Masih di sini

Sorry sebab dah lama tak post apa2 kat blog ni dan dalam dua minggu ni tak reply pertanyaan pembaca2 blog semua. Saya dah lama tak online sebab ibu mertua saya datang dari Kanada..jadi saya sekeluarga pergi bercuti..tak sempat nak menjengok e-mail ataupun tengok blog saya ni..so kepada mereka yang bertanyakan soalan dan saya lambat balas..saya mintak maaf banyak2 ye..lepas ni insyaallah saya balas dengan segera segala pertanyaan awak semua..:) So saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha dan juga Merry Christmas!

61 Responses to Masih di sini

  1. marlia says:

    u kawin dengan warga canada ke dr? mualaf ke pure. apapun selamat bercuti🙂

  2. ekin says:

    dr leen bole ke orang mengandung pakai pendakap gigi?

    • drleen says:

      ekin: biasanya bila dah mengandung..baik buat braces tu lepas bersalin..bukan apa..cuma nanti susah nak jaga je..bila tak jaga gigi betul2 bila pakai braces tu macam2 problem pulak nanti yang timbul..gigi rosak laa..gigi goyang laa etc…so better buat lepas mengandung..tapi kalau masa buat tu and ngandung..then kena jaga gigi 200% laa..

  3. aida says:

    salam
    dr leen. salah satu gigi arnab saya ni mcm longgar la. dah lama dah, ada la dlm 4tahun dah. takla longgar macam nak tercabut tu, tp dah tak kuat utk gigit makanan. goyang tu mmg xnmpak ngan mata kasar, tapi kalau saya rasa ngan jari, mmg terasa la. pastu lidah saya ni gatal, suka main2 ngan gigi tu. saya risau makin lama die makin longgar la. ape patut saya buat ye utk tetapkan gigi tu, taknak bagi goyang. saya taknak la cabut sebab umur pun baru 20thn je🙂 ade ke kaedah utk ikat gigi tu, or simenkan dengan gigi2 sebelah, so that die tak goyang dah?

    tq🙂

    • drleen says:

      aida: biasanya gigi yang dah goyang ni memang susah nak keraskan balik. Kadang2 boleh pergi jumpa dengan pakar periodontik and dia boleh buat surgery utk tambahkan tulang but kadang2 berjaya kadang2 tak. Kalau terlalu longgar saya cadangkan cabut and buat gigi palsu sementara dulu kemudian bila gusi dah elok boleh buat bridge. Kalau tak cabut pun takpe tapi gigi tu akan terus longgar je laa..

  4. faz_bj says:

    semekom dr…
    gigi dpn sy senget..ia kebelakang dan nmpk tajam..apabila sy senyum seperti gigi sy x de..sy malu apabila berhadapan dgan org ramai terutama d sekolah..
    sy bersekolah d sekolah sukan bukit jalil dan berumur 13 thn..sy berasal dari sabah..
    baru2 ini sy ke klinik luyang d kota kinabalu..dr kat sna mengatakan bahawa sy harus membuat rawatan braces d kl..tapi sy x tahu d mna klinik yg ada rawatan tersebut dan berdekatan dgn sekolah sy..harap dr bleh membantu..tq..

    • drleen says:

      faz_bj: hmm..rasanya takde klinik yang dekat bukit jalil yang boleh buat orthdontik..tapi rasa2nya kalau yang dekat cahaya suria pudu tu ada laa kot..boleh naik LRT rasanya..yang tu gov..kalau private banyak kat area KL

  5. Hani says:

    Aslmkm Dr Leen.

    Saya memohon izin untuk mengambil input2 di dalam blog ini untuk dimasukkan ke dalam blog universiti saya sebagai perkongsian dengan para sahabat yang belajar dalam bidang ini bersama. Saya akan meletakkan sumber setiap kali mengambil input dari blog ini. Terima kasih atas usaha mendirikan blog yg sangat bermanfaat ini.

  6. Nadri says:

    minta tolong kalau dr ada kenalan dr gigi swasta di area Johor Bahru yg boleh saya kunjungi utk membuat bridge & crown…klu boleh biarlah yg expert dlm bab nie & hargannya pun berpatutan…

    • drleen says:

      nadri: sorry laa ek..saya tak kenal sangat mana2 dr kat area JB…mungkin boleh tanya kenalan yang pernah buat rawatan ni ke kan..:)

  7. aida says:

    ooo0. kos utk buat bridge + gigi palsu utk sebatang gigi selalunye berapa ye? & sementara nak tggu gusi tu baik, lama ke?

    lagi satu, saya ni suka gune Listerine, tp saya ade baca Dr leen ckp listerine tu xberapa bagus sbb ada alkohol & mengeringkan mulut…mmg betul pun. so brand apa yang xde alkohol, boleh dr suggest?

    tq

  8. Sab says:

    Salam Dr. Leen..saya nak tanya sket la dr. saya ni pakai braces nak dekat setahun jugak la..tp skrg saya pregnant.. nak tau la dr. camne nak jaga nnt yer sepanjang tempoh berpantang nnt..adakah saya perlu skip 2 bulan appt gigi sepanjang tempoh confinement tu nnt??sila bantu saya dr…

    • drleen says:

      sab: awak boleh tanya dr yang buat braces awak tu…sure dia lagi tau. Biasanya kalau dah lama pakai..kalau tak datang 2 bulan dan datang bulan ketiga mungkin ok lagi..tapi takut kalau ada bracket tanggal ke..longgar ke etc..sebab tu kena datang setiap bulan utk check. tapi apa2 pun bincang dengan dr awak tu k.

  9. faz_bj says:

    tq…brape lame msa yg harus sy tunggu utk wt braces nie…sbb m.a d skolah sy ckp d kl cpt utk membuat brces..btul ke??sy x mahu menunggu trlalu lme sbb jadual skolah yg sibuk..harap dr ley bantu..

  10. fatin says:

    hi drleen, i want to ask u sumthim regarding my teeth.last week, i got kinda severe pain, at my gusi, then i seek for dentist, she told me, mybe i had infection at my gusi.then, she gave me an antibiotic to fight against it.apa lagi yg patut saya buat, so that bnda ni x melarat???

    • drleen says:

      fatin: bila last skali u buat cleaning/scalling? Biasanya gusi jangkit kuman sebab banyak karang gigi kat situ..so lepas u buat cleaning then boleh kurangkan jangkitan kuman kat situ.

  11. Shah says:

    Slm Dr. Leen, saya bru abes SPM thun lps. skarang tgah tggu result. sy mmg mnat nk jdk dntist dri dlu lg. Bley x Dr.Leen bg flow pgajian yg akn sy lalui nnt?

    • drleen says:

      shah: Biasanya lepas SPM kena masuk matriks aliran sains..kalau tak dapat kena masuk STPM aliran salins…kemudian lepas habis tu baru apply masuk dental school..samada government atau swasta punya. Then lepas dah habis belajar..kena kerja dengan government selama 3 tahun…kalau belajar duit sendiri lepas tu boleh terus bukak klinik sendiri..kalau under JPA kena kerja 10 tahun baru boleh bukak klinik sendiri. Kalau selepas 3 tahun awak nak keluar dari gov dan awak under JPA..kena bayar balik kat JPA jumlah duit yang awak pinjam tu. So basically..apa2 pun lepas 3 tahun kerja dengan government baru boleh keluar dan bukak klinik sendiri.

  12. Shah says:

    Maksud sy, lps hbis blaja kna buat ap dlu sblum dpt buka klinik sndri??

  13. Shah says:

    Thanx.FYDO tu dikira dlm 3 taon kerja dgn government kn???

  14. fatin says:

    doc, dentist sahkan saya kena gum infections. apa penyebab penyakit ni?rasanya sngt sakit, setiap malam berdenyut2,nak buka mulut pun seksa.

    apa cara nak kurangkan rasa sakit, instead of amek pain killer?

    adakah penyakit ni sngt berbahaya?saya x mahu gigi saya dicabut. tambahan pula bhgn yg kena tu gigi depan.

    • drleen says:

      fatin: hmm..gum infection ni memang nak kena makan antibiotik dan pain killer utk hilangkan sakit dan bengkaknya..tapi lepas tu kena laa jaga extra skit dari segi cuci gigi tu..kena tau apa sebab dapat infection..samada gigi yang rosak ke atau tulang dekat gigi tu dah merosot menyebabkan pocket yang dalam ke atau lain2 sebab..so bila kita tau punca..baru senang rawat dan cuba utk elakkan dari berlaku lagi…

  15. fatin says:

    doc..saya da bnyk kali pergi buat appoinment.utk buat rct.gigi saya xde plak.mula2 tu gigi saya kena tebuk, and leave it for few days.then, after 5 hari saya datang balik, salur darah saya masih aktif.xleh proceed dgn rct lagi.tu la masalah saya.saya pergi klinik kerajaan, jadi menurut doc yg rawat tu, diorg xde cukup alat nk stop bleeding tu.doc tu ada bagi way, to let go gigi tu.tapi seboleh2 nya saya x nk.sbb saya sayang gigi tu.then, doc tu suggest saya jumpa endodontist.kat mana ek doc endodontist sekitar area sepang?and berapa biasanya bayaran nya?dan berapa lama benda ni boleh bertahan?saya bimbang jgk infections tu merebak kat gigi2 sebelah.

  16. fatin says:

    sepang and area nilai.sbb saya students kat kolej area sini

  17. drleen says:

    fatin: hmm..tak sure lak kalau ada endodontist kat area2 sepang tu..kat seremban mungkin ada laa..hmm..sebab kadang2 tak semua gigi tu senang utk buat rctnya tuh..tapi memang endodontist ni tak ramai kat mesia ni..banyak tertumpu area2 kl je..

  18. mohdhafiz says:

    sori doc..nama saya mohdHafiz..dental student 3rd yr..sori xletak kt post yg septtnya..hehe..saya nk tanya tntng thesis saya..saya nk wat psl DMF(dental missing Filling) index..ssuai x sy nk buat trget population kt bdk2 skolah je or menngh je?..
    coz sy nk wat yg seng je..lgpun doc tmpt sy bljr (indonesia ni) kdg2 wat2 xtau je bdk Mlsia..ssh sket..ke ada index yg lg sng??kalo ada tlg preferkn ya doc?tq
    ssb tu la JPA pn dh stop ke Indon & me is 1 of the failed xpremnt(wlpn produk a-lvl)..sede ;(

  19. drleen says:

    mohdhafaz: hmm…sabar je laa ye..tak lama lagi dah boleh grad dah kan..:) Hmm..boleh je buat pasal tu..tapi saya memang tak berapa mahir pasal study2 ni..masa saya kat canada lain skit..we all tak buat thesis but more on table clinic..kena buat paper pastu bentangkan. Saya buat pasal sleep apnea dan dental device..so pasal study2 or survey2 ni saya tak berapa arif laa..sorry ek…apa2 pun teruskan usaha..:)

  20. fatin again says:

    eh, doc leen kerja kat nilai on friday,leh saya ke sana utk buat rct tu.tp brpa biasanya bayaran dikenakan?nilai kt mane ek, kt nilai 1 ke?

  21. drleen says:

    fatin: hmm..nilai tu kat area taman semarak..dekat maybank lama. harga rct tu kena tengok gigi mana..takpe..datang je dulu check k.

  22. fatin says:

    gigi depan doc.syg sngt.tadi kan, sy da p hkl.nama saya da masuk urgent waiting list utk jmpa endodontist.bimbang sngt2 ni.;[

  23. mohdhafiz says:

    tq doc.. sori trslh taip DMF index tu Decay Missing Filling bukn Decay..huhu.. em sy pn xsbr nk grad ni lg 2thn lg..letih sgt bljr ni..xsbr nk keje..plk tu keje gov 10thn lk tu..nk quit rs brslh le plk haha :p

  24. zue says:

    assalamualaikum drleen,

    dentist ade ke kene on-call? n kes yg mcm mane ekh yg dentist tgk? accident ke? erm lagi satu ade ke dentist kene round2 ward?

  25. drleen says:

    syira: hmm..kadang2 gigi tu lambat gerak..apa2 pun cuba tanya dr yang buat tu kenapa lambat gerak..jangan takut..tanya je dr tu k. tentang nak tukar dr tu..rasanya better dengan dr yang sama lagi bagus..tapi kalau nak tukar pun boleh juga kena tengok dr yang nak ambil kes tu je laa dia nak ke tak..

    fatin: don’t worry..nanti dah jumpa endodontist tu ok laa..:)

    mohdhafiz: takpe..kerja gov skang ni dah ok..gaji and elaun dah besar sikit berbanding dulu..sabar je laa..kalau awak nak stay dengan gov baik sambung belajar..jadi pakar..lagi besar gajinya..pastu boleh buat locum..hehehe

    zue: w’salam. Ada..dentist yang kerja dengan government kena oncall kat hospital..so bergilir2 laa..biasanya dentist tengok kes2 accident yang melibatkan muka..kena laa dok jahit2..pastu yang mana patah2 rahang mulut tu kena ikat dan kena masuk operation room tolong pakar sambungkan balik..dentist memang kena buat ward round..especially kalau kerja dengan hospital..hari2 buat ward round sebab hari2 ada org masuk ward pasal accident laa..bengkak laa..kanser laa etc…kalau kerja kat klinik2 gigi kerajaan..hanya buat ward round masa kita kena oncall hari minggu…

  26. mohdhafiz says:

    tq doc..ntahlh ada hsrt nk smbg bljr & ada impian nk gi ngra brsalji & brslju ni! tp dgr rumours katenye grad indonesia ni xleh nk cntniue sane..nk smbg bljr mlsia pn mcm ssh je..so xtau le btul ke x tp frust le jgk..mntality nk abihkn bljr pun mcm ‘very poor’ je..haha
    plk tu yg sy bngang dgree progrm uni sy ni MDC x iktiraf lg coz xde product lg grad..cmnelh JPA ‘pndai’ sgt bleh bg kt ktorg..dhle sy amik a-lvl 2thn & rslt ok..
    JPA amik high risk then snyp je xbgtau ape2 sblm fly & bile ada byk prob kt uni JPA xleh nk setel..yg adanya statement “perkara trsbt dlm prhatian jbtan ini”..ces!
    siap sorg JPA oficer ckp lg nk cover silap, “xpelh kitorg plh uni utk kamu nnt kamu smbg bljr kamu pilihlh uni sndiri..lgpun msyrkt xtau pn kamu grad dr mane”..trbkr je sy dgr!haha
    sori doc xde tmpt nk luahkn ke’bengang’an..tp sbb kita kn bkl profesion sama so hrpnya doc phm..hahaha ;P

  27. drleen says:

    mohdhafiz: lahaii..kesiannyaa…hmm..apa2 pun nanti bukan salah awak kan..cuma silap pihak JPA sendiri laa tak check betul2 dengan MDC. So sabar je laa ek…Even yang uni baru tawar dental course yang dari malaysia ni pun belum diiktiraf lagi oleh MDC seperti USIM, UITM, AIMST, PIDC, IIUM..biasanya they all akan kasi lepas dah ada student yang grad kot..tah saya pun tak faham. Apa2 pun belajar betul2..dapatkan degree tu..k…:)

  28. lisa says:

    doc…
    slalu kalau kes nk wat braces masuk waiting list kene tunggu brape lame ek? sy pny kes xla urgent tapi ya rabbi..
    lame gle nak tunggu…

  29. mohdhafiz says:

    tq doc sejuk sket sy!hahaha..itula psl..kalo x diiktirf lg, lg baik bljr uni Mlaysia je..xyh antr jauh2 ssh je naik flight MAS..xyh mskkn pn dlm PILN(progrm Ijzh Luar ngra) or srh buat a-lvl yg ssh gile & menguras masa tu!
    skrg ni JPA dh hntr oficer stay kt cni utk setel smua prob..rsnye oficer tu pn dikontrak smpai kitorg dipastikn grad kot awl 20011(utk pstikn xada prob)
    oficer tu pn ckp mmg 1 kesilpn tp die pn xleh watpe sbb silap oficer lain..nk ubah silap dlu pun xleh..yg bleh ubah utk kebaikn akn dtg..mcm yg oficer tu kata..”dh nasib….wrong time wrong place..nasi dh jd bubur”..saya pn smbg die ckp..”bubur dh jd basi En.!”…dia iyakn je..hahaha
    kalo ikutkn kualiti higher education cni mmg jauh ktnggln..kalo dlm aspek dntstry pun jauh gk la even bnding ngn Mlysia..kalo kt malysia smua kemudh trmsk patient diprovide tp kt cni smua xda!even patient pun kne cr sndiri!!dhla tu kena byr plk tu smua trtment & upah pd org tu!
    tp btul gk kata doc mmg dorg bg lps je..br je ada sorg bdk grad(itupn xikut duration jnji 5thn jd 5.5 thn lbh itupn stlh MDC &JPA dtg br uni btul2 wat keje) MDC bg lps je..

  30. drleen says:

    mohdhafiz: Sabar je laa kan..cian betul…anyway…ada tak tanya they all kalau boleh mintak transfer uni? Mungkin kalau they all rasa teruk sangat kat situ..why not transfer balik ke uni di malaysia? BOleh terus masuk third year ke apa ke kan…

  31. mohdhafiz says:

    sy pnh dh ckp kt dirctor JPA tu(human cpital dvlpmnt dvsion tu) psl trnsfer uni tp tulah nama pn prkhdmtn awam(hehe~)..”bla x3..dlm perhatian phk kami”..xtau lah dorg just ‘perhati’ je or ambil 1 tndkn yg ada bg kesn sgnfcnt..
    tp rsnya xkn jd kot sbb JPA pn dh antr 1 oficer nk setelkn prob yg ada..so mmg JPA nk bdk2 JPA stay bljr cni smpai abih..nk ambil tndkn kt uni pn ssh gak sbb uni indon gov..ape2 hal dibuat isu plk tau2 lah msyrkt indonesia ni lain sket..
    tp yg bestnya wkl MDC dtg februari ari tu (datin Dr. nurain kalo xslp, KKM bhgn prggian) pn trkejut gak dgr cerita2 kat cni..slh 1 nya dlu uni tmpt sy pnh hntr proposl kt MDC nk bukak prorgm(yg sy bljr skrg ni) tulis guna sistem yg sama mcm local system(indon stdnt pnye sstm) tp bile buat prgrm dorg bntai sistem PBL (yg dorg xpnh wat & jdkn ktrog tikus lab xprmnt!)
    trkejut gkla dr. ain tu..yela tulis black & white pun bleh tipu org lg..dhla tipu slh 1 agensi gov mlsia lk tu!
    sy nk tulis pnjg pun byk sgt crita..tp tq la doc sudi dgr luahan hati ni..cni indon pnggil curhat(curahan hati)..haha..nk wat cmne sy ambil yg +ve jela..dh nasib bdn..
    tp sy sykur JPA dh sdr byk silap & dh xantr dh kt cni..sbb sy antra yg fight & brusaha kras komplen & ckp real fact yg brlaku kt cni ..xpela utk kebaikn junior2..TQ doc!!

  32. drleen says:

    mohdhafiz: haii…nasib baik laa budak2 sana dapat org macam awak ni..:) Kalau tak, tau tau laa camna nasib korang ni..Datin Norain tu memang ketua bahagian pergigian kat mesia ni..kalau nak dapat sjil utk practice dentistry kena dapat signature dari dia la…so kira ok laa dah dapat perhatian dari dia kan..insyaallah..just belajar je laa betul2..sampai grad k..

  33. aliahusmalin says:

    salam dr. leen.. saya tinggal di salak tinggi… ngah cari kilinik gigi yang berdekatan (atau nilai) untuk buat rawatan cuci gigi. boleh dr bagi info? dan berapakah kosnya? terima kasih…

    • drleen says:

      aliahusmalin: rasanya kat bandar baru salak tinggi ada satu klinik..tak apa nama dia..boleh cari kat internet…hmm..nilai boleh pergi klinik pergigian tiew kat area sebelah eon service tu…dekat2 ngan bandar lama nilai…

  34. aliah says:

    Dr. Leen,

    Saya nak tau price range untuk pasang pendakap gigi (braces)??

    Adakah klinik kerajaan menawarkan pendakap gigi?? dan ada had umur ke??

    Thank you,
    Aliah.

  35. gadis swak says:

    salam dr, nak tanye, gigi sy longgar skarang nih, dah 3 tahun, tp, xlonggar sgt pown, tp, skarang nie die mkn longgar and sy xleh nak mkn gune gigi tue, pastue sy slalu sgt sakit kat bhagian gigi yg longgar tue.. so, what should i do..? and ape kaedah yg plng berkesan n menjimatkan..saya nie student..takde duit sgt and sy berumur 21 thun. tq🙂

  36. lea... says:

    helo..blh tnya tak…klu cabut gigi bnyk blh ka?contoh nya,gigi ada 3 rosak,blh ka cabut sakali gus?

  37. FIZA HANZ says:

    salam dr leen..

  38. maya says:

    dr leen, sya mempunyai mslh gigi..kalau sya nak cbut gigi, tampal, n cuci dalam masa yg sama, blh tak?

  39. drleen says:

    Salam semua…selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mail…:) terima kasih…

  40. Organska says:

    Organska…

    […]Masih di sini « Gigi Sihat Senyuman Menawan[…]…

  41. Aurora says:

    Aurora…

    […]Masih di sini « Gigi Sihat Senyuman Menawan[…]…

  42. sal says:

    slm doc…saya sekarang dalam proses nak cabut gigi….sy nak buat gg palsu..hari tu cabut,tapi 4hari kemudian masih lagi sakit..adakah itu perkara biasa?

  43. asma says:

    salam..
    dr saya berminat nak pakai braces..so ingat nak pergi jumpa doktor untuk bertanya kan lebih lanjut..sebab gigi saya yg depan ni dah kebelakang sebab lambat buang gigi taring dulu..tapi pada masa yang sama saya baru berkawin 7 bulan dan sangat menginginkan cahaya mata..andai kata saya buat lepas tu pregnant ada apa2 kesan tak dari segi kandungan atau ketahanan gigi..tq dr leen..ada suggest tak klinik kat shah alam..

  44. salam.
    Dr klau nak psg brace kt klinik kerajaan brape ek? if still student murah ke?

  45. raidah yati says:

    Dr.leen.-berapa kos ya pasang braces?

  46. anas says:

    Dr. saya lama sudah mahu buat braces sebab gigi hadapan saya bertindih . saya cadang mahu pasang braces bahagian atas sahaja because im was a student UMS. So ada ka plan yg affordable utk dipasang ?

  47. Krl says:

    Dr leen , sy nak tanya ni , sy baru lepas buat rawatan gigi untk pemasangan braces dah siap cuci and tampal tapi sy buat rawatan tu di AIMST agak agak mkan masa bertahun tak untk pemasangan braces ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: