ni dah dua kali tercabut tampalan tu.. so, sy kena buat crowning la ye?? jenuh la sy asyik keje tampal je..sebulan da dua kali..kalau skali rm 30..setahun ntah brape kali pulak tmpalnye..ngee..tp dr,boleh ke buat crown ni?? sbb gigi sy dah sedia patah sikit..sy xnak cabut :'(..n, b4 dis sy pernah buat rawatan saraf 6tahun lepas.. tp xpasti habis ke x rawatan saraf tu ke atas gigi sy ni( rawatan saraf tu lama x?? )..sakit x kalau nk buat rwtn saraf skali lg?? – terlupa sbb dah lama buat..

    • drleen says:

      jas: apa2 pun kena check dulu. Biasanya dr akan ambil x-ray utk tengok keadaan rawatan saraf tu. Kemudian kalau ok then dr boleh buat crown..lagi better buat crown laa kan..kalau struktur gigi tu dah tak banyak then lagi elok buat post yang dilekatkan ke dalam gigi di ruang saraf tu utk menguatkan lagi pegangan crown pada gigi. Kalau rawatan saraf tu tak ok then kena buat baru laa..tak sakit laa kalau buat…:) cuma jenuh nak bukak mulut lama je..and kena datang 2 kali..

  257. SUE says:

    Dr Leen..saya telah kemalangan dan 2 gigi depan saya tidak patah tetapi mengalami serpihan.kedua-duanya telah menjadi serong..satu daripada yang serpih tu pulak goyang sudah..jd apakah yang perlu dibuat..implan atau bridge?

    • drleen says:

      sue: kena tengok dulu baru tau boleh selamatkan atau kena cabut. Kalau boleh selamatkan then boleh tampal..kalau teruk sangat and kena cabut boleh buat gigi palsu sementara dulu. lepas gusi dah sembuh boleh buat bridge. kalau ada duit lebih boleh buat implan.

  258. hadi says:

    gigi sy tak rata.
    so apew yg perlu sy buat.

  259. hmy says:

    dr.leen,,
    sy ada pertanyaan..
    sy khlgn gg 2 btg kt area bwh..so gg sy ketara jrgnya..gg yg tdek ni berseblahn.
    gg yg ada skrg ni agak goyang..jd kalo nk buat bridge kn cbut dulu ker gg ni…kalo kn cabut..perghh mngkt ler kosnyer..agak2 doc brp kos nyer ye..

    • drleen says:

      hmy: gigi utk pegang bridge ni better yang kuat dan sihat sebab kalau tak nanti bridge tak tahan lama…so kos bergantung pada berapa gigi nak diganti..satu unit kat klinik saya 600.

  260. adam Lee says:

    boleh tak sy tambah gigi palsu pada tapak gigi palsu yg sedia ada? berapa lama untuk siap? Boleh tak Dr Leen sarankan klinik yg menawarkan perkhidmatan ini di kawasan Puchong… terima kasih :)

    • drleen says:

      adam lee: boleh..tapi palsu tu kena tinggalkan kat klinik utk dihantar ke lab….banyak klinik yang kat puchong bleh buat..klinik lama saya di puchong perdana pun ok jugak..klinik pergigian tiew..

  261. nabbyz says:

    doctor, saya ada 4 batang gigi hadapan saya bahagian atas berlubang. saya dah pegi klinik gigi pastu doktor tu dah buat tampalan. selepas 5 bulan, salah satu gigi tersebut sakit dan bergoyang. apa perlu saya buat? gigi saya akan dicabut? apa perlu saya lakukan. saya masih seorang pelajar dan malu bila berhadapan dgn rakan2 jika tidak ada gigi. tlg sya. plsss.. saya sgt sdih

    • drleen says:

      nabbyz: kena check dulu kenapa gigi tu sakit and bergoyang. kalau sebab gigi tu dah mati then boleh buat rawatan saraf..kalau sebab masalah gusi then susah nak tolong skit sebab kadang2 ianya akan makin teruk..so pergi check dulu laa k..jangan sedih2..

  262. nabbyz says:

    thanks dr. leen. ur website is very informative. really2 appreciate ur help.

  263. nabbyz says:

    apa effect klu x buat rawatan saraf? and ape bad effect klu dah buat rawatan saraf?

    • drleen says:

      nabbyz: kalau tak buat rawatan saraf and gigi tu dah mati..gigi tu akan dijangkiti kuman..so akan bengkak dan sakit…kalau dah buat rawatan saraf..bahagian saraf dah mati tu dibuang and tempat tu digantikan dengan tampalan dalam saraf..so kuman takde..takde jangkitan..cuma gigi kalau dah mati ni kadang2 boleh patah kalau tergigit menda2 keras..so kena hati2 skit..

  264. sport_girlzzz says:

    salam doc:saya baru nak guna floss gigi.berapa kali dlm sehari kena floss gigi kita….penggunaan kerap baik ke utk gigi kita…..

    • drleen says:

      sport_girlzzz: bagus…dah guna floss ek..sebenarnya tak kisah guna berapa kali pun..paling kurang sekali sehari..lagi bagus 2 kali sehari..paling bagus kalau setiap lepas makan.

  265. nekonano says:

    Dr Leen, sya ada beberapa gigi yg dah rosak & ini termasuk 2 gigi depan atas. Skang ni agak malu bila nk senyum sebab ada gap in between dua gigi depan tu. Isteri saya cdgkan pakai gigi palsu & saya terbaca pasal implant..so rasanya macam perlu lagi info lah. Kalao nk buat appt di klinik drleen berdekatan di pj ada?

    tq

    • drleen says:

      nekonano: klinik saya ada satu je…kat kajang. Kat PJ rasanya banyak kot klinik2 gigi..gigi depan atas tu mungkin tak perlu dicabut..mungkin boleh diselamatkan lagi…so better kalau awak pergi mana2 klinik gigi utk check..then dari situ boleh tau mana gigi bleh selamat..mana gigi kena cabut ..bleh tanya kos sekali..

  266. fatihah says:

    pd bulan mei yg lalu, sy ada termakan buah jeruk.dan rasanya sgt masam shngga membuatkan mata sy sepet , kemudian, tba-tba rahang pada bhgian muka sy terkehel, ataupun rahang dibawah telinga terkehel. dan pd wktu itu sy sukar utk nganga atau mbuka mulut dsbbkan berlakunya pergerakan pd rahang. selang bbrp minit, sy dpt nganga sdkit demi sdikit. namun, effects dr prstiwa tersebut dpt sy rskan shgga kini. shngga kini, sy merasa rahang sy sudah loose dan setiap kli sy nganga atau mbuka mulut, sy dpt dgr bunyi dr dalam pada bhgian rahang sy.. sy juga harus berhati tiap kli mkn benda yg keras krn takut rahang akn terkehel lg. sy juga sukar utk tdur krn sy merasa tdk selesa pd rahang muka sy. apakah yg harus sy lakukan dan apakah sebenarnya yg sdg sy alami?
    terima kasih..

    • drleen says:

      fatihah: awak mungkin dah lama mengalami penyakit ni tapi baru sekarang nampak kesannya. rahang awak ada masalah dengan ligamen yang pegang dia menyebabkan cakera lembut di antara rahang dan tengkorak awak terkeluar dari tempat asalnya menyebabkan bunyi. sekarang ni takde menda yang boleh dibuat utk ketatkan balik ligamen tu. cuma boleh elakkan dia jadi lagi teruk dengan jaga pemakanan. tak boleh bukak mulut dengan besar…tak boleh makan menda2 liat yang memerlukan banyak kunyah. kalau terlampau teruk boleh jumpa dengan pakar bedah mulut.

  267. pelajar says:

    dr jika saya memakai gigi palsu adakah warne gigi palsu saya same dgn gigi asal..kerana gigi asal sy agak kekuningan…atau gigi palsu berwarne putih

  268. byezura says:

    salam dr leen,
    1.if kite da buat bridge kan..katakan la kite ade peruntukan nk buat implan kekal..bridge tu boley bukak balik x??
    2.gigi bridge tu ley x kite nk buat same warna ngan gigi asal sbb nti nmpk pelik of gigi yg bridge je putih kan..

    that’s all.tq,dr.

  269. zalina ibrahim says:

    hi Dr leen.gigi depan sy pernah buat canal treatment dan crowning.masalahnya sekarang gigi ni dh nampak sedikit gelap di bahagian tengah, dan nmpak ruang di antara gigi dan gusi.jika saya nak buat implan ada masalah tak?

  270. ina says:

    dr leen
    klu nk buat bridge gigi asal perlu ada ke??
    coz kwn sy gigi depannya sudah x ada…so masih boleh buat bridge lagi ke??

  271. honeydew says:

    Dr. leen
    kalau pkai bridge boleh ke nk pakai braces?

  272. maziah says:

    salam doc. sy pnh cbut gigi n skg sdh 2thn sy tglkn mcm tu je..tunjangnya msih ada..skg ni kdg2 tu ada rs sikit nyilu, xselesa..ada kesan sampingan x doc? sy xpnh pgi bt checkup pon..dlu msa cabut doktor yg cbut tu cdgnkan sy bt implan..mslhnya bajet xde lg time tu..skg ni bt ingt nk bt implan..sb malu bl snyum xde gigi..

  273. akaz says:

    DR..gg rahang kanan saya berlubang teruk..dulu ad buat penampalan sementara..n dr gigi msa tu bg antibiotik utk matikn kuman yg menyebabkn gusi bengkak bernanah tu sembuh dan surut dahulu sebelum penampalan simen sebenar. Tapi silap saya sbb tak ikut procedure..last2 sy tak pergi appointment utk simen permanent gigi saya. So lps beberapa tahun simen sementara dah tanggal dgn sendiri n gusi membengkak lagi. saya terpaksa mengunyah dgn rahang kiri n menyebabkn gusi sebelah kiri sy pula membengkak n sakit..mungkin melecet atau tergigit atau ulser..sy xpasti. JAdi skarang soalan sy..bolehkah sy buat proses penampalan semula? seperti ap yg dr gigi sy dulu sarankn iaitu trim gigi,then simen sementara,then mkn antibiotik utk redakn infeksi pada gusi,then bila dah ok buang simen sementara dan ganti simen permanent. Masih Bolehkah DR? Cz gusi rahang kanan saya agak lagi membengkak

  274. yan says:

    salam Dr, saya nk tye dua perkara; mengenai rawatan saraf. gigi garham kecil sya berlubang dan sering sakit. berapa kos utk keselurhan rawatan. kedua, saya telah memakai gigi palsu pd bhgian gigi atas (sebatang) sjak usia 16 tahun (skrg 28 thn) di sbbkn kemalangan. bolehkah sya nk mengantikan gigi palsu dgn kaedah implant? berapa kos yer? klinik krjaan tawarkan rawatn tu x? takiu Dr.

  275. shidah says:

    salam Dr leen,saya nak tanya pendapat dr leen,apa yang patut saya buat untuk mencantikkan gigi saya…2gigi depan saya dah bertampal jd klu bleh saya nak tampalan tu tak nampak.so,rawatan apa yang patut saya buat.1 lagi saya nak bagi rapat gigi bawah,ada 2batang yang jarang,so apa jenis rawatan utk merapatkn semula…thank u dr…

  276. shidah says:

    dr leen..acctually saya lama dah nak buat rawatan mencantikkan gigi but saya tak tahu nak pg klinik mna n than tak tahu nak buat rawatan apa…so saya nak sgt dr bgi suggestion lautk saya..plz dr..sebab keadaan skrg buat saya malu n tak confident la..

  277. mie says:

    salam..nak tnya gigi depan saya yg tengah2 serpih bhgian bawah sedikit..boleh x nak repair supaya bhagian serpih tu ditampal jadi x berlubang semula..mohon nasihat puan doc..tq

  278. noor says:

    Salam Doc,

    Seronok sgt dapat tahu mcm2 info ttg gigi…

  279. anna lim says:

    jika gigi dah rodak dan hitam nak buat besih dan tampal bajet gar berapa?

  280. siti says:

    salam…dr,
    Sy ingin mengutarakan 1 soalan, sy mempunyai masalah gigi y rosak dibahagian atas dan bawah tp bukan bahagian hadapan ttp bahagian tepi, soalan saya gigi bahagian atas adalah gigi taring manakala bawah adalah geraham kecil..kedua-duanya telah dicabut dan meninggalkan ruang y kurang cantik jadi apabila senyum ia menampakkan ruang y kurang cantik kerana tiada gigi seperti y saya bagitahu. Jadi adakah boleh jika bahagian atas dan bawah gigi digantikan dgn gigi palsu untuk menutup ruang y tiada gigi tersebut?? ataupun ia perlukan sokongan gigi antara salah satu bahagian(samaada bahagian bwh @ atas) untuk pemakaian gigi palsu…mntk pendapat dr utk penyelesaian masalah sy ni..

  281. siti says:

    Tambahan utk soalan sy berapakah kos jika pemakaian gigi palsu dpt dibuat utk masalh sy tu??? emmm….mengikut kemampuan sy rasa gigi palsu ade harga y murah dan mahal..dan apakah kaedah/teknik y paling affective utk pemakaian gigi palsu???

  282. abu says:

    Salam Dr Leen,

    Utk pengetahuan Dr, sy pernah buat rawatan gigi palsu dgn Dr di Klinik Tiew di puchong perdana dlm 2@3thn lepas. sy telah memasang (tanam gigi palsu) maybe porcelain di bahagian depan atas 1 btg..baru2 ni gigi palsu tersebut bergoyang2..mcmana caranye nk pastikan gigi palsu tersebut kukuh dan tidak bergoyang lg?boleh repair x?

  283. msg3 says:

    as salam…ingin dapatkan nasihat serta pandangan doc

  284. Chee says:

    Hello Dr.Leen..Dr.kat mna skang? bab kira nak buat apoiment dgn Dr. Sbab sya ada masalah gigi dan sya kurang yakin nak jmpa dr lain d’sebabkan pngalaman buruk sya masa lalu. Klau boleh sya nak fon.no klinik dr. TQ.

  285. az says:

    Salam dr.leen,
    sy berumur 22 tahun. minggu lepas saya mengalami kemalangan dan sebatang gigi hadapan terpaksa dicabut. jadi sy berminat nk membuat rawatan bridge.boleh kah saya membuat rawatan di hospital kerajaan?.Jika tidak boleh (swasta), berapa lama mse rawatan dan kosnye.TQ

  286. mohgan says:

    salam dr. leen, saya lelaki berumur 45 tahun. Dua gigi hadapan saya(bhg atas) besar dan nampak condong ke depan. Baru baru satu daripadanya dah rosak. Dr kata bernanak dan kena cabut. Soalan saya boleh kah saya cabut ke dua duanya sekali ( yang rosak dan yang elok ) dan gantikanya dengan gigi palsu bridge, agar
    nampak tersusun dan cantik.

  287. ros says:

    assalamualaikum dr, sy ros,nk tye…brape kos sebenar untuk membuat gigi palsu bawah, penuh, berapa lama tempoh untuk siap?

  288. fatin85 says:

    salam dr. sy nk tnya pasal implan. sy hilang dua gigi depan (atas) sebab kemalangan. sekarang sy pakai gigi palsu. mslh sekarang, dah lama sy pakai gigi palsu, dalam 7 tahun. boleh lagi ke nak buat implan? berapa kos untuk implan 2 batang gigi depan?

  289. drleen says:

    Salam semua…selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mail…:) terima kasih…

  290. Zaid Ali says:

    doc saya nak bertanya…..macam kes saya gigi hadapan tumbuh 2 batang gigi pada kedudukan yang sama.,.maksud yer 1 gigi berada dalam keadaan yang betul,1 lagi berada kat belakang gigi yang berkedudukan yang betul 2……
    camane erk proses nak buang gigi 2…..?
    boleh tlng balas kat email ….
    terima kasih doc…….

  291. fazi says:

    Selamt hari raya dr leen,
    nak tanya cost utk cabut gigi geraham kecil berape? tampal gigi berlubang? cost org dewasa utk pkai braces?

  292. drleen says:

    risa: biasanya boleh cabut biasa je..dan tak perlu nak ganti dengan apa2 sebab tak nampak ruang kosong dari hadapan sebab gigi yang dicabut tu di belakang gigi lain..kadang2 kena buat surgery skit kalau gigi tu terpatah atau kalau akar dia tersangkut..:)

  293. Mohd Fairuz says:

    salam Dr. Leen,

    saya mempunyai masalah dimana 4 batang gigi atas depan saya telah rosak akibat karies gigi dan dua drpd nya telah buat rawatan akar dan telah ditampal. Dua batang lagi sedang mengalami kerosakan / karies. Boleh saya menjalani rawatan crowning untuk ksesemua gigi yang telah rosak dan bolehkan saya menjalani rawatan akar utk 2 lagi gigi saya sebab walaupun berlubang saya masin mampu makan / minum sejuk dan panas..harap dapat pandangan dari doktor….sudah lama mengharap untuk mendapat gigi yang cantik..

  294. peh says:

    Salam Dr. Leean,

    Saye nk tanye, bridge ni kuat ke? die mudah jatuh atau boleh dicabut2 ke?

    Terime kasih

  295. uda says:

    Salam dr leen,

    pelekat polident tu membahayakan ke kalau tertelan? sebab setiap kali mak saya pakai polident selepas 3 jam, pelekat tu dah takde. mmg boleh larut ke? atau tertelan? tq

    • nur says:

      hai dr leen,
      sy memakai dua btg gigi palsu.skrg tgh survey nk buat bridges.
      sy berminat utk buat rawatan tersebut d clinic doc.
      berapa kos diperlukan utk sy buat rawatan bridge bg dua btg gigi hadapan doc?

  296. are-da says:

    drleen, saya nak mintak pendapat doktor… saya ni tiada 1 gigi atas depan… aper yang patut saya lakukan.. pakai gigi pakai gigi palsu.. atau ada cara lain

  297. nisa says:

    salam dr leen..
    saya nk tye gigi depan sya da patah sbb xcdnt..jd pendpt d0ktor perlu x sya wat bridge ni..tp skrg sya pakai gigi palsu plastik…sya rase syg lak bile wat bridge ni gigi saya akan dikecilkan…agk2 doktor bape tahun la bridge ni leh bertahan..umo sya skrg 25..

  298. PerLuBaNTuAn says:

    salam.. Drleen.. saya juga nk tanya dr.. aper yang buleh sya lakukan untuk menyihatkan gusi sya,,, untuk pengetahuan dr.. gusi sya tak sihat dan sering berdarah…

  299. junainah says:

    Saya nak tanya kos untuk buat bridge(JAMBATAN GIGI) tlg emailakan kos dan lokasi klinik

  300. izam says:

    salam dr leen
    cuma nak tanya kalau gigi palsu patah sebatang, nak kena buat semua balik ke atau boleh buat penggantian sebatang yang patah tu je…..adakah lebih selesa untuk makan kalau sya tukar kepada gigi palsu yang yang menggunakan tapak besi. tk

  301. liely says:

    salam dr leen,saya mmpunyai msalah gigi depan 4 btg,sy nk cbut gigi tu dh buat gigi palsu biase,agagk2nye mhl ke kos nk wat gigi palsu 4 btg tu??

  302. norhafis says:

    salam dr leen
    saya berhasrat hendak mendapatkan hikmat doktor untuk membuat gigi palsu (bajet biasa).
    1-berapa anggaran kosnya utk sebatang gigi palsu?
    2-berapa lama masa untuk saya mendapatkan gigi palsu yang siap dibuat sekiranya hanya sebatang gigi dihadapan?
    Terima kasih dr leen

  303. sky says:

    salam dr leen…
    adakah brigde boleh ditanggal kan dan di gantikan dng brigde yg baru…? ni kerana brigde yg lama tidak kemas dan warna nya sedikit tidak sama dgn gigi yg asli..

  304. gigitaring says:

    Salam dr leen..
    dulu gigi taring saya berlapis, masa tingkatan 3 doktor dah cabut gigi susu, skrg tinggal yang gigi kekal tapi xcantik sebab gigi tu tumbuh belakang.
    Soalan saya: nk cabut gigi tu risiko x doc?

  305. lie says:

    Dr. Leen, nak tanya, gigi palsu yang terbelah dua (retak) boleh tak dibaiki

  306. Adam says:

    Salam Dr. Saya pakai crawning dah 5 thn..adakah pembuatannya dari bahan2 yang suci dan tiada unsur2 haiwan atau najis?terima kasih.

    • drleen says:

      Salam…setahu saya crown dibuat dgn porcelain…macam pinggan tu..so takde rasanya memerlukan unsur2 najis…so don’t worry.

      • Adam says:

        Salam ..porcelain tu ada campuran ash bone tak? Tengah risau ni…

      • drleen says:

        Hmm..rasanya takde…sebab jarang porcelain yg ada bone ash..tapi tak tau ke kalau ada yg letak…dari mana awak dpt info yg ada porcelain yg campur dgn bone ash tu?

      • Adam says:

        Agak2 jer.sekadar andaian…sebab terbaca pasal pinggan dr china ada bone ash..dr kata pinggan pun dari porcelain,tu yang risau ni…porcelain tu buat di Malaysia ker?

      • drleen says:

        Rasanya iye…anyway…nanti saya tanya2kan lab ye…

      • adam says:

        terima kasih banyak2 yer doktor..nanti dah ada info tu bagi tau saya yer…risau dalam masalah ibadah jer..takut2 ada bahan najis..

      • shikin says:

        Asslam dr leen . Sya sbnrnya ad mslah ggi dri sya kcil lgi . Ketika umur sya msih thun 3 . Smpai la saya brumur 16 thun .sya ad mslah ggi .ggi sya bersilu d dpan .mnybbkan ggi kekal sya d dpan sgt jrg .dn ia mmbwatkn sya skr untuk snyum dn ktwa d dpan kwn2 dn org d skeliling sya .jdi sya mnta tlong .ap yg sy hrus bwt untuk perbaiki ggi sya ? Help me dr :( .

  307. lovelorn says:

    salam doctor.sy berumur 19 tahun.sy mempunyai gigi yg terlalu jarang di bahagian bawah sehinggakan sy terpaksa memakai gigi palsu.then sy terpaksa memakai polident kerana gigi palsu tu dah start longgar.sy berminat utk membuat bridge gigi.saya nak buat satu gigi sahaja.adakah kos masih sama sekitar Rm500??atau sudah berubah?kalau nak buat satu gigi,mean kos kena kira gigi penyokong sekali ke Doktor??agak2 berapa total sumenye?sy tinggal di N9.boleh Doktor sertakan dsekali alamat Klinik Doktor di Nilai??.terima kasih =)

  308. dealing with panic, dealing with anxiety…

    [...]Apa nak buat jika gigi tiada? « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  309. alias says:

    salam..berapa lama jangkamasa antara cabutan pertama sehingga siap bridge dipasang? Sbb mgkin ramai x suka berada dalam keadaan tiada gigi..

    • drleen says:

      Lepas cabut biasanya letak gigi palsu sementara dlu…lepas tu dlm sebulan bila gusi dah licin baru buat bridge

  310. fia says:

    salam drleen, saye ade masalah ngan gigi.. gigi saye dah lame berlubang… disebabkan takut nak jumpe dr.gigi.. minggu lepas gigi yang berlubang dah tertanggal… tggl kat bahagian bawah je. maksudnye belum tercabut sepenuh yer… adakah akan membawa kesan pada gusi saye? contoh yer bernanah ke?

    tenkiu dr.leen

  311. ziela says:

    Dr Leen tolong replay email saya untuk mengurangkan gunda gulana di hati ni …huhu…

    TQ Dr

  312. Julina says:

    Salam Dr Leen, saya Jue. Saya nak tanya mengenai pemasangan brige di bahagian gigi hadapan. Ini memandangkan saya telah mencabut satu gigi di bahagian hadapan. Dan buat masa sekarang saya memakai gigi palsu tetapi ianya tidak selesa. So saya bercadang untuk membuat brige dan berapa kosnya.

  313. nurul says:

    salam dr….klau gigi semua dah dicabut,3-4bln y lepas,still boleh pkai gigi palsu? ade y ckp,klau gusi dah kecut,dibiarkn lame sgt,dah xboleh pkai gigi palsu,btol ke?

    • drleen says:

      Boleh je pakai…melainkan kalau awak buat gigi palsu tu dah lama..kemudian lama dah x pakai..kemungkinan dah tak bleh masuk lagi sebab gigi bergerak..tapi kalau awak dah cabut lama and tak pernah buat gigi..gusi pun dah elok..ok je kalau buat gigi palau

  314. jasa pembuatan web dan blog bisnis murah…

    [...]Apa nak buat jika gigi tiada? « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  315. nieza says:

    assalam dr,
    dua batang gigi geraham saya pecah
    apakah rawatan yang sesuai untuk menggantikan gigi tersebut
    berapa kos untuk rawatan tersebut

  316. miwi says:

    saya baru buat bridge….
    amat x selesa….
    tensionnye,,,,,,,

  317. miwi says:

    x selesa sbb pakai gigi sementara…
    sepatutnye dah pakai bridge tu…
    tp, tgk mcm x sesuai..
    doktor pon nak adjust balik…
    dah hampir 2 minggu pakai gigi sementara….huhu

  318. sheimonz says:

    salam dr Leen.. saya pernah buat crowning di gigi hadapan 4 tahun yang lalu.. masalah nya sekarang, gigi itu tecabut kerana selalu terhantuk dengan kepala anak… adakah cara utk melekatkan ia sementara saya pulang ke selangor pada bulan 8 memandangkan saya bekerja di pedalaman Sabah. boleh dilekatkan sementara ke gigi itu?

  319. iza says:

    salam, dr leen… anak saya berusia 8 tahun baru je patah gigi kapak kekal disebabkan di tolak oleh seseorg semasa di play ground… huhuhuhu.. macmana nak buat doktor. dia masih kecil tak kan nak pakai gigi palsu?….

  320. cik non says:

    Salam…doktor,….saya nak tanya saya telah memakai braces selama 3 tahun kerana masalah gigi jarang…baru-baru ini saya telah membuka braces tetapi saya sangat kecewa sebab gigi di bahagian bawah bahagian hadapan masih lagi jarang sbanyak 4 batang gigi….doktor telah membuat bridges kerana saya tidak mempunyai satu gigi di antara geraham bawah tersebut..ada tak teknik lain yang boleh membantu merapatkan gigi saya ini?

  321. cik wonder says:

    salam,
    klu dr dulu sy tau pasal bole pasang bridge, dah lame da sayer buat…(akibat fobia ngan dr gg, x ambil peduli pon).sy pakai gg palsu nie da lamer dekat 12 tahun…tp saye takot klu x selesa atau x jadik cantik seperti yg diharapkan…ader sesiape yg penah wat bridge kat cini…pls share…

  322. gee says:

    Salamdr,leen, nk tanya sy br pkai bridge utk tutup ruang antara gigi sy. Dr itu pasang brdge dulu then br cabut sbatang gg sy yg berada di belah dalam di lelangit. Mslhnya sy xselesa pkai bridge sementara iini.jd sy pk klau lg 2minggu nk pkai yg bridge btul sy xmahu dan nk pkai braces sj. Bleh ke?

  323. muhd says:

    salam dr leen…sy kehilangan 2 gigi atas…salah satunye gigi kapak..diantara 2 gigi sy yg hilang itu ada gigi taring..jadi apekah rawatan yang sesuai untuk mengganti gigi sy yg hilang tu..sy da penat pakai gigi palsu..

  324. munira says:

    dr leen.. sy nk tanya.. lau wt bridge,gigi tu akan bertukar warna x?gigi palsu yg saya pakai sekarang ni makin bertukar warna ke kelabu?

  325. lyn says:

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ Dr. saya nak tanya berapa kos utk buat sebatang gigi palsu? Dan mmg kebiasaan gigi palsu akan siap dlm tempoh kurang dari sebulan ke kalau buat di klinik swasta?

    Kemudian gigi bawah saya berlubang then dah tampal. Lame lepas tu gigi yg berlubang tu die patah sebelah je belah dalam. Mcmane ye Dr? Perlu cabut ke? Tapi gigi tu tak bergoyang or sakit pon. Cume ngilu je bile makan bende sejuk.

  326. ivy says:

    saya selama ini hanya membuat tampalan pada gigi selama 2 kali.. kali pertama gigi patah akibat makan jambu sedangkan DR menasihatkan agar saya x mengigit makanan yg keras…kali kedua saya menampalnya lagi..tapi sekarang tampalan itu mmbuatkan gigi saya sakit dan patah lagi…..apa patut saya buat??????

  327. nora says:

    Salam drleen.. Saya nak tanya.. Saya ada cabut sebatang gigi atas gigi no.12 lebih 5 tahun lalu.. Soalan saya.. Masih boleh buat implant tak? ataupun dah terlambat..

  328. fariza shahkina says:

    salam drleen saya nak tny sy bru pkai bridge 2ari sebelum raya then saya nak tny mcm mne penjagaan bridge nie? perlu ke kite buka sndri untuk mencuci atau kne tgu 6 bulan akan datang?? sebb doctor y rawat saya kata perlu dtg 6 bulan sekali untuk cuci gg??

  329. witaa says:

    ppake valvas sm drg gw aja 082113463624

  330. napi says:

    assalam drleen:dekat klinik krajaan,ada buat tak brigde…

  331. shahida says:

    salam dr leen..sy nk buat ggi palsu bhgian depn..dlm 4btg..asal boleh mkn dan tidak trcabot sudah la..mcmne sy nk dptkn information tntg ni..mak sy ckp kne cbot dulu gg depan y rosak ni..bape lama mse utk siap?

  332. mien says:

    salam dr leen.nk tny,gigi depan sy da patah separuh sbb terlanggar dinding then sy pg la klinik gigi swasta tp doktor 2 ckp kos bt rawatan saraf hampir RM500.so sy nk tny adakah klinik kerajaan ada menyediakan perkhidmatan rawatn saraf?klinik swasta agak mahal sy x mampu la dr,separuh dr gaji sy kos nye..

  333. lie says:

    salam dr..gigi depan sy dah cabut..so skang sy nk wat bridge..tp prob nya,gigi sebelah yg cabut tu,macam rosak skit..so,kalau after sy wat bridge,n gigi sebelah tu plak rosak n perlu dicabut,mcmna ye?

  334. Wonderful post! We will be linking to this particularly great content on
    our site. Keep up the great writing.

  335. daniel says:

    salam dr leen… gigi depan saya dah cabut sbb kemalangan
    rencana nak ganti implan, brpa kosnya?….
    brpa lama tahannya?……

  336. This posting, “Apa nak buat jika gigi tiada? Gigi Sihat Senyuman Menawan” ended up being beneficial.
    I am printing out a backup to clearly show my personal colleagues.
    Thanks for your time-Velda

  337. emi says:

    Salam,saya nak tanya,kalau saya buat bridge hadapan,semasa proses pembuatan tu adakah gigi gantian sementara tu untuk gigi yang di kecilkan sahaja atau di beri bridge sementara untuk gigi yang hilang tu?

  338. mona says:

    saya mempunyai masalah gigi.. gigi taring tumbuh dalam gusi dan tidak keluar,selama ini gigi taring saya itu adalah gigi susu.. gigi susu telah rosak dan doktor telah membuat bridge untuk menggantikan gigi taring saya yang masih ada dalam gusi (tiada pembedahan dilakukan untuk mengeluarkan gigi taring)..

    masalah saya sekarang apabila brige telah dipasangkan, saya merasa sakit di bahagian dalm gusi dimana tempat gigi taring saya itu tertanam..

    jadi soalan saya.. boleh ke saya membuang bridge ini dan mengeluarkan gigi taring tersebut dan seterusnya memakai braces kerana bridge ini kelihatan tidak cantik dan apabila saya senyum masih ternampak bridges ini terkeluar dari gusi (kerana gigi hadapan jonggang)

  339. aimi says:

    salam…..sy nk wt bridge bg gigi sy apakah langkah yg terbaik bg mnjga bridge ni agar kekal lebih lama…ckupkan dgn mmberus gigi dn berkumur sahaja???

  340. man says:

    salam DR. berapakah harga sebatang bridge?sy perlukan 4 batang kerana gigi sy patah 2 batang,untuk makluman sudah 10 tahun gigi sy patah. harga untuk tahun 2013 , dan area mana di malaysia ni yang harga mesra rakyat.TKS

  341. man says:

    salam dr saya nak tanya,gigi atas saya hanya tinggal dua batang.satu gigi taring,satu gigi bongsu.dalam kes saya ni dapat kah saya buat nak buat brige gigi penuh kat atas.buget insyaallah..

  342. fifi says:

    salam dr,berap lama jangka hayat bridge

  343. Mohamad Jogor says:

    As salam doktor disini sya nk bertanya..masalah sya skg ne kesemua gigi sya bleh dikatakan rosak dan tak lama lgi sya akan cabut semuanya so, bolehke sya nak buat brige dan berapa kah kosnya…bleh dr bantu sya…

  344. sk says:

    Salam dr. Leen..
    Sy berminat utk membuat bridge. Tetapi gigi.bersebelahan gigi yg tiada tu sedikit bergoyang..adakah sy masih boleh melakukan bridge atau adakah ada kaedah laen yg blh dilakukan?

  345. eida says:

    salam doktor saya nk tanya psal masalah skrg saya xde gigi depan 3 btang saya bru
    je cabut 3hri lepas so saya nk pasang gigi skrg dan saya nk perlukn gigi palsu skrg. apa ka komen doktor ?

  346. aini says:

    Saya dah cabut 2 btng gigi. Kasan smpingannya gigi bersebelahan menjadi renggang. Sekarang saya ingin mencabut gigi lagi kerana tampalan gigi telah tercabut. Bila di fikir-fikirkan saya ingin mencabut kesemua gigi dan membuat gigi palsu. Akan tetapi saya takut tempoh untuk mencabut kesemua gigi mengambil masa yang lama. Keadaan ini membuatkan saya malu untuk berjumpa orang ramai. Berapa lama kah proses untuk mencabut ke semua gigi dan tempoh membuat gigi palsu? Apakah kesan sampingan jika seseorang itu menggandung?

  347. shekin says:

    Doc sy ada pertanyaan cket…sy igt nk buat bridge utk gigi atas,depan bersebelahan gigi taring…berapa agaknya cost utk rawatan ini?manakala gigi geraham bawah kiri dan kanan sy da cabut…rawatan ape yg sesuai dilakukan utk gigi geraham?sy kt kelana jaya..clinic doc yg berdekatan dkt mane iye?cost utk bleaching?

  348. khiesa says:

    Salam. Gigi atas saya rasa sakit saya rasa ia berlubang celah gigi. Sayaterfikir nak cabut tapi saya malu nnti gigi sayajadi rompong sedangkn sya baru berusia 24 thn. Pndangan doc mcm mne

  349. ELLA says:

    salam Dr. Leen,

    Saya mempunyai masalah dimana 4 batang gigi atas depan saya telah rosak akibat karies gigi dan dua drpd nya telah buat rawatan akar dan telah ditampal. Dua batang lagi sedang mengalami kerosakan / karies. Jika saya ingin buat bridge, berapa gigi yg terlibat, dan berapakah kosnya?

  350. knight says:

    salam dr saye nak tanye klu gigi palsu plastik tu kalau tapak die patah kene buat baru terus atau bolah repair je?

  351. dzila says:

    Salam Dr Leen..

    Sy bercadang utk buat rawatan bridge nie…sy da try survey d mn2 klinik & average cost is RM800/unit. Klu d klinik Dr, brp charge utk per unit yew? D harap Dr dpt reply =)

  352. aini says:

    salam..dr Leen,saya nak tanya kos untuk buat bridge skrg berapa ya?saya nak tahu alamat klinik dr leen area puchong perdana?

  353. Marconis says:

    salam doc..
    gigi atas sy tggal 4 btg.. 2 taring n 2 garham sblh kanan…gigi bwah pula tggal 6 btg..tpi 4 btg tu dh berlubang..garham mmg dh xde dah..nk mkn pun sshh..so, ape nasihat doc dlm hal ni ni? maksud sy, nk kne wat gigi palsu yg mcm mn..sbb budget sy just 1000 ke bawah je..mohon nasihat doc..tq

  354. zairul asmi says:

    berapa harga sebatang gigi palsu doc?

  355. nini says:

    salam doc,

    xda ade alternatif lain ke selain yg diatas. kalo gigi depan sbatang hilang, boleh tak sy nk pkai braces.

  356. ina says:

    salam doc, saya merancang nak buat crown, apakah perbezaan antara crown dengan implan?

    if saya buat crown..adakah akan rasa terganggu seperti ada sesuatu di dalam mulut atau rasa biasa

  357. I believe that is among the such a lot important information for me.
    And i am satisfied studying your article. However should commentary on some general things, The web site style is perfect,
    the articles is actually nice : D. Just
    right process, cheers

  358. putrajaya girl says:

    salam dr lee
    Sy telah berjumpa doc gigi kerana sakit gigi yg amat sgt setelah itu doc mengatakan gusi sy telah bernanah dan di sarankan utk mencabut. Adakah jalan lain selain utk di cabut.sy sygkan gigi sy.. Sekiranya tiada sy bercdg untk membuat gigi palsu..kedudukan gigi taring bhg bawah.tq dr.

  359. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
    It truly useful & it helped me out a lot. I am hoping to offer one thing back and
    help others such as you helped me.

  360. Domus Umzug says:

    Thanks a lot for sharing this with all folks you really understand what you’re talking approximately!

    Bookmarked. Please also visit my site =).

    We will have a hyperlink trade arrangement between us

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 237 other followers

%d bloggers like this: