Saya kembali semula..:)

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca2 blog saya ni. Sekarang ni saya dah start membalas soalan2 yang dikemukakan..setakat ni saya hanya dapat menjawab soalan2 dari hari ni sehingga 22hb March sahaja..soalan2 sebelum 22hb march saya akan cuba jawab selepas ni..saya minta maaf sebab tak dapat menjawab dengan segera..so bagi mereka yang bertanyakan soalan2 dari 1-21 march diharap bersabar ye sebab ada lebih dari 70 soalan yang perlu dijawab..

29 Responses to Saya kembali semula..:)

  1. kelip-kelip says:

    salam dr leen..
    slamat kembali !…
    baby sihat?

  2. kelip-kelip says:

    mm..dr leen ade facebook x?

  3. hanis says:

    dr leen,
    Gigi depan saya agak jongang tetapi tidak teruk.saya ke klinik kerajaan,ingat nak buat braces tapi umur saya da 24 so tak leh nak buat. kene buat kat klinik swasta. Dr tu cakap tak perlu buat braces sebab tak teruk sangat. cume kena buat removable appliance je. Nak tanye, sblm dapat buat tu kena buat rawatan gigi lame tak? and nak pakai tu lama tak?mahal tak?

    • drleen says:

      hmm..saya tak sure laa berapa lama kena pakai sebab semua bergantung pada kedudukan gigi…so cuba tanya dr yang nak buat braces tu..sure dia jawab punya..

  4. izni says:

    assalamualaikum..tlg saya dr leen.saya br je mencabut geraham kecil disebelah atas.gigi yang ke4.sudah 4 hari saya mencabut.dah xberdarah tetapi ada selabut putih yang tumbuh.apakah itu?adakah perkara biasa?

    • drleen says:

      w’salam…
      sorry lambat reply..
      saya rasa sure dah baik dah kan kawasan cabutan tu
      biasanya lepas cabut memang ada selaput putih..tu ialah proses untuk tisu2 kembali tumbuh untuk menutup lubang..so jangan risau ye

  5. dr fadzli says:

    Tahniah, dan Selamat Kembali Dr.Leen

  6. SakitGigi says:

    Hai Dr.

    Saya ingin bertanya. 2 geraham gigi sebelah kanan (bawak dan atas) berlubang, sekarang saya sering mengalami sakit gigi sehingga migraine dibuatnya. Kadang-kala selepas saya minum air berperisa, saya sering mengalami sengal-sengal gigi. Sedangkan gigi yg merasa sengal itu bukan gigi berlubang ia adalah gigi-gigi lain yang elok. Kenapa ini berlaku? boleh Dr.terangkan?

    Saya memang bercadang untuk cabut kedua-dua gigi saya yg sudah rosak itu. Sebelum pergi cabut, saya sekadar ingin tahu. Adakah selepas mencabut kedua-dua geraham ini, saya akan tetap mengalami sengal-sengal gigi? Apakah keburukan jika saya tidak mempunyai geraham gigi sebelah kanan diatas dan dibawah?

    Harap Dr. dusi menjawabnya

    terima kasih

    • drleen says:

      salam..

      kadang2 sakit yang kita rasa tu akan merebak ke gigi2 lain..ianya dipanggil referred pain…sebab saraf ni berkaitan semuanya so sebab tu satu sakit seluruh bahagian lain boleh sakit.

      biasanya sengal2 tu akan hilang sebab puncanya telah dibuang…kalau masih ada lagi lepas cabut kena check lagi laa kenapa masih ada sengal2..kadang2 ada gigi rosak yang kita tak nampak atau gigi retak etc..

      gigi yang takde tu elok diganti…lama2 nanti gigi2 lain akan bergerak ke kawasan tu jadi senget..so nanti gigitan jadi tak elok..susah nak makan..tapi pergerakan gigi tu mengambil masa yang lama laa so bila gusi dah elok boleh buat gigi palsu or bridge etc

  7. witz says:

    salam dr leen.

    saya mempunyai gigi yang jarang dan tidak lengkap (Hypodontia). Saya berumur 19 tahun dan sedang menuntut di UM. saya ada beberapa soalan

    1. berapakah kos untuk membuat rawatan tersebut di klinik swasta?

    2. adakah klinik kerajaan ada menjalankan rawatan kosmetik utk menyelesaikan masalah saya? dan jika ada, adakah saya layak sebab saya dah 19 tahun.

    3. apakah saranan dr leen untuk saya dalam masalah ini?

    sekian, terima kasih.

    • drleen says:

      salam..

      kos bergantung kepada apa jenis rawatan yang u nak buat samada gigi palsu or bridge or orthodontic campur dengan bridge etc..

      saya nasihatkan awak pergi ke fakulti pergigian di university malaya tu and buat di situ..kes macam awak ni biasanya they all suka sebab boleh tunjuk pada students…harga saya tak sure..rasanya murah lagi laa dari private..

  8. zia says:

    salam dr leen…

    Saya mempunyai masalah iaitu gusi pada geraham kecil (bhgn bwh) saya menurun seperti huruf ‘u’.Ini menyebabkan leher gigi saya agak terdedah. Akibatnya gigi saya mula berasa sakit walaupun gigi tersebut tidak rosak. Apakah rawatan yg sesuai dilakukan terhadap masalah ini dr? Terima kasih dr..

    • drleen says:

      salam..

      gusi yang merosot tu takleh nak buat apa2 sangat
      untuk gigi yang merasa sensitive tu boleh pakai ubat gigi sensitive macam colgate pro-argin..yang keluaran baru tu..ataupun ditampal kawasan terdedah tu..cuma kalau takde lubang bila ditampal ada kemungkinan tampalan tu tak tahan akibat digosok selalu so paling elok guna ubat gigi sensitive

  9. cat says:

    semoga cepat dpt bukak klinik sndri.aminnn.. =j

  10. hottestELF says:

    salam dr leen..
    gigi saye jarang sedikit di bahagian depan dan saya tak mempunyai masalah gigi yg teruk tp saye nak pakai braces. tp saye ade baca yg kalau gigi tak teruk boleh pakai removable orthodontic tp saye masih tak faham ape tu removable orthodontic. dan ape pandapat dr leen tntg mslh gigi saye ni..tq : )

  11. kiki says:

    dr leen..

    sy baru sj mencabot gigi geraham [harini hari kedua]. adakah biasa utk sy rasa sakit sehingga ke kepala? memandangkan skarang bulan puasa, apakah yg bole sy buat utk meredakan saket ini. selalunya ia berlarutan berapa hari ya? sgt seksašŸ˜¦

  12. janz says:

    salam,dr leen..sy bekerja kerajaan.laks tu jd ckg.mcm x confdt je ngajo pasal prob masalah gg x teratur.cdg nak pakai braces tp umo da 33..pandpt dr?brp kos n brp lame nak pakai?

    • drleen says:

      janz: salam…pakai je laa kalau nak pakai…kalau OH bagus tak kira umur berapa pun bleh pakai..cuma makin berumur makin lama skit laa pakai tu…kos biasa kat private dalam 5000 ke atas..tengok klinik…so survey2 laa kat tempat awak k

  13. napster says:

    salam dr Leen,
    saya ada masalah gigi atas yg rosak..selepas di cabut kesemua gigi yg rosak,agak-agak berapa lama masa untuk tumbuh semula?skrg saya berumur 24.

  14. ana says:

    salam drleen..sy ada mslh gusi bengkak,dh bt cucian blan lepas..tp sy xbrani nk gsk,tp tetap gosok sbb tkt mkin bengkak..dr 2 kata dsebabkan plak n karang,dr 2 kat lg,xkan tercabut,tp mcm bergoyang je…mcm mana nie dr…sy rsau sgt2…xnk gg tercabut..terutama gg dpan..lepas cuci,gg bergesel,mcm dah terhakis…sy dah ada gg snstf dah terhakis..tp nie gg dpan,pas2 gg dpan jd htam kat celah 2,msti dsebab plak..dr kata pun sbb karang..perli ke cucian berperingkat..yg nie sy tny dr kat fb…dia kata.klau lama,gs mkin bengkak n gg longgar..sy bru 20thn…xde dt byk utk byk rwtan…sy bimbang,guna floss,gg akan jarang..btul ke?sy harap sangt nasihat dr doktor..moga jasa baik,hdip dr dibekarti Allah..amin

  15. yui-chan says:

    assalam dr.leen…
    saye nak tanye dr pasal gigi saye…gigi blakang saye(xtau panggil ape)terhakis,gigi tu tercabut tp suku je,xsume…lepas tercabut,gigi saye jadi sengal sangat2 sampai saye xleh nak pegang pong tp jarang2 je sengal tu pastu hilang balik….saye nak tanye perlu ke saye ke klinik mungkin utk membuat tampalan,dr rase ade jangkitan kuman x pada gigi saye…bahaye x…saye serius takot ade bende xelok jadi kat gigi saye atau pon diri saye tp masalahnye saye xsuke pegi klinik…harap dr bleh jawab dgn secepatnye sbb saye perlu buat keputusan dgn cepat sama adee perlu ke klinik atau x…
    terime kasih ye dr…amin….assalam….

  16. drleen says:

    Salam semuaā€¦selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mailā€¦:) terima kasihā€¦

  17. Dentures says:

    When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new
    comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get four emails with the same comment.
    Perhaps there is a way you are able to remove me from that service?
    Many thanks!

  18. mama zahra says:

    Salam doc..saya nak Tanya kalau delay follow up untuk tukar braces ade effect ape2 tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: