Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia

Kepada sesiapa yang berminat atau ingin tahu mengenai kerjaya seorang doktor gigi di Malaysia, bolehlah membaca mengenainya di sini. Tentu ramai yang tidak tahu apa sebenarnya tugas sebagai doktor gigi di Malaysia ini sebab selepas saya menamatkan pelajaran, saya agak terkejut juga semasa menjadi ‘FYDO’ ( First Year Dental Officer). Ikuti pengalaman saya…

Selepas tamat pengajian saya di Dalhousie University, Canada, saya pulang ke Malaysia. Kemudian, saya dikehendaki menghantar borang yang boleh dibuat secara ‘online’ untuk membuat temujanji temuduga di Putrajaya. Saya telah memilih Selangor, Kuala Lumpur dan juga Johor sebagai pilihan tempat saya ingin bekerja. Selepas ditemuduga, saya menunggu lebih kurang 3 bulan sebelum mendapat surat panggilan bertugas. Alhamdulillah, saya mendapat Selangor, pilihan pertama saya.

Semasa melaporkan diri di Shah Alam, saya diberitahu yang saya akan bertugas 6 bulan di hospital dan 6 bulan di klinik pergigian. Saya telah mendapat Hospital Selayang dan juga Klinik Pergigian Tanjung Karang. Terdapat beberapa lagi gandingan seperti Hospital Klang dan juga Klinik Pergigian Klang, Hospital Kajang dan juga Klinik Pergigian Bandar Baru Bangi. Tetapi sekarang, saya tidak tahu apa gandingan yang ada kerana terdapat beberapa hospital baru yang telah dibuka seperti Hospital Serdang, Hospital Sungai Buluh dan juga Hospital Ampang.

6 bulan pertama, saya tinggal di asrama doktor di Hospital Selayang. Pelbagai pengalaman menarik telah saya perolehi semasa berada di sana. Kebanyakkan pesakit yang datang ke hospital adalah
1. Pesakit yang mahu membuat pembedahan gigi geraham bungsu secara sedar (LA) atau tidak sedar ( GA)
2. Pesakit yang mempunyai kanser mulut
3. Pesakit yang mempunyai sakit saraf yang berkaitan dengan saraf di muka
4. Pesakit yang mempunyai kecederaan di bahagian muka akibat kemalangan
Selain dari itu, saya juga merawat kakitangan hospital dan juga pesakit wad yang mempunyai masalah pergigian.

Biasanya, pada waktu pagi, saya dan rakan-rakan akan memeriksa pesakit di dalam wad bersama dengan pakar bedah mulut. Sekiranya saya menerima pesakit baru yang dimasukkan ke dalam wad pada hari sebelumnya, maka pada pagi itu saya dikehendaki memberitahu pakar bedah mulut tentang kes tersebut. Biasanya pakar akan banyak menanyakan soalan dan juga memeriksa pesakit untuk memastikan yang saya merawat pesakit dengan betul. Selepas itu, kami akan membuat tugasan masing-masing. Ada yang ditugaskan untuk duduk di klinik dan memeriksa pesakit baru dan ulangan, ada yang ditugaskan untuk pesakit di dalam wad dan ada yang ditugaskan untuk ‘oncall’. Dua kali seminggu saya akan bergilir dengan rakan yang lain untuk masuk ke dalam dewan bedah dan menolong pakar membuat pembedahan samada pembuangan gigi geraham bungsu ataupun kes kemalangan.

Pelbagai kes kemalangan yang saya dah lihat. Kesemua kes kemalangan yang melibatkan bahagian muka akan dilihat oleh doktor gigi yang ‘oncall’. Saya masih ingat tentang kes pertama saya, melibatkan seorang pemuda yang boleh dikatakan semua bahagian mukanya hancur dan saya kena menjahit bahagian mukanya yang terkoyak dan juga meletakkan dawai pengikat untuk mengikat rahangnya yang patah. Nasib baik ada doktor gigi senior yang membantu saya . Pada awalnya, semua kes-kes akan dibantu oleh doktor gigi senior, tetapi setelah sebulan, saya kena buat sendiri. Jika tidak pasti tentang sesuatu perkara, biasanya saya akan merujuk kepada doktor pakar atau doktor senior. Doktor senior saya banyak membantu semasa saya di hospital. Doktor pakar saya juga sangat baik dan banyak mengajar saya tentang semua perkara yang berkaitan dengan rawatan di hospital.

Sememangnya agak penat bekerja di hospital. Bayangkan, jika pada waktu malam, saya mendapat panggilan kecemasan dari bilik kecemasan dan merawat pesakit-pesakit, esok harinya saya kena bertugas seperti biasa . Saya masih ingat, saya pernah merawat beberapa orang pesakit dari pukul 12 sehinggalah pukul 5 pagi dan keesokkan harinya saya dengan mata yang sangat mengantuk dan penat terpaksa bertugas merawat pesakit luar di klinik yang biasanya agak ramai bilangannya. Kopi memang sudah jadi peneman hidup semasa bekerja di hospital.

Bertugas di dewan bedah agak menyeronokkan kerana dapat melihat pakar bedah melakukan pembedahan secara dekat. Tugas saya hanyalah memegang penyedut darah dan juga memegang bahagian-bahagian tertentu yang disuruh oleh pakar bedah. Saya pernah melihat pembedahan penyambungan semula rahang yang patah dengan skru dan juga besi kecil, pembedahan pembuangan kanser di lidah, leher, dan juga mulut, penyambungan semula tulang-tulang muka yang patah dengan skru dan juga besi kecil, pembedahan untuk mengecilkan rahang bawah dan juga pembedahan pembuangan gigi geraham bungsu. Saya pernah melakukan pembuangan gigi gerahan bungsu dengan pengawasan pakar bedah di bilik bedah. Di dalam bilik bedah, saya kena berdiri untuk jangka waktu yang panjang, kadang-kala dari pukul 8 pagi sampai la petang. Hanya berehat seketika untuk makan tengah hari.

Selepas habis tempoh 6 bulan, saya pula ditempatkan di Klinik Pergigian Tanjung Karang. Memanglah tempatnya nun jauh di kampung. Saya duduk di rumah kerajaan, agak besar rumah itu. Saya berkongsi dengan seorang lagi rakan saya, nasib baik suami saya Jordan jenis yang tidak kisah sekiranya ada orang lain yang tinggal bersama. Suasana bekerja di klinik kerajaan agak berbeza dengan hospital kerana di sini saya membuat rawatan pergigian yang lain . Jika di hospital, saya banyak merawat pesakit yang kemalangan di sini pula saya banyak membuat rawatan seperti tampalan, cabutan, pencucian gigi dan sebagainya. Jumlah pesakit yang datang amatlah ramai maklumlah kerana harga rawatan yang murah. Pencabutan gigi baru RM 1, Pencucian gigi baru RM 2 .Saya pernah mencabut gigi pesakit seramai 100 orang pada satu hari. Memang selepas itu saya rasa macam nak pengsan.

Selain merawat pesakit luar, saya juga dikehendaki merawat pelajar-pelajar sekolah menengah di sekolah. Dengan berbekalkan ‘portable handpiece’ , saya membuat pemeriksaan dan juga rawatan seperti tampalan, cabutan dan juga pencucian gigi. Sebelum membuat rawatan, saya akan memastikan ibu bapa telah menandatangani kad persetujuan rawatan.

Semasa bertugas di Klinik Kerajaan ini, saya juga perlu melakukan ‘oncall’. Di sini lebih kerap saya dikehendaki ‘oncall’ kerana bilangan doktor gigi kurang tetapi itu tidak mengapa kerana kes kecemasan di Hospital Tanjung Karang agak kurang berbanding Hospital Selayang. Di Klinik ini juga saya belajar bagaimana sistem pentadbiran klinik dijalankan. Saya juga dikehendaki menggantikan doktor yang bercuti di Klinik Pergigian Sungai Besar, Sabak Bernam dan juga Kuala Selangor. Selain itu, saya juga dikehendaki bertugas di klinik statik di pusat kesihatan kecil setiap bulan. Di sini saya juga berpeluang untuk bertugas di dalam klinik bergerak .

Setelah tamat setahun saya menjadi ‘FYDO’, kini masanya tiba untuk ditempatkan secara tetap di sesebuah klinik ataupun hospital bergantung kepada kekosongan. Nasib saya baik kerana ditempatkan di Klinik Pergigian Rawang kerana suami saya juga bertugas di Rawang. Di situ, saya dikehendaki menjalankan ‘oncall’ di Hospital Selayang. Saya mendapat rumah yang sama bentuknya dengan rumah di Tanjung Karang. Saya dan suami hanya perlu berjalan kaki ke tempat kerja, sungguh bernasib baik kerana ada diantara rakan saya yang terpaksa mencari rumah sewa ataupun memandu agak jauh untuk ke tempat kerja.

Di klinik ini saya didedahkan lagi kepada tugas-tugas pentadbiran. Jadi selain daripada merawat pesakit di klinik, di sekolah dan juga di klinik statik saya juga bertanggungjawab menjadi pengawal dokumen untuk ISO. Memang amat sibuk masa itu, sehingga terpaksa kerja di luar waktu kerja. Selain itu, di klinik ini saya telah dilatih untuk memberanikan diri memberi ceramah-ceramah pergigian. Pada mulanya memang saya berasa takut untuk bercakap di hadapan orang ramai tetapi setelah biasa melakukannya, saya tidak lagi berasa takut. Biasanya saya memberi ceramah pergigian kepada ibu mengandung, pelajar-pelajar sekolah, dan juga orang ramai semasa pameran dan kempen-kempen kesihatan yang diadakan.

Saya juga berpeluang mengikuti kursus-kursus yang dianjurkan untuk menambahkan pengetahuan dalam bidang ini di merata tempat di Selangor dan Kuala Lumpur. Walaupun sibuk tapi saya tidaklah merawat pesakit sepanjang masa jadi amat berbeza sedikit dengan keadaan di hospital yang sememangnya sentiasa merawat pesakit.

Setelah setahun lebih berada di sana, saya minta ditukarkan ke klinik atau hospital yang berdekatan dengan Cheras kerana suami saya mendapat kerja di sana. Saya mendapat tempat di Hospital Kajang kerana ada seorang doktor di situ yang mengikut suami bertugas di luar negara. Saya tidak berapa suka kerja di hospital tetapi itu sajalah peluang yang ada maka saya pun bertukar ke Hospital Kajang. Di sini, pesakit yang datang tidak seramai Hospital Selayang kerana hospitalnya yang kecil.

Pengalaman yang tidak saya lupakan semasa bertugas di sini ialah saya dikehendaki membuat pemeriksaan gigi ke atas mayat yang tidak dikenali. Memang termasuk di dalam tugas doktor gigi yang bertugas di hospital untuk memeriksa mayat yang tidak dikenali untuk mengagak umur mayat tersebut berdasarkan gigi. Saya memang kecut perut semasa masuk ke dalam bilik mayat itu. Nasib baik ia hanyalah rangka dan bukannya mayat. Saya mengambil acuan gigi atas dan bawah dan juga memeriksa gigi tengkorak tersebut dan mengisi borang yang disediakan. Kita boleh mengagak umur seseorang dari giginya. Kita biasanya melihat jika gigi geraham bungsu ada atau tiada, selain itu kita melihat keadaan gigi sama ada ada penyakit gusi atau tidak, keadaan permukaan gigi samada masih tajam atau telah tumpul dan macam-macam lagi. Ada rakan saya yang pernah membuat pemeriksaan ke atas mayat yang terbakar, mayat yang telah reput dan berulat dan sebagainya.

Barulah saya tahu yang tugas doktor gigi bukan hanya setakat membuat rawatan pergigian tetapi banyak lagi. Semasa di Canada, saya tidak didedahkan sangat tentang tugas di hospital kerana di sana selepas anda menamatkan pengajian, anda akan terus bekerja di klinik sahaja. Sekiranya anda mahu menjadi pakar bedah mulut, barulah anda bertugas di hospital. Berlainan pula di Malaysia, doktor gigi di sektor kerajaan perlu membuat lebih dari itu.

Saya sekarang telah bekerja di klinik swasta. Pengalaman yang saya dapati semasa bekerja di klinik dan hospital kerajaan amatlah berguna. Mungkin selepas ini saya akan menceritakan pengalaman bekerja di klinik swasta. Terdapat banyak benda yang saya tidak sangka akan dibuat tetapi dibuat di klinik swasta. Jangan sangka semua klinik swasta itu sentiasa bagus, dan klinik kerajaan itu tidak bagus dan juga sebaliknya. Samada klinik swasta atau kerajaan ada baik dan ada buruknya…

About these ads

786 Responses to Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia

  1. AJ says:

    I love the way you write. It is direct, honest and simple.

    P.S: Jordan, you need to translate this to English because it would useful to everyone that wants to know abt a dentist’s life in Malaysia.

  2. ina says:

    wow! Banyak juga kerja dr gigi..

  3. drleen says:

    AJ : thanks..maybe I will translate it to English..:)

    Ina : heheeh…memang banyak kerja pun…tak larat den

  4. mila says:

    Hi.. Saya Jamilah, pelajar dari Sabah. Saya dan kawan2 saya akan menyertai satu pertandingan “FOLIO KERJAYA” pada 3 Julai yg akan dtg.. Kami telah memilih doktor gigi sebagai kerjaya yang akan kami bentangkan di dalam folio dan di hadapan juri nnt. Buat masa ini, kami perlu membuat byk ulangkaji mengenai kerjaya ini dan diharapkan agar puan dapat membantu kami.

  5. drleen says:

    mila : Tentu boleh, tiada masalah. Sila e-mail saya untuk bertanya mengenai apa-apa sahaja yang boleh membantu awak dan rakan-rakan awak. :) Good Luck.

  6. assalamualaikum……saya nak tanya beberapa soalan:
    -nak jadi doktor gigi kena dapat berapa result SPM A at least.
    -lepas dapat result SPM nak sambung pelajaran kat universiti mana atau matrik mana?
    -kalau nak sambung luar negara macammna?
    -jadi doktor gigi ada kena pilih bidang tertentu ke? MAcam bidang khusus untuk bedah gigi je ke?

  7. drleen says:

    lil sis mieza : Biasanya tentang result SPM ni saya tak pasti berapa A tetapi kena pastikan yang anda boleh mendapat tempat di pusat matrikulasi sains. Jadi matapelajaran sains anda terutamanya Biologi mestilah mendapat keputusan yang baik. Semasa dalam matriks anda perlu pastikan keputusan sentiasa baik dan mendapat 3.5 ke atas. Di Malaysia anda boleh memohon utk kursus pergigian di UM, UKM, USM dan saya rasa di masa depan UITM akan menawarkan kursus ini. Utk ke luar negara pula, biasanya anda perlu pergi ke temuduga dan memohon utk membuat kursus ini di luar negara. Biasanya JPA akan menawarkan kursus ini ke Indonesia, Australia, New Zealand. Selepas jadi doktor gigi, anda boleh melanjutkan pelajaran utk menjadi pakar dalam bidang-bidang seperti Bedah mulut, Orthodontik, Pedodontik, Prosthodontik, Endodontik, Periodontik, Oral Medicine and Pathology dan juga forensik. Program ini ada ditawarkan di Malaysia dan juga luar negara.

  8. Anas says:

    saya berminat sgt nak jd doktor gigi,doakan saya dapat capai cita-cita saya.terima kasih.

  9. drleen says:

    Anas: Good luck! Saya doakan awak berjaya jadi doktor gigi nanti..:)

  10. fara says:

    kwn saya mmg minat nak jadi dr.gigi.. lpa bace citer ni,saya akan yakinkan die lagi..i hope he will de the best dentist :)

  11. fara says:

    gud luck to faliq hakim and i hope his dream will come true..

  12. issma says:

    salam..i just wan ask u some question, lately my friend accident..btwn moto n kereta…my friend naik moto, kesian rahang n kaki patah…tadi baru keluar operate…dia operate dari pukul 11pg sampai pukul 7suku baru keluar..saya nk tanya knp selepas operate td pesakit tersedar sekejap n muntah darah then tido balik…sekarang kwn saya masih tak sedar lg…adakah sebab bius semasa operate td? n 1 more question, berapa lama seseorang pesakit yg patah kaki n retak rahang boleh sembuh sepenuhnya?tq..

  13. Scha says:

    hi,minggu depan sekolah saya akan mengadakan mock-interview.interview ini berkaitan dengan kerjaya pilihan.so, saya memilih profession sbg seorang doktor gigi.saya amat meminati bidang pergigian.setelah melayari laman web yang berkaitan dengan pergigian,byk info yang saya dapat akan tetapi bidang pergigian ini agak besar.so, saya x taw nak pilih bhg. bidang pergigian yang sesuai. jadi, ade beberapa persoalan yg ingin saya bertanyakan kepada yang pakar.
    1) universiti tempatan yang ader kursus pergigian?
    2) berapa tahun tempoh pengajian?
    3) bhg. bidang pergigian?huraikan

    diharap sgt2 bantuan krn untuk persediaan mock-interview nanti.

  14. drleen says:

    issma: kesian kawan awak tu. Hmm..sebab dia muntah darah tu bukan apa, masa dia operate, doktor kena masukkan satu tiub utk dia bernafas. Biasanya tiub tu masuk kat hidung kalau operate skali mulut dia sama dengan kaki. Jadi, bila nak bangunkan dia, kena tanggalkan tiub tu. Tu yang bila bangun tu ada darah skali sebab tiub tu bila masuk kadang-kadang boleh lukakan tekak or hidung. Utk patah kaki tu saya kurang pasti tapi biasanya kalau rahang patah dan doktor dan letak plate and screw utk lekatkan balik rahang dia biasanya dalam masa 2 minggu dia tak boleh bukak mulut sebab doktor letak ikat wayar supaya rahang tak bergerak. Biasanya lepas wayar tu tadi di potong, pesakit dah boleh balik tapi masih kena buat exercise mulut supaya mulut boleh bukak seperti biasa. Kadang-kadang kalau rahang tak berapa betul masa operate, gigitan akan lari sikit. Tapi kalau masa operate semuanya berjalan lancar, dalam masa 1 bulan dan ok dah. Bila semua dah ok baru la doktor cabut wayar yang dalam mulut dan biasanya besi yang diletak kat rahang tu takkan di tanggalkan kecuali kalau ada jangkitan kuman. Di harap, kawan awak tu cepat sembuh. Pastikan dia ikut arahan doktor supaya sembuh dengan cepat.

    Scha : utk soalan awak ,
    1.setahu saya universiti tempatan yang ada kursus pergigian ialah UM, UKM dan USM. Tapi tak lama lagi rasanya UITM akan start offer kursus ni sebab ada kawan saya yang they all dah hantar jadi pakar utk mengajar bila kursus ni di buka pada umum.

    2. Di malaysia, tempoh pengajian ialah 5 tahun

    3. Utk soalan ketiga ni saya tak berapa pasti apa yang awak nak. bahagian bidang pergigian yang kita kena belajar utk menjadi doktor gigi atau bidang yang kita boleh ceburi jika hendak melanjutkan pengajian selepas menjadi doktor gigi. Rasanya awak tanya apa bahagian bidang pergigian yang ada so kalau tak tepat boleh tanya lagi ok.

    biasanya kita ada
    1. General dentisrty – yang ni biasanya berkaitan dengan rawatan biasa seperti tampalan, cabutan, pencucucian gigi
    2. Prosthodontic – yang ini pula ada dua jenis. Yang pertama removable seperti pembuatan gigi palsu penuh dan juga separuh. Yang kedua pula fix seperti crown, bridge, implant
    3. Periodontic – yang ni berkaitan dengan gusi dan tulang gigi, macamana nak pulihkan tulang yang dah turun, atau macam mana nak baikkan gusi yang dan turun.
    4. Pedodontic- yang ini berkaitan dengan segala rawatan utk kanak-kanak
    5. Orthodontic – yang ini berkaitan dengan rawatan nak jadikan gigi tersusun dgn pakai braces
    6. Oral Surgery – yang ini pula berkaitan dengan pembedahan mulut. Biasanya kita boleh belajar nak membuang gigi secara pembedahan, nak membetulkan rahang, tulang pipi atau apa sahaja tulang pada muka yang patah. Ia juga merangkumi rawatan utk pesakit kanser mulut.
    7. Oral pathology and oral medicine – yang ini biasanya berkaitan dengan pengkajian peringkat sel. Biasanya ia menentukan apa jenis kanser mulut yang orang itu dapat dan sebagainya. Biasanya bidang ni banyak kerja di lab dan dengan mikroskop.
    8. Forensik dentistry – yang ni pulak, kaji pasal bahagian muka orang yang dah takde lagi dalam dunia ni. Biasanya utk orang nak kenal pasti umur, jantina dan juga mayat yang tak dikenali.

    so hopefully jawapan ini cukup. kalau ada apa-apa lagi nak tanya jangan segan, tanya je ok…:)

  15. Scha says:

    terima kasih banyak-banyak.ini sudah cukup membantu.esok saya akan ada interview.wish me luck…

  16. tybearz says:

    ape mata pelajaran yg perlu dkuasai jika ingin menjadi seorang doktor pakar tulg???
    PLEAZ REPLY ASAP!!!

  17. drleen says:

    tybearz : Kalau awak nak jadi doktor pakar tulang..dalam peringkat SPM mesti power dalam biology. Kalau kat matriks pun matapelajaran sains semua kena power especially biology then baru bleh masuk medical school. Lepas tu dah kerja beberapa tahun, baru boleh apply utk sambung belajar jadi doktor pakar…

  18. Cadogi Capau says:

    Mencabar gak ek jadi dokter gigi nih.tak sangke btol! after bace artikel nih baru tau camner perjalanan dokter gigi tyme mule2 keje.kene prepare mental N fizikal la camnih.huhu^^

    thanx 4 kongsi pengalaman!really apreciate it!

  19. budak dental says:

    hurm..penatnyer keje..saye yang baru 3rd year nih pun dah rase xlarat..bile pikir2 balik dr rase regret x pilih dentistry? cerita lah lagi aper yg intersting jd dentist nih… sayer biler dah masuk 3rd year baru tahu course nih susah..waktu 1st +2nd yr rilek gile..tp bile dah start masuk klinik, tension pun ader..huhu.xsuke buat kerje prostho..leceh..lagi satu kalo ortho..xske bending wayar..sakit tangan,,harap2 dr leh ar kasi tips2 nk jadi budak dental yg berjaye ;)

  20. drleen says:

    cadogi capau : :) sama-sama. Memang mencabar pun jadi dr gigi ni tapi tak kurang seronoknya..

    budak dental : Memang 3rd year ke atas memang susah dan mencabar. Banyak yang kena study and kena pulak mencari patient untuk penuhi apa requirement yang dia nak. Just jangan tension sangat tu je. Kalau tension sangat buat kerja apa pun tak seronok betul tak? Just take it easy…masa study, study betul-betul and masa main pulak main betul-betul. Make sure u ada other activity yang u suka yang boleh release tension…batu ngam..:)

  21. nadia faudzi says:

    assalamualikum,,,saye nadia..baru 16 tahun dan amat berminat dlm bidang pergigian..
    sya memilih bidang ini sbb doktor gigi tidak seperti doktor2 bedah yang bergelumang dgn darah setiap hari….setelah baca blog puan,saya amat takut pulak..kene jahit mulut pesakit!!!!alamak!!! ingat jd doktor gigi hanya bergelumang dgn gigi sahaja..

  22. drleen says:

    nadia: hehehe..saya pun mula2 nak jadi dr gigi sebab saya takut darah..mana lak saya tau mula2 tu yang dr gigi bukan sekadar tampak gigi, cuci gigi and cabut..kalau cabut pun sikit je darah..sekali tuh..bila dah jadi dr gigi..aisehh….lain pulak jadinya…ada pulak cabut gigi secara pembedahan yang darahnya banyak…kena pulak tolong pakar di bilik bedah utk sambungkan rahang yang patah, kes2 kanser mulut..etc…mula2 tu naik pitam jugak tapi bila dah biasa tu dah takde apa2 pun…makin syok ada laa..hehehehe…ye laa..sebab kita dapat tolong cantumkan mulut org dari takleh makan kepada boleh makan…boleh tolong hilangkan sakit gigi org yang berbulan2 menderita takleh makan laa takleh tido laa etc…so teruskan cita2 nak jadi dr gigi..perkara darah tu sikit je..lama2 boleh jadi berani…:)

  23. nabeela says:

    1.saya dapat tau ader university kat Jepon banyak menawarkan pengajian dalam bidang pergigian. Saya memang berminat tetapi bagaimana sayan nak tau bahawa pengajian yang ditawarkan tu dapat pengiktirafan dari majlis Perubatan Malaysia??

    2. di unversity manakah yang menawarkan pengajian dalam pergigian yang terbaik sama ada dalam atau pun luar negara.

  24. drleen says:

    nabeela : awak boleh check dengan kementerian kesihatan bahagian pergigian dan juga JPA samada university tu diiktiraf atau tidak. Utk soalan kedua, saya pun tak pasti university mana yang terbaik sebab semuanya sama. Cuma saya suka cara pengajaran di luar negara berbanding malaysia sebab di university saya belajar ( dalhousie University, canada) semua tenaga pengajar baik2 belaka dan mereka akan cuba menolong sehingga awak berjaya tetapi saya ada dengan cerita yang di university malaysia, mereka sengaja mahu tengok awak fail so tak tau la kan betul atau tidak tapi menurut cerita kawan2 yang belajar disini la. So kalau nak tau tentang university yang mana ok atau tak, tanya laa pada sesiapa yang dah pernah belajar di situ…my university…of course is the best! heheheh

  25. nurin says:

    akum..saya bdk dentistry 4th year di u indonesia.tajaan jpa.act, lpas bace cite Dr leen saye rase sgt bertuah sb saye dah melalui sdikit sbyk ape yg anda kerjakn d hospital.sejak awal sem2 kami dah pegang mayat sume 4 anatomi.sem5,mncari,byr patient,anta patient,mtk kbenaran pihak sekolah n parenz,tpt kerja patient,jd assistant 4 operate gg m3 impaction,splinting if oral surgery.wak denture 4 prosto,cara nak manage admin pusat kesihatan if public health,outstation ke desa2 n pusat ksihtan,byk lg…sgt tseksa..huhu.tp igt2 blk,cam x sangka leh get thru.sb ade gak pk nak give up ms tgh2 tiap sem..even dah sem 7 skrang…dlu always kne marah dgn Dr.sedih kne maki2.tp skrang dah kebal hehe.pnt..7-3ptg still d dent school, pg kuliah,ptg klinik,mlm urus ptient n research lg.adoi..mau pecah otak rasenya..pnt cam nak tcabut kaki..tp kene always blajar n improve..chaiyo!

  26. drleen says:

    nurin : bagus…teruskan usaha and jangan give up. Biasalah masa belajar memang susah dan tersiksa sebab kita tak tau..nanti bila dan start kerja nanti senang lah. Keep it up!

  27. shikamaru says:

    Assalamualaikum..

    Wa.. dasyat jg kerja d.gigi ni. Sy pn ingat nk jd doc. gigi sbb x tgk darah macam doc biasa, rupenye x…

    Tp, sy mmg tabik r pd dok. sbb be survive dlm keadaan yg mncabar tu…

  28. annhugo says:

    Assalamualaikum Dr Leen,

    Saya seorang pelajar dentistry 4th year dari luar negara and saya baru dapat briefing dari fakulti saya mengenai kursus elektif di mana kami boleh memilih mana-mana hospital/klinik untuk membuat projek elektif ( seperti pelajar perubatan). Saya ingin bertanya Dr jikalau Dr tau mana mana hospital di Malaysia yg ada offer placement untk elektif dan jika ada any recommendation. Saya rasa artikel Dr sgt menarik dan terima kasih kerana sanggup berkongsi pengalaman. Terima kasih.

  29. drleen says:

    shikamaru: thanks…jadi masih berminat tak jadi dr gigi?

    annhugo: hmm..saya tak sure pulak tentang hospital mana yang boleh buat projek elektif sebab dulu saya takde buat camtu and masa saya jadi FYDO ( first year dental officer) yang kena attach dengan hospital dan klinik selama setahun pun tak pernah ada lagi mana2 student yang buat elektif camtu. Hmm..mungkin u boleh berhubung terus dengan kementerian kesihatan bahagian pergigian and tanya pasal tu..good luck..:)

  30. farah diyanah bt mohd laziz says:

    assalamualaikum dr,
    sye nk mntk pndgn dr psl dilema sya.
    sye ni skrg tgh tunggu result spm.
    mslh yer skrg,syer tkut la nk ambk bidang doktor gigi.
    tpi pda mse yg sme ,sye mmg nk jdi doktok gigi sjk form 4 lgi.
    ape yg sye tkutkan ialah mse sye form4-form5 ,byk2 subjet sains sye yg plg teruk ialah
    biologi dan subjet plg ok ialah kimia.
    pda pndgn dr,antara minat & kecemerlangan subjet ,yg mne perlu diutamakan.?
    my brother told that klau nk ambk bdg ni mesti terror bkn minat jer ,tkut nnti x dpt
    cover mse blajo.dh jauh blajo bru menyesal coz x thn.
    tpi mmg syer nk sgt jdi dr gigi.x thu knpe.
    sjk syer bce pengalaman dr&pengirim komen yg blajo bdg ni,mencabar jge yer nk jdi doktor gigi ni.kene byk patient & study hard mse blajo.takut plak syer.adakah syer berisiko sekiranya ambk bdg ini?.hrp dr blh bntu syer selesaikan dileme ini.
    whatever pun srnk sgt dpt thu pengalaman org lama.semoga dr dpt bri banyak lgi pengalaman dr utk kebaikan ank bangsamu.wassalam

  31. drleen says:

    farah: alhamdulillah, memang bagus jika farah berminat utk jadi dr gigi. Bukan senang nak cari orang yang memang berminat. Tetang minat atau kecemerlangan…hmm..sebenarnya dua2 penting. Kecemerlangan tu penting supaya kita dapat tempat dalam course dentistry. Sebab faktor kita diterima atau tidak masuk ke uni bergantung pada result SPM jugak. Jika result kita ok dan melayakkan diri mengikuti course ni then selepas tu minat juga penting. Ada kawan2 saya yang memang pandai..result memang bagus tapi tak berminat dengan course ni, so they all tak dapat mengikuti sepenuhnya dan fail. Jika kita minat sesuatu tu, tentu kita akan berusaha bersungguh2 utk mencapai apa yang kita minat betul tak? Banyak dah bukti yang pelajar2 university yang pandai2 tapi tak grad, terkantoi tengah jalan..tu semua kerana mereka tak berminat utk belajar. Ada pula pelajar yang kira average la..tapi berjaya juga akhirnya menamatkan pelajaran…Paling penting sini ialah jika awak betul2 berminat, teruskan. Banyak uni yang menawarkan program dentistry ni…kerajaan ada, swasta ada, luar negara pun ada. Usaha je la ye…jangan give up..:)

  32. farah diyanah bt mohd laziz says:

    thanks dr.bru skrg sye faham.doakan syer ye spaya dpt mencapai cita2 ni.smga dr berbahagia disamping kluarga & kerjaya.bye.
    assalamualaikum.

  33. farid firdaus says:

    dr…nak tnye,klu nk ambk cos dentist kat mne ade slain drpd unvrsti???

  34. drg. mia septarini says:

    assalamualaikum wr wb.

    salam kenal dok, saya dari ranai_natuna Indonesia, saya telah membaca artikel di atas yaitu kerjaya sebagai dokter gigi di malaysia. Setelah saya membacanya, saya teringin sangat mengikuti seperti dokter. Mohon info agar saya bisa mengikuti FYDO. Saya tunggu kabar dari dokter.
    Terimakasih..

    wass,drg.mia

  35. drleen says:

    farah: good luck..:)

    farid: hmm..kalau kat m’sia ni memang ada kat UM, USM, UKM, rasanya akan datang di UIA, USIM, UITM. Utk private plak rasanya ada satu di Sungai Petani..tapi tak sure lak apa namanya.

    drg mia: w’salam. Jika mia memang sudah menjadi dr gigi di indonesia, dan berminat utk kerja di malaysia, caranya agak lain sedikit. MUngkin mia kena mengambil peperiksaan di samping membuat attachment di hospital dan klinik utk membiasakan diri bekerja di malaysia. Selepas selesai, barulah dibagi lesen utk menjadi dr di malaysia..utk lebih lanjut, mia boleh hubungi kementerian kesihatan bahagian pergigian utksebarang pertanyaan.

  36. drg. mia septarini says:

    Assalamualaikum, tq atas infonya, ada pertanyaan lagi dari saya, ada tidak pelatihan atau kursus bedah mulut di malaysia, kalau ada bagaimana saya mendapatkan infonya, berapa bulan lamanya kursus dan berapa biayanya? serta kalau ada bagaimana mendaftarkan diri untuk mengikuti kursus tersebut. terimakasih..

    wass,mia

  37. drleen says:

    drg mia: ada kursusnya di UM..ini infonya

    Faculty: Faculty of Dentistry
    Department: —
    Program: Master of Clinical Dentistry (MClinDent)
    Minimum Duration: 8 semesters
    Maximum Duration: 14 semesters
    Entry requirements:

    * A Bachelor of Dental Surgery degree from the University of Malaya or its equivalent
    * At least 2 years of post registration clinical experience in dentistry
    * A candidate may be required to pass an assessment for admission which has been decided by the Faculty
    * For International students, the minimum English language requirements shall be as follows:
    i. A score 550 for paper-based or 213 for computer-based total for the Test of English as a Foreign Language (TOEFL) or
    ii. A band 5.5 for the International English Testing System (IELTS) or
    iii. Attend and pass the “Academic Writing for Postgraduate Students” course conducted by the University of Malaya Centre for Continuing Education (UMCCED)

    Mode of Study Coursework and research project
    Description:
    This programme shall consists of three parts:

    a) Part I comprising instructions in Basic Medical Science subjects, over a period of six (6) months
    b) Part II over a period of thirty (30) months comprising of :
    i. General Dentistry
    ii. Research methodology (includes biostatistics and computer competency and scientific writing
    iii. Specialty training in any one of the following areas:
    a. Oral and Maxillofacial surgery
    b. Restorative dentistry in Conservative Dentistry
    c. Restorative dentistry in Prosthetics Dentistry
    d. Periodontology
    e. Oral Medicine and Oral Pathology
    f. Child Dental Health
    iv. Research component in the specialty option leading to the submission of a research report
    c) Part III comprising of a clinical attachment in the specialty option, in the Faculty of Dentistry, University of Malaya or clinical training centre recognized by the University over a period of twelve (12) months

    Enquiry: tdpasca_dental@um.edu.my
    03-7967 4801

    laman webnya ialah http://ccm.um.edu.my/ccm/navigation/academics/faculties/FGG/postgraduate/

  38. farah diyanah says:

    dr sye nk tanye.klau kte dh graduate lps tu teringin nk buka klinik sendiri, brpe thun utk kte mencapai impian tu.i’m just want to know .i hope you can explain to me :)

  39. drleen says:

    farah: hmm..biasanya bila kita rasa dah bersedia dari segi pengetahuan dan juga duit boleh bukak bila2 masa je..biasanya kena kerja dengan kerajaan selama 3 tahun..bagi yang takde ikatan apa2..lepas 3 tahun boleh berhenti dan ada yang bukak terus. BIasanya semasa kerja dengan kerajaan tu buatlah locum..so dapat banyak experience dan nanti nak bukak takde la takut sangat. BIasanya kalau bukak klinik tu masa mula2 pesakit memang tak ramai..jadi ramai jugak kawan2 yang takd gaji masa tu sebab duit cukup2 nak bayar bill etc..so kena bersedia dari segi kewangan jugak la…actuallynya nak kena berani…kalau berani bila2 je boleh bukak..:)

  40. farhah says:

    dr..saya kagum dengan doktor..dr membuatkan saya semakin berkobar-kobar untuk meneruskan cita2 saya sebagai seorang doktor gigi…tapi saya masih ragu2 lagi bagaimana untuk menjadikan cita2 saya realiti…saya masih mempunyai perasaan takut untuk berdepan dengan masalah2 yang terpaksa dihadapi oleh seorang doktor gigi…bagaimana saya dapat mengatasi perasaan takut ini doktor? bagaimana dr memberanikan diri untuk berdepan dengan masalah2 seperti kemalangan yamg teruk?

  41. farhah says:

    boleh tak dr bantu saya supaya sy dpt mencapai cita2 untuk menjadi seoramg doktor gigi?

  42. drleen says:

    farhah: mula2 saya memang takut dengan darah dan ingatkan jadi dr gigi ni senang…rupanya ianya satu tugas yang mencabar lebih2 lagi bekerja di sektor kerajaan. Lama kelamaan, perasaan takut hilang dengan sendiri dan perasaan puas hati timbul apabila kita dapat menyantumkan semula muka mereka yang terkoyak akibat kemalangan kembali seperti sediakala. Kita juga dapat menolong org yang sakit kembali sihat…orang yang giginya tak lawa menjadi lawa semula, dan mengembalikan keyakinan seseorang yang hilang akibat masalah gigi…jadi utk farhah, jika betul2 minat, ketepikan perasaan takut tu dulu…sebab saya percaya lama2 , bila selalu dah tengok, perasaan tu hilang sendiri. Fikirkan yang positif, iaitu dapat membantu orang yang memerlukan bantuan..:)

  43. putri_90 says:

    Assalamualaikum dr leen..
    sy bercadang untuk memilih kursus pergigian …jd saye ingin bertanya,adakah peluang pekerjaan sebagai dr gigi pada masa depan adalah cerah atau susah untuk mendapat pekerjaan pada masa depan?saye takut nt susah untuk mendapat kerja…hrp dr boleh jwb kemusykilan saye ini..terima kasih

  44. drleen says:

    putri: w’salam. Jangan risau…sebenarnya jika ambil bidang pergigian ni memang amat senang je dapat kerja…sekarang ni negara kita memang amat kekurangan doktor gigi. Masa depan memang cerah..tak payah cari kerja pun..kerja yang datang cari kita..:)

  45. tasha says:

    assalamualaikum Dr leen,
    sy tertarik ngan laman web ni..
    di sini sy ingin menanyakan beberapa soalan
    sy ingin memakai braces sebab gigi sya agak ke depan(jongang). so, bpe lama agaknya masa yg diambil utk pakai tu?
    actually, xla jongang sangat, tapi nmpk ketara bila sya gelak.
    & berpa kosnya?
    sya skang belajar di shah alam (uitm) , so klinik manakah yang esuai sy pergi utk dpatkan rawatan itu?
    sebab sy x tahu nak buat kat mana.
    n i’m wondering jgk if my teeth ni boleh ke x pakai braces.
    takut ade masalah2 lain.
    tapi, sy pernah wat scaling and dr ckap gg sya ok and xde rosak.
    cuma sy sgt2 ingin betulkan gg ni.
    hope dr can advise me. tq

  46. farhah says:

    hai dr..seronok bila dr bls soalan saya..dr,blh x kalau kite jadi general dentist je? maksud’y x terlibat dlm aktiviti2 pembedahan..mase dpn cerah x kalau kite juz jd general dentist?: )

  47. drleen says:

    farhah: boleh..tapi awak kena la berhenti dari bekerja dengan kerajaan..macam saya sekarang ni. Sebab bila kerja dengan kerajaan awak memang kena oncall…jadi masa tu memang kena jahit muka orang yang terkoyak je la…bila awak kerja di klinik swasta, awak hanya buat kerja2 biasa seperti cabut, tampal, cuci, rawatan saraf, crown, gigi palsu etc..jadi kalau tak nak buat pembedahan pun takpe..boleh kasi dr lain buat..:)

  48. asyraff says:

    salam..dr saye ade soklan kat dr..family sy nak sgt sy jd dr..mule2 saye memang x ske bile parents sy asyik pakse jd dr..tp,lame2 sy jatuh cinta plak kat keje dr…masalah sy skrang,sy xnk msk matriks..!!sy nak msk matriks terus…tp, boleh ker??skrang saye tgh tunggu result spm…

  49. asyraff says:

    eh..silap,saye nak msk u terus…n x nak masuk Matriks

  50. aqillah-mrsm gemencheh- says:

    assalamualikum.. dr leen boleh beritahu saya dengan lebih detail bagaimana bentuk keputusan yang harus saya dapat untuk layak menjadi doktor pergigian sekurang2nya?

  51. aqillah-mrsm gemencheh- says:

    assalamualaikum.. dr leen boleh beritahu saya dengan lebih terang lagi bersuluh mengenai bagaiman bentuk keputusan yang harus saya peroleh untuk spm bagi layak menjadi doktor pergigian?

  52. drleen says:

    asyraff: Biasanya memang kena masuk matriks dulu baru boleh masuk UM ke UKM ke USM ke etc…selain dari matriks awak boleh juga ambil STPM..lepas SPM je tak bleh pegi masuk terus universiti.

    aqillah: Untuk mengambil course dentistry, awak kena masuk matriks bahagian sains dulu. Untuk qualify, seperti dalam laman web bahagian matrikulasi, syarat minimum ialah:

    1) 6C Bahasa Melayu

    2) 6C Bahasa Inggeris

    3) 4B Matematik

    4) 6C Matematik Tambahan

    5) 6C Kimia

    6) 6C dalam satu (1) mata pelajaran daripada berikut:

    i. Fizik

    ii. Biologi

    * Bagi pelajar yang mengambil mata pelajaran teknik perlu mendapat 6 C dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran daripada berikut:

    i. Fizik

    ii. Biologi

    iii. Mata Pelajaran Teknik (PKA / PKM / PKE / TK)

    Selepas masuk matrikulasi, awak kena lulus dan dapat sekurang-kurangnya Grade B
    ( CGPA 3.0 dalam Biologi dan juga dapat sekurang-kurangnya Grade B dalam mana-mana kombinasi ( Kimia, fizik, matematik).

    Jadi, untuk jadi dentist, pertama bahasa inggeris, bahasa melayu, sains subjek kena power. Lepas tu paling penting matriks punya result kena power. Baru boleh masuk dental school di UM, UKM, USM dan sebagainya ( UITM, MMU, USIM semua tu bakal ada ambil pelajar utk jadi dentist) . Good luck ye…:)

  53. fitree says:

    hi, sy s’org dsa pelatih, sy telah diberi paper projek bertajuk ‘teknik p’gunaan anaesthasia dlm bidang p’gigian, boleh kah dr memberi detail2 tentang nya….
    sy ingin mendpt kan libih maklumat melalui pegalamn dr…….

  54. drleen says:

    fitree: awak boleh e-mail saya di doktorleen@gmail.com

  55. nurnasuha says:

    a’kum, doc thanx a LOT for the info!sy tgh tggu result spm.actually, sy mint sgt dgn biomedik.hwver, my family insist on dentistry.lame2 tjath cinte la plak.tmbh2 lag atas penjlasan doc y panjg lebar tue..ingt kan dentistry kn berglumang dgn gg memnjang,bt act still veri much related ngn biomedik.adventurous!sy penah skula kt tg karang. i know hw da surrounding is .. salute same doc ats niat y ikhlas untk jdk dentist 2.by da way, lps bce qualifications untk msk matriks ,buat sye relax ckit.insya-allah sy adr peluang untk pursue n fulfil my dream..anything,i’ll ask u okyh!

  56. drleen says:

    nurnasuha: you go girl!! Good luck ye…nanti kalau dah masuk dental school bagitau la..:)

  57. emy says:

    hiii…saya nak tnya beberapa soalan bleh x??
    minat sangat…

  58. emy says:

    saya nak email awak??
    please…

  59. hi-cal says:

    nak tanye sikit boleh? berapa gaji permulaan doktor gigi? sama ke dengan gaji doktor perubatan biasa?

  60. tan says:

    boleh saya tahu sedikit soalan yang akan ditanya semasa temu duga dan kriteria yang digunakan oleh JPA semasa membuat pemilihan. Bahan-bahan ini agak penting untuk saya menyelesaikan tugasan saya yang bertajuk “masalah pemilihan dan penempatan doktor pergigian”. Terima kasih.

  61. drleen says:

    emy: yup..boleh e-mail saya…

    hi-cal: saya tak pasti la berapa gaji permulaan dr gigi sekarang ni. Tapi masa dulu2 saya kerja gaji medical dr lagi banyak sikit dari gaji dr gigi…tak tau kenapa.

    tan: masa saya ditemuduga dulu, saya diberi 3 pilihan tempat di mana saya nak bekerja. Kemudian wakil dari JPA akan tanya soalan kenapa saya memilih tempat tersebut..kemudian ada juga ditanya soalan2 peribadi seperti dah berkahwin atau tidak, ibu bapa duduk di mana, anak ke berapa etc…semua jawapan2 ni mungkin juga ada pengaruh kepada di mana nak diletakkan seseorang dr tu. Biasanya kalau dr tu bujang, dan tiada masalah keluarga, mereka akan letakkan di mana2 saja tempat yang ada kekosongan. Jika yang sudah berkeluarga atau mempunyai keluarga yang sakit, mungkin mereka akan mempertimbangkan semua faktor sebelum meletakkan seseorang tu. Tetapi tak tentu juga, semua bergantung kepada budi bicara wakil dari JPA dan juga kementerian.

  62. Dr Fadela says:

    Great story…. i really hope those who are interested to be a dentist to read this web page…Frankly say, i pun tak sangka tanggungjawab sebagai dentist di malaysia begini berat…masa student di australia tak banyak pendedahan tentang accident case in fact lots of case need to refer to specialist. I just wait another 3 years to finish my 10 years bond with JPA then will decide back should maintain with gov or quit and open priivate clinic. The satisfaction with this job is to see patient smile with our great aesthetic job. Hope patient appreciate it!!

  63. jerry says:

    gaji mcm mane..
    kalau doktor xsegan nk bgtawula..

  64. zul says:

    hye doc..
    sy br terbaca mengenai lmn web ni..
    nk tnya..
    cmne nk wt rwtan susunan gigi di malaysia(braces)..??
    bpe kos nye ea…??
    n..segala yg berkaitan dgn rawatan ni…

  65. drleen says:

    dr fadela: U now ni keja kat mana? Hmm..keja kat mana2 pun ok actually..just with the gov i rasa you job is quite restricted..u cannot do a lot of things like crown, bridge etc…with private you are quite free to do whatever treatment you want/ can do…

    jerry: hhehe..tentang gaji tu biasanya tengok pendapatan klinik la..kalau ramai pt, banyakla yang dapat..kalau sikit..sikit la dapat. Ada klinik kasi pendapatan tetap..biasanya 4500 ke atas…ada pula yang macam saya kata ikut pt..yang tu biasanya dia dapat 40% daripada pendapatan klinik.

    zul: braces tu dalam 3000-5000. Biasanya kena cabut 4 batang gigi..tapi tu tengok keadaan gigi laa…lepas tu masa rawatan dalam 18 bulan ke atas…lepas buat braces kena pakai retainer supaya gigi tu tak bergerak..kalau berminat, boleh pergi jumpa dentist dan tanya jika awak sesuai atau tak utk buat…:)

  66. F-YA says:

    hai dr.bila saya baca dr pnye artikel nih,saya btmbh kagum @excited lak nk jdi doktor.saya mmg bcite-cite nk jdik seorang pakar bdh yang boley mlkukan suma pembedhn.mungkin kdengran mcm tmak coz nk but suma tp saya mmg suke buat byk keje dlm satu mse..ape lgkh pertama slps spm?saye harus amik matriks terus atau ke u amik asasi?mcm mne lak dr kne interview sblum pgi ke luar negara?nk tips…

  67. Nabilah says:

    Assalamualaikum, Dr Leen. Pertama kali saya buka laman web ini untuk mencari maklumat tentang kerjaya doktor gigi kerana saya dan rakan2 akan menyertai pertandingan folio kerjaya antara sekolah. Oleh itu, saya memerlukan beberapa pertanyaan yang lanjut untuk diisi ke dalam folio kerjaya. Kalau boleh sila emailkan beberapa maklumat penting ke saya. Email saya ialah nabilah_hamzah@yahoo.com.my atau doktor boleh chat dgn saya di yahoo messenger. Saya harap saya dpt balasan message ini di dlm e-mail saya dan saya harap dr boleh berikan maklumat tersebut sebelum bulan 4.

    Sekian,

  68. puteri says:

    hi dr..saya ni student dental malaysia…patutnya tahun 2..tapi ‘terkandas’ di tahun 1 sebab masa profesional exam,failed satu subjek.so tahun ni kena mengulang tahun depan 1 subjek….peritnya rasa..tyme mula2 dpt result(sumwhere in june 2007) sedih sgt2..rasa nak give up course je n tukar sumthing yang lebih mudah..seminggu berkurung dalam bilik…rasa taknak balik kolej semula..down sgt sebab tak dpt mcm apa yang diusahakan…tapi pastu kena tarbiyah dengan parents and adik beradik yang lain…baru ada kekuatan nak blk kolej…senior n kawan2 banyak bg semangat…mula2 sedih sgt la sebab kawan2 pergi class 2yr..wat simulasi..prostho dsb…and sy yang terpisat2 duk mengulang balik subjek nieh..kira macam tengah cuti setahun~hehehe..now dah nak hbis tahun…tinggal beberapa minggu je lagi sebelum exam..tak sabar nak tunggu exam final..mcm klaka je tak sabar nak exam kan?but then it s true..tak sabar nak exam tahun ni..nak cepat2 habis tahun yang agak malang untuk sy..dr. bg la sikit semangat..cara nak study 2yr and tahun2 seterusnya lepas nie..sy doa sgt lepas nie dah takde aral melintang untuk sy..tq~

  69. drleen says:

    F-ya : Baguslah kalau berminat nak jadi dr..especially pakar bedah..kat msia ni kurang skit…hmm..lepas SPM biasa kena masuk matirks dulu..asasi rasanya kat UM je. kalau berminat nak pergi terus kat mana2 university oversea yang tawarkan kursus perubatan atau pergigian boleh terus apply kot..kat suratkhabar ada banyak iklan mengenai ni. So rajin2 baca paper seperti The Star..ada banyak peluang kat situ. Lagi bagus juga kalau pergi kat mana2 expo pendidikan ke..kat situ banyak info mengenai university…

    nabilah: saya dah e-mail awak…nanti tanya la ye apa2 yang awak nak tanya dalam e-mail tu ok..:)

    puteri: jangan putus asa….insyaallah lepas ni awak sure ok punye…fikir positif selalu…sebab memang lepas ni lagi susah dan lagi banyak subjek yang kena ambil…masa saya belajar mula2 tu memang susah nak pick up…tapi lepas buat study group…saya rasa memang ia tolong banyak. Sebab bila study group ni awak buat satu2 topik dengan notes pastu present dan bincang dengan rakan2 group study…jadi boleh jimat masa sebab kita tak perlu prepare utk semua topik. Setiap org diberi satu2 topik…Sebab bila dah banyak sangat subjek..nak buat semua memang laa tak larat..cuba laa ye..

  70. drleen says:

    nabilah : boleh tak awak e-mail saya…saya guna e-mail yang awak kasi tu tapi kena bounce balik…

  71. sharifah says:

    assalammualaikum doktor
    saya nak tanya.saya mempunyai masalah ggi yang tidak teratur di bahagian bawah.manakala di bahagian atas gigi agak ke hadapan sedikit.gigi atas saya juga jarang.semakin hari jarang itu semakinagak ketara.bagaimana ia boleh diatasi?

  72. drleen says:

    sharifah: w’salam . Hmm..mungkin awak mengalami masalah dengan tulang dan gusi. Biasanya jika awak ada masalah ini, ia boleh dirawat dengan cara scaling..tetapi gigi yang jarang tu tak bleh dirapatkan semula kecuali awak buat braces. tetapi org yang ada masalah gusi ni tak digalakkan buat braces kerana nanti gigi makin longgar dan goyang. Cuba buat pemeriksaan dulu di klinik gigi utk dapatkan kepastian apa masalah sharifah yang sebenarnya.

  73. kin says:

    erm bape gaji dentist???

  74. terrance says:

    in your opinion, how much can a dentist earn per month in private clinic or private practice and the future prospect of a dentist in malaysia.Jika drleen tak keberatan,boleh dedahkan gaji?

  75. drleen says:

    gaji dentist swasta bergantung pada berapa pesakit yang dia dapat bulan tu dan apa jenis rawatan yang dia buat. Kesimpulannya gaji dentist tak tetap..ianya boleh kurang dan ianya boleh banyak…jadi kebanyakkan dentist dapat dalam 6000 ke atas sebulan. Ada juga dentist yang dapat gaji tetap…biasanya dalam 4500 kemudian dapat komisyen skit kalau ada buat kes2 seperti crown, bridge dan sebagainya…kena pandai cari tempat utk kerja baru boleh dapat gaji ok skit..:) Jadi dentist ni memang bagus..tapi tak boleh fikir tentang duit je…kena fikirkan kebajikan pesakit dulu…kadang2 ada juga kes yang dr gigi terlalu nak duit..sanggup charge mahal2 walaupun buat rawatan sedikit..dan ada juga yang buat rawatan yang tidak sepatutnya..macam2 lagi…jadi tentang gaji ni memang berbeza2 dari satu dentist ke dentist yang lain.

  76. siti says:

    sy final year dental student, lg 1 bln nk grad..mmg ssh la jd dntl student ni, tuhan je yg tau..tp x kn nak quit kn..apepun doakn sy dpt grad bln 6 ni.x sanggup dah nk idup kt faculty ni..

  77. kin says:

    tahniah dr!seorang dr mmg kena pentingkn kebajikan pt…semoga dr sentiasa dlm rahmat ALLAH…amin

  78. Cadogi Capau says:

    Hye Doc leen! semakin bnyak visotor kt blog nih.bagus2..Humm, Banyak orang tanyer camner nak menjadi seorang doktor gigi. Sy rasekan bagus juge doc leen wat article bgtau camner nak menjadi seorang doc gigi bermule selepas SPM, langkah2 yg harus dilakukan, ape requirement yg perlu ade tok menjadi dental student. pastu subject2 yg perlu stuD dari 1st year sampai grad sbb bnyak orang ckp, seksa jD dental student. Sure ramai orang nak tau knape. Mungkin article di atas pasal doc leen after grad, mayB leh cite skit liku2 cabaran b4 jadi doktor gigi ke.huhu..thanx doc leen!!

  79. drleen says:

    siti: Insyaallah saya doakan awak grad dengan cemerlang! Memang penat jadi dental student ni…tension pun ada..tapi apa2 pun awak dah nak habis kan…so berbaloi la penat lelah awak selama ni. So lepas ni banyak lagi cabaran yang awak perlu tempuhi..apa2 pun jangan patah semangat ok!

    kin: terima kasih…insyaallah..

    cadogi capau: haa..lama dah tak nampak awak kasi komen atau soalan..hehehe..insyaallah..saya akan buat..saya nyer kes ni lain skit sebab saya dihantar ke canada..mungkin saya tanya kawan2 yang dari uni tempatan then saya buat artikel pasal tu cay..

  80. radziah says:

    doctor,
    saya dpt intrviu jpa utk dentist,
    risau jugak, wish me luck!
    saya nak tanya doktor soalan

    kalau jadi specialist [utk career dentist], prospek kerjaya dan gaji macam mana? sebab jarang saya dengar specialist untuk career dentist.

  81. drleen says:

    radziah: Good luck yaa…jangan takut..takde apa2 pun…masa they all interview saya dia tanya soalan2 biasa je..takde pulak soalan yang pelik2…biasanya dia nak tau kenapa kita pilih negeri pilihan kita tu..etc…specialist utk dentist ni agak terhad..mungkin pasal tu tak berapa dengar sangat…memang negara kita kekurangan specialist especially oral surgeon…yang banyak orthodontist…gaji of course la besar skit tapi takde la besar mana pun kalau kerja di hospital kerajaan…kerja lebih ada laa..hehehehe…kebanyakkan pakar2 ni samada kerja di hospital gov, jadi lecturer kat univ or bukak private. Kalau jadi oral surgeon, pedodontist , ada oncall kat hospital…orthodontist, periodontist tak payah..pasal tu ramai nak ambil corse tu…tapi tempat limited…kat m’sia ni hanya UM, UKM je yang ada offer master..lain tu oversea laa..

  82. nurA says:

    assalamualaikum dr.

    SAYA SANGAT TAKUT NAK BEKERJA NANTI.

    itu saja yang boleh saya cakap. saya baru tahun 3 dentistry di jordan, dan sangat sikit pendedahan saya dapat berkenaan kerjaya dentist di malaysia. ingatkan senang hati je kerja nanti. rupanya teruk juga ye! ada oncall rupanya!

    saya sangat gembira kalau dapat selalu berhubung dengan doktor berbincang tentang kerjaya dan masa depan. (saya sedang mengumpul duit untuk buka klinik…=) )

  83. nurA says:

    minta kebenaran dr untuk copy artikel ni. sangat berharga~

  84. drleen says:

    nurA: Waalaikumsalam. Alaa…don’t worry..masa mula2 tu saya pun takut tapi dah lama2 dah terbiasa. Anytime awak boleh contact saya…no problem…saya pun belum bukak klinik sendiri..masih kerja dengan org…hehehe.. takde problem nak copy…go ahead.

  85. Miarieysha says:

    Helo doc… Hehe. First of all, thanx sbb publish article nie. It really inspired me about the truth of being a dentist. Well, 2hb. nie nanti sy ada interview jpa utk progrm ijazah luar negara(PILN). N I chosed dentistry… Perhaps dr. experienced the same thing lps dpt result SPm dulu.. hehe… jadi, nie nk mnta dr. terangkn lg tips ms interview nanti. Mksd sy, apa yg diaorg nk kita terangkn mengenai kerjaya yg kita pilih. Lg satu, ilmu bio, fizik, kimia ngn addmath tu suma dh lupa daa… Abisla kalu diaorg bom soaln2 cenggitu.. Huuuu….
    Nape sy interested nk jd dentist? Dulu sy guna braces and often jumpa dentist for almost 2 years! I was a patient in a gov. hospital and there was only one orthodontist! Dahla dia terpaksa handle patients all over Sarawak since he was the only pakar yg keja ngn gov. Sejak hari tu…smngt nk jd dentist punyala membara… Lebih2 lg being a dentist n serve people is my promised to my dad, who I lost exactly a month before I sat for my 2007 SPM due to a road traffic accident. Hrp dr. dpt bg tips yg blh membantu utk dptkn scholarship tu.. Hehe. Thanx Doc!

  86. zubaidah says:

    salam,dr. saya stdnt dentistry kt USU, medan.nk tnaye ttg tangga gaji utk doc yg keje kt klinik@hsptl krjn.brape yek starting utk yg lps grad.?tq…

  87. drleen says:

    miarieysha: Good luck for your interview nanti. Ala..jangan gabra sangat…make sure u ada rasa confident..bila jawab jangan teragak2..be yourself..jangan tense sangat..make sure tau serba sedikit pasal dentistry…,masa JPA and Dalhousie interview saya dulu..takde pun soalan2 mengenai bio, fizik..etc..biasa soalan yang dia tanya, pasal family, cita2, kenapa nak jadi dentist, hobi, etc…saya rasa dia tau semua org yang pergi interview tu pandai2 belaka..kalau tak pandai sure tak dapat interview betul tak? So dari semua yang pandai2 tu..they all just nak pilih sikit je..so kadang2 tu base on luck…kadang2 tu dia nak pilih org yang bersungguh2 nak jadi dentist, pastu they all tengok personality sebab yang pergi ke sana tu tak ramai so kalau pilih org yang org lain tak suka..nanti susah pulak nak bergaul…lagi satu dia nak tengok org yang boleh hadapi stress..sebab belajar dentistry ni susah…memang stress..so kalau tak pandai kawal nanti susah nak belajar. So kadang2 kalau dah buat yang terbaik masa interview masih tak dapat juga, jangan salahkan diri sendiri…mungkin rezeki kat tempat lain…kalau dapat alhamdulillah..so jangan stress2 sangat..be prepare tapi jangan over pula…:) Good luck again..insyaallah kalau ada rezeki semuanya berjalan lancar..

  88. drleen says:

    zubaidah: Alamak..saya dah tak serve government lama dah..skang ni lain sikit tangga gaji dia sebab tahun lepas PM kan dah naikkan gaji…elaun2 semua dah naik..so saya tak sure berapa..sorry ek..

  89. zubaidah says:

    tq dr..saya nk tanye lg…lps je grad, ape perkara yg perlu di settlekn bila sampi je msia…n kena tgu surat utk dpt posting mane2 atau pn kena apply sndiri..n klu kena aplly,nk apply kt ne???

  90. amira says:

    salam dr leen. saya bru habis spm..
    saya sgt minat dentistry. saya apply Mara tp mara offer ke india je dan ibu saya tak galakkan ke india. so saya ambillah medic. nextweek interview. medic pun ok la…
    tp tak tahu specialised apa, kalau dentistry sy suka orthodontist..

  91. farhah says:

    hai,dr..saya sama juga seperti amira..sy dah dpt srt temuduga untuk schlrship mara ke india..juz nak tanye,adakah india slh satu institusi pengajian terbaik utk prgigian? doakan saya berjaya..

  92. drleen says:

    zubaidah: Biasanya lepas balik mesia awak kena lapor balik dekat JPA. Awak boleh tengok website ni http://www.jpa.gov.my/pkerjaya.asp

    amira: Kalau dapat medic..ok laa..lagi banyak peluang jadi pakar sebab bahagian perubatan ni luas berbanding pergigian. Apa2 pun good luck eh

    farhah: Actuallynya mana2 dental school lebih kurang je..asalkan ianya di iktiraf oleh JPA then awak tak perlu risau…bila balik m’sia nanti mungkin cara kerja lain sikit jadi masa jadi first year tu laa belajar balik dari senior2…tapi basic tetap sama..don’t worry..asalkan cita2 nak jadi dentist tercapai betul tak?

  93. fiqree90 says:

    assalamualaikum doktor!!
    sy amat teruja apabila membaca artikel ini..
    saya telah mendapat peluang untuk ke interview bagi tajaan program pergigian kursus luar negara tajaan mara..
    namun, saya tidak pasti ketika membuat pilihan negara mana yang akan menawarkan perkhidmatan pengajian yang terbaik..
    saya berharap doktor dapat membantu..
    sekian..

  94. rabihah says:

    hai,doc.thanks 4 de information.ringkas n mudah utk faham.saya akan menghadiri interview ngan MARA utk ke oversea pd april ni.so, risau la plk.sy nk tau klu interview utk jd dentist, biasanya penaja akan tny pasal apa?saya perlu buat persedian mcm mana?pls help me.thanks.

  95. drleen says:

    fiqree90: w’salam. Hmm..macam saya katakan sebelum ni..semua dental school lebih kurang je..saya pun tak pasti kat mana yang terbaik and saya pun tak sure mara tawarkan pergi mana…macam dulu saya di Dalhousie University, canada…memang the best one in canada laa..dulu ada mara taja ke sana tapi skang dah takde lagi dah rasanya..so mana2 pun university yang awak dapat, tak kisah asalkan belajar betul2 and dapat jadi dr gigi…:)

    rabihah: tentang interview tu, saya tak pernah interview mara, jpa pernah la..so saya pun tak sure apa yang akan ditanya. Masa saya dulu dia ada suruh baca keratan akhbar the star, pastu tanya soalan2 memgenai tu..mungkin nak tengok bahasa inggeris saya kot..lepas tu tanya soalan2 biasa laa mengenai diri saya, keluarga saya..minat saya etc..so nasihat saya, jangan gopoh, jawab soalan dengan tenang, be yourself..jangan tension2 and stress sangat…insyallah dapat…

  96. fiqree90 says:

    thankz doc..
    ur information will guide me..
    wish me luck in da future..
    thankz a lot..

  97. Ateyrahuda says:

    Assalamualaikom dr. leen..
    Artikel yng dr.leen tulis mmg inspiring.
    Sy x pernah tau ade oncall for dentistry.
    Tapi bekerja dapat gaji & at the same time penuhi tanggungjawab sosial
    memang menarik. Berbakti dlm mase yng same-seronok!
    And i’ve started to fall in love in this field. Doakn ye dr.leen, insyaAllah sy nk
    amik bidang ni.

  98. drleen says:

    fiqree: ok …good luck..all the best!

    ateyrahuda: baguslah kalau awak berminat…bidang ni memang mencabar..bukan setakat cabut gigi and tampal gigi je…so good luck ek..semoga impian awak terlaksana..:)

  99. hidayah says:

    salam.. doktor nak tanye sket leh x? brape pendapatan sbgi peg pergigian d malaysia? slaen dr itu, apakh kemudahan atau keistimewaan y dberikan oleh kjaan kpd dokte gg? cthnya mane la tau dpt umah free ke.. kete free ke.. lg 1, cmane nk naek pgkat dr peg pgigian ke thp y lbey tinggi?? tlg la doktor.. nak wat folio kerjaya nie…

  100. drleen says:

    hidayah: salam. Saya dah tak sure berapa pendapatan bagi doktor gigi di government skang ni..sebab gaji dah naik kan…tapi saya rasa lebih dari 2000 kot. Rumah semua kadang2 ada disediakan…ikut tempat mana laa..tapi dia akan tolak duit elaun rumah. Keta free takde laa tapi kalau kena pergi cover sana ke cover sini ke kadang2 ikut van klinik je..kalau pakai keta sendiri boleh claim…Naik naik pangkat lak skang ni kena amik exam pastu kalau lulus tengok plak kekosongan…kalau ada dan di rekomen oleh boss, boleh lah naik pangkat. Selain tu kalau sambung belajar, dapat laa jadi pakar so pangkat besar skit dan gaji pun besar skit.

  101. drod says:

    salam kenal drleen…sy kja cabut gg gak ngan gov d sabah :p
    At last sy dpt jgk website yg sgt informatif ni. Terima kasih byk drleen. Sy tumpang baca dan nak apply dlm tugas jgk :)
    Kerja itu ibadat…baru x tensen kan!
    All the best.

  102. nur says:

    salam…dr…hari tuh,saya pergi klinik gg utk filling n scaling…sy tnye beliau ‘knp dr amik pigigian?’ since sye dental student.mne tau kot2 blh smgt.. tpi dr tu ckp mse die plh nk amik dntst,ye ckp tu kptsn plng bdh. sye pun trkejut larr..die ckp kje dntst penat, xde mse utk dri sndri..bla3..sye pon ckp la sye ni dntal stdent…die pun ckp larr…depend ats msng2 la..hehe..tpi ni bkn doktor msia. sye hrp dentst2 kt msia x cam tuh..saye nk jdi dentst msia yg cekal n tabah cm dr leen!!!=)

  103. nur says:

    satu lagi.saye cdngkan dr leen letak gambar2 mngenai gg kt blog nih….just cdngn..btw,all the best to you n me..=)

  104. drleen says:

    nur: memang la kerja apa2 pun penat…..tapi kalau kita minat, penat pun sure ok punye..tapi kalau tak minat then berat sikit dah naik menyampah betul tak? Mungkin ramai sangat patients dia kot sampai tak larat…so nanti kalau awak dah kerja pandai2 laa jaga kesihatan dan diri..kerja kuat teruk2 nanti badan yang sakit2 dah takleh kerja..kena pandai seimbangkan kerja dan juga kesihatan..ok..gambar2 memang saya ada letak especially kalau yang part rawatan gigi tu..

  105. hafawati says:

    askum…sis,
    skarang saya tgh wat project bout dis job n i got something to ask
    -kalau bru je start keja, pndapatan tu brape?
    -apa cbaran jd sorang dentist?
    -tngok gigi org x geli ker????

    thanks!!! wish u lucks!!

  106. hafawati says:

    ada stu lg…nak copy pge ni bley x????????????

  107. drleen says:

    hafawati: w’salam. Utk soalan awak:
    1. Biasanya kalau kerja di government gaji lebih kurang 2000++ ( saya tak berapa pasti kerana tiap2 tahun berubah ) dan di private pun lain2 ikut apa klinik tu offer..biasanya starting lebih kurang 3000-4500.
    2. cabaran ek..hmm..rasanya melayan karenah pesakit kot..hehehe…kalau kerja di hospital banyak kena deal dengan pesakit2 yang accident dan patah2 tulang muka.
    3.takde laa geli…dah hari2 tengok dah biasa dah…sama juga dengan darah, lama2 dah tak takut.

    ok..kalau ada apa2 lagi boleh e-mail saya ek doktorleen@gmail.com

    good luck ya!

  108. drleen says:

    hafawati:opss..lupa plak nak jawab soalan kedua.. boleh, apa salahnya..

  109. SYAHIRA says:

    SEMEKOM………..
    adakah memilih course sains hayat n then insyaallah specialize dlm dentistry hanya bergelumang ngan bio. fizik, n chemist?…adakah add maths tidak penting,,,?
    saye terlalu meminati pure maths tetapi saye tidak mahu mensia-siakan basic bio yg telah sy pelajari..
    plez help me find a career that need both major subject…..

  110. drleen says:

    shahira: W’salam. Dalam dentistry bio dan chemistry penting…fizik tak berapa sangat..math pun tak berapa..tapi utk masuk ke program dentistry, awak kenalah dapat keputusan yang baik dalam semua matapelajaran sains ..matematik tambahan juga membantu dalam mendapatkan tempat dalam program dentistry…saya tak pasti pula kerja apa yang memerlukan kedua2 matapelajaran.

  111. dia... says:

    salam dr leen…
    syer dah bcer info dr kt ats n semua cment yg diberi…..
    frst2 cam srnk jer nk jdi dentst tpi bler tgk bdk2 dentst yg stress wktu blajo tu,mcm tkut la plak nk ambk kos ni.lgi pun syer ader dgr dr my cousin (yg jge dktr ggi),frends,siblings n other article yg mengatakan dentstry ni ssh lgi medic….btul ker???dyorg kter ssh sbb lbh specific kt ggi n related too all the body…smthg like that la… syer pun x thu…hehehe

    skrg ni sayer mcm dah x confident jer nk ambk kos ni wlpun mmg sayer nk jdi dentst satu hri nnti….tkut la nnti mse blajo….(*_*) HELP ME PLEASE!!wawawawa

  112. drleen says:

    dia: salam. Laaaa…semua belajar tu susah…mana ada senang..medic ke dentistry ke pharmacy ke..semuanya susah. Yang penting keazaman kita tu..kalau awak dah betul2 minat..benda yang susah pun jadi senang betul tak? kalau kita rajin berusaha..insyaallah sure ok punye..jangan le takut.

  113. fatihah says:

    salam dr..
    dh lame nk cri artkel mcm ni..skang br jmpa..
    sy br tau yg dntist pn ade on call..
    sbnrnyer sy dpt intvw ntuk bt dntistry..
    sy tak tau nk prepare ape mngenai bdng nie..
    leh tak dr bgtau mcm mane nk prepare….
    thaks

  114. fatihah says:

    asslmkm dr…sy dpt intvw tu ntk bt dntistry kt indon ot india..
    sy tak pnah intvw ape2 pn sblm nie..
    tkt pn ade..tp rslt matriks sem2 tak kuar lg..srat intvw dpt dlm mggu dpan..
    dktor doakn sy dpt bt dntisr ek..sy mnat sgt2 dgn dntistry..
    tq

  115. drleen says:

    fatihah: good luck laa ye masa interview tu nanti..jangan risau snagat. Insyaallah jika kita yakin masa interview tu, tak gabra sangat, relax..sure boleh dapat punye. Biasanya dia just nak tau kalau kita memang berminat dengan bidang ni..lagi satu dia nak tengok jika kita boleh handle stress…macamana perangai kita, boleh ke kita hidup bergaul dengan org etc…baca je laa blog ni..hehehe..sebab kat sini semua mengenai dentistry ada diceritakan sikit2..takkan laa org yang interview tu anggap awak ni dah tau semua..kalau macam tu tak payah le belajar…betul tak? hehehe…so kalau tau sikit2..pastu paling penting tunjuk minat dan keazaman..insyaallah dapat punye…masa saya dulu pun sebelum result matriks keluar they all dah panggil interview. They all guna result sem 1 and result spm. ok..good luck again..:)

  116. fatihah says:

    thanks a lot dr…(^_^)

  117. fatihah says:

    lg stu dr sy nak copy page nih leh tak..hehe..
    tq

  118. drleen says:

    fatihah: boleh je nak copy, no problem..:)

  119. dila says:

    drleen;

    saya dah berumur 32 tahun… berminat nak pakai braces… masalahnya saya tinggal di terengganu…. negeri yang tak ada klinik yang menyediakan perkhidmatan tersebut.

    saya nak mohon drleen cadangkan klinik yang berhampiran. Saya juga ada terbaca berkenaan Damon 3 braces yg mempercepatkan perubahan kedudukan gigi with less appointment… mungkin yang ni sesuai kalau saya dapatkan perkhidmatan di klinik2 sekitar lembah klang…. maklumlah kos nak pergi appointment pun bukan sikit… kos rawatan lagi lah….

    harap drleen dapat bagi cadangan… thx in advance…

  120. zubaidah says:

    salam,doc..sy nk tanye…kt msia ader byk ke kes yg pelik2 cm intra oral hepres simplex, gingival karposi’s sarcoma dll….?

  121. zubaidah says:

    salam,doc…sy nk bg pendapat skit…ader sorg lctrr sy ni kate sptutnye doc gg dpt 2 degree..1st utk medic n 2nd utk dentistry..sbb doc gg ni dia kena tau both utk lakukan suatu treatment tu kena sumenye berkaitan ngn diri n nyawa patient…bg doc cmne???

  122. assalammulaikummm…

    minta pendapat sikit,,kenapa kekadang gigi saya bergoyang teruk,,after a while..ok semula..dan bagaimana cara paling baik untuk putihkan gigi dari nikotin??

    ibrahim

  123. drleen says:

    Dila: saya dah jawab dah soalan awak kat post lain..:)

    zubaidah: Tentang kes yang pelik2 tu..biasanya kalau awak kerja kat hospital, macam2 kes pelik yang awak boleh jumpa. Tapi kalau awak keja kat private practice tu kurang laa skit. Tentang kena ada medical degree tu…tak semestinya..tapi kalau ada pun bagus…biasanya dentist2 ni di ajar benda2 medical yang basic..jadi kalau pesakit dia tu ada masalah kesihatan yang teruk biasanya memang dirujuk ke hospital sebab kat situ ada doktor pakar dan kalau ada apa2 masalah senang nak di atasi. Sebagai dr gigi kita kena tau penyakit2 yang biasa yang org dapat seperti darah tinggi, kencing manis, sakit jantung, masalah pendarahan etc…so kita tau macam mana nak rawat pesakit yang ada penyakit2 ni dan juga ubat yang perlu diberi dan yang tak boleh diberi kepada pesakit. Sebab tu Kementerian Kesihatan mewajibkan doktor2 gigi bekerja di hospital selama 6 bulan untuk mendedahkan diri kepada perkara2 tersebut. Memang banyak pengalaman sepanjang 6 bulan tu yang akan ditempuhi…lagi banyak kalau ditugaskan di hospital..hari2 berhadapan dengan pesakit yang mempunyai banyak masalah kesihatan.

    Ibrahim: w’salam. Biasanya masalah gigi bergoyang ni disebabkan oleh karang gigi dan juga plak..jadi dengan membuat rawatan scalling, ia bukan sahaja boleh membersihkan karang dan plak tetapi juga membersihkan warna kuning akubat nikotin..:)

  124. thanks alot…ingat saya kena cabut gg..iskisk risau gak,,dah tua gigi gongak.hehehhe

  125. fatihahkp says:

    assalamulaikum…
    saya ade bbrp soalan nak tanye doc…
    1st of all…tq atas semua informasi..amat berguna bg org macam sy…terima kasih….
    wahhhh…lepas bc article psl kerjaya seorang doc gigi di malaysia baru sy tahu…kerja doc gigi kene face dgn darah n operation jugak ek..
    mula2 sy amik course ni sbb xnak kene operate2 org..
    gementar jugak ni..tp harap2 boleh….
    doakan sy boleh atasi sgl hlngan sbg seorng dctr gigi soon..
    hrp berjaya mcm doc… :D

    sy ade beberapa soalan..

    doc…
    -sy dah dpt biasiswa jpa dlm bidang pergigian..
    ijazah luar nagara…tp persediaan dlm negara dulu..
    b4 smbung study..ingat nk belajar dulu kat rumah…
    subjek ape yang patut sy study skarang..?

    doc….
    -Apa perbezaan belajar di luar negara n dlm ngr?
    -nanti pelajaran di univesiti sama dengan nak jd doc biase ke?
    -biasenya blaja luar negara berapa tahun bg course ni?

    hrp doc success selalu……

  126. drleen says:

    fatihahkp: w’salam. Alaa..saya pun macam fatihah gak…takut kat darah..tapi lama2 dah tengok tu jadi biasa dah..ok..tentang soalan awak tu
    1. awak baru nak masuk persediaan ke atau awak dah nak sambung pegi oversea? kalau saya time dia kasi rehat, kita rehat betul2..sebab nanti dah susah nak rehat sangat…asik bz je and asyik tengok buku je…tapi kalau nak study gak apa salahnya..:) Bagus betul laa fatihah ni…:) Hmm..jengok2 laa buku bio kot..tengok2 nota2 yang dulu etc.
    2. Belajar kat luar negara lagi banyak pengalaman kita dapat sebab semuanya berbeza dengan keadaan kat negara kita ni. Tentang pelajaran uni yang sama ngan budak medic, biasanya dalam first year tu kena blajar balik matapelajaran sains..anatomy..pysiology, biochemistry, etc semuanya sama je ngan budak medic..tapi of course laa kita blajar lebih tang kepala..dan bahagian2 lain tu blajar sekadar tau je laa…Macam saya course saya 4 tahun, and setahun pre-dent kat canada. Jadi kalau tambah matriks saya blajar 6 tahun laa semuanya. Setahun kat m’sia, 5 tahun kat canada. Uni lain tak sure laa..tapi semuanya dalam 4-5 tahun.
    So good luck ye…:) Jangan lupa seimbangkan study dengan leisure…;)

  127. fatihahkp says:

    wah….. :)
    terima kasih dr.Leen…..terperinci skali…terima kasih sgt2 krn tolong sy…
    sbnrnya sy br lepasan spm…kemungkinan sy buat persedian dalam negara dulu 2 thn/1thn (xpasti lg), lepas tu br abroad..

    hope one day i’ll be a doctor like dr.Leen….Even dah jd doktor yg berjaya still tolong kami yang br nak blaja…trima kasih… :D doakn sy dr.Leen… ;)

  128. fatin says:

    salam doc..
    alhamdulillah sy dapat dentist (JPA)..skrg tgh tunggu surat tawaran sampai kat rumah..frankly, at first, sy ingat dr gg ni keje relaks..hohoho
    x sangka lak ade on coll..tp x pe la, alang2 menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan..kan?
    sy skrg blaja kat UTP..lepas dapat offer dentist ni saya sanggup kuar dari UTP semata mata nak teruskan cita2 sy yg sebenar..(i got UTP with my trial result, since it is my 1st offer, sy pegi dlu, as back up plan)
    then..skrg sy tgh mghitung hari nak lapor diri ke tmpat blaja baru..
    macam2 sy rase skrg..boleh ke survive ni..kalo x pass exam takut kna tendang la..cuaknyer!!
    doc, since doc pun under jpa, boleh x share experince doc semasa blaja? nanti ni, sy akan blaja subjek ape, brape paper sy kna amek bile final, n doc amek foundation katne?anyway, thanx a lot!

  129. drleen says:

    fatihahkp: Good luck ye…:) Insyaallah semuanya akan berjaya asalkan ada doa dan usaha..:)

    fatin: salam…waaaa…congrates!! Awak dapat pegi uni mana? Kena buat persediaan dulu kat mesia ke atau terus fly? Masa saya dulu lepas habis matriks setahun baru dapat tawaran JPA..pastu terus fly gi canada and 2 bulan kat sana buat persediaan bahasa inggeris dulu..supaya tak terkejut tiba2 je semua blajar dalam bahasa inggeris kan…pastu setahun blajar basic sains..utk pastikan kita layak..sebab ye laa mungkin exam matriks tak mencukupi..pas dah lepas terus masuk first year…so skang ni saya rasa sure lain skit kot berbanding time saya dulu…so..saya tak tau le nak bagitau lebih detail…so..apa2 pun jangan takut..insyaallah akan berjaya juga akhirnya kalau berusaha betul2…:)

  130. fatin says:

    hohoho…insyaallah..i will try my best! =)

  131. fatin says:

    doc…a bad news…sy dapat india…indiakan sebuah negara yg tidak aman…hrm…cmne ni???

  132. fatin says:

    sistem pembelajaran india ok x?
    org2 kt sane macam mana?
    graduan dari ngara india laris x?
    i’m soooooo scared….

  133. drleen says:

    fatin: Awak dapat india ek? Hmm…kat india ni sebenarnya bagus utk mereka yang nak jadi pakar bedah mulut. Sebab kat situ banyak pengalaman yang awak akan tempuhi dalam bidang bedah mulut, kanser dan sebagainya. Kat klinik yang saya kerja ni pun ada ramai dr yang blajar di India..so ok je..tapi biasa laa kurang laa glamour skit..tapi takpe..yang penting awak blajar betul2 dan dapatkan degree tu..kemudian bila hasil kerja awak memuaskan tak kira laa awak blajar kat mana org dah tak pandang…ada jugak yang balajr kat tempat canggih2 tapi bila buat kerja tak elok..so benda2 tu jangan dipikir sangat. I’m sure takkan laaa JPA hantar kat tempat yang tak selamat..sure ok punya…tapi mencabar sikit laa kot. Apa2 pun..awak boleh buat research online tentang tempat tu..tanya senior2 yang dah pegi ke sana ( sure dah ada batch yang pegi kan? ) dan sembahyang istikharah ok…good luck..:)

  134. fatin says:

    lega sikit bile doc cakap camtu…then, kawan sy cakap, kalo blaja kat sane kena keje setahun dengan kerajaan india..is it true?
    mknanya sy leh balik malaysia mase umur 26??hohoho (da tuwe…:p)

  135. azie89 says:

    akum, saye pelajar lepasan matrix.b4 this mmg saye minat nak teruskan bdg pggian ni.i feel so dispointed ngan rslt saye.pngk saye just only 3.73. saye rse saye mcm xde peluang nak teruskan cita2 saye ni. in your opinion adakah saye masih layak tuk teruskan cita2 saye ni? then mcm mne?

  136. drleen says:

    fatin: tentang kena keja kat sana tu saya tak sure tapi mungkin kat dental school tu or kena attach kat hospital ke masa tahun akhir..yang tu biasa laa..saya kat canada start jumpa pesakit yang betul2 masa second sem third year sampai final year..selain tu kena juga ada giliran utk pergi rumah org tua2 pastu kat skolah laa etc…so kat sana sure ada program yang awak kena rawat pesakit kat sana. Alaa…zaman skang ni 26 tu kira muda laaa lagi…:)

    Azie89: w’salam. Hmm..pada pendapat saya apa salahnya mencuba…mana laa tau kot2 dapat kan…kadang2 they all nak cukupkan quota student yang masuk ke..so kalau ada rezeki awak tu insyaallah dapat punya…ok..don’t give up!

  137. ain says:

    dr leen, kalo budak matrik brape minimum requirement diorg nak pergi overc?

  138. azie89 says:

    dr ade lg x peluang tuk pelajar lepasan matrix 07/08 tuk apply under jpa or mara?

  139. drleen says:

    ain: Hmm..saya tak sure laa berapa utk oversea…biasanya 3.5 and above kot..tak sure laa..sorry ek..

    azie89: saya rasa they all dah interview utk budak2 matriks baru2 ni..tak sure laa..mungkin lepasan spm kot yang they all interview..awak cuba tanya lecturer awak..sure they all tau

  140. ain says:

    zaman dr dlu camne?msti pointer dr 4.00 kan? anda mengagumkan sy!! (^_^)

  141. azie89 says:

    dr, kalo saye xdpat kos pergigian kat u di malaysia, mcm mne saye bleh teruskan cita2 saye ni?

  142. drleen says:

    ain: takde laa…saya takde laa pandai mana…:)

    azie89: kat m’sia ni ada private dentak school jugak selain yang kat university kerajaan..lagi satu kalau awak rajin baca The Star..dalam tu ada iklan utk mereka yang berminat sambung belajar di luar negara utk perggigian, perubatan..etc…so boleh check it out..tapi make sure yang uni tu di iktiraf oleh JPA..kalau tak nanti bila balik m’sia susah nak keja..

  143. fatihahkp says:

    salam drleen…
    ingat sy lg…peace… :) urm…surat jpa da smpai…
    sy dpt UK…tp kene wat a-level kat university college sedaya international 2thn…
    kwn2 sy kt a-level ni agak susah…
    macam mane sistem a-level sebenarnye…?
    sy xth pape…tanye senior2 sy pun diorng xtahu…
    maca mane ni…..can u help me drleen…
    gementar pun ade….huhuhu~ :D

  144. farah says:

    sy mmg berminat hndk mnjd doktor gigi sejak sy f3…
    dr sy nk tahu
    1.bagaimanakah pekerjaan doktor mmberi kesan kpd cara hidup doktor?(pakaian, masa lapang, hidup keluarga, cuti, hidup bermasyarakat?

    2.apakah lain2 perkerjaan yang boleh doktor m’gunakan kemahiran(sbg dr gigi) yg sama?
    3. dlm sehari brape jam dr keje?

    4. do you get paid weekly, fortnightly or monthly?

    hope u can help me!thanks a lot………

  145. fatihahkp says:

    ehe…sowi…ade solan lagi..:)
    -ape beza pakar pergigi n doc gigi ek..?
    -kelayakan ape mmbolehkan kt jd pkr pergigian n doc gigi?
    erm…nanti klo lepas wai degree kat UK…sy balik jadi ape?
    er…2 je..hope drleen ley tolong lg..peace…:D

  146. ezra says:

    cerita yang bagus….interesting and have moral value….saya nak ikut jejak langkah doktor….coz saya minat nak jadi doktpr gigi jugak…..saya ada satu masalah,saya minat nak jadi doktor tapi saya tidak boleh bau hanyir darah….boleh bagi nasihat atau cara saya untuk mengatasi?

  147. fatihahkp says:

    r u alright doc…?
    hope u r owez in pink of health… :D

  148. drleen says:

    fatihah: hehehe..sorry lambat reply…alhamdulillah awak dapat pi UK..syok tu…kena buat A level ek kat UCSI…husband saya dulu mengajar kat sana tapi skang ni dah tukar kerja dah…saya kerja kat klinik gigi dekat2 UCSI laa gak..nanti kalau awak dah pi sana, bleh datang jumpa saya kat klinik..boleh borak2 panjang…:) nanti saya tanya husband tentang a level kat sana…don’t worry cay…:)
    tentang soalan kedua awak tu
    1. pakar tu doktor gigi yang dah mengkhusus kepada sesuatu bidang contoh macam orthodontist ke periodontist ke etc..so they all ni asalnya doktor gigi tapi sambung belajar..jadilah pakar..
    2.bila dah grad daripada dental school, jadilah kita dr gigi…kalau nak jadi pakar..kena tamatkan master..biasanya master punya course dalam 3-5 tahun jugak.
    3.lepas awak balik dari UK, tentulah awak jadi doktor gigi…:)

    farah: tentang soalan awak tu..ok..ni jawapannya
    1. tentulah bila dah jadi doktor kita kena jaga keterampilan..maknanya, kenalah masa pergi kerja tu pakai pakaian kemas dan sedikit formal..jangan plak pakai jeans and t-shirt masa gi kerja kan…tapi luar waktu kerja tak kisah laa nak pakai apa pun…kalau dah jadi doktor gigi ni bila kerja dengan kerajaan tentu ada banyak lagi masa lapang berbanding dengan swasta..kerja kerajaan ni ikut masa..pastu cuti banyak..public holiday semua cuti..bila swasta kena kerja sampai malam kadang2 tu..pastu public holiday pun kena kerja..bila nak cuti pikir dua tiga kali sebab kena cari org ganti dan sebagainya.

    2.Bila dah jadi dr gigi ni mestilah kena jadi dr gigi..selain tu kalau berminat utk menadi lecturer boleh sambung belajar dan jadi lecturer..selain tu boleh jadi pakar..tu je laa bidang kerjaya dr gigi..:)

    3. Skang ni saya kerja dari pukul 9.30 – 6.00.

    4. Kerja dibayar setiap bulan.

    ezra: biasanya mula2 tu memanglah tak selesa..tapi dah lama2 tu ok je..lagipun kita kerja pakai mask..so takde laa bau sangat…teruskan laa niat nak jadi dr gigi…ok..:)

  149. fatihahkp says:

    waaaaa……ok….insyaAllah one day sy sampai kat klinik drleen..
    hehe..klo dkt2 UCSI je no roblem punyo… :D
    urm..nak jd pakar kene smbung study ek..hik3.. balik dari UK da umo 26, smbung lagi jadi umo kat 30 br ley jadi pakar…hik3..
    kene istikharah ni….thanx drleen…..thanx a lot….. :)

  150. fatihahkp says:

    alamak…
    sy xley bc blog drleen la…ade je solan dalam kepale..
    ehehehe…
    drleen2…..nak tanye lagi…hik3..
    boleh ke kt smbung master tp dalam perjanjian ngan jpa, sy kene kerja dgn kerajaan dulu 10thn(hik2….da tuwe..)
    kene abis 10thn dulu or boleh sambung master smbil kerje?(ade ke mcm ni?)hehe..sy xth drleen…. peace no war…. :D

  151. nanie says:

    hye doct…
    erm..
    macam mane nak bg interested blaja bio ye?
    bcoz sy rase minat sy untuk belajar bio semakin kurang day by day..
    please help me!

  152. drleen says:

    fatihah: Biasanya dalam 10 tahun kerja dengan gov tu dah boleh apply utk sambung blajar..biasanya lepas dan confirm ( 1-3 tahun) dah boleh apply..pastu masa sambung blajar, ditolak laaa awak nya service..tapi lepas grad kena tambah lagi..hehehe..rasanya kalau pakar kena ikat lagi 6 ke 7 tahun kots..kalau keja ngan kerajaan laa…haa..nanti bleh jumpa ek kat Leisure Mall ke..hehehe

    nanie: Hmm..semua ni bergantung pada diri sendiri kot..ada org yang memang minat..ada org yang tak minat sangat tapi kena jugak blajar..so menda ni tak bleh dipaksa..kalau tak minat tu..just tanam dalam minda yang matapelajaran ni penting..sebab kalau awak nak masuk bidang perubatan ke pergigian ke sains ke..bio ni salah satu cabang je..masa kat skolah memang benda yang dipelajari tu tak berapa menarik..tapi bila dah start mengkhusus pada sesuatu bidangsure sronok punya…kadang2 kita jadi tak minat sebab cikgu kan..ajar boring sangat..hehehe…so tanya diri sendiri..kalau dipupuk di minda insyaallah ok punye..:)

  153. fatihahkp says:

    waaaaaaaa………
    thanks alot…..
    insyaAllah…nanti sy kat cheras…nak jumpe sgt2 drleen..
    pray 4 me…. :D

  154. dr gigi jugak says:

    hai dr leen
    bagus sgt info u ni..mmg tu la tugas hakiki dr gigi kat malaysia so far..u dah lame ke keje?grad thn bile ye?
    saye baru 3yrs, now still in gov..nak tanye, mcm mane u apply keje di private clinic tu..?

  155. drleen says:

    dr gigi jugak: hehehe..thanks…:) i dah keja lama dah..dah 6 tahun dah pun…i grad 2002…kalau berminat nak kerja kat tempat i ni e-mail me laa ek…i’ll hook u up..:)

  156. man says:

    assalamualaikum
    saya student pergigian um, soalan saya, apa perbezaan pembedahan pergigian dan doktor pergigian. apa dari segi tugas yang di beri. Kerana di universiti di Malaysia menyediakan kursus pergigian yang berbeza.

  157. drleen says:

    man: W’salam. Hmm…doktor pergigian tu general dentist laa kan..so lepas awak grad awak akan jadi doktor pergigian. Pembedahan pergigian tu mungkin awak maksudkan oral surgery? Biasanya kalau dah habis undergrad dan nak sambung blajar jadi pakar bedah mulut..awak kena sambung blajar master khusus utk oral surgery dan lepas grad boleh jadi oral surgeon..pakar bedah mulut..biasanya OS ni kerja di hospital and deal dengan kerja2 pembedahan dalam mulut seperti buang gigi geraham bungsu..buang kanser..kes2 accident utk cantumkan mana2 tulang kat muka yang patah etc…

  158. man says:

    drleen.. sya ada qstion lagi.. saya bwah scholar tntera, jadi pas grad saya akan berkhidmat dgan tntera kntrak slama 10 thun. saya tak ada snior yang spti yang berkhidmat dgn tentera. jadi kalau drleen tau cmne tugas sbgai dktr tntera, dedah kan la kt saya…..

  159. kamal says:

    assalamualaikum…
    dr. leen saya nak tanye… apakah kelebihan yang pasal pembedahan pergigian berbanding dengan doktor pergigian biasa…
    pastu kalau habis undergrad pun pelajar pembedahan pergigian adakah same je dengan pelajar pergigian yang lain…
    saya seorang pelajar pembedahan pergigian kat UM dan ade kawan2 lain yang belajar sebagai pelajar pergigian biasa kat universiti tempatan yang lain….
    lagi satu soalan hanya pelajar pembedahan pergigian je ke yang boleh lanjut dalam master khusus utk oral surgery….

  160. liyana says:

    salam..
    berapa gaji bagi doktor bekerja kerajaan dan swasta??

  161. mohd ritzuan says:

    assalamualaikum…sayamaubertanyakpd doktor..saya baru mendapat tawaran utk mengambil kursus doktor gigi dusm.sayaingin bertanya,adakah profession doktor gigi sama dgn doktor biasa?adakah saya akan terus bekerja seperti doktor biasa apabila saya telah habis belajar?atau perlu mencari kerja dulu

  162. drleen says:

    man: saya tak sure laa berkenaan khidmat dengan tentera…mungkin lebih kurang je..cuma bezanya awak rawat tentera berbanding org biasa…kat situ awak buat treatment sama macam dr gigi biasa laa..base kat kem kot…

    kamal: saya rasa sama je laa pembedahan pergigian dengan pergigian..nama je berbeza sikit..macam kat UM bila dah grad awak dapat BDS ( bachelor of dental surgery ) manakala ada yang dapat DDS ( doctor of dental surgery )…dental surgery ialah pembedahan pergigian…so kalau direct translation jadi camtu laa..mungkin kat uni lain dia just buat pergigian je sebab senang sikit tak panjang sangat. Tentang sambung blajar utk oral surgery..sesiapa sahaja yang dah dapat degree samada DDS or BDS boleh apply utk jadi oral surgeon. Beza DDS more towards US, Canada etc..manakala BDS british dll…so basically sama je..nama je lain.

    liyana: gaji berbeza2 ikut berapa lama kerja dan pengalaman. Kalau di kerajaan, masuk2 biasa laa gaji sikit pastu lama2 gaji makin meningkat..so roughly kalau lepas grad gaji dalam 2000 kot..kalau swasta ni gaji biasanya ikut berapa banyak patient buat treatment..so kalau baru bukak klinik tu sikit le gaji awak sebab tak ramai sangat org datang klinik..kalau kerja dengan org lain pula biasanya awak dapat gaji pokok dalam 4500..pastu ada yang offer 40% so tengok laa deal macam mana awak dapat.

    Mohd ritzuan: w’salam. Kerjaya dr gigi lebih kurang je dengan dr biasa…tapi tak serupa.Yang pasti dua2 kena kerja dengan kerajaan lepas habis belajar. Kalau dr gigi biasanya kena kerja 3 tahun, lepas tu tengok laa kalau awak under JPA terikat lagi 7 tahun..kalau tak lepas tu boleh kerja kat private atau stay je dengan gov. Biasanya tak payah susah2 cari kerja pun…kerja cari dr gigi..hehehe

  163. iza says:

    dr,sy dh nk g dftr kt ukm,dentistry..tp kn,english sy x la ok sgt..so,cm rndh dri gak la..yela,nk jd dentist,tp english hancur..dr pliz ar bg kta2 semangat sket..

  164. iza says:

    sy tau,xda keje yg mudah..
    tp..
    hopely,leh lalui smua nya n jd dr gg yg berjaya cm dr leen..
    wish me gud luck!

  165. Latifah Omar says:

    Assalamualaikum. Saya nak tanya kat msia bolehtak jadi doktor gigi kalu SPM tak ada Bio, Chemistry atau physic? Masa saya SPM dulu hanya ambik General science. Saya ada Bachelor in Business from Monash australia, tapi sekarang menetap di US dan bekerja sebagai certified Dental Assistant in Radiography. Currently I am licensed to practice in the state of Ohio dan New Mexico. I have been assisting since 2004 and quite intested in becoming a dentist. Soalannya kat Malaysia boleh tak mintak Ijazah pergigian melalui experience dan good SPM result but no biology? Ada tak uni yang ada dental Hygenist program? Kat mana nak find more info?

  166. drleen says:

    iza: alaaa…saya punya english pun takde laa bagus sangat. Saya tak pasti kat UKM bahasa english ke melayu…saya rasa campur2 kot…tapi buku2 semua kebanyakkannya dalam english. Jangan rasa rendah diri, benda tu bukannya tak boleh mahirkan..boleh..kalau hari2 dok dengar, baca, tengok, insyaallah akan ok…cuma jangan cepat mengalah…kalau tak tau tanya, jangan segan..pastu kena practice cakap..lantak laa org kata broken ke apa ke..asalkan kita berani mencuba..lama2 tu ok je..:) jangan risau ye…

    latifah omar: w’salam. hmm..saya tak pasti tentang tu. Rasa2nya kena ada bio tapi kadang2 mungkin pengalaman u jadi DA boleh diambil kira saya tak pasti. So far kat M’sia takde lagi dental hygenist tapi mungkin in the future. Kat M;sia ni system pelajarannya tak sama dengan US or Canada. Macam di Canada, ada kawan2 saya yang dah kerja jadi engineer tapi lepas tu boleh masuk program jadi dentist. Kat Malaysia ni they all masih lagi di takuk lama di mana nak jadi dentist kena start dari bawah dan kena ada subjek2 tertentu. Tapi macam saya kata mungkin awak boleh tanya…di sini juga ada private dental school dan juga gov..semua tu ada di topik saya di sini : http://drleen.wordpress.com/2008/04/03/panduan-untuk-menjadi-doktor-gigi/

  167. nabihah says:

    saya ingin tahu tentang gaji bagi seorang doktor gigi

  168. drleen says:

    nabihah: gaji berbeza2 ikut berapa lama kerja dan pengalaman. Kalau di kerajaan, masuk2 biasa laa gaji sikit pastu lama2 gaji makin meningkat..so roughly kalau lepas grad gaji dalam 2000 kot..kalau swasta ni gaji biasanya ikut berapa banyak patient buat treatment..so kalau baru bukak klinik tu sikit le gaji awak sebab tak ramai sangat org datang klinik..kalau kerja dengan org lain pula biasanya awak dapat gaji pokok dalam 4500..pastu ada yang offer 40% so tengok laa deal macam mana awak dapat.

  169. fatin says:

    salam doc,

    1. saya nak mintak doc cite pada n kawan2 kat sini ape dental stdnts kna buat from the first year till the end secara detail,

    2. then, saya nak tanya since doc pun under jpa, kalo kite x pass exam ape jpa akan buat?diorang tarik scholar o they will gv us a second chance?

  170. nabihah says:

    mcm mane kenaikan pangkat doktor gigi di hospital kerajaan??

  171. drleen says:

    fatin: hmm..nak kena cite apa dental student kena buat dari first year sampai habis? panjang tuh…hehehe…ni kat bawah ni senarai matapelajaran yang saya kena belajar

    First Year
    • DENT 1112.01: Human Biochemistry
    • DENT 1113.06: Gross Anatomy/Neuroanatomy
    • DENT 1114.03: Histology
    • DENT 1116.03: Basic Mechanisms of Disease
    • DENT 1117.03: Pharmacology
    • DENT 1118.01: Infectious Diseases
    • DENT 1119.03: Physiology
    • DENT 1211.06: Patient Care I
    • DENT 1311.03: Growth and Development I
    • DENT 1411.06: Cariology I
    • DENT 1502.00: Elective
    • DENT 1503.00: Periodontology Elective
    • DENT 1511.03: Periodontology I
    • DENT 1611.03: Occlusion and Neuromuscular Function I

    Second Year
    • DENT 2111.06: Dental Biomaterials Science
    • DENT 2117.01: Pharmacology II
    • DENT 2119.03: Systematic Pathology and Immunology
    • DENT 2211.03: Clinical Patient Care II
    • DENT 2212.06: Patient Care II
    • DENT 2311.03: Growth and Development II
    • DENT 2400.01: Pediatric Dentistry II
    • DENT 2411.09: Cariology II
    • DENT 2504.00: Elective
    • DENT 2505.00: Periodontology Elective
    • DENT 2511.03: Periodontology II
    • DENT 2512.01: Evidence-Based Dentistry
    • DENT 2611.06: Removable Prosthodontics

    Third Year
    • DENT 3116.01: General Medicine and Patient Health Assessment
    • DENT 3117.01: Foundation Sciences in Clinical Practice
    • DENT 3211.01: Patient Care III
    • DENT 3212.06: Clinical Comprehensive Patient Care
    • DENT 3220.03: Clinical Oral Diagnosis and Treatment Planning
    • DENT 3400.03: Pediatric Dentistry III
    • DENT 3500.06: Oral and Maxillofacial Surgery
    • DENT 3505.00: Elective
    • DENT 3512.01: Evidence-Based Dentistry
    • DENT 3513.01: Diagnosis and Management of Temporomandibular Disorders
    • DENT 3617.01: Implant Dentistry
    • DENT 3618.06: Clinical Prosthodontics
    • DENT 3619.03: Didactic Prosthodontics
    • DENT 3717.06: Endodontics III
    • DENT 3719.06: Periodontology III
    • DENT 3811.01: Oral Pathology, Medicine and Radiology
    • DENT 3818.03: Orthodontics III

    Fourth Year
    • DENT 4211.03: Patient Care IV Seminars
    • DENT 4212.06: Clinical Comprehensive Patient Care
    • DENT 4219.06: Periodontology IV
    • DENT 4220.03: Clinical Oral Diagnosis and Treatment Planning
    • DENT 4400.03: Pediatric Dentistry IV
    • DENT 4500.06: Oral and Maxillofacial Surgery
    • DENT 4507.00: Elective
    • DENT 4508.00: ART Elective
    • DENT 4509.00: Implant Elective
    • DENT 4510.00: Surgical Periodontics Elective
    • DENT 4512.00: Endodontics Elective
    • DENT 4513.00: Oral Surgery Elective
    • DENT 4514.00: Becoming a Dental Educator Elective
    • DENT 4616.12: Prosthodontics IV
    • DENT 4717.06: Endodontics IV
    • DENT 4811.01: Oral Pathology, Medicine and Radiology
    • DENT 4818.03: Orthodontics IV

    dari segi klinikal pula, masa first year and second year tu kena buat kerja2 klinikal kat typodont ( patung yang ada gigi plastik). Lepas tu third year dan final year kena jumpa patient betul dan kena buat tugasan yang diperlukan. Selepas semua tugasan selesai barulah boleh lulus. Jika lulus didalam peperiksaan bertulis, lisan dan juga praktikal..baru laa boleh grad. Kalau tak, kena repeat.

    Utk soalan kedua, kalau tak pass exam kali pertama boleh dimaafkan, boleh ulang. Tapi kalau tu juga tak pass, then kena balik. Masa saya dulu ramai jugak yang kena hantar balik malaysia sebab tak pass.

  172. drleen says:

    nabihah: hmm..tentang tu saya tak sure sangat. Kalau dulu kena ambil exam dulu PTK..lepas tu bila ada kekosongan dan disokong oleh ketua jabatan , barulah boleh naik pangkat. Biasanya lepas naik pangkat sure kena pindah…jarang naik pangkat dan terus kekal kat klinik asal.

  173. nanie says:

    hye drleen!
    it’s me,nanie again
    actually sy x minat bio at first
    mmg sbb cikgu
    but now i’m trying to minat bio
    bcoz sy nk jd seorg dentist!
    u’ve inspired me to be a dentist drleen
    thanx alot
    dis 31st july sy ade mock interview
    wish me luck okie
    and
    doakan sy dpt teruskan impian sy untuk belajar dentistry
    and become a dentist one day.

  174. drleen says:

    nanie: good luck ye nanie..:) I’m sure u can do it…apa2 pun don’t give up…keep trying..insyaallah satu hari nanti awak sure boleh jadi dr gigi yang berjaya…amin..:)

  175. sofie says:

    Hm? Aslmkum…
    saya terjumpa web ni lah…
    kebetulan sungguh..saya ada projek skul ni…tentang dentist…
    bley tak dr tolong saya????
    apa yer misi n visi seorang dentist??

  176. sofie says:

    err…nak tanya…doktor gigi ada tak gred2 macam farmasi?? contohnya u41 atau u42 ke???kerjaya dentist ada cabang2 tak??
    kat malaysia ni, universiti apa yang tawarkan kerjaya dentist?

  177. sofie says:

    harap sangat dr boleh tolong saya…huhu…
    saya mesti datang lagi ni nak tau tentang doktor gigi…
    boleh kan dr???

  178. drleen says:

    sofie: sorry lambat reply. Hmm…dentist sama je macam kerja lain sure ada grednya…start dari U41 dan kemudian meningkat. Kerjaya dentist of course ada cabangnya…so boleh sambung blajar jadi pakar orthodontik, prosthodontik, endodontik, periodontik, pedodontik dan juga pakar bedah mulut. University yang tawarkan bidang ni ada macam2..boleh rujuk saya punya artikel yang ini http://drleen.wordpress.com/2008/04/03/panduan-untuk-menjadi-doktor-gigi/

  179. kunz22 says:

    salam drleen….1st time tgk web page ni mnarik sgt…sbb dalm bhase mlayu kot… lg stu mgkin dr ni spoting kot…sy tgk kat page ni rmai ppuan…arap2 diorg pon bakal jd dentist y sporting cam dr…bru la masyarakat ilang fobia nak jumpe dentist…huhu…act sy ni ade mngalami prognathic;xtau la btul ke x istilah ni tp bknaan masalah rahangbwh tkehadapan…sy harap dr bleh beri sdikit nasihat atau syor bkenaan prob sy ni…jase baik dr amat saya hargai…time kasih

  180. drleen says:

    kunz22: salam. hmm..masalah tulang rahang bawah terkedepan ni actuallynya hanya boleh dirawati dengan surgery..dengan membuang sebahagian tulang rahang bawah dan cantumkan semula. Saya ada tengok 2 kes dulu masa kerja di hospital selayang. Memang rawatan ni dibuat di hospital..dan ianya kerjasama daripada dr pakar orthodontik dan juga pakar bedah mulut. Kalau berminat boleh suruh dr gigi awak refer awak ke pakar2 tersebut..

  181. yatie says:

    eheheheeh bagus sekali ni.
    saja nk ty…apa ek gigi palsu dalam
    bahasa ingeris….malu sbb x tahu.

  182. kunz22 says:

    time kasih byk drleen :-)

  183. drleen says:

    yatie: gigi palsu tu denture..:)

    kunz22: no problem..

  184. nurin says:

    salam..doktor ..
    actually,,,saya sangat meminati bidang pergigian…saya sekarang tengah fondatiaon bagi program perubatan…saya sangat nak tahu ada banyak beza ke antara perubatan dengan pergigian…waktu study di universiti ada banyak beza ?.. minta maaf ya dr,,saya dengar perbezaan antara medic dan dentistry ada 2
    1-kalo medic ada 3 buku,,pgigian pulak ada 2 buku..mgkin ada perbezaan dari sudut itu kan
    2-pgigian ada banyak projek setiap tahun macam memilih beberapa pesakit untuk dijadikan model gagi perawatan gigi tapi medic X perlu kan?
    tolongla ..ye dr,,saya sebenarnya betul-betul sangat buntu sekarang..kalo ikutkan hati dan minat yang mendalam saya memang nak buat pergigian punn…saya minta tolong dr. tolong saya ye…tolong bagi pendapat apa yang patut saya buat…saya harap dr dapat tolong saya…saya ucapkan a lot of thanx ye dr…harap saya X menyusahkan dr

  185. drleen says:

    nurin: salam. hmm..sebenarnya permulaannya sama je dentistry dengan medical..tapi dalam subjek anatomy tu..dental student biasanya lebih fokus pada bahagian muka dan kepala manakala medical student pulak keseluruhan. Dari segi praktikalnya pulak dental student akan didedahkan tentang macam mana nak buat rawatan2 pergigian ( tampal, cabut, surgery, kosmetik etc) manakala medical student pula banyak tengok..hafal..tau tentang teori..tau camna nak buat diagnosis etc…they all tak banyak dapat buat sendiri kat pesakit manakala dental student memang buat sesuatu pada pesakit. Tu je bezanya…sebab kalau awak tengok kat hospital atau klinik, dr medical ni tak banyak buat apa2..yang biasa they all buat ialah buat diagnosis, kasi ubat..admit pesakit dalam ward..kalau setakat luka2 ni kalau kat emergency tu they all suruh medical assistant yang buat..atau patah2 semua org lain yang letak simen..pasang IV pun kadang2 nurse yang buat…so sama2 susah medical dan dentsitry ni..medical ni awak kena tau banyak perkara dan kena tau buat diagnosis dan kasi ubat yang betul..dentistry ni awak kena mahir dalam kerja tangan awak..

  186. azhar says:

    terima kaseh dari maklumat yang diberi yang dapat memberi pengetahuan kepada mereka yang nak tahu tentang peranan menjadi dr gigi. harap dr dapat memberi maklumat mengenai kajian-kajian berkaitan penyelidikan yang dilakukan oleh dr gigi yang memberi kebaikan dan teknologi terkini bidang pergigian.ini menarik minat kepada mereka dalam bidang pergigian…..harap ruang ini dapat di teruskan memberi maklumat….

  187. nurin says:

    salam..thanx for previous reply..saya nak tanya dr ..apa pendapat dr sekiranya saya further my study in dentistry dekat timur tengah@mesir??macamana perkembangan kat sana dan adakah cara nya lebih kurang sama di malaysia ataupun lebih sukar??apa pendapat dr??

  188. sofie says:

    Tenkiu dr…^_^ maaf lama tak on9 sini…huhu…kalau ada apa2 kemusykilan lagi saya cari dr lagi k…hihihi…tq,tq,tq very much tau!

  189. drleen says:

    azhar: thanks..:) insyaallah saya akan teruskan memberi maklumat mengenai bidang pergigian di malaysia ni..:)

    nurin: salam. sebenarnya ramai jugak skang ni yang belajar di timur tengah dan amik dentistry…sebenarnya dentistry ni sama je di seluruh dunia..susah atau senang bergantung pada individu masing2..jika rajin dan selalu berusaha benda yang susah pun akan jadi mudah betul tak? so apa2 pun tak kira kat mana kita belajar..belajar betul2..insyaallah akan berjaya..:)

    sofie: ok..no problem..:)

  190. kunz22 says:

    bout komen sy10 jul lpas…tempoh tuk sembuh bg rwatan tersebut ambil masa brapa lama ek..lg stu, seelok2nya rwatan tu seswai pd umo bape taun ek?

  191. tqah_cutie says:

    Hai, saya pelajar spm thn nie. saya sangat b`minat tuk jadi dentist. lepas saya bca apa yg Dr tulis nie, barulah saya sedar kerja dr gigi nie banyak. tetapi ia tidk melunturkan semangat saya tuk jadi dr gigi. boleh tak bagi tips tuk berjaya mencapai cita2 tuk jdi dr gigi… saya harap sangat dr dapat bantu saya…. (-_-)

  192. drleen says:

    kunz22: hmm..kes yang saya tengok tu kes budak umur 19 tahun kot rasanya..biasanya lagi muda lagi cepat dan senang baik…sebab makin berumur ni makin banyak masalah kesihatan seperti darah tinggi..kencing manis dan sebagainya…tapi itu tak bermakna orag dewasa tak bleh buat..boleh cuma mungkin tempoh penyembuhan tu lama skit ke apa ke kan…so tentang tempoh penyembuhan ni sebenarnya subjective skit..sebab ia bergantung pada seseorang individu tu..biasanya dalam 2 minggu hingga sebulan kot..tapi memang kena banyak berulang buat check up laa..dan lepas operate tu kena dok kat hospital dalam seminggu kot..mungkin kurang..mungkin lebih…apa2 pun saya rasa kalau berminat better jumpa pakar dan tanya semua tu kat dia..sure dia dapat terangkan lebih terperinci lagi…

  193. drleen says:

    tqah_cutie: hi…baguslah kalau berminat jadi dr gigi…:) Hmm..utk tips ek…blajar bersungguh2…dan pastikan matapelajaran sains awak cemerlang..insyaallah..boleh apply utk amik dentistry…:) Saya doakan awak berjaya..

  194. jj says:

    hi there doc,
    I heard dentistry is even harder than medicine..is that true?
    im heading sumatera for my first year in dentistry on august.
    anyway,it wasnt easy to find a blog that answers uncertainties for those who pursuit the path to be dentist..i found your blog after run through 50 blogs,nice..

  195. drleen says:

    jj: hi..well..with dentistry u have to learn both knowledge and also skills..so maybe that’s why it’s a little difficult..but anyway..whatever it is if you study smart all the hard stuff will become easier right? Ok…good luck ya…I;m sure u can do it..:)

  196. leeya says:

    hye dr..how’s life as dr…sure bz..
    actuali i have a big prob..
    i don’t belive i get a dentistry course…sebb sy xdidedhkn ngan dentsy
    xlame lg nk pi indon mik course nie..
    tlg la sy bg ckt info..study cam ne..klinkal nk wat persedian cane??
    bes klu blek leh x kiter apply dental kt tentera..
    g satu..dengr kate gaji medk lbh ckt dr dental but keje medk kn bz…
    dental xde onkol ke klu keje kt kerajaan..g satu nape student kt malay asik prefer nk mik medik..dentistry kurg pe..

  197. akma says:

    salam…..wow best baca pengalaman dr……byk blh bljr…sy ni bakal dr gigi…tgh tggu penempatan…………baca pengalaman dr suspen pun ade nak stat keje….ok….wish me luck =)

  198. nurin says:

    salam dr..apa persediaan utama yang harus saya buat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang pergigian ni doktor??

  199. drleen says:

    leeya: hi. kat dalam artikel saya sebelum ni ada saya citer pasal pengalaman kerja sebagai dr gigi kat m’sia ni..so awak bila lepas grad lebih kurang je laa ngan saya…kalau ada apa2 spesifik soalan..leh e-mail saya kat doktorleen@gmail.com

    akma: good luck ek..ala tak kisah kat mana dia letak awak sama je kerja tu..heheh..lama2 nanti bleh mintak tukar kat mana yang kita nak..( jika ada tempat kosong).

    nurin: hmm…kalau belum spm biasanya kena ambil perhatian kat matapelajaran sains especially biology…

  200. tqah_cutie says:

    thanx 4 da support… antara banyk2 u kat mas nie mana 1 lg ok untk ambil dentistry??? mana 1 yg ada kemudahan yg lengkp…?

  201. drleen says:

    tqah_cutie: hmm..tak sure laa sebab saya tak blajar kat mesia so susah skit nak bagi pendapat..tapi dalam banyak2 uni yang offer dentistry, UM yang paling lama skali so maybe yang tu paling establish…kalau nak barang2 baru…uni yang paling baru saya rasa UiTM, UNIMAS tapi degree belum recognize sebab takde yang grad lagi…yang dah recognize and baru skit ialah UKM and USM…alaa..mana2 pun lebih kurang je kot…yang penting blajar betul2..:)

  202. amalina says:

    berapa peratus peluang pekerjaan bagi doktor gig ini dan betul ke kena kerja dengan kerajaan dulu.

  203. drleen says:

    amalina: 100%…memang lepas grad je and lepas interview they all akan tempatkan kita kat negeri mana yang kita nak…tak pernah dengar dr gigi yang menganggur..memang kena kerja dengan kerajaan dulu at least 3 tahun…

  204. airin darina says:

    drleen,sy ade 3 ambtion..lawyer,pilot n dentist..tp xtaw nak plih mane 1?tp,kwn2 sggst utk list kn kebaikn n kburukan 3 cecite ni..hrp drleen blh bg advice n pape yg pntg bout dentst…em,pe cecite yg plg ok pd pndpt drleen?

  205. drleen says:

    airin darina: hmm..cita2 awak semuanya berlainan kategori..heheheh…sebenarnya kena tengok minat awak..jika awak minat sains then lawyer tak sesuai utk awak..jika awak minat bercakap2 dan mahir dalam pidato dan sebagainya then lawyer mungkin sesuai utk awak…kalau penglihatan awak baik dan tak takut tinggi jadi pilot sesuai utk awak…
    nak jadi dentist ni tak susah pun…nak2 kalau dah bukak klinik sendiri..masa utk keluarga tu sememangnya ada…lepas tu kita boleh buat orang jadi cantik..hilang sakit..boleh makan etc..dan itu bagi saya satu kepuasan..selain daripada gaji laa..heheheh…so apa2 pun good luck laa ek…semoga salah satu cita2 awak tu akan tercapai..:)

  206. airin darina says:

    em..thnks drleen..kdg2 sy rase drleen ni mcm kaunselor plak..hehe..

  207. airin darina says:

    tp masalah nye..parents sy xbrspe ske dgn sume cecite sy tu..dorang kate lawyer xbgs cz sng dpt dose.tkt terbela org salah..pilot plak xsesuai dgn pmpuan n dntst too hard..tkt sy xblh bwk..dorang sggst sy jd dktr biase..

  208. drleen says:

    airin darina: ler..dr biasa ngan dentist lebih kurang je…bezanya dentist banyak guna hand skill…dr biasa tu kena tau buat diagnosis and rawatan sesuai. Dua2 sama susah..kalau minat..insyaallah susah pun jadi senang…:)

  209. dania says:

    boleh ke nak cabut gigi tanpa rasa sakit..coz saya ni jenis yg tak tahan sakit…

  210. MirzA says:

    hye doc..saya bru 15 thn..huhu..nk dipendekkn citer,..one day,my mom tell me..she wants me to be a dentist..and,bile blk umah..sy pon pkir blk ckp mak sy..then,sy wt research about kerjaya dentist nih..i wanna to ask u a few questions..what should i do rite now to be a dentist??subjek ape yg prlu difokuskn??then,pas spm..what should i do??ssh sgt x nk jd dentist nih??if u can answer all my questions,i’m really2 appreciate it..thanx..

  211. drleen says:

    dania: cabut gigi memang tak sakit pun sebab dah dibius..tapi kalau gigi tu masih kuat akan rasa pressure skit masa gigi tu bergerak..rasa ditolak gigi tu…tapi takde sakit laa..

    mirzA: hi. biasanya kalau nak jadi dentist kena amik matapelajaran sains..and kena excell laa masa SPM especially in bio, chem..then lepas spm boleh masuk matriks or kalau dapat tawaran terus pergi oversea boleh terus pergi…lepas matriks kena make sure result utk subject sains bagus…then boleh apply utk masuk dental school localy or oversea…

  212. jhon says:

    tlng jlaskn arti tntang research methodology

  213. drleen says:

    jhon: research methodology tu ialah macam mana seseorang tu buat research…ada yang buat secara experiment ke..survey ker..observation ke..ataupun guna data yang sedia ada…cuba tengok laman web ni http://www6.svsu.edu/~sherlock/Module1/Methods/slide1.html . Banyak lagi info kat dalam internet…kenapa tanya? nak kena buat research ke?

  214. nur says:

    salam dr.. boleh dr trngkn pgkhussn yg kritikal bgi dentistry in malaysia after the degree n mcm mne nk apply master @ fellowship@ mmbership kt msia? bgaimana pula dgn attachment dgn university utk mnjdi tnge pengjr? mgkin dr blh buat post ‘after the degree’. terima kasih

  215. drleen says:

    nur: salam. insyaallah nanti saya buat post tu..saya pun kurang arif skit sebab ye laa saya tak sambung blajar lagi..hehehe…biasanya yang kritikal saya rasa oral surgeon, peadodontist…yang dua ni ramai org tak nak sebab satu kerja kat hospital..ada oncall..dan banyak kena buat surgery kat OT..so kalau org yang banyak commitment biasanya tak nak amik bidang ni. Paling banyak org ambil ialah orthodontik..so tempat sangat terhad. Sekarang banyak uni yang nakkan tutor kemudian tawarkan biasiswa utk sambung belajar di dalam dan luar negeri..kemudian kerja jadi lecturer kat uni…contoh macam uITM, USIM, UKM, UM, USM…dan dengar2 UIA pun ada tapi tu saya tak sure…nantilah saya buat research dan tulis mengenai topic ni ok..

  216. nur says:

    trme ksih dr..slmt hari raye..hihi

  217. mohdhafiz says:

    slm Doc.erm my b saya trlmbt sket nk join blog doc ni..saya pun baru tau ari ni!i.tupun stelah pinjm intrnet kwn serumah & rase bosan cuti 1wk ari raya.tergerk plk hati nk tcari info psl dntsrty in mlsia.mmg blog ni sgt2 menarik esp 4 young& bright studnt yg mint ngn dntstry ni.frankly, i’m too involved directly with dentistry course.Saya 3rd yr dntal stdnt Uni Padjadjaran,indonesia tajaan JPA.dlu penah amik preparatory course, a-level 2thn di INTEC(pusat pendidikan antarabngsa) s.alam.congrats la adik2 (yg post previous comments)pd yg dh dpt offer uni dlm or oversea.i’m also sbnrnye pun msh kurg lg exprience dlm bidng ni(actly xde lg hehe) tp anyway like dr. leen said,kene la minat & rjn bljr course ni.
    saya pun pd mula2 mmg xmnt lngsng dntstry ni(coz apply jpa nk gi overc je :) apply gi australia tp just dpt indon je) tmbh2 plk keadaan uni & sistem bljr yg agk kurng kondusif pd kami stndt2 tajaan di sini..tp itulh cbrn..mane2 tmpt pun ade lbh & kurngnya but at the end,saya brsyukur diberi rzki oleh Allah & diberi peluang oleh gov utk menolong org coz dntal &mdcal officer ni mmg btul2 directly involved ngan kesihtan manusia…kalo dentist apath lg mmg lbh esp dr aspek teknikal& hndskill..even kalo saya xslp(maaf doc leen kalo slh tegur ye :) )lecturer(‘Dosen’ dlm b.indon) saya di prnh ‘bilang’ dentist mmg sgt2 trdedah pd infectious medium(air liur,blood,etc) compared to surgeon)..so in easy word..dentsit ni mmg berkorban demi kesihatan & keselesaan org lain la..hehehe
    Saya sering tringt tulisn sorg dr. pkr dlm 1 artikel yg penh saya baca yg amt mmberi kesan mendlm esp pd pembawaan skp saya skrg. Beliau menulis(lbh kurng trslation nye), “anggaplh kerjaya dr. & dr. gigi ni sbg 1 priviledge utk anda kerana diberi peluang to deal directly with God creature.kalo anda anggap sbg kerja.mmg ia akn jd 1 beban yg berat bg anda”. jd pd adik2 yg mahu & bkl msk ke bdng ini.. i wish u all gd luck!
    pd adik2 yg mnt dentsitry jgn bmbang..skrg mara & jpa dh bukak byk tmpt ke oversea started SPM 04..kalo mcm batch saya dlu(SPM 03) jpa je yg offer itupun kalo xslp xsmpai 30 org pun 1 mlsia..skrg tmpt dh 2-3x gnda naik..rsnye 100 kot..kalo spm 03 & sblumnya ngra yg ade just u.k,austr.n.z & indon(indon spcial,kami 3 org je!hehe..1btch)..tp skrg dh byk..dh bukak jordan, india, mlh tmpt2 utk ngra yg biasa dihntar(mcm u,k.austr,etc) dh dinaikkn lg..as well as loca uni..pun dh byk tmpt..selain uni konvensional mcm UM,UKM,USM, skrg dh ade UIA,UITM,USIM..swasta pn dh ade br bukak mcm IMU(intrntnl medical uni), PDC(penang dental college) AIMST (milik MIC di pendang or s.petani kalo xslp)..so peluang amt2 trbuka luas..nk x nak usaha je..
    last word, saya respect btul la dr. leen coz slalu up 2 date dgn info2 esp higher education for dentstry course..mmg all info’s yg doc bg pd adik2 & segelintir senior(nurin,etc) mmg sgt2 tept & berguna trmsk pd saya yg still stndt lg.saya pun slalu je bace info2 psl dntsry ni so kalo nk tau bleh jgk mail pd saya.. hehehe..tp trhad pd general info2 uni & education je la..kalo bab clinicl diagnosis or treatment mmg saya xtau sgt la kot!hahaha
    (Pd dr. leen & all colleague-2-be..hehe)..selamat ari raya Aidil fitri!
    P/S: to nurin..awk bljr uni ape aa??coz our batch yg solely dihntr scra ‘bsr2an oleh jpa..tau ade senior tp sket & sblm ni je pun dgr ade 2-3 org je..itupun kat uni prof dr. moestopo..

  218. drleen says:

    nur: sama2…selamat hari raya gak..:)

    mohdhafiz: thanks for sharing…bagus betul ada pandangan macam ni kan…so good luck…insyaallah…boleh jadi dr gigi yang berjaya nanti..:)

  219. NUR says:

    saya adalah sorg dental student d sebuah ipta tempatan.wah jd dental student ni memeang susah.sy baru d tahun 2 tapi dah rasa stress sgt terutamanya bila kene masuk klinik simulasi.possibility utk kena marah ngan dr tu tinggi jgak.tiap2 hari klas stat pagi sampai pkul 5 atau 6 ptg.penatnya tiap2 hari.sesapa yg nk masuk bdg ni fikir dulu masak2.jgn just sekadar nk dpt title dr.dentistry bukan bdg yg senang.dentistry sama susahnya ngan medical.

  220. drleen says:

    NUR: memang susah..mana2 belajar pun susah..tapi bila dah belajar skill dia yang susah pun jadi senang…don’t give up..:)

  221. muz says:

    salam doc leen…belum terlambat nk ucap salam aidilfitri….saye ade beberapa soklan nk tanye doc…
    mase doc buat FYDO dulu, ade exam x?
    format dia camne? teori @ essei @ viva @practical ?
    dlm mase stahun tu brapa kali exam?
    susah x?
    kalau xlepas kene ulang FYDO lg stahun ke?
    hmm, FYDO skrg masih lg 1thun or dah jd 2 thun ek?

    last question, ape prasaan doc tym lpas grad BDS ? (dh bersedia+yakin+xsabar nk berkhidmat+ilmu penuh didada+mahir semua skills utk treat patients) @ (xbrape confident + masih bnyak skills yg perlu dipelajari+ boleh ke aku hadapi semua ni..hehe) ?

    for ur info, insyallah next year saye akan grad BDS….tp rase mcm xyakin pun ade nk hadapi karenah patients yg 1001 mcam…dgn clinical skills yg masih goyah….pada pandangan doc adekah tym FYDO nnti adalah waktu yg paling sesuai utk develop clinical skill @ sblum grad ni saye perlu berbuat sesuatu?…coz kadang2 bukan semua benda kite blh buat tym clinical year + kdang2 patients xramai + patients yg dtg plak problem diorang lebih kurang same je… kalau nk di bandingkan dgn apa yg blaja dalam teori ( bermacam2 jenis case) , bukan semua jenis patient kite blh jumpa tym clinical years….

    tq

  222. drleen says:

    mus: selamat hari raya! Masa buat FYDO takde exam..just kena isi buku je..kena make sure buku tu penuh..pastu disain oleh ketua ( kalau katklinik SDO, kalau kat hospital ketua jabatan OS). FYDO tu sebenarnya nak dedahkan kita dr2 baru tentang camna nak bekerja kat mesia ni..so sebab tu dia hantar 6 bulan kat klinik biasa 6 bulan kat hospital..so nanti bila kita posting tu takde laa terkial2 nak buat kerja…Hmm..tentang sedia atau tidak tu biasa laa..mula2 je rasa tak sedia..rasa tak confident..tapi dah lama2 buat patient tu dah ok dah…yang bagusnya kerja kat kerajaan dulu masa buat FYDO tu..patient memang laaa terlampau ramai..so dari situ boleh belajar banyak..jangan malu utk bertanya kat senior2 kat situ..insyaallah awak boleh jadi dr yang baik..:) Good luck ek…nanti bagitau laa dapat kat mana..:)

  223. mohdhafiz says:

    slm.just nk bg pndpt esp pd saudari NUR.em saya xnafikn mmg ssh bidng ni,saya pun terasa ‘bahangnya’.tp awk msh lg beruntung bljr di uni mlsia yg mana sgla2nya bleh dikatakn bgs & baik. saya yg di indon ni(4 info saya jpa scholar stdnt 3rd yr), bknla x bersyukur or mendedahkn kelemahn di sini, mmg amat2 ‘kureng’ la kalo nk dibndgkn mlsia or other countries.
    saya lepsn a-level 2thn ,yg amt2 ssh but in the end sy dpt 1uni je yg diberi oleh JPA.mnkala anda sy ykn lepasn mtrx(coz stpm jrg bdk melayu).maafkn sy kalo sy katakn mtrx agk mudh sdkt(coz sy prnh di mtrx skjp) & lbh sngkt tmpohnye.& u got better place than meso anda mmg sgt2 beruntung!pttnye anda gembira dgn keberuntungan anda.saya phm anda mngkn agk tertekan, tp apepun kuatkn semngt,tbhkn hati, tngkatkn iman!hehe :)
    kalo ikutkn situasi semasa sy di sini, mmg bykla yg xkene &xpuas ati nye.bljr ssh2 a-lvl,rsult bgs pun dpt 1 uni je,smue autonomi JPA.indon plk tu!kalo nk demand gi u.k.scotlnd, irelnd qualified je.tp itulh rezeki yg ada. anywy, sy brpegng pd prnsip “brsyukur sgt2 pd ape yg ada skrg”. sy brsykr dberi pluang dlm hayat sy ni bljr utk mmbntu org.tipu la sy kalo sy kate x kecewa, tp kephtan,kepyhn &kkecewaan hrs diterima dgn hati yg trbuka!so pd saudari NUR, jgnla rs stress sgt…ade org lbh lg tekanan aspek pmbljrn&kehdpn, cume anda perlu tbhkn hati je.
    akhir kata dr saya..sy nk petik 1 ayt kitab junjungn kita,al-Furqan
    Surah Al Baqarah jzk 2:216 yg brmksd, ““dwjbkn ats kamu brperang pdhl itu tdk mnyenangkn bgmu. TTP BOLEH JD KAMU TDK MNYENANGI SESUATU,PDHL ITU BAIK BGMU,& BOLEH JD KAMU MNYUKAIi SESUATU PDHL ITU TDK BAIK BGMU. 4JJI MNGETAHUI,SDNG KAMU TDK MNGETAHUI”
    P/S;cube bc &hyti esp yg capital letter tu..& sori doc, kalo post comment sy trlalu pnjg!tq

  224. muz says:

    orait….tq

  225. drleen says:

    mohdhafiz: thanks for the comment. Good luck..and semoga berjaya..:)Insyaallah..usaha awak akan membuahkan kejayaan…bersusah2 dulu bersenang2 kemudian ye dak? :)

  226. mohdhafiz says:

    Yup doc, it’s indeed!..sometimes we must experience the meaning of perseverance & suffer then we will be a well-equipped & all-rounded person.. as malay saying goes, ” it’s uneasy to get easy, & it’s not difficult to get difficult!”(direct translated from malay..hehehe), i.e. bukan senang nk senang, & bukan susah nk susah!

  227. drleen says:

    mohdhafiz: heheheh…yup..betul cakap u tu..

  228. Ken says:

    dr leen,
    bagi pelajar pergigian yang belajar di universiti tempatan, sebelum mereka boleh membuka klinik sendiri, berapa lama mereka perlu bertugas di hospital kerajaan?
    saya menghadapi masalah gigi goyang untuk beberapa gigi saya, adakah sekiranya saya membuat surgeri periodontis, gigi saya akan kuat semula?

  229. drleen says:

    ken: biasanya kalau mendapat tajaan JPA kena kerja 10 tahun baru boleh keluar government. Kalau nak keluar awal kena bayar balik ikut perjanjian…tapi kena habiskan 3 tahun compulsary service. So pendek kata lepas 3 tahun laa baru boleh bukak klinik sendiri. Biasanya kalau buat perio surgery..boleh kuat balik kalau rawatan tu berjaya laa…kadang2 dia akan letak tulang tambahan utk ganti tulang yang hilang so kalau tulang tu bercantum dengan gigi, gigi akan kuat balik..kalau tak…gigi masih goyang tapi mungkin takkan semakin goyang..

  230. aleeya says:

    hye dr..lamer tul xjenguk blog nie..skang sy kt usu universitas sumatera utara mik dentist under mara..first time mara hntr budk mik dentist..minat nyer pasl mik exam byk kli sebb tkr course dr medik ke dentst..condition kt cnie k ler..tp facilities kureng ckt..terus terg ckp blaja kt cinie mencbr..sume serba kekurgn..seng citer malysia g bez..per2 pown kire bersyukr dpt blaja dr owang xpat blaja..so far so gud..result pown lebey gntung pd lecture..nk bagus mark mik atie lecture..lebey kurg kt malysia pown..tp sy respek u kt cnie sebb klu KOHAS pas bes sem senang nk cari pesakit..klinikl dorang bgs..teori pown k gak..nak gtaw cikit info saper yg tul mint pown boley gak apply mara o jpa after spm..byk giler peluang gabermen bg..so jgn sia2 peluang..after m3x boley apply..tp bese xapply..dorang pggl intebiu jerk..based on result..pointer plg minimum 3.5..so gud luk saper nk mik dentist..kerjy yg palih menguntungkn..

  231. drleen says:

    aleeya: hi!good luck ek kat sana..biasa laa belajar kat mana2 pun cam tu jugak..kalau tempat tu tak berapa lengkap lagi bagus sebab kita tau apa nak buat dalam serba kekurangan..kalau dah biasa semua lengkap bila kena posting tempat tak lengkap dah tak reti nak buat kerja betul tak? so belajar betul2…:)

  232. illa says:

    salam.saya nk tanya:sebenarnya saya nak jadi pensyarah perubatan dlm pergigian.saya kena jadi doktor gigi dulu ke sebelum jadi pensyarah?macam mane nk capai cita2 nk jadi pensyarah?tolong terangkan kepada saya……jasamu sangat dikenang……

    • drleen says:

      illa: Biasanya kalau nak jadi pensyarah kena amik masters…kalau dalam bidang pergigian..memang kena jadi dr gigi dulu then sambung blajar ke master baru boleh mengajar kat uni. Cuma ada sesetengah subject tak memerlukan seseorang jadi dentist dulu..macam nak ajar anatomy ke..physiology ke..biochemistry ke etc..semua tu subject2 masa first year..so yang tu tak perlu jadi dentist dulu..bila dah masuk klinikal punya subject..then kena jadi dentist and then specialist..baru boleh mengajar..:)

  233. illa says:

    terima kasih doktor….saya ingatkan jadi doktor gigi x yah tgk darah sgt tp lps bace pengalaman doktor saya jadi takut pulak nk jd doktor…..

  234. illa says:

    salam doktor….nak tanya:gigi saya warna kekuningan tapi mulut saya tak berbau camner nak dapat gigi warna putih….saya pernah pergi scaling gigi tapi tetap sama…..kadang2 saya segan nak senyum sebab nanti orang ingat saya x gosok gigi…..tolong saya doktor…….kadang2 saya tidak ada keyakinan sebabkan gigi saya……

    • drleen says:

      illa: salam…ada orang memang giginya kekuningan sikit..kalau scalling memang takkan putih..kena buat whitening baru boleh putih. Whitening biasanya dalam 1800…and tahan lebih kurang 2-3 tahun pastu kena ulang balik. Hmm..pasal dr gigi kena gigi cantik tu takde laa..gigi saya ni ahh pun bersimpang siur..hehehe….walaupun ada banyak tampalan ke..ada gigi yang takde ke..gigi tak teratur ke..semua tu tak penting sangat..paling penting gusi dan gigi sihat..so kalau dah takde lagi gigi yang rosak sebab semuanya dah ditampal..kira ok laa tuh..nanti masa jadi student boleh buat apa pun rawatan yang kita nak..no problem..

  235. illa says:

    saya nak jadi doktor gigi tapi kawan2 saya selalu cakap kalau nak jadi doktor gigi …..gigi sendiri kena cantik…..saya jadi lemah semangat nak jadi doktor gigi….betul ke doktor kalau nak jadi doktor gigi ….gigi kena cantik?

  236. shakey says:

    erm.. segalanyer dah jelas bg sye skrag…
    thanxs ya!!!

  237. syah says:

    salam, doc…
    i hv 1 ques..
    im not really interested in dentist…
    but i do interested to become a normal doctor..
    i mean ‘doct perubatan’…
    may i know what course do i hv to take at the university?..
    thx doc..
    =)

    • drleen says:

      syah: nak jadi medical dr kena laa amik medical course kat university. utk masuk dalam medical program kena good result in sains..samada spm or stpm or matriks

  238. faiz says:

    salam doc.:)
    blog ni sgt best. saya merupakan pelajar asasi sains di uitm shah alam dan sedang dalam sem 2.
    saya ingin tahu.
    1- btul kew doktor gigi yang mengkhusus dalam rawatan braces sangat kurang kat m’sia skrang ni?
    2- subjek2 yang doc da listed out tue memang core subjects ea? dalam dentistry ni, maknanya kite kena wat n tau sume dari general dentistry sampai forensic dentistry ea?
    masa nak wat kepakaran, baru kite akan wat pengkhususan kew?
    atau macam mane ye? thanks a lot doc.:)

    • drleen says:

      faiz: congrates! A’ah..saya tau ada course dentistry sebab kawan saya akan jadi lecturer kat situ..dia akan ajar orthodontik nanti..:) Hmm..tentang soalan awak tu..mana2 pakar dalam dentistry ni memang kurang kat mesia ni..sebenarnya susah nak dapat tempat untuk sambung belajar dalam bidang orthodontik ni..lepas tu course dia lama..dalam 5 tahun..so lama nak tunggu utk keluarkan pakar. Hmm..biasanya kena tau semua laa..tapi takde laa tau yang mendalam…tapi kita tau bila nak refer kat pakar kalau kita tak tau buat. Mengenai forensic ni..kalau keja kat hospital kerajaan..kadang2 kena kenalpasti mayat..tapi tak buat secara detail..just kena bagitau agak2 umur mayat tu berapa…tu je…so masa kita belajar dentistry..kita belajar semua sekali secara general..pastu kalau berminat nak mengkhusus pada sesuatu bidang and jadi pakar..baru sambung belajar lagi untuk khusus ke bidang yang kita suka.

  239. faiz says:

    oh ya. skrang kat uitm pun da ada dentistry course da. :)

  240. illa says:

    thank you doctor

  241. faiz says:

    salam doc. :)
    thanks for explaining.
    itu la, bila sya baca blog doc nie, i finally realized that that are much more things that
    i need to noe bout this field.

    sekarang ni, saya n kawan2 yang len sedang dalam proses mengisi borang upu online di mana kami dikehendaki mengisi 8 choices untuk first degree nanti, insyaallah.

    my first choice among those 8 is dentistry tapi saya confused nak pilih universiti yang mana satu.
    my friends cakap dentistry course kat ukm menggunakan bahasa melayu sabagai bahasa pengantar. the same goes for other critical courses like medic n pharmacy. betul kew?
    again, thanks :)

    • drleen says:

      faiz: Hmm..masa saya kat UKM buat matriks memang lecturer mengajar dalam bahasa melayu..tapi semua buku2 dalam bahasa inggeris…dalam exam pun soalan semua dalam bahasa melayu…anyway..kat malaysia ni uni yang tertua offer dentistry ni UM…tentang mana satu paling bagus saya tak tau..yang penting camna kita belajar ye dak? kat mana2 pun sama je…so good luck!

    • asyraf says:

      faiz, FYI dental kt ukm skg nie dh gne english sbg bhs pengntr sepenuhnya..same goes 2 medic n pharm..mayb info yg awk dpt 2 mse awl2 dental diperkenalkn di ukm dlm 13 taun lps yg mmg gne bhse melayu..skg nie kami sume blaja dlm bi..plus, dental ukm antara yg terbaik dr segi klinikalnye stnding dgn um n usm..

  242. faiz says:

    thanks doc. :)

  243. ida says:

    salam doc. saya seorang pelajar tajaan JPA. course dentistry. nak tanye, macam mana nak sambung master? Maksud saya, lepas FYDO tu, kena berkhidmat untuk berapa tahun baru boleh sambung study?

    • drleen says:

      ida: salam. biasanya lepas fydo dan lepas disahkan dalam jawatan..boleh apply..pastu ikut nasib laa kalau terus dapat atau tunggu..berapa lama tu bergantung juga..tak tau nak cakap sebab semuanya bergantung pada org yang luluskan..sebab tempat terhad sangat utk sambung belajar.

  244. amirul says:

    salam doc,sy sowg plajar spm taun ni..nk tw cmne kite leh dpt scholarship under jpa o dr yg len2??result smp kne dpt bpe?n klu trial spm flying colour,cerah x harapn tok scholarshp for oversea?

    • drleen says:

      amirul: biasanya yang tu pihak skolah yang akan uruskan..selain tu boleh tengok kat surat khabar atau internet kalau ada interview . Biasanya kalau trial ok..boleh je utk dapatkan interview pegi oversea..cuma dapat atau tidak tu bergantung pada org yang interview awak tu je laa k.

  245. farah says:

    btul ke owg ckp klau jdik amik course dentistry nih…lg ssh dr course perubatan??
    can u explain a bit about this course?

    • drleen says:

      farah: belajar mana2 pun susah…tapi dentistry ni lain sikit sebab kena perlukan skill tangan utk buat tampalan, crown, gigi palsu etc. So kena tau teori dan juga practical nya laa…tapi bidang ni takde laa cover menyeluruh sangat seperti medical kan…actually masing2 susah.

  246. ifa_faz says:

    salam dc..sy bru terjumpa blog ni..
    mmng best sgt bc pengalamn dc jd dentist..
    sy pun minat nk ambik dentist..
    tp sy tkut xleh nk go on coz bio sy kureng..
    sy ok kimia..sy skrng tgah tggu result spm..
    ssah ke nk blaja jd dentist?
    leh citer pengalaman belajar ckit x?

  247. farah says:

    thanks dr..
    mksdnye..medical x byk practical compared to dentistry??

    • drleen says:

      farah: medical pada awal2nya tak memerlukan skill tangan yang banyak seperti dental…biasanya medical awal2 hanya kena diagnose dan juga tau ubat apa yang nak kasi dan apa nak buat dalam situasi2 tertentu…tapi dental memang sepanjang kerja memerlukan skill tangan.

  248. humaira says:

    salam dr,sy nk tnye cket lar. sy dh pkai braces dlm 1 tahun 3 bulan,dawai terakhir dh pakai. skarang tgh pakai sejenis getah latex yg kene pasang sendiri dari gigi ats ke gigi bawah sebab dentist kata gigi saya still ke depan walhal sy rase mcm dh ok jek. soalan saya,adakah lepas pakai getah latex ni saya boleh bukak overall braces ni n pakai retainer atau ada proses lain saya kena lalui? means lame lagi ke saya kene tunggu nak bukak braces ni?

    • drleen says:

      humaira: hmm…kadang2 awak rasa ok..tapi kalau tengok betul2 ianya mungkin masih tak ok lagi…hmm..biasanya kalau dah teratur semuanya..barulah tak pakai getah tu lagi..dan boleh terus bukak dan pakai retainer…masanya tak tau laa berapa lama lagi…susah nak cakap sebab bergantung pada berapa cepat gigi awak bergerak. Tapi takde laa lama sampai setahun tuh…mungkin beberapa bulan lagi..sabar ek..:)

  249. fatin says:

    salam dr,sy skarang ne tgh mnggu result spm..sebelum ne cikgu sy ada tny psl cite2 kmi..jd sy kt sy nk amik course medic..cg kmi kt kalo student pompuan ne cg cdgkn amik dentist coz dentist ne lbh bnyk ms tluang utk family than medic..btul ke dr??harap dr dpt bg pndpt…

    • drleen says:

      fatin: sebenarnya ianya bergantung kat mana awak kerja…kalau kerja dengan kerajaan..jadi dentist ni kerja office hour..tapi kadang2 kena buat oncall ( bersedia dipanggil bila2 masa utk tugasan kecemasan). Kalau medical officer yang kena kerja kat emergency tu..kerjanya ada syif laa..etc..kalau kerja kat bahagian lain office hour tapi pun ada kena oncall jugak macam dr gigi. Kalau kerja private…dr medical ke dr gigi ke lebih kurang je..ada dr gigi yang kerja pagi sampai malam sampai hari minggu..dr medical pun sama…so ikut diri sendiri sebenarnya kalau kerja private ni…ada je kawan2 saya yang klinik tu rumah keduanya..so anak2 semua dok kat klinik..bila takde pesakit..dia boleh spend masa dengan anak dia..jadi dr medical pun boleh buat macam tu jugak..so terpulang kat awak ye..

  250. bibie says:

    salam.sy tgh tuggu result spm gak.sy nk tanye…
    jdi dentist ni penat x??sy nak kongsi pengalaman sy bleh??dulu, sy x penah terfikir nak jadi doktor mahupun doktor gigi.maksud sy,yg lebih ke arah bio.waktu kecil2 dulu sy nk jdi ahli astronomi, saintis yg cipta robot, arkitek.mmg x tfikir& tlintas langsung nk jdi doktor gigi.sampai la sy blajar subjek bio.pas 2 ada plak sowang Dr gigi ni mai bg ceramah kat skolah psal gigi.sejak dri 2,sy jdi tringin nk korek2 gigi orang. mcm best jee…geram sy tengok gigi yg kureng….ooo.
    macam na nk atasi stress??Dr kn kna sabar ngan psakit

    • drleen says:

      bibie: jadi dr gigi ni memang penat sikit…ye laa kalau hari2 ada ramai pesakit..pastu kena guna tenaga utk cabut laa..tampal laa cuci laa…so letih dan sakit2 tangan..lenguh2 bahu..sakit pinggang tu biasa laa kan…tapi tak semua hari busy..kadang2 ada time yang pesakit kurang..boleh relax sikit..kena pandai agih2kan masa laa kan…Hmm..kerja mana2 pun kena sabar kan..so yang tu atas diri sendiri laa…ada org yang memang cepat hilang sabar..so yang tu kena laa belajar camna nak control diri..kalau org yang memang penyabar tu takde masalah laa…

  251. zuha says:

    assalamualaikum.sy pljar pergigian thun ke2 dr indonesia. tjaan kerajaan negeri.adik sy-skrang di mtrik.jga berminat nak amik pergigian ni.masalah skrng sy dpt tau yg krajaan mlysia xkn ntar plajar ke indonesia bt ms ni.adik 2 dpt pointer 3.5 ke atas tp mungkin agak susah nk masuk u tempatan.jd dia mcm risau la,kalau xdpt pg indonesia tempat lain pn susah jgk. apa jalan lain yg drleen sarankan? ayah sy mmg nk anak2 prempuan semua amik bidang ni.

  252. drleen says:

    zuha: w’salam. hmm..biasanya sekarang ni ada banyak iklan2 utk kemasukan pelajar2 pergigian di luar negara. Dalam negera pun insyaallah boleh dapat kalau mintak. Cuba laa dulu ye..jangan give up.

  253. bieyla says:

    salam doc,,sya sngt solute dgn doc sbb x jemu2 reply comment2 visitors kt cnih,,lgpun doc bgi penerangn yg detail about dentistry n ni mnunjukan dr mmg betul2 mnat dentistry,,i want 2 noe more about dentist actually tp jarang jumpa org yg mcm dr ni,,yg ske explain mcm2 n encourage lbih rmi malaysian nk jd dentist,,n now,i will not change my ambition,,that is 2 be a dentist..lagi smngt berkobar2,,n insyaAllah klu tercapai cita2 nk jdi dentist nnt,,sya pon ak buat mcm yg dr buat,,i want to rite about dentistry in a blog so that x la bdak2 yg mnat dentistry mcm sya terkapai2 nk cri mklumat,,well,,actually ive think deeply about my ambition n this is the best cause sya dah pkir masa dpan,,yg sya akn berkahwin,,kalau sy ambik medic,,mest sya akn sbuk sngt2..n sya nk tngok anak2 sya membesar,,but at the same time,,klu sy jdi dentist,,i will get de tiiltle Dr,,n adventurous job like a doctor at the same time,,

  254. drleen says:

    bieyla: salam. thanks sebab baca blog saya. saya ni memang suka bagi penerangan sebab masa saya dulu2 takde sape bagitau apa2 so susah…anyway..jadi dentist ke medical dr ke lebih kurang je..tentang sibuk atau tak tu bergantung kepada kat mana u kerja…so kalau pandai pilih tempat u akan ada banyak masa dengan keluarga. Anyway..keep it up..bagus cita2 tu..and saya pun berharap ada org yang akan menyambung usaha saya utk kasi pengetahuan pada org ramai..:)

  255. nanie says:

    hye…i was a spm candidate 2008…i got a2 4 biology….n i really2 interested in dentistry…so,is there any chances 4 me to get diz course?

  256. drleen says:

    nanie: hi. boleh cuba mintak…insyaallah boleh dapat. persaingan sengit sikit ni skang tapi semua akan di interview..so tu penentu samada dapat atau tak..so good luck ye..:)

  257. bieyla says:

    salam,dr leen,,result spm dah kuar,,n saya dah jdii makin pening,,sya mmg mnat nk jdi dentist,,tp mara tawarkn india ngn indon jer untk dental,,heheh,,klu bley nk tmpt ag bess,,hu2,,tp klu medic,,ngara besh2,,so,,dr,,sya pening nk bwat kputusan sama ada dental or medic,,tp hati sya lbey kpada dentistry,,tp,,yerla,,rmai yg suh amik mdic,,sbb diorng ckp blaja lbey kurng sama,,hurm,,so,,sy nk tnyer dr la kan..blaja ader iras2 ker??or dental lg senng??hurm,,cam kerja plak,,mmg samer bz??n lastly,,pasal income,,heheh..tlg,,erk dr,,

  258. biela says:

    dr,,satu agih,,pluang krja?? krja cari kta ker??sbb sy ader terbaca post seseorng lam blog dr nih,,dia cm lpas grad,,ngh cri kerje jer??or mmg kta akn ditempatkan d hosp tertentu??

  259. ashiebee says:

    macam scary jeeee keje dr gigi dkt msia! insyallah next year…next year insyallah….

  260. sya says:

    as’kum.
    drleen ,you’re amazing!based on your blog n every comment yg dr replied i knew that you’re such a good dr n very sincere in your job. because of all the comments posted in this blog i’m now very interested to be a dentist. i applied for mara n do really hope to get the chance. dr i wish u all the best in your career n life.teruskan memberi semangat n dorongan to those yang still tercari2 n tertny2 hala tuju in dntstry.nice job doc!! keep it up. will cntct u later~

  261. drleen says:

    biela: hmm..sebenarnya terpulang kat awak..dental and medical sama2 susah..peluang pekerjaan memang luas utk dua2 tu…nak buat duit pun dua2 sama2 hebat. Cuma kalau nak sambung belajar..bidang medical ni lagi luas berbanding dental dan lagi banyak peluang. Hmm..lepas grad memang tak perlu cari kerja..kerja cari kita ada laa..hehehe…so fikir betul2..k..:) apa2 pun keputusan awak biar make sure awak happy..

    ashiebee: takde laa scary pun…dah lama2 tu biasa je.

    sya: w’salam. thanks..:)good luck ye..semoga awak dapat..:)

  262. deqlia says:

    salam…..
    saya ada ec yg piln 2009….
    tp pergigian d jpun x mmrlukan biology…… npe???
    saya bio b3 jd agk skar ntok amik bdang sains ni….
    kalau pergigian d jpun tjaan jpa [piln] lps la…..
    tp mcm krang psti n ykin je….. camne??? [",]

  263. shikin says:

    salam…saya nk tanye..sains hayat tu mcm mane ek?
    kalau saya amek asasi sains hayat di UM, then boleh khususkan dlm bidang pergigian ke utk degree?? thx =p

  264. drleen says:

    deqlia: salam. hmm..kalau memang berminat..u apply je la..kalau dapat kira ok la..kalau tak dapat masih boleh pergi matriks dulu kemudian ikut result matriks utk apply. Saya pun kurang pasti kenapa kat jepun subjek bio tak compulsary…apa2 pun cuba je laa ye..

    shikin: salam. memang lepas amik asasi sains hayat tu boleh ambil dentistry atau medic etc..

  265. sya says:

    dr sy x dpt la tajaan mara tu..agak sedih la..
    mungkin sbb chemistry sy 3b kut..bio pulak 2a je..
    sy risau la kalau msk matrik ad lagi ke peluang nak dpt scholar blajar ovrsea?? mcm mane nak dptkan scholar tu?

  266. shikin says:

    kalau kat india, dental college ape yg top ye?

  267. drleen says:

    sya: Saya dulu pun lepasan matriks baru dapat peluang pergi belajar oversea…mungkin sekarang ni makin susah nak dapat biasiswa sebab dah ramai budak2 dapat result bagus..so teruskan usaha..masuk matriks dulu..insyaallah ada rezeki tu dapatla pergi..kalau tak pergi oversea pun tapi dapat yang local punya..pun boleh jugak kan..

    shikin: tu saya tak sure laa…tapi kena tengok yang mana JPA iktiraf..tu yang penting.

  268. biela says:

    dr, saya agak penat nak membaca comment org2 bg
    sebab banyak sgt, so, nak tanya terus.
    saya calon spm 2009, and bercita-cita
    nak jadi dentist. saya science student.
    subject apa yang saya perlu focus lebih untuk
    dentistry ni? from your opinion, which one is better;
    jadi specialist or dentist biasa? thanks.

    • drleen says:

      biela: hehehe..memang banyak komen2 org kat sini..anyway..kalau nak jadi dentist semua subjek sains kena score..especially bio and chem..physic tu tak kisah sangat but penting utk dapat scholarship..kalau semua straight A senang org nak offer scholarship..hmm..tentang jadi specialist or dr biasa..tengok org jugak..kalau jadi dr biasa ni tengok banyak benda..tak tertumpu kat satu2 treatment je..kalau jadi specialist..hari2 ngadap menda yang sama..so ada org suka ada org tak..bergantung pada diri masing2.

  269. nazot says:

    sye berminat nk jd dentist gak…

    • drleen says:

      nazot: Hmm..bergantung pada minat awak sebenarnya..dua2 sama2 susah…dua2 sama2 best and dua2 sama2 lumayan..hehehe…so terpulang kat diri sendiri sebenarnya..paling penting masuk asasi dulu ..ada masa lagi utk fikir k..

  270. nazot says:

    tp…skrg ni tgh confused la ni..coz tak tau nk pilih bidang ape..perubatan ke atau dentist..sye bdk lepasan spm2008 tgh tggu keputusan asasi lani…plizzzz.dr, recommend kan sye which one yg paling senang + best+lumayan

  271. trah says:

    salam..
    saya dapat offer pegi interview MARA..
    saya mintak dentistry kat Jordan..
    actly skrang nie saya tgh buat foundation kat utp..amik mechanical eng..
    masuk ngan result trial..
    as backup plan kalau result x ok..
    skrang sya tahu saya x sesuai blaja engin..
    too much calculations and analyzing …
    camner plak ngan dentistry yer?
    is it all about memorizing the fact that are in the book?
    btul tak kalau saya cakap kalau budak medic/dentistry nie not necesssarily genius and bijak..
    tpi mmg kene rajin gler study..slalu mngadap buku 24 hours..
    is it correct?

    salam ukwahfillah..
    dr leen..

  272. sya says:

    thank u drleen..kalau kat matrik kte dpt good result nnt kite yg kne apply 4 biasiswa atau biasiswa yang cari kite?? hehe..mcm mane sbnrnye dr??

  273. sheeda says:

    hye dr leen.. sy mrupakan lpasan spm 2008..n
    bru2 nie sy plih kos pgigian kat USIM..
    tp masalahnye sy x yakin yg sy akn dpt sbab bio a2, kim b3, n fz cume c5..adakah pluang sy tggi atau cume sket utk tpilih kat USIM?? dgn pncpaian ni adakah sy mampu svive nant kat u?? Sbnanyer, sy masih x sure tntg pjalanan karier sy..mmg sy mnat biologi n bdg prubatan ni tp sy msh ragu2 n xtau pe karier yg plg ssuai dgn sy..tlg bg pndapat tntg msalah sy nie..tenQ

  274. lisa says:

    hye doc…
    rmi kwn2 sy yg dah pegi interview ckp…
    interviewer dah tak tanyer sgt sal study nie
    dy nak cr sumtink diffrent in the candidates dat related to courses yg kte pilih…
    as 4 example,dentistry…
    kwan2 sy ckp elaborate n think dentistry out of box and from diffrent point of view…
    camner nak xplen tuh docc????
    tq…

  275. drleen says:

    Trah: Good luck ye in your interview…Hmm..budak2 dentistry and medic ni banyak jugak kena guna otak utk mengingat fakta2 penting..nak kata tak payah pandai tu tak jugak..kena pandai and kena rajin…baru boleh berjaya…genius tu tak tau laa kan..but otak kena selalu peka..creative ( especially utk dentistry) and kena tau apa yang nak dibuat.

    sya: macam saya dulu..dekat2 nak habis matriks tu ada offer interview utk dentistry ke medicine ke pharmacy ke etc under JPA..so masa tu lecturer akan bagitau list nama yang they all pilih..masa tu saya tak terpilih pun tapi saya cakap kat lecturer saya nak pergi jugak try nasib..saya org yang terakhir di interview..alhamdulillah saya dapat..nak kata saya pandai sangat tu takde jugak sebab ramai yang dalam 4.0 tak dapat masuk…lecturer kasi offer tu kat mereka2 yang CGPA dia 3.5 and above..saya just 3.4 je..tapi agaknya dean tu suka kot cara saya masa interview..so kesimpulannya..masa dah dekat nak habis matriks tu ada tawaran..kalau tak dapat..try mintak utk interview..kalau nasib baik..dapat laa..kalau tak..tak dapat laa..but tak salah mencuba kan..

    sheeda: kalau awak dapat masuk…alhamdulillah..so kena belajar rajin2 laa..insyaallah akan berjaya..apa2 pun kita kan berusaha dan tuhan menentukan segalanya..kalau ada reseki kita nak jadi dentist..jadi laa dentist betul tak? so don’t worry..bila dah usaha betul2 tu bertawakal je laa k..:)

    lisa: hi..tuh laa saya cakap..sebab semua yang interview tu pandai2..so dia nak pilih berdasarkan seseorang tu punya cara pemikiran..personality etc..kadang2 hafal jawapan pun tak guna..kena guna daya imaginasi utk jawab..so bagi saya..dentistry bukan sekadar cabut..tampal cuci etc..dalam dentistry ada artwork..ada engineering..ada psychology..so kena fikir secara mendalam lagi meaning tu semua k…and most importantly..jangan gabra and panic..tu pun penting tu..dia nak tengok camna awak handle stress..kadang2 jawapan yang diberi takde betul atau salah..dia cuma nak uji je camna awak jawab soalan..awak ni jenis yang boleh berfikir atau tak..jenis yang boleh handle stress atau tak..boleh survive nak hidup kat negara orang etc…

  276. trah says:

    salam..
    i’ve a question..
    what if the interviewers ask me why u want to become a dentist rather than be a doctor?
    camner erk?
    actly sy mintak dentistry pom sbb abah saya cakap kalau dentist oncall x busy sgt cam doc..
    so, is it true?

    • drleen says:

      trah: memang kalau oncall tu tak teruk sangat tapi tengok tempat laa..kalau dapat tempat yang tak banyak dentistnya so kena oncall almost everyday..atau every second day atau 4 or 5 times a week…tapi kalau dapat tempat yang ramai dentist kadang2 oncall 3 kali sebulan..kadang2 lebih sikit tapi bukan hari2…so semuanya tengok nasib, tengok negeri, tengok tempat. Masa kita oncall tu kadang2 takde kena panggil langsung..time tu best laa sebab duitnya dapat..tapi tak payah nak buat kerja..tapi kadang2 tu oncall sampai semalaman..tido pun beberapa jam je..and esok paginya kena masuk kerja macam biasa pukul 8 pagi..takde cuti2..kena buat kerja macam biasa walaupun malam tu kita berjaga sebab banyak kes..tapi paling tension kalau ada banyak kes tapi terberhenti2..contoh pukul 8 ada kes..habis kes pukul 10..pastu pukul 12 ada kes lagi…pukul 1 habis..pukul 4 ada kes lagi..pukul 5 habis..pastu dapat tido kejap je sebab pukul 8 masuk kerja balik…oncall utk dr biasa pun lebih kurang sama je…bergantung pada awak attach kat department mana….kalau kerja emergency tu memang tension laa kan tapi dapat cuti the next day…so terpulang kat diri sendiri sebenarnya..tanya betul2 kenapa awak nak jadi..jangan sebab org suruh k..:)

  277. trah says:

    sorry..
    one more quest?
    citer cket skop keje as a dentist nie?
    ok..
    thank u dr leen..

    • drleen says:

      trah: tak nampak lak soalan kedua..heheh..macam yang saya citer kat dalam post tu..macam tu laa..kena kerja 3 tahun dengan gov..lepas tu samada teruskan ( kalau ada JPA scholarship) ataupun bukak klinik sendiri..atau kerja dengan orang ( private clinic) atau sambung belajar utk jadi pakar..atau kerja di university utk jadi tutur kemudian sambung belajar utk jadi pensyarah…atau kerja jadi dentist di klinik2 yang disediakan di university2…so macam2 awak boleh buat..

  278. sya says:

    tq doc kongsi pngalaman..really apprciate it..
    really really really helpful..take care!

  279. trah says:

    salam..
    actly saya nak jadik dentist nie sebab sy fikir senang nak keje..
    n bcoz i love to help people..
    especially the needy one and the children..
    if i can be a dentist..
    i want to be a pedodontict..
    but sy takut kalau interviewers tu cakap if u want to help peolpe, why don’t u become a doctor..coz dentist just help to treat the face and mounth area..
    but doctor help to save the life of a patient..
    sy takut speechless if i were given question like this..

  280. syara says:

    salam dr…sy amek bidang dentist jgak..
    hrm skrang sy dpt MARA under dentist gak..

    nk tnye..dr rse..INDIA atau IND0NESIA lg bagus universitinye??

    kal0 india/end0n en.mnx dr statekn univ mne bleh?runsing ni..hihh..

  281. atie says:

    salam dr leen…
    xceli sy juz terbka blog ni:)
    sy tgh find some info
    prepare tk intview mara by friday ni…
    sykur sgt bila jmpa blog doc ni.
    ue help me a lot
    at least nanti tak la blur sgt
    btw sume ques y sy nk tny pm dh ad ans..hehe
    wish me luck dr…tq

  282. shikin says:

    lps graduate attached dgn government 3 thn ke? pastu FYDO tu kire dlm 3 thn tu jugak ke?

  283. shikin says:

    ermm pastu dental surgeon tu cmne ea? utk dpt title dental surgeon to kne further in Master ke?
    beza ke dgn orthodontist, pedodontist ni?

  284. waniey says:

    doc..
    sy nk tnye…
    buat braces di hospital krajaan di kenakan bayaran
    atau x..??
    dan bgaimana cara nk buat braces 2??

  285. drleen says:

    trah: saving life ni ada banyak maksud kan..of course laa kalau jadi medical dr, kalau pt tu ada sakit dia boleh tolong ubatkan and in a way selamatkan nyawa jugak..tapi dentist pun tak kurang pentingnya..bayangkan hari tu ada meeting penting sekali tu gigi patah..pastu kita tampal gigi dia and jadi cantik semula..tak ke itu menyelamatkan maruah seseorang tu..even though bukan nyawa but in a way saving org tu punya life laa kan..mana nak letak muka kalau kena pergi meeting tapi gigi patah atau takde? Atau kalau ada sesuatu kerja atau nak pergi vacation..tapi gigi sakit yang teramat sampai tak boleh buat apa2 kerja..bila jumpa dentist segala sakit hilang..tak ke org tu boleh enjoy life dia? Tak ke itu dianggap saving people’s life? So be confident..kalau dia putar belitkan soalan..kena back to the basic..kenapa awak nak jadi dentist? sebab nak tolong org..tak kira laa mulut ke kepala ke..janji org tu happy and dapat jalani hidup dengan aman and without pain..betul tak?

    syara: saya pun kurang pasti tentang mana lagi bagus…rasa2nya dua2 pun bagus..kalau tak bagus sure they all tak offer kan? Lagi bagus kalau search kat internet..tentang uni tu..tentang envoronment uni tu etc..dari situ awak boleh agak sendiri kat mana yang awak suka..anyway..kalau dapat tempat yang awak tak suka..just pergi je laa and belajar betul2..nanti akhirnya balik mesia and kerja kat mesia jugak kan..:)

    atie: heheh..bagus laa camtuh..so good luck laa k..:)

    shikin: FYDO tu memang termasuk dalam 3 tahun compulsary service yang kat government..so kiranya tahun pertama tu FYDO pastu 2 tahun lagi permanent posting. Nak dapat title dental surgeon kena sambung amik master..ada laa dalam 4 or 5 tahun tempoh belajarnya…so kiranya lepas habis 3 tahun compulsary ngan gov..kalau berminat nak jadi oral surgeon dan boleh try apply..susah nak dapat..tempat terhad..Oral surgeon ni pakar pembedahan mulut…kalau pedodontist tu lain..tu pakar pergigian kanak2…kalau orthodontist tu pakar orthodontik ( utk pasang braces).

    waniey: kena bayar..500. umur 18 tahun ke bawah je boleh buat and ada waiting list..kena masuk nama dalam waiting list kemudian bila turn dah sampai baru boleh buat. Kalau awak 18 tahun ke bawah..boleh pergi kat mana2 klinik kerajaan atau swasta utk dapat surat rujukan..kemudian boleh bawak kat klinik/hospital yang ada pakar orthodontik ni..kemudian masuk dalam list.

  286. trah says:

    salam..
    thanks for ur xplanation..
    really benefits me..
    dr.. is it true that orthodontist kat Malaysia ni kurang?
    sbb kalau nak buat braces kat government hospital mesti masuk waiting list n lamer gler nak tunggu turn kita?
    saya ader buat research bout orthodontics nie n i’m quite interested to be a specialist in this area..
    one more quest..
    malocclusion tu gigi jongang ker?
    hehe..sajer nak tau..
    doakan saya buat yg terbaik during my interview n dapat offer DENTISTRY JORDAN..

    • drleen says:

      trah: bagus laa kalau nak jadi orthodontist…kat m’sia ni kurang orthodontist kat gov tapi sebab tempat utk belajar jadi orthodontist ni amat laa terhad and susah nak dapat..so tu yang buat kurang…malocclusion ni sebenarnya term utk gigi yang tak tersusun seperti yang sepatutnya..so ianya boleh jadi gigi yang berterabur..gigi yang jongang etc. So good luck laa k for the interview..:)

  287. airin darin says:

    dr leen..pe beza damon braces and seramic?and harge due2 jenis ni.tq.

    • drleen says:

      airin darin: damon braces tu adalah brand sejenis braces…ceramic pula braces yang dibuat dari ceramic so warnanya seakan gigi membuatkan bila pakai tak nampak sangat pakai braces. Harga saya pun tak sure laa skang ni..sebab kat klinik yang saya kerja tu just guna braces biasa je.

  288. firdaus says:

    salam doktor..
    saya pelajar pasum..
    tapi insya allah saya akan melanjutkan pelajaran ke bidang dentistry kat mesir..
    coz kat cni nak further lam bidang ni mesti almost 4 flat..
    saya ke sana dengan tanggungan sendiri 4 first year..
    saya nak tanya camne klau saya tamat belajar nanti,adakah saya akan dapat peluang sama dengan pelajar tajaan jpa or mara untuk mendapatkan kerja..?
    Dan satu lagi adakah bidang ni masih kritikal kat malaysia?
    thankz dr….

    • drleen says:

      firdaus: dentist masih lagi diperlukan kat m’sia ni..so make sure uni yang awak pergi tu di iktiraf oleh Malaysian Dental Council..boleh check kat website dia…lepas habis belajar sama je dengan pelajar tajaan lain kena report and dafter dengan MDC, KKM…pastu buat 3 years compulsary service kat gov hospital and clinics…so dont worry…the most important thing is dapatkan uni yang di iktiraf..senang nanti bila dah grad..:)

  289. firdaus says:

    thankz dr..
    tapi saya takut r dr..
    saya x dapat ikut 4 first year..
    coz saya amat memerlukan schorlarship 4 second year..
    jpa ader taja untuk 2nd year bg yang perg sendiri..
    bleh x dr bg tips or cara2 dr blajar mase kat kanada dlu..
    plez im really afraid and need dat schor..

  290. syara says:

    dr..erm..ape beza kalau sy x nak amek specialist..dgn amek specialist.
    contohnye dlm pakar orthodontik tuh..

    sy still b0leh buat rwtn kpd patient y nk buat braces?

  291. Dr Gigi says:

    Tahniah..keep up usaha Dr utk beri knowledge & understanding ttg kerjaya seorg doktor gigi. Soalan2 yg ditanya telah dijawab dgn begitu baik.

  292. drleen says:

    firdaus: Hmm..bagi saya lecture note tu betul2 penting..ada kawan2 saya yang rakam lecture tu lepas tu bila balik rumah dengar balik and tambah2 kat nota yang dah buat kat kelas tu..kadang2 bila lecture cakap tu laju sangat susah nak ikut..pastu lagi satu saya pinjam nota kawan2 omputih saya utk compare dengan nota saya so mana2 yang ter-miss tu ditambah2 laa..and lepas lecture make sure faham betul2..so bila review utk exam nanti dah senang sebab konsep dah faham. Anyway..tu cara saya laa..ada org lain caranya…good luck k..:)

    syara: kalau tak jadi pakar pun boleh buat orthodontik tu cuma terhad kepada kes2 yang senang..kes2 susah kena refer kat specialist. Kalau nak buat ortho cases, kena ambik course extra dalam setahun camtu part time..lepas tu dah boleh buat dah..

    dr gigi: heheh..thanks..:)

  293. malin says:

    askm drleen..hu3.. sy new viewer kat bl0g dr nie..tau p0wn fr0m kwn sy smlm c0z sy de intvw nxt week..
    xsngke sy rupenye krje dentst nie mncbr gak..hu3..
    btw, sy hrp dr halalkn sume ilmu n inf0 yg sy dpt dr bl0g dr ni..bl0g dr byk help me 4 my preparati0n 6t..hu3..thanx a l0t!!! pray 4 ur success n happiness.. =)

  294. drleen says:

    malin: w’salam. hehehe..saya happy sebab dapat membantu apa yang patut..so good luck k..:)

  295. trah says:

    salam..
    after kita completed our study in dentistry ..
    then nak cari kerja..
    is it kena ada resume like to apply for the other jobs?
    sajer jer nak tau..
    n sy nak tau procedure nak jdik dentist after kita finish our study?

  296. trah says:

    salam..
    after kita completed our study in dentistry ..
    then nak cari kerja..
    is it kena ada resume like to apply for the other jobs?

  297. -zul- says:

    salam..
    hi dr leen..
    seronok bace pasal pengalaman dr.
    mcm2 yang dr kena lalui seblom layak bergelar seorang dentist..
    bile sy bace blog nie ttiba terase juga nak jadi seorang dentist..sbb byk benda yang boleh kita buat utk tolong masyarakat.
    tappi masalahnye dr. sy nie dah terlebih umur.umur sy 23 thun
    kadang2 rase cam nak amek stpm(jurusan sains) pastu sambung kat maner2 u kat malaysia yang offer course dental..
    dr rase logik tak? boleh ke tercapai hasrat sy nie..
    sekadar bg tau perasaan sy jer..
    harap dr sudi respon ngn komen sy nie.

    sekian, terima kasih

  298. ifazaliza says:

    salam dr..
    sy nk tnya..
    klu org tnya pe isu,persoalan,konsep,n teori yg involved in being a dentist..
    nk jwb pe ek?

  299. drleen says:

    trah: salam. Biasanya lepas complete study tu kena daftar kat MDC..so kena pergi putrajaya utk interview..just bawak degree je laa..kemudian interview tu sekali dengan posting..so kena pilih negeri mana yang kita nak kerja..ada 3 pilihan..pastu tunggu je laa dapat ke tak negeri yang kita mintak tu then terus report duty pastu tunggu arahan utk pergi kat mana utk FYDO dan seterusnya posting tetap. Masa saya dulu takde resume pun..just datang isi borang, bawak gambar, degree and interview posting.

    zul: saya pun tak sure laa..paling bagus kalau check kat website uni yang offer degree tu..kadang2 they all ada had umur..kalau takde had umur tu ok laa kan..maknanya boleh amik stpm pastu cuba apply utk masuk dalam program..:)

    ifazaliza: salam. Hmm..very generalize and banyak soalan tuh…kalau specific sikit mungkin lagi senang nak jawab..siapa yang tanya soalan tu?

  300. ifazaliza says:

    doktor fakulti ktorg..
    assgmnt utk oral health..
    its ok dok..tanx..
    nway,congrate utk dr cz dpt wt webste ni..
    mmg mmbanggakan..
    suka bc cara dr. slesaikn msalah2 kengkwn kt ats ni..
    hopefully dpt jd dr gg cm drleen..

  301. Ina says:

    Saya pegawai pergigian yang baru bertugas di klinik kerajaan. Saya ditugaskan untuk memberi ceramah tentang ART n teknik meberus gigikepada jururawat pergigian.Ceramah perlu diberi dalam bahasa melayu.Saya nak beri ceramah yang menarik tetapi bahan yang saya ada agak tidak menarik. Leen boleh bantu saya?

  302. -zul- says:

    terima kasih dr. leen kerana sudi reply komen sy..
    semoga dr. terus berkhidmat utk masyarakat..
    doakan sy berjaya mencapai ape yang sy impikan..hehe
    sekian terima kasih

    -zul-

  303. syirOro says:

    Assalamualaikum drleen!!!
    i’m syira yg bminat sgt nk jd dentist since form4..
    thnx alot 4 ur info bout dentistry coz that are my requirements 4 my folio kerjaya n my extra info.
    YOU R MY INSPIRATION 2 reach my dream comes true..
    so wish me luck for my every standardised n exam even SPM!!!!!!!!!!

  304. ayurahman says:

    hi. i wish i had read ur blog before i became a dental officer in malaysia. But it wouldn’t make any significant difference though. Basically i’m 2 years ur junior and i graduated from usm 2004 (first batch). I thought i was the only one who went through all those hardship of oncall, outpatient (op day), school dental tx, ISO, YM , all those things that u have mention. Regarding those MVA cases and oncall thing that’s one of my worst nightmare. I had been yelled at the staff nurse, being ridiculed for not competent to set up an iv line for in patient, being left alone in the ot (in place of my oral surgeon) to attend a dying child with hydrocephalus and many other small small things that sounds simple but really dreadful to me. But on the other hand, i have always dreamt of become a dentist. When i finally become one, its just happen that its not what exactly look like when i dreamt it. But still its a fulfilling job. when u look a the faces of hopes, at the smile of joy and gratefulness, the feeling of being able to help others even in a small way like stitching up lacerated tongue in a hydrocephalus child (who sadly and eventually died in under ur care (and with the medical team of course), extracting tooth that coz so much pain n so forth relieving a person from agony..but like u, i finally quit. har har just kidding. i did quit kkm n join uni instead. i could never leave dentistry but i’ve definitely liberated myself from oncall (YEAY!!!)as a conclusion, dentistry in contacts with kkm in malaysia is one of life time experience that u’ll never find in any other places in the world :P

  305. ayurahman says:

    and yeah one other important things, to those fydo’s and dental officer out there who is struggling out of fear and anxiety of being called (during oncall) to set an iv line or stitching up wounds in children under 8 years old, don’t worry..don’t be depressed coz u are not alone..really :)

  306. ayurahman says:

    sometime u need to be the bad guy (in a child’s view literally) in order to help them. i always went home broken hearted when i have to treat a child with force. i wish there is other way to deal with this. its so stressful when i recall it back then. and the memories remains..

  307. adleen501 says:

    Asalamualaikum drleen,
    sye bru lps spm dn sy dpt tawaran matrik..
    sye kurang bminat menjadi doc sbb sy takot sy x mampu blaja dlm aliran doc,tp parents mahukan sye mnjadi doc..
    lgpn dlm spm saye hanye mdpt b4 dlm bio,kimia n fzk..
    tp sy bminat mjd psycologist kanak2,adakah ada pluang pkerjaan jk sy mngmbil bidang tsebut? dan bagaimana care n arah tuju untuk ke arah mjadi psycology kanak2?
    maaf kerana sy btanye luar dr bidang drleen tp sy mharapkn bantuan drleen….
    -tq-

  308. amani says:

    salam drleen
    sy xsangka akn jumpa blog tentang dentistry nih.saya berterima kasih kat ayah sy sbab bukak blog ni dan tinggal kan untuk sy.
    actually sy tertarik untuk jd gigi lpas baca 2buah novel.huhu.sy rasa seronok bila org bercerita tentang gigi.tapi sy sedih.result spm baru2 ni ckup2 makan je.sume subjek sn sy kredit.matrik sy xdpt,upu pon xdpt.tp sy da apply medicmesir.sy harap dapat.sy nak jd pakar orthodontik atau pedodontik sbab sy suka kanak2 dan sy rasa pakar ortho dlm malaysia nih sgt kurang..drleen doakan la sy supaya berjaya.

  309. drleen says:

    ifazaliza: dasatnya dia kasi soalan camtuh..hehehe

    ina: boleh contact saya laa senang skit..kat sini panjang2 nak jawab susah plak..heheh..boleh e-mail saya doktorleen@gmail.com atau call/sms 016-3350278

    zul: sama2…insyaallah akan berjaya..:)

    syir0ro: good luck ye…thanks for reading my blog!

    ayurahman: yeah..i hear you! Memang kerja dengan KKM is quite an adventure but it’s all good…u can never get that experience elsewhere in the world..hehehe..anyway, some dentists actually like it or they don’t mind it..so i guess tengok apa yang u nak kan…i don’t really like the oncalls etc..so that’s why i’m glad i’m not working with KKM anymore.

    adleen501: hmm..actually lagi bagus study benda yang awak minat..child psychology pun ok jugak…saya pun tak tau banyak pasal bidang ni so mungkin saya tak boleh kasi jawapan terbaik..paling bagus mungkin boleh cari online kat mana yang ada course yang berkaitan..hmm..jadi child psychologist ni awak boleh kerja kat hospital ataupun bukak special kindergarden ke…special centre ke utk problematic child ke..u can be creative about it..tak semestinya kerja makan gaji je kan..:)Good luck k..

    amani: salam. good luck k..insyaallah boleh berja dengan usaha yang gigih..:)

  310. syu says:

    ley dr trangkn sal orthodontics n dentofacial orthopedics

  311. drleen says:

    syu: orthodontist ni biasanya kerjanya membetulkan susunan gigi…dentofacial orthopedic ni plak saya tak sure..biasanya kita ada oral surgeon..rasanya lebih kurang je kot..oral surgeon ni kerjanya utk merawat tulang muka yang patah, membuat pembedahan mengeluarkan gigi, membuang kanser di mulut/lidah/muka, memasang implant.

  312. shima says:

    salam dr leen

    best nye jd cam dr

    sy pn minat sgt nak jd dr gigi…skrg tgah tgu result matrik sem 2…huhu..takutnye nk tgk result nant .upu sy apply dentistry kt uitm n usm…sy hrp sgt dpt dentistry kat uitm sbb dkat dgn rumah..haha,da xnk jauh dr rumah lg..tp bgus la dr leen ni…doktor slalunye bz ngan keje tp masih ade mase lg nk reply msg2 org…wah,tabik spring la….dr leen dl matrik mane>???

    • drleen says:

      shima: salam. good luck laa k dengan result awak tu..insyaallah ok punye..:) saya dulu kat matriks UKM bangi..masa dulu ada matriks dalam UKM punya campus..skang rasanya dah takde lagi. So nanti kalau dapat masuk bagitau laa k..

  313. nice girl says:

    assalamualikum….
    bestnyer aka cerita
    tapi saya harap saya boleh jadi macam akak
    dan saya harap aka terus berusaha
    wasalam…
    (O_O)

  314. atie says:

    salam….
    dh lm xview blog nie
    makin mntap lar..hehe
    sy bru jer dpt offer 4 asasi sn
    xceli frust skit
    ingtkn dapat asasi pergigian ker,,,,etc
    nway doakn sy yer,,dr leen
    notim else in my mind
    only dentist jer…..hihihihi

    • drleen says:

      atie: wahh..dapat 4 offer sekaligus…asasi sains laa lepas tu boleh masuk dental school..takde asasi pergigiannya..heheheh…so don’t worry k..kalau nak make sure, tanya pihak asasi tu dulu. tentang camna nak jadi confident tu..hmm ..rasanya semua terpulang pada diri sendiri kot..kita sendiri yang kena berubah utk menjadi seorang yang more confident..lagi satu saya rasa kena selalu think positif..sebab negative thinking boleh menyebabkan kita menjadi down dan takde confident. Good luck ye.

  315. atie says:

    dr leen…cmner ah nk jf someone
    who always full of cnfident??
    i think mine is goin low dis week
    hahahaha..
    sori lar,,,da ques is out of da topic

  316. nadhirah says:

    salam drleen..
    first tym buka page ne..
    hehe, ketinggalan sket..

    sy amek spm taun ne.
    geram betol bljr bio… bljr blaja blaja, tym exam, xpenah dpt a. adus.. xtau pe mslh.. mybe teknik mnjwb ko.
    hmm..
    its actually like this,
    i love studying physics, but im afraid to be an engineer..
    on the other hnd, i love to be a dentist, but never excellent in biology..

    ive 5 more months to face the exam..
    huhu.. grr..

    • drleen says:

      nadhirah: memang belajar semua takde yang senang..and it’s true..sometimes kita dah jawab yang terbaik tapi masih tak dapat apa yang kita nak..so sebab tu la lepas dah jawab soalan kena laa berserah pada qada’ dan qadar…doa banyak2..anyway…apa2 pun ketentuan dia jangan give up k…usaha dan terus usaha..:) Tentang nak jadi apa tu..sebenarnya kena tanya diri sendiri…tentu awak kenal siapa diri awak..dan awak sure tau mana baik mana tak..so kadang2 kalau tak tau sangat2..sembahyang istikharah je laa..kot2 dapat petunjuk dari Allah…kalau saya boleh bagitau mana satu yang awak perlu pilih tentu saya dah bagitau..heheh..tapi saya pun tak tau..so..keep searching..insyaallah..satu hari nanti sure awak tau punya..good luck k.

  317. nadhirah says:

    what should i do??

    taget dpt straight 9a1, amin. kne ushe ne.
    tpi bile pkir pasal nak jadi ape, tu yng bengong2 sket..

  318. pa10 hanie says:

    salam drleen…..
    sy tgh conpius lerr skrg…
    sy dpt asasi prgigian uia…
    n dpt medic under jpa.
    which 1 is da best choice…
    da poblem is sy ske due2..huuhu
    help me plisss…

    • drleen says:

      pa10hanie: waaa..congrates! Datang medic and dentistry…hmm..mungkin boleh sembahyang istikharah je kot..saya pun tak tau mana satu yang patut awak pilih sebab dua2 pun ok…jadi dentist ni ada susah dan senangnya..begitu juga dengan medical officer…dari segi kerja mungkin kalau jadi medical officer di awal2 tu sukar skit kot sebab kena kerja kat hospital atau emergency department..penat..letih etc…kalau dentist ni di awal2 tu biasa je..time kerja kat hospital je laa seksa skit..kat klinik biasa je..bila dah bukak klinik sendiri..jadi dentist ni lebih penat sebab kita kerja perlukan tenaga tangan..kalau bukak klinik sendiri bila jadi medical officer rileks skit sebab biasa org datang sebab sakit2 biasa kecuali kalau awak buat benda2 lain..so..fikir baik2 k…apa2 pun pilihan awak saya doakan semoga berjaya..

    • nor fadzilah mustafa says:

      untung awak dapat 2 tawaran yang besar sekaligus..tak macam saya tak dapat ape2…

  319. ~amiRza~ says:

    hai… askum drleen…

    first skaly congrate coz da bejaya jd dokte gigi..!!!
    tq coz sudi kongsi pengalaman kat article tu…
    mmg rasa best la bc article yg drleen tulis tu…

    sy ada several questions:

    1) dlu tyme dr study kat canada… x de bnyk pendedahan tentang tugas kat hospital kan..bnyak belaja je ek…..so mcm mna bla da blik n kena keja kat ospital…tahu ke nak merawat….??

    sy risau r coz sy akan further stdy bidang perubatan..so ble baca article dokte tulis tu rasa takot la …sy risau mcm mana saya nak keje n nak merawat patient bla dah blik mlaysia nty n kena keja kat ostipal sedangkan masa study banyak belajar je kan…takot x reti nak bertindak as a dokte la…haha…

    2)tyme praktikal dua tahun pertama kat malaysia tu mmg kita bleyh pilih hospital mana2 pown ek..???
    drleen rasa baik pilih hospital yg bz o yg x bz….

    thanks dRleeN…..

    • drleen says:

      amirza: don;t worry…cuma kalau awak belajar kat luar negara lain dengan dalam negara…masa saya belajar kat canada tu saya hanya buat tugas2 dentist biasa je..practical kat hospital pun kejap je dalam sebulan..masa tu just assist pakar buat pembedahan gigi bungsu je..kat sana utk jahit2 muka semua they all kasi plastic surgeon..kat malaysia lain plak citernya..so masa tu baru laa belajar banyak dari senior2 and pakar2..takde laa dia tinggalkan kita sendiri buat kerja sorang2..heheh…kalau jadi medical officer..sama je..biasanya akan ada practical for about 1 – 2 years…tengok university…kadang2 apa yang kita belajar tu semua tak cukup..bila ada practical baru belajar banyak…so don’t worry..memang ada practicalnya..takde awak belajar je semata2 tanpa practical..:) Hmm..rasanya takleh pilih hospital kot..tak tau laa medical officer camna..but biasanya boleh pilih negeri..tu pun ada 3 pilihan..and insyaallah dapat di salah satu pilihan negeri yang kita nak..kalau nasib tak baik dia hantar je mana2 negeri..ikut keperluan..tapi mana2 pun hospital yang dia kasi mesti boleh belajar something punya..bagi saya kalau hospital yang bz lagi bagus sebab cepat kita belajar…and macam2 kes kita jumpa. Anyway..good luck k.

  320. nor fadzilah mustafa says:

    saya mahu menjadi doktor gigi..tapi saya tidak mendapat sebarang u @ matrikulasi.keputusan spm saya 6a,2b,2c,1d…macam mana ye?sedihnya sayaaaaaaaaaaa:(

    • drleen says:

      norfadzilah: hmm…mungkin boleh masuk form 6..amik stpm plak..kalau result cun masa tu sure boleh masuk punya..:)

  321. atie says:

    salam dr.leen,,,,,,
    sy dpt offer tk dntistry under mara
    wt foundation kt kolej mara seremban
    progrm intrnational baccalaureate
    p nde 2 intrntnal bccrte…?????
    xfhm lar..huhu
    tp doc,,,,,tbe2 jer rs tkut
    suka pm ader,,,huhu

    • drleen says:

      atie: laa..apa lak nak takut..bagus laa tu..apa2 pun belajar je betul2 utk dapat result cun..then boleh masuk dental school..kalau dengan MARA kalau result bagus tak payah bayar…haa..study tau…IB tu sebenarnya lebih kurang cam matriks tapi dikenali seluruh dunia..kalau matriks ni kadang2 kat mesia je laku kat oversea tak laku sangat kecuali kalau memang uni dia ada MOU dengan uni malaysia…so IB program ni kalau lulus..boleh belajar kat mana2 uni di seluruh dunia rasanya laa..so far kat mesia ni ada 7 je tempat yang offer IB..kebanyakkannya international school. Apa2 pun tak payah takut..kalau belajar betul2 senang je..:)

  322. bonny says:

    thanx dr leen!!!!!
    sye minx medic last2 pat dentist g india.
    wat ib kat kms. tp x taw dentist tue per??
    saye pat um gak tuk asasi sc hayat.
    cam blur+bingung+kecewa.pas bace rase semangat blek.
    ramai nshat kate dentist lebeh baek than medic.
    arap dr leh kas nashat ea..

    • drleen says:

      bonny: congrates! Sama laa awak nanti dengan atie..sama2 masuk KMS…hmm..masa mula2 saya dapat dentistry pun saya tak tau apa2..ingatkan cabut gigi tampal gigi je..but it’s more than that…quite challanging jugak…hmm..kalau awak masuk KMS..result bagus terus masuk dental school..tapi kalau awak amik asasi sains hayat..ada peluang buat benda lain lagi..so terpulang k..baca je laa semua artikel dalam blog saya ni…kalau nak jadi dentist lebih kurang je laa dengan apa yang saya tulis..kalau rasa tak minat..maybe boleh amik asasi kat UM and try lagi utk amik medic..

  323. jojo says:

    hi dr leen…nice to meet u here =]
    i am a dental student who is going to finish my year one soon.before i came across ur blog,i dont even know that the daily life of a dental officer in gov hosp. can be that tough! seriously tough!thru ur description, i can imagine the life that awaits me in front will full of business n of course tireness as well.i still wonder can i survive it o not in the future wif loads of call,etc….
    actually i planned to take medicine at first, but since i realised that i cant survive thru HO life due to sum health prob,i turned to do dentistry.may be there are too little dental officers that blog to expose their daily lives compare to MO.we can picture a life of a HO or MO but not DO.thus lot of students including me still think that this is a 9am-5pm works without call.but it seems so long.i gotta worry hw to survive thru it later.so dr,any tips for us wen nid to oncall for a long hrs?ve u calculated the longest hrs that u had worked non stop?thnx for answering me =]

    • drleen says:

      jojo: hi…hmm…yeah..it’s true..no one ever told me what my life would be when i become a dental officer..the life of dental officers in malaysia are way different than dental officers oversea ( at least canada..dunno about other places). You’ll survive..for sure..you will automatically adjust yourself to the working environment here..don’t worry about that. Oncall sometimes can be really hectic..the longest was when i was working at Selayang Hospital..new year’s eve..of course a lot of accidents..etc..i got called around 11..worked till 2..then slept about 2 hours then got another call..worked till almost 5 because got another case in the middle of that case. Then it;s already morning..can;t really sleep afterwards..It’s only once in a blue moon that you have to work that bad…sometimes no call at all.. don’t worry so much about it…or if you really hate it then quit gov after finishing ur 3 years compulsary service laa..:)

  324. cimiki says:

    dr leen…sy amat berminat dlm bidang perubatan dan pergigian.namun begitu, keputusan matrik sy di atas pointer 3.50 tapi xmencapai 4 flat.sy ni bukan bumi putera…jd tempat sy untuk medik di ipta mmg xde..klau sy nak g ipts atau oversea,sy xmampu…jd,apa pendapat dr leen utk sy terus ke bidang medik??ada x pinjaman yg sesuai dgn sy yg bukan bumiputra dan result sy yg xberapa tinggi utk sy melanjutkan pelajaran dalam bidang medik??harap dr leen dpt membantu dan menaikkan semangat sy…terima kasih

    • drleen says:

      cimiki: Hmm..rasanya banyak IPTS yang menawarkan kursus medic atau dentistry dan boleh apply for scholarship atau loan…biasanya tengok kat surat khabar seperti The Star..kat dalam tu ada banyak ads..boleh terus tanya uni terbabit…dalam The Star hari ni (20 May) ada page tebal penuh dengan education guide..

  325. cimiki says:

    oooo…terima kasih dr leen

  326. kasutmerah01 says:

    Salam.drleen..sy br dpt kptsn asasi..alhamdulillah…tp sy pening skrg ni nak ambk apa…mmg sy kna pilih sndri.tp..hmm..skrg ni sy confuse sama ada nak ambk farmasi @ dentistry..mulanya ada org ckp farmasi ok..tp ada plk yg kt boring n pluang pkrjaan x bnyk..apa pnpt drleen? klu dentistry…x semudah yg kita sangkakan sbnrnya..mngkn sbb x confident kot..huhuhu..mcm mn ni..skrg kn isi fasa 2 untk upu 2…

    • drleen says:

      kasutmerah01: congrates…sebenarnya terpulang pada awak..jadi dentist pun ok..jadi pharmacist pun ok..dua2 peluang pekerjaan cerah..dua2 boleh buat business..tapi tak selama2nya kita boleh jadi dentist sebab ianya memerlukan skill tangan..kalau pharmacist boleh kerja selamanya selagi larat..so kena tanya diri sendiri laa k..mana satu awak minat..

  327. dianne says:

    salam, dr. leen..
    sy amat tertarik dgn blog dr. ni..
    sbnrnye sye nk mintk pndgn & nasihat dari dr..

    sy dah dpt kptsn matrik tp xbrpa baik cuma ckup mkn 3.0 je..so kalo sy nk apply kos yg best pon mgkin susah nk dpt coz mgkin akan dlambung kos..

    so smsa tggu result sy cuba apply pngajian pergigian ke al azhar university mesir anjuran Akademi AlQuran Medic-Msia (fly private)dan mmg kena mgunakn kptusan spm skrg2 nya subjek sains B4, dan alhamdulillah sy dterima twaran 2..insyaAllah bln 9 fly. ;p

    mslhnya skg, family sy nk sgt sy jd dr. dan mmg cita2 sy utk mjadi seorg dr. dari kecil lg ttp sy kurg keyakinan utk mneruskan dlm prgigian ni wlupun sy sgt bminat..
    ini adalah kerana sy hanya mdapat btul2 B4 dlm subjek sains dlm spm dan juga sy rasa kptsn sy d mtrik bru2 ini mbuatkan sy rsa mcam sukar pulak utk stdy dlm subjek sains lg..
    kkdg rsa tension sgt d mtrik dulu..
    sy mmg dah struggle sgguh2 dan rajin tp apa boleyh buat, itu rzeki kita..
    rzeki yg lebih 2 insyaAllah ada tp mgkin lmbt kan..;)

    so adakah dr. rsa sy patut pg yg mesir 2?
    kalo sy d malaysia of coz requirement yg sy ada skg xckup..
    prvate d msia pon tggi rquiremnt..
    parents sy nk sy ke mesir 2 coz xnak sy dpt kos yg xmnat nant d msia..
    cuma sy takot sy xmampu pulak amek pgigian nant, ye lah pencapaian sy pon xhebat, kos ni pon bukan senang kan n prlu byk lg usaha..

    apakah pndangan dr.? sy ni layak ke? ;|

    • drleen says:

      dianne: salam. Hmm..sebenarnya kalau kita nak betul2 dan berusaha bersungguh2 insyaallah akan dipermudahkan..so jangan putus asa..mungkin result matriks tak berapa ok tapi nanti masa belajar result ok..so jangan give up hope k…saya rasa kalau dah ada peluang tu teruskan je laa..pastikan course tu di iktiraf oleh JPA dan juga malaysian dental council..boleh tanya uni tersebut atau check laman web malaysian dental council. tapi memang kat malaysia ni sistem dia tah apa2 skit..so kadang2 apa yang kita mintak tu tak dapat..so kalau betul2 nak jadi dentist dan dah ada peluang..insyaallah kalau belajar betul2 akan berjaya..:)

  328. dianne says:

    baiklah..thanks much dr. leen..sy dah rsa yakin nk amek dental =)

    may Allah bless all of us.
    (~,*)

  329. nana says:

    salam drleen, sye nk tnye drleen rase enjoy x in dental ni?

    ade org kate kalo jd doc rase xda life coz everytime working & xda masa nk luangkan masa dgn famly..btulke?

    sye rase doc pon mcm pkerja lain mest ade cuti..mm kalo keja ngan gov ade cuti x in weekend? swasta?

    drleen habis blaja mase umor bape? drleen kahwin mse umor bpe?

    • drleen says:

      nana: so far memang saya enjoy laa kan..sebenarnya jadi dentist ni bebas nak buat apa bergantung pada choice masing2…ada yang nak cari duit banyak and sanggup kerja tiap2 hari..ada yang nak kerja sampai malam..ada yang office hour je..tengok laa kan masing2…ada pulak yang public holiday pun bukak..ada yang tutup..so kena tanya diri sendiri kalau kerja swasta ni apa yang kita nak..kalau kerja dengan kerajaan memang banyak masa dengan keluarga laa sebab kerja pun 5 hari seminggu and setiap public holiday cuti kan…saya habis belajar umur saya 24 tahun..saya kawin sebenarnya masa belajar, nak masuk final year..umur 23 tahun..heheh..

  330. ainul says:

    salam dr.leen

    emm..sye baru je lpas dr asasi..
    dan skrang tgah buat permohonan upu
    mule2 sye keliru..dan xtau nk pilih bidang ape
    tp, lpas bce blog dr.leen ni..sye ade rse minat cket dlm bidg pergigian ni
    walhal sblom ni, xpnah pon sye bercite-cte menjadi dr gigi
    mse dkat dental school..slaen subjek bio, adakah subjek chemistry, math n fzk still blaja lg??
    sbb sye rse suke dkat ksemue subjek tersebut
    rse syg kalo da x blaja nnt

    sye da pilih pergigian as 1st n 2nd choice in upu
    cume..sye mcm takot2 lg dgn pilihan yg sye buat
    mungkin sye x yakin ng diri sye sendiri
    itulah masalah sye sbenanye
    cmne ye nk naikkn self-confident kte??

    lg satu..drleen kate study grup adlah slh stu care stdy yg baekkn..
    tp, sye mcm xbrape reti nk buat study grup
    mcm mne ye??
    kdg2 rse malu nk ckp kat depn kwn..nk tergkn pasl pelajaran..

    ape2 pon..sye sgt kagum ng drleen
    walopon kerjaye sbg dr..tp, masih sempat wat blog yg sgt berfaedah ni
    tahniah dr!

    • drleen says:

      ainul: biasanya kalau dah masuk dental school takde laa belajar pasal math and fizik..banyak pasal bio laa..chem ada skit2 time belajar pasal ubat…tapi banyak dah ke basic2 dalam dentistry…saya mula2 dulu pun tak confident gak..lagi laa terus kena buat kat negara orang..dah le bahasa inggeris takde laa power sangat..tapi lama2 tu confident tu datang sendiri…jangan risau..:) Pasal study group ni..actuallnya takde laa susah…saya dari dulu suka study group sebab kita boleh belajar banyak benda dalam masa singkat dengan usaha yang sikit..sebab kita hanya buat bahagian kita pastu present dan sediakan nota utk kawan2 lain..so org lain pun buat benda yang sama..so sama2 dapat benefit. Tentang malu tu sebenarnya kalau satu study group tu geng2 kita..takde malu pun..tu penting jugak..pilih org yang satu group…kalau pilih org yang kita tak kenal sure tak syok kan..so saya cadangkan pilih org2 yang kita rapat atau kenal..so good luck ye..:)

  331. DR ZAZA says:

    hai, sungguh jarang nak baca tentang routine job of Gov DO.selalunya org anggap DO gov ni goyang kaki dan makan gaji buta.i read thru many comments frm other blogs saying how disgraceful is GOV DO works.But today u have atleast open their eyes and see what The DO does.From my personal opinion PENAT jadi GOV DO.U have to please everyone but deny ur feelings and ur family.

    • drleen says:

      dr zaza: kadang2 org tak tau..tu yang they all anggap dr kat gov semua tak buat kerja betul..padahal sebab terlalu ramai pesakit yang nak kena jumpa..dr tu bukannya robot kan..manusia juga..:) memang susah nak puaskan hati semua org…nak buat camna..dah kerja kita..sabar je laa..

  332. shima says:

    salam…dr leen,bru2 ni sy dpt result yg cemerlang d matrik..Alhamdulillah n sy mmg becite2 nk jd doktor gigi.tp sekarang sy xtau nak pilih u mane sbg pilihan pertama???sy mmg nak masuk uitm je tp rmai yg galakkan sy g ukm o um….ape pendapat doktor???skrang nak isi upu fasa 2 n tamat pd 27 mei ni…tolong ye doktor bg pendapat doktor tntg u mane yg patut sy pilih utk pilihan pertama dlm borang upu…

  333. husna says:

    slm kak leen,,sy merupakan pelajr pergigian thn 1 di universiti mansura…sy amat berterima kasih kpd kak lin krn memberi byk maklumat..disini..ingin kan sy bertanye,,bolehkah sy mengcopy paste ape2 yg sy berminat dlm blog kak lin n post kan nye di blog sy?(sy akan mempamerkan blog kak lin)

    • drleen says:

      husna: boleh je kalau nak copy and paste..tapi memang kena letak sourcenya dari mana laa kan..:) camna first year? good luck and all the best k.

  334. ainul says:

    thanx dr.leen ;)

  335. husna says:

    sy tgh exam sekrg doktor lin..ade tinggal 2 paper lg..kak lin,kak lin kat canada dulu memg setiap thn ade byk subjek x?thnx ya=)..exm dr awal thn smpai la final selalu ade..

    • drleen says:

      husna: good luck exam tuh…biasa laa jadi dental student ni memang banyak paper pun..masa saya dulu masa third year ada dalam berapa belas tah subject..sampai lupa..

  336. husna says:

    doc lin ade fb x?;)

  337. syaz-1 says:

    salam…saya 17 thn,MRSM PASIR SALAK….saya bminat dgn dentistry….tp..bila saya baca blog nih…tetiba pulak rasa gubra….x kanlah kene cek gigi org mati..huh~….ape2 pun…saya bsedia mghadapi semua tuh…tq sbb share experience…SPM yg penting…tq yeah!kalu ade tips ringan2kan lah tgn menaip..hehe

    • drleen says:

      syaz-1: hehehe..jangan risau laa..yang check gigi mayat tu kadang2 je..bukan selalu dan bergantung pada tempat…anyway..good luck..hopefully akan bertambah lagi dentist kat malaysia ni..:)

  338. ICHI says:

    salam drleen.. saya pelajar lepasan spm 2008.. saya telah ditawarkan program engineering di UK oleh MARA..tetapi saya tolak sbb sy x minat egineering… (actually menyesal apply engine hari tuu.. saya engat susah nak dapat tempat dlm kos dental) tp sekarang saya amatlah nak sangat amik dental nie…akhirnye saya hanya masok UPM utk asasi sains..(now Jun 2009) so soklan saya… adekah saya masih berpeluang lagi utk apply jpa or mara scholar utk degree dlm bidang dental di luar negara selepas saya habis program asasi sains ini?? saya harap sangat dr rep cuz saya sangat laa menyesal nie… erkkk…

    • drleen says:

      ichi: selepas asasi sains memang ada peluang lagi utk mintak scholarship pergi ke luar negara utk course dentistry..saingan memang sengit laa kan..tapi kalau result asasi bagus insyaallah dapat. Kalau tak dapat yang luar negara..dalam malaysia pun boleh buat jugak..sekarang ni ada banyak uni yang tawarkan course dentistry. better amik course yang kita minat..kalau tak nanti lagi menyesal..

  339. diba says:

    sye plajar f5 n bakal amik spm…
    nnt saya ada mock-iterview n i want to be dentist..
    after bce apa yg doc tlis i think dental is so adventerous…nk tnye dlm bdg ni apa yg pling ssh n mcabar…n how u struggle until berjaya become dentist???

    • drleen says:

      diba: good luck in your mock interview. Memang jadi dentist ni mencabar skit..bagi saya yang paling mencabar kalau kerja di hospital..ye laa kena deal dengan mereka yang accident yang patah2 tulang muka laa..yang terkoyak2 kulit etc..so kena laa jahit muka dia sampai cantik..pastu tolong pakar dalam dewan bedah utk cantumkan balik tulang yang patah dan kemudian kalau ada kes2 yang melibatkan kanser di bahagian muka ke leher ke etc kena tolong pakar juga dalam dewan bedah. Hmm..camna struggle ek..just belajar sungguh2 laa..memang susah tapi kalau rajin belajar insyaallah yang susah pun jadi senang.

      • Jurutera says:

        hai cik doktor, free nampak… siap berbalas comment lagi.. hik hik

      • drleen says:

        jurutera: takde laa free sangat pun…bz jugak..tapi ada time2 terluang walaupun 30 minit saya sure bukak nyer blog saya ni and reply to comments..hehe

  340. anis says:

    saye pelajar pergigian..juz wanna know..mmg klu da abeh study..fydo tu mmg kene g 6 bulan hospital n 6 bulan kat klinik ke?
    mmm…klu kat hospital tu camne eh?xleh nak bayangla..if klu 1 patient dtg..then kite ken kol doc pakar n tell them everything ke camne?mcm menakotkan jew..mesti salu kene marah kan?haih..dhla time study pon salu kene mara..tensen2

    • drleen says:

      anis: hehe..kena marah tu macam biasa laa..tapi takpe..kita boleh belajar banyak so nanti masa kita dah posting takde laa terkial2 tak reti buat apa2…so memang FYDO tu kena buat 6 bulan klinik. 6 bulan hospital. Posting nanti pun ikut nasib dapat klinik atau hospital..hmm..biasanya kat hospital tu kena check patient..pastu kena present kat senior ataupun oral surgeon..lepas tu nanti dia tanya2 soalan..pastu kita buat laa treatment yang kena buat…macam2 lagi laa..kena buat ward round laa..etc. hmm..kat mesia ni takde pun pakai rubber dam all the time..majority dr kat sini tak pakai rubber dam..saya pun terkejut masa mula2 kerja dulu..dah syok2 belajar and dah terror pasang rubber dam tup2 tak sini takde plak..heheh..kat private pun takde..tapi saya rasa nanti masa saya bukak klinik sendiri saya nak beli rubber dam tu..senang nak buat tampalan putih..tahan lama skit.

  341. anis says:

    mmm n ag satu doc..camne eh nk jadi a gud dentist..salu klu sy wat filling meti lembab giler 1 tut 2 hour!pki rubber dam tu ag la masalah..ni tensen ng partner ag..haih mmg la..hihi..sorry meluah perasaan lak..tp tu la mcm mane nak cepat keje tuh..sian kat pt kene ngange lelame…

    • drleen says:

      anis: nak tambah skit lagi..heheh..jangan risau sangat laa tentang lama nak buat filling etc..masa mula2 tu memang laa lembab tapi dah lam2 tu cepat laa jadinya…:)

  342. Leo90 says:

    salam doc,sy pljr jrusan jruteknologi pergigian N skrg ni da mask year2. adkh sy berpeluang utk mlanjutkan pljran sbg dentist

    • drleen says:

      leo90: kalau ambil bidang juruteknologi pergigian, awak akan jadi technician yang tugasnya pun amat penting juga…tapi dari situ memang tak boleh jadi dr gigi laa..sebab dah lain bidang. nanti bila awak kerja awak akan lebvih concentrate utk buat gigi palsu, crown, bridge etc yang doktor2 gigi orderr. Memang peluang kerjaya amat cerah…:)

  343. jijah... says:

    sy dental student…nk msuk 4th yr…rase nnt nk smbung master ortho…tp 4 taun..lamenye..huhu.. mmg sume u pn 4 taun eh? pastu skang under scholar jpa..klu amik master nnt ade scholar gak ke..
    …letihnye blaja skang ni…huhu.. skang rase blaja penat..tp nnt dh keje lg penat ke???hahaha..

    • drleen says:

      jijah: hehe..memang penat nak belajar ni..pasal tu saya malas nak sambung..heheh..susah nak sambung belajar utk ortho sebenarnya..sebab tempat sikit..ramai yang berminat nak sambung belajar..but kalau ada rezeki tu tak ke mana kan…:) JPA memang offer scholar pun..don;t worry,

  344. yvonn says:

    hello doc..sy pljr bru shj mnerima rsult upu..sy m’dpt course bkn plhn sy..sy b’cdg mhn swasta dlm malaysia dlm bdg p’gigian.. sy ingin tahu b’brp pkara krna sy masi dlm kbngungan..:
    - susah sgt ke bljr pgigian?
    - bgmana ka nasib lepasan ijzh pgigian dlm kolej swasta..?adakah sama dgn nasib yg dktr trma.?
    - kolej plhn sy itu bru shj diiktraf LAN dan MCQ..tetapi blm d iktiraf jpa.. Ada ka sy berpeluang m’dpt kerja sbg doktor gg krjn?

    • drleen says:

      yvonn: susah ke belajar pergigian? mana ada belajar yang senang..semuanya susah..tapi takde laa susah sangat sampai semua org fail..so kalau rajin belajar menda yang susah pun jadi senang. Hmm..saya rasa buat masa ni memang sesiapa je yang dah graduate dari mana2 dental school..kena kerja dengan government selama 3 tahun..kemudian boleh kerja kat mana2…so tentang diiktiraf atau tak, better tanya pihak college tu sendiri dan kemudian kalau nak lagi pasti tanya malaysian dental council..boleh tengok kat laman web dia dan kemudian e-mail atau call and tanya.

  345. shima says:

    salam drleen
    nak gtau ni…Alhamdulillah sy dpt dentistry kt um…huhuhu cuak gk dpt um..sy bajet nk masuk uitm je..senior kate kat sane susah n tensen tp die bleh skor plak,die study sendiri plak tu…huhuu…camne ni??sy xbrape confident la dr leen…

    • drleen says:

      shima: congrates!!! bagus laa dapat UM..alaa..belajar mana2 pun ada susah senangnya..belajar je betul2..make sure datang semua lectures..jangan ponteng..buat semua assignment..belajar betul2..sure ok punya..:)

  346. Winda says:

    hello doctor
    i really love dntstry and hope dapat amik oral medic.for spesialis nanti..sy bakal kuliah di fakulti kedoktoran gigi di sebuah universiti di indonesia..saya sangat bingung skrg dok.because saya kena buat essay untuk mohon scholarship.and i have no idea of what to write untuk perancgn kerjaya sebgai doktor gigi setelh tmat pengajian..boleh tak doktor bg saya idea..tmbhn pula,saya yakin doktor ada byk pengalamn yg boleh di kongsi…dr..i really love ur blog..u got lots thing to inspire people..thank you…

    • drleen says:

      winda: thanks sebab baca blog saya..hmm..perancangan kerjaya sebagai dr gigi? hmm..biasanya laa..kalau utk scholarship ni they all mesti nak dengar kalau awak nak sambung belajar and jadi pakar…so tulis je laa bidang mana awak minat..so kalau ada soalan2 yang specific boleh e-mail saya k.

  347. yen says:

    saya kagum dgn jawapan dktr…….em boley tak cite flow atau step untuk jadi pensyarah fakulti pergigian??????wajib ambik phd k????

    • drleen says:

      yen: hmm..takde laa wajib ambik phd tu..tapi biasanya kalau dah jadi lecturer ni memang kena banyak buat research..publish article and eventually amik phd…biasanya kalau nak jadi lecturer ni lepas habis 3 years dengan government..boleh apply kat uni jadi junior lecturer..atau biasanya dipanggil tutor laa..lepas tu uni tu akan sponsor utk sambung belajar..pastu stay je laa kat uni tu..habis contract boleh teruskan dengan uni atau bukak private practice..dah jadi pakar kan..

  348. yen says:

    OWH….camtu ek.tq..em starting gaji dentist skunk bape ek??????????? mane ag susah ek, dentist ke atau medic?? dentist pun ada JUSA jgak ke??

    • drleen says:

      yen: skang tak tau starting gaji berapa. tah laa..rasa saya sama susah and senang je medic and dental ni..JUSA ada utk dental..hmm..kalau dr gigi..rasanya semua mencabar…paling susah tu tak tau nak cakap..masing2 sama2 susah..tapi yang paling ambil masa kita sebagai pakar ialah kalau jadi oral surgeon ( pakar bedah mulut) dan juga pedodontist ( pakar pergigian kanak-kanak) sebab dua2 keja kat hospital dan kena oncall//kalau ada kes emergency kena tengok tak kira waktu.

  349. yen says:

    dalam bidang kedoktoran, specialist yang mana paling susah?????

  350. aidaM says:

    drleen..
    ape pendapat dr dan seme yang visit blog kalo saye nak cube tulis buku pasal dentistry ni..
    i m dental student also…
    agak2..dapat sambutan x?huhu..
    sape2 pun bole respon ye..
    more feedback i get..more i can write in that book nanti..

  351. Dura says:

    salam…akak,nak jadi doktor gigi pun nak kena b’hadapan dgn mayat juga ke?cita-cita saya nak jd Dr gigi tp,kecut nye klu mayat pun kita kena berhadapan…

    • drleen says:

      dura: memang masa mula2 belajar anatomy tu kena tengok mayat. Macam saya dulu kena tengok saraf2, otot2 muka..part tu yang seram skit tu sebab kena tengok muka mayat tu kan and potong2 sampai tengkorak dia..pastu kena study otak pulak..sebulan tak makan telur kuning..heheh..tapi kejap je..pastu dah takde dah..

  352. fiQa says:

    salam,
    in 1st, 2nd, 3rd, 4th, and 5th year what will we learn?
    boleh terang secara mendalam x?
    i really interested in dentistry.
    thanks..

    • drleen says:

      fiqa: nak terangkan mendalam? hmm..susah skit ni sebab course lain2 ikut university…tapi biasanya masa saya kat canada dulu 1st and 2nd year banyak belajar theory and practice camna nak guna handpiece dekat gigi dummy..pastu masuk 3rd year and final year kena tengok patient and buat treatment. saya kat sana hanya ada 4 years je..kat tempat lain ..lain plak…so kena tanya uni tu sendiri k,

  353. sherra says:

    harlooorr… can doc email me??? becuse i want to interview doc… i need the information for my course work… doc can email me at m_sherra65@yahoo.com… i’m from sarawak n studying at Kolej Tun Datu Tuanku Hj. Bujang,Miri,Sarawak n i’m 14 years old… i hope doc can email me… thankz….

  354. Fauzan says:

    terima kasih utk suma info yg telah diberikan…hmmm it help me burning up my fighthing spirit to become “Dr.GiGi”….heh..from asasi um student2009/2010

  355. mohdhafiz says:

    dr.,normally kalo kt uni local or oversea yg bgs..dental chair biasanya sorg student 1dntal chair ke or ada brkongsi2??saje je nk tnye coz kt mlsia dgr 1dntal chair utk 1 student je??

  356. mine! says:

    saya minat sgt nak jd dentist and wishing nak further study to be periodontics,tp sy masih lg not sure about that. i mean about the periodontics.
    which one of the specialization is the best?
    and, can you briefly describe to me about the salary of being a dentist and also the specialist??
    and plezz explain to me about ur university(alhousie University, canada)??

    • drleen says:

      mine: actually semua specialization tu bergantung pada minat masing2..so kalau minat of course laa best..:) salary pun bergantung samada kerja kat government ke..private ke..university ke etc..semua berbeza2 tapi walau kerja kat mana pun gajinya lumayan laa..of course gaji specialint lagi besar dari dentist biasa. My uni Dalhousie ni memang bagus…selain dari offer course utk dentist, dia ada jugak offer programme utk dentist2 luar negara yang nak kerja di canada..course tu 2 tahun laa..so kalau dah belajar kat mana2 pastu teringin nak kerja di canada boleh pergi situ amik qualifying programme. Course dia quite tough gak..requirement nak masuk pun susah skit..masa saya dulu sebab ada MOU antara UKM dengan uni tu tu yang boleh hantar ramai student..sekarang ni dah tak hantar dah sebab UKM dah ada program dentistry.

  357. St. Licca says:

    Adakah tugas dr pergigian sama dengan tugas jururawat pergigian????? do we need to be real good in bio ????? Is seeing corps is just for the first semester ???

    • drleen says:

      st. licca: jururawat pergigian biasanya ada di government dental clinic saya..tugasnya merawat kanak2 di bawah 12 tahun..biasanya mereka boleh cabut gigi, tampal gigi dan cuci gigi…dr pergigian merawat semua dewasa dan kanak2…kalau nak jadi jururawat pergigian biasanya kena ikuti kursus di penang selama 3 tahun kalau tak silap kemudian diserapkan ke klinik2 kerajaan. Of course kena good in bio. Seeing corps tu biasanya utk dr pergigian masa first year belajar anatomy..

  358. ifazaliza says:

    salam drleen..leh x suggest 1 link utk information ttg fuji ix GP..?nk tau psl advantage n disadvantages gne bahan 2..

  359. budak mechi says:

    askum..
    dr leen ader gtalk tak…kalo ader nk add..buleh discuss bnyak benda..sebenarnya saya ni minak nak jadi doc..tp x cukup kelayakan..so sekarang ni tahun 3, ambik mechanical engineering kat UTHM, batu pahat….

    • drleen says:

      budak mechi: w’salam..gtalk tu gmail nyer talk ek? memang ada tapi saya jarang online..sesekali je..boleh je add saya doktorleen@gmail.com. Hmm..tak sure laa plak kalau dari engineer nak masuk jadi dr boleh ke tak..rasanya cam dah menyimpang tuh..hehe..cam saya gak laa rasanya takleh kalau nak blajar course engineering..kalau course pharmacy or apa2 berkaitan sains maybe boleh kot.

  360. budak mechi says:

    askum..
    doc…yelaa kan…engineer ni dah jauh sangat ngn medic..tp sampai ari ni saya tak pernah minat nak jadi engineer..study utk exam..lepas tu jiwa saya sampai ari ni nak tinggalkan bidang engneering ni..xder ape yg specil pasal engineer…dan yg pasti sy masih minat pd course sains hayat…dan kalo gi library pn gi pnjam buku pasal medic…bunyi cam pelik tp tu lerr…saya jd keliru…walaupun ader 3 sem lg nk habis degree ni tp tiap ari rase nk brenti je belajar ni..sebab dh tension sngat kot..pointer sy ok gak tp sy rase tiada ape yg menarik dlm engineer…sy harap doc dapat tolong saya cara nak hadapi sume ni(study course x minat)…

    • drleen says:

      budak mechi: lahai…ciannya..hmm…saya pun tak tau nak bagitau apa..kalau kat oversea memang takde problemnye kalau nak masuk dental school..malaysia je ni problem..takpe..habiskan dulu degree tu….mungkin lepas tu boleh try privatenyer dental school..kalau awak ada duitnya..ada minimum requirement..insyaallah boleh..

  361. nik says:

    semakin hari semakin tensyen..huuu~

  362. nufus says:

    saya masih kelas 2 sma ,, sejak kelas 6 sd saya ingin menjadi dokter gigi yang terkenal …
    gimana see biar saya bisa mnjadi dokter gigi yang sukse dan terkenal ,,,
    bagi2 dunk tips nya ……….

    • drleen says:

      nufus: kalau kat indonesia saya tak tau camna proses utk jadi doktor gigi…di malaysia saya tau laa..mungkin sma tu sama dengan spm ye? yang penting matapelajaran sains kena skor..rasanya yang tu basic utk semua negara kalau nak jadi doktor gigi atau apa jua kerja dalam bidang sains

  363. aregeejoule says:

    assalamualaikum dr leen..
    best btl dpt bca criter dr.
    mcmana dr ble dpt blaja ke kanada eh?
    under program n tajaan pihak mana?
    saya pun nak jd dentist gak sbb kat kwsn saya blm ada dental officer.. jd agk menyusahkan pnddk kat cni..
    nak jgk berbakti + saya rsa dentist ni krja unik.
    wish me luck.. spm taun ni..hehe..:)

    • drleen says:

      aregeejoule: w’salam…dulu saya pergi tajaan JPA..under UKM..tapi skang ni rasanya they all tak hantar sana dah..skang ni hantar ke india..indonesia..jordan..sebab dalam m’sia skang ni pun dah banyak uni yang offer dentistry. Buat SPM betul2..make sure skor subject sains..insyaallah boleh jadi dr gigi satu hari nanti..:)

  364. missiess says:

    sy ie budak matrix tok taon ie..
    mmg mnat sgt nk jd doc gigi..
    jus da prob is seorg dktor gigi must hv a gud teeth..
    gigi sy agk x tsusun..
    plan nk pkai braces but da things is we hv to checkup evry month,,
    just free time tu cm x de jek..
    just wonder whether is this da job dat relli suit me??

    • drleen says:

      missiess: alahai..gigi saya ni pun bukannya tersusun pun..bahagian atas dan bawah tak teratur pun..tapi itu semua tak penting..yang penting gigi saya bebas daripada karies dan gusi sihat..pemakaian braces bukannya sesuatu yang wajib tapi ianya bergantung pada pilihan masing2…ada yang tak suka gigi tak teratur dan mereka mempunyai duit utk buat braces jadi mereka buat..so tak semestinya nak jadi dr gigi kena gigi cantik..kalau gigi tak cantik tak boleh jadi dr gigi..of course laa kalau nak nasihatkan org pakai braces kalau gigi tak tersusun camna nak convincekan org kan..tapi saya ni jenis dr gigi yang tak memaksa..saya kasi option..terpulang pada patient tu nak buat ke tak..so kalau betul2 berminat..go for it laa..jangan disebabkan gigi awak tak nak jadi dr gigi plak..:)

  365. missiess says:

    mcm ahli motivasi..
    yeahhh..
    i’ll go for it..
    thx a lot..
    its relli motivate me..
    ha3..

  366. leeya says:

    salam dr..
    lama sunggh xmelawt blog nie…
    based on jwpn dr leen dffrent of nursg n dr adalh merwat gigi kanak..
    abes kat sekolah rendh dorang yg cabut n skaling 2 nurse ke??
    baru taw..kalau awal2..xyah nak takut2 kt dr gigi..
    ngeri sunggh di zaman kanak2..
    gsatu klu maw jemput dr ke progrm kami caner yer..
    dr der mase??
    pas 2 fdyo der gak ke onkol nyer??
    nak msuk fdyo xder exam??
    juz interview shj??
    soklan terakhir…
    gaji dentst u41 ke??
    memang xnaik ke??so overall baper erk??
    pas 2..
    kalu kiter tajaan mara..
    boley x tukar ke atma..
    dengr kater juz goyang kaki jerk kalau masuk atma..
    patien xbyk sgt berbndg ngan gov..

    • drleen says:

      leeya: mak aii…banyaknya soalan..hehehe..memang kat skolah rendah nurse2 yang rawat tapi kat sekolah menengah dr yang rawat. nak jemput ke mana? kalau nak sembang2 camtu boleh laa..tapi kalau formal tu heheh..saya bukan reti sangat..tapi kalau awak nak boleh je saya datang..no problem..Fydo memang kena oncall tapi mula2 tu kena tagging laa takde laa dia terus suruh awak oncall..tagging dalam beberapa bulan dengan senior dental officer..pastu bila dah terror and they all dah percaya yang u boleh buat pastu baru buat sendiri..nak masuk fydo takde exam2..memang lepas je lapor diri tahun pertama tu dikira sebagai fydo..gaji memang U41 start..tapi rasanya skang ni start dah besar skit kot..masa dulu saya start gaji tak sampai 2000 pun..skang mungkin lebih skit…gaji tahunan naik laa..pastu lepas PTK and dapat naik U42 ke 44 ke etc gaji lagi besar laa….biasanya apa2 pun tajaan rasanya kena masuk KKM dulu..masa dulu2 boleh kerja mana2 pun tapi start tahun 2002 kerajaan dah tetapkan tajaan jpa ke mara ke sendiri ke semua kena kerja dengan kkm selama 3 tahun pastu baru leh masuk apa2 pun yang kita nak..tapi akan datang tak tau laa camna nak…kat atma memang tak teruk sangat sebab tak seramai government and peluang utk sambung belajar pun cerah skit..tapi ada syarat kelayakan…kalau minat try je laa..

  367. leeya says:

    dr..bz ka??

  368. ninia says:

    salam dr..
    sy sgt3 berminat in dentistry.baru habis fnal sem1 n sgt3 berharap rezeki ad utk buat dentistry next year.ameen~dr doakan jgak k=)
    thanks byk3 4 ur blog.mmg susah nak cari blog camni.may u’r under HIS bless.

  369. sufi says:

    Salam alaik Dr. Leen, saya tak sempat nak baca all ur writing, but i guess you r gud in writing, of coz! =). Actualy i nak tanya, if u dun mind to answer la. I ingat nak pergi klinik but somehow, my time n work still not allow me to do so. Actually my gigi ni =) tak dek la buruk sangat but, sbatang yang paling depan ni macam terkorner ke kiri, mungkin masa kecik i tergigit sambil ker apa ker i pun tak sure, mak i tak citer plak. Jadi i plan nak betulkan..kena pakai braces gak ker, kalau ikut kan hati, kalau ada alat boleh jer tarik gigi sebatang ni bagi straight, sbb i rasa senget dia ni sangat sikit, tapi kalau sengeh nampak la sengetnya. dah la i ni keje engineering, so byk deal & meet ngn other engineer, consulatang n goverment rasa tak konfident la..please advise.

    • drleen says:

      sufi: salam..heheh..kalau senang macam tu boleh tarik bagi tegak sebatang gigi sure ramai yang nak buat..tapi memang tak senang macam tu…so kalau senget dia banyak..kena jugak buat braces kalau nak betulkan balik..kalau sikit je kadang2 boleh buat crown..so kena check dulu kat mana2 dr gigi utk tengok rawatan apa yang sesuai..

  370. ain says:

    bagaimana hendak memohon sambung belajar ke mesir untuk kursus pergigian?

  371. yam says:

    blaja brape taun

    • drleen says:

      yam: saya dulu belajar dentistry 4 tahun..sebelum tu kena amik setahun pre-dentistry course..kalau kat mesia rasanya 5 tahun kot rata2..

  372. syukri says:

    Assalamualaikum..
    haha, saya suka dgn website ni..
    Saya mau minta pendapat dari Dr, relevan tak jika saya yang dah berumur 25 ni baru pasang niat nak jadi dentist..
    Saya masih kabur apakah saluran yang boleh saya guna untuk merealisasikan cita-cita ni..
    adakah kene ambil STPM sbg calon persendirian? Then kene score maut punya untuk bersaing menapatkan tempat di IPTA? JPA tak kisah ke untuk orang yang berumur lebih 25 tahun?

    • drleen says:

      syukri: w’salam. bagus laa kalau awak minat..hmm..kalau ada duit insyaallah ok sebab skang ni dah ada ipts yang offer dental program..salah satunya AIMST…lagi satu rasanya PIDC yang kat penang tu..boleh pegi website they all and tengok apa requirement yang diperlukan then go for it laa..kalau IPTA ni saingan kuat sangat so susah skit utk masuk rasanya…but no harm trying kan..

  373. Arul says:

    di uni, ade byk fakulti utk fakulti pergigian kn?
    kalo kite pilih bidang pergigian, kite kene pilih salah satu drpd byk2 fakulti dlm fakulti pergigian tu ke?
    mcm kite kene pilih protodontik atau periodontologi?
    ke kite akan beljar utk setiap fakulti?

    • drleen says:

      arul: kat uni biasanya ada satu je fakulti pergigian cuma dia ada banyak department..so kalau masa belajar memang kena belajar semua sekali

  374. ctck says:

    dr leen

    suka suka entry dr nie. happy go luck person.teruskan blogging.
    all d best….

  375. ctck says:

    dr leen

    suka suka entry dr nie. a happy go lucky person.teruskan blogging.
    all d best….

  376. wns_622 says:

    dr.leen,thanks sbb kongsi byk crita..skrg nie sy dh tau byk ttg kerjaya dr.gigi..mencabar giler..papepon ia menaikn smangat sy utk mencapai cita2 sy..skrg sy tgh tggu result spm.hope dpt result gempak..doakn sy..

  377. Izhar says:

    Salam dr.
    Saya bru 16 tahun dan sy ingin tahu apakah kelulusan subjek utk menjadi doktor gigi dlm SPM?
    Dan apakah kolej/ universiti sesuai utk menjadi doktor gigi ini?
    Terima kasih.

    Saja tanya kerana sy minat dlm bidang ini.
    Hehe.

    • drleen says:

      izhar: salam…biasanya kena skor dalam subject sains laa..cam bio, physic and chem…university banyak kat mesia ni yang dah offer dentistry..semuanya ok..yang paling lama offer dentistry ialah UM..pastu UKM and USM…uni yang lain2 semuanya baru lagi..so good luck ek..semoga tercapai cita2…:)

  378. cah says:

    Assalamualaikum drleen… sy actually br abis blajar dentistry dari u dalam negara… kesimpulan yg saya boleh buat dalam dentistry ni kte mesti ada minat, kesabaran, kesungguhan dan ketabahan yg kuat.. memang sgt2 banyak cabaran yg kadang2 buat kte rase nak give up.. mmg xleh nak bayangkan.. mungkin bg sesetengah org flow hidup dia ok..senang jer…tp bagi saye..fuh..amat mencabar. Tambah2 blajar dentistry ni kene deal dgn bnyk org.. Dr supervisor tu org..patient pon org..so macam2 ragam. paling dasyat nak fulfill requirement..sume mcm dah xpandang kiri kanan…erm..tu la manusia..paling tension ade Dr yg double standart or pilih kasih.. lg la wat tension ..mmg rs nk terjun bangunan jer … huhu..Alhamdulillah..sume tu skrg dah jd kenangan.. sy sekadar bercerita untuk peringatan adik2 yg rs2 nk jd Dr gigi.. kerja mmg best tp cabaran masa belajar ni mmg xleh nak bayang terutama time klinikal years.. masa study ni la byk sgt pengajaran yg saya spt…br rasa kebergantungan kte pd Allah tu kene sgt mantap..xde sape boleh jamin pesakit kte bleh datang sampai denture kte siap..xde sape tau gg yg kte cabut tu bleh cabut dgn elok tanpa patah akar ke x… sume tu kene doa dan yakin pertolongan Allah.. pepeon all de best tuk sape yg memilih dentistry ni.. sume yg berlaku ade hikmahnye..kalo sy bleh harunginya, kenapa tidak anda…hehe.. tq Drleen 4 de nice blog.

    • drleen says:

      cah: congratulations!! memang betul apa awak kata tu..biasa laaa masa belajar tu macam2 ragam..bukan setakat pesakit tapi jugak lecturer…so syabas saya ucapkan sebab berjaya dah jadi dr gigi…so posting utk FYDO kat mana? good luck ye.//tu pun mencabar jugak ek…nasihat saya..jangan cepat give up..jangan malu bertanya..tebalkan telinga bila kena marah…heheh..

  379. wawa says:

    salam… drleen..saya ada masalah gigi di sini.. sy mempunyai gigi yang tidak cntik.. kedudukan dua batang gigi saya di bahagaian atas agak terkeluar.ini kerana kesan akibat saya menghisap ibu jari semasa kanak2. gigi di bhagian bawah pula tidak tersusun dengan rapi. boleh dikatakan susunan gigi saya langsung tidak cntik dan ini mengakibatkan saya tidak berkeyakinan untuk berhadapan dengan orang awam.. soalan sy,ade tak harga PENGIKAT GIGI yg berharga RM3000 ke bawah? sebab sy masih belajar dan mmpunyai masalah kewangan sedikit. boleh x PENGIKAT GIGI membetulkan kembali gusi sy dibahagian atas supaya sama kembali. dan yg terakahir..berapakah pula perbelanjaan setiap bulan.

    • drleen says:

      wawa: tentang harga saya tak sure..tapi biasanya dengan 3000 boleh pasang braces tu..kemudian bulan2 kena bayar mengikut jadual pembayaran yang ditetapkan . biasanya braces ni mengubah kedudukan gigi saja..ia tidak mengubah gusi..apa2 pun saya nasihatkan supaya pergi jumpa dr gigi utk check up utk tengok samada sesuai atau tak utk awak buat braces

  380. hazwani says:

    saya pelajar lepasan spm.skrg tga tgu result.saya bercita2 nk jadi doktor gigi.mula saya ingat doktor gigi ni cuma periksa bahagian gigi.tp tak sangka kena bedah2 muka.lepas saya baca ape yg dr tulis saya jadi takut.sbb yg nk kena bedah2 muka tu buat saya cuak.mula-mula dr kena bwat bedah muka tu dr takut tak? cmne nk hilgkan rase takut tu ye??

    • drleen says:

      hazwani: takde laa kena bedah muka..heheh..biasanya kita sebagai dr gigi ni tolong pakar je..pakar yang dok bedah2 tu..tapi kalau kena panggil oncall..kena laa jahit menjahit bahagian muka yang terkoyak…mula2 tu memang takut..tapi dah lama2 dah biasa..takde rasa apa2 pun…

  381. dr zatiel says:

    hi drleen..i zatiel..skarang ni i tgh wait surat posting from KKM..bl baca dr pny cerita pasal FYDO aduyai rase pening pon ade..even dl sy slalu jg jd assistant doktor pakar n sumtimes buat sendiri odontectomy tu, but i rase ilmu sgt x cukup lg..skarang ni, i keep blajar biar x lupa..skarang ni dr keje swasta kan..FYI, i nk jg wat locum but xpe ke?tq

    • drleen says:

      dr zatiel: boleh je buat locum..kerajaan skang ni kasi officer dia buat locum just kena mintak kebenaran from your SDO…lepas tu kena daftar klinik mana u buat locum tu dalam APC…satu klinik rm50 setahun. kadang2 klinik yang u buat locum tu bayar..kadang2 kena bayar sendiri…bargain je laa dengan klinik yang u buat locum tu..:) banyak skang ni klinik2 yang memerlukan locum..especially malam and weekend.

  382. izzati A says:

    assalamualaikum

    dr leen…
    sy mmg suka baca blog dr nih sbb byk membantu sy utk tau lbh lnjut psl kerjaya dr gigi nih..
    sy sdg menunggu keputusan spm dan sy skrg tgh cuba usaha utk explore bdg nih..
    drpd apa yg sy baca, sy mula fhm utk jd dr gigi bknlah semudah anggapan sy..hhuhuhu
    sbb sy ingt jd dr gigi lg sng drpd jd dr medic tuh..huhu
    sbb bljr pong bahagian gigi je ye dok?hehe
    tp sy tau utk jd dr gigi kene ada skill tgn semua tu kn…
    sy curious la nk tau..apa yg dimaksudkn dgn skill tgn semua tuh?
    dan utk jd dr gigi nih, adakah kita mmg perlu deal dgn ramai org?ke sume dr mcm tuh?
    dan lg satu perkara….
    bljr bdg nih..d dlm atau di luar negara yg mana satu lbh baik?
    sy harap dr leen dpt bantu sy..=)
    terima kasih byk2..=D

    • drleen says:

      izzati a: memang nak jadi dr gigi memerlukan skill tangan yang bagus..kalau tak camna nak tampal gigi org dengan menggunakan handpiece..so menda2 ni semua boleh dilatih..kita kena pandai nak buat lubang..kemudian pandai nak tampal..takkan main hantam keromo je..nanti tak cantik lak gigi org tu especially gigi depan..kemudian nak cabut, nak cucuk..semua kena ada hand skill yang bagus..kalau tak sure dr tu sendiri yang terseksa nak cabut gigi beratus2 org…so tangan amat penting pada dr gigi..kalau something wrong dengan tangan kita habis laa periuk nasi dr gigi..takleh buat kerja…utk jadi dr gigi ke dr medical ke..memang kena deal dengan org ramai…ialah kalau takde org yang bermasalah..dr gigi sumer takde kerja ye dak..heheh…so bila dah jumpa dengan org ramai tu kena laa ada soft skill…camna nak cakap dengan org..camna nak layan…camna nak bersabar melayan karenah org etc…maklum je laa bila dah banyak2 org ni macam2 ragam…hmm..tentang belajar luar negara ke dalam negara ke..saya rasa ianya bergantung pada university tu sendiri..ada university dalam negara yang bagus..ada juga university luar negara yang bagus dan juga sebaliknya..so kena pandai pilih university..

  383. izzati A says:

    assalamualaikum

    dr leen…
    sy mmg suka baca blog dr nih sbb byk membantu sy utk tau lbh lnjut psl kerjaya dr gigi nih..
    sy sdg menunggu keputusan spm dan sy skrg tgh cuba usaha utk explore bdg nih..
    drpd apa yg sy baca, sy mula fhm utk jd dr gigi bknlah semudah anggapan sy..hhuhuhu
    sbb sy ingt jd dr gigi lg sng drpd jd dr medic tuh..huhu
    sbb bljr pong bahagian gigi je ye dok?hehe
    tp sy tau utk jd dr gigi kene ada skill tgn semua tu kn…
    sy curious la nk tau..apa yg dimaksudkn dgn skill tgn semua tuh?
    dan utk jd dr gigi nih, adakah kita mmg perlu deal dgn ramai org?ke sume dr mcm tuh?

    sy harap dr leen dpt bantu sy..=)
    terima kasih byk2..=D

  384. izzati A says:

    terima kasih dr atas info tersebut…=)

    sy nk tahu lg..
    tentang kerjaya dr gigi di malaysia ni..buat masa skrg adakah sgt di perlukan lg??
    dan apakah kelayakan yg sepatutnya sy ada utk menceburkn diri dlm bdg ni?

    • drleen says:

      izzati A: memang sekarang dr gigi diperlukan terutamanya di kawasan2 luar bandar. Utk kelayakan, kena ada keputusan cemerlang dalam matrikulasi sains atau A level atau STPM..semuanya kena subject sains.

  385. iskandar says:

    salam
    bedah/cek gigi mayat tuh..kt dalam bilik mayat tuh juga ke??sorg2 ke kt dlam bilik tuh??

    reply kt my email ..thx

    • drleen says:

      iskandar: masa saya kat uni dulu memang ada satu bilik utk they all simpan2 semua mayat2 yang digunakan utk tujuan ni..takde laa masuk bilik mayat kat hospital ke apa ke kan..so biasanya mayat2 kat situ semuanya dah siap dibedah dan ditunjukkan apa yang perlu ditunjuk..kemudian ada satu lagi mayat yang di kongsi utk dibedah sama2 dengan rakan satu kumpulan….masa saya jadi dr gigi..ada dua tiga kali jugak laa kena masuk bilik mayat utk identify umur mayat yang tak dikenali melalui pemeriksaan gigi…masa tu takde laa sorang2..pekerja yang kerja di bilik bedah pun ada sama..

  386. Man says:

    slm doc.
    sy tjumpa page ni…
    sbb sy pun cam interested gak dlm dentistry ni..
    tp pd masa yg sama..
    sy btul2 tertarik nk study kt oversea..terutama nk bljar kt mesir…

    sy masih mnunggu result spm…
    leh x dr. rekomen mna Uni yg baek..dan camner nk apply..?

    atau…doc. rasa sy ni..xperlu lagi ke mesir dan terus bljr di malaysia lu..baru ke oversea?

    sekian,
    Man yg buntu

    • drleen says:

      man: hmm..uni kat mesir tu saya tak sure sangat….kalau minat teruskan je laa….biasanya kena belajar kat mesia dulu kemudian baru fly gi oversea…apa2 pun check dengan JPA k…

  387. iskandar says:

    salam DR.

    sy tgh isi UPU untk kemasukan ijazah pertama..

    apa beza pembedahan pergigian and doktor pergigian..

    mcm kt UITM n Um dia tulis pembedahan pergigian

    kt UKM dia tulis doktor pergigian..sama je ker??apa beza dier??

    thanks..

  388. Naimah says:

    salam…hye dr.leen!
    firsly nak ckp,sy kagum sgt ngan dr…
    umo sye 17,sy mnt sgt2 bidang dentist nie…
    skrg nie,kat mktb,sye kne wat folio kerjaya..
    sy nak wat psl dentistry sbb sy mnt sgt!!!
    sy hrp sgt2 dr leh tlg sye…
    email kat sye butterfly8_green@yahoo.com(myspace)
    byk soalan sye nak tanye;
    -Rumpun/Fakulti
    -Definisi/Deskrpsi Pekerjaan
    -Objektif program
    -Tempat kursus/belajar(Universiti)
    -Syarat/Kelayakan Akademik
    -Tempoh Pengajian
    -Ijazah yang dianugerahkan/perolehi
    -Kursus yg ditawarkan
    -Suasana/iklim pekerjaan
    #keterangan pkrjaan/krjy dan tggngjwb pekerja
    #keadaan tmpt kerja
    -Prospek kerjaya
    -Ciri2 peribadi yg diperlukan
    -Anggaran gaji/upah yg diterima
    #sektor awam
    #sektor swasta
    -Agensi2 pekerjaan(peluang/tmpt bekerja)
    #sektor awam
    #sektor swasta

    sy brhrp sgt dr dpt bantu sy…sy prl siapkan folio ini dgn segera pd akhir februari nnt…
    sy minta maaf krn soalan trll byk,tp sy hrp dr bleh tlg sy…
    sy minta mklmt ini bkn hanya krn folio,tp krn minat sy yg mndlm dlm bidang ini…
    terima kasih!!!!

    • drleen says:

      naimah: saya skang ni bz skit..banyak betul soalan yang awak tanya tu..insyaallah saya jawab mana yang boleh dalam e-mail tu nanti k

  389. Naimah says:

    dr,sy hrp sgt dr dpt reply/email sy secepat yg mgkn…
    terima kasih!!!

  390. wawa01 says:

    Salam..

    hai dr…sya nak tnya bbrapa soalan ya…

    1.sya mempunyai gigi yang agak sihat..tapi ada mslah dgan susunan 2 gigi hadapan atas iaitu jongang dan semula jdi kunig..jadi dr, dr ada jalan penyelesaian utk ini…sy brasa tak selesa dan tak yakin utk berckp dgan org..

    bleh beritahu sya tntang harga dan kos utk memperbaiki gigi say???

    berapa harga utk pemasangann braces dan memutihkan gigi??? utk hspital kerajaan

    2. sya bru shja menamatkan pengajian sy dlm spm thn lepas??? dr, sya amat berminat utk menceburi dlm bidg ini..adakah bidang ini amat diperlukan di negara kita pada masa ini?????

    tq

    • drleen says:

      wawa01: salam..kena check dulu utk tengok apa yang boleh dibuat samada buat braces ataupun crown…kos bergantung pada klinik..kat kerajaan takde buat rawatan crown ataupun pemutihan gigi…braces ada utk mereka yang masih skolah je…so awak dah tak bleh buat kat situ..kena buat kat private. utk anggaran kos boleh tengok kat post saya mengenai harga rawatan. memang dentist diperlukan kat negara kita ni especially di kerajaan

  391. nur says:

    aper khabar……..syer ader sesuatu kerja.syer harus buat folio kerjaya,jd syer prlu menyiapkannya.blh x syer minta butir2 doktor…..doktor ape2 jelah.tlglah…………..

  392. alia says:

    askum drleen…sye actually wannna be a dentist..tpi yg x best 2 sye tkot drah…can u give me some advance supaya bleh buang prasaan 2???ape pun sye hrap sye dpat jdi dentist…amin..

    • drleen says:

      alia: saya pun takut darah dulu sampai pitam2..heheh..tapi bila dah biasa tengok darah tu jadi dah biasa and tak takut lagi dah..fokuskan dalam fikiran tentang menda lain selain darah..lama2 dah biasa tengok dah lali dah

  393. sue.. says:

    salam
    sok sy ad interview tuk dentistry..
    saya memang minat dentistry..tapi bila org tanya why dentist, not medic??? sy xtw nak jwb pe..mmg 2 minat sy..tapi xkan bila panel tny sy nak jwb sal 2..huhu..ley x dctor share sdikit sbyak tok sy hadapi interview ni..cz competition ni very high..hope reply..thanx so much..

    • drleen says:

      sue: ler..heheh…mesti ada sebab utk awak minat pada dentistry kan…suka buat org tambah keyakinan ke sebab biasanya kalau mereka ada gigi teruk keyakinan mereka sure rendah…suka buat org cantik ke..memang berminat pada gigi ke..macam2 lagi sebab yang boleh diberi….ada peristiwa yang menyebabkan awak minat ke..etc..cuba try tanya diri sendiri kenapa awak rasa minat. selain tu just relax je laa masa interview tu…dia nak tengok keyakinan diri awak je..dan nak pastikan yang awak boleh bawak course ni bila belajar nanti…so good luck k.

  394. siti says:

    assalamualaikum..

    di sini siti nak tya, career dentist ni mesti sibuk kan??
    jd mcm mn mn doc bahagikan masa ant career dan family, dan benda2 laen??

    • drleen says:

      siti: takde laa bz mana pun..macam saya ni masuk kerja kul 9 balik kul 6..weekend tak kerja…yang bagusnya kerja dentist ni lepas waktu kerja tak yah nak pening2 pala pikir pasal kerja or bawak kerja balik rumah ke..terus habis kat office. Kalau yang kerja private tu mungkin bz skit sebab working hours lebih banyak..kebanyakkannya 9-6pm jugak tapi kadang2 they all kerja hari sabut or ahad..or kadang2 they all gajikan dr lain utk kerja waktu hari minggu..so semua tu terpulang pada individu utk camna nak kerja…kalau kerja kat government kena tambah oncall je laa..but oncall tu tak selalu..jadi masih ada masa lagi dengan family..

  395. izzati A says:

    salam dr.leen
    kt jepun ada tawarkan bidang pengajian pergigian ni tak?
    kalau x ada,kt mana yg ada tawarkan yer?

    • drleen says:

      izzati: saya pun tak sure laa..boleh tengok laman web malaysian dental council utk tengok dia iktiraf tak degree dari jepun..biasanya kat situ ada list university yang diiktiraf

  396. Gabby says:

    Dr leen, saya jadi semakin berminat dengan kerjaya sebagai seorang doktor pergigina setelah membaca artikel ini. Sedang tunggu result dan masih sukar nak buat pilihan antara doktor dengan dentist, dan pilihan-pilihan lain seperti jurutera.

    Saya ingin tanya…
    1)Kalau berjaya memohon JPA, bond tu memang 10 tahun kah? Jadi kena bekerja dengan kerajaan selama 10 tahun lah ya?
    2)Harap-harap dr tak anggap saya materialistik, tapi saya ingin sangat tahu gaji seorang doktor pergigian yang buka klinik, yang kerja di klinik swasta dan yang sudah menjadi pakar (cth: orthodontist).

    Kadangkala saya rasa nak pilih dentist kerana lebih senang daripada doktor. Doktor kena berdepan dengan situasi hidup dan mati, kerja utk tmph yg panjang, mengalami tekanan, dan perlu memiliki pemikiran yang tajam. Mungkin juga saya pilih pergigian kerana takut kerja doktor yang terlampau banyak tekanan. Tapi saya memang suka biologi dan ada minat untuk bidang perubatan. Macam mana pandangan dr.?

    • drleen says:

      gabby: kalau JPA bond tu memang 10 tahun…tentang gaji tu semua bergantung kat mana awak bukak, apa rawatan yang awak offer dan berapa ramai org datang ke klinik…so memang susah nak agak2…tapi gaji biasanya lebih laa dari kerja dgn kerajaan tapi ada pulak stressnyer…ia laa kena fikir camna nak tarik pelanggan..kalau takde org datang tak banyak laa income kan..so kena bukak lebih masa banding kerja kerajaan yang kerjanya tetap..masa cuti kita cuti tapi kalau swasta ni masa cuti pun kena bukak..sebab it’s a business kan…kalau pakar of course laa gaji lagi lebih sebab boleh charge lebih…biasanya gaji mmg berpuluh ribu sebulan laa..hmm..nak kata jadi dentist ni senang..tak jugak..sebab kena make sure hasil kerja tangan ok..pastu buat kerja dengan lembut and tak sakit..baru laa org nak datang jumpa kite..kalau hasil kerja tak memuaskan..mesti sekali je org datang pastu tak datang dah and takde referal dari org tu..kalau klinik kosong..camna nak hidup ye dak? so sama2 susah sebenarnya..macam saya kata dulu jadi medical dr ni kena banyak diagnosis penyakit org..so banyak guna otak…bila dah jadi pakar baru guna tangan banyak..kalau dentist ni plak jadi dr biasa ke pakar ke memang kena guna tangan banyak..so makin tinggi skill..makin ramai org datang..makin popular dr tu..makin banyak laa duit boleh buat..kalau skill takde then susah laa nak cari makan. tak semua org diberi kebolehan utk menguasai skill tu dengan baik..sama jugak dengan medical dr..tak semua org dikurniakan ingatan yang kuat utk tahu apa sebabnya kita sakit etc…so buat pilihan ikut naluri hati k..apa2 pun pilihan make sure blajar betul2 and kuasai dengan baik.

      • Gabby says:

        Terima kasih atas nasihat dr. Saya ingin tanya dr. soalan lagi sekiranya dr. tidak keberatan.

        1) Di mana bolehkah saya belajar bidang pergigian selain daripada UKM, UM and USM?
        2) Adakah biasiswa yang menawarkan bidang ini selain JPA? Adakah tempat terhad bagi mereka yang ingin apply JPA untuk dentistry?
        3) Sejauh manakah kebenarannya bahawa adalah susah untuk memasuki universiti yang menawarkan bidang ini?
        4) Setelah jadi pakar, biasanya kerja dengan kerajaan ke atau buka klinik sendiri?

        p/s: Rasanya jadi pakar pun bagus juga…

        Terima kasih kerana sudi melayan soalan-soalan saya ini. Semoga dr. berjaya dalam kerjaya!

  397. Deera says:

    Assalamualaikum Dr. Leen…
    saye nie tgh tunggu result SPM, da dekat da nie snanye..

    and, i’m kind of interested in dentistry…
    tibe2 hati tebuka pula after balik berjumpe ngn dentist..
    and i’m wearing braces by the way.. (^_^)
    dulu saye serba salah nak pilih engineering or dentistry, and my mum yg encourage saye supaye amik dentistry nie… and i think dentistry nie mcm best jugak..

    tapi after bace blog dr leen about mayat and kene handle mangse accident, saye rase takut plak..
    cuz, saye ingatkan dentist nie ngadap gigi je…
    but i’m really looking forward into it…

    and, drleen kate masuk matrik dulu kan…?
    but then ramai kate kalau masuk matrik dulu rugi setahun compare kalau trus masuk U…

    • drleen says:

      deera: w’salam…mayat tu tak selalu..masa blajar kejap..pastu kalau kerja kat hospital ke..masa oncall ke ada masa2 kena cam mayat then kena laa jumpa tapi memang tak selalu..sepanjang 3 tahun dulu masa kerja dengan government jumpa mayat 2 kali je..tapi oncall tu memang laa kena kalau kerja kat government..tapi dah lama2 tu dah lali and tak takut pun…takde laa rugi masuk matrik..sebab kalau masuk u pun bukan terus belajar..kena jugak amik subject sains dalam masa setahun..sebab takde sape pun terus masuk first year dental school lepas SPM sebab tak cukup..kena jugak masuk form 6 ke..amik asasi sains ke..masuk matriks ke..A level ke..etc

  398. Asila says:

    Salam Doc.
    i have a few questions for you.
    1. which is easier pediatric dentist or orthodentist?
    2.What is the salary for the private practitioners and gov doctors?
    3.is there any dentistry course offer in egypt?

    that’s all..thank you 4 investing ur time

    • drleen says:

      asila; salam…dua2 pun susah..heheh…actually tengok minat..kalau minat apa yang susah pun jadi senang tak..:) salary tu bergantung..of course kat gov lagi sikit banding dgn private..tapi kalau keja private tapi klinik tak maju then gaji jadi sikit jugak laa kan..so kalau keja private nak gaji banyak kena usaha lebih…kat gov plak kalau nak gaji banyak kena sambung blajar utk jadi pakar..baru gaji bleh banyak..ada kat egypt…skang ni rasa JPA pun ada hantar student pergi egypt kalau tak silap

  399. eezatiey says:

    camner ek klu kiter nak jadi dentist but my teeth is bad??
    kan seorg doktor mesti tunjuk qudwah kat patient dier??camner yerk??bleh xbagi jwpn??….

  400. salwa92 says:

    salam…drleen…

    ok..sy da bbrapa kkliruan kt sni…
    hrap doc ley tlong erk???
    sy bkal mndpt kptsn spm x lmer lg…
    sy sgt2 la brmnt tok mncburi bdg gg ni tp mslh nya x smua u twarkn jrusan ni…

    then,doc…
    kter ley plih ker kpakaran per yg kter nk???
    actually,what it is???
    fmly sy branggpn tok mnjdi dktr gg agk pyah dan skar tok mndpat tmpt…tmbhn lg jntina sy….prmpuan…

    next,
    what is the best???whether further my study at local u or overseas…
    as we know that level of our education is just same like overseas,right???about dentistry education,where is the best????
    i am thinking that what is the special for being a dentist?????

    lastly,
    i have a very high expectation on dentist like u…
    bcos for me…dentist is the one who can give a beautiful smile to this world…wish me gud luck in my spm…

  401. salwa92 says:

    salam…

    one more question doc..
    can we be a dentist if our own teeth is not good enough…is this criteria included in the term to be a deintist…????

  402. Gabby says:

    Terima kasih atas nasihat dr. Saya ingin tanya dr. soalan lagi sekiranya dr. tidak keberatan.

    1) Di mana bolehkah saya belajar bidang pergigian selain daripada UKM, UM and USM?
    2) Adakah biasiswa yang menawarkan bidang ini selain JPA? Adakah tempat terhad bagi mereka yang ingin apply JPA untuk dentistry?
    3) Sejauh manakah kebenarannya bahawa adalah susah untuk memasuki universiti yang menawarkan bidang ini selepas matrix atau Form 6?
    4) Setelah jadi pakar, biasanya kerja dengan kerajaan ke atau buka klinik sendiri?

    p/s: Rasanya jadi pakar pun bagus juga…

    Terima kasih kerana sudi melayan soalan-soalan saya ini. Semoga dr. berjaya dalam kerjaya!

  403. aereforl says:

    dr.,saye ade satu soalan. ok ke kalau kite amik asasi pergigian kat uia…saye mmg minat nak jadi dentist ni…tp saye tak pasti pilihan saye ni tepat ke tak???

  404. ida says:

    susah sangat ke,kerjaya drgigi,sampai sakit tangan,nak muntah,mengantuk,lama di bilik pembedaha,takutla mcm ni,kat m sia x blh kerja kat klinik je ke….f4 not really matured he…he help..

  405. NURIN says:

    on-call itu mesti ke,gaji slp beberapa thn ceburi pekejaan ini ok k,,,,,.apa pandangan dr,klo ada yg berminat dalam bidang ini,ok k atau lbh baik ambil medic..tq,tolong menjawab.

  406. mukhlisah says:

    salam dr.leen…
    dr,sy baru shja dpt rzot spm n unfortunately kim n bio sy c..tp sy minat sgt ngan dentistry.dr rsa,ad potensi x sy utk msuk bidang pgigian tu?
    based on ur stories,adakah smua kluaran dentistry akan hadapi pkjaan mcm tu?means,smua bkl2 dentist akhirnya akn lakukan pkara yang sama spt yang dr.leen critakan tu kat malaysia?

    • drleen says:

      mukhlisah: salam…hmm..boleh cuba lagi masa matriks..kalau ok then boleh laa kalau tak ok then tak boleh laa sebab bila masuk dental school lagi susah takut takleh nak bawak je…kat mesia memang tu laa kerja dentist so semuanya akan lalui menda2 yang sama..:)

  407. ash says:

    salam…doktor leen saya pljr lpsn spm 2009 tp my spm rslt is not that gud to bcome a doctor or a dentist..act sy mnt sgt nk jd dentist…nk tny adkh mnjd seorg dentist lbh sukar dr mnjd seorg doktor???jus curious…tp im not well deserve to bcome a dentist…tpi sy ingt nk amek sains hayat…doktor leen,, susah ke nk srvive untuk jd seorg doktor n…mcm2 org ckp psl ksshn n rsikonye bsr untk mnjd seorg dktor…sy mnt sgt nk jd dentist tp ye la hjt x kesmpaian ag kos rslt xbpe bgs xley nk amek dentist…blh x doktor cter psl pglmn dktr dr blaja dlu smp mnjd seorg dentist yg brjy sekarang…klu msuk mtrik bley x jd dentist..mse pmr saya dpt b for science sbjek n mse spm pon saya trok sbjek bio…sy rse sdey sgt kos cita2 saya nk jd mcm doktor leen…tp saya tkut rslt sye akn jd sme sprti yg jdi kt sye sblm ni..saya xnk ag bnde 2 brlaku kos sy nk sgt jd dentist klu blh…tp ggal skli x brmkna ggl slmenyer kan doktor…saya hrp doktor leen dpt bls email saya kalau ad klapangan waktu…waiting 4 ur reply soon…

    • drleen says:

      ash: mungkin better kalau awak masuk matriks dan cuba dari situ..kalau result awak cemerlang masih boleh lagi cuba utk masuk ke dental school..tapi kalau tak ok jugak then mungkin rezeki awak kat tempat lain..kadang2 kita ni merancang je kan dan tuhan menentukan..so apa2 pun diharap awak berusaha dengan gigih and berdoa supaya apa yang diimpikan jadi kenyataan

  408. daia says:

    dr leen,sy interested lps bce ur artikel.
    tp saye still mushkil,kalo jd dentist kne buat on call malam2 x?atau kerja office hours jer?

    • drleen says:

      daia: memang kalau kerja dengan government kena buat oncall..takde laa tiap2 hari..ada giliran yang ditetapkan..selain tu memang kena kerja office hour..so katakan laa awak oncall and ada emergency pukul 2 pagi..so kena pergi hospital and attend the case lepas tu esok pagi kul 8 kena masuk kerja balik..so time oncall memang tension skit laa..sebab kurang tido kalau ada kes malam2 atau pagi2 buta

  409. akbar says:

    Salam..DR,saya adalah penerima rawatan gigi di Klinik swasta dan tak pernah di Hospital kerajaan..bukan apa di hospital terlalu lama tunggu turn,,tapi di swasta agak mahal juga..bole dikatakan beribu juga saya spend untuk gigi ni..dan saya dah cuba rawatan didua buah negara yg berbeza selain di malaysia..contohnya saya pernah buat rawatan Akar di mesir ternyata lebih murah dan tahan..tp di malaysia agak mahal,,agaknya apakah yang menyebabkan rawatan pergigian di Malaysia agak mahal??dan apakah yg menentukan bayaran itu standart di semua Klinik pergigian Swasta Dimalaysia.Sekian Wassalam.

    • drleen says:

      akbar: harga rawatan di klinik2 gigi swasta ni range dia sebenarnya memang agak luas sebab bergantung kat mana seseorang dr tu bukak klinik…dr gigi tu biasanya mengambil kira kos overhead dalam menentukan harga yang dicaj so..dalam website persatuan dr2 gigi malaysia ( MDA) ada disenaraikan harga2 rawatan yang sepatutnya di cas oleh dr2 gigi..di mana ada jugak dalam blog saya ni..kalau dilihat harga2 tu pun ada range..so asalkan klinik tu caj pesakit dalam range harga yang ditetapkan then harga dia ok…

  410. nailofar says:

    salam dr, kalau gigi x lawa boleh ke jadik doktor gigi..huhuhu=(

  411. LiArIsYa says:

    Salam…insyaALLAH kalu bleh matrik bhagian sains 6ti sy bercite-cite nak ambik ijazah dlm bidg pergigian…arap2 lar brjaye sbb sy mnat sgt bdang nieyhh..hehehh..rase lega sgt tngok org hilg sakit gigi…soalan sy puan ambik matrik ker lpas spm???…pas2 lpas matrik tuyhh puan ambik ijazah kat luar negare pulak ker??…sbb sy confuse same ade nak lnjutkn pelajaran peringkat ijazah kat luar negare atau dlm negare…bile dngar puan kte pergigian kat malaysia susah nak lulus…

    • drleen says:

      liarisya: salam…dulu lepas spm memang saya masuk matriks…pastu pergi canada. hmm…sama je mana2 awak belajar…kat luar negara tu kalau tak belajar betul2 pun tak lulus jugak..:) tah laa..susah nak cakap..sebab benda2 ni subjective…kalau exam tu memang bergantung pada apa yang awak ingat tapi pada labwork..clinic..semua banyak bergantung pada tenaga pengajar..

      • mimi says:

        salam.
        drleen nak tnye..cmneh nak pegi luar negara lepas matrik n berape pointer kita nak dpt tyme marik untuk belajar kat luar negara..n kita akn dpt scholar ke???

  412. atiqah says:

    salam dr,
    isnin ni 5 april sy akan mengikuti temuduga JPA tawaran melanjutkn pelajaran ke timur tgh dlm bidang pergigian….bole dr bg tip2 yg bguna x kat saya sbb sy ternyata sgt2 takut dan rasa cam blurr sekejap…

    • drleen says:

      atiqah: so camna interview tu? sorry tak jawab awal sebab sibuk dengan baby baru..so saya harap awak berjaya..:)

  413. atiqah says:

    salam dr…
    saya dpt temuduga JPA utk melanjutkan plajaran ke timur tgh dlm bdang pergigian. bole x dr kongsi tip2 temuduga sbb saya rasa cuak takot dan blurrr kejap hurm…

  414. liyana says:

    salam..saya lepasn spm,dan kini tga prepare 4 jpa intrview..saya mgmbil kos dentist…boleh saya tnye berapakah purata pendapatan bulanan bagi seorang dentist yang baru stat bkerja ?

    • drleen says:

      liyana: pendapatan bergantung pada klinik..patient..and jenis rawatan..so susah nak cakap…kalau government plak rasanya dah naik dah kot..tak sure berapa gaji awal2 sebab banyak dah elaun tambahan..mungkin 2000 lebih kot or more saya tak sure

  415. Mia5520 says:

    Hi,
    Saya baru je 16 thun dan bminat sangat nak jadi denstist.Saya dari sarawak dan ingin melanjutkan pelajaran di luar negara lepas ambik A level.Tapi, tak sangka pulak keja denstist nie berat sangat kat sini.Saya nak tanya ckit boleh? Nie soalannya….
    a)lepas abis spm dan A level,cam ne nak apply masuk ke faculty nie?
    b)macam mana pasaran kerja nie skrang?
    c)dengar2 cerita,kat aus. denstistry cume 4 thn je?Btul ke?

    Tu je soalan,harap drleen dpat tolong….

    • drleen says:

      mia: lepas habis a level boleh apply direct kat uni tersebut…kalau nakkan scholarship boleh apply dengan JPA / MARA…macam saya dulu lepas SPM masuk matriks lepas tu baru pergi interview utk scholarship JPA pergi canada. di canada pun 4 tahun je tapi macam saya dulu kat sana kena buat setahun science courses sebelum masuk dental school

  416. helen says:

    hi,saya nak tanya…berapakah tahun saya hendak bekerja dengan kerajaan JIKA i kena jpa scholarship??den biasaya for private uni ialah 3 tahun….jadi dalam 3 tahun ini, adakah ketiga-tiga tahun ini saya bekerja di hospital atau klinik??atau saya boleh pilh?dan alatan-alatan perlu kita beli sendiri??ataupun hanya sesetengah alatan sahaja….
    (sori ya jika soalan saya sangat funi)
    besides,thx for sharing ur wonderful experience..it reali help us a lot!!

    • drleen says:

      helen: kalau under JPA scholarship kena ikat 10 years…termasuk 3 tahun compulsary service dengan KKM…lepas 3 tahun tu kalau nak berhenti and bukak klinik sendiri kena laa bayar kat JPA bila disuruh berbuat demikian. dalam 3 tahun compulsary service ni..awal 6 bulan memang kena kerja dengan hospital..6 bulan dengan klinik…lepas tu bergantung pada pengarah negeri utk tentukan kat mana dia nak letak awak samada kat klinik atau hospital. Alatan memang tak perlu beli kecuali kalau awak bukak klinik sendiri..:) so good luck k…

  417. lyna says:

    sy nk tye bley x dr cter kn skit tntg kerjye sbgai sorg doktr gg nie n kt mlysia kkurgn dr gg ke??
    knape??
    sy nk tye cuz sy mnat tuk jd dentistry n xlme lg sy akn g intervw 2 sy nk dr bg tips2 skit kat sy..
    klu bley antr kt email sy isma_aries92@yahoo.com..
    thanks..

  418. max says:

    Salam dr,

    saya akan mengikuti temu duga dengan JPA dalam masa yang terdekat. soalan saya, adakah JPA ada menghantar pelajar ke Indonesia kerana ibu bapa saya menggalakkan saya untuk belajar pergigian di sana. hal ini kerana Indonesia tidak ada dalam senarai negara yang akan dihantar JPA untuk bidang pergigian. tapi doktor ada mengatakan ada pelajar yang dihatar ke Indonesia untuk bidang pergigian (betulkan saya jika salah). harap doktor boleh reply…. tq

  419. fatin says:

    salam,doc…
    sy spm leaver09…
    sy dh mnat course dntistry sjak kcik lg…
    sy slaloo check gigi sy+adek….hehe..mcm best..
    actually,sy x achieve target 4 spm..huhu..i only 9a’s out of 11sbject..i got “B+” 4 both chemistry &add. maths..
    boley x sy nk straight away amek degree??
    kalo boley,cne nk apply ea??

    • drleen says:

      fatin: congrates! result awak tu memang bagus..biasanya tak bleh terus masuk dental school kalau dengan spm..kena amik matriks atau a level..stpm etc..so boleh check dengan JPA/MARA kalau nak scholarship…pastu make sure apply utk masuk matriks..daam tu letak laa pergigian

  420. nurul ain says:

    sy ada masalah gigi kedepan tetapi saya agak marah dengan sikap doktor pergigian di kajang….dia menyuruh saya membuat scaling dan xtray di hospital ampang…saya telah menunggu lebih lima tahun.saya takut gigi saya akan kedepan lagi dan sering diejek rakan-rakan.

    • drleen says:

      nurul ain: hmm…tak baik marah2 tau…:) kat kerajaan memang laa begitu sebab patient terlampau ramai…kalau nak cepat memang pergi ke swasta utk x-ray..mungkin dia suruh buat x-ray OPG kan utk tengok keseluruhan gigi…awak x-ray utk buat rawatan ortho kan…so kalau awak nak cepat memang kena buat kat private and bayarannya memang laa lebih mahal dari gov..so sabar ye…

  421. nana says:

    salam..dr.leen..hop i’ll succeed like you.. nk tnye la kn. uia x bgus ker die punyer cos pergigian tu?? tq

    • drleen says:

      nana: saya tak berani nak komen sebab saya pun tak tau sangat pasal course kat sana tu…mungkin bleh tanya student2 yang dah belajar kat situ..setakat ni takde lagi yang grad sebab baru jugak they all buat program ni..mungkin tak lama lagi they all grad kot..tak sure laa saya…

  422. syahira says:

    salam dr.leen
    sy amik dental kt indo.insyaAllah this year settle..hmm wondering klo untuk dental nnt kite leh pilih 3 negeri utk fydo kn?agak2 klo sy apply KL,selangor and putrajaya ada chance utk kena campak pegi jauh2 x?hehe..dh x larat duk jauh ngn family.so klo leh nnt nk area2 KL or selangor je..

    and 1 more thing,klo dr pendapat dr leen,spesialist apa yg agak2 nya prospek dia cerah kt msia?klo pedo ok tak?

  423. picasso says:

    slm dktor leen..sejak akhir2 ni sy sering mengikuti page ni. sy bru tamat program mtriks 2 minggu yg lalu..tgh tunggu result sem 2. result sem 1 sy sgt cemerlang n sy slalu diasak oleh kwn2 n fmily tentang kos yg sy akan amik nnti. sy berminat nk jadi dentist n myb sy akan pilih ukm or UM sbb umah sy kt bangi. nk tnya la dktor, klau sy plih jpa, sy akan kerja dgn kerajaan kn? bole ke sy khwin time tu? n dkt malaysia, kursus pergigian amik mse 5 tahun. result yg kite dpt dkt U akan menentukan ape? n lps graduate tu kite akn terus dpt tawaran or ade tempoh masa yg kite kena tunggu? lame x?? biasanya lelaki ke perempuan yg ramai amik bidang ni?

  424. didi says:

    hai.my teeeth beautifulllllllll

  425. momo says:

    please reply.he3

  426. azwa says:

    salam doc….belajr dia smua psl gigi jer ek…
    sbjek ape ekkk????

  427. pisces says:

    salam dr..saya dapt matrik di tangkak,johor..saya nak tanya kalo nk ambil course dentistry,kena dpatkan berapa pointer di matrik?

  428. miera says:

    salam……
    drleen nak tnye..cmneh nak pegi luar negara lepas matrik n berape pointer kita nak dpt tyme marik untuk belajar kat luar negara..n kita akn dpt scholar ke???

  429. mun says:

    salam…
    drleen,nk mnta pndpt..sy dpt twrn asasi prgigian uia tp sy mmg dh brcita-cita utk jd dktr biasa ja,bkn dktr ggi..pd pndpt drleen,ptut ke sy tukar course ke medicine or truskn dgn dentistry?yg mna better?

  430. purple18 says:

    askm..
    saye nak tny.. saye nie lpasan mtrk.. alhmdllah.. sye dapat 3.5.. tp saye punye muet band 2… bley ke sy amek dntist…

  431. aein says:

    slm drleen. nak tanya, dulu masa stdy ada buat skripsi x?sy stdent dentistry. sem depan dah kena start buat skripsi tapi tak tahu nak pilih tajuk n bidang apa yg sesuai dan senang. org kata perio senang. betul ke?

  432. muek says:

    slm, sy freaked out tgk organ or kulit manusia dijahit, so sy cam nk tukar dari medic ke dentistry. xpun lg better klu sy tukar ke pharmacy? or can i still cope up with the fear of seein organs or damaged skin?

  433. pablo picasso says:

    slm dktor leen..sejak akhir2 ni sy sering mengikuti page ni. sy bru tamat program mtriks 2 minggu yg lalu..tgh tunggu result sem 2. result sem 1 sy sgt cemerlang n sy slalu diasak oleh kwn2 n fmily tentang kos yg sy akan amik nnti. sy berminat nk jadi dentist n myb sy akan pilih ukm or UM sbb umah sy kt bangi. nk tnya la dktor, klau sy plih jpa, sy akan kerja dgn kerajaan kn? bole ke sy khwin time tu? n dkt malaysia, kursus pergigian amik mse 5 tahun. result yg kite dpt dkt U akan menentukan ape? n lps graduate tu kite akn terus dpt tawaran or ade tempoh masa yg kite kena tunggu? lame x?? biasanya lelaki ke perempuan yg ramai amik bidang ni??

  434. mardhiah says:

    slm…

    sy pljr dentist kt luar ngara, pas abis 5 thn, kne FYDO 3 thn, then klu sy nk smbg lg,
    1. boleh x smbg mase thn ke 2 FYDO?
    2. U mane y ad lnjutan cos ni?
    klu dlm ngra u mane & klu luar ngara, u mane?
    3. pakar gigi ape yg kurg kt mlysia?

    tq.

  435. nurul says:

    Dr.,..ssh sgt ke dentistry ni…i really wanna know…coz sye apply dentistry dkt private college…twinning program in india…any tips utk blaja dentistry…mcm mna nk overcome rse takot…yela bedah muka owg yg dah hancur…its freakin’ me out…sbb sye pernh tgk dokumentari bedah2 muka orang nie…gerun…please help me…n wish me luck….harap sye dpt tawaran kolej dental tue…

  436. atiqah says:

    assalamualaikum doktor.blh saya tahu apa itu fydo?saya sekrang di tugaskan untk wat folio kerjaya.jadi saya nk tau psl kelebihan doktor pergigian yg bleh menarik minat doktor untuk memilihnya.terima kasih.salam.

  437. shafiqah says:

    salam dr,
    sy dtgskan utk mmbuat folio kerjaye.bleh dktr kongsikan personaliti apa yg perlu ade pd sorg dktr gigi dan apakah peluang kerjaya sbgi sorg dktr gigi?
    trima kasih.

  438. asyraf says:

    salam dr. Sy seorg pljr pergigian di ukm..pe yg sy nk kongsikn ngn pembace sume berkenaan kursus nie yg mmg mencbr, bkn stkt keje je, blaja pn ssh gak..kami bkn saja didedahkn dgn gigi atau bhgn dlm mulut, malah kene blaja mengenai aspek perubtn yg merangkumi struktur bdn manusia, ubat2an,fisiologi manusia, penyakit2 dlm bdn manusia pembedahan am, biokimia n mikrobiologi(berkaitn virus,bakteria,fungus).. so, sesape yg minat dlm bdg nie perlu buat byk persiapn mental, fizikal n yg pnting stamina kene kuat sblm msk bdg nie..soft skill pn diperlukn..

  439. fatin aqilah says:

    salam dr,
    sy dtgskan utk buat folio kerjaya. boleh tak dr tlg sy.sy nak tahu…
    1. brpe skala gaji dan elaun utk dr prgigian ni?
    2. apakah skim prkhidmatan sbgai seorg dr prgigian?

    itu saja dr. harap dr dapat bg keterangan ni dengan lebih detail.
    terima kasih :)

  440. novita says:

    asalamualaikum doctorleen,i want to ask some questions to u,if u don’t mind. doctor my name is novita , i’m a dentist from indonesia, tapi saya ada grandma saya yg sekarang tinggal kat malaysia, dan dia tinggal sebatang kara disana. the problem is that she want me to life with her in malaysia, but i doubt couse i don’t really sure that i can get job as a dentist in malaysia. tapi saya juga tak tega tinggalkan nenek saya sorang, dapatkah doctor bantu saya, adakah doctor tahu information about job for dentist in malaysia especially for indonesian citizens like me.saya sudah lepas graduate 2 years ago from Airlangga University, i had 2 years experience in dental aesthetic clinic and public health centre. i really thankfull if u can help me

  441. Dr.K says:

    Hi..Dr..its really great to knw ur story hw u became an effective denyist..n the experiences…thnx frst of all..
    I got offer to persue my dental degree at USM ..wil b joinin nex week..n kinda excited..a few ques:
    1.Hw much wil b the begini salary?
    2.Locum means..?
    3.If I wana cont my master’s to specialise hw many years aftr my frst degree I can do tat..?

  442. reann says:

    ai dr.. sy nak tnye.. sy dalam aliran akaun.. tapi sy tk berminat dgn akaun dan apabila lakukan sesuatu tentang akaun, sy ta suke.. cam jd beban.. sy sbnarnye minat dlm pergigian.. ingat nak ambil ipts .. tapi bile dah bace artikel dr, sy cam tak konfiden je..kalau dalam klas, subjek sc yg plg sy minat.. dapat hilangkan boring bile blaja akaun..sc sy selalu tinggi .. tapi dr rasa sy ptut ambil gak ke bdang yg sy minat ni ?sy ade tgk dalam sbuah kolej ni, lps grad, pd plaja yg cmerlang, dpt keje trus ke swasta..tp sekarang sy buntu..sy harap dr dpt bg pndangan.. tengs dr :)

  443. razil says:

    saya akan register di uitm utk ijazah muda pembedahan pergigian di uitm esok…
    membaca artikel dr mmg membatu saya dalam memahami kerjaya sbi doktog gigi…thnx a lot!
    doakan saye!!

  444. ruby says:

    saye pun cite2 nak jadi doktor gigi n skang ni ngah study kat matrixx..tapi takot plak ble bace artikel td yang cakap kene check gigi mayat sume…dah la saye ni penakot…camne nak teruskan dalam pergigian

  445. Budak Ingin Tahu says:

    assalamualaikum Dr. Leen….
    sy tertarik mmbaca mengenai perjalanan pekerjaan Dr..
    Insya Allah sy juga akn mnjadi seorg doktor gigi..
    sy akn melanjutkn pelajaran di luar negara..sy ingatkn doktor gigi tidak perlu on-call.. hehe..mmg kena ye doktor?? nk tanye doktor,lpas graduate nnt…sy perlu apply kerajaan ke? brape tahun bekrja dgn kerajaan?

  446. azim says:

    salam,

    blajr untuk jd dentist lbh susah dr jd doktor ke?

    first gaji doktor dgn dentist sama ke atau doktor lg tggi

  447. muhazah says:

    salam…
    act..sye tgh konfius nk jdik dr dlm bdg pe…
    tpi ble sye bce blog dr…
    tbe2 sye rse nk jdik dr gigi..
    tpi sye tkut…
    coz sye ader mslh cpt gelabah n cuai…
    so,,,
    pde pndgn dr..
    sye sesuai ke dlm career ni??
    hope dr ble bntu..
    tq….

  448. isaac says:

    salam…
    sy nak tnya pasal orthodontic,if sy pursue to become orthodntic then sy berpeluang kerja di mana?ade ke orthdntic di govmnt?and orthodontist still bleh wat general dentistry k?and last sy nak tnya pndpat dr abt career orthodontic in malaysia.tq.

  449. Grace says:

    Salam sejahtera doktor..
    sy berminat untk menjadi doktor gigi..
    apakah kelayakn/syarat minimum yg dperlukan utk menjadi seorg dktor gigi?
    bgaimana sy boleh mndptkan biasiswa utk mlnjutkn plajarn di luar negara?
    Terima kasih, doktor

  450. wenessawen says:

    selamat sejahtera Dr. saya sangat tertarik dengan blog Dr. ini. saya nak tnya dr. if fail in matrics, bukan fail lah, tapi tidak memenuhi requirement universiti tempatan untuk mengambil jurusan pergigian ini, ada pathway lain lagi tak untuk mengambil jurusan pergigian? sja nak tnya. hehe

  451. kak ros says:

    akak tanya gaji la, bkn pengalaman

  452. rais says:

    Salam.Terima kasih kerana memberi info..Setakat nie saya ada satu kemusykilan.Baru2 nie ,saya ada bertkar pendapat dengan dentist dan medic doc.Betul ke dentist nie rankinG paling top dalam medic? dan melalui medic doc yang saya refer, dia cakap dentist nie student yang lemah masa matriks dan ditolak ke dental course..tapi bila saya tanya dentist, dia cakap itu bergantung kepada pihak U tawarkan course kepada kita, biasanya top scorer student ditawarkan jadi dentist,selebihnya dihantar kemana2 course medic,pharmacist dan yang lemah ke bahagian pendidikan…(rujukan dari dr UKM dan dentist dari UM)
    harap drleen boleh perjelaskan ..tq

  453. kami says:

    assalamualaikum..
    kiteorg nak tanye pasal kerja sebagai doktor gigi.
    1)berapa tangga gaji bg doktor gigi.
    2)tahap pendidikan nak jd doktor gigi
    3)kelayakan
    4)universiti yang tawarkan course nie
    5)biasiswa yg dtawarkan
    time kasi dr.leen.harap dr bls ek..

  454. fahmi says:

    wow.sounds fun la dr leen.saya ni tak pernah minat/ mimpi pun nak jadi dentist.masa asasi main tukar je course dari biology ke dentistry.pada saya,minat tu boleh build up later.just study je.and ouh,kalau kat uni,kita start praktikal tahun berapa? and saya paling suka part check gigi mayat.hihi.tq!!

  455. ahmadtmike says:

    dr leen,saya sekarang tahun 3 dentistry.just curios sal ‘FYDO’ ( First Year Dental Officer) sma ada dapat gaji ataupun tidak.kalau dpat,gred nya u41 atau lain..

    • drleen says:

      ahmadtmike: FYDO tu kerja cam biasa gak so memang dapat gaji dengan elaun..memang start dengan U41. Don’t worry…:) Good luck k…

  456. aleeya says:

    salam dr..huhu saya student 3rd year..juz nakk tnye gaji untk u41 dentst brape ye..skang nie saya pk gaji jerkkk..sebb gaji la pencetus semgt saya utuk stadi…

    • aleeya says:

      bukan u41..tpi p1t5

    • drleen says:

      aleeya: heheeh…gaji kira orrait gak..ni saya ambil dari laman web SPA

      Senarai Gaji Permulaan/Elaun:
      Gaji Permulaan P1T5 : RM2366.55
      Elaun Perumahan : RM250.00
      Elaun Tetap Perkhidmatan Awam : RM300.00
      Elaun Kritikal : RM750.00
      Elaun COLA : RM100.00-RM300.00 (mengikut lokaliti)

  457. Ainul Mardiah says:

    Assalamualaikum…sy tingkatan 5 tahun ni..brminat nk jadi doktor psikologi..tp dlm masa yg sma sy jugak minat nk jd doktor gigi..sy tak kisah mana2 pun..universiti mana yg tawarkan kursus pergigian??

    • drleen says:

      ainul mardiah: banyak uni yang tawarkan kursus pergigian sekarang..UM, UKM, USM, IMU, USIM, UITM, AIMST, UIA hmm…ada kot lagi tapi saya tak ingat semuanya

  458. nik nadhirah says:

    dr..nak tnya..kerja sebagai dokter gigi kalau di hospital kerajaan ada on call kan..dokter gig diberi ke elaun untuk on call?

  459. Atiyah says:

    salam semua..
    saya mmg tringn sgt nk jd doktor gigi..
    keinginan sy btambh slpas baca artikel pgalaman doktor gigi td.
    doakan sy mndpat kputusan cmerlang dlam spm 2010, setrusnya dpt mncapai cita2.

  460. nuhaalia says:

    Assalamualaikum,
    saya nak tumpang tanya, sy nak buat braces gigi..boleh Dr. Leen cadangkan klinik yang ssesuai di kawasan area kajang dan bangi..

    Sy juga nak tanya sy dah 24 tahun, bOleh ke buat braces? Berapa lama lebih kurang masa diperlukan utk habis pakai brace dan kos nye juga lebih kurang berapa selalunye? (ANggaran pun memadai)

    Terima kasih

    • drleen says:

      nuhaalia: boleh pergi ke klinik pergigian halizah berdekatan dengan warta, bangi. no phone dia o3-82100970
      anggaran braces dalam 5000..tapi tu tak termasuk kos cabut, tampal, cuci, x-ray, acuan gigi..so apa2 hal pun bleh datang/call utk appt.

  461. sya says:

    dr,sy confuse skrg nie..sy mmg minat giler course medic tp my mum suruh sy pilih dentist sbb senang dt krje n dye x galakkan sy ambk medic sbb susah n tkut sy x dpt face..mcm mana nie dr..really need your help…

    • drleen says:

      sya: hmm..kalau awak amik tapi tak minat tak guna jugak kan…apply je dua2…pastu berdoa supaya dapat petunjuk…:) dua2 sama susah…

  462. sya says:

    tgh tunggu result spm…

  463. ashiqin says:

    slm dr.leen
    saya bru terjumpa dr. punya blog.
    sy nk tnye satu soalan.antara medic dan dentistry,ape bezanya..harap dr. dapat selesaikan kemusykilan saya..terima kasih

  464. sya says:

    sy nak jd dktor jantung…tp sy takut susah nak bljar nanty..

  465. fisyaradzi says:

    salam.
    dr.sy nak interview dr leen untuk folio kejaye boley?
    harap dr leen dapat bantu.
    saya nak emel dr leen boley?

  466. shafina says:

    assalamualaikum…
    dr.leen, thanks for ur information..
    saya sgt minat dlm bidang dentistry ni..
    tp saya still form 4 tahun ni n next year bru form 5..
    so saya harap dr.leen bleh update and give information ttg twrn or biasiswa yg dtawarkan untuk lpasan spm 2011 nnti dlm bidang prgigian.. thank you so much!!!!

  467. xxxx says:

    salam…
    saya nk tnya, kalo kita bkhidmat ngn gov,
    pe beza keja kt klinik n hospital???
    n kalo amek dentistry, blaja sal gigi je ke or blaja ttg saraf or mybe lain2???

    • drleen says:

      xxxx: kalau keja kat klinik, kena buat rawatan pergigian cam biasa kat klinik..pastu kena pergi sekolah menengah utk buat rawatan kat sekolah..pastu kena pergi meeting sana sini..pastu kena pergi ganti org kat klinik kerajaan lain kemudian kena oncall ikut jadual. Kalau kerja kat hospital, takde rawat pesakit walk-in..semua pesakit yang direfer dari klinik pergigian..biasanya melibatkan cabutan geraham bungsu..kanser…sakit rahang..pesakit yang accident yang melibatkan muka..kalau kat situ ada pakar orthodontik ke..ada pakar periodontik ke kadang2 kena kerja dengan they all jugak…kena melawat pesakit kat wad setiap hari..2 kali sehari pagi dan petang..kena present case kat pakar..so pendek kata banyak tolong pakar buat kerja laa…kalau amik dentistry memang utamanya belajar pasal gigi dan mulut..tapi kan semuanya berkaitan..so masa belajar saraf nanti belajar jugak laa saraf2 penting satu badan tapi paling kena hafal saraf yang ada di kepala dan leher. so kalau bedah mayat tu kita kena bedah muka orang…tu yang seram tuh..heheh

  468. nini says:

    salam.
    drleen,
    sy stdent uia. skrg tgh foundation in pharmacy. next week sy ada streamlining utk those in critical courses.
    sy dlm dilema skrg ni. x tahu nak pilih btween medic, dntistry or just stay in pmacy. sy nak bergelar dktor sbb mmg dr kecik nak jd dktr. skrg mcm more into dntist. tp ramai org ckp stdy utk jd dntist lg susah dr medic. betul ke? sy ni pulak jenis tak yakin dgn diri sendiri. selalu tension2. bile tension je nangis2.haha. so bende ni mmbuatkan sy lg tak yakin nk pilih bidang ni. & fyi, sy difahamkn dntistry kt uia gune sstem blok. sistem blok tu mcm mne ek? 1 lg, kalo sseorg tu terkandas dlm 1 sbjek, die kne repeat sume sbjek yg die amek dlm taun tu ek? harap dktr boleh tlg sy buat plihan which one is the best n suitable 4 me. sy betol2 dlm dilema. thanks. :)

    • drleen says:

      nini: alamak..saya tak bleh nak buat keputusan utk awak…actuallynye awak kena kaji sendiri. tanya diri sendiri bahagian mana yang awak minat..belajar mana2 pun susah..takde yang senang..paling penting minat dan usaha. kalau amik pharmacy pun boleh jadi dr jugak kan..tapi kena sampai phd laa baru dapat title tu. sistem blok saya pun tak tau …mungkin boleh tanya senior2 yang kat situ..sure they all boleh terangkan lagi lanjut. macam kat tempat saya dulu..kalau kantoi satu subject kena repeat subject tu je..tapi kalau banyak sangat yang kantoi then kena repeat satu tahun. dalam bidang dentistry utk jadi pakar memang kena sambung buat master..masa degree ni belajar semua..so bila grad ni awak jadi general dentist so buat semua benda…tapi yang senang2 je laa..kalau ada kes2 susah boleh refer kat pakar.

      • nini says:

        ohh. ok. prospek kerja plak mcm mna ek? dentristry mmg mnjanjikan tmpt ke?

      • drleen says:

        nini: lepas habis belajar memang akan diserap terus dalam kerajaan..lepas 3 tahun baru boleh keluar..akan datang tak tau laa camna sebab yang compulsary 3 tahun ni pun baru je dibuat dalam tahun 2002 sebab kerajaan kekurangan dr gigi..masih lagi dibuat sekarang ni. selain kerja jadi dr gigi di kerajaan..boleh kerja dengan pihak university( biasanya they all akan sponsor utk sambung belajar) jadi lecturer..or bukak klinik sendiri or kerja dekat klinik org jadi partner etc.

  469. nini says:

    drleen, maaf.ada lg soalan.hehe
    utk ke bidang specific like pedo, ortho n etc kene smbung master ek? or kite kene pilih wktu tgh wat degree? thanks a lot dr.

  470. farah says:

    assalamualaikum dr ;)
    sy sedang mengikuti asasi sns di uitm skrg ni dan sy mmg mnat sngt nak jdi doctor gigi sejak pkai braces masa form 1 sbab sy adore sngt orthodontist sy. so selama ini sy ingatkan pergigian only involving tmpal2 cabut dan yg bese2 saje. skrg bru sy tw ade dental surgery and dentistry.apa bezana ye?and sy mmg ade gerun sikit bila accident atau mayat kerana ia melibatkan muka. tp skrg ni dr rsa bleh ke nnti sy dpt overcome ketakutan tu? dan sush ke blaja dentistry, stressful sngt ke? sbab sy xnak jdi dr kerana blaja pun heavy,tgok darah bnyak2,..tkut xmmpu bwa tp mmg nak sngt jdi dr gigi.lgi2 bila dpt buatkan gigi semua org cantin bile senyum ;)
    thanks, harap dr dapt bantu.

    • drleen says:

      farah: saya masa mula2 tu pun takut gak dengan darah..tapi bila dah banyak kali tengok..dah lali laa pulak..mana ada belajar tak susah ye dak? kena laa seimbangkan belajar dengan aktiviti lain..jangan study 24jam je..nanti tepu kepala otak..hehe..kena cari aktiviti2 lain yang boleh hilangkan stress so bila belajar cepat masuk. program yang kita belajar semuanya memang dentistry..dalam tu ada subject oral surgery, orthodontic etc..cuma ikut university laa nak namakan program tu apa..ada yang panggil bachelor of dental surgery ( BDS) ada yang panggil DDS – doctor of dental surgery etc…so kalau berminat nak jadi orthodontist..lepas asasi tu nanti amik dental programme..kemudian lepas dah habis belajar sambung amik master dalam orthodontik plak..tapi tak bleh terus amik..kena kerja dengan gomen dulu kemudian bila dapat peluang baru bleh pergi buat.

  471. beela says:

    salam dr.Leen..
    semoga sentiasa dberkati Allah..:)
    sy nak tnye..bidang perubatan,lain dengan dentistry kan?jika dpat tawaran lam bidang perubatan,masih bolehkah ingin mengambil bidang dentistry?

    dr,brape pointer kita perlu dapat untuk menjadi seorng dr gigi ketika di matrik dan universiti?saya dpat tahu,dalam course perubatan,ade yang kena dpat 4 flat bagi mneruskan cita2..betulkah doktor..?
    terima kasih kerana sudi mbaca pertanyaan saya..:)

    • drleen says:

      beela: biasanya kalau masuk bidang perubatan..jadi dr medical laa..kalau nak jadi dr gigi..kena amik course lain plak lepas dah habis course medical…so tambah lagi 4 tahun..lama tuh..pointer ikut kolej atau university..semuanya berbeza2..so kena semak dengan pihak terbabit..kalau dapat 4 flat mintak apa je dapat betul tak?

      • beela says:

        terima kasih dr Leen..
        eem,kalau nak jd doktor gigi lepas amik resux spm,kna msuk bidang dentistry trus la?tapi,masih bleh jdi doktor gigi la walaupun amik perubatan?ish..mesti susah kat u nak dpt 4flat kan..hehe..apa2 pun,trima kasih bnyak dktor.

  472. beela says:

    sy xsempat nak bace post2 yang sebelum ni..hehe,tp sy bnyak print utk mbaca dngan lbih slesa..tkut bertambah power spectacles..hehe
    dr,nak tnye lagi..mata saya agak rabun..masih bolehkah saya mendapat penglihatan yang jelas semula ataupun mjadikan power mata kurang sedikit?terima kasih bnyak dr..:)

    • drleen says:

      beela: kena check dengan dr mata..mungkin boleh buat pembedahan laser ( lasik) ..tapi kena check dulu laa utk tengok sesuai atau tak..kalau sesuai..lepas buat lasik tak perlu pakai cermin mata lagi..

      • beela says:

        risko lasik tu macam mane dr?eem,kalau xkeberatan,brapakah kos bagi pembedahan laser?dan berapakah umur yang sesuai untuk pembedahan?terima kasih dr.Leen :)

  473. Mira says:

    salam doktor. emm. saya, perlukan maklumat untuk jadi doktor gigi dari habis spm sampailah kita berjaya. boleh doktor terangkan melalui emel kpd saya? terima kasih.
    budak_kecik94@yahoo.com

  474. Mimi says:

    Assalamualaikum Dr Leen,

    Saya form 5 dan saya sedang dalam proses nak siapkan folio kerjaya & saya dah memilih dentist sebagai kerjaya pilihan,
    Boleh tak drleen cadangkan individu mna yang boleh dijadikan tokoh dentist dlm folio saya ni?

  475. keliru says:

    dr…
    saya sgt berminat nk jd dr gigi…
    tp saya jugak berminat nk jd MD…
    saye keliru…..but my intentions to become a dentist is more about 55:45….
    tp my siblings always hoping that i’ll become a doctor..because i’m tne youngest…saye je yg tinggal utk jd dr…jd mcm tekanan utk sya lebih kepada menjadi MD….i’m 19, and i’ll enter the medical school or dental school this sept 2011…my mother said it’s up to me..
    org kate income dentist lg tinggi dr doctor…n dentist less stress n have more hour with family….tp satu kekurgn ialah dentist kurang bidg kepakarn…
    dan satu lagi, actually saya menghadapi masalah gigi tidak tersusun…kdg2 confident level nk jd dentist jatuh menjunam disebabkan itu…adakah saya boleh menjadi dentist????n ade tAK clique dr yg menghadapi masalah seperti saya??…
    anyway, saye sekrg tgh mendptkn rwtn ortho…but the things masalah ketidaksusunan gigi saye serius…
    saye kena buat pembedahan rahang maybe thn dpn after ortho dh siapkan gigi saye ini…
    n lagi satu, katakanlah saye ambik dentistry, it’s posibble mase saye graduate saye kena menganggur dsbbkan bilangan dentist dh cukup???
    drleen, please guide me…saye btul2 hilang akal…
    tq…

  476. keliru says:

    saye jugak risau yg masalah susunan gigi saye yg serius ini membuatkan saya tidak layak menjadi dentist..
    nk tanye lg, drleen sekrg pakar or general dentistry???
    ur salary??

  477. adzam says:

    salam drleen , saya pelajar lepasan spm 2010 dan berminat hendak mengambil bidang pergigian. boleh drleen berikan maklumat tentang subjek apa yang diambil semasa di universiti , subjek apa yang perlu saya kuasai dan pendapat drleen tentang kerjaya doktor gigi di malaysia pada masa sekarang seperti adakah terlalu ramai doktor gigi atau bilangannya masih tidak mencukupi

  478. nur amalina rosli says:

    salam dr.leen….sye candidate spm 2010,teringin nak jadi dr gigi slps sy sakit gigi dan berjumpa dgn seorang dr gigi yg baik ati…sy nak jadi mcm dy..lau sy nk smbung kat overseas kat mane biasenye kerajaan malaysia akan anta?? aberdeen ade tawarkan bidang pergigian x????

  479. penakut says:

    saya lepasan spm.. ingatkan nak ambil bidang pergigian, tapi biler dah baca jadi kecut perut.. i change my mind now.. ~_~ rasa mcm takut je nak rawat orang accident.. yang cabut gigi tampal gigi tu ok lah

  480. FAY says:

    Assalamualaikum…
    Saya jururawat pergigian. Saya tertarik dengan cerita DR tu. Sekarang saya berminat untuk sambung belajar Post Basic Othodontik. Boleh Dr beri modul yang perlu saya ambil untuk post basic tu?

  481. NhD says:

    salam,drleen. sy lepasan asasi,result mybe kluar bulan 4 nie,kalau sy tak dapat 4 flat,can i apply for dentistry?

  482. nurliyana azreen bt azhar says:

    salam,dr.leen saya pelajar lepasan spm ingin bertanya. masih ada lagikah peluang untuk saya meneruskan impian saya untuk menjadi doktor gigi? hal ini kerana saya mendapat result spm 6A 3B. dan subjek yang saya dapat B ialah biologi,kimia dan fizik. bantu saya doktor ke manakah harus saya pergi selepas ini bagi merealisasikan impian saya??

    • drleen says:

      nurliyana: salam…result awak bagus…awak boleh apply terus utk amik dentistry ataupun boleh masuk ke matrikulasi or asasi sains..then apply dentistry…

  483. helmi says:

    ,kalau ambil dentist asasi UIAM,
    5tahun kan,lps tu
    afterr that trus dapat kerja ke,or diri kita sendiri kene cari kerja…
    kalau bidang farmasi juga mcm itu juga ke? harap boleh membantu sbb saya tgh buntu ni=(

    • drleen says:

      helmi: salam..lepas amik asasi ..kalau result ok..terus masuk dental faculty…lepas habis kena daftar kat MDC utk membolehkan kerja kat malaysia ni..lepas tu pergi interview kkm..tunggu surat…kkm akan bagitau kat mana kita kena pergi report duty…so pendek kata tak perlu pergi cari kerja..:)

  484. fivers'10 says:

    Assalamualaikum , dr. kalau boleh saya bertanye , selalunye average gaji dentist (general dentist) brape ?
    Terima Kasih .

  485. izzati says:

    salam… sy lepasan spm 2010. alhamdulillah, sy dpt further study kt mesir dlm bdang pergigian.. tp, lpas baca kt snie, rase confuse nk pergi atau x.. sy bimbang klu xdpt catch up study kt sne… owg ad gk ckp yg bdang nie susah mcm medic.. btul ke? the last one is apa bezanya blajr kt tmur tgh dgn msia?

    • fivers'10 says:

      salam , izzati .saya pon plajar lpsn spm 2010 jugak .tahniah , awak dpt further study kat mesir.klu bole saye tau , cepatnye awak dpt offer.dpt biasiswa tajaan mne ? gune result trial ke ?spm awak brpe ? mesti gempak.saya pon tga tunggu reply dr jpa ni ,8 april bru kuar name list.

  486. helmi says:

    ermmm,sekarang ni ape teknologi terbaru dlm bidang pergigian,boleh tak doktor explain sekali,teknologi yg paling latest

  487. salam…
    doktor,saya pelajar dr sbp integrasi tun abdul razak..
    se pekan pahang..
    saya dan empat lagi sahabat saya sedang mengkaji tentang kerjaya seorang doktor gigi..
    kalau boleh,boleh x doktor ceritakan prospek masa depan seorang doktor..contohnya seperti kenaikan pangkat,gaji,latihan dan pendidikan lanjutan untuk doktor gigi..saya amat berharap doktor boleh membantu saya dan rakan2 untuk karnivak kerjaya

  488. salam..
    doktor bole x saye nk reblog dr pnye post ni kt blog saye..sbb mcm menarik sgt btw sye student dentis taun2 iAllah lg 3 tahun nk abes..doakn lepas bce post doktor ni semangat membuak2 nk abes cpt so bole jd doktor gigi like you and lastly doktor major in which part ye??

  489. helmi says:

    saya nak bertanya,ade ke pakar kesihatan pergigian awam???Adakah itu salah satu drpd specialist utk dentist?

  490. amiera says:

    salam..sy nak brtanye..sy dapat tawaran ke matrik..jurusan sains…n sy jgk dapat tawaran asasi sains hayat di UM..jd..yg mne sy patot terima?? sy teringin nak jadi doktor gigi,,:)
    sy tgh buntu nii…kwn2 kate matrik ni susah! tp katenye klu amek asasi,akn diserap tros tok wt ijazah nt?? betol kew??

    • nur nadzmina hamid says:

      Jom la ke UM !!! Saya pon dpt asasi sains hayat UM gak .Cikgu saya pon de kate baik amik asasi drpd matriks….tp,terpulang lah. hmmm,klu de jodoh bole kite jumpa……hehe.

  491. nurul says:

    salam….
    sy nak mntak pndangan dr….sy telah dtawarkan bidang diploma mikrobiology oleh uitm…hmm…yg mane lagi bagos…antara bidang mikrobiology or separa perubatan di spa???

    • nurul maizatul says:

      saya pernah di temuduga oleh pegawai spa…time tu sya konpius nk g matrik(fizik) @ uitm(mikrobio) @ spa (lpe kos pe..tp kearah sc..n sy minat la)
      then pegawai tu kate…better 4 me to go to matrik..
      cz spa ni..ntah la? dy ckp lau amik matrik bleh pegi jauh lg..klau stakat spa..position nyer kat ctu je…..sy pn kurang phm…
      *mgkin situasi kite berbeza…mf la…

  492. amiera says:

    salam..agak mencabar jgak khidupan seorg doktor!:)

  493. anonymous says:

    salam , dr.. sy nak tanya kalau gigi depan berlubang dan menyebabkan gigi jadi jarang mcm mana rawatan dia ya?

  494. tasya says:

    drleen, mcm mana dengan rawatan karak gigi?

  495. nurul maizatul says:

    kalau student lepasan matrikulasi..physical sc..bleh tak amik dental ni???

    • faTiN says:

      salam..berdasarkan apa yg sya taw, pelajar matrik aliran sains fizikal bleh amik dental..tp just in certain uni only..ukm, klaw xclap sya, hnya trima bdk matrik aliran sains..usm n um bleh la.. :)

  496. faiz says:

    salam dr..

    saya nak tanya something laa.. apa beza pembedahan pergigian dgn doktor pergigian?

    tlg bg tunjuk ajar ek.. thanks..

  497. faTiN says:

    salam..alhamdulillah, akhirnya dpt jgk sy menmbhkan ilmu pengetahuan sy dlm bdg dentist ni..tq dr leen..erm..sy plajar matrik 10/11..skrg tgh kalut nk isi upu..actually, sy ni bkn la seorg plajar yg sgt bjak..spm pun 6a,4B+ ja..dan sya smbg matrik wlpun org ckp matrik sgt ssh…sy berusaha sgguh2 di matrik sb sya nk lri dr sbject maths msa degree nnti..dan tuk sy x ambik math msa degree nnti, hnyalah medic n dentist..kbetulan pulak, sya mmg mnat dgn bidang dentistry ni..msa 1st sem kat matrik, sya kecundang dgn sbjek maths, dan alhamdulillah, sem 2 sya ok..keseluruhan pointer sy cuma 3.78 shja..huhu..tp skrg sy pening, nk pilih jgk dentist @ x..sbb pointer sy x shbt mna pun..dan klaw sy nk apply, sya hnya nk pilih uitm ja..lgpun, dentist ni xbnyk uni di mas yg offer bndg dgn medic..jd sya takut xdpt..bleh dr cdgkan yg terbaik tuk sya? trima kasih dr leen sb share smua pengalamn dr. :)

    • nurul hidayah says:

      hai…saye jg lepsn matrik dan sdg sibk mengisi upu…sy ingin bertanya adakah kos doktor pergigian same dgn pembedahan pergigian???setahu sya di ukm mempunyai kos doktor pergigian manakala di uitm.um mempnyai kos pembedahan pergigian…adakah sama kedua- dua kos tersebut???

  498. tsc-93 says:

    kalau ada sarjana pembedahan gigi sje blh jd dr.gigi x?

  499. nurul says:

    salam.. drleen saya saya minat dalam bidang dentist ini.. jadi saya baru 16 tahun tetapi kalau saya berjaya menjadi dentist bagaimana prosedur untuk saya memohon pekerjaan dan menulis resume… adakah ianya perlu dan ada ke peuang kerja di sektor swasta atau di luar negara?? serta ada ke peluang untuk kenaikan pangkat atau menjadi mana2 ahli dalam sesuatu perlembagaan?? tolonglah doktor, sy perlu maklumat itu untuk menetapkan kerjaya saya ini pada masa hadapan.. tq..

  500. sarah says:

    Assalammualaikum Doktor,
    Kalau Doktor Bagi Talk dekat sekolah saya boleh tak?
    diharap doktor dapat bagi respon yang positif
    jikalau ada masalh boleh dihubungi di e-mail saya

  501. thavanes says:

    wow..i loved ur post..cause im a fresh graduate as well and it was so useful for me..thank u so much..one more question..how long will i take to get my posting once i registered myself with mdc..thank u so much

  502. syani says:

    dr, possible tak if nak tukar course from perubatan ke pergigian when we r already in 3rd year or 4th year.

  503. drleen says:

    Salam semua…selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mail…:) terima kasih…

  504. ezz haynies says:

    slm dr…..
    thun nie 2011….sy akn m’hdapi spm….
    hope,dpt result yg baik….sbb mmg cita2 sya nk jdi s’orang doktor gigi….bla bce dr pny cerita…..rse lg truja nk msuk bidang ini….
    doakn sya…..

  505. Ingin tahu says:

    Assalamualaikum dr leen,sy 1 of student kt uitm yg amek cos dip in sc,sy memg brminat nk jd dentist mase form2 lg,sy jugak mndpt twrn utk blajar kt matriks tp sy tolak cz sy xtau yg mane lbih baik antara matriks dan uni,jd sy amek keputusan utk smbg blajar kt uni lm jurusan sc..mslh sy ialah 1)adkah sy masih lg kene blajar selama 5 tahun kalo sy smbg sy punye pengajian di peringkat degree untk jd dentist ne?kirenye dip dh 3 tahun+ degree 5 tahun= 8tahun..lama sgt tu..
    2) sy berminat utk smbung sy pnye degree kt uia dan kalo boleh sy ingin tahu berapakh pointer yg sy patot dpt utk smbung ke sana? Adkh kene dpt 4flat jugk or 3.5 above? Kalo uni lain plak cmne,brape pointer yg dyorg nk??
    3) sy ada mendgr bhawa plajar yg amek medic senang diserap ps grad n sy juga dgr yg student lepasan uitm n uia je yg cpt dpt keje,um memg uni yg bagos tp lambat dpt keje..btol ker?
    Pd sy kalo jage pointer uni ape pom xkisa..
    Tq dr leen (:

  506. musyafir sahibu says:

    slm
    dokter saya mau pasang gigi palsu yang tanam adakah

  507. Dini says:

    salam dr leen.
    saya nak tanya. apa beza matriks upu dgn matriks kpm?
    matriks mana yang patut saya pilih kalau nak ambil course dentistry dekat mana-mana IPTA terutamanya UKM?
    saya sangat musykil tentang hal ni. harap dr leen boleh jawab soalan saya. :)

  508. vichy kosmetik…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  509. munirah says:

    nak sangat jadi dentist. semangat lebih bekoba2 after baca post dr.leen yg ni. boleh dr cerita pasal every step dr lepas spm? result spm dr dpt brape? nak apply interview tu semua mcm mana? dr. under JPA or MARA? ada tak offer utk dentistry kat middle east, jordan?

  510. program says:

    sistem…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  511. toko sepatu, jual sepatu,sepatu kulit…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  512. afifah says:

    this blog really help me to understand more abt dentist:)
    thanks a lot!! :D

  513. ika says:

    Dok, tolong dibantu. Saya hampir 40thn gigi saya rusak dan gusi ada bernanah. Saya sdh ke dokter gigi berulang kali. Apa yg harus saya lakukan? Pls advise clinic yg bagus tapi tdk terlalu mahal. Thanks in advance.

  514. afiq says:

    aslmlkm…kalau sy ambk dploma applied science bleh k kalau sy nk smbung ijazah dlm dentistry???

  515. yaya says:

    wah…mcm menarik cerite bdng prgigian ney.saye minat dlm bidang prgigian tapi saye ragu-ragu adekah pointer sem 1 saye lpas 4 apply denstistry…untuk makluman dr,saye pelajar asasi sc uitm yg baru habis sem 1,pointer sem 1 saye lpas untuk syarat minimum program ney tapi nak tanye apekah klayakan pointer semasa 4 apply bidang ney??
    -tq 4 ur crcern-

  516. cik nur says:

    dr.leen…… kos dentistry brapa ek? mhal x? klau dpt jpa diorg bg 1 sem brapa? then, english pnting sgt ke klau study dlm msia?? haha.. tkot sbb english xbrapa elok.. tq..

  517. funnel system…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  518. amya says:

    sy bkal mgikuti pgajian pergigian di usm..artikel ni sgat bguna pd sy untk mgenali scara jelas lg tugas doktor gigi..tq.

  519. siti says:

    salam,.saya nk tanya,apa syarat2 nk jadi dentist nie..mksd saya syarat dr segi fizikal..kalau pakai spec xpe ke?

  520. Hi Fan Nur says:

    salam akak…mm sy skang at form 5..so thn ny spm…
    sy minat sngt2 course pergigian ny…
    n sy arap dpt ambil bidang ny n
    dpt jd doktor pergigian satu ary nanti…amin.
    akak…senang tak nk jd doktor gigi…
    sy terlalu lalu meminatinyer kak…

  521. solar energy, wind energy, water energy…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  522. Erima sportkleding…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  523. fredd says:

    fredd…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  524. fatin says:

    salam dr leen. baru saya tahu rupanya berisiko juga kerja sbg dentist ni. before ni ingat tak perlu bermain dgn darah and so on. mcm lagi ngeri je dengar pengalaman dr. saya nk jadikan dent sbg kerjaya masa hadapan sbb saya takut pada organ, darah dan sebangainya. ini mnjadi faktor kenapa saya tak memilih dr bedah walaupun minat. betul ke cara saya ni ? confius betul dalam memilih kerjaya. saya tidak mahu tersekat di tengah jalan seperti rakan2 dr. yg pernah disebutkan dalam beberapa komen yg lepas.
    *ada yang kata, subj bio tak berapa penting dlm dentist. benarkah ?
    *U mana yg bagus utk sambung dlm dentist skrg ni ?

    terima kasih dr leen. harap dpt membantu :)

  525. talk wiki says:

    talk wiki…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  526. Jiha says:

    Salam,sya nk thu apa yg perlu dipljri dlm bdg ni smsa si unvrsti?? sya ad tnya pda bbrpa org..thun ptma kte prlu bljar tntg semua p’kra…stu anggota…kmdian thun2 brkutnya brulah khusus kpda pergigian….betul ke???apa subjek yg prlu diambil??pda pndgn dr. ssh x bgi sesorg yg lmah math,bi,bio,kmia n fzk untuk ambil bdg nie??rmai jga org ckp xsmtinya lmah xblh b’jya…dn kalo minat dh usha..insyallah boleh…rmai jgak yg result spm xokay tpi akhirnya dia bjya….tapi ada jga yg ckp kalau lmah dlm sbjek2 sains ni nnti susah…lgipun nk apply bdg ni kna result yg cmrlng…ad x apa2 pndpt n cdgn??

  527. atam says:

    salam dr..saya student dental juagak..nk tnya mengenai further study dlm dentistry ni byk tempat ke limited utk best student jeq?

    • drleen says:

      Nak further study kalau duit sendiri boleh je tapi kalau biasiswa kena tunggu turn sebab ramai yg nak sambung study. Lepas grad kena kerja ngan kerajaan 3 thn pastu baru leh apply nak sambung…biasanya lepas 5 thn ke atas baru bleh apply..pastu kira nasib la kan dpt ke tak…

      • atam says:

        mcm y sya dgr sbb sya under jpa lepas grad kerja dgn kerajaan 10 tahun..dlm msa 10thun boleh smbung stdy tapi after 2thun attachemnt lpas grad ni apa y sya tahu..dr saya ada ckp tempat sgt limited..jd sya rsa mcm peluang untuk smbung stdy sgt3 laa tipis..risau nyer dibuat..kalau nk pakai duit sendiri mmg ler x termampu..

  528. Nur Amalina Ismail says:

    terima kasih dr,leen.. bnyak saya belajar drpd perbincangn kt atas.
    kt matrik brapa thun blaja..continue trus ke 5 thn yng dimaksudkan utk dentist?

  529. Semangat nak jadi dentist says:

    Assalam DR …kawan sy bnyk bercerita tntg blog DR..hehe..sy nak tnya ni…sy pelajar diploma UiTM. Masihada peluang kah ya nak sambung kat oversea…Mcm Queensland University or yg sewaktu dgnnya….N macam mana nak aim biasiswa ya?? Bantuan DR amatlah d hargai….TQ 4 bagi info yg tersangat2 membantu ni..hehe

    • drleen says:

      Salam..hmmm..kadang2 apply dlu uni mana yg awak nak..pastu dah dpt tempat baru mintak biasiswa…kadang2 they all kasi lambat sebab ada quota etc….make sure result terbaik…inayaallah boleh dpt…good luck ye

  530. rosma says:

    dr,brape subjek yg dr ambil mse tgh study dlu?

  531. rosmawati says:

    salam dr,sama x pengajian dentstry kt oversea ngan kt mlysia?adakah seorg dentist hnya ambk subjek biology? dr ambk brape subjk dlu?sy arap sangat3 dr jwb soklan sy ni….=-)

  532. azrain duff says:

    assalamualaikum, doktor . saya berminat sangat untuk menjadi doktor gigi. tetapi saya lemah dalam mata pelajaran matematik tambahan. saya risau sangat :(
    dan satu lg, saya berminat untuk menjadi doktor gigi tp saya tk suka pembedahan2 sume nie. saya suka bahagian mencuci gigi, menampal dan mencabut. ataupun bahagian pakar gigi untuk kanak2. boleh ke macam tu? saya mmg tk minat bahagia oral surgeon tu. boleh ke mcm tu dkt U nnti?

    • drleen says:

      Masa belajar kena buat semua…lepas dah kerja nanti kalau posting kat hospital kena jugak buat pembedahan kecil and assist dr pakar buat pembedahan. Melainkan kalau u jadi lecturer or bukak klinik sendiri…

  533. azrain duff says:

    SAYA MINAT BAHAGIAN GENERAL DENTISTRY ATAUPUN PEDODONTIK . :)

  534. Pasang Iklan Network…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  535. amirah says:

    Assalamualaikum,
    saya nak tanya kpd dr , benarkan kerjaya sebagai doktor gigi kini tidak lagi relevan kerana terlalu ramai doktor gigi di Malaysia. Tambahan lagi, ramai doktor gigi yg dikatakan tidak mempunyai kerja akibat lambakan doktor gigi. Benarkah begitu doktor?

    • drleen says:

      W’salam… Sape plak yg kata? Setahu saya takde lepasan degree yg amik dentistry ni menganggur. Yg saya tau course cam pharmacy..physiotherapy..tu ada la…so don’t worry…pasti ada kerja. Kalau tak kat kerajaan…kat university..kat swasta..bukak klinik sendiri..etc..sentiasa in demand.

  536. Reviews of the best android games…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  537. anis says:

    assalamualaikum.
    saya anis .
    saya perl menyiapkan satu pamphlet tentang kerjaya . saya memilih dr. gigi sebagai pilihan.
    SOALAN :
    selalunya kalau nak jadi dr .gigi kena masuk U mana
    dan ambil course apa ?

  538. dr, kalau jadi dentist ni, akan timbul ke masa bila saya perlu memberikan transfusi darah kepada pesakit? jikalau ya, seberapa kerap kah ia akan terjadi? or is this a rare case?

  539. ezzi azrin says:

    assalamualaikum dr leen..
    sblm jd dentist ni kena blajar jgk ke tntg anatomi?
    dgr2 kena blajar sama mcm nk jd doktor jgk..
    klu mcm tu susah la nk jd dentist kn?

    • drleen says:

      Wsalam…mmg kena belajar anatomy tapi secara umum…anatomy head and neck je kena terperinci skit…susah mmg susah tpi study je la…insyaallah semuanya ok.

  540. natasha says:

    assalam..drleen..banyak sgt info ttg dr gigi di sini..terima kasih ya..saya ingin bertanya satu soalan, bgaimana dr.leen timbulkan keberanian masa nak menghadapi cavader? adakah seorg dentist boleh mengelak utk tidak menguruskan cavader? thanks kerana sudi membaca soalan saya.semoga drleen berjaya dlm kehidupan!

    • drleen says:

      Salam….heheh..mana boleh elak..kena jugak belek2 cadaver tu masa nak exam…mula2 je rasa takut…lama2 tu ok je..

  541. NasuhaSyukri says:

    assalamualaikum..Dr. Leen,
    sy ni lepasan SPM thun 2011..
    sy minat sgt nk amik dentistry ni..=)
    lepas bace info2 kt atas tu kn..sy smkin btmbah2 smgt lah nk jd dentist..
    sy dapat 9a 2b.. bio A+,kimia A, Physics B ,Addmath B+..
    dlm borg upu baru2 ni..sy minx asasi pergigian kat UIA n tamhidi pergigian kt USIM…

    sye xsure lah nk masuk matriks ke x..
    sesetengah org kate mcm susah je..
    tp boleh x cerita mcm ne kehidupan belaja kt matriks??

    insya Allah dpt..=)
    Doakan saye ye Dr. Leen..=)

    Tq-

    • drleen says:

      Waalaikumsalam..congrats result awak sgt bagus…insyaallah dapat masuk nanti…matriks ke asasi sains ke sama je lebih kurang…belajar bab2 sains sebelum masuk dental school. Saya doakan awak berjaya ye

  542. madihahmat says:

    salam dr leen…
    bc dr pnyer experience kat ats nie,menaikkan smgt sy tok kjar cita2 sy in order to become a dentist….
    tp dr,sy risau laa klu sy xdpt further my stdy in dentistry…
    sy ad apply tamhidi pergigian di usim n sy berharap sgt2 spy sy dpt…
    but dr,if sy x dpt,is there any other option left for me to further my studies in dentistry??

    • drleen says:

      Salam…boleh try private university…skang ni banyak dah uni yg tawarkan dentistry…insyaallah..kalau result cun bleh dptnyer…cuma kena masuk asasi or matriks etc baru bleh apply..

      • madihahmat says:

        insyaAllah…mudah mudahan dpt..
        pnah gak terfikir sal private university,tp,agak costly laa dr leen…financial plak yg menghalang…so,my plan B if sy xdpt tamhidi tu,mayb sy nk msk matriks…which means,sy kn dpt 4.0 to further in dentistry…btol x dr leen???

  543. Nurul Hidayah says:

    assalamualaikum doc ;) saya lepasan SPM 2011 . saye masih teragak2 ingin ceburi bidang engineer atau bidang dentist . boleh bantu saya ? tapi mak saya sangat sokong saya ambil dentist . hurmm tapi lepas bace artikel doc , minat tuu bercambah la jugak , untuk pengetahuan doc , saye dapat 8A 1B+ dalam SPM baru2 nie . layakkah saye . harap doctor bantu saye yang sedang alami krisis nak ambil course ape :)

  544. Da'ie Crew says:

    huh! x sngka pulak yg kerja sbg doktor gigi nih termasuk operate mangsa accident and others.. Hari tu ad jugak terfikir nk amik dentistry, sbb igtkan kerja dentist nih xde la mcm doctor biasa (mksd sy dr segi kecederaan yg dirawat dan jenis pesakit).. but, nmpakny, mmg x boleh amik la.. sy nih lemah smgt.. x boleh tgk benda2 yg mengerikan mcm kecederaan muka yg serius, muka yg hancur, or ap2 je la yg mengerikan.. sbb utama x nak amik medik.. dan skang, telah jd sebab utama x amik dentistry.. ap pon, semoga dr leen bahagia selalu dan, teruskan usaha dr dlm memberikan maklumat2 yg sgt diperlukan oleh dentist-to-be kt luar ni :)

  545. Nurul Hidayah says:

    harap doc balas :)

  546. Nurul Hidayah says:

    terima kasih dr.leen :) boleh saye taw lepas tamat program ijazah , berape tahun saya perlu kerja dengan kerajaan ? sebenarnya saya kurang jelas tentang perjalanan selepas tamat pengajian ijazah . bagaimana ea , harap dr jelaskan serba sedikit . penjelasan dr amat2 dihargai ..

  547. Nurul Hidayah says:

    dan dr , dr ade kate dentist banyak gune hand skill . dr biase kurang hand skill ke ? dr biase tak perlu buat ape-ape pembedahan ke ? plezz reply dr . saye tak tahu huhu

    • drleen says:

      Lepas grad skang ni kena keja ngan gov 3 thn..wajib…tahun pertama tu banyak attachment dgn pakar…tahun kedua dan seterusnya tu permanent posting…nasib la dpt keja di hospital atau klinik… Handskill yg saya maksudkan kalau utk dr gigi ni..yelaa..kan kena tampal gigi..cabut gigi..crown..bridge..etc..kalau kerja tgn tak elok…patient sure x suka kan.. Medical dr ni kena juga handskill tapi tak byk..mostly kena diagnose apa sakit org tu..pastu dia byk assistant…kadang2 nurse amik darah..MA jahitkan luka..etc….bila dah jadi pakar je banyak dr medical ni yg buat sendiri..

  548. Nurul Hidayah says:

    ouhh jadi medical doctor takdela buat pembadahan eh ? maksud dr keje nye mendiagnose pesakit je ? thanx dr :)

  549. bagi yang berminat sambung pengajian dalam bidang pergigian atau perubatan atau farmasi . kami menawarkan tempat pengajian di universiti universiti terkemuka di Mesir .

    daftar segera … kouta terhad .

    http://www.daulahmedic.com
    013-2090322

  550. Ahmad Safwan Bin Warno says:

    Assalam doc….sya nk tny….adakah dlm course dentistry nie jika misalnya sya sdah mnamtkan program matrikulasi dn kptsn matrikulasi sy cmerlang ttpi kurg cmerlang ktka spm mc blh dterima???tq

  551. mimi says:

    Salam dr,

  552. as salam dr. sya student asasi sc di uitm. sya ad saoln untk dr.
    1. dlm masa 5 tahun akn datng, dr rasa kerjya sbgai dentistry ny ad masa depan x? peluang nak kerja di kerajaan.
    2. adakah saya akn bersaing dgn studnt dri uia n dtudent dri u yg lain untuk dpt kerja..

    harap sesngat dr akan balas..
    tq..

  553. Fahrizuan says:

    ASSALAM, bangga la ngan doc. sy pun sbnrnya minat sgt ngan doktor gigi. mula2 nk jadi doktor biasa, tapi akhirnya pilih doktor gigi juga. doakan saya agar dapat bidang nie,sy baru je habis matrikulasi.dan keputusan sem1 ok, hrp2 sem2 ok juga. tinggal tunggu keputusan upu je lg, cuma nk tnya, kalo xdpt pergigian d IPTA, bole tak bg cdgan IPTS kat malaysia nie yg ada pogram dental yg bgus n terima pelajar matrikulasi KPM?tQ

  554. noor says:

    Your blog is very inspiring.thank you for the info!:) Saya berjaya menamatkan ijazah doktor perubatan tahun lepas. Akan tetapi doktor perubatan bukanlah cita-cita asal saya.Saya sbnrnya ingin menjadi seorg dentist ttp atas sebab keluarga,sy menurut shj dan mengambil jurusan doktor perubatan.Saya menghadapi masalah di tempat kerja kerana benar2 tidak meminati bidang perubatan.Saya ingin mencapai cita-cita asal saya.Adakah terdapat cara untuk saya mengikuti jurusan doktor pergigian?

  555. nik aishah nik rashiddin says:

    salam dr.leen
    your blog really inspiring me to become a good dentist one day..InsyaAllah! i’ve apply to further my study in egypt in this course.. can you tell me little bit about 1′st year as a dental student..I’m glad if you can share your experience!

  556. arina says:

    Dr. Leen
    Boleh tak buat implan dekat klinik kerajaan

  557. marya says:

    salam doc.
    agak2 populasi dr gigi kt mesia ni cmne ek?
    trlebih ke,average, or kurang?
    n lg 1,saya dengar dr gigi ni sng naek pgkat. btul ke?
    last, dentistry kt uia ok x?

  558. istanbul bez çanta…

    [...]Kerjaya sebagai doktor gigi di Malaysia « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  559. drg. Rahmat Dani says:

    Dokter gigi is the best.

  560. zeezee says:

    salam dr leen, boleh tau now dr still di klinik tiew puchong ker??saya nak buat rawatan scaling dan pemutihan gigi..agak berapa yer harga sekarang? then betul ke sebelum memakai braces, rawatan di atas perlu dibuat dulu.tq

  561. afnas says:

    hai dr leen . saya baru sahaja ditawarkan dalam bidang ijazah sarjana muda pembedahan pergigian UITM . tak sabar rasanya nak belajar . 5 tahun rasanya lamanya . baca blog ni rasanya semangat pula .hehe .

  562. Saifulnizam says:

    Saya nak tanya ttg gaji. Berapa sebulan?

  563. ila says:

    saya mmg berminat nak jadi doktor tapi saya tak tahu nak pilih doktor ape…saya teringin nak jadi doktor gigi and doktor tulang…tapi bila saya tengok ni saya teruja nak jadi doktor gigi insyaallah saya akan jadi doktor gigi suatu hari nanti..terima kasih atas information ni ..buat saya bertambah ingin nak jadi dentist…

  564. Nik Nur Suhaini says:

    salam dr.sy ne student…thn dpn form 5…sy mmg minat sgt na jdi dentist,i hope cita2 sy tercapai la,,,na tye dokter result SPM yg pling minimum brape ye doktor??n subjek apa yg wajib sy dpt A???bio n kimia smestinya da kan???dokter,cara dokter belajar mcm mana?jadul dokter msa student dlu…hehe …thanks ,hope doktor can answer all of y question :)

  565. deanasoor says:

    assalammualaikum dr. saya nak tanya, ada harapan lagi tak untuk pelajar yang tak mengambil sains tulen menjadi seorang doktor? sekarang ni saya betul2 tertekan. cita2 saya sejak kecil memang nak jadi seorang doktor. tapi ibu saya tak benarkan. jadi semasa di tingkatan 4, akibat merajuk dengan ibu, saya berpindah sekolah ke sekolah vokasional. saya ambil bahagian kesetiausahaan. masalahnya sekarang, sebelum ayah menghembuskan nafasnya yang terakhir, dia sudah berpesan supaya saya menjadi seorang doktor. saya tak sanggup tak tunaikan impian ayah tersayang. tolong bantu saya doktor. tahun 2013, saya akan menduduki spm,
    di sekolah lama, saya sememangnya pelajar aliran sains tulen.
    tolong bagi respons. terima kasih :)

  566. fatin ellyana says:

    assalamualaikum..
    saya ditugaskan untuk buat folio kerjaya..
    saya berminat dalam bidang ini..
    oleh itu..
    saya ingin tahu
    1)apa prospek masa depan seperti kenaikan pangkat, latihan dan pelajaran lanjutan kerjaya ini?
    2)berapa gaji, imbuhan lain,kemudahan yg kita dapat?
    3)etika kerja?
    4)risiko dan suasana pekerjaan ini?
    5)IPTA/IPTS dalam dan luar negara yg menawarkan dalam bidang ini..
    sekian..:)

  567. Chenta Dya says:

    salam doc, kalau form 6 ambl science. brp pointer yg d perlukan utk ambil bidang perubatan n pergigian ni…harap dapat bls ya..:)

  568. wanie says:

    salam doc leen.. thanks a lot coz u really inspired me to become a dentist! i’ll taking SPM next year and it kinda wreck my nerve LOL ..
    How about saya tak nak buat matrix and buat persediaan terus , and reaaaaaaaaly want to studies abroad… what should i do to get the offered letter by JPA ? I’ll try my best to get the best result but may i know at least result pling minima untuk dapat tawaran tu ? thx doc ^_^

  569. nurezzati says:

    salam dr,sya nak tnya…adakah bidang farmasi satu bidang yang sukar? saya minat farmasi tapi dari apa yang saya tahu melalui pembacaan n dengar cerita orang, bidang ni mcm susah… btw, saya ni still student yg baru nak amik spm :)

  570. bagus dr.ni. very detail info. saya memang minat dari form 3 lagi nak jadi dentist. tapi bila dah masuk ke matriks,result saya biasa2 saja.tak capai pun 3.50 :(

  571. fablosasa says:

    Assalamualaikum dr =) saya minat dalam bidang dentist nii,tapi saya tak terer sangat subjek bio. Saya baca artikel dr,lepas tu baca semua komen,dri tahun 2008-2012. saya rasa teruja sangat, sebab dr dah banyak bagi inspirasi dekat ramai org. Tapi Dr,sekarang dah 2013,still senang ke nak dapat kerja dentist lepas belajar?

  572. syak says:

    assalamualaikum dr,saya nak tanya,brapa gaji seorang dentist..

  573. finnex says:

    hi doc leen. thx for sharing all these info with us. i am sure you are a good doctor. i heard that government have sponsored a group of dentist to foreign country to carry out their postgraduate study. Can i know what is the criteria needed to put me advantage of getting the government scholarship? I heard the priority is given to the local graduates, is it true? I also heard that when you are carrying out your pastgraduate study, you are earning your salary at the same time right? Lastly, what are the ways to carry out postgraduate study either locally or abroad, can you list out all the options. Thx very much for your help.

  574. adhwa says:

    assalamualaikum doktor :D
    saya baru habis SPM n sekarang tengah tggu results.. erm dulu cita2 nak jadi doktor, and tetiba je tukar jadi teacher sbb parents galakkan jadi teacher.. tapi tetiba je tukar cita2 jadi dentist.. heeee,beginilah sya, dalam dilema nak pilih cita2.. saya nak tanya doktor ni,
    1. betul ke belajar utk jadi dentists ni susah tapi bekerja senang
    2. kehidupan dotor gigi ni sama tak dgn doktor biasa. i mean selalu kena bertugas ke, on call ke,
    3. susah tak kehidupan doktor sbg doktor gigi and at the same time srg isteri and ibu.
    4. gaji seorang doktor gigi.
    sorry banyak tanya sebab parents suruh saya fikirkan betul2 sebelum saya ambik course ni, kehidupan semasa study and kehidupan selepas menjadi seorang doktor gigi :D
    saya harap doktor boleh membantu,terima kasih doktor :)

  575. nia says:

    susahnya jadi dentist :( sy ingat dentist takkan terlibat dengan pembedahan dan tak perlu berhadapan dgn mangsa2 kemalangan. sy takut darah tp teringin nak jadi dentist sbb sy ingat kalau jadi doktor biasa mmg sy tak mampu sbb ada pembedahan dll.tapi lepas baca maklumat kat sini, luntur semangat. huuu.

  576. nazihah says:

    akum.saya nazihah.umur 28.sedang cari kerja sebagai pembantu klinik.tiada pengalaman.jika ada ksg blh call 0106464251.saya tgh urgent cr kerja

  577. boleh bg fb tak? nak tanye banyak ni…

  578. Zetty says:

    macam mana nak jadik dentist ni.. kusss semangat.

  579. Dr Humaira says:

    Assalamualaikum, Dr Leen.

    Boleh tak lepas tamat degree dentistry tak nak kerja lagi, sebab nak sambung masters dulu baru kerja? Saya baca komen2 Dr kat atas2 ni, Dr ada cakap kalau tak terikat dengan mana2 agensi kena kerja dengan kerajaan dulu at least 3 tahun.

    Harap Dr boleh reply secepat mungkin. Much appreciated. :)

  580. mizan says:

    Salam dr leen.. thanks for the very useful infos.. this is mizan, 18 year old student who will be continuing her study in matriculation. . I have high dreams to get my degree in one of the university in uk.. but as I googled about it , what I devastatingly read are some of the forumers said the students graduated from matrics cant further their studies in uk on the excuse that ‘sijil matriks tak laku’.. is that true? Im sorry for turning to you with this problem but its sincerely because I have no one to turn to.. fyi, I’ll be taking science course In matriculation. . But I have also read in one of your blog that u hv graduated in university of canada.. what is the procedure to get there actually ? I hope you can help this dreamer. . Thanks alot in advance :)

  581. Have you ever thought about adding a little bit more than just your
    articles? I mean, what you say is fundamental and all.
    However think of if you added some great visuals or videos to give your posts
    more, “pop”! Your content is excellent but with pics
    and video clips, this website could definitely be one of the greatest in its
    niche. Good blog!

  582. Asking questions are actually pleasant thing if you
    are not understanding something entirely, but this post gives pleasant understanding even.

  583. Budakbudak says:

    Dr.. sudah penim dh.. sy egt nk prgi uia utk kejar medic tp kna prgi utk asasi sains hayat dulu. Then mintak tukar kos ke medic..xkompem la dpt x tukr kos tu.. tp, sy dpt jgk prsdiaan dlm negara under mara kt segi damansara. Kursus dental. dua kos je yg sy nak.. first is medic. Lau xdpt medic uia, sy nk try dptkn dentist kt uia.. since dh dpt twrn mara, jd pening dh.. boleh je nk prgi segi tu tp xleh dh la nk kejar medic. Lau free tlg jwb eh.. mana stu lebih baek..

  584. Every weekend i used to pay a visit this site, because i want enjoyment, as this
    this site conations truly fastidious funny data too.

  585. F.Melissa says:

    Assalamualaikum dr….
    saye akan amik SPM tahun nie,saye nak tanye
    mcm mane pengalaman dr ketike blaja..tq:)

  586. This is a topic that is close to my heart… Cheers!

    Exactly where are your contact details though?

  587. amalina_nabilah says:

    assalamualaikum doktor..saye nk tanye skit..saye da bt treatment gigi dr thun 2007…n smpai skrg still x fully settle lg…coz problem saye quite complicated sbnrbye..dye mcm nie..yg sye tau la gigi sebelah central incisor saye (belah kiri) senget..so dye blok la central incisor dr kuar..n mule2 doc pkaikan braces n gigi yg senget tu pun tegak la..tp smpai lame x kuar2 jugak central incisor tu even doc da bt space utk dye..then byk kali x-ray doc decide utk pkaikan saye gold chain utk tarik gigi tu…n saye pun operate la..psg gold chain pun still x kuar..even doc try utk expose gold chain saye,but still x kuar..n now saye terpakse pkai dentures..tp dye yg jenis lekat dekat braces je..mmg x kuat la…saye sedih smpai skrg xde fixed solution utk nie…jd klau bole mintak jase baik doc utk bg pandangan n ape best solution utk problem saye nie…impan je ke??

  588. aqila says:

    ampaknya, dr leen dah jrg reply,
    tapi sya harap post sya ada jwpnnya,
    for pre-trial sparitu sy just dapat c for bio,chem and physics,
    but my counselor said that kalau nak ceburi bdg ni kne dpat a for these subject,
    skarg sya mcm ilg arah tuju, sya takut,risau n mcm2 lg perasaan yg ada,
    soalan sya kalau dapat result cam gitu,
    ada peluang ke nak msuk dentistry?

  589. […] Kredit kepada Dr. Leen : http://drleen.wordpress.com/2007/05/29/kerjaya-sebagai-doktor-gigi-di-malaysia/ […]