Mengapa anda berjumpa doktor gigi?

Kebanyakkan orang berjumpa dengan doktor gigi hanya apabila mempunyai masalah dengan gigi. Amat sedikit bilangan orang yang berjumpa dengan doktor gigi untuk membuat pemeriksaan gigi. Kenapa agaknya?

Ada yang mengatakan giginya tidak sakit jadi mengapa perlu berjumpa doktor gigi. Ada juga yang takut untuk berjumpa dengan doktor gigi. Ada juga yang malu untuk berjumpa dengan doktor gigi.

Ramai orang berpendapat bahawa doktor gigi hanya tugasnya merawat gigi yang sakit tetapi tidak ramai yang menyedari bahawa doktor gigi juga boleh membantu dalam pencegahan dari berlakunya masalah gigi. Anda tentu pernah mendengar bahawa mencegah itu lebih baik dari merawat. Jadi jika anda selalu pergi berjmpa dengan doktor gigi, paling kurang 6 bulan sekali maka segala masalah yang berkaitan dengan gigi anda dapat ditangani dengan lebih awal dan juga menjamin yang gigi anda sihat dan bebas dari masalah.

Apa yang dilakukan semasa pemeriksaan gigi?

Semasa membuat pemeriksaan, selalunya doktor akan memeriksa keadaan gigi dan gusi anda. Doktor akan memberitahu sekiranya terdapat masalah pada gigi atau gusi dan menerangkan apa yang boleh dilakukan untuk merawatnya serta kos rawatan.

Sekiranya tiada masalah pada gigi anda, selalunya doktor gigi akan mencadangkan supaya gigi anda dicuci (scaling and polishing) . Pencucian gigi yang mengikut jadual yang diberikan oleh doktor gigi (selalunya setiap 6 bulan tetapi bergantung kepada mulut seseorang ia juga boleh mejadi lebih kerap) akan menolong gigi dan gusi anda sentiasa bebas dari masalah. Selain dari mencuci, doktor gigi juga akan memantau cara anda membersihkan gigi. Doktor akan menunjukkan cara yang betul untuk memberus dan menggunakan benang flos .

Sekiranya anda mengikut nasihat doktor dan juga membuat pemeriksaan gigi walaupun tiada masalah pada gigi anda maka saya percaya gigi anda akan bebas dari masalah dan dapat kekal di dalam mulut anda dalam tempoh yang lama. Ingatlah, gigi yang hilang tidak dapat diganti semula. Walaupun terdapat pelbagai rawatan untuk menggantikan gigi yang hilang tetapi ia tidak akan sama dengan gigi asal yang dicipta oleh Allah.

214 Responses to Mengapa anda berjumpa doktor gigi?

  1. Nizar says:

    Berapa kos pemasangan pendakap gigi? Yang biasa2 cukup le… nak tegakkan gigi jek… ada diskaun tak? hari buruh, hari wesak, hari raya?

  2. drleen says:

    nizar: kos untuk pendakap gigi (braces) biasanya dalam 3000-5000 bergantung kepada berapa lama masa diambil untuk gigi bergerak. Ini tidak termasuk kos pencabutan gigi, penganbilan x-ray dan juga pengambilan model gigi. Memang agak mahal dan tidak semua doktor gigi boleh melakukannya ( saya salah seorang darinya)..kalau nak diskaun tunggu laa saya ambil kursus..lepas tu boleh buat dengan saya..:)

  3. Nizar says:

    Pencabutan gigi??????? Waaaaa mesti ke kena korbankan gigi untuk pasang braces?

  4. PuanRos says:

    Saya salah sorang yg takot sgt nak jumpa dr. gigi, sbb apa tatau la.. sejak dr kecik lagi..

    bila sakit gigi, mmg rasa nak cabut jamjam tu jugak, tp bila dah baik, malas ler plak.. hehehe..

    yg paling taksuka, time kena drill tu… aiyohhh.. ngeri ler.. ada tak mesin drill yg senyap sket.. hehehe..

    p/s: bumped into here while surfing.. good effort to blog about pergigian nih..

  5. drleen says:

    nizar: Jika gigi tidak teratur kerana tidak cukup tempat untuk tumbuh, memang kena korbankan gigi untuk kasi ruang pada gigi lain untuk bergerak ke tempat yang sepatutnya. Jadi kebanyakkan kes gigi tidak teratur memang kena cabut paling kurang 2 gigi..

    Puan Ros: Memang ramai yang takut dengan doktor gigi ni..ye laa selalu jumpa mesti nak cabut atau tampal ye tak? Memang mesin drill tu bising sikit bunyinya. Bising takpe sangat tapi ramai yang tak tahan ngilunya bila benda tu korek gigi betul tak? Jadi saya selalu nasihatkan pesakit saya untuk dibius sebelum saya korek gigi tu dengan mesin. Bukan apa, masa cucuk jaruk tu terasa sikit macam kena gigi semut tapi lepas tu dah tak rasa apa pun . Tapi kalau tak cucuk, akan terasa sakit sepanjang doktor korek gigi dan tampal gigi…seksa tuh…

    • aini says:

      sy mpunyai masalah gigi yg agk ke depan..xcntik..
      sy ingin mmakai braces, tp xtaw bape cos nye..
      gigi ni xlah ke depan sgt, mgkin perlu di ke dalam kan spanjang 2mm shj..
      dan ini terjadi kat 2btang gigi depan ni je..
      n gigi kat bwh xde pe2 msalah..
      agk2 nye bape ye cos ntuk psang braces ni ntuk gigi yang mcam sy ni????

      • drleen says:

        aini: kena check dulu laa utk tengok kena pakai braces ke..atau boleh buat cara lain. Kalau braces harga 4500 ke atas..tak termasuk tampal, cuci, cabut, acuan gigi, x-ray yang kena buat sebelum pasang braces. Cabut tu tengok kes..kalau perlu cabut kalau tak perlu tak payah cabut. Apa2 pun better pergi check and tanya klinik yang awak check tu..senang skit.

  6. Nizar says:

    Gigi saya kena tampal takde apa2 pun, masa scaling tu jek.. bunyi gerun dgr bunyi macam orang tebuk besi…. jari-jemari mengeras macam kena sawan nak tahan rasa ngilu. ni pun tinggal gigi atas blah kanan yang kedua terakhir. rasanya dah dalam sangat lubangnya. Daging ayam, lembu, sayur kangkung dua tiga minggu lepas pun rasa macam ada lagi tersangkut kat dlm gigi tu… nak buat temu janji tunggu dua bulan baru dapat jumpa doktor kat klinik kerajaan sebab nak murah… ntah cemana la plak doktor nak tampal gigi blah atas, puas kena tonggang kepala ke bawah kaki ke atas masa nak tampal gigi bawah tempoh hari. kalau tampal gigi atas, kenalah terjongkang ‘upside down’ atas kerusi tu… silap gaya terbenam kepala dalam lantai!

  7. drleen says:

    Nizar: heheheh…lubang kalau dalam pun boleh tampal lagi tapi mungkin kena buat rawatan saraf dulu la..tapi kalau dah banyak sangat permukaan gigi yang takde..mungkin bila tampal nanti gigi boleh pecah atau tampalan pecah jadi digalakkan buat crown ( sarung gigi) lepas buat rawatan saraf. Kalau lubang dalam tapi tak sampai saraf then tak yah buat rawatan saraf pun but in the future mungkin la kena buat kalau gigi tu sakit. Kat klinik kerajaan kena tengok la..ada yang buat rawatan saraf and crown..ada yang tak buat.

  8. ms rasyidah says:

    askum.. dr leen..maaf ye nak tnya sikit la psl gigi..gigi depan saya ni dah lama berlubang dr sebelah belakang, bermakna dr depan hanya nmpk hitam shj…masalah sy ni mmg sgt penakut nak jumpe dentist sbb tu sy peram je gig yg dh rosak ni walaupun penah sakit..dan skrg baru la sy rasa malu bile nak senyum dh x manis mcm dulu..😦 di samping tu..ade jugak bbrpa gigi geraham bwh sy yg berlubang…hrmm..nak kata sy x gosok gigi..ari2 sy gosok ..dan rasanya cara gosok tu dh cukup baik dah..lagi satu gusi sy jugak amat sensitif kerap berdarah bila memberus gigi..knp ye doc?..leh tlg explain x…tq!

  9. lia says:

    kalo gigi jarang bleh x nk pkai brces..emm agak2 bape taun nk kene pakai?

  10. drleen says:

    ms rasyidah : biasanya kalau gigi dah lama berlubang berkemungkinan ia boleh mati dan bertukar warna menjadi hitam. Jika gigi sudah mati, masih boleh diselamatkan jika buat rawatan akar dan kemudian boleh di sarungkan dengan crown jadi nampak gigi seperti gigi yang lain. Gigi geraham yang dah berlubang tu pun kena dirawat secepat mungkin. Takut nanti jika dalam sangat kena buat rawatan akar juga. Gusi yang berdarah ni kadang-kadang disebabkan gusi dicelah-celah gigi yang tak boleh dibersihkan dengan gosok gigi saja. Jika cara gosok gigi sudah betul, cuba pula guna benang flos. jika semua bahagian dibersihkan biasanya pendarahan gusi akan hilang.

    lia : gigi jarang boleh pakai braces. Susah nak jawab berapa lama kena pakai braces ni sebab bergantung pada gigi, pada berapa jarak yang hendak digerakkan gigi, pada tulang mulut dan sebagainya. Selalunya jika gigi yang hendak di gerak itu sedikit , dalam 6 bulan boleh nampak hasilnya…jika memerlukan pergerakan gigi yang banyak, biasanya dalam 1-2 tahun barulah nampak hasilnya.

  11. rina says:

    doctor,sy nk tao specific amount untuk pki braces ni kalau buat di klinik private.sy tggl di area seremban.probably,msti lagi murah drpd area kl kan?bole tlg x?

  12. lia says:

    nape gusi slalu bengkak pastu cam ade nanah+darah kdg2

  13. drleen says:

    rina : biasanya harga braces dalam 3000-5000.tapi tak sure lak area seremban berapa…saya rasa lebih kurang je kot. Cuba awak survey banyak-banyak klinik and tanya pasal harga buat rawatan tu. Tapi jika pilih klinik..pastikan doktor tersebut dah banyak pengalaman buat rawatan orthodontic..sebab kalau tak nanti samada gigi menjadi lebih teruk atau memang tak berubah langsung.

    lia : gusi menjadi bengkak disebabkan dah dijangkiti kuman…eloklah berjumpa dengan doktor gigi untuk buat check up supaya doktor boleh kasi ubat yang sesuai ataupun rawatan yang sesuai. Gusi bengkak kadangkala disebabkan oleh masalah gusi…dan kadangkala juga disebabkan oleh masalah gigi. Jadi sebab mengapa gusi bengkak boleh diketahui selepas berjumpa dengan doktor…

  14. lia says:

    drleen,
    jarak antara gigi yg jarang ni lbh kurang 3mm,masalhnya gigi 4 batang gigi depan(atas dan bawah) saja yg jarang..yg lain normal saja..brapa lama masa yg diambil klu pkai braces.

  15. drleen says:

    lia : gigi lia memang jarang ke atau makin jarang? Kalau memang jarang dari dulu lagi, dan kalau 4 batang je mungkin dalam 6 bulan ke atas kot. Sebenarnya agak susah nak bagitau masa yang tepat sebab semua ni bergantung pada tulang dan gigi seseorang tu. Biasanya dalam masa 6 bulan memang dah nampak perubahan sikit tapi kalau jarak tak seberapa banyak memang masa tu dah tutup dah. Saya rasa elok tanya pada dr yang nak buat gigi tu. Dia pasti boleh jawab dengan lebih tepat sebab dia akan memeriksa gigi lia dulu.

  16. lia says:

    tq drleen..mmg jarang dari dulu,tp rasanya skrg ni makin jarang pastu sebutan pun dh xbrapa clear cm huruf ‘f’ ‘v’. nk ckp pun segan😦

  17. hani says:

    Hi Dr Leen,

    Gigi saya tak teratur dan saya memang berhasrat nak pakai braces. Tapi masalah yang saya hadapi ialah ada beberapa gusi saya kelihatan menyusut. Dulu bila gosok gigi.. mesti berdarah tetapi sekarang tidak lagi. Soalan saya,,,, bolehkah saya memakai braces walaupun terdapat gusi yang kelihatan sedikit menyusut??

  18. shina says:

    hi…i nak pakai braces, tapi mcm ade masalah gusi pula..tak de la jonggang sgt tapi nak bg teratur..boleh tak bg semangat sikit dr?

  19. drleen says:

    lia: elok awak pegi jumpa dr gigi…jadi senang la awak nak tau kalau braces tu sesuai atau tidak..:)

    hani: biasanya sebelum buat rawatan orthodontik ni kena amik x-ray dulu..masa tu kita dapat lihat macam mana keadaan tulang awak…kalau nampak banyak kehilangan tulang akibat penyakit gusi..jadi rawatan ni kurang sesuai sebab nanti gigi semakin longgar…tanda2 yang hani sebutkan iaitu gusi senang berdarah dan juga gusi menyusut adalah tanda2 penyakit gusi..jadi kalau berminat nak buat, elok pergi jumpa dr gigi dan buat x-ray utk lihat keadaan tulang..kalau keadaan tulang tak berapa teruk, mungkin boleh buat rawatan..

    shina: kalau terasa ada masalah gusi, elok jumpa dr gigi sebab masalah ni boleh diubati..jangan tunggu lama2 sebab nanti bila susah semakin teruk susah nak buat apa2..kalau setakat gusi slalu berdarah, jumpa dr gigi buat la pencucian gigi atau scalling…bila gusi dah sihat, bolehlah pakai braces..:) jangan takut atau segan utk jumpa dr gigi cay…:)

  20. zila says:

    hi drleen,
    sy ade membe, gigi dia mmg agak tak t’susun n takde la jarang sgt cuma mcm tak rata la n ade ke depan skit..satu lagi die ni heavy smoker ade problem tak klu die nk pakai braces dan agk2 nye bpe angaran kos rawatan tu..

  21. intan says:

    hi Dr Leen,

    Sy bercadang nk pakai braces sbb nk elak gigi sy drpd jongang…agak2 perlu ke doktor gigi cabut 1/2 btg gigi sy kalau nk pakai braces tu nnt..sbb gigi sy tersusun rapi..cuma saya nk elak gigi sy drpd terjungkit ke depan jer..bleh tak dr Leen berikan pandangan dr..dan agak2 berapa kos braces utk sy?

  22. drleen says:

    zila: Biasanya kalau nak pakai braces ni memang digalakkan tak merokok..bukan apa, sebab kita ni gerakkan gigi..bila gerakkan gigi tulang dia akan mengalami perubahan dan merokok boleh mengurangkan kebolehan tulang utk menambah..kesannya gigi akan menjadi longgar. Kos rawatan dalam 3000-5000 bergantung pada lama mana masa di ambil dan juga bergantung pada klinik la…kalau klinik di KL tu lagi mahal la kan berbanding kat tempat lain.

    intan: Biasanya kita cabut gigi utk dapatkan ruang..masa dr tu check nanti dia akan tau kalau kena cabut atau tidak…sebab kalau nak gerakkan ke dalam sikit kadang2 nakkan ruang sikit…bila dan tengok nanti baru tau kena cabut ke tidak. Kos biasanya dalam 3000-5000.

  23. dody says:

    I dah pakai braces..i duk kat port dickson kalau sesiape nak buat just contact me k..tempat yang i wat tu ok..doktornye pun baik kat port dickson town je

  24. drleen says:

    dody : thanks dody for the info..:)

  25. jedi says:

    Dr..gigi saya tak mancung..tp sy nk pakai braces..bagi gigi tegak cantik..kalo saya g kerajaan..nk wt braces derang nk layan ke…sbb sy nk wat untuk kecantikan gigi je…agak2 kos kt kerajaan brape ye..??

  26. drleen says:

    jedi: biasanya kalau kat kerajaan they all utamakan mereka yang sedang belajar di sekolah rendah atau menengah dan juga mereka yang ada masalah gigi terabur yang teruk. Harganya dalam RM500, cabut gigi plak dalam RM 1 sebatang ( kalau perlu cabut gigi la). Cuba la mana tau boleh..:)

  27. Eja says:

    Salam.. sye ni masih blejar di U… sye ade masalah gigi yg truk jugak… 1st gigi sye ade banyak tampalan n x teratur.. sye x de masalah gigi ber tindih… 2nd gigi sye x teratur dan berpusing… sye cadang nak buat braces di hospital kerajaan.. boleh ke sye pakai brace?? agaknye berapa cos yg dikenakan.?? brape lame nak kena pakai ?? n ade jenis2 ke braces ni?? nak buat waktu skolah dulu x sempat sbb sye duduk di asrama…. so sye harap sgt doc dpt bantu.. sye x tau nak tanye pada sape lg…

  28. drleen says:

    eja: hmm..biasanya kat kerajaan ni memang they all tak ambil budak2 lepas sekolah tapi kalau tak cuba tak tau, mana lah tau kan nasib awak, they all amik ke. Setahu kalau nak buat, awak kena pegi klinik gigi kerajaan biasa, mintak surat rujukan, lepas tu bolehlah pegi samada ke hospital kajang ke, cahaya suria kl ke, tempat lain saya tak sure. Kalau di kerajaan utk cabutan gigi dalam RM 1 sebatang, cuci pulak RM 2 , pastu braces tu kalau tak salah saya dalam RM 500. Cuba lah ye..

  29. aminah says:

    hr drleen, xaya nak nasihat dr…saya penah pakai braces, tp saya cam tak puas ati sbb cam gigi depan tuh cam gerak balik. dan saya punya dua batang gigi depan yg besar mcm rumah… boleh kecik kan ker… dan lagi satu, saya kalau senyum mcm kuda sbb nampak gusi, cam juliana banos tuh… nampak buruk… saya rasa cam tade self konfiden bila depan org, especially bila nak senyum lebar2 atau ketawa… boleh buat sesuatu ke kalau mcm itu..

    terima kasih atas jawapan drleen

  30. drleen says:

    aminah : saya nak tanya, selepas buat rawatan braces tu awak ada pakai retainer tak hari2? Sebenarnya , jika buat braces, kena pakai retainer seumur hidup sebab gigi ni ada ingatannya, jadi bila tak pakai, dia akan bergerak ke kedudukan asal. Utk masalah yang bila senyum nampak gusi tu, sebenarnya utk elokkan kembali, u kena buat pembedahan. Biasanya semasa buat braces, sebelum bukak braces tu, biasanya boleh buat satu pembedahan utk memendekkan rahang atas . Punca bila senyum nampak gusi ialah rahang atas terlebih panjang. Yang buat pembedahan itu ialah pakar bedah mulut di hospital kerajaan, hospital swasta saya tak pasti. Tak semua pakar bedah mulut yang buat surgery ni kerana ia agak kompleks sikit. Jadi boleh jumpa balik dentist yang awak buat braces tu dan tanya dia pasal perkara ni..ok..:)

  31. Apollo says:

    Dr Leen,

    I cadang nak buat braces, dah gi check n doctor dah ambik acuan. Masa dia tgk hari tu dia kata mungkin i kena cabut 3 batang. I ngerilah jugak. Kalau boleh i nak cabut 2 je. Kalau takat geraham bongsu atas tu rasanya boleh tolerate lagi. Kalau tgk gigi saya, cuma 2 batang yang tak tersusun dan rasanya kalau tgk dgn mata kasar, ada ruang yang cukup walaupun tanpa cabut. Tapi i pahamlah mungkin doc nak cabut jugak geraham bongsu atas tu coz nak bagi ruang. Gigi geraham bongsu bawah memang dah cabut dulu.tu yang suspen tu nak cabut gigi, coz masa cabut salah satu gigi tu payah sikit, sakit lepas bius hilang n ambik masa nak recover. Nak bukak mulut pun payah. Dua hari jugaklah saya minum air je.Boleh ke kita cuba negotiate untuk cabut kurang gigi.

    Soalan kedua, setau saya sekarang dah banyak method lain macam, veneer etc. Apa pro n cons nya berbanding braces. Braces ni lama kan kena pakai. Kalau veneer tu berapa anggaran kos. Kalau 2 gigi yang tak align, boleh buat crown ke? Dan brapa anggaran kos. Invisalign pulak dah ada ke klinik gigi yang pakai kat Malaysia?
    Sure mahal kan? Tapi macam menarik je.

  32. shiqa says:

    hi dr… bagus betul blog dr nih… berinfo betul… so saya pun nak tanya pendapat…

    adik saya umo nak masuk 7 thn feb thn depan. gigi dia tumbuh tak cantik… soklan saya, kalau pegi dentist, cabut sumer gigi tuh, ada can tak dia tumbuh cantik balik… tp kalau ikutkan gigi dia dah patah dan tumbuh kali kedua dah..

    lg satu, adik saya takut jumpa dentist, dekat clinic gigi biasanya camne nak handle budak yang tak bersedia nak jumpa dentist nih… maksud saya, kena bagi cam gas pengsan ker… (sori..saya tak arif)… atau kena ikat kat kerusi utk make sure dia diam.. terima kasih daun keladi…

  33. drleen says:

    apollo: Kadangkala kita nak cabut gigi geraham bungsu sebab ditakuti nanti gigi tu akan tolak gigi lain menjadikannya crowded selepas selesai membuat rawatan braces tu. Biasanya utk gigi geraham bungsu atas tu tak seteruk geraham bawah because dia boleh cabut biasa je tak payah surgery so biasanya akan ok lepas cabut. Don’t worry. Mengenai invisalign tu pulak memang rasanya tak banyak klinik yang buat. Dari internet, ada satu klinik kat JB and satu kat KL yang buat dan saya pun tak tau klinik siapa…tapi kosnya sampai 50,000. Sebab invisalign ni kena tukar setiap 2 minggu. Bayangkan la sebulan kena pakai 2, setahun dan 24. Lagi satu benda ni kena hantar ke oversea samada singapore atau australia. Tu yang mahal sangat tuh. So tak tau la kan in the future, maybe they all nak bukak cawangan lab satu kat sini..murahla skit.

    shiqa: thanks ye..:) biasanya kalau dah gigi kekal, memang takde gantinya lagi so kalau gigi dia tak cantik sekarang takpe..bila semua gigi dia dah tumbuh boleh buat rawatan ortho ( pakai braces) bila umur dia dalam 15 ke 16 camtu. Hmm..tentang budak yang takut dengan dentist ni memang perkara biasa…kalau boleh selalu bawak pegi jumpa dentist tu sampai dia jadi biasa…then kadang-kadang bila dia dah mesra dengan dentist tu dia tak takut. Kalau dia takut jugak, menangis sampai dentist tu tak bleh nak buat apa, boleh dirujuk ke pakar kanak2 bahagian gigi dan buat semasa dia tido ( bius GA) di hospital and bila dia sedar dari bius tu semua dah siap.

  34. Jedi says:

    dr ape kegunaan braces yang pakai yang boleh tanggal tu..? maksud saya ader dr dari klinik gigi di damansara mencadangkan anak buah pakai braces waktu mlm selama 8 jam dan waktu siang 1 jam..gigi anak buah saya yang berumur 5 tahun itu ok..cuma dr itu kata rahang dia kecil takut nnt gigi kekal dia kuar berlapis…
    boleh kah braces tu saya pakai..maksud saya, gigi saya tak jongang sgt, tapi naik sikit je, tak cantik….

  35. drleen says:

    jedi: yang boleh tanggal tu memang sesuai utk kanak2 yang sedang membesar. Tujuannya ialah supaya tulang rahang anak buah awak tu expand sikit so giginya nanti boleh muat. Jika rahang kecil sangat, nanti bila gigi nak tumbuh takde tempat. Utk org dewasa, tulang dah tak membesar lagi..jadi biasanya utk rawatan yang tidak terlalu rumit, pemakaian alat mudah tanggal tu bertujuan utk menggerakkan gigi secara minimal. Mungkin awak sesuai memakainya, mungkin tidak. Saya tak boleh nak kasi jawapan yang pasti sebab saya tak tengok keadaan gigi awak. Mungkin awak boleh tanya dr yang kat damansara tu berkaitan masalah awak…biasanya kalau ada ruang utk gigi tu bergerak, mungkin pemakaian alat ni sesuai utk masalah awak tu.

  36. amy says:

    dr… saya ade satu gigi taring yang kaler kuning… nape ye? saya da tany dentist saya dan dia kata kalau buat scaling pun tak kan ade ape2 perubahan. so cam ne sekarang? perlu ke saya cabut gigi tu dan tanam gigi palsu atau ader cara lain yang tak perlu cabut gigi… sebab saya ni takut cabut gigi… dan saya nak tahu berapa cost yang diperlukan…

  37. drleen says:

    amy: kenapa nak cabut? adakah kerana warnanya yang kuning? Tak perlu sebenarnya..jika kuning sangat awak boleh buat tooth whitening, ataupun tampal permukaan yang berwarna kuning tu dengan tampalan warna gigi putih sikit. Tak perlu cabut. Kos utk whitening ni mahal sikit dalam 1800, ia boleh buat semua gigi sama warna. Kos utk tampalan tak mahal sangat kot…dalam 60-80 camtu.

  38. zila sbn says:

    dr.. sayer zila. sy ader mslh gigi kuning. aper rwtn yg perlu sy ambil? klo kerajaan ader ker tooth whitening? bp hrger yer.. dulu xkuning..sy ader pkai pearl drop whitening. pas guner, makin teruk plak.. skrg nampek kuning . xtau aper mslhyer. rajin jgk sy memberus gigi.. tp 2lar. malu nk berckp ngn org rmai.. kekdg ader jgk cuci gigi.. tlg yer dr.. tq

  39. drleen says:

    zila: kadang2 memang ada org yang giginya semulajadi kuning. Di klinik kerajaan memangtakde rawatan pemutihan ni. Semuanya di klinik swasta. Bahan pemutihan gigi di pasaran seperti pearl white dan sebagainya kadangkala boleh menolong kalau ada masalah yang tak serius, itupun kena pakai lama baru nampak hasil. Yang di klinik swasta tu insyallah akan nampak kesan selepas kali pertama buat. Harganya memang mahal iaitu kalau di klinik saya dalam 1800. Selepas buat awak kena maintain dengan ubat gigi yang disediakan. Selepas buat kena pantang sikit, tak bleh minum atau makan makanan atau minumam yang berwarna seperti kopi, teh, milo, kari dan sebagainya. Jadi bolehlah ke mana2 klinik tanya..harga setiap klinik memamg berbeza, bergantung pada bahan pemutihan mana yang digunakan.

  40. Linda says:

    DrLeen,

    Bagusnya blog ni. Byk informasi yg berguna. Terkejut gak saya bila drleen cakap kena pakai seumur idup. Saya tak penah tengok rupa retainer tu, pakai everyday siang-malam ker? Saya baru pakai braces semalam….lmbt lagi nak bukak🙂.

    Pasal kanak2 takut dentist tu, mmg saya pon macam tu masa kecik2. Tapi sekarang, saya taknak anak2 saya takut dentist, so seawal umur 3 tahun saya dah bwk derang jumpa dr gigi. Saja buat check up. Sekarang ni, anak2 asyik tanya je bila lagi nak pegi klinik gigi. Masa saya cabut 4 btg gigi tuk buat braces, derang ikut dan tengok sendiri, siap dulu sblh doktor, amik gambar guna hp…..macam-macam….mmg tak takut langsung dgn dr gigi.

  41. drleen says:

    linda: hehehe..baru pakai ek…sebenarnya retainer tu memang kena pakai hari2 masa mula2 tu….pastu setelah beberapa bulan baru pakai malam sahaja. Kalau tak pakai ada kemungkinan gigi akan bergerak. Tentang anak awak tu memang bagus!! Kalau semua ibu bapa macam awak kan bagus..hehehehe..senang saya nak buat kerja…:)

  42. nur says:

    hai…saya mempunyai masalah gigi jarang di depan….jarak antara gigi tu 5mm…selepas pakai braces perlu ke pakai retainer tu seumur hidup nanti ….?dan berapa lama masa yg diambil untuk pakai braces.sy tinggal di area kuching…boleh tak cadangkan klinik gigi yang sesuai untuk rawatan braces?kalau untuk masalah saya nie perlu ke gigi kita dicabut sebelum pakai braces nanti?

  43. drleen says:

    nur: biasanya kalau jarak gigi depan tu banyak, lagi besar kemungkinan utk relaps..kadang2 ada satu fiber kat tengah2 gigi tu yang halang gigi dari bergerak. Jadi apa2 pun saya cadang awak jumpa dr gigi dulu buat pemeriksaan. Selain braces, awak boleh jugak buat tampalan ataupun crowning gigi tersebut. Tentang dr gigi kat kuching saya tak berapa sure sangat laa..mungkin boleh tanya member2 kat sana yang dah pernah buat.

  44. wak says:

    Dr, saya merupakan pegawai kerajaan. Persoalan saya ialah sekiranya saya mendapatkan rawatan untuk cabut gigi geraham bongso saya, adakah bayaran dikenakan sekiranya saya mendapat rawatan di klinik pergigian kerajaan?

  45. kieyna.. says:

    ello…
    sy bermnt dgn krjy nie…sy br nk amik spm….kat skool ad interview psal kerjay..so sy plih dentist…xper ker??bio sy xla kuat sgt ..cukup mkn jer..aper pndpt doc???

  46. drleen says:

    wak: tiada bayaran dikenakan jika bawak GL.

    kieyna: utk masuk ke fakulti pergigian bio kena kuat. Tapi masih ada masa lagi utk perbaiki bio awak…:) saya rasa at least kena dapat 1 atau 2. so teruskan usaha…:)

  47. LyNdA says:

    Dr….saya mempunyai gigi di bahagian atas yang agak jarang dan gigi bawah yang agak rapat.tetapi bagi saya ianya tidak mencacatkan…masalahnya….apabila gigi dibahagian atas dan bawah di rapatkan, gigi atas saya akan ke dalam dan gigi di bahagian bawah akan keluar. kelihatan seperti rahang saya panjang dan terkeluar.keadaan ini menyebabkan saya sering berasa keletihan di rahang apabila saya merapatkan gigi saya di bahagian atas dan bawah.sebelum ini gigi saya di bahagian atas dan bawah sama rata. untuk pengetahuan doc, saye pernah mencbut dua batang gigi geraham atas kiri dan kanan kerana ia tumbuh di bahagian dalam dan berlapis menyebbkan lidah saya sering terluka dan tergigit ketika mengunyah. adakah kejadian itu yang menyebbkan gigi saya seperti skarang dan apakah rawatan yang perlu saya lakukan?

    terima kasih atas nasihat doc…

  48. drleen says:

    lynda: kadang2 ini disebabkan tulang rahang bawah awak lagi besar dari yang atas. Kebiasaannya, mereka yang inginkan rawatan perlu membuat rawatan orhtodontik kemudian buat pembedahan utk memotong sebahagian rahang bawah. Memang kompleks sikit rawatan ni nanti tapi itu saja caranya. Masalah ni biasanya bersifat genetik..dan takde apa awak boleh buat utk elakkannya..kecuali jika buat rawatan masa kecik2 dulu. So nasihat saya, pergi jumpa dr pakar orthodontik utk mengesahkan samada ianya masalah rahang atau tidak.

  49. ela says:

    Dr….berapakah kos pemasangan braces??

  50. drleen says:

    ela: 3000-5000

  51. zam says:

    salam dr,
    bolehkan saya menggunakan “braces” untuk gigi saya yang berada di atas sahaja?mksd saya, jika seseorang ingin menggunakan “braces” selalunya akan menggunakannya di atas dan di bawah, berbalik pada soalan saya tadi, adakah bole kalau saya ingin menggunakan pada bahagian atas sahaja, jika bole berapa pula kosnya utk membuat demikian?lagi satu, boleh tak dr. “list”kan senarai harga utk. saya dan “step” memakai “braces” ini, cthnya dari A-Z.Di harap dr. bole menyelesaikan masalah saya. terima kasih.

  52. drleen says:

    zam: hmm..tentang boleh atau tak bergantung pada keadaan gigi tu sendiri..ada yang sesuai dan ada yang tak sesuai..kena tanya dr yang nak buat tu. Biasanya proses utk buat braces ni
    1. kena amik acuan gigi dan amik x-ray
    2. dr akan begitau samada nak kena cabut gigi atau tak. Kalau ye kena cabut
    3. dr akan pasang getah seperator kat gigi geraham
    4. dr akan pasang brackets dan letak dawai
    5. check sebulan sekali dan tukar dawai jika perlu.
    6. bila dah habis..bukak brackets dan pasang retainer. check 3 bulan sekali kemudian 6 bulan sekali kemudian setahun sekali.

  53. yusnani says:

    hye dr boleh bagitahu mcm mana rawatan saraf dilakukan..?average kos utk rawatan saraf?tapi tadi saya ada tanya berapa kos 600 lebih mahalnya..klu buat kat dr ada discount tak..?hehe
    gg saya byk berlubang.. tadi saya ada pergi jumpa doc ingat nak cabut tapi dc kata tak boleh dulu suruh mkn ubat after few days baru blh cabut..sb xblh cabut tuh gigi masih sakit..saya ni gila mkn cokelat,aiskrim n air coke saya rasa sebab tuh la kut gg berlubang..hehehe..apa penyebab gg berlubang..?dan apa yg patut dielakkan..satu hari 3 kali ke nak berus gg?

    P/s:byk info kat sini neway thanx doc

  54. munirah says:

    Assalammualaikum Dr. Leen,

    Firstly, sy nk ckp pasal pencucian gigi. Agak2 brape kos 2?
    hmm.. bout braces. kos braces mmg sekitar 3000 – 5000? tak termasuk rawatan lain?
    mcm cabut gigi kew? tampal kew? buat crown kew? rawatan akar kew?
    sbb sy nak buat braces..tp adew mslh lain, gigi geraham sy rosak n gigi depan sy pown rosak..hope doc dpt mmbantu sy.

    btw, blog ni mmg mmbantu sy..

  55. drleen says:

    yusnani: rawatan saraf tu biasanya dilakukan dalam beberapa appointment..biasanya saraf akan dikeluarkan dengan sejenis alat..kemudian ruang saraf tu di bersihkan dan dibentuk…bila dan selesai barulah diletak bahan tampalan di dalam saluran saraf tu kemudian gigi tu akan di tampal…jika banyak struktur gigi takde..elok dibuat crown baru tahan skit. kos biasanya bergantung pada gigi mana…kat klinik saya paling mahal pun 450..tu utk gigi belakang . utk elakkan gigi jadi lagi rosak senang je..kurangkan makanan dan minuman bergula..kalau susah nak kurangkan..make sure lepas je makan atau minum cepat2 kumur dengan banyak atau gosok gigi…lagi satu bila gosok gigi tu make sure lama..jangan kejap je dah sudah..hehehe…and jumpa dr gigi setiap 6 bulan..sebab dr tu akan detect kalau ada gigi lubang..elok ditampal walaupun lubang masih kecik..sebab kalau tunggu2 nanti lubang jadi besar dan gigi sakit susah plak.

    munirah: w’salam. pencucian gigi biasanya bergantung pada keadaan mulut awak..biasanya harga dalam 50 -80 kalau teruk sangat mungkin dalam 100. kalau nak buat braces..kena pastikan gigi2 lain takde problem…lepas semua settle baru boleh buat braces..jadi harga 3000-5000 tu memang tak termasuk rawatan2 lain…

  56. munirah says:

    hi dr.Leen,

    kalau nk buat RCT, berapa kosnye?

  57. drleen says:

    munirah: tengok gigi..kalau gigi depan dalam 250..gigi geraham kecik 300, geraham besar 400.

  58. yusnani says:

    a’kum dr neways thx yea info yg dr berikan..

    hurm 450 kira murah la banding dgn 650…200 ringgit jauh beza dia..hurm klu mcm tuh nak buat la nak kumpul duit la tak kisah la nak bayar byk utk gigi janji x cabut byk hihi dulu jarang sgt g jumpa dr gg ni bila da sakit baru pergi search kat googles ada lak info utk gigi ni so baru la buat saya tersedar nak jaga gigi ni klu x makin trok la nanti..nwys thx again yea dr..pasal rct tuh byk kali ke nak buat..?or satu hari jea da selesai..nak bayar 450 tuh on time ke kene ansur2?klu crown tuh dr boleh terangkan tak mcm mana..?

    masa first day puasa tuh saya tgh sakit gg..sb berlubang da pergi klinik dr ckp xblh cabut sb tgh sakit then bg ubat makan ubat pun sakit jugak..pergi balik klinik dr bg ubat kuat paint killer ponstan dgn antibiotik..tapi smtimes ok tak sakit.. lpas tuh sakit balik lak..klu nak cabut pun rasanya xbolehkan dr sb masih sakit lg..so dr rasa apa yg perlu dilakukan..?sb saya rasa gigi bawah belakang sekali da terok sgt berlubang besar..sb tuhla nak kene cabut byk sgt hal gigi belakang tuh sakit btol gigi ni yea hidup tak senang btol..melompat2 saya masa tgh sakit ni hihih..nasib la ada website pasal gigi ni..nwys thanks yea dr..

    SELAMAT BERPUASA DRleen

  59. yusnani says:

    lupa lak nak type igt nak buat RCT kat tmpat dr saya duduk area gombak..?nearest clinic dr dmana yea..?dr bg alamat email dgn phone num..so bila da cukup duit ni baru saya buat appoitment dulu yea dr..

  60. drleen says:

    yusnani: biasanya rct tu kena datang dalam 2 atau 3 kali..jadi bayaran pun macam tu jugak laa bayar ansur2 setiap kali datang. lepas tu boleh buat crown. gigi yang dah dibuat rct tu akan dikecilkan kemudian dibuat sarung ( crown)..appt utk crown ni 2 kali datang..harga crown 500..tapi bayar 2 kali laa…klinik yang terdekat rasanya kat cheras kot..dekat2 leisure mall dekat taman segar…lalu mrr2 terus ke cheras/kajang..lalu laa klinik saya kat situ tu. ho phone klinik 03 91328910. Alamat klinik : Klinik pergigian Mydental, no 4-1, jalan Manis 4, taman segar.

  61. Putera says:

    Dr,

    Saya nak buat crown la. Gigi saya dah xde sebatabg kat depan. Then, gigi sebelah plak dah start jd senget. Sbbnya, dia bergerak cos saya x suka pakai gigi palsu. rasa tak selesa. So, melopong la gigi saya tuh… hahahaha….

    So, apa proses nya? Costing semua… tq.

  62. Putera says:

    Silap la doc…. bkn nak crown… tp bridge…. brape harganya kalo nak replace sebatang yg takde, or worse case scenario, kena replace 2 batang (kalo gigi sebelah goyang)…

    Kalo nak replace sebatang gigi, melibatkan 3 batang gigi kan? so, brape kos secara detail..??

  63. Gigibesi says:

    Hi,

    kalau gigi dah elok cuma jarang je…berapa kos kalau nak rapatkan gigi tu.

  64. drleen says:

    putera: kalau nak replace sebatang gigi…kos dalam 1500..tapi katakan laa gigi yang sebelah gigi takde tu goyang dan nak kena cabut..biasanya kena buat gigi palsu sementara dulu..then bila gusi dah elok baru buat bridge. Yang tu harga dalam 2000. Biasanya bayar 2 kali laa…satu masa dia prepare..satu lagi masa dah siap.

  65. Acryleon says:

    salam , hai doc! b4 this i pegi klinik u kt cheras n dpt doc cina,lupa la nama die. i ade wat retainer kt klinik u tp die bt retainer tu tak sama mcm yg i pki sblm ni. b4 this retainer yg i pki tu ade besi satu line tp dah patah huhuhu. then i buat retainer kt klinik u, doc cina tu kasi i retainer cam plastik harga rm150. ok ke? cam pelik je.ape beza retainer besi ng retainer plastic?

  66. Acryleon says:

    pastu kan doc, kt blkg skali ade wisdom teeth tau. perlu ke i cabut wisdom teeth tu? please help me

  67. drleen says:

    acryleon: ooo..retainer yang plastik tu sebenarnya lagi senang nak pakai and maintain…retainer besi sebatang tu kadang2 senang patah atau bengkok jika jatuh..retainer plastik ni memang tak patah..and senang nak cuci..skang ni dah ramai yang pakai retainer camtu….hmm..wisdom teeth tu kalau tumbuh senget memang kena cabut laa..sebab ada pendapat yang kata ia boleh menolak gigi yang lain..lagipun gigi tu takde guna sangat…so bila nak cabut tu terpulang kat awak…kalau dia senget memang kena pembedahan..kalau tumbuh tegak boleh cabut biasa…

  68. NORAI says:

    salam dr,
    saya pernah mengalami kemalangan dan menyebabkan satu gig hadapan saya crack..saya ada buat rawatan RCT dan gigi tu masih tak dibuang. lagipun gigi tu dah macam hiasan je sbb tak berani kunyah..Tapi warna dia dah agak gelap do kawasan atas tu..
    Sebelum ni saya mmg ada intention nak buat braces..
    bagi pandangan dan pengalaman dr boleh tak saya cabut gigi kapak satu tu dan pakai braces macam bridge the gap..sound and maybe look macam weird pulak sebab selalunya org cabut gigi geraham kan?
    camner ye dr?

    • drleen says:

      norai: gigi yang dah bertukar warna tu biasanya dah mati..and kalau u dah buat rct and gigi tu tak sakit lagi..tak perlu cabut..boleh buat crown je…and utk buat braces tu biasanya they all memang cabut gigi belakang..kalau tak nanti nampak cam tak natural je..anyway..baik u jumpa dr gigi utk check up dulu baru senang nak bagitau apa treatment yang sesuai.

      • aini says:

        coz nk psang braces rm500 ke?
        sy dgr ramai yang ckp rm1500…
        bleh x saya taw bape coz sbenar nk psang braces ye??

      • drleen says:

        aini: 500 kalau buat kat kerajaan dan utk mereka yang 18 tahun ke bawah je. 1500 tu biasanya permulaan pastu bulan2 kena bayar lagi..harga total bergantung pada klinik..biasanya 4500 ke atas

  69. milia says:

    salam drleen

    saya nk tnya dr brapakh kos pemasangan braces di klinik krjaan bg pljar sekola?dan brapakah pula kos pemasangan braces di klinik swasta bg pljar sekola?

  70. ct says:

    salam drleen

    baru-baru ni saya ada wat rawatan rct untuk gg depan.gg tersebut bekas tampalan yang agak besar dan telah betukar warna.sya ada dengar kalu x wat crown untuk gg tersebut,gg tu tak dapat betahan lama dan mudah patah..betul ke dr?..lg satu dr tahu x apa hukumnya wat crown dn bleh ke org islam wat crown?sya nk wat crown tapi sya takut bedosa kerana merubah ciptaan tp klu sya tak buat sya takut gg tersebut tidak dpt betahan lama.lg pn gg tersebut dh betukar warna.plz…i need ur advice.

    • drleen says:

      ct: salam…kalau warnanya dah tak cantik kadang2 memang kena buat crown…crown ni ada 2 tujuan..satu untuk melindungi gigi dari pecah..sebab gigi kalau dah mati ni cepat pecah sikit..lagi satu..dia boleh cover warna gigi yang dah bertukar jadi hitam tu. Dalam islam kena tengok niat kita laa kan..bagi pendapat saya takde masalah. Sebab dengan awak buat crown tu awak dapat beribadah dengan baik dan bukan utk riak dan takbur..so saya rasa ok je kalau buat crown tu kan. Tapi kalau nak sure boleh tanya pendapat ustaz…

  71. amylia says:

    salam..DRLEEN..

    nk tanya ni sya umo 14 nk buat braces dkt KL je dkt mna agknya clinic gigi cost nya murah nk buat braces?
    agk lingkungan rm…alamat nya..

    klau kakak drleen ade sumber nya cite la sikit tntg pmakaian braces cam ne skit x/braces ni ade wrna ape dan cost pkai braces bpe

    • drleen says:

      amylia: boleh pergi kat klinik kerajaan laa kalau nak buat braces…ada kat cahaya suria dekat dengan pudu tu. tapi kena book dulu laa..tak sure bila dia akan panggil utk buat rawatan…nanti saya buat artikel mengenai braces ye..

  72. noor says:

    gigi saya dari kecik dah kedepan tapi xle sampai nak buat braces coz dulu cm ok jer lagi cuma 5 thn kebelakangan ni makin terkeluar dan mengganggu percakapan dn paling ketara sekali bila sya mengaji quran..soalan saya kat mana nak buat braces yg agak murah dn boleh ker buat klu sya on warfarin(10 thn dulu sya jalani mitral valve replacement kat PPUM)..pls

  73. nini says:

    salam..DrLeeN…

    sy ada mslh gusi..gusi sy agk kebiruan..kdng2 bile sy gsok gg gusi sy akn berdrh..
    ape ptt sy buat ea drleen?

  74. drleen says:

    noor: saya rasa elok kalau awak pergi jumpa dr gigi utk check samada sesuai atau tak buat ortho. kena tengok level tulang awak dan kena tau kenapa gigi awak bergerak. Kalau tulang gigi dan merosot then tak sesuai kalau nak buat braces. Pergi check dulu k.

    nini: salam. Gusi berdarah adalah tanda2 ada gingivitis. Saya rasa elok awak jumpa dr gigi utk buat scaling. Insyaallah lepas tu gusi akan berhenti berdarah,

  75. MIST says:

    Salam dr,
    Saya berminat untuk pakai braces..masalah saya cuma underbite pada gigi atas..saya amat berminat dgn invisalign..soalan saya..ada ke klinik gigi kat malaysia buat rawatan ni..dan kos rawatan dia berapa yek..tima kasih

  76. drleen says:

    mist: salam. hmm..saya tak sure laa ada tak klinik kat mesia ni yang guna invisalign..boleh cari online kot. Kos utk invisalign mesti mahal..mungkin lebih dari 6000.

  77. GGxCun says:

    salam drleen..emm bagusye blog ni..sy mmg de prob ttg gg.sy xde mslh gg jrg tp gg sy b’lapis..dh mcm kuih lapis lak..gg sy di barisan ats b’lapis.tp di barisan bwh msh ok.kalo senyum pn sy dh biasa senyum kontrol.time b’ckp je baru nmpk gg.so sy ingt nk buat braces la tp boleh ke sebab sy ada sebatang gg (manis) yg tumbuh spt melekat pd gusi.memang menambahkan lg kehodohan..sy nk tny drleen,knp ada sesetengah pemakai braces yg sy nmpk besi diorg berbentuk corak dan ada jg yg braces b’bentuk lurus..apakah perbezaannya?kalo sy nk pakai braces yg berbentuk lurus shja boleh ke?sy excited sgt nk buat braces dan hrp drleen dpt bg apa2 pendapat yg bernas..

  78. tiha says:

    dr..,,, sy nk tny brapa harga buat braces kat australia,,,sy dapat ofer study kat sana,,,so harap dpt buat kat sana…agak2 brapa harga ny??
    any idea??

  79. mira says:

    salam..sya de problm gigi jongang gg bwh pula jarang, brape kos rawtan braces kt klinik krajaan bg yg b’umur 20, dan doktor kt sna bwt rawatan pd psakitnya tu ok ke? sya tkut klw t’salah buat rawatan dah jd kes lain pulak gg ni..
    harap blh m’bantu..thankz..

  80. drleen says:

    GGxCun: hmm..tak sure lak saya kalau ada besi berbentuk corak…sebab biasanya dr tu akan letak brackets ikut gigi..so kalau gigi ke atas dan ke bawah..nampak laa dawai tu turun naik..kalau gigi dah lurus..lurus laa dawai tu..apa2 pun kalau berminat nak buat braces elok awak check dulu ek gigi tu k…:)

    tiha: tak sure lak saya berapa kat sana..but saya rasa lagi mahal dari sini..kalau nak buat better pergi kat universiti yang ada dental school..buat kat situ murah sikit berbanding swasta. BOleh laa tanya dulu..kalau mahal sangat..but kat mesia tapi bulan2 check kat sana pun boleh jugak.

    mira: salam. kat kerajaan tak buat utk yang umur lebih 18 tahun. so kena buat kat swasta..

  81. ina says:

    assalam dr,
    sy nk tya,klu nk wt braces,nk kena pegi klinik krajaan dlu ker??pas2 bru pegi hosptl ker??

  82. keyra says:

    assalam
    Dr leen saya berumur 21 tahun..sy m’punyai mslah gigi hitam akibt jatuh pd umur 13 tahun.apakah yang harus saya lakukan untuk memutihkan gigi sy balik.

  83. drleen says:

    ina: w’salam. kalau umur dibawah 18 tahun, boleh pergi kat mana2 klinik kerajaan mintak surat rujukan utk jumpa dengan orthodontist kemudian boleh pergi jumpa buat appointment.

    keyra: w’salam. ada beberapa cara, biasanya gigi hitam menunjukkan gigi tu dah mati so kena buat rawatan saraf dulu kemudian samada buat whitening ataupun buat crown ( sarung gigi) utk mendapatkan warna yang sama seperti gigi lain.

  84. zara86 says:

    slm.. doc… nak tny sket… brape cost nak buat implant gigi sebatang kat private dentist kat kl ni?

    gigi sy bertindih.. then gigi belah kanan n kiri (taring) dah missing.. so… ape yg sy perlu buat solve prob gg sy ni? buat implant then braces? kat ne n bpe cost?

  85. drleen says:

    zara86: salam. Kos buat implant ni berbeza ikut klinik..biasanya dalam 5000 sebatang kot..mungkin lebih..mungkin kurang skit..utk tau apa nak buat dengan gigi awak tu, saya cadangkan utk pergi buat pemeriksaan..baru boleh tau apa nak buat..:)

  86. faizannie says:

    salaam drleen

    saya ada mslh gigi jarak dibahagian depan gigi (tooth gap). saya ada tgk kat website yg jual produk yg dinama kan Teeth Gap. saya tgk result dr website tu semua gigi jarak telah rapat semula.

    apa cadangan drleen utk gigi depan yg jarak ni? saya alami kesukaran untuk mengigit makanan memandangkan gigi depan ni sudah jarak. saya rsa malu nk senyum sbb gigi depan ni jarak. adakah perlu saya pakai braces hnya utk merapatkan gigi yg jarak ni?

    • drleen says:

      faizannie: salam. memang seeloknya pakai braces..saya kurang pasti tentang teeth gap ni..nanti saya tengok dalam website dia..tapi kalau ianya ada di luar negara, kat malaysia ni lambat sikit laa nak dapat..invisalign pun baru beberapa klinik je yang buat…cadangan saya, check dulu dengan dr gigi k.

  87. kindaichi22 says:

    drleen,
    saya mengalami kesesakan gigi. Kt mana orthodontist yang murah kat sabah?

    • drleen says:

      kindaichi22: saya kurang pasti laa tentang klinik mana yang murah kat sabah..mungkin boleh tanya kawan2 atau tanya je beberapa klinik dan compare harga dia k..

  88. Amier says:

    Gigi geraham bongsu (wisdom) saya berlubang. Saya telah dibius 2 kali dan dibuat tampalan sementara. Doktor mengatakan gigi saya berlubang teruk. Filling dibuat sampai ke akar. Sakit dan ngilu tak terhingga semasa proses drill. Kosnya termasuk ubat RM78.00. Saya tidak memilih cabutan kerana survey mengatakan ianya menyakitkan.. Betuil ke doktor leen. TQ

    • drleen says:

      amier: Sebenarnya kalau gigi tu dah berlubang dengan teruk, lebih-lebih lagi gigi geraham bungsu..memang patutu dicabut..cabut takde laa sakit masa buat tu sebab bila dibius..takde rasa apa..cuma lepas cabut tu jika makan ubat ikut time dia, insyaallah takde rasa apa pun. Saya dulu cabut keempat-empat gigi geraham bungsu sekaligus…lepas tu dua2 pipi pun besar semacam je..saya siap kunci jam lagi utk makan ubat sebab takut sakit..hehehe..ramai org yang tak makan ubat ikut time..sebab tu lepas cabut gigi sakit..so don’t worry k..nasihat saya, cabut laa gigi tu..

  89. Amier says:

    Saya ingin tahu jenis tampalan yang bagus (eg amalgam ke). Janji tahan lama dan berbaloi dengan kosnya. TQ

    • drleen says:

      Amier: jangan risau, nanti bila saya bukak klinik saya akan bagitau…:) tentang tampalan yang bagus..sebenarnya bergantung pada gigi mana, besar atau kecik lubangnya dan juga samada gigi tu gigi mengunyah atau bukan..sama je kuatnya tampalan putih ke hitam ke etc..so biasanya dr tu akan bagitau yang mana sesuai utk lubang tersebut.

  90. Amier says:

    Selamat bekerja di tempat baru dan semoga dimurahkan rezeki… Bila doktor buka klinik gigi, saya jadi patient yang pertama.. hehehe boleh le bagi diskaun

  91. dies says:

    drleen…saya nak tanya, gigi saya berlapis di bahagian bawah..kira teruk jugakla..persoalannya, boleh ke nak buat braces??lagi satu, kalau pakai braces ade tak limit umur nak pakai, yela, kalau umur dah 30, still boleh pakai ke, takut struktur tulang dah kuat, braces takleh nak berfungsi plak…anyway, harap doktor boleh jelaskan..tq

    • drleen says:

      dies: biasanya lepas check baru boleh tahu sesuai atau tak..bila umur semakin meningkat..kadang2 gusi dan tulang tak sihat menyebabkan tulang merosot, gigi bergoyang etc dan tak sesuai utk buat braces. tapi kalau gigi masih kuat..tulang dan gusi sihat..boleh buat braces..sampai 40 pun boleh buat lagi..cuma ambil masa je laa nak gerakkan gigi tu sebab tulang makin keras..susah nak bergerak gigi tu..tu je..so boleh check kalau2 gigi awak sesuai utk buat braces k.

  92. nizar says:

    Baru-baru ini penyelidik USM telah menemui teknik terbaru rawatan gigi menggunakan teknologi Nano sealpus yang membolehkan gigi bertahan lebih lama. Saya ingin tahu di mana saya boleh dapatkan rawatan menggunakan teknologi ini dan keberkesanannya ?

    • drleen says:

      nizar: saya rasa bahan yang disebutkan tu masih belum dipasarkan lagi…sebenarnya ianya adalah satu bahan gantian lain yang digunakan dalam rawatan saraf..so bila bahan ni dah dipasarkan sure semua dr gigi akan guna..:) For the time being..kena pakai bahan biasa utk rawatan saraf .

  93. onesya says:

    dr,klinik gigi kt m’sia ni ada jual invisalign x?
    gigi saya agk jongang ke depan n saya kalo bley xnk pkai braces..
    brp kos utk invisalign tuh?
    n also,brp kos utk putihkan gigi?

    • drleen says:

      onesya: saya rasa saya dah reply awak punya soalan. kat mesia ni ada invisalign tapi tak banyak..rasanya klinik pakar di johor bahru, damansara, kl, mungkin bangsar je yang ada…harga saya tak tau dan tak semua org sesuai utk pakai…kos putihkan gigi dalam 1500 ke atas.

  94. iman says:

    salam doc leen.
    waktu kecil saya ada habit suka hisap bibir bwh menyebabkn rahang saya ke dalam sikit bila besar.adakah dia membawa efek menyebabkan ruang nafas saya menjadi sempit?sebab kawan dan family saya tegur saya tidur berdengkur..dan kalau xslh saya dengkuran terjadi sbb ruang nafas yg sempit. So, sy nk tye doktor adakah betul andaian sy yg kedudukn rahang juga boleh beri kesan pd saiz ruang pernafasan ni?dan kalau betul adakah masalh sy ni boleh dirawat @ ia akan kekal smpai bila2? sbb sy rs mmg rongga nafas sy kecil dn kadang2 suara sy berubah2 dn ssh nk ckp kekdg.

    • drleen says:

      iman: salam. kalau rahang bawah terkebelakang memang ada effect pada dengkuran dan sebagainya..sebab kalau rahang bawah terkebelakang..lidah pun akan terkebelakang sama..dan kadang2 pangkal lidah tu akan menutup saluran pernafasan sikit menyebabkan dengkuran dan kadang2 kesukaran nak nafas. Apa2 pun kita tak boleh nak simpulkan terus apa problem awak..for sure awak kena jumpa dentist dan juga medical doctor especially bahagian ear nose and throat ( ENT) utk tau betul2 apa sebenarnya problem awak. Jarang saluran pernafasan tu kecil..biasanya ia hanya boleh terhadang oleh sesuatu benda contoh seperti lidah, tonsil dan sebagainya..so pergi check k,

  95. cebi says:

    salam,gigi depan saya ni menjadi jongang sejak dlu lgi,so penah pegi hospital and doktor ckp kene operate sbb gigi depan saya ni melibatkan gusi.pakai brace die ckp x boley.die ckp operation ni kene umur 20 tahun (mase check tu umor 16 baru),skrg dh boleh operate kot.so brape kos pembedahan tu?pembedahan gusi ni terok ke smpai kene bisu tido? brape ek kos nyer?

    • drleen says:

      cebi:aiseh..kosnyer saya tak tau berapa..tu biasanye kena tanya kat hospital kerjaan atau swasta..memang kena pakai braces dulu kemudian baru buat pembedahan tu. Kena buat bius tido sebab procedur tu agak lama dan complicated.

      • cebi says:

        ooo,yeke.x bley ke tros operation?urm,operation ni kalau sy ade bajet,agk2 patot x sy buat sbb xtau cmne result die pas operation,takot x puas ati ke,huhu.tpi ade info kate nk sembuh dri operation tu mengambil mase 6 bulan,lame gak eh.ok,trima kasih.

      • drleen says:

        cebi: biasalaa ambil masa lama utk sembuh..anyway, kalau ada bajet apa salahnya buat…:)

  96. rania says:

    Drleen,

    baru-baru ni saya ada buat tampalan gigi & cuci gigi ..Doctor suggest saya buat crowning ..saya pun ada lah tanya apa benda tu..boleh dr terangkan sedikit sebyk ttg crowning tu..puas saya cari kat internet tak berapa detail lah. sebelum ni macam malu nak senyum sebab bila senyum gigi tupai depan senyum dulu…nak buat brace tu kata doctor umur pun dah 38 ..gigi pun dah x berapa kuat.

  97. ifa says:

    dr leen, gigi dkt geraham da berlubang bsr dan patah sparuh..sy takut nk g cabut…ade mase kalau termasuk sisa mknan akn jd sakt n berdenyut kit..ape yg perlu sy buat..ade member yg bgtau, gigi sy kena wat minor operation…saya takut la kalua kena wat cmtue..ade cr len x

    • drleen says:

      ifa: kena check dulu..kalau takleh selamatkan kena cabut. kalau takleh pegang gigi tu memang kena buat surgery laa..

  98. Lovato says:

    sy ada anak umur 14. stay kt shh alam. nak buat braces utk ank sy. agak2 kalau nak buat braces brp eaa? and kalau kite tgk, kdg2 braces ada warna warni, harganya brp eh dkt klinik kerajaan?

    • drleen says:

      lovato: boleh try klinik kerajaan and suruh they all refer ke pakar utk buat braces..kena masuk waiting list dulu…harga ada org kata dah 750 tak sure laa..dulu 500

  99. shahrul nizam says:

    askum,cik drleen berapa kah anggaran kos pemasangan pendakap gigi di klinik kerajaan,sebab sy ingin meluruskan gigi saya serta merapatkanya sekali dengan secepat mungkin.

    • drleen says:

      shahrul nizam: w’salam. Kalau umur awak di bawah 18 tahun boleh buat di kerajaan..kosnya sekarang ada org kata 750 tak tau laa..dulu2 dalam 500 je.

  100. fazelaling says:

    salam drleen:
    sy nak tanye berape kos utk buat palam gigi geraham belah atas?dlm range berape ringgit?

    kedua sy nk tanye, umur sy dah 25, berape lama tempoh kalau sy nk pakai braces?bg anggaran(masa) la… masih boleh ke umur 25 baru nk buat braces?

    • drleen says:

      fazelaling: salam. kos bergantung pada berapa besar lubang tu dan jenis tampalan apa nak digunakan. so semua tu kena tanya dr yang nak buat rawatan tu. Berapa lama nak pakai braces tu bergantung pada kedudukan gigi..kalau teruk susunan gigi tu lama sikit nak gerakkan gigi..biasanya dalam 18 bulan ke atas

  101. niki says:

    dr..selain mmbetul kan gigi yang agak kedepan ke keblakang, blh ke pakai braces tok gigi yang kebelakang tok kedepankan skit?

    • drleen says:

      niki: boleh…braces tu biasanya utk betulkan kedudukan gigi..tak kira laa terkebelakang ke terkedepan ke..mana2 pun boleh digerakkan

  102. w.muhd tamin says:

    kos rawatan buat bridge dan cara rawatan

    • drleen says:

      w.muhd tamin: kos bergantung pada berapa batang nak buat..sebatang dalam 500 ke atas…cara rawatan biasanya dia akan kecilkan gigi bersebelahan gigi yang tiada pastu akan diletak crown sementara..lepas seminggu ke dua minggu bila bridge dah siap dia akan simenkan kat gigi.

  103. farrah says:

    kalau pakai retainer saje tak pe ke ek?sebab gigi sangat la dah tersusun rapi, cuma jarang sikit antara gigi2 tu…takut plak nak buat braces, just nak retainer je..boleh ke macam tu ek?

    • drleen says:

      farrah: kena check dulu dengan dr gigi..retainer tu tak active so dia tak gerakkan gigi..yang active tu ala2 retainer tapi nama dia removable appliance..kalau kes awak sesuai boleh je pakai yang tu…so kena check dengan dr gigi dulu k.

  104. nik says:

    hai doc..
    sy nk tau adakah pakai gigi palsu boleh rosakkan gigi lain? terutama gigi sebelah..lagi satu, lidah saya terluka kesan GA semasa D&C kerana keguguran..dah seminggu tapi lidah masih sakit dan rasa kebas. apa patut saya buat?? ubat apa yang patut saya amik??

    • drleen says:

      nik: biasanya pakai gigi palsu kalau tak bukak malam2 boleh merosakkan gigi lain sebab sisa2 makanan melekat kat plastik tu kemudian merosakkan gigi yang terkena bahagian tu..sebab tu penting utk selalu bukak terutama pada waktu malam..bersihkan kemudian simpan dalam bekas berair. kalau lidah tu luka boleh sapu gingigel ataupun aftamed – ubat sapu ni biasanya dijual kat klinik gigi..

  105. ann says:

    drleen,
    saya selalu kena ulser pada lidah..apa patut saya buat?? saya terjatuh semasa turun tangga menyebabkan lidah saya berdarah. apa ubat yang saya perlu ambil kerana dah tiga hari lidah bengkak dan saya rasa sangat pedih. harap dr boleh membantu

    • drleen says:

      ann: ramai org slalu kena ulcer ni…so boleh gi mana2 klinik gigi..tanya ubat apa leh letak..kadang2 boleh beli oral aid..dia ada ubat kebas skit dalam tu so bila lepas sapu tu lidah akan terasa kebas skit and kurang sakit..

  106. pendi says:

    assalamualaikum

    DOc, just curios, rasenye gg atas saye da santek da, cume masaalah kat gg bwh, ade sebatang gg sy agak kebelakang dan mencacatkan pemandangan, so instead of using braces, bley x pakai retainer (or mende laen) kat gg bwh tu saje dan anggaran kos utk wat?

    thx in advance

    • drleen says:

      pendi: w’salam…kena check dulu dengan dr utk tengok apa yang boleh dibuat..mungkin boleh pakai removable tu mungkin kena pakai braces biasa..kadang2 mungkin boleh buat crown kalau occlusion ok..so kena check dulu k.

  107. shazdecortez says:

    Dr leen,
    Saya ada msalah minor underbite..class 3 maloclusion kot. gigi kat lower jaw nih tak lah protrude sgt, tp kalo nak senyum tuh buruk benar rasanya. haha. Bila check kat tenet, treatment biasanya surgery atau pun orthonagtic surgery. tp ada sorang ug dentist a.k.a member nih suggest pkai braces pun bleh. Brp kos utk surgery? ada more than rm10k ker? Cuak nk surgery..brp lama amik masa nak recover?

    • drleen says:

      shazdecortez: kena check dulu..kadang2 boleh je betul pakai braces tapi dia akan jadi edge to edge laa kan..tapi kalau teruk sangat memang kena buat surgery..kos utk surgery saya tak sure laa..berapa lama masa utk recover pun biasanya ikut kes..tapi amik masa sebulan dua jugak laa kot..

  108. ieem says:

    hi doc..

    i bt tmpalan kt gg dpan and now it look cam nmpak bkas tmpalan 2…cmner ea nk bt it look cam gg bese…crowning are adviseable 2 me?bape kos nye ea?

    • AnneDeSilva says:

      cube pegi klinik pergigian goverment k..
      sana murah dr swasta..
      cume amek masa sketla…

    • drleen says:

      ieem” hi…kadang2 tampalan tu kalau besar sangat memang elok kalau buat crown..harga berbeza2 ikut klinik biasanya dalam 600 ke atas sebatang

  109. AnneDeSilva says:

    Salam..
    nk kongsi dgn smua yg sesape yg budjet kurang leh la buat rawatan crowning bole la pergi klinik gomen k..
    anne buat dapat harga RM250 sebatang gigi…
    Alhamdulillah dapat pon doc yg baik..
    dan kalau nk buat ada duit cepatla and tgok if doc takde banyak appoitment..
    slamat mencuba..

  110. AnneDeSilva says:

    salam..
    anne dh buat crowning..
    saket lorrr…
    skunk tgah tgu 10 day baru pasang…
    saket….

    • drleen says:

      anne: sakit ke? biasanya tak sakit pun sebab dr akan kasi ubat bius..pastu mungkin rasa ngilu2 skit..and dr akan bekalkan ubat tahan sakit..rasa ngilu2 tu akan hilang dalam masa beberapa hari..kalau sakit sangat better check balik ngan dr tu

  111. Alif says:

    mggu dpn sy nk gi klinik gigi utk pasang braces..masalahnye gigi dpn sy ni longgar..gigi sy longgar sbb mase latihan silat ade orang gi sepak sy kene gigi dpn tu..tp longgar gigi sy ni xde la truk sgt smpai nk tercabut..klu pkai braces gigi yg longgar tu nnt bertambah longgar ke?

  112. azr says:

    slm doc..sy mslh gg jngng..genetik..umur 35..gg bwh ok..soalan sy
    1. blh x sy braces..coz umur cam sy ada mslh x gg akn kembali sperti asal
    2. letsay sy x nak pki braces leh x gg 2 sy potong bg nmpak pendek ckt

  113. leena says:

    sy ada persoalan yg ingin dikemukakan.
    harap dr dpt jawab.
    sy ada masalah gg iaitu gg saya telah patah sedikit (sumpik). jadi apa yg perlu saya lakukan untuk mencantikkn gg sy ini?

    • drleen says:

      leena: kalau patah sedikit je boleh tampal..kalau banyak elok buat crown

    • leena says:

      tp keadaan gg sy agak kekuningan sedikit. adakah warna gg yg d’tampal dgn warna gg asal akan b’beza? anggaran kos untuk melakukan penampalan gg tersebut?

  114. sharina says:

    salam dr,
    saya punya gigi bawah mmg terabur, gigi atas manjung saya rasa kalu tutup mulut hanya ade beberapa mm nak sampai ke gg bawah. saya nak buat braces, tapi sekarang dah tahun 2010, harganya masih around 3000-5000 ke?

  115. norlida says:

    dr,
    dimana klinik yg murah utk mmbuat braces di sekitar kl??

  116. tira says:

    salam Dr, saya mempunyai 2 gigi hadapan yang agak jogang dan tidak rata, baru2 ni gigi tersebut terasa ngilu . Adakah gigi tersebut mulai rosak..sebab terdapat warna putih seolah terhakis dan bentuk gigi pun tidak lagi rata mcm senget sikit. Seandainya saya pakai crowning adakah rasa ngilu akan hilang dan bentuk gigi saya akan cantik dan tidak jogang. Apa pendapat doktor.

    AnneDesilva – Sakit buat crowning buat saya gerun pulak…walaubagaimanapun hasilnya ok tak?

  117. Yoga BoniTo says:

    salam dr. saya nk tnya la…
    gigi saya yg bhgian atas nie mcm ade jrak la.. p xde la besa.. n skrg gg bwah sy plak trase ngilu sgt2.. so prlu ke sy pke braces.. p sy msih blja kt poly.. agak2 leh dpt murah x kt hsptl kerajaan..

  118. fya says:

    salam…
    sy nk tahu,bla dh pakai braces tu,bleh ke kta tanggalkan utk seketika waktu?maksud sy,contohnya la kta ada function yg penting sangat,so kta nk tanggalkan utk bbp minggu,n lps tu kta sambung balik guna braces 2,bleh ke??n apa kesan nya kalau kta buat mcm tu???ada ada kenakan caj tak utk 2??

    • fya says:

      doc ada apa2 cdgan utk pakai braces ke??sy nk try tanya dkt klinik gigi yg ada buat braces ni,tp rsa malu sbb blum ckup duit nk buat.ada ke braces yg penggunaan nya hanya utk sethn or sethn setengah??n bpa kos ny plak utk sethn or sethn setengah..??atau ada proses lain ke yg bleh kurangkan msa tu??2 btg gigi hadapan sy ni agak jongang,sbb tu nk try buat braces..lg 1 doc,bila braces dh dibuka nanti,gigi kta bleh jd jongang balik ke nanti??n bpa lma tempoh gigi tu balik jd asal lps buka braces tu??sbb sy nk kwin la next year doc,nk gmb plak nanti,mana cantik kalau gigi xrata..kan??

  119. shah says:

    gigi depan sy terkua la sebatang. segan bile senyum n bercakap. pastu gigi graham sebelah atas berdouble pulak yg sebelah kiri ni. mcm mane tu klw nk pkai braces?

  120. mammia says:

    Askum, nk tnya Dr.Leen @ kawan2 yg tahu..kt hospital kerajaan klu guna GL boleh buat semua rawatan gigi tak?termasuk crown,buang plak,untuk kecantikan gigi dll..sy dh berumur 32thn.

  121. farah says:

    doc.saya bru berumur 15 tahun.gigi saya sedikit jarang dan kedepan.adakah harga pendakap gigi msh 3000-5000 jgk??x ade ke diskaun bg pelajar??

  122. anis says:

    sy gg agak kedepan,nak buat braces la,harga mahal sgt,,,
    boleh ka sy bayar secara ansur2 kat klinik tersebut,,,,

  123. yati says:

    Dr.sy ad 1 gg dibahagian atas yg trpusing kedudukannya..so bila senyum..tgk dr tepi nmpk gg 2 senget dan xcantik..yg lain ok jer..teringin jgak nk pakai pendkap gg, tp tkut sakit dan kos agak mahal..selain dr memakai pendakap gg ad xcara kaedah lain utk membetulkan balik gg tersebut? kalo cbut gg 2 dan ganti dgn gigi palsu blh ker?dn berapa kos nya?
    harap Dr. dpt mmberi mklum balas.tq.

    • drleen says:

      yati: boleh je kalau nak cabut and buat gigi palsu ataupun boleh buat bridge…kos kena check dulu baru tau sebab ada macam2 jenis…so pergi mana2 klinik and check k..awak duduk kawasan mana?

  124. nurul shafekah says:

    salam. saya berumur 13 tahun. gigi sya agk kedpan dan sya nak pkai braces tapi mahal sangt lah. mcm mane eaa? tq.

  125. mar says:

    salam dr,

    aritu sy dah jmpe dr gg untuk buat braces..setelah xtray dr kata gg taring sy tenggelam. sy perlu jmpe pakar bedah mulut terlebih dahulu untuk cabut gg taring tu, sy nk tanya pembedahan tu rumit ker?ade info tak tentang pembedahan tu?

    • drleen says:

      mar: salam. gigi taring tu bahagian atas ke? hmm..susah jugak nak kata rumit atau tak..kalau kedudukan dia dekat dengan permukaan langit2 tu then senang aje nak buangnya..kalau kedudukan dia tu terselit atau jauh ke dalam then bleh tahan rumit jugak la. mungkin boleh tanya dr tu tentang kedudukan gigi awak ek.

  126. shady says:

    kawan sy ade mslh ggi atas die 4 btg depan tu jongang. yg bwh ok je. die nak wat braces tapi doc swasta tu ckp kne wat surgery rahang sbb die ade mslh rhng bwh ke dlm. -ade tak cara laen selain surgery?
    -mmg takleh pkai braces ke?
    -kat hospital kerajaan tak buat ke srgery ni?sbb mahal gile kat private
    -bape lame mase nk sembuh after srgery
    -doc ade tak contact number mane2 doctor yg bole trusted la utk wat braces bg yg bmslh o wat srgery ni, esp doc krjaan la murah ckit

    • drleen says:

      shady: kalau dr tu kata kena surgery then memang kena surgery. sebab kalau tak lepas buat braces pun masih jongang jugak. kat hospital kerajaan ada yang buat tapi tak banyak kot..sebab pakar2 ada banyak kes2 trauma yang lain. biasanya ambil masa beberapa bulan…sorry laa ek saya dah lama tak kerja dengan kerajaan so saya pun tak tau hospital mana yang buat and pakar mana yang buat. last time masa tahun 2002, masa attach dengan hospital selayang saya ada tengok surgery ni. skang ni tak tau laa ada lagi ke tak.

  127. nor says:

    salam dr leen..
    sy ade mselh jongang bawah..
    klau wt surgery mandibular pushback dlu..
    bru wk orthodontic boleh x?

  128. Qila says:

    hi doc,

    saya penah pakai braces tapi tak pakai retainer. sekarang ni gigi da mula kedepan sikit. harus ke saya pakai braces balik atau buat retainer je?

    • drleen says:

      qila: kena pergi check dengan dr yang buat braces tu..kadang2 boleh je pakai removable appliance..kadang2 kena ulang semula pakai braces. so penting utk check k

  129. keena says:

    d0c..
    sy de mslh gg yg trk la..wlupn sntiasa g0s0k tp msh juga sensitif..mcm byk lubang.. gg depan de yg gune gg palsu tp 1 je..yg sblh plak kne tampalan..skrg ni risau pla sbb gg tampalan 2 brubah warna.. pa yg ptt saya wat?? 1 lg kal0 nk implan gg depan 2 btg skali bole ke?? sy duk kt kuching..mane h0spital yg de o clinic?? yg pntg xnk g g0vt punye clinic le..;)

    • drleen says:

      keena: saya tak sure laa kawasan kuching tu…awak pergi je kat mana2 klinik gigi..tanya sedara mara..kengkawan..klinik mana dia pergi..then awak pergi check..buat sikit2 dulu..kaau sensitive sangat boleh cuba pakai colgate sensitive ke..sensodyne ke..gigi tampalan berubah warna tu berubah ke warna apa? hitam ke..kuning..kalau gigi dah kehitaman..kadang2 gigi tu dah mati..kalau sikit je hitam..tu tanda gigi dah rosak balik..so apa2 pun pergi check k

  130. june says:

    salam doktor…saya ada masalah dengan gusi,gusi bahagian depan gigi atas saya dah lekang..apakah cara terbaik untuk saya mengembalikanya?..adakah pembedahan periodontik boleh dibuat? saya sgt stress dengan keadaan ini…

    • drleen says:

      june: kena check dulu..biasanya gusi dah merosot susah nak kembali semula..kadang2 buat surgery tu berjaya kadang2 tak sesuai..apa2 pun kena check dulu k.

  131. mell comell says:

    pagi Drleen..
    sy ada 1 kwn y gg grham bngsu lobang dan dah patah separuh.. rancang nk cabut.. klo g klink swasta agak2 kena byr brapa ek? klo gg ptah separuh shj kene oprate gak ke ek? Caj die sama tak ngan caj cbut x oprate.. klo cabut dua gg grhm sekaligus bole ke ek drleen? satu gg brp ek kosny?

    Tq Drleen..🙂

  132. EIDA HANIS says:

    salam dr..
    sy nk tnyer sy slalu mengalami pendarahan gusi bile berus gigi, saya adakah gigi sy masih bleh d selamatkn…emm,, satu lg dr.. klu sy bt check kt klinik gigi krajaan, adakah akan dikenakan bayaran juga??

    tq.

  133. elcy says:

    Hi doc,
    saya ada adik yang punya gigi depan sebelah atas yang besar dan tak tersusun. Bukan iti saja,gigi tersebut juga ada tampalan yang di buat di klinik 4tahun yang lalu. Boleh ka gigi tersebut di cabut dan di gantikan dengan membuat gigi palsu, sebab adik saya tidak mahu pakai braces. Kalau klinik swasta,berapa lama untuk membuat gigi palsu untuk 4 batang gigi sebelah atas sahaja?

  134. aien says:

    As salam doc…
    Still on ke post nih? Nak tye doc n Mtk pendapat…sye dh Lme dh xpki braces n b4 This pki retainer my mom dh mule tgur kate gg sye mcm dh Brubah Tp Bile sye pki retainer blk Cm Saket je plk tp xla telalu sakit cume dh xbese je..doc rse if sye trus pki retainer tu blk kdudukn gg tu akan okeh ke?doc Nk tye doc de jual x case retainer? Sye pye dh hilang la hehe klo blh Nk beli heeeeee Tenkiu…

  135. drleen says:

    Salam semua…selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mail…:) terima kasih…

  136. rina says:

    salam..lepas dah baca semua komen kat dalam blog dr, saya mgkin dapat tau purata harga nak buat braces tu. tapi saya nak tnya kalau untuk removable braces tu berapa pulak harga dia di klinik kerajaan dan swasta ? kalo nak pakai removable appliance tu kena ada syarat ke contohnya untuk gigi yang kurang tersusun atau macam mana ? sebab masalah gigi saya ni gigi dua bhgian depan ni agak terkedepan dan gigi taring belah kanan agak terkeatas. harap dapat membantu.

    terima kasih.🙂

  137. hanahani5865 says:

    please update harga invisible braces di malaysia..thanks doktor..

  138. smashsmosh says:

    salam. dr,saya ada sedikit masalah. gigi atas dan bawah saya agak jarang. jadi, saya bercadang untuk memakai braces. tp ada sesetengah doktor gigi mengatakan, tak guna pakai sebab gigi ni ada memori, nanti boleh terbukak balik. betul ke?

    soalan ke2, saya ada masalah teeth grinding. setiap kali tidur akan jadi. jadi bole ke saya pakai braces dalam kes mcm ni?

  139. Nancie says:

    Hai dr..sy ada masalah gigi atas yg ke depan sikit dan bercadang nak buat brances.gigi atas sy tu juga berlubang dan da x berapa kukuh(kira bergoyang la)..
    sy xnak cabut..ada tak cara lain nak rawat gigi saya selain cabut?
    sy pernah datang ke klinik kerajaan minta tampal kat gigi depan,tapi dia tak buat pun..dr tu kata sy kena bersihkan lubang tu betul2 baru boleh tampal..sy dah buat tapi bila pg klinik tak pula dr tu tampal..

    mohon supaya dr dapat selesaikan masalah sy ini.terima kasih..:)

  140. ena says:

    salaam..nak tanye..my baby…2 years old..gusi bahagian atas n bawah die tak sama..dalam jarak kurangla dari 1 cm…masalahnye…dua batang gigi die kat depan tu nampak sangat macam terkedepan…walau gusi atasdie terkedepan tapi gigi yg lain tak nampak..cuma 2 btg gigi yg dihadapan tu nampak sangat terkedepan,,,2 btg gigi kat depan bahagian atas tu memang saiznye besar berbanding yg lain…macammana ye nak mengatasi masalah ni…nanti adakah gigi kekal die pun macam tu jugak,,takutla..sianla my baby kalau dh besar nanti,,,die boleh tutup mulut walau rahang atas n bawah tak sama cuma tula kan…kalau senyum die suka tunjuk 2 btg gigi atasdie yg besar tu…kalau org silap nampakmacam jongang pulak,,,pleasgive me asolution…

  141. ena says:

    please reply me as soon as possible.. i want toknow the slution..worry about my lovely daughther…

  142. nabila says:

    Dr leen, kalau sesorang tu dia tak pakai braces boleh ke dia pakai retainers?

    • drleen says:

      Retainer tu utk yg dah lepas pakai braces utk elakkan gigi bergerak…yg nampak cam retainer tu removable appliance..yg tu keadaan gigi tertentu jw blwh buat

  143. fen-d says:

    saya lw senyum nmpk keseluruhan gusi saya.. bolehke kta wat senyum nmpk gigi ja,,boleh ke jadi camtu..

    • drleen says:

      Boleh..tapi kena buat pwmbedahan laa..rahang atas awak panjang sangat..so bola buat pembedahan..tulang tu kita pendekkan skit..so senyum npak gigi je..

  144. Anitamohamad says:

    Salam..dr leen.. nak tanya… saya ni penakut nak jumpa doc gigi… tahun 92 saya cuci gigi.. dr tu ok lah tak ganas… jadi tahun 98 saya cuci gigi lagi tapi klinik lain… pergh ganas giler… seminggu mulut saya bengkak… ingat saya sorang yang kena.. rupanya ramai yang da terkena ngan doc tu… so lepas peristiwa tu, saya takut cuci gigi sehingga ke hari ini…. SOALAN SAYA… BOLEH TAK KALO SAYA NAK CUCI GIGI,, DOC LETAK UBAT CAM COLGATE TAPI BUKAN COLGATE.. UNTUK RASA KEBAS SEPANJANG PROSES CUCI GIGI TU… TAK KISAHLAH KENA BAYAR MAHAL JANJI TAK SAKIT…DAN LAGI SATU..GIGI GERAHAM SAYA GOYANG WALHAL TAKDE LUBANG..SAYA RASA KERANA PLUG DA TEBAL..HEHE..TAPI BOLEH EA TAK NAK RASA SAKIT!! tq

  145. Lina says:

    Dr leen, saya nak buat braces. Umur sy 13. Kalau kerajaan RM500 ye? Apa proses2 yg kena buat? Lagi satu, kalau ada gigi taring, kena cabut ke kalau nak pakai braces? Tq.

  146. zali says:

    Doc,sy mmg malu nk citer psal gigi sy..sy dh 10thn pkai gg plsu plastik.umur sy skrg 30 thn.rs tringin lak nk wat bridge.sy hilang gigi kapak depan satu n dua gigi graham kcil bsbelahan..lg satu problem gigi kapak sy satu lg btul2dok kt tgh line.nmpk mcm plik.mgkin efek pkai gigi plsu trlalu lama smpai kdudukan gigi dh lari.ape nk buat doc..blh x klau sy wat bridge utk gigi yg hlg pastu pkai braces utk gigi yg lari..

  147. Syaz Wani says:

    salam dr gigi depan saya mengalami kerosakan dan saya mempunyai gigi berlebihan di sbelah kiri..saya tak pernah dapat senyum seperti yang lain kerana saya malu dengan keadaan gigi saya..saya ingat nak buat crowning untuk 2 front teeth saya..agak-agak mahal x?

  148. Ashdee says:

    Dr Leen, isteri saya ada masalah “teeth grinding” semasa tidur, dan saya ingin membawa dia ke klinik sebelum keadaan dia menjejaskan kesihatan dia (saya baca ia boleh menyebabkan gigi retak, sakit kepala, etc). Saya ingin bertanya berapa kos untuk membuat retainer tu?

  149. Hannah says:

    Hi doktor saya punya gigi ada gap atas dan bawah dan saya banyak gigi taring umur saya 16 rasanya kalau buat di klinik kerajaan mereka terima ke sebab saya dengar merka terima yg teruk sahaja, dan kalau buat di private bayar ansur-ansur ke

  150. eizam says:

    slm doc..gigi depan sy ni x tersusun..1 kt depan 1 kt blkg..gigi lain ok je..tp sy nk betulkan gg dpn tu cantik dan teratur..mslhnya sy xnk pakai braces tp nk gg yg teratur.boleh ke?mgkn doc ada cara lain.cth la tanam gg yg kt blkg tu ke dpn sma rata dgn gg 1 lg..n brp kos kalo dpt wat cmtu??

  151. Nurshafina says:

    slm,sy nk tanya kalau wat tmpalan n scaling gigi bleh x dibius dahulu

  152. A fascinating discussion is worth comment. I think that you should
    publish more about this subject matter, it might not be a
    taboo subject but typically people don’t speak about these topics. To the next! Cheers!!streetdirectory

  153. justme says:

    salam.dulu gigi saya cantik.tapi sekarang semakin jarang dan salah satunye semakin kedepan.nak kata tak jaga dengan baik saya jaga.apa punca ye?saya jadi malu nak bercakap dan senyum.nak jumpe doc gg pun segan sebab jarangnya semakin teruk

  154. nana says:

    permanent braces nak beli dekat mana? then boleh pasang dekat klinik kan? thank you

  155. alizelyce says:

    DrLeen , saya ingin bertanya . Gigi depan saya yang bawah ni bertindih and gigi depan atas ni takde laa tindih sangat . Sikit je dia tindih and kedepan sikit . Saya mahu drleen bagi pandangan . Patut tk saya memakai braces ? Umur saya bru 16 tahun . Harap DrLeen membalasnya

  156. eyda says:

    Dr, gigi belakang sy berlubang lama dah, cuma kebelakangan ni asyik rasa sakit. Kalau makan/minum benda sejuk mesti rasa sakit. Itu ada berkenaan dengan saraf ke?

  157. safyakhadeeja says:

    .dalam tahun 2014 saja , saya da cabut 3 batang gigi.. 2 kali di klinik kerajaan dan sekali di klinik swasta.. selepas kali kedua dan ketiga saya cabut gigi, saya selalu rasa kebas di gusi.. bila mula kunyah makanan pon rasa kebas dan sensitif.. kalau kunyah hardfood a/w pain jugakla.. Saya terpaksa jarakkan gigi atas dan gigi bawah sebab kalau kedua2 rapat lama saya akan rasa kebas di gusi.. kalau tido tak boleh buat ape la.. pagi esoknya bangun mesti kebas satu mulut.. so saya nak tanya.. apa diagnosis bagi situasi ni dan apa treatment yang perlu? please do reply me.. thanks in advance…

  158. sha says:

    assalamualaikum..saya nak tanya, ade x kaedah yang boleh buat bila senyum xnampak gusi sangat. saya mempunyai masalah apabila senyum nampak gusi yang luas…sangat memalukan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: