Panduan untuk menjadi doktor gigi

Ramai yang tertanya-tanya, bagaimana hendak menjadi seorang doktor gigi. Mungkin adik2 diluar sana yang berminat untuk menjadi seorang dr gigi tapi tak tau dari mana nak mula dan sebagainya. Di sini saya berikan sedikit panduan bagaimana untuk menjadikan cita2 sebagai seorang dr gigi menjadi realiti.

Pertama sekali, anda kena tanya diri sendiri anda hendak belajar di dalam atau di luar negara. Di dalam negara terdapat beberapa universiti awam dan juga swasta. Universiti-universiti yang telah di iktiraf oleh kementerian kesihatan malaysia ialah :
Universiti Malaya (UM)
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Universiti Sains Malaysia (USM)

dan beberapa universiti yang baru memulakan program ijazah pergigian yang belum di iktiraf kerana belum ada pelajar yang tamat seperti
Universiti Teknologi Mara ( UiTM)
Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM)

Untuk Universiti swasta tempatan pula ada ditawarkan kursus ijazah pergigian di
Asian Institute of Medicine, Science and Technology (AIMST) University
-International Medical University ( IMU)

Ini hanya setakat yang saya tahu, mungkin di masa akan datang lagi banyak institusi-institusi di negara ini menawarkan kursus-kursus pergigian.

Untuk luar negara pula, setakat ini pelajar yang mendapat tajaan MARA akan dihantar ke universiti di India . manakala pelajar tajaan JPA pula akan dihantar ke universiti di Australia, India, New Zealand, Ireland dan UK. Untuk senarai universiti yang di iktiraf Kementerian Kesihatan Malaysia ada disini, sila lihat ke semua muka surat.

Syarat-syarat kemasukan pula ada terdapat di laman-laman web di atas.

Untuk mendapatkan tajaan biasiswa, apa yang anda perlu buat selepas mendapat keputusan SPM ialah dengan melayari laman web JPA ataupun eSILA dan memohon secara online.Iklan biasanya disiarkan di suratkahabr tempatan ataupun laman web JPA dan esila pada Jun/julai setiap tahun . Anda kena mendaftar dahulu kemudian barulah memohon. Selepas memohon, anda perlulah mencetak slip pengesahan penerimaan sebagai bukti yang anda telah memohon.Kemudian boleh menyemak samada anda diterima untuk temuduga atau tidak di laman web JPA atau esila. Selepas temuduga, keputusan akan diberitahu dalam masa sebulan selepas temuduga di laman web tersebut. Pendek kata, anda kena selalu melayari laman web tersebut untuk mengetahui berita terkini mengenai permohonan biasiswa oleh JPA dan juga MARA.

Untuk melanjutkan pengajian di luar negara bagi biasiswa tajaan MARA dan JPA

syarat-syarat umum ialah
– Warganegara Malaysia
– Umur belum mencapai 18 tahun ( 19 tahun utk pelajar peralihan) pada 31 disember tahun sebelumnya ( contoh utk mohon utk tahun 2008, jadi sebelum 31 dec 2007 belum 18 tahun)
-Mendapat sekurang-kurangnya Gred 2A dalam tiga matapelajaran berikut:
– Bahasa Melayu
– Sejarah
– Pendidikan Islam ATAU Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah ATAU Pendidikan Syariah
Islamiah ATAU Pendidikan Moral
– Mempunyai kesihatan yang baik dan tidak menghidap penyakit-penyakit kritikal seperti AIDS, Hepatitis dan sebagainya

Syarat-syarat Khusus
– Mendapat sekurang-kurangnya Gred 2A dalam 6 matapelajaran berikut
– Fizik
– Kimia
– Biologi
– Matematik
– Matematik tambahan
– Bahasa Inggeris

Calon-calon yang berjaya dipilih untuk mendapat biasiswa ke luar negara hendaklah mengikuti kursus-kursus persediaan di kolej-kolej yang ditetapkan dalam negara sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara.Sila semak laman web ini.

Masa saya dulu saya tak pergi terus lepas SPM, saya pergi interview semasa saya dalam program matrikulasi. Jadi kalau tak dapat interview masa lepas SPM, jangan putus asa bagi yang nak pergi ke luar negara. Selepas masuk program matrikulasi anda masih ada peluang. Kalau tak dapat pergi ke luar negara, kat Malaysia pun ok jugak ye dak?

Untuk mereka yang nak pergi interview untuk ke luar negara tak kira la lepas SPM ke A level ke Matrikulasi ke, nasihat saya:
– Relax, jangan gabra
– Anda hendaklah tau kenapa anda memilih kursus tersebut. Mesti ada soalan kenapa anda memilih bidang pergigian buakn perubatan atau farmasi dan sebagainya. Hendaklah kasi jawapan yang munasabah..
– Jawab dengan penuh profesional, tenang dan nampak yakin. Suara jangan perlahan sanga, jangan pulak sampai meninggikan suara..
-Jaga penampilan diri, hendaklah berpakaian kemas dan nampak profesional
Biasanya semua yang memohon untuk biasiswa ni keputusan peperiksaannya baik. Jika tak baik tentulah tak terpilih. Tempat yang ditawarkan hanya sedikit. Jadi anda kenalah tonjolkan diri lebih dari semua org yang kena interview tu. Bagi pendapat saya, kriteria penting yang mereka mahu dalam pelajar yang mereka akan hantar ke luar negara ialah
– yakin pada diri sendiri
– tau tujuan hidup, ada matlamat
– boleh menghadapi stress
– boleh bergaul dengan org ramai – peramah, baik hati, tak sombong, ceria dan sebagainya
– pandai berbahasa inggeris

So good luck la ye kepada mereka yang berminat nak menjadi doktor gigi ni. Prospek kerja memang bagus..pekerjaan memang terjamin. Tak payah susah2 cari kerja, kerja datang cari kita. Asalkan tamat belajar, insyaallah kerja akan menanti di Malaysia cuma tak tau di mana ..:)

About these ads

304 Responses to Panduan untuk menjadi doktor gigi

  1. Cadogi Capau says:

    Dc Leen..At last jd gak article nih..interesting2! so dat after diz lebey ramai lg yg minat nak jD dentist.btw, doc leen nih dpt scholar after matriks ker? juz tanyer.huhu..sy suke bace blog doc leen nih.menarek.evryday sy tngk.haha. paperpoN, thanx alot coz wat article nih.nice info=)

  2. future dentist says:

    waa beznye bce article nie..da le sye mmg ngah cri sal bnde nie..
    sye skunk dlm prsediaan nk g intebiu mara la ni.dok cri info sket2 sal dntistry.
    sya aply kat timur tengah.
    mara ade anta kt c2 gak slaen india skunk ni.bile bce ni smgt nk jd dntist lg mmbara!
    hehe…hope sye dpt wat yg tbaek tuk intebiu 2 n further my study in jordan.
    sye pon nk jd dentist cam dr leen gak..bkhidmat tuk org len…moga segalanye tercapai!…amin…

  3. drleen says:

    cadogi capau: heheh..tq..tq…saya pun suka kalau org baca site saya ni..hopefully site ni berguna pada semua org yang nak tau mengenai gigi, dr gigi, klinik gigi etc…

    future dentist: ooo..ada hantar kat jordan ek..insyaallah…boleh dapat…good luck ek..:)

  4. ecah_ni says:

    terima kasih byk2…blog dr leen byk…..sgtt membantu dalam mencari maklumat utk Karnival Kerjaya..
    selalulah update yerk…(n_n)

  5. drleen says:

    ecah: insyaallah…:)

  6. yusri says:

    assalamualaikum!doktor,sy nak ty sikit tntg pengajian bg seseorang yg hndak mnceburi bidang ni…Dr,brdasarkan pengalaman dr la..blajar dalam jurusan pergigian ni sush tak?hehehe..ada persmaan dngn medic tak?

  7. drleen says:

    yusri: bagi saya bidang ni lagi mencabar..kerana kita kena tahu basic perubatan..belajar sama je dengan budak medic utk 2 tahun pertama..lepas tu baru masuk klinikal dan belajar skill dentistry plak. Dalam bidang ni kena belajar anatomy..masuk gak bilik mayat semua tu utk bedah2 tengok saraf etc…so tu yang saya kata lebih kurang je dengan medic..kena tau jenis2 ubat..kena belajar semua penyakit am seperti darah tinggi, kencing manis etc…so susah tu memang susah laa..mana nak hafal lagi..pastu skill tangan kena mahir…

  8. yusri says:

    assalamualaikum..dahsyat gak no…ish2..takut gak sy jdnya..erm..sy da try apply tamhidi pergigian kt USIM..sy msih mnggu lg..sy ni lpsn spm 2007…terima kasihla dr sggup mmbalas pertyaan sy..ha!dr bleh bg tau sy tak mcm mna dr urus ms swktu blajar dlu.msti rushing gakkan..gitau la sikit tip2 bergna tuk sy…hehehe..

  9. drleen says:

    yusri: hehehe..kalau tanya semua student jawapan sure sama…mesti ras tak sempat nak study dan sebagainya…hakikatnya memang camtu pun…tapi saya punya cara tolong sikt laa rasa tension study…iaitu buat group study. Kita tak perlu buat semua nota sebab semua org ditugaskan buat nota utk topik2 tertentu..kemudian bincang mengenai topik2 tu…so masa kita dah save dah…just kena cari ahli group yang sesuai laa..kalau cari ahli group yang main2..tak jadi jugak nanti…:)

  10. yusri says:

    assalamualaikum..ooo..cam tu rupanya..insyaAllah,sy nak jd dr gigi yg brjy jg suatu ms nnti mcm dr gakla…hehehe…doa2.tula..lazimnya,pelajar laki2 ni mmg ska main2..ssah gak nak cr yg btoi serius..hahaha..lumrah2..satu lg sal suma sbenarnya,suma adik-bradik sy tak ceburi bidang kedoktoran ni..sy nak try cubala..abg2 senior kt seklh dlu slalu gempar nak bg takut jd dr..ssh kata diaorg..papun brdsrkan pngalamn dr,mmg tak mustahilkan?nak cuba tngk la…huhu

  11. drleen says:

    yusri: haa..baguslaa tuh..mudah2an cita2 awak tercapai. Kalau awak dapat sure keluarga awak happy dan bangga…:) Jangan patah semangat ek..apa pun tak mustahil asalkan kita berusaha…:)

  12. yusri says:

    assalamualaikum..insyaAllah…mudah-mudahan…jd,terima kasih byk2 la dr.nnti bla sy keliru apa2 lg ke,sy antr msj…boleh kan??haha..doa2 sma…wslm..(^_^)

  13. drleen says:

    yusri: bolehh..no problem..saya sentiasa ada kat sini..:)

  14. jai sandakan says:

    i want to go for dental interview..what is the most question will be asked??=(

  15. jai sandakan says:

    dc leen..sakit ke nk pakai pendakap gigi??huhu..takut..

  16. drleen says:

    jai: good luck eh for the interview. Biasanya dia akan tanya kenapa pilih course ni…tu memang biasa laa…Pakai braces tu of course laa sakit sebab dia gerakkan gigi..tapi bila dah biasa tu ok jer..mula2 je sakit.

  17. wanie says:

    ssah x nak jd dr gigi?umr brape br blh jd?ssh x blaja?

  18. jai sandakan says:

    thanx 4 d gud luck wish dr..
    i’ll do my best…

  19. jai sandakan says:

    damn scared..! anyway……..

  20. jai sandakan says:

    o ya….sy dpt intrviu ni coz sy apply kyt spa 8..
    so,wht do u think dr..??

  21. jai sandakan says:

    dr..help me ya..
    emm,
    sy nk taw :-

    1)istilah bidang pergigian
    2)doktor gigi ada bape peringkat?mcm amatur ke,expert ke,pofesional ke..

    sy bkn mls nk cari mklumat tp kn ade dr..bleh tlng.. kn?=)
    lg pn sy mntk jwpan or pndangan dr sowg dentist ,so msti d answer will be d best..

  22. jai sandakan says:

    n selain drpd minat yg mndlm,
    pe ag yg sy harus ckp spya owg g intrviu sy tu yakin kt sy??

    dr bg la ckit tips..hehe…
    sok,sy print page feed back dari dr ye…

    help me ye dr…
    thanks! love u! hehe..

  23. jai sandakan says:

    best la dr punye blog ni…
    btul2 wat sy jatuh hati kt dentist!
    nk jd dentist laaaaa……….

  24. drleen says:

    wanie: ala..belajar apa2 pun mestilah susah…yang penting kena usaha and tak senang putus asa..masa saya grad dulu umur saya 24.

    jai sandakan: bila interview awak tu? Hmm..mengenai istilah pergigian rasanya ada kat website saya ni..tapi they all takde laa tanya sangat pasal tu ( saya rasa laa…). Tentang berapa peringkat tu..hmm..biasanya samada jadi doktor gigi biasa ataupun pakar..kalau kat kerajaan tu macam2 pangkat laa saya pun tak ingat..dia start dengan U41 pastu macam2 lagi laa…Alaa..tak payah laa tension sangat pasal interview ni. Paling penting kena nampak yakin dan betul2 minat pada bidang ni. Bila jawab tu kena penuh confident tapi jangan over confident lak..kang nampak belagak pulak. Bila jawab tu pandang muka org yang bertanya..kena berwajah manis…Macam saya kata semua org yang layak di interview memang semuanya pandai. Jadi kalau nak jadi yang terpilih, diri tu kenalah ada kelebihan. Kalau kita nampak confident, peramah, senang bergaul, friendly, tak mudah gabra and tension..mesti org tu akan pilih kita. Ye laa bukan senang kan belajar ni… kena tunjuk minat, kesungguhan, kesabaran, ketekunan..insyaallah…awak akan dapat…ok..so good luck yaa!

  25. jai sandakan says:

    thanks 4 d gud luck wish..
    n also 4 d info…

    much2 appreciated…=)

  26. mujahid says:

    kalu habis matrik nanti, adakah layak pergi ke luar negara.adakah jpa taja pelajar lepasan matrik keluar negara

  27. drleen says:

    jai: no problem.

    mujahid: boleh pergi ke luar negara lepas matriks…macam saya dulu…jadi don’t worry…JPA taja lagi pelajar2 ni…cuma ke mana saya tak sure lagi. Jadi cuba laa ye..:)

  28. munabel says:

    salam, blh x dr. ceritakan pasal malaysian dental association…..hope..dr. dpt membantu…tq…

  29. munabel says:

    salam, blh x dr. citekan sikit pasal MDA

  30. meivy says:

    boleh tak dr cerita, mengapa dr bertukar ke swasta, bukaknkah Gov sangat memerlukan dentis

  31. drleen says:

    munabel: MDA tu adalah persatuan doktor2 gigi di Malaysia ni..setiap negara ada persatuannya tersendiri…jadi MDA banyak menganjurkan program continuing dental education..so that dentist2 kat malaysia ni sentiasa tau apa rawatan2 serta teknologi2 terkini.

    meivy: sebenarnya saya berhenti dari gov kerana saya mengikut suami yang bekerja di China selama setahun..saya mohon cuti tanpa gaji tetapi tak diluluskan jadi saya pun terpaksa berhenti…selepas berhenti biasanya kita tak boleh masuk ke dalam gov semula..jadi saya kerja laa di private..:)

  32. munabel says:

    oooo….jadi apa perbezaan MDA & MDC……semua pegawai pergigian wajib ke menyertai MDA nie?? emm..utk practical…..slaloonya brapa lama???

  33. mel says:

    sy nak minta tolong sesuatu dari dr.. sy nak menyertai pertandingan model kerjaya.. sy pilih pergigian.. untuk pengetahuan sy seorang cikgu.. ape yg sy perlukan di sini ialah :
    a. Definisi pekerjaan
    b. Bidang tugas
    c. Suasana pekerjaan
    d. Pakej matapelajaran SPM/STPM
    e. Kelayakan akademik
    f. Maklumat IPTA/IPTS/Pusat Latihan/Agensi
    g. Latihan dan kursus
    h. Ganjaran dan cabaran
    i. Prospek Masa depan

    itu adalah isi kandungan yg diminta.. sy minta jasa baik dari dr. untuk memberikan maklumat tersebut.. terima kasih..

  34. drleen says:

    munabel: MDC ni lain dari MDA..MDA ni persatuan utk semua dr2 gigi kat m’sia ni…tapi MDC tu malaysian dental council..ni kalau ada masalah mengenai seseorang doktor, MDC akan siasat etc…biasanya masuk MDA ni bagusnya dapat diskaun kalau nak pergi dental education course.

    Mel: kebanyakkan maklumat ada di laman web ini…seperti bidang tugas, suasana pekerjaan, pakej matapelajaran SPM/STPM, kelayakan akademik, maklumat IPTA, latihan dan kursus. Tentang definisi pekerjaan: seorang doktor gigi adalah seorang doktor yang bertanggungjawab utk merawat segala masalah berkaitan gigi, mulut dan juga tulang yang bersangkut paut dengan gigi . Tentang ganjaran dan cabaran pula, saya rasa jika kerja dengan kerajaan, tentulah gajinya kurang berbanding dengan swasta..sehingga 2 atau 3 kali ganda. Cabaran pula, bekerja di kerajaan doktor gigi di wajibkan utk oncall utk merawat pesakit2 yang kemalangan yang mempunyai masalah kecederaan di muka ( bibir terkoyak, gigi patah, tulang mulut patah, luka2 koyak di muka etc) Di swasta pula, doktor gigi banyak membuat kes2 seperti mencantikkan gigi seseorang yang dari tak rata menjadi tersusun, memasang implan, membuat rawatan orthodontik dan sebagainya. Prospek masa depan pula, seorang doktor gigi memang amat diperlukan di negara ini kerana jumlahnya tak mencukupi utk merawat semua org di negara ini. Jadi jika jadi seorang doktor gigi, tak perlu susah mencari kerja, kerana kerja sudah sedia ada habis sahaja dari belajar. Bolehlah e-mail saya jika ada perkara yang nak diberi penjelasan. Boleh tengok post saya yang bertajuk Kerjaya sebagai doktor gigi di malaysia, http://drleen.wordpress.com/2007/05/29/kerjaya-sebagai-doktor-gigi-di-malaysia/
    dan juga Pengalaman bekerja di Klinik Pergigian Swasta http://drleen.wordpress.com/2007/06/05/pengalaman-bekerja-di-klinik-pergigian-swasta/

  35. angie says:

    Dr Leen, I applied for dentistry under JPA scholarship and I failed to get it. And now, I’m going to give it a second try, I have to write an appeal letter. I think of including statistics about dental care in Malaysia or like related statistics regarding dental job prospect in this country. To add, may I know if Malaysia is now in shortage of dentists? If so, how high is the amount then? Hope to hear from you soon. Thanks in advance! =)

  36. drleen says:

    Angie: Hi….don’t give up..keep trying. Malaysia is shortage of dentist but I don’t know exactly the statistic now..but I google it out and find this article http://www.atypon-link.com/FDI/doi/abs/10.1680/indj.2007.57.6.429 that said roughly the ratio is 1:10 000 ..don’t know the exact number though…

  37. rabihah says:

    Assalamualaikum,drleen.sy mmg suka sgt baca psl dentistry kt blog ni.interesting.sy skarang ni dlm dilema sbb sy dpt dentistry tajaan mara n kena wat persediaan bln 6 ni.tp, sy x yakin ngan diri saya utk blajar benda ni.takut pn ada.sy x mnat sgat bidang ni n sy apply sbb fikir prospek kerja sbg dr gigi ni bgs.boleh ke sy terima twrn ni klu x minat.or sy just tolak twrn ni and terima twrn lain?plz help me.hopefully, drleen dpt reply through my email.plz help me by giving your idea.

  38. drleen says:

    rabihah: w’salam. ok..nanti saya jawab kat e-mail.

  39. farah says:

    apakah jenis-jenis latihan yg diberikan semasa menuntut di Canada dlu?

  40. drleen says:

    farah: masa kat canada tu saya belajar macam2 laa..masa first year banyak blajar basic dentistry..buat latihan kat block utk dapatkan bentuk2 dan selesakan tangan pegang handpiece..pastu masa second year blajar lagi mendalam bab2 teori dentistry ni..pastu dah start buat practice kat mulut patung…pastu third year dah start buat kat pesakit sambil tu blajar benda2 yang advance…final year memang dah jumpa macam2 pesakit..kita diberi requirement utk siapkan beberapa kes …kalau tak siap tak bleh grad..so kena laa cari pesakit utk siapkan tugasan..camtu je laa..

  41. rabihah says:

    answer me pls

  42. rabihah says:

    drleen, pls answer me.even dlm web ni.sy x kisah

  43. rabihah says:

    thanks for the reply.i will think +ve.

  44. drleen says:

    rabihah : that’s good..:)

  45. lisa says:

    hi dr leen…
    can u tell me more bout dentistry?
    i’m too new in this thing…
    i need all sorts of information regarding dentisty…
    thank you… ;)

  46. lisa says:

    one more thing…
    i’m going to have a mock interview
    at my college end of this July….
    so basically,
    apa yang saya nak kena cite kat diorang pasal pergigian nie?
    saya minat sangat dentistry…
    but lack of knowledge pasal mende2 nih sume…
    please do reply me a.s.a.p doc….
    tq

  47. drleen says:

    lisa:hmm..actually apa yang u nak tau pasal dentistry ni secara basicnya ada dalam blog saya…dalam mock interview biasanya they all takkan ask all the detail…so just enough about basic dentistry…like why do you like dentistry..what aspect of dentistry that u like ( eg cosmetic dentistry ke..surgery ke..peads ke…etc ) so i pun tak tau apa info yang u nak because memang quite banyak but in my opinion..kalau u ada mock test…i rasa info dalam blog ni dah banyak..kalau ada yang u nak i elaborate just e-mail me cay..:)

  48. ruzanna says:

    salam..dr leen..
    saya sbnanya minat sgt bdg dentistry nie tapi my result is not good enough…
    sedey jgkla klu x dpt amik bdg nie …bleh x dr tlong sy?

  49. lisa says:

    askum…doc…
    erk…
    can u tell me more bout orthodontic?
    mmg kalau nak amik dentistry the 1st three years kena blaja gak cam bdk2 medic ek?
    sesuai ke tak saya nak amik dentistry kalau prestasi saya dlm bio cam tak brape nak stabil….?
    i meant…
    takde la trok sgt,dapt gak la a tp….kdg2 tu je terbabas b…
    hehe….
    sy tkt sy xleh nak further minat dlm dentistry disebabkn subjek bio sy tu…
    although sy mmg minat dentistry….
    huhu….

  50. lisa says:

    sng2 doc email sy bleh?
    a.s.a.p…..
    ni email sy,
    alysse_precident259@yahoo.com

  51. drleen says:

    ruzanna: hmm..kalau belum spm , masih sempat nak baiki keputusan..tapi kalau dah lepas spm dan tak dapat masuk matriks sains or asasi sains..mungkin awak boleh amik stpm and amik sains..so masih boleh lagi apply dengan result stpm..kalau semua tu dah lepas..hmm..tak dapek laa saya nak nolong..nasihat saya, kalau betul2 berminat..awak pergi kat website university macam kat atas tu..dan tengok apa requirement they all..pastu awak tentu tahu apa yang perlu awak study dan dapatkan result bagus..ok..good luck..

    lisa: bio tu just ticket utk masuk dentistry je…lepas masuk dentistry macam2 subject yang awak blajar..so kalau awak betul2 nak amik dentistry make sure bio awak dalam kategori ok…supaya boleh masuk dalam dental school..:) terbabas tu teruk sangat ke? kalau tak teruk sangat ok je…apa2 pun tengok dalam requirement subjek utk masuk dental school..so dari situ awak dah boleh target..ok..awak pun e-mail laa saya bila senang
    doktorleen@gmail.com

  52. aicha says:

    hai dr leen..
    sy aisya dr penang..
    nak tanye dlu matrik mane eh?sy dental student gak..tp blaja kt indonesia under jpa loan..berat jgkla kt cni..tp sy bersyukur byk kes2 yg susah nk dpt kt negara maju ade kt sini..
    then,1 thing ms dr leen cr patient dlu susah x?sy skrg da nak final year bln dpn..tp requiremnt byk x settle lg coz sy cr patient n byr diorg jgk..fhm2 je la taraf hidup org kt sini cemana…so mungkin ni la kot greatest sacrifice sy utk study dentistry..
    nnt bile da abes, kte ble mintak eh nk posting kt mane??kalo bley nk dkt2 rumah je..sy da suffer berjauhn ngn family ni…hehe

  53. drleen says:

    aicha: hi. ..camna study? Hmm..saya dulu buat matriks kat UKM bangi…awak kat mana? Kat canada so far ok je..ramai pesakit..so utk buat semua menda ok kecuali full denture…we all banyak buat kat pesakit yang sama..hehehe..kira kasi they all free dentures laa..they all pun tak kisah..orang tua kan..they all suka spent time dengan student2 ni..boleh borak2 hilangkan boring…tapi takde laa sampai kena bayar pulak..dasat tuh…tapi takpe laa..awah dah nak masuk final year…so sabar je laa ek..memang banyak dugaan..biasa laa tu adat belajar..:) Hmm..bila dah abis nanti..kita boleh pilih negeri je..pastu they all akan tentukan kat mana kita kena pergi..memang mula2 tu seksa skit laa..kalau dapat dekat dengan family beruntung tetapi kebanyakkanya memang kena berjauhan..bila dan dapat permanent posting baru boleh apply tukar..kalau ada kekosongan kat tempat yang di minta tu dan ada org yang nak mengisi kekosongan tempat kita kerja..baru boleh tukar..awak org mana?

  54. aicha says:

    hai dr leen..it’s me again.heheh..few days ni busy sket..sy dlu asasi um..ktorg time klinikal pon kne wat thesis gak..so kelam kabut sketla jadiknye..tp da terbiase la plak..ktorg pon mcm prob yg sama kot susah dpt full denture..yg laen senang dpt patient sbb fhm2 jela developing country cam mesia n indon ni public x aware lg ngn oral hygiene..sy kagum la ngn dr leen..sempat2 gak nak update blog segale..sy ni br stat da malas..sy online sbb boring ari2 mengadap patient n thesis yg x setel2 gak..huhu..ms dr leen da ade compulsory service 3years tu x??kalo dentist xde housemanship ryte kt mesia??sorryla sy msih confuse lg dgn future sy ni..heheheh

  55. lisa says:

    slm doc…
    hope doc sihat slalu…
    leh share info ngan sy sal bidang kerja doktor gigi kanak-kanak?
    mcm…apa yang diorang buat n jenis-jenis rawatan yg slalunya diberikan kepada kanak-kanak…
    hihi…
    thanks ;)

  56. drleen says:

    aicha: hehehe…bila awak balik nanti memang ada compulsary service 3 tahun tuh…housemanship takde tapi kita ada apa yang dipanggil FYDO ( first year dental officer)…masa ni kena tag dengan klinik pakar selama 1 tahun…pastu baru dapat permanent posting..

    lisa: salam..Biasanya they all buat tampal..cabut..cuci..utk mereka yang dibawah umur 12 tahun. Biasanya kita refer kes2 budak yang ada masalah kesihatan pada they all..pastu budak2 yang susah nak handle ( tak cooperative) sebab they all boleh buat rawatan under GA ( budak tido)..so mencabar jugak laa jadi pedodontist ni..

  57. suryati92 says:

    asalamualaikum.. aunty leen or should i say dr. leen??
    aunty leen… now i’m 16..’sweet sixteen’he3..
    thanks for da info… actually i decided to take this course… but i think it’s too early to decide.. but it looks so interesting frm the way u tell us..
    i’ll think about it later… btw..i’ve got striaght a’s for pmr and now i’m taking pUre science… is it biO is very important to join this courses?? and where’s ur matrikulasi?? is it perlis?? k, salam aunty leen..

  58. drleen says:

    suryati92: w’salam. aunty pun boleh jugak…heheheh…good for u…mana ada too early..kita kena fikir menda ni awal2 lagi baru senang nak berusaha utk capai apa yang kita nak betul tak? Congratulations on your PMR!!! Teringat zaman dulu2..heheheh…bio is definitely inportant…not only bio but all science subjects…tapi dulu masa SPM my fizik is not good..only got C5 je..isk..isk…anyway..with good science result in SPM u will get a place in matriculation that offer science subjects. Masa dulu i study matriculation at UKM, bangi. So take care,,,keep up the good work!

  59. suryati92 says:

    okey, aunty… thanks cause reply msg sy… xla boring sgt.. yela2 mmg dh plan dh skrg nie.. tp, xyakin jer.. kdg2 tu terfikir jugak betul ke dpt jd dr gigi mcm aunty.. he3.. sweet nyer aunty nie… u’ll always be my inspiration to succeed… skrg nie tgh nk prepare tuk exam… ala, asalkan aunty dh berjaya sekarang kn… tp, skrg kesian aunty xkerja dgn kerajaan lg… yela, tempat isteri di sisi suaminya kn…he3.. xpe3… maybe dkt swasta dh rezeki aunty kn..hu3.. btw dkt mana klinik aunty?? nanti sng3 mne tahu sy blh dtg ke..he3.. ok3 thanks for da wish ya aunty..i really appreciate it.. dh nk ramadhan nie.. salam ramadhan ye… kalau xsempat nk wish..he3.. k, salam aunty leen..

  60. drleen says:

    suryati92: hehehe…klinik auntie kat puchong perdana, cheras and nilai…datang laa kalau senang..:) thanks for the wish…auntie pun nak ucapkan selamat berposa…:)

  61. Aneq says:

    Nak tanya ni.. Saya bdk 1st year dentist. sy belajar kat mesir.. boleh doc bagi suggestion buku yg patut sy beli d m’sia sblum berangkat ke mesir.. Cz tanya senior buku2 dental x jual kat sana.. By the way 1st year di sana adalah fondation tp sudah masuk subjek dental and medical

  62. drleen says:

    aneq: awak ada kasi saya e-mail kan? Hmm..saya cuggestkan cuba tanya senior buku apa they all pakai then beli kat mesia…takut lain uni pakai lain buku…

  63. nisa says:

    hi dr leen :)

    nk tanya, lps spm results keluar kan nk, pilih program yg mana sebelum ambil ijazah pergigian ni?

  64. drleen says:

    nisa: hi…biasanya masuk matriks dulu..kadang2 dalam suratkhabar ada banyak iklan utk buat pergigian di luar negara..yang tu pun boleh cuba jugak…bila dah lepas matriks then baru boleh apply amik dentistry samada di dalam atau luar negara.

  65. nisa says:

    antara asasi sains,matriks and diploma sains, mana yg patut dipilih?

    and apa requirements dia?

  66. Aneq says:

    Salam, saya first year dentist di Mesir.. Course tu 5 tahun.. tp thun 1 sy di fakulti sains.. tahun 2 baru msuk fakulti pergigian.. dah la beljar bhs arab x phm plak tu.. yg hairan ye antara subjek tuk thun 1 ni : zoology( belajr ttg katak ) , botany( plant physio ), math , fizik( electric, heat, optics ).. Langsung x de subjek medical n dental.. Tension!!!
    Setiap lab berdiri slma 4 jam.. Nk minta advise sket dr doc spy sy dpt harungi for next 4 years lg

  67. drleen says:

    nisa: asasi sains dan matriks ok sikit. Requirement dia awak kena check kat website universiti tu..semua ada

    aneq: salam. sabar je laa ye…kadang2 ikut requirement university tu jugak. Macam saya kat canada dulu masa 1st year kena belajar banyak subjek sains jugak kemudian bila result ok baru masuk fakulti pergigian. Sebabnya..mereka yang kat canada ni dah ada degree in sains bila nak masuk dentistry..cuma budak2 mesia je yang terus dari matriks..so we all org yang termuda dalam kelas. Dia nak tengok samada kita boleh bawak atau tak subjek tu nanti and nak semua org ada basic yang sama. Memang kadang2 rasa takde kena mengena..tapi sabar je laaa ek..yang penting belajar betul2..pastu jangan give up….:)

  68. lightofiman09 says:

    salam drleen…
    nak betulkan jek pasal yang penghantaran pelajar mara dentistry ke luar negara..
    pada mulanya, saye pun ingat mara hanya hantar pelajar tajaannya ke india je..
    so mase interview mara tu saye dan kembar saye tulislah kat borang tu nak further study ke india..

    last2, saye hairan sebab dapat kat timur tengah, jordan..
    padahal mase saye bukak laman web mara tu, tulis kat india je..
    dan lebih sedih kembar saye pulak yang dapat ke india..huhu.
    akhirnye berpisah juga kami..
    saye dan kembar sepakat pilih dr gigi sbg kerjaya mase depan kami.
    hehe..nak jadi macam drleen..

  69. drleen says:

    lightofiman09: salam. lahai..cian terpisah…tak boleh ke rayu mintak tukar..atau kalau ada sape2 yang nak tukar suka sama suka…lagi best kan kalau sama2 belajar satu tempat..tapi kalau tak dapat takpe laa..boleh share pengalaman masing2 kan..:) so good luck to both of u ye..:)

  70. lala says:

    salam dr. len, saya pelajar tingkatan 4 tahun ni, tapi dalam masa yang sama tahun 2008 ni saya telah menggambil exam spm, soalan saya sekiranya kepetusan saya cemerlang adakah saya layak memohon dalam jurusan dr gigi, bulan febuari tahun 2009 umur saya genap 17thn, saya sangat meminati bidang ini, harap dapat beri penjelasan thingks.

    • drleen says:

      lala: insyaallah..boleh memohon utk masuk dentistry tahun depan…biasanya boleh apply utk masuk matrikulasi..ataupun apply terus kat university yang awak nak..slalu baca paper utk iklan2..ataupun awak boleh pergi ke pameran2 pendidikan…biasanya dah dekat2 keluar result tu ada banyak…

  71. izzati says:

    assalamualaikum dr leen..sy pelajar tingkatan 4 yg sgt berminat untuk menceburi bidang dentist nih…tp apabila sy baca pengalaman2 dr…wahhh..terkejut gak sy..sy ingtkn dentist nih setakat rawat gigi rosak jer..rupe2nyer..luas lg pekerjaannya..wah..sy kagum ngn dr..hehe

    sy cuma nk tnya…seandainya keputusan spm sy nt x berapa bgs, bagaimanakah caranya untuk sy menceburi bidang nih??
    sy betul2 nk jd dr gigi mcm dr leen..=)
    dan lagi satu…mase interview nt..dia akan tnya kenapa nk jd dentist kn?so ape ptt sy jwb?mgkn st boleh dpt sedikit nasihat drpd dr??
    tolong la sy yer dr..terima kasih..=)

    • drleen says:

      izzati: w’salam…bagusla kalau berminat nak jadi dentist ni..peluang kerja memang cerah and negara kita skang ni pun tak cukup dentist. Hmm..kalau keputusan spm kurang bagus..masih boleh masuk matriks sains ataupun amik stpm sains..kemudian buat betul2 and ada peluang lagi utk amik dentistry…:) hmm..tentang jawapan kenapa nak jadi dr gigi tu saya tak bleh nak jawab sebab awak kena tanya kat diri sendiri..kenapa sebenarnya nak jadi dr gigi ni? ada org suka sebab ianya mencabar..ada org suka sebab kerjaya bagus..senang dapat kerja..permintaan tinggi..ada org suka sebab memang dia minat bab2 gigi ni…etc..so awak kena tanya balik kat diri awak..kenapa sebenarnya awak suka jadi dr gigi..takde jawapan yang salah sebab ianya subjective…setiap org ada sebabnya sendiri..:)

  72. izzati says:

    salam..terima kasih dr.leen sbb jwb soalan sy..sy rasa mcm nk pggl r leen nih cikgu jer..boleh x?
    hehehee
    oh…mcm tu…
    klu sy..sy nk masuk bidang ni sbb mcm dr ckp la dentist x ramai..jd peluang nye besar…

    lg satu…
    betul ker kalau masuk bidang ni kite akan grad lebih kurg 24 thn?
    pastu..ade sedara2 sy selalu ckp…dentist bukannye sng..pastu kena hadapi pelbagai org..kena tahu nk pujuk org sume..
    betul ker dr?bila diorg ckp mcm tuh..sy jd takut skit nk masuk bidang nih…
    sbb bidang ni bukannya sng..kn dr?

    andai kata sy lulus spm dgn cemerlang[insya-Allah =) ]..sy patut pilih JPA atau MARA?yg mana satu lebih menjamin ya dr?

    terima kasih dr =)!

    • drleen says:

      izzati: salam. hehehe..saya tolong sekadar mampu je..takde laa sampai macam cikgu..:) Hmm..biasa laa jadi dentist ni kena pandai komunikasi sikit..biasanya saya rawat pesakit macam saya nak orang rawat saya..so even though kita penat sangat ke..pesakit tu banyak songel ke..kena laa sabar..pastu sentiasa pastikan service kita bagus…mengenai JPA atau MARA tu saya tak sure..sama je kot dua2 tuh..kalau pinjaman MARA atau JPA biasa laa kena bayar lepas belajar tu..tapi kalau biasiswa..dengan JPA kena kerja kat gov 10 tahun..tapi macam kawan saya yang dapat pinjaman MARA..bila result dia baik pinjaman tu terus bertukar jadi biasiswa…so tak payah bayar and tak perlu terikat 10 tahun…lepas 3 tahun je dah boleh keluar government.

  73. yusri says:

    assalamualaikum…dr!igt sy lg tak?haha.skrg dh sem 2 kt USIM.erm,btulla,sma ngn medic jg..papun,dr yg brpngalaman ni doa2kan sy erk.mnta2 lpas.amin……

    • drleen says:

      yusri: waalaikumsalam..hehehe..ingatt..mana leh lupa..:) Alhamdulillah…dah sem 2 dah..kejap je kan…hmm..memang awal2 tu belajar sama je ngan budak medic…cuma nanti baru branch off belajar pasal dentistry lebih2 skit…anyway…good luck..saya doakan awak berjaya..:)

  74. izzati says:

    salam..hehehe…
    oh mcm tuh….br sy dapat gmbaran skit mengenai kerjaya sebagai doktor gigi ni…=)terima kasih byk ya doktor…
    kalau ada pa2..boleh kn sy tnya kt doktor lg?=)

  75. afzan says:

    salam dr leen…sy pelajar thun 2 fakulti pergigian UIAM Kuantan…first batch…nak link blog dr boleh?

    • drleen says:

      afzan: boleh..apa salahnya…camna study kat situ? my friend ada jadi lecturer kat situ ( pharmacy ). Ok..good luck in your study cay..:)

  76. yusri says:

    syukran2 jazilan..amin…ya rabbal alamin….

  77. syah says:

    salam…
    ermm..
    mcm mane plak if a student doesn’t has spm result?..
    die x amek spm..tp die blaja kat oversea mse form5..
    n die ade result intrnatilonal general certificate of scndry edu(IGCSE)…
    tp die nak blja jd doc kat malaysia??…
    thx..!

    • drleen says:

      syah: hmm..yang tu saya tak tau..kena amik A-level kaa kot…result dia pun di ambil kira rasanya..tak sure laa saya..cuba cari kat laman web university yang ada offer medical course..sure kat situ ada requirement utk masuk

  78. wana says:

    err kalau saya tak ambil biologi mcm mane ek?tp saya ade la ambil subjek fizik dan kimia.kene amik matrix la kn?belajar mengenai bio?

  79. sayeyang konpius says:

    salam..
    saye sebenarnya nak tanye sumtin..
    spm aritu, saye dapat 4B bagi sume subjek sains..
    xkire bio,kim,fiz,addmaths…mathmod memgla ok,dapat 1A..

    skarg saye di matrik..exm sem 1 aritu xberape mberangsangkan..
    of course xdpt apply dentistry di malaysia..
    so sy amek keputusan gune ejen..kire nk fly private..

    saye piker,dntistry xdela susah sgt..bbanding medic…
    tapi bile bce blog ni,lbeh kurg same je subjek tuk medic ngn dentist ye?
    pkare ni buat sy buntu,dan piker2 byk kali pasal nk fly privet tu..
    yela…takut xmampu bawak,rugi duit parents saye…

    tapi,saye minat sgt……….cmane nie….saye sdehh..

    • drleen says:

      sayeyang konpius: kat mesia ni dah banyak dah universiti swasta yang offer dentistry..tak semestinya pergi oversea..awak dah cuba ke yang kat mesia? Hmm..kalau dah minat tu insyaallah…mana ada kursus yang senang..semuanya ada susah masing2..so asalkan berusaha..insyaallah akan ok punya..:) yakin pada diri sendiri ok..

  80. aimi says:

    assalamualaikum dr.

    Saya baru je abis diploma in medical lab technolody n cGPA 3.4. I wish to continue in dentistry course in India. Tp nak mintak scholarship mcm x mungkin dapat. So saya ingin nak mintak loan mara saje. Apa pandangan dr? Saya betul berminat in dentistry.

    • drleen says:

      aimi: saya pun tak tau camna nak mintak loan…hmm..boleh juga cuba mara…tapi biasanya kalau tengok dalam newspaper..ada agency2 yang tolong budak2 nak amik kursus medic or dentistry dan rasanya mereka akan tolong dapatkan biasiswa jugak kot..cuba2 laa survey kat dalam paper..biasanya ada iklan2 they all ni.

  81. wana says:

    jadi samaada saya kene amik stpm o asasi sains la ye?utk belajar bio balik.ok terima kasih =)

  82. Thanks for this article.Actually I really want to be a doctor.However I’m not realy sure that I can follow the study.So I think is not impossible if I take dentist course.It is because I’m scared about the he practical of medic study.So overall this article really give me a confident to achieve my ambitio as a dentist .Lastly thanks so much.(Really sorry if my English is a little broken………..)

  83. drleen says:

    wana: yup

    siti mariam: good…come and join the club! :)

  84. fielala says:

    i really want to be a dentist.
    i’m form5 this year and i hope i will get excellent result for my spm cos i wish to continue my studies at australia.
    **thanks for the information above ;))

  85. drleen says:

    fielala: good luck and all the best to you..:)

  86. zue says:

    assalamualakikum dr.leen

    saya nak sgt tahu ape perbezaan kerjaya sebagai seorang doktor n dentist. Orang ckp kerjaya as a dentist membosankan sbb tak berape mencabar. Betul ke?
    sbb bile saye bace blog dr.leen saya rase kerjaya as a dentist ni sgt la menarik.

  87. drleen says:

    zue: w’salam. hehehe…jadi dr ke dentist ke sama2 mencabar. So sebenarnya terpulang pada individu tu sendiri dan kat mana dia kerja.

  88. aina says:

    Salam dr.leen..
    thn ni sy dh pn berumur 18 thn…
    n bru je dpt tau result spm 12mac yg lalu…
    dan alhmdlah jgak result sy mcukupi syarat utk mjd seorg dntist..
    sy tlh mgambil 12 sbjek,i’ve got 1B dan yg len2 alhmdlah…hehe
    skrg nie sy brada dlm keadaan yg amat buntu,cz sy mmg da tetap dgn diri sy nk amek dntistry,..
    tp sy dlm dilema utk pilih uni mane(utk local pnye)…
    buleh x doc tlg suggest U mne yg kos dntistry die bgus,elok n diajar oleh tnaga pngajar yg bpngalaman??
    sy amat2 bhrap pndgn dan pdpt dr doc..
    either USIM, UIA?
    or xpn UM? UITM?

  89. mr_kichiwa says:

    Assalamualaikum drleen…
    baru2 ni dpt spm result, masalahnya tidak menepati syarat menjdi seorang dntist..all sains sbjct dpt 5..
    adakah melalui matriks or stpm saya dpt mnebus kesalahan saya dan masih berpeluangkah utk memohon biasiswa dari mara or jpa utk mlanjutkn plajrn ke luar ngra melalui matriks or stpm..
    masih adakah peluang utk menjadi doktor gigi??wasalam.

  90. ayie_KMJ says:

    assalamualaikum Dr….
    saya ayie dr Matrik Johor…sy sekarang dlm jurusan FIZIKAL…tp sy berminat nk jadi dentist….Dr rasa boleh ker???sy risau sgt tak dapat….sy cr U yg trime student fizikal…tp blom jumpe lg…

  91. drleen says:

    aina: congratulations!! bagus result awak tu. Sebenarnya saya pun tak sure uni mana yang ok kat mesia ni..kalau nak kira paling lama..UM laa yang paling awal sekali menawarkan kursus pergigian..kemudian UKM dan seterusnya USM. Universiti lain memang baru lagi..so mungkin boleh tanya mereka2 yang dah grad dari uni2 tersebut..saya memang tak sure laa..

    mr_kichiwa: w’salam. hmm..saya rasa mungkin boleh apply utk masuk matriks sains ataupun ambil stpm subjek sains. Sebab selain SPM, boleh juga guna result matriks dan juga STPM. So cuba lagi ye..jangan putus asa…sebab nak ambil course ni subjek sains mesti kuat.

    ayie_KMJ: w’salam. hmm..biasanya they all ambil mereka yang jurusan sains..matapelajaran sains masa spm camna? mungkin boleh guna yang tu. Tak pun awak tanya uni tu sendiri boleh terima atau tak..boleh cari yang local dan juga oversea.

  92. aina says:

    time kasih dr..
    sy akn cbe tnye mreka2 yg dh grad..hehe

    em tp sblm 2…
    parnts sy ade mnyuarakn yg mreka nk sy amek kos medic..
    ini lg 1 pkara yg wat sy pning..
    em buleh x doc bgtau sy tnttg klebihan n kburukan 2 kos nie…
    klebihan n kburukan time blaja n time keje nt…
    really hope ur advice..! ;)

  93. mr_kichiwa says:

    terima kasih kerana sudi membalas..agar drleen sentiasa dimurahkan rezeki selalu..

  94. ixora says:

    hai drleen..
    nk tnye sket. sy dh tengok senarai u yg diiktiraf oleh kkm.tp, dalam senarai 2, xde pn u kt jepun .sy dapat tawaran oleh jpa u ambik dentistry kat jepun.sy takut lar.. nnti dh abis study xleh keje..

  95. drleen says:

    aina: hmm…ambil medic atau dentistry sama2 susah..masing2 ada kesusahan masing2..dan bergantung pada minat seseorang jugak. Dental ni banyak kenapa kerja tangan..so kalau kerja tangan tak elok…nanti kita pun jadi dentist yang tak bagus..kerja tangan ni boleh diperbaiki dari masa ke semasa dengan usaha..medic ni pula banyak kena perah otak..sebab kerja utama dia ialah diagnose pesakit..so kena hafal banyak benda dalam kepala utk tahu apa sakit sebenar pesakit tu..sebab kalau tau apa tak kena baru boleh bagi ubat yang sepatutnya…kerja tangan takde sangat utk medical dr ni kecuali bila dah jadi pakar. So kena tanya diri sendiri apa yang awak minat sebenarnya..kemudian go fot it..kalau buat betul2..dua2 pekerjaan ni pun ok..:)

    mr_kichiwa: sama2…jangan give up lagi ye..:)

    ixora: hi. kalau dah JPA yang tawar..mestilah di iktiraf adik oii..hehehe…takkan dia nak hantar student kat tempat yang dia sendiri tak iktiraf…atau awak tanya laa JPA tu balik k..mungkin tak update lagi ke website dia kan…so apa2 pun make sure degree tu di iktiraf sebelum terima tawaran.

  96. aina says:

    ok dr..
    thnx alot for ur advices…
    if ade kmusykilan lagi,..
    sy akn minx nasihat dari dr. lagi k.. ;))

  97. ixora says:

    ok..thanx..im appreciate ur advise..

  98. aira says:

    Assalamualaikum drleen..
    sy merupakan calon spm 2008..
    tp result sy x berape nk ok
    sy dpt 5c dlm chem,phy,add maths
    dan bio a2,maths mode a1…bi b3
    sedihla jugak bile terkenangkn x dpt nk ambil
    dntist direct spm but i’m still will go on
    with dentist insyaAllah klu rezeki sy dlm bidang ni
    masalahnya skrang sy ingin masuk matriks slps ni tetapi ibu sy mncdgkn supaya sy ambil diploma yg membolehkn juga sy ambil dntist..jgka masa diploma yg pnjg mmbuatkn sy berfikir berkali2 untuk mngambilnya…sy hrap drleen dpt mmberi nasihat kepada sy…sekian,terima kasih

  99. l.i.n.d.a says:

    dr.leen…sy dpt 9a 1c spm br2 ni….fz,chem,bio all a1 but disaster for add maths…only 5c…can i still be a dentist…?recently i applied 4 jpa…but unfortunetly had been rejected….wut am i supposed 2 do….?it relly let me down…i wanted 2 further my study in dentistry in overseas….uk specfcly…but how….?do i need to enter matrix 1st….?scholarship is still available after i fnsh my study…..?wut about mara`s loan…..?i heard it will be full scholarship if i get excellent rslt…do i need 2 work 4 gov 1st..?jpa is cmpulsry rite….?mara…?another scholarship 4 dis course…?oo..salary..?tq

  100. lisa says:

    salam dr leen…
    stil remember me,lisA?
    i do text you last year,ms my college ad wat mock interview n i thanked you a lot cuz doc byk tlg sy dlm mock interview tuh wit sort of info you had given me…

    n now i’m 18,last year spm candidates n as a result i managed to get straight 9a’s in my spm 2008…
    thanks again for all those motivation words yg doc bg b4 i took my spm last year…

    alhamdulillah,skg ble dlam tgn dah ad 9a,impian nak jd dentist tuh makin membara2 ble sy dapat g interview mara next april,17th.i choose dentistry.tp,x ramai member2 sy yg amik dentistry.kbykn diorang amek eng or medic.bg la tips2 b4 sy pegi interview doc…hehe!;P

    ap yg diorang akan tnye ek?btw,juz email me as a reply…

    alysse_precident259@yahoo.com

    thanks again,salam…

  101. drleen says:

    aina & ixora: ok..no problem..:)

    aira: hmm..saya tak pasti kalau ambil diploma tu boleh jadi dentist ke tak..sebab setahu saya dental school semua ambil ikut result SPM, STPM, matriks..apa2 pun boleh tanya kalau ada pameran kerjaya etc k.

    linda: congrates..result u tu bagus…mungkin boleh try MARA ataupun masuk matriks sains dulu kemudian baru proceed ke dental school…kalau tak dapat oversea..local pun ok jugak ye dak? Asalkan cita2 tercapai..:)Sekarang..kalau dapat biasiswa JPA ke MARA ke sendiri bayar ke masih tetap kena kerja dengan government utk 3 tahun..cuma kalau JPA tu terikat sampai 10 tahun laa..MARA kalau result ok memang takde apa2 bayaran laa kan..tapi apa2 pun masih kena kerja ngan gov dulu.

    Lisa: Congratulations!!! nanti saya reply dalam e-mail.

  102. lisa says:

    hye doc…thanks coz email kat sy…
    i do leave some question 4 u to ans dlm ur email…
    check tau…
    hehe…

  103. lisa says:

    other then manipal university kat india,
    where else best dental college or dental school kat india ek???
    n the said manipal 2 quite remote tempat dy….
    huuhuu…

  104. drleen says:

    lisa: aiseh..tak sure laa saya..tapi manipal memang glamor laa..

  105. lisa says:

    k thanks doc…;)

  106. njha says:

    salam drleen..
    i’ve read almost all ur post in dis blog..
    its really interesting n do help 4 those who r interested in dentistry of course,,hehe..
    i really want to b a dentist n afta read in ur blog,i can feel my burning desire..hehehh
    im goin 4 interview dis month n i do apply 4 dentistry..
    i want to ask,

    1.wut is peads?i found dat word in ur comment..

    btw,i’ve heard dat manipal now is not a recgonize place 2 pursue medic or dentistry..de dlm paper aritu kot..

    2.u got any suggestion besides manipal??

    3.wut is the best feeling of being a dentist?

    pray 4 my interview ye drleen..i really admire u!
    ikut dr nk reply kt mn,email pun buley,blog dr pu buley..which convenient;)

  107. najibdaud says:

    assalamualaikum
    doc,
    sy nk tnye sdikit.
    dis 17th april i’ll be facing an interview for MARA scholarship
    i’ve applied for dentistry
    mslahnye yang saya takut sekarang ni ialah mse interview,
    the thing is thaht, based on the placment list taken from JPA web.
    they stated there is no placemnt in UK for MARA
    yang ade pun JPA je
    MARA only offers for India n jordan.
    tp ade orng kate yang dkat UK pn skrang ade bdak MARA
    so skrang ni sy sngt blur3
    kalu bleh sy nkjuga lah pegi UK
    if takde tak ksah la.
    soo,
    i js nd ur help to justify whether ade ke tak MARA hantar bdak dkat UK ?
    takut2 mse iv nnt die tnye
    “which country will u chse for pursuing ur study?”
    hehe
    thts all
    thnx
    wasalam

  108. lisa says:

    hye najibdaud…
    u got da same day as me…
    17th…kite saeng skali la kerenyer…
    haha…

    doc leen…soalan sy lebeh kurg cam najib tnye tu…
    n plus ad comment yg ckp manipal tu uni x recognized???
    tul kerr…??
    camner nak check senarai uni yg diiktiraf for dentistry???

  109. drleen says:

    njha: peads tu ialah pakar pergigian utk kanak2…so dia deal dengan segala masalah pergigian yang melibatkan mereka yang berumur 17 tahun ke bawah. Ye ke manipal dah tak di recognize? saya pun tak sure..anyway..saya tak tau uni mana yang ok atau tak..dalhousie kat canada memang ok..hehehe..tapi rasanya JPA dah tak hantar kat sana sebab mahal..so they all taja yang dekat2 je sebab murah sikit..mana2 uni sama je..asalkan belajar betul2 insyaallah boleh jadi good dentist..:)Hmm..about the best feeling ek..saya rasa satisfaction kot…sebab saya rasa happy and puas kalau org yang saya rawat tu happy dengan apa yang saya dah buat..bagi saya duit tu no 2..paling penting rasa satisfied..:) Good luck ye dengan interview tu..:)

    najibdaud: Hmm..saya pun tak sure..tapi rasa2nya takde laa kot dia tanya pasal negara mana u prefer utk study…kalau ada..the best answer ialah kat mana2 pun takpe asalkan ianya di recognize oleh JPA dan uni tu bagus and u dapat degree..hehehe…So rasa2nya MARA tak taja dentistry gi UK..rata2 semua mereka yang dah interview they all kata MARA hantar kat India and JOrdan je.JPA saya tak sure…

    lisa: hehe..ramai laa yang interview 17hb tu..berjumpa laa korang semua ye..:) Hmm..kalau nak check uni mana yang diiktiraf oleh MDC kena check kat laman web dia..
    http://mdc.moh.gov.my/modules/xt_conteudo/index.php?id=20

  110. njha says:

    salam dr leen!
    tq so much for answering my q..so much appreciated!
    sori,but i got two more q..

    ~~kan kte ada MBBS lah MDS lah ape ntah lgik,dentist pun camtu jugak yeh??

    ~~time dr leen balik dr canada dlu,ape title yg dr leen pegang,Dr. Leen shj ke, or Dr. MBBS Leen ke..huhu sori dr.,sy tatao sal hal nie..;)

    ~~kalo dental student yg dr india lak,dorang balik malaysia dgn title ape??

    TQ dr leen!!sy sgguh memohon maaf tny bebyk kt dr.,sori sesgt sesusah dr shj;)

    • drleen says:

      njha: biasanya dentist ni degree dia samada Doctor of Dental Surgery (DDS), Doctor of Dental Medicine (DMD), Bachelor of Dentistry (BDent), Bachelor of Dental Science (BDSc), or Bachelor of Dental Surgery/Chirurgiae (BDS) or (BChD) semua tu bergantung kat negara mana dia belajar. Macam saya dapat DDS kalau kat M’sia pulak ada yang BDS ada yang DDS…Tapi biasanya semua tu hanya diletak kat belakang nama je tapi tak disebut. So kalau kat dalam surat ke, dalam chop ke..kat papan tanda ke saya jadi Dr Mazleen (DDS Canada). So kalau kita nak panggil seseorang tu just panggil Dr kemudian nama org tu. Kalau dari india ek..saya pun tak sure..tapi rasanya BDS.

  111. wani says:

    hi doc…ops…salam…huhu…
    anyway…nak t’kuar bijik mata ni bc all da comments in dis page (bnyk giler3)…huhu…nk b’kelip pon x sggp…nk abis kn semuanye…=) anyway…sy x-spm candidate 2008…tyme skol dlu sy lgsg x dak cita2..sbb sy pk its 2 early 2 tink bout my career…huhu tp bila dh dpt rslts…t’nganga sy…x taw nk apply bdg apa…smpi la my sis recomment me 2 try in dentistry…my sis skang kt india…ambek medic…so…dia ckp mcm yg doc ckp…medic n dentistry similiarly da same…sm2 susah…but…medic is more harder…hmm…now lps dia ckp 2 sy mcm dh t’pikat ngan bdg ni…then…pas sy bc ur blog ni..lg2 la jatuh hati…=) tp prob dia skang ni..my spm rslts of coz…sy dpt 8a 2b…my b for phy n chem…2 yg mcm payah nk apply mn2 2…sbb sy juz ad 1 ja science sub yg ok…hmm…soklan sy…leh x doc crita dr mula (right aftr u got ur spm rslts) smpi doc msk mstrx..g abroad study kt overc..
    1 more…my plan ritee now, sy nk msk matrx n then apply again 4 mara…tp agak2 bapa cgpa (btol ke cgpa?) yg mara o jpa pndg klu nk mohon biasswa nnt kt mtrx? n kita still kna aplly o dorang yg cr student yg excell???

    thanks~

  112. trah says:

    salam dr..
    saya intrview mara 17 hb nie..
    mintak dentistry kt timur tengah..
    sy harap sgt dapat course nie..
    sy skrang tgh buat preparation for dis coming intrvw..
    n sy nak tanyer bout specialisation in dentistry..
    i’m quite interested in pediatrician dentist..
    coz i love children..
    but i’m qiute afraid if they give me situation related with children..
    ermm.. for example how to deal and treat children yg banyak karenah..
    n i also wanna ask why do u prefer dentistry rather than medic?
    i choose dentistry coz i thougt dis course is easier than medic..
    hope u answer my questions…

    my email..
    cardiella_blossom@yahoo.com

  113. liyana says:

    allo DR..sy nak tanya universiti ap kat india under scholarship MARA?MARA mmg taja dentistry kt india ja..so, saya nak g iview 17 april neh, kna wat esei plak ttg our future career..so, any idea bout univsity offered by MARA at india for dentistry??

  114. drleen says:

    wani: lepas dapat result SPM..terus dapat masuk matriks sains UKM ( masa dulu ada lagi kat kampus induk UKM bangi). Kemudian dalam sem akhir tu ada panggilan interview utk pergi oversea. Masa tu saya saje je nak keluar dari kampus..nama takde pun dalam senarai tapi saya punya lecturer kata pergi je try…saya punya cgpa result dalam 3.4 something je..biasanya kalau dapat 3.5 and above nama automatic masuk dalam list. So alhamdulillah..dapat..terus pergi canada. Saya punya under JPA. So skang ni saya tak tau laa procedure dia camna..tapi rasanya2 kalau dapat cgpa 3.5 and above to harapan tinggi laa kan…skang ni ramai budak pandai2..heheh so competition tu lebih laa kot..tah2 dah naik 3.8 and above ke saya pun tak tau…so kesimpulannya..tak kira apa result awak..cuba je mintak..kalau ada rezeki tu dapat laa..:)

    trah: good luck in your interview tu k…hmm..kalau boleh jangan jawab pilih dentistry ni sebab ianya lagi senang dari medic…mana awak tau lagi senang? hehehe..sama je susahnya…dentistry ni kena belajar handskill..susah kalau tak dapat buat dengan betul..boleh fail..medic banyak hafal..so kalau terror bab hafalan ni insyaallah boleh excell laa..dentistry ni both..hafalan pun ada tapi tak seluas medic and kerja tangan tu paling penting..so tanya lagi sekali diri sendiri kenapa nak jadi dentist. Dalam interview takde betul dan takde salah..biasanya interviewer tu nak tengok kita punya personality..kita punya keyakinan etc..so paling penting cara kita jawab bukan apa yang kita jawab..segala jawapan kita tu kita kena confident masa jawab..peadiatric dentist bukan satu bidang yang senang..tapi kalau minat, yang susah pun jadi senang kan…kena banyak main psychology dengan budak2..and kena tau banyak jenis2 penyakit..interaksi ubat..etc..sebab tu laa saya kata bidang dentistry ni nampak je senang tapi susah jugak..bayangkan camna nak tenteramkan budak yang menjerit2 utk cabut gigi atau tampal gigi etc…so jangan laa pulak patah semangat..heheh..keep it up..make sure awak jawab dengan jujur dan confident..tu je k..:)

    liyana: saya tak sure uni mana yang MARA taja kat india…boleh tanya pihak MARA ataupun cari online.sure ada info dia…anyway..kat mana belajar tu tak penting..paling penting uni tu dapat pengiktirafan oleh Malaysian dental council..pastu awak boleh belajar betul2 dalam apa keadaan sekalipun utk berjaya. ok..good luck..:)

  115. lisa says:

    salam doc…
    xsangka sy rmi gak yg g interview dentistry 4 mara scholar diz coming 17th…
    so i’ll b joining them…
    hopefully kite sume dapat buat yg trbaik keyh???

    doc leen…
    apa yg sy risau skunk nie…
    tak disangka2 sy sakit gigi,mulut kene ulser yg warna putih tuu……
    nak berckp pon da jd malas sbab sakit…
    sdgkan sy nak g interwiew dentistry mgu neih…
    adoyyyy….

    • drleen says:

      lisa: lahaiii…cari laa oragel ke..apa2 je laa utk sapu kat ulcer tu kasi cepat baik…sure tension kalau masa interview nanti mulut ada ulcer…tapi apa2 pun good luck laa k..:)

  116. jasya says:

    salam drleen..
    saya nak tahu perbezaan doktor gigi lulusan dalam dan luar negara. pendapatan mereka semua sama @ sdikit berbeza?
    kalo under tajaan tu bagaimana pulak?

  117. jasya says:

    sorry..saje2 tanye..

  118. drleen says:

    jasya: salam. heheh…sama je laa..takde beza pun dari segi pendapatan antara dr yang grad dari dalam atau luar negara…under tajaan pun sama..takde beza..:)

  119. mysya says:

    saya nak tanye nowadays, basic salary untuk dentist bp ek?
    pastu ader elaun2 ker?
    paling byk ms mula2 keje bp bley dpt sbln?

  120. drleen says:

    mysya: salary dentist ni bergantung pada kat mana awak kerja…kalau di swasta ada yang kasi basic + komisyen…ada yang kasi basic saja…ada yang kasi komisyen saja..ada yang pilih yang tertinggi samada basic atau komisyen…semua bergantung pada tempat yang awak kerja tu..sebab tu susah nak bagitau berapa gaji sebagai dentist ni..paling banyak berapa boleh dapat pun bergantung pada klinik..kalau klinik tu di bandar dan awak buat banyak treatment boleh dapat lebih dari 10K sebulan…ada dentist yang dapat 40K sebulan..ada yang dapat 5K sebulan..bergantung laa kat mana kan…

  121. zaifa says:

    susah x belajar untuk jadi dentist??

  122. adam says:

    nk jd dentist cmner?????
    subjek aper yang perlu ditekankan???????

  123. man says:

    salam dr leen

    saya nak merujuk perihal gigi saya
    saya mempunyai gigi posterior class II. tapi gigi anterior class III. jadi bleh ke kalau nak betulkan..
    bagaimana?

  124. iradah says:

    dr leen, sy lepasn spm 2008. tgah tggy twrn ipta.
    sy juga ade apply universty mansoura dalam bidang dentist.(tp bukn tajaan) sekarang ni, sy tgah pening fkr mne stu pilihn terbaik. smaada ke matrikulasi, ipta atau pergi ke mesir untk further study dalm bidang dentist. sya memikirkan tentang kos untuk ke mesir yang agk tinggi. so, dr leen rse, mane satu pilihn terbaik? blaja dlm msia, ke mesir atau ke matrikulasi dulu? sy takut ke matrikulasi memandangkan orang ramai kate, matrikulasi susah dan ramai yang kecundang bila masuk ctu. plis help me dr leen…=(

  125. drleen says:

    zaifa: mana ada belajar yang senang? asalkan usaha..insyaalah yang susah pun jadi senang.

    adam: biasanya subjek sains laa..

    man: kena datang check dulu..kalau sesuai, boleh buat braces.

    iradah: hmm..biasanya lepas SPM memang tak boleh terus masuk utk jadi dentist…semuanya kena melalui samada STPM, matrikulasi, asasi etc. So walau apa pun memang tak boleh terus masuk dengan berbekalkan spm..nasihat saya, mana yang dapat dulu..buat yang tu dulu k..:)

  126. lisa says:

    salam doc…
    i’m here again!!!
    hehe…
    erm so far sy dpt twrn g kolej matrikulasi perlis ngan asasi kat PASUM.sy dpt course asasi sains hayat…
    so in your opinion,which one is better???
    matrixs or pasum??
    rep sy kat emel ey?
    alysse_precident259@yahoo.com

  127. miza says:

    if saya continue to asasi sains gunaan uitm, bley tak saya mohon dental selepas habis asasi? sains gunaan n sains hayat sama ke?

    • drleen says:

      miza: saya tak sure lak lepas asasi sains gunaan boleh masuk dental school ke tak..biasanya boleh tanya uni tu before masuk…masa dulu saya punya hanya sains je takde laa pulak hayat ke gunaan ke etc..apa2 pun tanya pihak uni dulu k.

  128. shima says:

    salam…dr leen,bru2 ni sy dpt result yg cemerlang d matrik..Alhamdulillah n sy mmg becite2 nk jd doktor gigi.tp sekarang sy xtau nak pilih u mane sbg pilihan pertama???sy mmg nak masuk uitm je tp rmai yg galakkan sy g ukm o um….ape pendapat doktor???skrang nak isi upu fasa 2 n tamat pd 27 mei ni…tolong ye doktor bg pendapat doktor tntg u mane yg patut sy pilih utk pilihan pertama dlm borang upu…

    • drleen says:

      shima: salam. Uni mana2 pun lebih kurang sama je..tapi UM paling lama dia punya dental school diikuti pula dengan UKM kemudian USM dan seterusnya uni2 lain yang masih baru seperti UITM, USIM, UIA etc…so mana2 je laa pilih..:)

  129. wow me says:

    i like ur article….
    wish me 2 be a dentist to.. However i like more 2 orthodontic…but i hope u give us more information about the’kerjaya’……..i know everyone is thinking that i’m good in english…so tq to everyone…..

    • drleen says:

      wow me: thanks for the comment. If you want to be an orthodontist, you have to be a dentist first then you have to further your studies.

  130. future dentist :) says:

    assalamualaikum drleen….sy br 17 tahun…dis year i’ll sit 4 my spm…sy kne buat folio kerjy ttg kerjy yg sy bnk amik nnt..it is 4 mock interview.so i prefer to b a dentist but i dont why i want 2 be a dentist. why do u prefer 2 be a dentist?? can u help me??

    • drleen says:

      future dentist: Good luck for your SPM. Hmm…kena tanya diri sendiri laa kenapa minat..heheh..lain org lain sebabnya..kalau saya, masa mula2 dulu tu memang tak minat tapi bila dah belajar lama2 terus minat sebab saya suka bila dapat hilangkan sakit org, saya suka bila dapat kembalikan keyakinan diri org dan saya rasa puas bila dapat happykan seseorang lepas buat rawatan.

  131. sasha says:

    sy nak tanya kawan sy seorang mengambil diploma pergigian di kementerian dengan berbekalkan keputusan spm matematik d7 dan sains c6 (aliran sastera, tak ambil subjek sains tulen) …dia dengan bongkaknya menjaja bahwa dia boleh menjadi doktor gigi apabila beliau sambung degree malah menjadi pakar. adakah kemunkinan seorang nurse gigi sepserti dia menjadi pakar gigi? bukankan syarat menjadi dr gigi sangat ketat? terima kasih

    • drleen says:

      sasha: memang tak boleh…sebenarnya..di malaysia ni dalam pergigian ada 4 jenis jawatan ( kerajaan) . pertama dr gigi…yang ni kena amik degree utk jadi dr gigi..kemudian ada nurse gigi, yang ni amik diploma kat penang tu utk jadi nurse gigi..paling tinggi lepas jadi nurse gigi ialah jadi matron gigi..pastu lagi satu tugas ialah juruteknik pergigian, yang ni pun amik diploma kat penang..pastu last skali pembantu pergigian, yang ni amik sijil je kot kat penang jugak. Dari seorang pembantu pergigian boleh belajar jadi nurse atau juruteknologi pergigian. Biasanya kalau dah jadi nurse pergigian atau juruteknologi pergigian, takde yang tukar profession. kalau nak jadi dr gigi amat ketat pengambilannya..kalau SPM teruk memang tak boleh masuk pun..apatah lagi nak jadi pakar..

  132. future dentist :) says:

    thanks dr leen…hopefully la sy dpt straight a’s spm ney…so sng la nk apply mn2…thanks 4 da informations bout how 2 be a dentist…

  133. nurul says:

    salam, dr leen….saya da mock interview 24hb nie..boleh x bg petua untuk mock inteview tue??selalunya apa persoalan yg akan ditanya??

    • drleen says:

      nurul: salam. Saya tak sure laa mock interview tu dia tanya apa..maybe ada pembaca2 kat luar sana yang dah pernah buat mock interview and boleh kasi pendapat…:) Biasa sure dia tanya awak nak jadi apa dan kenapa pilih bidang tu..

  134. izzah says:

    salam dr,
    nak tanya cket,sya bru student spm…
    jdi dr.gigi nie best x?

  135. alia says:

    salam dr.
    boleh sy tnya
    antara dentistry n medic
    which one is more challenging?
    sy berumur 17 thn,so thn ni sy ambik spm
    untk pengetahuan doktor sy mmg minat giler
    subjek biologi n chemistry

    sy bercita2 untuk mnjd seorang doktor pakar sakit puan
    tetapi sy terlalu takut dengan
    gaya study medic student ni
    takut tak capai tgn
    coz dengar crita senior2 yg study medic ni
    diorg ckp very challenging
    sampai ade yg fail
    boleh tak beri pandangan dr??

    • drleen says:

      alia: kalau dah minat nak jadi dr pakar sakit puan, teruskan je laa dengan medic…belajar apa2 pun susah..dentistry pun sama susahnya..nak kena hafal lagi pastu nak kena pastikan handskill ok…medic mostly hafalan..kena tau nak diagnose pesakit..so kalau belajar betul2 sure ok punya..:)

  136. nicke asyami says:

    utk pgthuan smue,sye dental student kt ukm..blaja subjek medic n dentistry ni mmg mncbr tp sronok..kte akn dpt byk pnglmn yg kte x pnh alami sblm nie..mlh ia lbh ssh drp mdic..btul kata dr leen 2..lagi satu dental student nie kne thn dgn satu cbrn -repeat tahun..mmg depress, tp leh dpt keje aslkn grade wlaupn umur lbh 24 thn(x mcm dr leen).. kpd yg brmnt, truskn mnt nie…kne byk brsbr,redha n sntiasa brfkrn ke hdpn..itulah sbnrnye dental student…

    • drleen says:

      nicke asyami: takpe pun kalau repeat tahun…asalkan berjaya habiskan and grad jadi dentist…:) macam saya kata..sama2 susah…so belajar je laa betul2..

  137. zety says:

    alhamdullilah tip ini amat berguna pada saya untuk meneruskan cita -cita saya

  138. anny says:

    Assalamualaikum drleen.Actually,sy sgt berminat dalam bidang perubatan.Tetapi,sy dgr untuk mengambil bidang ini,cgpa atleast 3.5 above.Tetapi,sy tak dpt capai sampai ke tahap itu.Adakah sy berpeluang untuk mengambil bidang perubatan ini?

    • drleen says:

      anny: kalau awak berminat, masih boleh teruskan cita2 ikuti bidang perubatan…kalau tak dapat masuk ke IPTA..boleh cuba IPTS pula..tapi mahal sikit laa kan dari universiti2 awam.

  139. dentist wannabe ; ) says:

    Assalamualaikum, Dr Leen… sy plajar lepasan SPM 2008..result sy ok jer…science sub sume b3..haha..yng len alhamdulillah a..n my parents tanpa berfikir panjang terus mengisi borang utk mnghantar sy study oversea… yakni ke mesir utk blaja dentistry…n skrang sy tnggal nk fly jer lpas raya nnti..tp, masalahnye skrang sy rse cam x nk pg lak..even my parents dh abeskan beribu rnggit untuk sy..bleyh x dr bg tips2 utk study oversea???…thanx a lot in advance…btw, x tlambat rsenye utk sy ucapkan slamat berpuasa…moga dr. mndapat keredhaan Ilahi d bulan yng mulia ini…amin..

    • drleen says:

      dentist wannabe: sorry lambat reply..awak memang berminat nak jadi dentist ke atau parents awak yang suruh? kalau tak minat and pergi sebab terpaksa kadang2 boleh berjaya kadang2 tak bleh..macam saya dulu pergi sebab tak tau nak jadi apa..so main redah je laa bidang ni..lama2 tu rasa cam ok jer..so teruskan je laa..so kalau awak tak tau lagi nak jadi apa…why not try your best..insyaallah boleh berjaya juga akhirnya…belajar kat mana2 pun ada cabarannya…kalau kat oversea lebih2 lagi sebab berjauhan dengan keluarga satu..tempat baru satu..kawan2 baru satu..so macam2 faktor..kena pandai2 laa sesuaikan diri dan amat penting sekali berkawan..pastu kalau ada problem ke apa ke jangan simpan sorang2..kena share..study pun kalau boleh berkumpulan..senang skit..

  140. sir_rey says:

    assalamualikum dr.
    sya plajar kaunseling dari UMT..
    sya buat stu tugasan mengenai kerjaya pergigian di malaysia..
    bleh dr emailkan kepada saya info mengenai perkhidmatan ini..
    1. bidang tugas
    2. jenis perkhidmatan yg disediakan

    • drleen says:

      sir_rey: sorry ye lambat reply…still memerlukan ke jawapan ni atau dah dapat cari infonya? kalau masih nak lagi boleh terus e-mail saya k

  141. maziah says:

    SLM DR.LEEN,slmt hari raya,sy student dip biotech,nak tanya skit dsr dulu lg sy minst msk course ini!!!so sy dpt twrn biotech sy msk je lah course!!!ade peluang tak utk msk course dentistry !!!

  142. mohdhafiz says:

    salam doc..lame xtnye soalan kt doc ni.. :) dulu doc belajar kat canada..gigi kt kepala manikin/patung kepala org tu..pkai gigi artificial mcm acrylic ke gigi btul dari mayat tu??kalau kat uni malaysia pulak mcm UM,UKM,USM cmne??

    • drleen says:

      mohdhafiz: salam…pekabo? hmm..masa saya kat canada dulu memang pakai kepala manikin..pastu kat bahagian mulut boleh attachkan dengan satu set gigi acrylic yang boleh tanggal2 sebab ada skru..so masa buat latihan tu kalau salah boleh tukar dengan gigi lain..tak pernah laa plak dengan gigi dari mayat..hehe..ee..seram tuh..kat malaysia tak tau laa camna..rasanya cam sama je kot..tak tau laa kalau they all tanam gigi org yang dah cabut dekat stone/plaster. rasa2 semuanya pakai gigi acrylic kot..awak camna?

  143. mohdhafiz says:

    Baik doc..skrg tgh clinical.rs penat lak even 1 pasien 1 ari…hehe..coz saya ni JPA gi hntr kt indonesia ni(sedih :( ..so ktorg nyer stail bljr ‘advance’ sket…kitorg pkai gigi btul @ gigi dr org hidup or org mati @myt..hahaha..so mmg seksa gakla mncari gigi btul yg xde karies or at least br ade sket lesion/incipient caries..mmg ssh!!tp mostly mmg gigi myt la..kat sini kn sosioeconomic rndh..so ada gkla org yg cari duit lebih dgn gi kubur & cabut gigi myt tu!!so saya kdg2 trpksa beli je..nk cari sndiri pn ssh kan
    Tp alhmdulillah lah period yg pnuh ke’suffer’an tu dh berakhir..tp awl2 tu saya pelik jugaklah mane nk ‘cekau’ gigi yg elok..ye la ikut logik org cabut bile gigi dh teruk dh..kalo dpt pun premolar jela (itupun kalo buat ortho)
    Then bile dh dpt 1 set(32 btg tu) ktorg susun ikut position,angulation,curve & sgla mcm (sbb dr. Conservative dntstry ktorg sgt prticular)..then baru lekat kat 1 bhgian yg bleh detach & attach dgn kpala manikin tu..melalui proses itu sggh menyeksakn!!tp pd nk wat cmne..experience kan.
    Btul kot Doc..mlysia same je kot..saya rase tmpt bljr saya je yg cmni..haha

    • drleen says:

      mohdhafiz: lahaii..seksanya awak kat sana..takpe laa tu semua pengalaman..mungkin kat sana mahal sangat kot nak beli yang acrylic..tu yang suruh cari sendiri..tapi ada juga kebaikannya..ye laa tebuk gigi acrylic mana nak sama dengan tebuk gigi betul kan..anyway..belajar je laa baik2..nanti dah dapat degree tak kira laa belajar kat mana kerja nanti sama je kat mesia ni..:)

  144. >Budaq Baik says:

    assalammualaikum Dr,

    cmna Dr mengatasi tekanan sewaktu kat universiti dlu n Dr lepasan drpd universiti mane?……(^_^)

    • drleen says:

      budak baik: w’salam. camna atasi tekanan ek? hmm..saya dulu belajar kat university di canada…alhamdulillah uni saya takde laa stress sangat..cuma masa third year je laa sebab banyak subject nak kena amik so time exam tu stress laa skit…saya biasanya banyak hang out dengan member2..jalan2..pastu kita banyak buat group study so takde laa terasa sangat nak kena study banyak sangat..

  145. fad says:

    assalamualaikum…. dr,sy nk minta dr tlg jelaskan apa yg patut sy lakukan selepas spm utk jd dr gigi….. step by step….

    • drleen says:

      fad: w’salam. Biasanya lepas spm macam saya dulu masuk matriks. kemudian dari result matriks tu kita mintak course dentistry. tapi skang ni boleh mintak dulu kemudian kalau dapat dia akan suruh masuk matriks berkenaan..so rajin2 baca paper and survey kat website uni2 yang tawarkan course dentsitry cam UM, UKM, USM — dah diiktiraf. yang belum tapi akan diiktiraf ialah uITM, USIM, UIA.

  146. mohdhafiz says:

    slm doc..sy nk tanya doc sket ni..Psl universiti saya ni agak ssh la nk grad coz patient..smua kene cari patient sndiri..then JPA mcm dh sedia nk tolong tkrkan universiti kt Mlysia..IPTA mcm dh impossible..kami smua tgh mncari la data2 sket psl uni swsta yg bgs..tp sy just nk mintak pndpt ikhlas & recommendation dr doc la..mana la tau doc tau..antara byk2 uni swsta yg mana yg plg bgs?dr segi patient, prasarana mcm dntal chair & lain2..antar AIMST,PIDC,IMU,MAHSA or lain2 yg sy xtau..hrp dpc reply ASAP..tq :)

    • drleen says:

      mohdhafiz: salam..aisehh..saya kurang tau skit pasal dental school yang swasta kat mesia nih..tapi rasanya yang paling lama ialah AIMST..lain2 tu baru skit..saya tak kenal plak student2 dari sana..and tak sure tenaga pengajar tu dari mana….kadang2 bila tenaga pengajar dari negara lain pun susah jugak sebab lain kan caranya..kalau awak bleh contact budak2 sana lagi ok kan..setakat ni takde lagi budak2 dari sana yang grad tapi rasanya AIMST tak lama lagi grad kot..tak tahun ni tahun depan.

  147. ierra0411 says:

    hello. saya nak tahu. im still in form 4 this year. im in half science stream meaning that im taking all the science subject except biology. i want to know whether to be seorg dktor gigi need biology in their duty or not? i just want to make sure about it whether i can this course or not when i end my SPM later. pls do help me. i wanted to be a doctor someday. thanks. :)

    • drleen says:

      ierra0411: hmm..rasanya biology tu salah satu subject wajib..but mungkin kalau dapat masuk matriks atau asasi atau apa je laa persediaan course utk dentistry..u akan belajar biology and mungkin result tu boleh digunakan utk masuk dalam dentistry…anyway..better check kat university2 dulu tentang syarat2 kemasukan dan tengok samada biology adalah subject wajib atau tak.

  148. Ahmad says:

    Assalamulaikum Dr. Leen,

    saya nk mintak pandangan Dr ttg kerjaya lain di dalm bidang dentistry i.e. dental technician. saya sekarang sedang consider to change career sama ada nk buat dentistry (like u) or dental technician. Boleh Dr share something about dental tech. i.e. training, job prospect, income. FYI i hold a degreein engineering.

    • drleen says:

      ahmad: w’salam. dental technician ni prospek kerja memang cerah..sebab rasanya kita memang kekurangan technician..skang ni ada satu kolej yang bekalkan technician kat kerajaan..and ada beberapa lab yang besar2 yang training sendiri they all punya dental technician…dental technician ni amat penting bagi dr gigi sebab they all ni laa yang buatkan gigi palsu, crown, bridge, ortho retainer etc…takde they all dentist susah nak cari makan..nak jadi dental technician ni selain minat..kena org yang berseni skit..sebab nak bentukkan crown..colour scheme..gigi palsu etc bukan senang..so kalau u are a good dental technician..memang boleh charge banyak and akan banyak dentist yang akan hantar kes kat u..income sumer saya tak sure..tapi rasanya kalau kat kolej tu 2 atau 3 tahun kot training..tapi kalau kat lab besar2 tu tak tau lak saya…anyway..rasanya akan datang ada kolej2 swasta yang buat course ni..

  149. syukri says:

    Assalamualaikum..
    haha, saya suka dgn website ni..
    Saya mau minta pendapat dari Dr, relevan tak jika saya yang dah berumur 25 ni baru pasang niat nak jadi dentist..
    Saya masih kabur apakah saluran yang boleh saya guna untuk merealisasikan cita-cita ni..
    adakah kene ambil STPM sbg calon persendirian? Then kene score maut punya untuk bersaing menapatkan tempat di IPTA? JPA tak kisah ke untuk orang yang berumur lebih 25 tahun? …dan SPM saya tiada subjek biol, yg ada cuma phys, chem, +math, engine.

  150. iylia says:

    Im currently doing a-levels medicine and will be pursuing dentistry next year. I just want to know if dentists still have to go through housemanship like the usual doctors?

    • drleen says:

      iylia: All new graduated dental students have to go through what we call FYDO ( first year dental officer) where they have to complete 6 months training at dental clinic and 6 months training at hospital..after that then they will go to their posted area..

  151. ayie says:

    askum dr..
    saya nk tny mengenai perjlan tk mnjdi dentist lps dpt ijazah..brp thn housmanship/gov service sblm dpt meyambung buat specialist kita?..n brp thn bljr tk mjdi specialist tu?

    • drleen says:

      ayie: biasanya lepas grad akan buat setahun FYDO…ala2 housemanship laa tuh..pastu kena posting dan wajib kerja dengan gov selama 2 tahun lagi..lepas dah lengkap 3 tahun service boleh keluar dari gov. kalau masih kerja dengan gov…lepas dah confirm boleh apply utk sambung belajar..bila boleh dapat tu bergantung…memang agak susah sikit nak sambung belajar ni..kadang2 kena tunggu sampai 5 tahun baru boleh masuk…tapi ada yang join university lepas habis 3 tahun dengan kerajaan..so bila join university utk jadi tutor, uni tu boleh biaya awak sambung belajar utk jadi lecturer kat uni tu…utk jadi specialist..biasanya kena sambung dalam 4-5 tahun bergantung pada course apa yang awak pilih

  152. az says:

    salam.saya nak tanya kalau dari diploma sains boleh tak saya nak jadi doktor gigi.saya baru tahun pertama.kalau boleh tolong beritahu bagaimana laluannya.harap sudi membantu……..

  153. salam dr leen
    doc sye ni sbenarnya takut sgt darah
    kalo tgk darah; bley spi pengsan gak la
    parents sye suro sye jd doc
    sye ckp la sye takut drh
    dyorg suro sy jd dentist
    sye xnak la hampakan dyorg
    sye ni ank sulong

    sye nak tye doc
    agak2 la kan; sye bley survive ke jd dentist?
    sye xnak la da blaja sparuh jln
    tpaksa tukar course
    bazir je

    p/s : sye hrp doc bley reply soalani ni kat e-mail sye zapple_x1902@yahoo.co.uk
    bantuan doc amat sye hargai!

  154. lisa says:

    hye dr leen!
    currently saya ade kt kolej mara seremban.taking IB dentistry is really tough. kt sini in order nk fly, kne score at least 35 pt then bru laa leh fly ke india untk wat first deg kt sana. kalau dpt reslt better sket, leh la apply nk g new zealand. kat sini medic and dentistry diletakkan dalam satu kelas.paling sakit hati,saya xfaham kenapa we all still have to take physics in the requirement subjects for IB. kata pihak kolej, ths to provide more peluang n choices of uni kt india. pendapat doc la kn,relevan x dental student blaja physics di peringkat foundation b4 start 1st deg in dentistry neh??

    • drleen says:

      lisa: memang tak relevant sangat..kalau chem tu ok gak laa..masa saya dulu masa matriks kena gak blajar physic tapi bila amik pre-dentistry masa kat canada takde amik physic pun..takpe laa..dah kat situ requirement dia camtu awak blajar je laa betul2 k…memang kadang2 tension tapi biasa laa tuh masa jadi student memang tension skit..tapi bila dah dapat tempat dalam dental school sure lega skit kan..tension lain plak yang datang..hehe..so just be strong and study smart..

  155. ahmad says:

    salam dr.leen, skrg sye tgh mengambil internatonal baccaleureate dlm bidang dentistry under scholar mara n maybe will send to india. untuk pengetahuan dr saya mmg x pernah berminat utk jadi dentist, setelah mendapat keputusan yg cemerlang dlm spm saya memohon untuk course medic but was offer to dentistry course. selepas bace post dr.leen saya memutuskan utk mengambil shj offer tue dan menolak tawaran PASUM dan matriks. sekarang saya menghadapi masalah sama ade terus kekal dgn dentistry atau appealed for medic.minat saya sekarang dh berbahagi kpd dua iaitu medic n dentist. saya tak berapa yakin dgn future in dentistry compare than medic. saya berharap dr dpt cter peluang yg ader sbg dentist termasuk peluang untuk mlanjutkan sarjana.
    >> kalo jd dentist leh ambek specialist dlm plastic surgeon ke @ recronstructive surgeon???
    >>kalo patient yg mnghidap mouth cleft, tue under bidang dentistry ker??

    • drleen says:

      ahmad: salam…memang kalau amik medic , lagi banyak peluang utk sambung belajar utk jadi pakar sebab bidang medic tu lagi luas kan..ye laa seluruh badan…kalau dentistry ni tak le banyak sangat..tapi biasanya utk cleft tu oral surgeon boleh buat..plastic surgeon pun bleh buat…bertindan skit bidang kerja plastic surgeon dengan oral surgeon especially kalau melibatkan muka…kalau part lain tu of course laa plastic surgeon punya kerja…tapi banyak jugak kes2 accident yang melibatkan muka, oral surgeon dan plastic surgeon bekerjasama utk membetulkan balik muka patient tu. so fikir je laa baik2…dua2 bidang masa depan cerah…

  156. future dr.gigi says:

    salam…saya budak mrsm kubang pasu kedah..spm tahun 2010…saya minat sangat nk jadi dr.gigi…kalo seseorang 2 xde pengetahuan asas mengenainya,bleh x dia ambik kos nie???doakan saya jadi dr.gigi jgk ye dr…

    • drleen says:

      future dr gigi: salam. insyaallah..kalau awak minat dan usaha utk dapat result bagus..sure leh jadi dr gigi nyer…aminnn..

  157. Zee says:

    Hye, Dr. Leen!
    You must really have much experiences and I felt very encouranged to be a dentist eversince I read your stories. I hope to be a good dentist like you :D

    I want to ask,

    (1) Is it true that a doctor or dentist must not have any eye problem such as short sighted? If not, is it okay to wear contact lens or spectacles?

    (2)How about studying dentistry in Korea? Are they well-known in producing good dentists?

    (3)If I don’t get any scholarship, is it expensive to study in Korea?

    Hope for your reply soon :) Thanks.

    • drleen says:

      zee: hmm..as far as i know there’s no problem if you have any eye problem..lots of my colleagues wear contact lenses and glasses…hmm..about korea..from the malaysian dental council website the only Korean dental school that is recognised is Seoul National University..not so sure about the fees..maybe you can look it up in their website..:)

  158. Dira says:

    Could you explain briefly about aspects of dentistry?
    kalau amek dentistry, kene pilih salah satu aspek tu ke?

    • drleen says:

      dira: aspects? u mean branches ke? hmm..biasanya kena belajar semua bidang and if you’re interested in furthering your study, boleh pilih one of the subject..if not then you can be a general practitioner..buat semua skali..

  159. Intan Shiera says:

    Kalau kite nk jd dentist, di universiti kite still kene pilih school of medical ke?
    Jd lps tu, ape yg ptut kite pilih utk jd dentist?
    Sy kurang phm psl ini. Tlong terangkn sdikit, dr. leen :)

    • drleen says:

      intan shiera: kalau nak jadi dentist kat uni nanti kena pilih school of dentistry ..school of medicine tu utk jadi dr biasa..kalau kat uni tu takde school of dentistry maknanya dia memang tak tawarkan kursus tu so kena cari uni lain.

  160. wa says:

    assalamualaikum dr,saya 1st year dental student mcm mne dr bleh survive n mantain ur motivatn semasa study dulu coz saya agak demotivate stelah gagal dlm selanjar tmbhan exam final dh semakin hampir…

    • drleen says:

      wa: w’salam…hmm..biasa laa belajar mana2 pun susah jugak kan..so just belajar sungguh2…jangan cepat mengalah…memang kadang2 tu tension..and jangan anggap kalau dah fail tu maknanya akan sentiasa fail..mungkin nasib tak baik..mungkin awak tak bersedia sangat etc..jadikan itu sebagai pembakar semangat supaya lepas ni awak boleh buat yang lagi baik k…:)

  161. wa says:

    dr,apakah hukum pemakaian braces dlm islam?

    • drleen says:

      wa: hmm..setahu saya harus kot..apa2 pun kalau nak sure bleh tanya ustaz yang lebih arif..bagi saya semuanya bergantung pada niat..kalau niat tu nak menunjuk2 atau riak dan sebagainya dan lain hukumnya kan..tapi kalau sebab nak menaikkan self esteem..atau membetulkan bacaan al-quran etc..rasanya tak salah kan…so bleh tanya yang lagi arif kot..:)

  162. cimi223 says:

    salam…dr leen..

    sy nk kumpul gigi…dr ade gigi x??

  163. fatin says:

    salam doc, masa saya nak interview scholar dulu saya selalu la jgk baca blog ni. ambik input dan cuba imagine diri saya as a dentist one day. blog ni mmg sangat berguna tau kawan2.sekarang saya dah lulus interview tu and tgh tunggu result a level saya yang akan keluar dalam hujung bulan ni. seriuosly rasa sangat berdebar. saya takut x lepas cut of point. itu aje, saja nak luahkan perasaan kt doc, sbb rindu lama x belek2 blog ni ^^

    • drleen says:

      fatin: salam…good luck k..insyaallah..sure ok nyer..:) keep on reading…maybe u pun bleh buat blog jugak utk mereka yang nak tau camna life seorang dental student..

  164. nazirah says:

    salam.. sy bru 1st time surf blog Dr. utk pngthuan Dr, sy merupakan pljr yg ditaja MARA ke India dlm jurusan dentistry. skrg berada di Kolej MARA Seremban doing International Baccalaureate programme. dlu rmai org tnye sy, knp x amik medic instead of dentist. diorg sume tgk mcm profesyen dentist ni low la.. geram sy..

    • drleen says:

      nazirah: biasa laa..mentality orang malaysia nih…kalau kat oversea macam saya kat canada dulu..semua org akan suruh anak they all jadi dentist sebab dentist buat duit banyak..sebab kat sana dentist semua buat kerja2 kosmetik..takde laa yang nak cabut gigi..buat gigi palsu etc…semuanya ke arah utk mencantikkan gigi..so kerja yang amat glamour dan banyak duit..kat malaysia ni belum ke tahap tu lagi..so dentist kat sini kena laa banyak buat cabut..gigi palsu..cuci gigi etc..kebanyakkanya yang berkaitan dengan sakit..tak banyak yang berkaitan dengan kecantikan..membuatkan org happy..etc..so who knows..di masa depan semuanya akan berubah…so sabar je bila org pandang senget…asalkan kita tau kerja kita ni membuatkan org gembira dan menyembuhkan sakit jugak..

  165. fatin says:

    salam doc, tu idea yang baik, selalu jgk saya blog walking cari2 senior yang dah fly ke india. so far asyik jumpa budak2 medic aje. dentist belum jumpa lagi.
    saya sebenarnya kan ada masalah sikit, contohnya kan, bila saya suka 1 subjek tu, saya akan terlalu asyik dengan subjek tuuu aje, lupa yang lain. haha=p

    • drleen says:

      fatin: heheh..biasa laa tuh..tapi jangan lupa tentang subject lain..sama penting gak tuh…kang dok concentrate pada satu subjek je subjek lain ketinggalan..tak pass jugak nanti kan..so suka2kan laa kat subjek lain2 tuh…hehehe

  166. iskandar says:

    salam dr
    saya pelajar matriks sesi 09/10.betul ke ada tajaan ke luar negara bagi lepasan matrikulasi.sy ada tnya jpa tp dia kata dia hny menawarkan biasiswa bg lepasan matriks hny dalam negara shj..

    betulke dentistry berkait dgn physics..sbb sy kurg berminat dgn physics..jd adakah patut sy menceburi bdg ini.sbb ada yg kata minat boleh dipupuk..

    thx..salam..

    • drleen says:

      iskandar: salam..mungkin dulu dan sekarang sistemnya berbeza…macam saya dulu..dah lepas matriks ada interview utk pergi ke luar negara tajaan jpa..mungkin skang ni dah tukar polisi ke saya tak tau..so apa2 pun bleh tanya pihak JPA…dentistry ni takde kaitan ngan physic..tapi masa matriks tu kena laa blajar jugak cuma kalau tak scor sangat tu takpe laa..yang penting CGPA tinggi dan subjek2 lain cam english, biology and chem skor

  167. nurul ainaa says:

    membantu sgt2 article nie…………..saya memang minat nak jdi dr gigi nie….thanks..wish me luck…

  168. nurul ainaa says:

    drleen,saya nak tnya 1 soalan….slepas spm,utk mnjadi dr gigi…sya sepatutnya msuk ke matrikulasi atau ke ipta(dlm gigi nie)atau lain2????ada x ipta yg mnawarkan kos diploma pergigian???(?_?)

    • drleen says:

      nurul ainaa: biasanya memang kena buat matriculation or..a level ke..stpm ke etc…they all tak terus ambil lepasan spm…diploma utk jadi dr gigi memang takde…kalau nak jadi nurse gigi atau technician ada laa terus masuk ke diploma..tapi tak bleh jadi dr gigi..

  169. najmi says:

    salam… kalau dh jd dr gigi, pstu nk smbung specialist, betulke tmpat terhad??? kalau nk smbung jd dr pakar, bidang ape yg mmpunyai peluang plg cerah nk smbung specialist??

    • drleen says:

      najmi: hmm..memang tempat terhad…skang ni mesia kekurangan pedodontist ( pakar pergigian kanak-kanak), oral surgeon ( pakar pembedahan mulut)..sebab dua jenis pakar ni memerlukan komitmen yang tinggi..kerja kena ada oncall..kerja kat hospital kebanyakkanya..pakar2 yang lain tu especially orthodontist dah ramai sangat dah so susah skit nak dapat..

  170. Aqasyah says:

    Dr Leen sy pelajar lepasan spm 2009… harini keputusan keluar dan sy dpt 9A 1B… tp add maths sy B… blh ke sy nak masuk bidang pergigian ni?? sbb sy minat sgt bidg nie…

  171. fie says:

    dr, ngn rezult spm sy juz 6a 3b, ley ke apply dentist?? i got b for bi, phy n bio ;(

  172. Nur says:

    Salam dr. Skrg sy sdg mengikuti asasi sains di IPTA. Boleh tak kalau nk sambung degree kt oversea/ uni lain kt Msia ? Bulan brape biasanya tawaran JPA/MARA akn keluar utk taja pelajar lepasan matrik ke oversea ? Biasanya yg sy nmpak hanya utk lepasan SPM.

  173. Nur says:

    bulan brape biasanya tajaan utk lpasan matrik kluar ?
    biasanya yg sy nmpak twran utk lpasan spm je.

  174. teyna says:

    assalamualaikum:D
    dr,sy baru je lps memohon tajaan drpd mara utk bidang pergigian di timur tengah..so,skrg tggu keputusan samada dpt ke x tawaran 2.hopefully sy dpt~
    so,nk mtk tlg,boleh x dr terangkn sikit kerjaya dlm pergigian ni?

  175. saje tanye says:

    assalamualaikum doktor,
    bleh dak tlg trgkan ckit psl oral surgery specialist..
    thanks

    • drleen says:

      saje tanye: w’salam..oral surgeon ni kerjanya memang mencabar…dia biasanya kerja di hospital..and kena buat kes2 yang melibatkan surgery pada mulut seperti pembuangan gigi geraham bungsu..cyst..cancer..kes2 kemalangan yang menyebabkan patah rahang/tulang muka..implant..so kerja mereka memang berat..sebab tu tak ramai yang berminat utk sambung belajar dan jadi oral surgeon sebab sangat sukar dan mencabar..tapi ada juga dentist yang sangat berminat sebab nak cahut cabaran…

  176. Ceriang says:

    Salam Dr Leen,
    sy ni lepasan SPM & sy memilih bdg pergigian krn menurut ayah sy, doktor gigi amat diperlukan di malaysia. tp, sy tdk psti sama ada sy boleh menjadi seorg dentist atau pun tidak. sy tidak suka terikat kpd kerja yg kena “oncall” & sy x boleh nk tgk darah. bila sy bc cerita doctor, sy jd gerun sbb sy kena berdepan dgn mangsa kemalangan. selain itu, sy juga tdk suka pd soal “hygience” yg tidak dititikberat kn oleh sstgh klinik swasta & pd masa yg sama, sy tidak suka berkhidmat di hospital kerajaan, mungkin bekerja di klinik kesihatan is better than working at hsptl kerajaan, bt still, im very afraid of wat i will face after i finish my study in dentistry.

    so, sy nk ty la kt dr. kalau lps belaja dlm bdg pergigian, bole ke sy jd pensyarah ataupun ada x pkerjaan lain yg bole sy buat selain mnjd doktor gg? tolong reply dlm emel dr., tengs

    • drleen says:

      ceriang: salam..heheh..banyaknye yang awak tak suka…anyway..boleh je..lepas compulsary service bleh mintak masuk uni utk jadi lecterer kalau ada kekosongan and uni tu akan sponsor utk sambung belajar…kadang2 boleh try join company2 besar yang jual dental product macam ada kawans aya yang kerja dengan Colgate..ada yang kerja dengan dental supplier etc…ada plak yang terus jadi dental supplier..so itu atas kehendak masing2…sebelum jadi semua tu..masih kena lalui menda2 yang awak tak suka tuh..so..mungkin kalau awak berfikiran positif skit and sanggup harungi at least 3 tahun menda2 tu semua insyaallah lepas tu akan ok..

  177. Ceriang says:

    nak reply kt cni pn saya x kisah, dr.

  178. nurul says:

    I’m taking dentistry..
    But 1 of my senior said, once i become a dentist, i must take specialist then only i can do braces for my patients.

    Without taking specialist, what is actually I’m suppose to do while working other than pulling out patient’s teeth??

    • drleen says:

      nurul: well…we as a general dentist not only do extractions my dear..:) So many things that you can do but when working with government it’s quite limited..but you can do a lot more when you do locums or when you open your own clinic…if you want to stay with the government till the end..better go to further study..if not..then you can open your own clinic or working in the private sector…as a general dentist you can still do a very easy orthodontic cases if you want and keen to do..but usually we just refer then to an orthodontist…

  179. ingin tahu.. says:

    salam dr..sy bru lpasan spm n brmnat dlam pergigian nih..sbjk sains iaitu bio b+,fiz b n kim c+ dan dkt usim sy lpas syarat y dperlukan..jd bgaimna pndngan dr mgenai kptsan ini..

    • drleen says:

      ingin tahu: boleh apply kat usim tengok camna…insyaallah boleh dapat..tapi biasanya sebelum masuk dental chool kena pergi dulu persediaan sains dalam setahun atau dua bergantung pada uni..

  180. ayu says:

    salam dr.. saya akanmenghadiri temuduga tajaan mara 13.4 ni. saya x tau maksud IB lah dr..n saya x tahu nak pilih antara dentistry in jordan o india. n u mana yg diiktiraf mara dalam dua2 negara ni utk saya jadikan pilihan dan cakap semasa sesi temuduga nanti?kalau buat ijazah pergigian, pengkhususan dalam bidang ini apa ye? atau cuma pergigian sahaja.sebab setahu saya bile buat master baru yg ade ortodontik, periodontik n etc…dr. tlg bantu saye ye… please sangat…

    • drleen says:

      ayu: alamak..camna interview awak tu? sorry laa saya ni dah lama tak bukak blog ni sebab sibuk dengan baby baru. so kalau saya jawab pun dah lambat dah kan..anyway..saya doakan awak berjaya dalam interview tu..:)

      • ayu says:

        salam dr.. alhamdllah interview sya hari tu berjalan lancar.. dr dakanla saya diplih utk tajaan mara ni ye? hari tu hari2 sy bukak blog ni tggu dr reply.. tapi xde,hehe.. xde rezeki la nak guna pandgn dr utk interview tu.. tapi xpe la dr, tlg trgkan jugakape yg sy tanyekan dalam post dulu plizz.. dalam interview tu, saya prefer dentistry in india instead of in jordan n mesir.. ap pndgn dr?

  181. ayu says:

    dr leen…
    please reply me…
    i need your guide..

  182. nurul says:

    Actually nowadays, how long we must work with the government to get the license to open clinic?

    Can we get the license without working with government?

    Currently how much the basic salary for new fresh graduate?

  183. najmi says:

    salam..
    dr, sy bru lepas intrview jpa utk study ovrsea n apply dentistry.. i hve 1 quest here.. student jpa lepas habis degree, ade kontrak ngan goverment 4 ten years.. kalu nk smbung master, kene habiskn kontrak 10 thun tu dlu ke?? if x habis lg kntrak 10 thun tu, kite x bleh smbung blajar ke??

  184. faz says:

    thanks dr, u’r website is really helpful
    i want to ask, how do u apply 4 da dentistry course at matrik? which 1 is better, matrik or asasi? n how bout futher study wif fly private to indon or mesir.?.

  185. ain says:

    salam.. dr leen.. saya nk tanya dr, bidang dentistry ni bagi priority dkt student matrik je ke? cuz my spm result is not very good and i didn’t get accepted into matriks so i thought i want to take stpm cuz for me that’s like my only chance to pursue my dream to become a dentist.. so, kalo ambk stpm peluang utk teruskan cita2 saya dlm bidang dentistry ni agak tipis ke?

  186. nazim_chan says:

    saya nak mohon pasang pendakap gigi kt hospital kerajaan..how erk? tlg dr.

  187. din_kacang says:

    assalamualaikum…mse kt matrik sy ambil sains fizik n mse isi untuk kos kt usm sy plih dentist untuk 1st choice..n sy dpt inteview ari 2..n mggu lps sy dpt kputusan y sy dpt kos 2..sy saje2 isi xsgke plak sy akn dpt sbb sy ni pljr sains fizik…family sy nsihat kn sy trime so, sy trime lah..masalah nye bleh ke sy nk survive untuk blajar sume ni sbb dentist mst kne pndi bio kn…mse spm dlu pom bio sy xla dpt tggi sgt..mse mtrik xblajar lgsung…dlm dilema ni…tlg drleen

  188. onion says:

    dr . kalau sy na mintak kat AIMST dlm pergigian .. ape syarat kemasukan untuk amek kos tu dlm diploma ?

  189. stella says:

    I really want to be a dentist! and iam 14..hehe

  190. Adrienne says:

    Fiz pentingkah tuk jd dentist??
    Any other way tuk jd dentist selain masuk matrix??

  191. syakir says:

    thanks…..sye

  192. didi says:

    salam,dr..
    saye skang ni tgh blaja di matrix n amik kos sains hayat..
    hrmm..sometimes i feel like i really can be a doctor as my parents pon nak sgt saye jd doc..
    but sometimes,saye rse medic is quite hard for me..

    tringin jgak nk jd dentist..
    but,my friend said,klu nak jd dentist,pointer utk bdak matrix mst 4 flat..same goes to medic..
    n dye ckp at least 3.9 klu btol2 nk amik dentist..is it true??
    saye mnat dentistry but nk dptkn 4 flat tu kdg2 impossible plak rsenye…
    mid sem saye pon agak trok..hrmm.. :( camne ni doc??
    ade ke chance utk saye amik dentistry or medic??
    plezz help me… :(

    • drleen says:

      didi: sekarang ni saingan memang hangat…so kalau dulu2 3.5 pun boleh masuk lagi..skang ni dah naik dah..tu yang dia kata 4 flat baru ok..sebab tempat terhad skit laa kalau kat universiti awam ni..kalau swasta takde masalah rasanya…cuma berduit dengan tidak je laa kan…kadang2 boleh amik ptptn..so kalau betul2 berminat..try your best to get good result..kalau dapat result cuna nd diterima masuk IPTA than alhamdulillah..kalau tak tapi result bleh tahan then cuba kat IPTS plak..:)

  193. tiraikoyak says:

    dr..doktor gigi pnyer gigi mcm maner???lagi satu kalo dr sakit gigi sape yg nak ubatkn gigi dier n kalo dr yg ub atkn gigi dier 2 sakit gigi plak cm ner??n kalo dr gigi x de wk2 dr gigi sakit gigi cm ner???adakah skunk dr yg sakit atau gigi yg sakit..fikir2kan lah…

    • drleen says:

      tiraikoyak: heheh…doktor gigi pun manusia jugak kan…cuma mungkin bila dah jadi dr gigi tu dia akan jaga gigi baik skit so susah nak rosak..tapi dr gigi pun kena cari doktor utk gigi dia..tiap2 tahun kena jugak buat scaling…biasanya kawan2 laa jadi doktornya…:) kena laa pergi jumpa kawan2 yang dr gigi time klinik tutup…kalau emergency cases..klinik pun terpaksa ditutup laa kan…

  194. kelambukoyak says:

    dr..saye ad satu pertanyaan….boleh x kite bertanye soalan disini…???berapa mase yg paling singkat untok amk course dentist..?

    • drleen says:

      kelambukoyak: saya ambil course ni 4 tahun…tapi setahun sebelum tu kena buat pre-dentistry course…kelas penyediaan sebelum masuk course dentistry. kebiasaannya course dentistry ni 5 tahun.

  195. iamsingle says:

    dr saya sgt konpius dgn dua pilihan ini..dua2 kos ni sgt saya minat..saya x tau yg maner satu lg bagos…ap pendpt doktor..which one better..dentist or doktor gigi..bantulah saya!!!!!!!!!!

  196. gusikuberdarah says:

    drleen..gusi saya sng berdarah..pelbagai kaedah telah dilakukan..cam ne ni???

    • drleen says:

      gusikuberdarah: hmm..dah buat scaling ke? kemudian lepas scaling kena berus dengan betul guna berus lembut..kemudian floss celah2 gigi dengan betul…kemudian guna ubat kumur yang ada chlorhexidine. biasanya kalau buat hari2..dalam masa seminggu akan elok.

  197. kerepekpisang says:

    dr..cam ne nak tau dr gigi 2 baek ke x???saya tgk semua nyer same je..cabaot je gigi..sakit tau!!!

    • drleen says:

      kerepekpisang: hmm…susah nak cakap kan sebab saya ni dr gigi..biasanya dr akan suggestkan cabut kalau takde pilihan lain or kalau pesakit takde budget nak buat rawatan lain.

  198. ain says:

    saya pun ingin menjadi doktor gigi jugak….. selepas saya baca nie rasa seronok nak jadi doktor gigi….

    • ahmad fahkhrul faris says:

      salam doc..sy lepasn spm..sy berminat untuk jd docter gigi..tetapi sy mengambil aliran akaun dn addmath..adakh sy msh berpeluang untuk mnjdi seorng doctr gigi???

  199. miszpuzzle says:

    salam,sy student lepasan spm…ngah pening2 memilih hala tuju hidup….nak tanye! klo jdkn asasi pergigian usim as first choise ape pndangan dr..sedia maklum..pergigian kt situ blum dpt pengiktirafan kerajaan….klo dr situ bley x nk smbung degree at ukm or ipta len….

  200. nine says:

    dr .leen , i found your blog…heeee=D.. ermm , 1 je sln .. after matrik tue dr yg apply for scholarship to oversea or ditawarkan..??? b’coz saye ade dgr ppl ckp mara/ jpa yg tawarkan kite yg after matrik x bley apply…

  201. lily says:

    i want to b a dentist bcoz my teeth..my teeth is my inspiration…i am try my best for my mara scolarship..wish me some luck..

  202. Aneeza says:

    Salam dr Leen :)
    mum ckg guru kt MRSM Kuala Terengganu kan?
    sy lepasan SPM 2010
    masa mock interview ckg tu yg interview saya and bg link dr Leen kt sy.
    btw saya akn ke mesir bln 9 ni amek dentistry :)
    wish me luck

    btw , dr Leen xde buat braces ke?rasa cm nak try lah.gigi pun lawa kan nnt.taw tak mana2 murah?insyaAllah next year kot nak buat.senang2 dr Leen email la sy.sy mmg berkobar2 nak jadi dentist ni sbb mmg impian dr kecik lagi :)
    thanks dr
    salam :)

  203. kiko zakura says:

    saya nak tnya dr..sy ada diploma health sc from uitm n i would to further my study in dental for degree..kalau macam tu boleh ke?tp sy nk smbung kat ipts jew

  204. drleen says:

    Salam semua…selepas ini semua komen akan dibalas secara e-mail…:) terima kasih…

  205. yayang says:

    kalau pelajar sastera dan bukan pelajar yg mengambil science tulen , bolehkah menjadi doktor gigi??

    reply at:-

    sms: 0143748350
    email: yayangchin@yahoo.com

  206. seo, how to do seo, blog seo, danny whitehouse, online strategy, online strategist, search engine results, seo tips blog, blog seo tips, google seo blog, advanced seo tips, simple seo tips…

    [...]Panduan untuk menjadi doktor gigi « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  207. gesichtspflege…

    [...]Panduan untuk menjadi doktor gigi « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  208. webmarketing says:

    webmarketing…

    [...]Panduan untuk menjadi doktor gigi « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  209. nurulsyawani says:

    Salam Dr.Leen.
    Saya pelajar Asasi Sains UiTM dan akan memasuki semester 2 next week. Saya juga pernah memakai braces tidak sampai setahun pun. Dan sekarang saya memang mempunyai citacita yg tinggi utk jadi dentist. Saya nak tahu sikit,Dr.Leen ditaja ke luar negara mcm mana ye? Apply kat website JPA or ditawarkan? Dan bila akan dipanggil utk interview tu ye? I mean,bulan berapa? Setelah habis matrik or still dalam proses utk menamatkan pengajian kat matrik? Mintak maaf jika pertanyaan nie panjang lebar. Cuma ingin penjelasan. Terima kasih banyakbanyak! Harap Dr.Leen sudi balas. ;)

  210. קידום אתרים בגוגל…

    [...]Panduan untuk menjadi doktor gigi « Gigi Sihat Senyuman Menawan[...]…

  211. munirah says:

    assalamualaikum dr. leen. boleh tak dr explain ape syarat2 nak bukak klinik gigi sendiri bila dah habis belajar dentistry. minat sangat dgn dentistry. lagi satu, ape antara soalan-2 yg dikemukakan interview scholarship dr? doakan saya dapat jadi mcm dr. ye :)

  212. hanani says:

    salam…sy pelajar lepsn spm mara,,sy b’cita2 untuk m’jadi seorng dentist..tp sy x pasti ttg halatuju slps spm,,,bolehkah dr.bantu sy??

  213. annis says:

    thanks 4 de tips doctor!!

  214. mimi says:

    Dr. Sya mmg minat nak jadi dr.gg. Keputusan SPM lps semua 8 m.p dpt A tapi malang m.pel sains bio=B, Fiz=C dan kimia =D.Apa peluang saya nak jadi dr.gg.

    • drleen says:

      Saya pun tak sure…tapi rasanya matapelajaran sains kena dapat A atau B kot…Apa2 pun boleh tanya uni yg tawarkan kos dentistry tu camna..

  215. dr..dentistry ni memang sangat berkait rapat dgn bio ke? kalau sy xminat bio boleh ambik dentist x?

  216. azza berry's says:

    assalamualikum.. saya nak mcm mana nak jadi seorang doktor gigi? apa bezanya doktor gigi dan doktor haiwan?? subjek apa yang perlu ade utk menjadi seorg dojtor gigi?? terima kasih..

  217. mimi says:

    Saya SPM 2011 dpt 7A.Tapi kimia B, Fiz B, Bio C. Skg belajar di Pra U aliran Sains. Saya mmg minat nak jadi Dr.gigi. Adakah saya perlu dapat cgpa 3.5 baru layak memohon bidang tersebut?.

  218. ami says:

    salam,dr….sya bru form4…sya amik aliran sains tulen di sek biasa…but kdg2 sya give up,dgn subject chemistry and physics….rasa mcm xbleh bwak..tp sya mmg mint untuk jd dentist..sya ada trma twran ke sekolah teknik,untuk ambil course sains prtanian…so,klau sya amik sn prtanian,adkh bleh sya jd seorg dentist??sbb,subject sn pertanian,sama dgn sains tulen cma sn prtanian ada tmbhan subjek,iaitu sains prtnian….so apkh pndgn dr??hrp dr dpt bntu sya……….tq

  219. azza berry's says:

    assalamualaikum Dr Leen saya nak bertanya,saya pelajar jurusan perakaunan.. saya tiada belajar biology,fizik mahupun kimia dan mathematics tambahan.. selepas SPM 2013 ini, jika saya mengambil A LEVEL Biology saya masih boleh jadi doktor gigi terima kasih…

  220. mimi says:

    Slm dr.
    Keputusan spm anak saya tahun 2011 semua A kecuali Bio=B, Fiz=C dan Kimia=D. Sekarang beliau sdg blajar Pra U sem 2 (aliran sc).Mata pelajaran yg diambil Math, Bio, Krts am dan Kimia. Beliau minat nak jadi dr gigi. Hrp dr dpt berikan tips untuk tujuan itu. tq.

  221. aqi says:

    salam’alaik. Dr. , uia diiktiraf oleh kementerian kesihatan tak ?

    • zaster says:

      salam..sy dental student uia. Alhamdulillah kursus pergigian kt uia ni mndapat pengiktirafan dr MQA.. tq

  222. nasriza says:

    assalamualaikum dr…sy lepasan spm 2012.alhmdulillah sy dpt a utk smua sbjek kcuali bio=b dan kimia=b+..saya masih bpeluang ke untuk apply asasi pergigian?

  223. sumayyah says:

    salaam, dr saya pljr lepasan spm 2012. sy dpt bio= A-, chem=B, phy= c, add math=c+, math=A. adkh sy b’peluang untuk mengambil course pergigian? kalau sy ambil foundation in science, lpstu dpt mrkh yg cemerlang, adkh sy lyk mendapat jpa untuk smbung degree ke overseas?

  224. winx lavendar says:

    nak jadi dr gigi..gigi kena cantik ke??

  225. sharifah ainur tzaki says:

    Saya merupakan pljr matrikulasi. Beberapa hari lg bkal mghabiskan sem1. Mslh sy ialah saya pernah ditawarkan modul1 iaitu bio,chem,physics&math.. tp saya dh tkar modul2 yg x ada bio & ia digantikan dgn science computer. Saya mula mengesan minat saya trhdap pergigian bru2 ini. Masihkah saya ada pluang untk jd dktor gigi? Macam mana

  226. Aina says:

    Boleh explain the steps bagaimana nak achieve to become a dentist, kalau starting from matrikulasi?

  227. azura says:

    Salam dr leen…anak saya sepatutnye pegi ke mesir pd sep 2013 tp d sebab masalh d mesi..tk jd pegi..now ana nak samvung ke china dentistry ..mcmana nk dptkan pinjaman…adakah mara or jpa beri pinjaman pd pelajar yg ingin velajar d china?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 235 other followers

%d bloggers like this: