KLINIK PERGIGIAN DR LEEN TELAH DIBUKA

Alhamdulillah…akhirnya Klinik Pergigian Dr. Leen telah pun siap. Jadi kepada sesiapa yang nak datang, boleh la datang. kalau nak buat temujanji, boleh call 03-87394039. Klinik saya betul-betul kat depan econsave kajang yang baru bukak di Reko Sentral, jalan reko.

285 Responses to KLINIK PERGIGIAN DR LEEN TELAH DIBUKA

  1. Am says:

    di klinik dr. leen, ada sediakan perkhidmatan braces tak?

    • drleen says:

      am: setakat ni blum lagi laa..insyaallah tahun depan..:)

      • cik em says:

        dr leen…ade rwtn lain x selain braces utk membetulkan gigi sy yg terkedepan sbb cuma 1 btg gigi depan sy jer yg terkedepan dr gigi2 lain…

      • drleen says:

        cik em: gigi terkedepan kadang2 susah nak buat dia kebelakang semula. kalau sikit je kedepan dia boleh buat crown tapi kalau banyak then tak boleh..kena jugak buat braces ataupun cabut and buat implant or bridge.

      • eja says:

        klu gigi kekal yg tergoyang xpi goyang sikit je boleh x kita kekalkn dye tnpe tercabut?

  2. dr..sya nk pasang braces…tapi kat terengganu takde..dr tahu tak kat mane kat ganu nie,,aduyaiiii fenim..

  3. Name sy says:

    Di klinik dr ada rawatan utk halitosis x?.

  4. myira ismail says:

    how much for braces?

  5. ainie says:

    Dr Leen, saya ade gigi bongsu yang senget tapi tidak saket n tidak menggangu. bole ke tanpa cabut gigi bongsu ni saya memakai braces ?

    • drleen says:

      ainie: boleh je..ada risk utk gigi bergerak laa..sebab.. ada pendapat kata yang gigi geraham bungsu ni boleh menolak gigi jadi senget balik..so tu yang they all suruh cabut tu..anyway, nak confirm betul2 bleh tanya dr pakar orthodontik yang akan buat braces tu k.

  6. linda says:

    asalamualaikum dr leen, nama saya linda.saya nak tanya dr pasal masalah gigi yg saya hadapi, masalah saya sebenarnya gigi hadapan saya boleh dikatakan tidak sama,maksud saya 2 batang gigi hadapan saya seperti patah ia membentuk seperti huruf V jadi ramai kawan2 meminta saya menampal gigi hadapan, jadi saya ingin mengetahui apa yg perlu saya lakukan pada gigi saya?jika gigi saya perlu di tampal berapakah kos yg perlu untuk rawatan gigi saya,dah apa pula risiko yg akan berlaku semasa proses penampalan itu nanti.

    • drleen says:

      linda: boleh je nak tampal..harga dalam 100-150 sebatang bergantung pada besarnya..saya tak nampak lagi so susah nak buat estimate. selain tu boleh je buat crown..lagi cantik and tahan…kos crown 600 sebatang. Risiko yang ada ialah gigi tu boleh mati di masa hadapan..sebab takut masa patah dulu saraf dia ada kena skit atau hampir terdedah ke etc..so kadang2 bila lama tu gigi tu bleh mati..bila gigi tu dah mati kena laa buat rawatan saraf…boleh buat kemudian..kalau tampalan senang je nak tebuk kat belakang tu..kalau letak crown leceh skit laa kan sebab crown ni keras skit.

  7. norul says:

    dr leen.. saya nak tanya berapa kos untuk membuat bridging untk 3 batang gigi yang ilang..so total adalah 5 untuk dibuat bridging nanti.. dan berapa lama masa untuk bridging ni siap? utk makluman dr. gigi sy patah semasa accident lebih kurang setaun yg lepas.. dan saya rasa takut kalu gusi saya semakin menyusut jika terlampau lama dibiarkan walaupun memakai gigi palsu..

    • drleen says:

      norul: harga utk 5 unit ialah 3000. Biasanya lepas seminggu atau 10 hari bridge akan siap. sementara tunggu tu gigi akan dipasang dengan bridge sementara. Kalau nak buat kat klinik saya bleh call utk appt…:) kalau nak buat kat klinik lain kena call dulu and tanya harga sebab lain klinik lain harganya..

  8. roskjg says:

    salam..sy ada anak permpuan yg ada epelesi atau sawan..sawan ini menyerang bkn dr dia kecil..baru thn nie siktar bln april 2010 ini dia kena attack..tp after dia trima rawatan di hukm..sawan itu tidak lg attack sudah 4 bln.. tp still mgambil ubat2 sawan.. ohh umur 15 thn..bln nie dia ada mgadu sakit gigi..sy bawa die ke klinik gigi yg biasa..tp stelah mgetahui anak sy mgidap sawan..doktor tsebut tidak berani mcabut gigi anak sy..lalu shor sy membawa pd pakar gigi yg mpunyai kemudahan gas penenang..dia maner sy boleh mendapat kan rawatan tersebut?

    • drleen says:

      roskjg: boleh refer pada pakar pergigian kanak2…biasanya buat kat hospital..mungkin di HUKM boleh suruh dr tu refer pada pakar pergigian kanak2…rasanya ada di hospital serdang.

  9. ann says:

    Salam doc,
    Sy nk bertanya berkenaan gusi yg semakin menyusut (mengecut/mengecil) menyebabkan gigi semakin jarang. kata doc gigi yg sy jumpa, sbb sy x cukup kalsium (sy mmg x minum susu dr kecil). Masalahnya semua gigi sy jd rosak dan jarang, ada sebahagiannya sy terpaksa ganti dgn gigi palsu sebab goyang dan sgt sakit. Umur sy skrg 33 thn, sy malu dgn keadaan gigi sy. Bila sy tgk keadaan gigi, rasanya mcm kena ganti semua…tp kalau guna gigi palsu keseluruhannya mesti x selesa. Mcm mana ye doc?

    • drleen says:

      ann: gusi yang menyusut bukan sebab tak cukup kalsium..tapi sebab masalah gusi ( banyak karang gigi dan plak)…so bila tulang dah menyusut gigi jadi makin longgar dan bergerak menjadi jarang. So pada saya datang utk check..mana boleh selamat kita selamatkan..tapi kalau nak cabut gigi yang rosak2 and pasang gigi palsu ok jugak..semuanya ikut budget masing2. kalau rasanya tak boleh nak tampal atau buat root canal atau crown then daripada tak buat apa2 better buat something kan macam cabut and letak gigi palsu. mula2 je rasa tak selesa tapi lama2 ok je..cuma gigi palsu bawah tu kalau boleh jangan biarkan semua gigi dicabut sebab bawah ni susah nak lekat giginya. lidah akan tolak2 gigi palsu menyebabkan ianya susah nak lekat. kalau ada gigi asal..ia boleh menjadi tempat gigi palsu ni mencengkam.

      • 123 says:

        Hi Dr Leen,
        Mslh sye same dgn ann di ats gigi jarang sebelah bwh. boleh tolong advise samada sye psng bridge or psng braces.

        sye gune bbrape btg gg palsu tuk gg hdpn, boley advise which doc yg affordable tuk wat implant. ataupon selain implan ape lagi yg sye boley buat.

  10. lina says:

    dr. leen, saya mempunyai masalah gigi kuning semulajadi..bolehkah saya melakukan Cosmetic Bright ? jika tidak, apakah rawatan yg sesuai..tq

    • drleen says:

      lina: boleh buat whitening…:)

      • ell says:

        Dr. Leen, saya juga mempunyai masalah seperti lina. boleh saya tahu berapa cost untuk buat whitening seperti yang Dr. Leen cadangkan di atas. kalau nak buat polishing sahaja atau scaling+polishing sesuai x untuk masalah mcm ni dan berapa jugak costnya..betul ke harga untuk set gigi atas dan bawah dikira berasingan?? Harap Dr.Leen boleh beri jawapan..TQ

      • drleen says:

        ell: susah nak cakap laa ok ke tak..better check dulu then baru tau kalau kena scaling je ke..or scaling and polishing or kena buat whitening..kalau buat whitening kos tu termasuk atas bawah…scaling pun sama..

  11. sye says:

    dr. leen.sye ade masalah gigi jarang di bahagian hadapan.sye ade bace post dkt blog laen boleh buat treatment tampalan @ filling menggunakan
    composite material ( warna gigi ) .nmpak mcm oke.so boleh bg comment x dr.;) bg thu sye kosnye sekali.tq

    • drleen says:

      sye: boleh tampal cuma gigi jadi besar2 skit laa..so kalau gap dia tak berapa besar then ok je…kalau nak tampal tutup diastema tu biasanya saya charge 80 utk satu bahagian..so kalau gigi tu kiri dan kanan kena tampal then harga sebatang 160 laa..kalau kiri atau kanan je yang nak kena tampal then sebatang 80 je..so apa2 hal check dulu k.

  12. azrini says:

    Salam dr.leen,
    Nak tanya 3 soalan – kat klinik dr.leen ada guna novella ultima(implan murah) yg ditemui oleh dr.firdaus?Betul ke harganya sekitar rm2000 sebatang?
    Saya nak buat gigi palsu yg lebih nipis sbb yg ada sekarang agak tebal(jenis plastik 12 btg rm350.) Berapa harganya di klinik dr.leen?
    Saya di tg malim.Di manakah cawangan klinik dr.leen yg terdekat dgn kediaman saya?

    Terima kasih.

    • drleen says:

      azrini: saya takde buat implant lagi laa…gigi palsu saya kat sini kalau 12 batang harganya 450. saya takde cawangan klinik lagi..so far klinik saya hanya di kajang, selangor. Harga kat tg malim memang lagi murah laa dari kajang..:)

  13. raihan says:

    dr leen..
    gigi geraham bawah saya pernah ditampal masa saya kecil dulu, skrg dah lebih 20thn, jd tmpalan tu berlubang semula…sakit berdenyut2 dah beberapa hari…saya rasa mcm nak cabut jer terus…
    kalau cabut berapa kos..nak kalau saya nak tmpal semula berapa yer?…hari sabtu dr leen buka ker klinik?

    • drleen says:

      raihan: sabtu saya bukak ( esok laa kan). dari pukul 10-5ptg..meh laa datang…check dulu kalau boleh selamatkan ke or kena cabut masa tu bleh tau..

  14. fadzli says:

    dr leen,gigi depan saya bdenyut2 sakit tp ksakitan tak kerap sangat..xkan la sy nk cabut gigi taring dpn..bleh tak wat pen’akaran’/hidupkan semula gigi ni..harga brape sebatang??

    • drleen says:

      fadzli: check dulu sakit sebab apa..kadang2 sebab tampalan bocor..kadang2 sebab gigi rosak..etc..kalau gigi tu dah mati boleh je buat rawatan saraf..kat klinik saya gigi taring harganya 300..tempat lain saya tak sure.

  15. cikgu_eric says:

    tahniah diatas pembukaan klinik Dr Leen..
    teringin jgk someday nk drop by kt klinik Dr Leen utk check gigi🙂

    nk tanya Dr Leen,
    ank sy umur 3 thn. gigi dpn dia 2 batang dh dicabut coz patah dlm 4 bln lepas(aktif sgt main :-)). soalannye bila gigi kekal akan tumbuh balik? kesian pulak tgk bila dia senyum rongak je kt depan tu hehe.. TQ

    • drleen says:

      cikgu_eric: thanks..meh laa datang visit..:) hmm..gigi depan tu biasanya umur dalam 6-7 tahun baru tumbuh…ada budak tumbuh awal..ada yang lambat..so tengok jugak laa kan..

  16. ayu says:

    hi dr.
    kalau saya nak tanam gigi..kat klinik dr. blh x?
    brp harga untuk 2 batang gigi taring?
    kalau saya nak bt esok boleh x?

  17. ieman says:

    alam Dr..
    sy ada masalah nk tanya Dr..

    sy skg berumr 28thn..waktu umr sy 12 thn sy pernh pkai pendakap gigi…sy mempunyai masalah gigi senget n gigi bawah ke depan. dalam rawatan tu dr yang merawat bgtau dalam masa 5thn sy akan berhadapan masalh yang sama iaitu masalah rahang..sy pkai tak lame kurang dari setahun.coz sy berpindah dari kuatan ke kl..nk sy dah tak follow up.

    skg sy bekerja sebagai trainer n hari2 berhadapan dengan orang..sy segan dengan keadaan gigi yang senget..

    dalam 2 thn lepas sy pernah ke klinik gigi swasta n dr bgtau maslah yang sama..dulu sy tak berapa kisah sangt tapi sekrang sangt terasa nk betul kan..
    ader solution tak doktor? kalu ader doktor blh bgtau tak kos perawatan?

    • drleen says:

      ieman: rahang awak tu ada problem skit sebab tu gigi senget dan gigi bawah kedepan..biasanya kena buat braces dan kemudian kena buat pembedahan kat rahang bawah utk cantumkan balik ke kedudukan yang betul. boleh rujuk ke pakar bedah mulut di hospital kerajaan ataupun swasta. Kat kerajaan saya tak sure kat mana yang buat..tapi kalau kat swasta memang mahal skit kos nya..say tak sure berapa tapi dalam puluhan ribu…mungkin boleh tengok kat DEMC di shah alam.

  18. sher says:

    salam doc..
    ermmm.. sy mengalami kerosakan gigi yg agak serius.. gg geraham sume da rosak teruk.. kat gg depan, pnh patah tp tampal semula.. tp skang semen tu da mula terhakis n bertukar menjadi wrna kuning.. kalo nak wat gg palsu kat depan tu bpe eh doc?
    ermm.. then gg yg dekat ngan gg taring baru je patah.. ingt nak wat gg palsu jg.. bpe kos sumenye doc n brape ari boleh siap???
    thanks…

    • drleen says:

      sher: salam. Biasanya kalau nak buat gigi palsu utk gigi depan ..kena buat yang immediate temporary denture dulu. Lepas ambil acuan gigi..saya akan hantar ke lab..dalam 5-6 hari camtuh bila dah siap , saya akan panggil awak utk cabut gigi kemudian terus pasang gigi palsu tu. Harga gigi bergantung pada berapa batang nak buat..sebatang pertama beserta tapak harganya 150..tambahan gigi adalah 30 sebatang. kalau nak cepat kena tambah duit skit sebab lab charge 50 utk urgent case. paling urgent pun dalam 3 hari.

  19. geet says:

    tatiah atas clinic baru dr. saya nak tanya berapa harga untuk buat scaling dan polish? and composit filing?

    • drleen says:

      geet: thanks…:) scaling bergantung pada keadaan gigi..harga starting dari 60. composit filling pun bergantung pada besar lubang..harga start dari 50.

  20. nor says:

    As Salam doc, nak tanya, 1 gigi depan kat atas saya rosak teruk, berlubang n nurse cakap lubangnya dalam. But that was 6yrs ago.. Now gigi saya berubah warna hitam and pacah sparuh.. If buat kaedah crown and bridge masih dapat kah tu? And 1 more saya malu and takut nak pergi jumpa doctor.. Thx a lot doc.

    • drleen says:

      nor: gigi tu mungkin dah mati. kalau boleh selamatkan boleh buat rawatan saraf..kalau tak boleh then kena cabut and buat gigi palsu

  21. chepah says:

    salam…dr.Leen

    sy brumur 22thn.boleh ke nk buat braces dlm umur mcm nie? sy pernah buat wisdom teeth extraction both side for lower jaw.dentist tu diagnosed sy ‘malocclusion type 3’…masih ade harapan ke?tme kaseh d0c🙂

  22. ina says:

    saya bercadang utk wat whitening.. berapakah kos anggarana agaknyer ?

    perlu call utk temujanji atau bagaimana ?

    • drleen says:

      ina: bleh datang utk check up dulu. harga kalau buat sendiri kat rumah dalam 500. amik masa dalam 10 hari utk nampak putihnya. kalau yang buat kat dental clinic harganya dalam 800..lepas 30 minit bleh nampak putihnya.

  23. sya says:

    saya berumur 24 tahun..semasa kecik saya penah mengalami kemalangan yang menyebabkan satu gigi hadapan saya patah..beberapa bulan kemudian gigi bergerak menutup separuh ruang yang patah dan masih meninggalkan separuh ruang lagi dan saya berasa rendah diri dengan keadaan ini..saya berhasrat membetulkan gigi..apakah rawatan yang sesuai dan berapa aggaran kos..tq..

    • drleen says:

      sya: kena check dulu..mungkin kena cabut and buat bridge…tapi saya tak sure sebab tak tengok kes tu…so better pergi mana2 klinik gigi utk check k

  24. nor says:

    rawatan saraf tu macam mana ye?

    • drleen says:

      nor: rawatan saraf tu biasanya dibuat utk gigi yang dah mati..biasanya lubangnya sangat besar dah sampai ke saraf..and ada bengkak..saraf akan dikeluarkan dan lubang saraf tu akan dibersihkan dah ditampal..kemudian gigi akan ditampal. lepas gigi dah cabut boleh buat bridge…tapi kena tunggu gusi sembuh dulu

  25. nor says:

    and doc, if gigi dah kena cabut, dapat masih kah buat kaedah bridge n crown?

  26. fareed uthm says:

    salam doc. saya betul2 dalam kebuntuan..saya baru perasan kehadiran gigi taring yang baru malam ini,pada asalnya saya sudah mempunyai gigi taring betul2 sebelah kanan tapi tidak tersusun kerana atas gigi,tapi pada malam ini saya baru sedar bonjolan warna putih betul2 sebelah gigi taring saya. saya rasa ini menandakan gigi taring baru akan muncul………. saya tidak ingin pekara ini berlaku.. bagaimana saya ingin membuang gigi taring ini doc.. saya yakin mesti gigi taring ni akan semakin jelas kekihatan,..

    • drleen says:

      fareed uthm: salam…kena check laa..kadang2 ada gigi terlebih…so kalau ianya gigi lebih then boleh buang gigi tu..kadang2 cabutan biasa..kadang2 kena pembedahan skit..so pergi kat klinik utk check k…and utk amik x-ray

  27. suhana shah says:

    salam doc, sy dh pkai braces sejak dr january 2010 di sebuah klinik swasta di kuala lumpur..gigi sy mengalami masalah jonggang sederhana..umur sy sekarang 21thun..masalahnyer skrg, gigi atas sy senget dan condong ke belakang..bila, sy tanya doktor gigi sy, die kate, tulang gusi sy di bahagian atas keras..tp, pd pendapat saya, semasa peringkat permulaan sy pkai braces, braces sy terlalu ketat..boleh tolong bg saya sedikit nasihat bagaimana nak membetulkan gigi atas saya nie yg condong ke belakang dan masih lg jonggang walaupun dh hampir setahun pkai braces..sy tak nak salahkan sesiapa.tp, sy rasa mcm dh kena tipu pun ada..sy dh byr RM3750 dan ada baki lg RM50 jer..sy sgt xpuas ati dengan rawatan braces yg diberikan kerana hasilnya lebih teruk drp sebelum sy pkai braces..harap doktor boleh bantu sy..thanx

    • drleen says:

      suhana shah: hmm..susah nak cakap kes awak ni kan…dr yang buat tu pakar orthodontik ke atau dr biasa? kalau dr biasa awak boleh rujuk pakar..tapi kalau dia dah pakar..biasanya dia tak apa nak dibuat. kalau tak puas hati jugak..boleh komplen…komplen kat majlis pergigian malaysia atau persatuan doktor2 gigi. mungkin dr tu tak bagi penerangan yang betul ke apa ke…so utk second opinion saya rasa better jumpa pakar k.

  28. aishah says:

    sy nk tya klu gigi depen leh x buat rawatan akar? sbb sy punya gigi bhg hdapan dh goyang…tq

    • drleen says:

      aishah: kalau dah goyang kena tengok apa sebab goyang tu. kalau gusi problem then buat rawatan saraf pun gigi tu takkan keras balik. kalau goyang sebab nanah..then lepas buat rawatan saraf gigi goyang tu akan baik semula sebab nanah dah takde

  29. aara says:

    Salam dr,

    Sebelum ni pernah buat beberapa pertanyaan mengenai braces dan dijawab baik oleh dr.Gigi depan saya pernah di buat rawatan RCT kerana accident. Setelah 4 tahun, bahagian atas gigi tu dah discolour dan berbau seperti infection. Dr. braces saya berpendapat untuk membuat crown pada gigi tu. Gigi saya tidak dicabut kerana tidak teruk.

    1. Adakah gigi akan relapse balik ketempat asal jika tidak dicabut?
    2. Gigi infection akan menyebabkan side effect tak pada saya seperti sakit lain contohnya. Kerana saya sedang berusaha untuk mengandung dan disahkan mempunyai endometriosis. Adakah kaitan antara gigi infection dan pada badan saya?
    3. Jika selepas dicrown, adakah gigi saya masih akan berbau?

    TQ

    • drleen says:

      aara: salam. mungkin kena check rct tu ok lagi ke tak…takut ada yang bocor menyebabkan ada infection semula. kalau rct masih elok then boleh buat crown…tapi saya rasa macam kena buat balik rct tuh…infection pada gigi takde kaitan dengan endometriosis…so jangan risau…tapi skang ni ada study yang menyatakan infection pada gusi boleh menjadi penyebab kepada sakit jantung dan diabetis. kalau rct ok..tampalan je yang tak berapa ok then lepas buat crown insyaallah takde berbau lagi.

  30. sya says:

    doc..sy nk ty..brape caj tuk cuci gigi d klinik doc..sbb biasanya d klinik swasta harganya agak mahal…

  31. nidzam says:

    salam dr,

    Saya berusia 43 tahun. saya dah buat bridging untuk tiga batang gigi sebelah kanan dan kiri bahagian bawah. Masalah saya adalah gigi di bahagian hadapan (bahagian bawah) nampaknya semakin jarang dan berubah kedudukan. Apa rawatan yang boleh dilakukan untuk membetulkan keadaan atau untuk mencegahnya daripada menjadi semakin teruk. terima kasih

    • drleen says:

      nidzam: kena check dulu…apa sebab jarang. mungkin masalah pada gusi…lepas tu baru bleh buat rawatan utk selesaikan masalah tu.

  32. noratiqah says:

    dr akan buat rawatan braces thn depan kan..agak2 dlm bulan berape?🙂

    • drleen says:

      noratiqah: alamak..saya tak sure sebab tengah tunggu kawan saya and kena tambah satu chair lagi…mungkin pertengahan tahun..insyaallah

  33. lini ismadi says:

    nak buat braces belah bawah sahaja sbb gigi terlalu rapat dan kedalam,berapa harganya?

    • drleen says:

      lini ismadi: hmm..kena check dulu..saya tak buat braces lagi…kadang2 boleh buat belah bawah je tapi kebanyakkan kena buat atas dan bawah

  34. nfatienr says:

    Dr Leen,

    Sy terasa berdenyut² pada bahagian gigi atas.. sy cuba bermain² dgn lidah tp mcm xde tanda² berlubang.. seems like its in between the teeth.. bila flos, xde pula sakit.. agak² dr ape sebabnya?

    For any solution yg dr bagi, boleh tak sertakan kos rawatan?

    tQ

    • drleen says:

      nfatienr: mungkin gusi awak ni ada problem..bila last skali buat scaling? better pergi check dengan dr gigi..kalau takde lubang then boleh buat scaling je..harga berbeza2..klinik saya scaling dalam 60-120 ikut keadaan gigi…

  35. eyda says:

    saya tensen sbb gg satya tak sama !:((

  36. lina6258 says:

    as salam dr,
    saya ada masalah gigi yg serius. dua gigi saya bah atas rosak teruk, satu geraham dan satu taring. saya nak cabut kedua2 gigi tu tp saya mmg takut. boleh ke gigi saya tu di cabut dlm keadaan saya tidak sedarkan diri? dan berapa kos untuk cabut 2 btg gigi tu? tq dr

    • drleen says:

      lina6258: boleh je kalau nak buat cabutan tak sedar lansung..tapi kena buat kat private laa kan…kos saya tak sure..kena tanya tempat yang buat tu..kat government dia tak buat cabutan pengsan kecuali kes2 pembedahan yang teruk je..

  37. nor says:

    doc kalau nak buat bridge saja tak buat crown dpt ke? Gigi saya dah semakin teruk. Dah nak patah. Berapa ye cost bridge n crown tuk satu gigi?

    • drleen says:

      nor: bridge tu ialah cantuman crown…so nak buat bridge kena buat crown..:) satu batang crown harganya 600..so kalau nak ganti sebatang gigi kena buat 3 unit bridge harganya 1800

  38. pelajar says:

    dr. say da buat appoinment dgn dr kerajaan gigi depan atas saya dah tiada sebatang ke21 setelah dicabut ketika saya brmr 17 thn dr memberitahu sya gigi saya tidak akan tumbuh semula dan dr trsbt mengesorkan saya memakai gigi palsu atau bracer?? saya lepasan spm ney..dr perlukah saya menunggu (waiting list)jika say memakai bracer??dan jika saya memakai giggi palsu adakah nampak ketara berbanding gigi asal….saya harap dr dpat menjawap soalan saya ini..

    • drleen says:

      pelajar: rasa2 cam dah jawa je soalan awak nih. kalau dr tu kata awak boleh masuk waiting list utk braces then buat laa kan..kalau dia suruh buat kat swasta, awak cari laa yang berdekatan dengan rumah. kalau pakai gigi palsu takde laa ketara sangat..cuma kena bukak2 je laa

  39. ayu resah says:

    salam..sya nk cabut gigi dpn dan nak gnti dgn gigi palsu bcoz ianya dh rosak..slalunya bole x buat dulu gigi palsu bg siap and then baru cabut…

  40. pelajar says:

    saya harap dr balas email yg saya kirimkan baru2 ney..plez

  41. Missy says:

    Salam mesra, dr.leen berapa kos cabut geraham bongsu kat tempat dr. kena set up appointment juga?sakit tak dr.?

  42. nell says:

    hi dr, klinik doc ade bt bridge x?? bpe coz nyer ek??

  43. pelajar says:

    thanks you for your information…drleen…luv you

  44. alyahya says:

    dr ade tak kat hospital kerajaan yg menawarkan pemutihan gigi dan bridge?

  45. suzy says:

    salam..

    Dr, dah masuk thn 2011 nie skrg dah ada rawatan utk pendakap gigi tak???

  46. yunos says:

    akum doc, saya nak tanya doc, 1)gigi geraham bawah saya disebelah kanan keduanya telah tiada , ada kah boleh dibuat gigi palsu ,kalo boleh berapa kosnya ,
    2) anak saya berumur 6 tahun , gigi susunya(kapak) telah cabut sebatang dibawah namunbegitu satu lagi tidak tanggal dan ia telah tumbuh dibelakang, selepas itu kami cabut , adakah ia boleh menyebabkan giginya tidak rata kerana telah tumbuh dibelakang.
    3) dr bagaimana nak tahu bila gigi susu hendak tanggal sbb gig anak saya semuanya elok ,tidak ada masalah , kami cuma tahu bila gigi bawahnya goyang , selepas ini bagaimana hendak pasti sbb saya risau kerana apabila gigi bawahnya (kekal ) telah tumbuh apabila gigi susu tadak tanggal lagi , saya harap dr dapat membantu untuk pemahaman saya

    • drleen says:

      yunos: w’salam. gigi palsu utk 2 batang harganya 180. utk tengok boleh ke tak..kena datang check dulu..sebab takut ruang tak muat..kalau ok then no problem..boleh buat gigi. tentang anak u plak..biasanya gigi yang kat belakang tu akan kedepan ( ditolak oleh lidah). ada kemungkinan gigi akan berlapis kalau tak cukup tempat. Biasanya gigi kanak2 akan longgar sebelum gigi kekalnya tumbuh..jika tak longgar lagi maknanya gigi kekal masih dalam proses nak naik ke permukaan..ada budak lambat ada budak cepat. selain tu kadang2 gigi kekal akan tumbuh di belakang gigi susu so bila kita dah nampak gigi kekal nak tumbuh then boleh bawak ke klinik gigi utk cabut. gigi yang dah goyang biasanya adalah tanda bahawa akar gigi susu dah dihakis oleh gigi kekal yang sedang menaik. nak tau bila utk cabut kena bawak anak jumpa dr gigi..:)

  47. zuk says:

    skg sy memakai gigi palsu utk 1 batang gigi yg xada..tp sy x selesa..
    1)ada x kaedah lain yg boleh menggantikan pggunaan gigi palsu?
    2)brapa kos harga utk satu batang gigi?
    3)brpa lama masa yg di ambil utk rawatan ini?

    • drleen says:

      zuk: selain gigi palsu boleh buat implan atau bridge. kos utk implan dalam 6000 sebatang..kos utk bridge dalam 1800 utk gantikan satu batang gigi. utk bridge biasanya dalam masa 7-10 hari dah boleh dapat..implan amik masa lama skit..sebab nak tunggu skru utk cantum dengan tulang..so berbulan2..

      • hanie says:

        salam dr. leen,
        nak tanye kat klinik dr. ada buat implant tak? sy plan nk buat buat implan utk gigi geraham belakang.

  48. Runsing says:

    salam dr…
    1) saya nak mintak advise dari dr tentang masalah gigi saya..gigi taring saya dah dicabut dan sekarang sy memakai gigi palsu..masalahnya saya merasa tidak selesa menggunakan gigi palsu kerana menyukarkan pertuturan dan rasa tidak selesa pada lelangit.Pada pandangan dr..wajar atau tidak saya buat kaedah “bridge”.

    2)Apakah kesan jika kaedah bridge?

    3)Adakah penjagaan gigi bridge sama dengan gigi asli?

    • drleen says:

      runsing: boleh je buat bridge..takde masalah…tapi kena check dulu laa gigi2 bersebelahan gigi taring yang dah cabut tu..kalau ok..then no problem. kesan yang boleh dapat kalau tak jaga bridge ni ialah gusi boleh jangkit kuman..gigi yang disarung boleh rosak dan bridge boleh tanggal. Penjagaannya lebih kurang sama tapi kena bersihkan celah gusi dengan floss khas..so waktu membersih gigi agak lama skit banding gigi biasa

  49. machete says:

    slm..nk tanye, kos tuk mecabut sebatang gigi brape ye.gigi bongsu,di bahagian bwh hujung skali. die baru setengah kuar, dan skarang tgh rasa sakit sgt..

    • drleen says:

      machete: cabut gigi geraham bungsu kalau kena buat pembedahan kecil harga dalam 300-500 tengok kesusahan..kalau boleh cabut biasa je harga dalam 80-100 camtu.

  50. bib says:

    slm dok…saya nak tanya ayah saya selalu mengalami masalah tetapi tidak pasti samada sakit gigi atau gusi sehinggakan tidak mampu makan dan membuka mulut dengan luas….kadang2 bila gigi digerakkan rasa sakit dan kadang2 tidak,adakah ini masalah gusi atau gigi ataupun masalah lain…sringkali dia berjumpa doktor susah untuk kenal pasti masalah tersebut..saya pernah memberi ponstan 250 tp tidak berkesan…mohon penjelasan dr dok.tq

    • drleen says:

      bib: salam. susah saya nak cakap kalau tak tengok kan…kalau tak boleh bukak mulut kadang2 disebabkan rahang…kadang2 infection pada gigi geraham bungsu menyebabkan susah nak bukak mulut..kalau ada sakit2 kat gigi tu memang kadang2 disebabkan gusi..kadang2 gigi..kadang2 dua2 skali. So selagi saya tak tengok..susah nak kasi apa diagnosis dia.

  51. yati says:

    salam dr leen.tahniah da buka klinik:))
    sy ada masalah gg hadapan (bahagian atas) yg rosak.sy jd xconfident sbb gg tu dah berubah warna..jd pudar n kuning berbanding gg yang lain.gg tu juga telah dibuat rawatan akar setahun yang lepas.ade x rawatan yang boleh memutihkan gg tersebut seperti gg asal? brape kos rawatan di klinik dr.leen?

    • drleen says:

      yati: nak putihkan gigi tu boleh buat whitening satu gigi je..or kalau gigi2 lain sumer kuning boleh buat whitening sumer gigi…kos whitening utk semua gigi skang ni promosi baru bukak ialah 980 ( buat kat klinik selama 30 minit – 1 jam..kemudian akan diberi home maintanence kit utk buat sendiri kat rumah kalau lepas buat whitening gigi start kuning balik). Kalau nak buat sendiri terus harganya dalam 580.

  52. dhania says:

    salam drleen

    slain braces, ade alternatif lain ke untuk gigi yg xrata. tq

    • drleen says:

      dhania: salam…kena check dulu..kalau teruk sangat tak ratanya tu memang kena buat braces je..kalau tak rata tu tak teruk and sebatang dua je boleh buat veneer atau crown.

  53. dhania says:

    dr leen, saye baru saje brjumpe seorg dentist, saya dikatakan tidak layak utk mlakukan braces,veneer ataupn bridging. saya dinasihatkan utk memastikan gigi saya berada dlm kdaan tip top dhulu. perlukah saye pergi untuk mndapatkn pndgn dentist lain? krana saya ingin sgt gigi saya diratakan.

  54. hunnybunny78 says:

    assalamualaikum dr leen,
    Saya ada masalah gigi serau pada beberapa batang gigi saya… Nak tnya, adakah masalah gigi serau nie disebabkan oleh plak pada gigi? Kalau plak tu ada kat in between gigi, boleh x ia dibersihkan dan boleh ke gigi2 tu diselamatkan? Saya risau dgn keadaan gigi saya sekarang, nk jmpa org pun dh malu nie.. Pls help me dr… Thx a lot….

  55. durrah says:

    Salam Dr Leen,
    Tahniah di atas pembukaan klinik Dr. Saya harap saya dapat datang ke Klinik dr nanti. Nak bertanya harga jika membuat gigi palsu keseluruhannya, atas dan bawah? Berapa lama siap keseluruhannya?

  56. misa campo says:

    hello doc..saya nak tanya berapa harga untuk memakai braces dan whitening untuk semua gigi?

  57. su says:

    salam Dr.

    Saya ada masalah gg senget (gg depan atas)-1 btg shj.

    jadi, apa saranan Dr. sama ada saya buat pendakap gg/crown/bridges.

  58. Othmansuman says:

    salam dr.
    saya ada masalah gg sakit apabila terkena air sejuk.
    apa kah rawatan yg perlu sy lakukan?

  59. diha says:

    salam Dr.

    saya ade soalan.ade st btg gigi yang terkebelakang di bahagian atas.still kne pakai braces jgk ke?kalu buat rawatan akar tu untuk gigi yg berlubang ke?tq dr…

  60. wan says:

    hi dr, brp kos untuk buat consultation berkaitan dengan masalah halitosis? klinik dr ada halimeter tak? terima kasih.

  61. nabilah says:

    saya tiada asas biologi ketika di sekolah kerana saya mengambil kelas aliran perakaunan. namun, saya meminati bidang pergigian selepas tamatnya spm 2010. jadi,bolehkah saya meneruskan hayat saya ini? adakah sukar bagi pelajar yang tidak mengambil subjek biologi di sekolah dahulu untuk masuk dalam bidang pergigian ini?

  62. Suzanna says:

    Assalamualaikum Dr. Leen,

    Terima kasih kerana website Dr. mengandungi banyak informasi (i,.e. jenis rawatan, harga, etc.). Saya ingin mencantikan dua gigi atas depan (kerana ia pecah/retak sedikit – tak sakit tapi tak elok bentuknya sekarang) Mungkin kerana sejak remaja, gigi berkisar semasa tidur – saya ada mouth guard. Soalan saya – rawatan mana yg. paling baik utk. saya – porcelain veneers atau dental bonding? Dan berapa lama (dlm. klinik) kalau nak membuat rawatan sebagai ni?

    Terima kasih atas pertolongan & informasi Dr.

  63. ayu says:

    Salam Dr,

    Saya ingin membuat bridge utk 4 btg gigi yg telah dicabut, sebelum ini saya hanya mengunakan gigi palsu tetapi saya berasa kurang selesa. saya ingin tahu berapakah kos keseluruhan yg perlu saya tanggung. Bagaimana pula proses pembayaran?. Adakah pembayaran menggunakan kad kredit dibenarkan.
    terima kasih, Dr.

  64. Amat says:

    Gigi geraham bawah dibelakang sekali 2/3 tumbuh dalam gusi.. Lagi 1/3 yg diluar telah berlubang, dentist advise minor surgery for extraction. yg sebelahnya pula 1/5 telah pecah dan diadvise cabut juga.. Ada cara lain tak dr?.. Anggaran kos brp?

  65. akmar says:

    Dr,
    Gigi geraham saya telah di tampal (lubangnya agak besar), tidak berapa lama kemudian, dinding gigi saya disebelah dalam telah pecah….utk pengetahuan Dr, gigi saya tak sakit..cuma tidak selesa bila sisa2 makanan termasuk ke dalam gigi saya..apakah rawatan yg paling sesuai Dr?tq.

  66. liza says:

    Dr,
    Saya mempunyai masalah gigi di mana gigi depan saya menjadi seperti kedepan sedikit dan renggang.kemudian gigi tersebut menjadi longgar.Saya malu dgn keadaan ini memandangkan pekerjaan saya yg berkaitan marketing dan terpaksa berjumpa ramai org.sehinggakan kadang kala saya menjadi bahan ejekan keluarga sendiri.pada pendapat doktor adakah saya patut cabut dan gantikan dgn gigi palsu?tq

  67. tasya says:

    salam doc….nak tye sikit..
    saya mengalami masalah :
    1. gusi berdarah
    2. gigi hadapan yang sangat besar dan senget
    3. plak dan karang
    4. satu gigi geraham atas dan gigi geraham bawah di cabut
    5. satu gigi geraham tampalan dah berlubang semula
    6. mulut berbau
    7. gigi kuning
    8. gigi yang sangat sensitif (menurut doc ini kerana gigi saya panjang dan nipis)
    9. fobia ke klinik gigi kerana dua kali cabutan gigi dilakukn selepas bius hilang, meraung kesakitan namun tak diendahkan oleh doktor…huhu
    10. ingin memakai pendakap gigi
    11. ingin memiliki keyakinan untuk berbual dan senyum

    apa yang saya perlu buat doc. saya berumur 32 tahun. belum ada anak..huhu..pls help me…

    thnx doc…

  68. shidah says:

    salam,dr leen…
    saya ada nak tanya ckit…problem saya ni,saya nak mencantikkan gigi tapi tak tahu apa yang patut saya buat..so,saya nak minta suggestion dari dr leen…mcm ni 2 batang gigi depan saya,ada tampalan tapi klu bleh saya nak tampalan tu tak nampak la.jd apa yg patut saya buat…1 lagi nak tanya,gigi bawah saya ada jarang ckit tapi tak semua,ada 2batang je jarang tapi tak cantik la sebab nampak sgt,minta tlg jasa baik dr leen bg pendapat..tqvm

  69. hazlinsaid says:

    Tahniah Dr Leen,

    Dah buka klinik di Kajang…. InsyAllah, jika ada kesempatan saya akan berkunjung di klinik Dr…kerana sekarang saya telah bertugas di Negeri Sembilan….

  70. hazlinsaid says:

    Tahniah Dr Leen,

    Dah buka klinik di Kajang…. InsyAllah, jika ada kesempatan saya akan berkunjung ke klinik Dr…kerana sekarang saya telah bertugas di Negeri Sembilan….

  71. rina says:

    hi doctor,sy tidak ada msalah pd gigi,tetapi sy mmpunyai struktur gigi hadapan,dimana gigi hadapan sy tidak tersusun rapi,sbanyak 4btng gigi..jika sy mahu memakai pndakap gigi,ia akn mgmbil mase yg agak lame,,slalu brtahun tahun..so sy fkr jln yg mudah n cpt, sy ingin mmbuat penanaman gigi dhadapan,wlaupn gigi dihapan sy msih elok bg mncantikkan n tersusun rapi gigi hadapn..bagaimana pndapat doctor? n nyatakn kos yg murah doctor bleh bg kpd sy..tq

  72. sarah says:

    salam dr leen,
    sy nk tnye adakah masalah saraf gigi boleh mnyebabkan warna gigi menjadi semakin kuning?sbb sy mempunyai gigi yg perlu dirawat sarafnya.namun ats kekangan masa sy masih blum ke klinik.sejak akhir2 nie sy perasan warna gigi2 sy semakin kuning namun bkn sekadar gigi yg bermasalah sj..atau adakah ini berpunca dr mslh laen..mcm mana sy nk atasi mslh gigi kuning nie dan brapakah cost untuk whitening?

  73. Reggie says:

    Salam Dr. Leen,
    Anak saya umur tujuh tahun tumbuh gigi kekal depan terpulas. Masa gigi susu gigi dia cantik. Selepas gigi susu tanggal lama baru gigi kekal keluar terpulas. Apa patut saya buat. Saya dah pergi kelinik gigi dia orang cakap bila semua gigi kekal keluar (masa anak saya ni sekolah menengah) baru boleh buat treatment. Apa pendapat Dr.?

  74. hani says:

    Salam Dr Leen,

    Saya mempunyai gigi taring di bahagian depan dan gigi taring tu agak senyet menyebabkan ada ruang di tepi gigi tersebut menyebabkan kurang cantik apabila saya senyum. Apakah kaedah yg saya boleh buat utk menutup ruang antara gigi tersebut? Jika ada kaedah utk sementara pn tidak mengapa asalkan ia dapat menutup ruang tersebut. Ini kerana majlis perkahwinan sy akan blansung tidak lama lg. Harap doc bole membantu. Terima kasih.

  75. Hana says:

    Assalamualaikum..Dr, kalo saya nak buat RCT untuk 2 geraham (kanan & kiri) berapa kosnya?..Asalnya, dua2 gigi tu bertampal sejak 20 tahun yang lepas..Pastu, tampalan dah tercabut. Sekarang nie kadang2 sakit. Saya boleh nak buat rawatan tapi saya penakut & teringat tampal masa skola2 dulu…Sakitnya. Kalo saya buat RCT tu boleh tak dengan tanpa rasa sakit langsung masa rawatan..Tak kisahlah bius ker…Tu yg melemahkan saya bila nak jumpa dentist..Thanks Dr.

  76. nabihah says:

    salam Dr Leen,
    sy pelajar perubatan belajar di mesir jd sy ambil kesempatan ini utk buat braces di sini. pada mulanya sebelum sy pakai braces dr sy cakap dia akan cabut 4 gigi sy. 2 atas dan 2 bawah. tp bila nak pasang braces die hanya cabut 1st premolar belah kiri utk gigi atas dan 1st premolar belah kanan utk gigi bawah. masa pasang braces atas dr sy tu dia tidak memasang semula bracket yg telah trcabut pada 2 premolar kiri dan selepas beberapa bulan kedua premolar sy tu semakin menurun. gigi molar sy dan canine masih berada pada aras yg sama. sy telah bgtau masalah ini pada dr sy dan dia kata dia akan naikkan semula gigi2 itu dengan merapatkan ruang kosong hasil gigi yg dicabut pada gigi bawah. tp sekarang ini dr sy telah membuka semula wire pada gigi bawah kerana bracket byk trcabut. sy takut kalau2 premolar sy tu terus trcabut sebab gigi itu da semakin menurun dan ruang utk gigi premolar itu naik semula makin kecil. lg 1 sy punya incisor sudah x center. perlukah sy minta dr sy tu utk cabut gigi sy yg belah kanan itu? dr leen ada pandangan atas nasihat tak tentang masalah sy ni? sy akan balik ke malaysia pada ogos ini dan brharap dr sy itu cepat brtindak.😦

  77. redho says:

    ade perkhimatan untuk mulut berbau x??

  78. mamamia says:

    salam dr. boleh suggestkan tak kat mana klinik di sekitar kepong, selayang dan gombak yg menawarkan servis braces. tq

  79. drleen says:

    Salam semua…selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mail…:) terima kasih…

  80. zahra says:

    saya berumur 31 tahun
    saya mempunyai masalah gig yang besar, senget, dan nipis
    masalah gusi berdarah
    satu gigi geraham bawah dan satu gigi geraham atas telah dicabut
    satu gigi tampalan tetpai sudah bocor
    masalah ngilu
    mulut berbau
    adakah saya masih berpeluang untuk mendapatkan senyuman yang menawan dan tidak segan untuk berbual kerana mulut saya agak berbau
    tq

  81. julia says:

    salam,
    saya berumur 40 tahun,
    saya dah pakai gigi palsu selama 10 tahun,masaalahnya ada beberapa gigi yang sedang sakit(gigi kekal) bolehkah saya mencabut gigi lebih dari satu dalam masa dan hari yang sama? dan memyambungkan sahaja gigi palsu baru pada yang lama? berapa kos satu gigi?

  82. cekshue limie says:

    hai doc..
    sy berumur 25thn dan pernah buat rawatan akar pada sebatang gigi depan sy 10thn yg lepas.
    sekarang ni ggi depan yg penah wat rawatan tu jadi kuning kehitaman dan ada rase kebas2 ngilu denyut2 sket..perlu ke sy buat crown?
    boleh x sy pakai braces lepas buat crown sbb nk ratakan ggi depan sy yg penah wat rawatn akar tu?

  83. bella says:

    Dr. saya nak tny. ada altenative lain x selain pakai braces untuk gigi ke depan? lagi 1, saya ada gigi arnab.boleh x ea jd sme mcm gigi2 yang lain? tQ

  84. zhyema says:

    askum dr.leen..sy nk tanya berapa harga utk cabut gg?sy ader nk cabut 3 gigi ni.sakit x?hehe.tq

  85. la says:

    As salam doctor,sy mmpunyai struktur gigi hadapan,dimana gigi hadapan sy tidak tersusun rapi,sbanyak 6btng gigi..jika sy mahu memakai pndakap gigi,ia akn mgmbil mase yg agak lame,,slalu brtahun tahun..so sy fkr jln yg mudah n cpt, sy ingin mmbuat penanaman gigi dhadapan,wlaupn gigi dihapan sy msih elok bg mncantikkan n tersusun rapi gigi hadapn..bagaimana pndapat doktor

  86. safiya says:

    Dr. saya ingin bertanya diklinik gigi Dr ada x buat veeners?? klu ada berapa cos untuk keseluruhan gigi yer??

  87. DR.FADZLI says:

    DR MENGALU-ALUKAN KEPADADR.GIGI yang berminat untuk menjadi rakan kongsi (modal) dari pihak Dr. di 3 cawangan baru sekitar PERAK dan anda sebagai partner kerja Dr. Kepada Dr.Gigi yang berminat dan mempunyai lesen sah boleh hubungi saya 0124567855

  88. nikazas says:

    Saya ada banyak gigi rosak, almost semuanya sekali…plus gigi saya memang tak elok sangat. rahang bawah jauh ke depan tak sama dengan gigi atas. Jadi kalau saya nak korbankan 21 batang gigi saya dan pakai gigi palsu, berapa agaknya kos untuk rawatan plus gigi palsu untuk 21 batang tadi?…saya sangat terdesak….

  89. rena says:

    braces gigi atas dan bawah total cost how much?

  90. azrina says:

    salam dr leen..sy ade masalh gigi senget di bahagian hdpn..keadaan nie mnjadikan sy kurang cnfident ble nk bercakap ngn org lain..klu sy pakai braces blh x menyusun gigi sy smule..how about the price?

  91. j0j0 says:

    salam dr, sy ada mslh gg dpn atas dan bawah.satu dah d buat rawatan akar, dan sblh nye asik berdenyut2.adakah tanda nya yg satu lg tu perlu buat rawatan akar juga?sbb sprh dr gg tu ditampal dan keadaan nye sgt2 x cntek.sy rase malu. sy malu dan takut nk jmp dr gg, rasa fobia. gg bawah sy pulak ade serpihan, sy rase malu sgt2 lbh lbh lg sy adalah student. dan 2 gg bawah ni ade tampalan bulat mcm kt tgh2 gg tu berlubang. arghh rase stress sgt2 dktr. bila sy pergi klinik kerajaan, dr yg merawat lgsg x bg sbrg cadangan, ape yg patut sy lakukan. jadi, mereka hanya menyediakan rawatan tnpa memberi sbrg info. sy hrp dr dpt balas ke emel sy, sy perlukan info..kesan tampalan adalah x rata, dan 2 gg dihadapan, atas sy d tampal separuh, apa patut rawatan yg wajar dr..plesss

  92. hani says:

    saya nak buat braces.. gg atas sy cma 1 jer terkeluar.. then yg bawah ok.. so kalo pakai braces termasuk sume cost (x-ray, consltn) brapa ek? strating from min to max.. cz im student.. nak rancang kos..

  93. nabila says:

    doc,kalau lepas buat crown,boleh ke nk pakai braces?brape harga kalau nk buat braces yg boleh tanggal-tanggal tu doc?

  94. zack zai says:

    salam dr leen..sy nk tnye..kalau nak bt gigi palsu utk 4 batang gigi bahagian atas brapa RM?gigi semua dah dicabut..cuma nak bt gigi palsu jer..boleh email pd sy di email zaidahanim@yahoo.com.my ..thanks..

  95. familyia says:

    salam dr. len,saya berusia 17 tahun dan saya ada underbite teeth yg mana 6btg gigi saya yg bawah berada di depan gigi atas saya.yg lain tu gigi atas di depan gigi bawah.boleh tak klau saya betulkan gigi saya ni dgn pakai braces je?tq..🙂

  96. huda says:

    dr.len, masalah sy gigi depan bahagian bawah saya renggang ditengah. segan nk berkomunikasi ngan org..mcm ada yg pandang gigi sy jer. boleh suggest sy.tqvm

  97. Intan Emillia Ramli says:

    Assalammualaikum Dr Leen,

    Kedua-dua gigi depan saya pernah sumbing sebelum ini. kemudian saya pernah dapatkan treatment utk sambung gigi yang sumbing itu. Boleh ke saya buat braces? Kalau andai kata saya ingin menggunakan perkhidmatan klinik Dr. Leen, berapakah kos yang dikenakan? Adakah boleh dibuat secara ansuran. Terima kasih .

  98. huda says:

    assalamualaikum,sy baru je tjumpa blog dr leen ni..sy juga ada mslh halitosis n sy terus je try cdgn mrk yg hadapi mslh sama iaitu mkn prebiotik jenama bio life,mkn vit c 21st century n bkumur guna hydrogen peroxide,persoalannya hydgn peroxd tu ada apa2 kesan smpingn ke doktor?

  99. cik says:

    askm….Dr.leen sy nk tny cz sy ngt nk cabut n bt gigi kt clinic Dr.leen nk tny kos brape……..(cabut gigi 4 btg=gigi ats 2btg dpn n 2 btg gigi ats tepi kiri n kanan) gigi ats dpn sy nk bt gigi plsu dlu@smntara cz mlu plak t xde gigi kluar Dr clinic hehehe n nk tny bpe hrge klu Tampal gigi..

  100. ana says:

    akum dr leen,,
    saya mempunyai gigi yg berlubang akibat dr gusi terkoyak,,
    jadi semua gigi saye berlubang dkt atas iaitu yg berdekatan dgn gusi,,
    rawatan ape yg perlu saye lakukan dan berapa kosnye,,

  101. MissBraces says:

    Salam Dr leen, saya ada satu soalan nak tanya doktor. erm, if dah lama tak pergi appoinment gigi untuk rawatan orthodontik, ada effect tak pada gigi? Lebih kurang dalam 4 bulan tak pergi temujanji.

  102. noor says:

    As Salam doc, nak tanya, 1 gigi depan kat atas saya rosak teruk, berlubang n nurse cakap lubangnya dalam. But that was 6yrs ago.. Now gigi saya berubah warna hitam and pacah sparuh.. If buat kaedah crown and bridge masih dapat kah tu? And 1 more saya malu and takut nak pergi jumpa doctor.. Thx a lot doc.

    Reply
    drleen says:
    December 14, 2010 at 8:00 pm
    nor: gigi tu mungkin dah mati. kalau boleh selamatkan boleh buat rawatan saraf..kalau tak boleh then kena cabut and buat gigi palsu

    DR, berdasarkan masalah diatas, sy mempunyai seorang kenalan yg mempunyai masalah yang sama..so sy nak tanya kalau gigi depan tu kena cabut, n buat gg palsu, berapa kos sebatang gigi tu?saya tak paham sgt apa tu implant and exc..

  103. iwan says:

    how much to do braces?

  104. will says:

    doktor saya ada ingin bertanya, sekarang saya menggunakan gigi palsu di hadapan sebanyak 2..then mslh skrg sebelah gigi sy pn dah rosak..sekiranya saya ingin buat bridge, adakah saya akan berasa tidak selesa pada gusi atau lelangit??

  105. hafrawie says:

    doc….macam mane bayaran untuk pemakaian braces kt hospital kerajaan…umur sy 16..

  106. sue says:

    asalam doc ,
    im just 21 years old dis year . im realy wants to do my bracers if posibble dis year . did u clinic offer doing bracers ? if yes, how much it cost ?
    but if no , can u suggest me any clinic dat offer bracers around kl . cz im living in bangsar area . i just being inform, the cost doing in bangsar area is quite costly. perhaps im looking cost bracers around RM4OOO. not more than 5k. cz im still study. can u help me . hope u can rply me as soon as possible .
    thanks (:

  107. sue says:

    dr,
    how much it cost if i want to do a bracers at ur clinic ?

  108. Sue says:

    Salam Dr…

    kos utk buat braces brapa ye Doc? gigi stas & nwh senget sikit je.. dan kat mana klinik Doc ni yer….

  109. damiasenget says:

    salam dr. leen. gigi sy tersusun elok, maybe. hehe. tapi 2 gigi depan atas sy, adalah gigi arnab. kadang2 sy malu nak senyum. nampak sangat gigi arnab tersebut. apa suggestion dr leen untuk gigi macam sy ni? sy student and course sy ni selalu jumpa dengan public and community. so i have low of confidence. sy student area bangi je. so, kalau sy perlukan nasihat dr, boleh sy buat appointment dengan dr. ? and, any payment for the check up dr?

  110. roseli says:

    salam dr leen. barubaru ini saya cabut gigi hadapan bawah sebatang yang hitam dan reput di klinik kjn.gigi yg dicabut ini brada diblakang satu lagi gigi yang condong kehadapan.krana kedududkannya berlapis.slepas dicabut keadaan gg saya lompong
    DR GG tu cakap gg yang condong kedepan tu akan kembali tegak.betul ke? saya cadangnak cabut gg yang senget kedepan tu dan nak tutup tempat gg yang di cabut tu.apa cadangan dr?pakai gg palsu,buat brace,bridge?saya takfaham sangat istilahistilah ni.

    • drleen says:

      Salam…saya kena check utk tgk apa yg sesuai…kalau ruang kecik sgt…gigi palsu tak sesuai..bridge kena tgk gigi sebelah menyebelah dia…

      • liana says:

        Nak buat crown gigi sebab jarang tapi mahal laa 1 batang rm1200 . Sye punya gigi dua batang nk buat crown . Dokter kerajaan ade buat tak crown gigi sbb gigi depan jarang belah atas ??

  111. Ahmad says:

    Dr. Leen.. Berapa anggaran harga untuk cabut kesemua gigi dan digantikan dgn gigi palsu ye?

  112. roseli says:

    askmdr leen.sambung ttg mslah sy yg kehilangan gg rahang bawah hadapan skali sbyk sbatang.sy dh jmpa dr gg swsta.katanya sy tk bleh buat bridgen krna gg sblhmenyebelah condong kearah satu sama lain.maknanya tpat yg kosong tu dah jadi lebar dibawah sempit diatas.jadi kalau dh camtu katenya nk buat bridge susah. gg mesti tegak katanya.sy nk buat imkplan kos sgt tiggi. camnerni doc? haruskah sy cabut keduadua gg yg senget dan buat bridge sbyk tiga batang?

    • drleen says:

      Kalau nak buat brigde memang kena gigi sebelah menyebelah kukuh dan tegak..ada dua pilihan…satu..cabut and buat bridge…satu lagi matikan saraf buat post crown dan bridge..tapi kena check balik la sesuai ke tak..dan kos makin bertambah sebab nak buat root canal…kalau cabut dan buat bridge saja pun boleh…ikut budget dan keadaan gigi.

  113. roseli says:

    slm doc.sy fkr pilihan ke2 lebih sesuai dgn budgt sy.iaitu cbt lagi dua btg itu.skrg jadi 3 btg yg prlu dgnti. dan buat bridge.so kena byr utk 5 btg gg?klau kes mcm ni dr tak bg special price ke?klau sy cbt lagi 2 btg tu prlu sy tuggu 2-3 bln lagike utk buat bridge?Smtra tunggu gusi stabil adeke bridge smntra nk tutup tpt tu?skrng sdh 3 btg kosong.lagi truk nmpak kalau takde ssuatu yg blh ttup tpat tu!

  114. AIN ASIKIN says:

    ai Dr kalau gigi lubang b0leh ke pakai pendakap gigi

  115. roseli says:

    kalau nak buat gg palsu untuk 3 btg dah tentu kena cbt dulu yang dua tu kan dr?skrg kan jadi 3 btg ruang kosong.nak tunggun gg palsu siap berminggu juga kan dr?lepas cabut boleh terus ambil acuan gg palsu ke atau kena tunggu dulu?

    • drleen says:

      Kita boleh buat immediate denture dimana gigi dibuat dulu kemudian bila dah siap baru cabut gigi dan pasang..keburukannya ianya akan longgar dan kena repair lepas beberapa hari cabut..

  116. siti says:

    Dr leen, boleh ker gigi geraham depan yang senget dan goyang sedikit buat rct?

  117. roseli says:

    dr,sy ader terbaca kalau buat bridge yg ader metal kat dlmnya kalu snyum blh nmpk byg besi tu. btul ker?nampak jelas sgt ker?

    • drleen says:

      Dia nampak kat area kat gusi tu..nampak cam kehitaman skit..kalau org senyum nampak gusi nampak laa hitam2 skit kat gusi..kalau senyum x nampak gusi..ok je..

  118. taufix says:

    Di klinik Dr Leen ni ada buat bracess gigi x? Brapa pulak harga untuk student IPT?

  119. taufix says:

    Salam Dr, sy nak tanya klinik Dr ade bley buat braces gigi x? Brape pulak harganya bagi student IPT

  120. roseli says:

    dr tlg bri anggaran kos utk ganti sbtg gg scara bridge dan step by step dari kali pertama pergi hingga kali terakhir.skrg dh pkai gg plsu tp tk slesa …nk kna buat bridge jga..

  121. ayu says:

    salam doktor….lau nk pasang pendakap gigi…bpe kos ye ek?? termasuk ngn kos rawatan susulan……

  122. Mang cate says:

    doc, saya ada masalah gigi.. dekat depan pecah.. macam mane nak m’yelesaikan???

  123. Mang cate says:

    doc,Boleh x kLau tampal, x nak cabut, sbb gigi depan sya rosak,, pecah.. boleh ? n harga brpa??

  124. Nik Rozani says:

    Salam Dr. Leen, saya mempunyai masalah gusi dan jg karang gigi..skrg kebykan gigi saya longgar dan menjd panjang…saya rasa mahu mencabut gigi yg bermasalah itu dan memakai gigi palsu yg cantik..diklinik dr buat tak gigi palsu dan kalau blh saya mahu memasang pd hari yg sama..kos nya brapa yea?

    • drleen says:

      Salam. ..kena check dlu..kalau byk yg nak lwma cabut..lagi elok kalau cabut dlu..tapi kalau gigi depan then maybe boleh..apa2 pin check dlu wk

  125. anna says:

    Salam Dr.Leen..saya student berumur 20 tahun. saya mempunyai masalah 2 batang gigi depan di bahagian atas yg x berapa tersusun tp x serius. saya ingin memakai braces bagi membetulkannya. so berapa harga keseluruhannya?dan tempohnya berapa lama?saya harap Dr boleh reply A.S.A.P..thanks.

    • fatimah says:

      Salam Dr…saya Ada masalah giginuf yang bekas dtampal.dulu saya menerima rawatan at hospital kerajaan..then Gigi depan yg ditampil tu da xcantik..kwn2 kata dah boleh nampak kesan tampalan.bolehkah tampalan ITU dibuka semula?

  126. misran says:

    salam dr.Leen saya ingin membuat pertanyaan harga utk melakukan implan gigi? saya terlibat dlm satu kemalangan yg menyebabkan 5 batang gigi saya tercabut

  127. nurfatimah says:

    assalamu’alaikum. salam dr.Leen. saya ingin bertanya, bagaimana proses pemasangan, lama waktu yang di butuhkan serta berapa harga untuk pemasangan implant gigi?

    mohon informasinya,,

  128. hani7980 says:

    salam dr..saya nk btanya..saya nk pasang braces pada gigi tapi gigi depan saya adalah gigi palsu 1 btg..boleh ke kl saya nk pasang brace dgn pakai gigi palsu?

  129. ema says:

    assalmualikum doc, klinik doc ada tawarkan braces tak? kalau ada total cos berapa?

  130. yusofarshad says:

    JIKA SAYA NAK BUAT GIGI TANAM SEBELAH ATAS -BERAPA KOS UTK SEBATANG ?

  131. elle says:

    dr. leen,
    sy nak tanye…gigi depan sy 2 batang rosak. so sy dah buat tampalan tp nampak tak cantik. so sy plan utk cabut jer gigi depan 2 batang ni dan tanam gigi baru. boleh sy tau kos utk tanam gigi berapa?

    • nursania says:

      salam da buat ke tanam gigi?? kalo da buat boleh share x sebelum, semasa dan selepas rawatan ..thnx sebb sy pown ingt nk wat implan 1 btg gigi🙂

  132. Asrifa says:

    Aslmkm klinik dr.leen trltak kat mana? Syni dr semporna,SABAH.

  133. Asrifa says:

    Klinik doktor trltak kat mana? Syni dr semporna,sabah.

  134. ryan says:

    dr..sy nak tanye.. sy sedang memakai gigi palsu..tp sy nak pakai braces.. kalau kes mcm ni mcm mane yea..

  135. zam zarina says:

    salam wbt dr leen .. saya zarina .. masalah saya .. gigi taring sebelah kiri atas saya adalah gigi susu yang belum tanggal .. malangnya, gigi ni tak kuat dah, dah goyang2 .. saya pernah xray gusi bahagian gigi ni .. doktor kata gigi ni hanya terlekat di gusi .. semua akar dan saraf dah tak berhubung dengan gigi ni .. jika tercabut .. tiada gigi yang boleh tumbuh dah kat situ .. umur saya sekarang 30 tahun .. saya ingat nak buat implan gigi .. tp kosnya sangat tinggi .. boleh tak kalau saya nak buat bridge (crown) .. tp space gigi taring ni kecil sikit .. kalau saya boleh email kan gambar pada dr Leen untuk nampak gambaran yang lebih jelas rasa lagi bagus .. cuma saya tade email klinik dr leen .. mohon maklum balas dari pihak dr .. sekian terima kasih ~ zarina ~

  136. Puteri Annur says:

    doktor , sy nk tnye .. klau 2 batang gigi kt depan skali senget blh repair bg elok tak ?

  137. nadhrah says:

    Salam..dr..sy menghadapi masalah gigi serau yg teruk..puas mnjagNya..tp tetap serau.dah terlalu bnyk gigi sy yg pecah n jd hitam..ada tu smpi gusinya dah mmbengkak..menderita saya sakit saraf kat tpi lher sbb sakit gigi nie..ade dlm 6 btg tg dah teruk..sy fkir nk cabut trus gigi tu semua n pki gigi palsu je..berapa kos
    rawatannya tu dr? dan adakah saya perlu dkenakn pmbedahan kecil kerana gigi tu smua dah patah smpi gusi..tolonglah saya dr..😦

  138. sugi says:

    Salam dr leen
    Umur 35thn boleh buat pendakap gigi tak?
    Kalau bole kira2 berapa tahun?
    Sebab jongang tapi takteruk sangatlah
    Terima kasih..

  139. wany says:

    salam dr leen ,,
    ary tu sye jtoh n then gigi sye yg dpn goyang sket ..
    gigi tu akn cntum blek x pda gusi ??
    atau ty dy tggl ..
    please rply ,, sye sgt tkot khlgn gigi sye ..

  140. Reema says:

    Hi Dr Leen,Good day to you.

    Recently my baby/milk tooth is unplugged and Im wondering whether the permanenant tooth will come out or not?? (Now Im 24 years old and Im kind of freak rite nw.

    Kindly waiting for your reply.

    Thnak you so much🙂

  141. Nor Baieah says:

    salam..dr..saya nak tye berapa kos untuk buat gigi palsu 2 btg kat depan..??

  142. Nor says:

    Salam dr. leen..
    saya berminat utk pakai braces.gigi jarang dekat depan. anggaran kos berapa?n payment camne?

  143. Nor says:

    hope Dr. boleh reply thru my email. thanks:)

  144. ina says:

    Dr Leen,

    gigi taring saya bahagian bawah telah berlubang agak besar. gigi ini masih boleh diselamatkan lagi atau tidak.. sekiranya boleh berapakah kos rawatannya dan apakah rawatan yang diperlukan.

    tq..

  145. Asyraf says:

    DR Leen, saya nak tanya 1 soalan. Gusi mak saya bengkak dan ade putih.. tp bila pegi klinik, dokter tak bg ubat bengkak, cuma bg antibiotik shaja… tetapi antibiotik tu tidak berkesan.. bengkak tersebut bermula dari gg rosak pada mulanya. tp smpai skrg bengkak tu tak surut. lebih 3 bulan mungkin

  146. dr leen, saya sudah pun membuat gigi palsu untuk gigi hadapan saya, 2 batang.. masalahnya, setelah saya dua tahun menggunakan gigi palsu ni, sebelah gigi palsu tu (gigi yg benar) nampak kuning dan sangat ketara menggunakan gigi palsu.. jdi, kalau saya cabut kdua2 blah gigi yg bnar tu, dan buat 4 btg gigi palsu, brapa lama ble siap?

  147. ana says:

    salam…
    dr…sye nk tanye skit …
    ggi sy agak sdikit jarang dan kedepan sdkit…
    boleh ke sy buat braces..
    dan brape kos nye….

  148. June says:

    Hi…
    Saya nak tanya kalau umur saya dah 20, masih boleh pasang braces di klinik pergigian kerajaan tak? Kalau boleh, perlu berapa ringgit?

    • azsuraya says:

      Dr Leen, umur saya 47 tahun, sejak umur 12 tahun gigi depan saya menggunakan veneer palsu. Baru2 ni gigi tersebut patah separuh. Di klinik Dr ada buat implan novella ultima tak. Kalau ada sila email saya untuk saya dapakan tarikh yg sesuai utk buat prosedur tersebut

  149. roselyena says:

    Dr Leen, saya ader anak umur 9 thn, tapi gigi depan dia kedepan dan berlapis dengan gigi kiri dan kanannya (mcm jongang). so aper yang perlu saya lakukan? kesian kekadang tengok dia agak tidak selesa.

  150. shazzy says:

    salam dr leen..sy nk tau bpe caj utk braces yea? gigi saya tak teruk sngt.cume yang atas belah depan di bertindih skit..then atas bwah bertaring..

  151. faleh says:

    Dr leen,

    Berapa kos untuk membuat rawatan akar di klinik doktor?

  152. nurul says:

    Dr.leen, di klinik dr ade perkhidmatan braces x? N mcm mne mengenai byaran die? Ade xbyaran secare bulanan?

  153. sue says:

    Dr leen,
    Taw x mane2 yg ada buat braces di Perak?

  154. yus says:

    salam.. Dr.. dah ada buat braces ker…?

    yusgengs_1977@yahoo.com

  155. siti says:

    salam. dr,,
    saya ada masalah gigi dihadapan yang sakan-akan serau dan ada hitam ditengahnya. adakah saya perlu cabut untuk menggantikan gigi palsu, atau tampal sahaja or adakah cara lain yang boleh saya buat ??
    mohon bantu ~

  156. gee says:

    salam dr,
    , gigi geraham (bwh) telah patah separuh dan telah ditampal 10 tahun lepas, baru2 ni ada mata ikan tumbuh di gusi gigi tersebut serta bernannah tetapi gigi tidak sakit, sy membersihkan dengan antiseptik dan bonjela, persoalan nya adakah gusi sy telah rosak disebabkan gig berkenaan? apa yg perlu sy buat?

  157. sakura says:

    dr.boleh x i tahu bpe kew kos utk mmbuat gigi bridge ney?mslh gigi i ialah mempunyai 2 gigi taring.boleh x dr bg jwpn scpt yg mungkin.:)

  158. ikin says:

    dr, sy ada masalah, gigi sy yg depan 1btg kebelakang, jd sy malu, apa perlu sy buat,, ? pening2…

  159. Meyling says:

    Dr, sy ade mslh gg byk sgt.. Gg sy x brape terausun, byk tampalan2 besar di gg hadapan, dan 2 gg garham ats kiri dan kanan dh xde, sy ade jumpe doc gg swasta ni, tp die x brani nk buat sbb die tgk keadaan gg sy dn ckp suruh sy refer pakar.. Doc leen ade cdgn or pe yg perlu ntok sy buat rwtn?nk tau brape anggaran kos ntok rawatan tersebut..

  160. roses says:

    Di bahagIan bawah gigi saya serau
    rawatan ape yg sesuai?thx

  161. Umi says:

    Assalamualaikum Dr.. saya ada masalah sebatang gigi atas depan yang agak terkeluar sedikit, dr cakap x blh buat braces krn ada gusi menurun..adakah rawatan lain…

  162. aizen says:

    salam doc.saya ade probs dgn gg depan saye ade space or jarak dlm 0.5cm.ape jenis rawatan yg sesuai utk kes saye doc.tq

  163. noreazila binti mohtar says:

    salam doc..ade keja kosong tak kt klinik doc?

  164. fendimrg says:

    Asalamuaikum dr lee, sy nk tahu kos utk tanam 3btg gigi atas dan 3btg gigi bawah di klinik dr? thanks

  165. Ezze says:

    Assalamualaikum Dr Leen,
    Saya nak tau kos utk braces berapa? Boleh Dr msg saya di ezze5@yahoo.com? Tq

  166. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
    Many thanks!

  167. Nissa says:

    Hi, Dr boleh saya tau berapa cost untuk pasang braces. Total cost termasuk consultation sampai bukak braces.
    Thank you.

  168. amy says:

    apa khbr doc..gigi dpn saya ada plak..yg serius.sy paling seram nk ke klinik gigi.skrg sy rasa ngilu gigi dpn dan ada goyang sikit.apa yg patut sy buat.tension ni doc.hrp bantu saya.perlu cabut ke atau klu sy cuci gigi xakn goyang lg ke.apa pandangan doc

  169. Liza says:

    Dr Leen, doktor ada butr root canal treatment tak? kalau ada berapa kosnya yek? tq.

  170. ayien says:

    salam.. doktor, nak tanya berapa kos untuk whitening kat klinik doktor?

  171. hidayat says:

    Doc Leen,saya nak tanya,gigi depan saya satu patah separuh & saty lagi goyang sikit je,boleh tak saya kekalkan ia tanpa patah ? Kaalau nak tukar kpd gigi palsu mesti mahal,saya takde duit & umur saya 13 tahun

  172. mia says:

    Saya da 25 taun.
    Rncg nk pkai braces.tp gigi depan saya da kna tmpl..rosak n x sme kaler pulak tu.
    klu buat brces boleh die baiki gigi sye tmpal sme kler tak.atau ade kaedah.

  173. yie says:

    bolehkah isteri mengandung makan ubat sakit gigi????????

  174. MAZLAN says:

    Salam dr
    Gigi Hadapan atas saya satu batang menggunakan gigi palsu tapi x selesa bila berkomunikasi air liur selalu mengercik keluar
    Ada cara lain x nak buat gigi sebatang nie

  175. nursania says:

    salam doc.. boleh x doc bg penjelasan tentang implant.. wat mase ni gigi semua teratur dan terususn cantik.. cume sy da cabut gigi graham.. ingt nk wat implant.. boleh x bgtaw tentang implant ni? risiko berjaya or x?? walaupown kos implant mahal tp sy akan cube kumpul duit.. umur 25..bridge?? sy ingt x nk wat bridge sebb kene kecilkan gigi bersebelahan,.. syg pulak.. sy harap doc boleh bg pendapat thnx🙂 mmg agak trauma biler da cabut gigi ni😦

  176. kelly says:

    Salam dr..sye nk tny ni..gigi taring dpn sye smkin hri, smkin senget dan myebabkn gigi kelihtn jrg..so, apkkh rwtn yg sesuai dan brpa pula kosnya? Sye risau dgn keadaan gigi sye..dr reply kt email sye ni tw sitikhalijahkhamis26@yahoo.com ..plz help me to solve my problem😦

  177. shahkizza says:

    dr saya nak tnya.. Gigi saya banyak lagi gigi susu.. And gigi saya sgt uneven.. Plan nak buat braces.. Tapi possible ke nak buat braces kalau masih bergigi susu? Saya dah 20 tahun..

  178. yus says:

    dr leen ,
    sy ad mslh, sy nk brtnye pd dr leen ,,
    sy bru cbut 2 gigi dpan ,, sy nk psg gigi palsu lepasan (yg blh psg bkak tu) ,,
    mslhnye skrg ,gusi gg bhgian bwh sy kebelakg ,, jd ble sy rptkn gg ats dan bwh ,, gg bwh trkena gusi gg yg sy cbut tu ,, sy jmpe dr di klinik brhmpiran , dr tu ckp gg sy sush sdkt klu nk pki gg palsu yg sy ckp td ,, mcm mane dr leen. ,, ap yg prlu sy buat ?

  179. yus says:

    dr leen ,
    sy ad mslh, sy nk brtnye pd dr leen ,,
    sy bru cbut 2 gigi dpan ,, sy nk psg gigi palsu lepasan (yg blh psg bkak tu) ,,
    mslhnye skrg ,gusi gg bhgian bwh sy kebelakg ,, jd ble sy rptkn gg ats dan bwh ,, gg bwh trkena gusi gg yg sy cbut tu ,, sy jmpe dr di klinik brhmpiran , dr tu ckp gg sy sush sdkt klu nk pki gg palsu yg sy ckp td ,, mcm mane dr leen. ,, ap yg prlu sy buat ?mhon mnta penjelasan ,,

  180. fiza kasim says:

    salam doc leen.. klinik ni buka dr jam bape dan tutup jam bape ye… bleh sya tau, bape kos utk cabut graham atas, cuci dan tampal graham bawah?

  181. nisha says:

    salam dr.leen … sy nk tnya .. umo sy 16taon .. tp msih ade ggi susu … mse sek. rendah , dr gigi prnh cbut ggi sy dn dh tmbuh bru .. tp senget … skrg sek. mnengah .. dr gigi yg sme chck , die ckp akar ggi sblh nye yg tolak … akr ggi yg tolak tu blum kkal lg … n lubang …. so sy nk wt cm ne ek ?? 1 ggi yg blum kkal lubang , 1 lagi gigi x tau la dh kkal ke blum senget … mcm mne nk btul kn ??

  182. zarinah noor says:

    salam,sya zarinah.sya nak tanya harga scaling dgn polishing how much ya?n then klu nak polishing je bepa?tq

  183. cist says:

    dr..nak tnya klo nak tampal gigi dlm 5 btng,cabut 5 pasang gigi palsu 5 agak2 brapa cos nya??n smua tu mngambil msa brapa la nak siap kn?

  184. Aqma says:

    Hi Dr Leen,

    Umur saya 37 tahun & masalah yg menghantui saya sejak dulu ialah gigi taring sebelah kanan saya yg semakin lama saya rasakan semakin ke bawah & sangat buruk bila saya ketawa. Pernah saya terdengar org2 tua cakap kalau cabut gigi taring, mata akan rosak. Masalahnya tak cabut pun mata saya tetap mengharapkan bantuan contact lense!

    Saya harap Dr Leen blh bantu & bg nasihat apa yg perlu saya buat utk kembalikan keyakinan diri saya. FYI, saya tidak bekerja & skrg duduk di luar negara. Apakah cara yg boleh di buat yg tidak memerlukan saya ulang-alik ke Malaysia utk follow up check up.

    Thanks

  185. yana says:

    Assalam, Drleen
    berapakah kos rawatan pendakap gigi di klinik Dr.?

  186. arifin says:

    if gigi kekal goyang agak sedikit boleh selamat kn?atau kena cabut?

  187. Haryaty says:

    askum…dr lenn saya nak tanya gigi depan saya sakit rasa nglu bila dipegang …sakit sampai berdenyut denyut….sebelum nie gigi tu dah ditampal..sejak 2 tiga hari nie sakit sangat ….apa rawatan yg diperlukan dan berapa kos rawatan tersebut…

  188. liyana says:

    Salam. sy nak tanya, gigi2 sy mngalami kkuningan brtompok sejk kcik lg trutme skli 2 gigi di bhgian depn, pernh de dr. gigi dtg skola die ckp ade kne mngne ngn bnde yg di consume mk sy mse mngndungkn sy..bole hlngkn ke kkuningn tu?

  189. muhamad asri says:

    Salam..sy nak tya sy ade masalah gigi depan patah sebatang dan dah dicabut.. skang pakai gigi palsu.. bole x klau sy nak buat tanam gigi sebatang je.. nak tau berapa kos dan berapa lame proses yg diambil utk buat.. skang pakai gigi palsu xselesa.. tq

  190. nur azura says:

    Dr.leen..sy ada beberape masalah brkenaan dgn gg dpn sy..sy xde gg dpn sejak 7 thun y lpas..manakala gg dpn y satu lg dah rosak..sy cdang nk tanam gg hadapan sy..bleh doktor crtekn procedure n brape harga rawatan..memandangkn klinik doktor dkt dgn area sye..

  191. azlina says:

    GIGI SAYA KEHADAPAN SEDIKIT… berkenaan dengan kaedah crown… Dr menawarkan kaedah ini kah

  192. Nur Ermera says:

    Sy nk tanya harga utk buat gigi palsu 2batang..gigi palsu sy yg sekarang ni dah makin pendek…malu rasa nk berdepan dgn orang ramai…rasa kurang keyakinan diri nk bertegur sapa

  193. khairi says:

    Dokter sbb ap jdi nyer karang gigi, n gusi sy jadi bengkak sbb bnda tu

  194. taufik says:

    Salam….gigi depan saya baru patah…
    Dan ada bnyak gigi rosak…
    Saya betul2 nk buat….
    Berapa kos utk buat sebatang gigi palsu?

  195. nadiah says:

    Salam..,,gigi atas sy pade bahagian depan sedikit renggang..boleh tak kalau sy nk pakai braces utk rapatkannya…dan berapa kosnya utk gigi atas shj dan berapa lama proses utk membuatnya???

  196. kikin says:

    hai dok leen. Sy nak buat survey pasal harga pemasangan braces ni. Kalau nak buat braces ni deposit brp ye?

  197. Lin says:

    hai dr. nak tnya tdi pegi klinik ingat nk pasang braces pastu dr tu kata kena buang rahang .. hmm mcm mne nie .. dia bagi cd dgn acuan gigi .. kalu nak buat pembedahan tu pun palin dalam 8k hing 10 k .. sedihh nyeee ….. klau sya nk pasang trus braces boleh ke ,, tpi doc tu kata klau nk buat pon tkut muka tk berubah dan jugak gigi tu akan jadi ke asal blikk ……. hmmm

  198. shazlina says:

    kalo nk bt novella ultima utk sebatang gigi berapa kos nya ye?

  199. Hanis says:

    assalamualaikum dr leen. saya nak buat braces kerana gigi saya jarang tetapi gigi atas saya sudah pecah sedikit. masih bolehkah saya buat braces?

  200. farah says:

    dr leen? ada service untuk pembukaan braces tak?

  201. Hanna naena says:

    Assalamualaikum dr leen.. sy nak tanya.. boleh tak cabut gigi taring yg tumbuh kt atas? Sebab saya pernah dengar kalau cabut gigi taring tu ada risiko mungkin akan effect saraf mata. Dan kalai boleh cabut brpe kos nak cabut gigi taring tu eh?

  202. Aida says:

    Assalamualaikum Dr Leen…umur saya 34…Dan saya ada masalah gigi yg sgt serious…keadaan ini berlaku sbb takut jumpa dentist…last check dentist masa secondary school…lps tu mmg tak pernah jumpa dentist…gigi geraham saya bawah both side…tampalan lama terbuka Dan saya tak pernah check..selalu cari ponstan utk tahan sakit je…skrg gigi yg rosak teruk atas ada 3 geraham and bawah 5 geraham termasuk paling bongsu..skrg mmg tgh sakit…what should I do?ni smua sbb takut dentist..

  203. shakila azhar says:

    Hi doctor. Saya nak tanya pendapat doctor tentang teeth trainer alignment de sa dental usa tu. Boleh guna tak doctor benda tu? Macam saya tak mampu nak pakai braces mahal2.😦 tapi mmg ada pergerakan gigi. Apa pendapat doctor? Boleh teruskan guna tak?

  204. sham says:

    Dr Leen, Saya mengalami gusi kecut dan kini 4 gigi hadapan atas sudah hampir luruh….dalam masa yg sama, saya memakai satu gigi palsu dibawah, namun gigi disebelahhya juga sudah hampir nak tercabut. Oleh itu apa yg patut saya buat dan yg tercepat sbb sekiranya saya cabut semua gigi yg disebut diatas, agak sukar utk saya pergi bekerja…utk menggantikan gig palsu berapa lama masa yg diperlukan dan bolehkan saya mencabut semua gigi yg hampir luruh dalam masa yg sama

  205. fitrey says:

    dr leen kalau gigi kapak saya yg sebelah kanan sudah kebelakang..and 2 gigi antara gigi saya yg kebelakang tu mcm dah trtutup/trganggu sedikit..rawatan ape yg sesuai dan kosnye

  206. mawar says:

    salam dr leen, saya ada masalah gigi hadapan yang telah rosak seperti hitam di bahagian tengah, setelah saya membuat rawatan di salah sebuah klinik pada awalnya kelihatan ok setelah beberapa minggu tampalan tu tercabut dan nampak tidak cantik..kalau nak buat tampalan yang cantik,suggestion tampalan ap yang patut saya buat..supaya tidak kelihatan seperti tampalan…sebab sebelum ni saya pernah juga tgok tampalan yang tidak langsung nampak macam tampalan…harap dapat jawaln dari dr.leen..tq

  207. hajar says:

    adakah immediate denture sama dengan temporary denture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: