Persediaan sebelum pakai braces

December 11, 2012

Sebelum pakai braces, apa yang anda perlu buat?

1. Jumpa pakar orthodontik untuk diperiksa.
Nasib saya baik sebab kawan sendiri yang datang buat braces di klinik saya jadi masa patient dah habis tu saya suruh la dia periksa. Lepas periksa dia suruh ambil acuan gigi dan x-ray ( OPG dan Lateral Ceph). Dia juga kata yang saya kena cabut 3 batang gigi.

2. Ambil acuan gigi
Ini saya ambil sendiri. Selalu buat kat patient bila kena diri sendiri baru tau rasanya camna, Memang sengsara sikit tapi kejap je sebab ianya lembik dan rasanya taklah sedap sangat.Bila dah keras baru tanggalkan dari gigi…lega sikit rasanya. Konon berperisa mangga, rasanya bau ada tapi perisa takde kot..hehehe

                                  

gambar-gambar ni sekadar hiasan je..bukan saya punya kes. Tak sempat nak ambil gambar masa buat tu.

3. Xray
Kena ambil 2 jenis x-ray iaitu OPG dan Lateral Ceph. Dari xray ni doktor pakar dapat menilai kedudukan gigi dengan tepat kerana nampak semuanya dari crown gigi sampai ke akar dan tulang-tulang di keliling gigi. Takde la seksa sangat ambil x-ray ni sebab just gigit dekat tempat yang disuruh lepas tu mesin ni bergerak mengelilingi kepala dan satu jenis lagi hanya duduk diam dan dalam beberapa saat x-ray telah siap di ambil, X-ray terus dapat hari yang sama juga dan kita boleh bawak balik dan tunjukkan pada pakar orthodontik.

      20121117_201320_resized_1.jpg                    20121117_201514_resized_1.jpg

gambar x-ray tu saya punya. tapi yang gambar machine tu of course la bukan ye.

4. Cabut gigi
Ini memang seksa sikit bukannya seksa apa tetapi rasa takut tu ada. Biasala doktor pun manusia jugak kan so rasa nervous tu normal. Mula-mula cabut sebatang gigi dulu..geraham kecil pertama ( yang sebelah gigi taring) sebelah kiri. Lepas cabut ok je, takde masalah dan tak sakit. Makan ubat tahan sakit sekali je. Keesokkan harinya cabut lagi 2 .ini kes nak pasang cepat jadi terus je cabut 2 serentak. Yang ni seksa sikit sebab satu gigi tu susah nak cabut jadi lama. Bila susah nak cabut, lepas cabut tu tentunya merasa sakit yang agak lama berbanding cabutan yang senang. Hasilnya ialah ‘dry socket’

‘dry socket‘- ianya ialah di mana lubang lepas cabut gigi tu tak ditutup dengan darah beku jadi tulang terdedah . Simptom nyer ialah merasa sakit beberapa hari selepas cabut gigi. Bila dilihat pada lubang di gusi tu, ianya kosong. Boleh nampak tulang dan gusi sekeliling terasa sakit dan merah. Cara rawatannya ialah dengan membersihkan lubang dengan saline kemudian letak sejenis ubat di dalam lubang itu. Sakit terus reda selepas tu sebab terasa kebas. Kena makan ubat tahan sakit lepas tu kalau terasa sakit. Ubat kat dalam tu perlu ditukar lepas tiga hari kalau masih rasa sakit.

ni la rupanya tapi ini bukan gigi saya. contoh dry socket di mana lubang tak ditutup lepas cabut.

5. Pasang ‘seperator’
Seperator ni macam getah kecil bentuk bulat. Ia diselitkan di celah gigi geraham bahagian depan dan belakang gigi tu, Ianya tak sakit tapi rasa tak selesa macam rasa makan daging terselit. Selepas letak seperator ni memang susah nak kunyah. Tak boleh makan makanan keras sebab akan tergigit seperator dan makanan terasa tak lumat. Inilah permulaan macam mana rasa pakai braces. Rasa tak boleh gigit dan rasa tak selesa sikit sebab ada menda terselit tapi tak bleh keluarkan. Seperator ni penting sebab bila nak letak band macam cincin besi keliling gigi geraham , band tu boleh masuk sebab celah tak rapat sangat.

        

6. Pasang braces
Tiba lah harinya untuk pasang. Saya start pasang pada 8/12/2012. Selepas berbincang dengan pakar orthodontik tu saya akhirnya mengikut nasihatnya supaya pakai braces stainless steel yang biasa tu je. Kadang-kadang menda yang basic lagi senang jaga dan berkesan. Masa pasang tu rasa tak selesa skit sebab bibir disekang dengan penarik bibir . Lepas tu molar band yang macam ring tu disimenkan pada gigi geraham.

     saya tak sempat nak ambil gambar masa letak molar band tu so ni gambar dari internet.

Lepas dah pasang molar band, doktor pun terus letakkan bracket ke gigi. Bracket tu disapu dengan composite ( yang bahan tampalan gigi tu cuma yang ni khas utk braces) kemudian dilekatkan di gigi dan curing light digunakan utk mengeraskannya supaya ianya tak tanggal.

ni gambar contoh camna bracket dilekatkan

Lepas dah pasang brackets pastu boleh pilih warna getah mana yang disukai. Saya pilih warna biru and pink. So doktor akan lekatkan wire pada bracket dengan getah tu.

Dah selesai. Selepas tu mula laa membeli segala barang untuk penjagaan gigi. Nasib baik klinik sendiri..hehehe..shopping di klinik sendiri je la. Kena guna berus gigi untuk braces…tengah-tengah berus tu lekuk skit utk senang gosok brackets. pastu pakai ubat gigi yang ada fluoride..saya pakai 3M nyer tooth cream pastu fluoridated mouthwash. Semua ni bertujuan untuk mengurangkan risiko gigi bercapuk bila dah bukak braces nanti dan juga utk mengelakkan kerosakan gigi. Pastu kena ada interdental brush and superfloss. Ni utk bersihkan celah-celah wire and celah-celah gigi.

                      

 

Ada satu lagi menda penting yang kena ada. WAX. Sangat penting sebab bila pakai bibir akan bergesel dan kadang-kadang menyebabkan ulser so kalau ada ulcer kita kena letak wax ni kat bracket yang bergesel dengan ulser so takde la perit sangat.

 

Selesai appointment pertama pada 8/12/2012. Lepas ni setiap seminggu saya akan update apa yang berlaku kepada gigi saya. Lepas pasang tu terasa tekanan pada gigi..macam orang tekan. Ada sengal sikit kat seluruh gigi. Tak boleh gigit dengan betul sebab rasa macam tak rapat dan sengal sikit. So lepas ni makan bubur and sup je la..sure boleh kurus punya kan..hehehe. Kat bawah ni gambar gigi saya. Besar sikit sebab tak reti nak kecikkan.

20121125_081608-1.jpg

20121208_205728-1.jpg

 

 

Advertisements

Doktor menjadi pesakit

December 10, 2012

Saya tak tahu apa yang dah jadi tapi post sebelum ni yang saya tulis telah terpadam jadi saya kena tulis semula. Mungkin ni sebab dah lama tak update post kot..hehehe

Ok…berkenaan tajuk di atas…camna doktor boleh sakit kan…biasa la, doktor pun manusia jugak kan. Macam saya bukan sakit gigi tapi nak membetulkan gigi yang senget-senget. Dulu-dulu keluarga bukan dari yang senang jadi memang tak terpikir langsung nak betulkan gigi ni. Bila masuk dental school sibuk belajar sampai lupa jugak. Gigi saya tak nampak teruk sangat sebab yang senget-senget tu bahagian bawah..gigi atas berlapis sikit..so bila dah 10 tahun jadi dentist baru laa terpanggil nak buat..bukan apa takut pun ada..heheh..ye laa sebab nak kena cabut gigi yang sihat kan. Tapi takkan selamanya nak gigi senget ye dak?Kita dok rawat gigi orang jadi cantik, sure gigi sendiri pun nak cantik..

Lepas ni saya akan ceritakan pengalaman saya menjadi pesakit orthodontik ni. Jadi kepada sesiapa yang teringin nak pakai braces atau akan pakai braces boleh la buat ia sebagai rujukan sebab ia memang pengalaman sendiri. Tapi setiap orang akan mengalami pengalaman yang tersendiri sebab mulut dan gigi masing-masing tak sama kan.